11Wskazówki dotycz¹ce gotowania przy u¿yciu woka
Wskazówki dotycz¹ce gotowania przy u¿yciu woka
P³yta indukcyjna wok nadaje siê w sposób szczególny do przygotowywania
potraw “á la minute”, a zw³aszcza do specjalnoœci kuchni chiñskiej. W trakcie
krótkiego procesu sma¿enia potrawê nale¿y stale obracaæ/mieszaæ. Dziêki
systemowi grzania indukcyjnego w woku mo¿na przygotowywaæ potrawy bardzo
szybko i w wysokiej temperaturze. Dziêki temu miêso i ryby pozostaj¹ soczyste,
a warzywa zachowuj¹ kolor, smak i witaminy.
1 Uwaga! Niebezpieczeñstwo poparzenia przegrzanym t³uszczem i olejami.
P³yta indukcyjna wok ma – w szczególnoœci od stopnia mocy
7 – du¿¹ wydajnoœæ przy bardzo szybkim czasie reakcji. T³uszcz i olej
przegrzewaj¹ siê bardzo szybko, gdy zaczynaj¹ dymiæ, to znaczy, ¿e s¹ ju¿ za
gor¹ce.
Nie pozostawiaæ bez nadzoru procesów sma¿enia w t³uszczu lub oleju.
3 Przy pomocy drewnianej ³y¿ki mo¿na dobrze oszacowaæ temperaturê frytowania.
Trzonek drewnianej ³y¿ki trzymaæ przez chwilê w gor¹cym t³uszczu:
– Je¿eli od trzonka ³y¿ki odrywaj¹ siê drobne pêcherzyki powietrza, to
temperatura odpowiednia do frytowania zosta³a osi¹gniêta.
– Je¿eli nie widaæ pêcherzyków powietrza, to znaczy, ¿e nie temperatura
odpowiednia do frytowania nie zosta³a jeszcze osi¹gniêta.
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie (w trakcie
obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie w przypadku
produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia
wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿ zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich
temperaturach i niezbyt intensywne zrumienianie potraw.
Obs³uga woka
• Ostro¿nie umieœciæ wok w niszy pola grzejnego. Przy nieostro¿nej obs³udze
uchwyt mo¿e uderzyæ o powierzchniê ceramiczn¹ i uszkodziæ j¹.
• Nie potrz¹saæ wokiem, gdy ten znajduje siê w niszy pola grzejnego.
Powierzchnia ceramiczna mo¿e ulec zarysowaniu lub zostaæ uszkodzona
przez uchwyt.
Akcesoria kuchenne do woka do kuchenek indukcyjnych
Próba przydatnoœci
Naczynie nadaje siê do u¿ytku na indukcyjnym polu grzejnym, je¿eli ...
• niewielka iloœæ wody zostanie podgrzana w krótkim czasie na indukcyjnym
polu grzejnym na stopniu mocy 9.
• ... magnes przykleja siê do dna naczynia.
3 Naczynie do gotowania mo¿e wydawaæ dŸwiêki podczas pracy na
indukcyjnympolugrzejnym. DŸwiêki te nie œwiadcz¹ o usterce urz¹dzenia i nie
wp³ywa to w ¿aden sposób na jego funkcjê.