Electrolux EHB334X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Grill
EHB-334X
3
Spis treci
WSKAZÓWKI OGÓLNE ........................................................................................4
EKSPLOATACJA ...................................................................................................6
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE.......................................................................7
MONTA ................................................................................................................8
PODCZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ............................................10
ZAKÓCENIA W FUNKCJONOWANIU URZDZENIA.......................................10
DANE TECHNICZNE ...........................................................................................11
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI DOTYCZCE PIECZENIA NA GRILLU...............11
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI DOTYCZCE SMAENIA WE FRYTKOWNICY.12
Szanowni Klienci
Dzi&kujemy za zainteresowanie naszymi wyrobami i zakup urz-dze-
nia marki Electrolux.
Dokonuj-c tego wyboru postawili Pa4stwo na nowoczesne rozwi--
zania techniczne, wysok- jako7 i ciekawe wzornictwo.
Przeczytanie instrukcji obs3ugi pozwoli Pa8stwu na zapoznanie si9 krok po
kroku z funkcjonowaniem nowego urz<dzenia.
Przed przyst<pieniem do pod3<czenia i eksploatacji urz<dzenia prosimy o
dok3adne przeczytanie instrukcji obs3ugi.
Zalecamy umieszczenie instrukcji obs3ugi w pobli>u urz<dzenia, aby mogli
Pa8stwo w razie potrzeby skorzysta@ z niej.
Przestrzeganie wskazówek i zalece4 podanych w instrukcji obs9ugi jest wa-
runkiem naszego zobowi-zania w zakresie wiadczenia gwarancji.
4
WSKAZÓWKI OGÓLNE
Wszelki prace konserwacyjne lub naprawy mo>e wykonywa@ wy3<cznie pra-
cownik autoryzowanego zak3adu serwisowego. Naprawy wykonywane przez
osoby bez odpowiednich uprawnie8 stwarzaj< zagro>enie wypadku oraz mog<
by@ przyczyn< uszkodzenia urz<dzenia. Do napraw stosuje si9 tylko oryginalne
cz9Cci zamienne.
Zwróci@ uwag9, aby przewód zasilaj<cy nie zosta3 zgnieciony lub zatrzaCni9ty.
Urz<dzenie przeznaczone jest do u>ytku w gospodarstwie domowym. U>ywa-
nie urz<dzenia do innych celów jest niezgodne z przeznaczeniem i mo>e spo-
wodowa@ uszkodzenie grilla lub spowodowa@ zagro>enie dla u>ytkownika.
W przypadku sma>enia bardzo t3ustych potraw (np. sma>enie frytek, rozpusz-
czanie mas3a itp.) urz<dzenia nie wolno pozostawia@ bez nadzoru, gdy> istnieje
zagro>enie powstania po>aru. W przypadku wyst<pienia po>aru nale>y na-
tychmiast wy3<czy@ urz<dzenie (i wy3<czy@ poch3aniacz, je>eli zainstalowano).
Po zako8czeniu gotowania nale>y zawsze sprawdza@, czy urz<dzenie zosta3o
wy3<czone. W3<czniki musz< znajdowa@ si9 w pozycji zero.
Nie wolno k3aC@ na urz<dzenie papieru oraz przedmiotów z tworzywa sztucz-
nego, gdy> w przypadku niezamierzonego w3<czenia grilla mog< si9 one zapa-
li@.
Urz<dzenie nale>y utrzymywa@ w czystoCci ze wzgl9dów higienicznych i bez-
piecze8stwa. T3uszcz, olej i resztki potraw powoduj< powstawanie nieprzyjem-
nych zapachów i stwarzaj< zagro>enie po>aru.
Podczas eksploatacji nale>y przestrzega@ wszystkich wskazówek i zalece8
zawartych w instrukcji obs3ugi oraz zalece8 producenta Crodków czyszcz<cych
stosowanych do mycia.
W przypadku usuni9cia urz<dzenia nale>y je unieruchomi@ tzn. wyj<@ wtyczk9
z gniazdka i odci<@ przewód zasilaj<cy mo>liwie jak najbli>ej jednostki, aby za-
pobiec ewentualnym wypadkom.
PRODUCENT NIE ODPOWIADA ZA SZKODY
POWSTAE W WYNIKU :
- Nieprawid3owej instalacji urz<dzenia.
- Zastosowania urz<dzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem.
- Nieprzestrzegania przepisów bezpiecze8stwa podanych w instruk-
cji obs3ugi.
- Naprawy urz<dzenia przez osob9 nieuprawnion<.
- U>ycia do naprawy nieoryginalnych cz9Cci.
- Powstania szkody w trakcie póGniejszego transportu np. w przy-
padku przeprowadzki lub odsprzeda>y urz<dzenia.
- Nieprawid3owego zastosowania urz<dzenia.
PRZEZNACZENIE
Grill kombi przeznaczony jest do u?ytku w gospodarstwie domowym.
Podczas eksploatacji urz<dzenia nale>y CciCle przestrzega@ wskazówek i zalece8
zawartych w instrukcji obs3ugi. W przypadku u>ycia grilla niezgodnie z jego prze-
znaczeniem zostanie cofni9ta gwarancja.
5
PIERWSZE W@CZENIE
Przy pierwszym w3<czeniu grilla i frytkownicy mo>e powsta@ nieprzyjemny zapach
i dym. Dlatego nale>y starannie umy@ pojemnik i koszyk frytkownicy oraz ele-
menty nagrzewaj<ce si9 w ciep3ej wodzie z dodatkiem 3agodnego Crodka do my-
cia. Nala@ 3 litry wody z p3ynem do mycia do frytkownicy, podgrza@ wod9 i goto-
wa@ przez ok. 10 minut.
SpuCci@ wod9 do miski odkr9caj<c kurek w dnie i przep3uka@ ciep3< wod<.
Przed u>yciem frytkownicy nale>y za3o>y@ za3<czony filtr metalowy nad otwór od-
p3ywowy w podstawie urz<dzenia. Kopu3a filtra musi by@ skierowana do góry.
Umy@ równie> ruszt grilla. Po3o>y@ ruszt na grill, w3<czy@ (12 stopie8 mocy grzej-
nej) i pozostawi@ go w3<czonym przez ok. 3 minuty.
INSTALACJA
Pod3<czenie do instalacji elektrycznej mo>e wykona@ wy3<cznie monter insta-
lacji elektrycznych z odpowiednimi uprawnieniami. Nieprawid3owe wykonanie
pod3<czenia mo>e spowodowa@ pora>enie u>ytkownika lub uszkodzenie urz<-
dzenia.
W ?adnym wypadku nie wolno wykonywa7 zmian i modyfikacji
cz&ci elektrycznych grilla.
Nale>y przestrzega@ dok3adnie wskazówek monta>owych. Firma Electrolux nie
ponosi odpowiedzialnoCci za monta> wykonany niezgodnie ze wskazówkami
monta>owymi.
WSKAZÓWKI DOTYCZ@CE BEZPIECZEBSTWA
Przestrzegaj<c poni>szych wskazówek bezpiecze8stwa mo>na unikn<@ powsta-
nia po>aru oraz powa>nych poparze8. Nale>y pami9ta@, >e grill nagrzewa si9 tak
mocno, >e mog< zapali@ si9 szmatki, papier lub inne przedmioty znajduj<ce si9 w
pobli>u. Gor<cy olej do sma>enia frytek mo>e spowodowa@ powa>ne oparzenia.
Podczas przyrz<dzenia potraw na grillu lub sma>enia we frytkownicy nie nale>y
pozostawia@ urz<dzenia bez nadzoru. Nie wolno dopuszcza@ dzieci w pobli>e
urz<dzenia podczas u>ytkowania grilla lub frytkownicy.
Przed przyst<pieniem do czyszczenia nale>y odczeka@ pewien czas, poniewa>
kamienie wulkaniczne, ruszt grilla, grza3ki i olej we frytkownicy pozostaj< jeszcze
bardzo d3ugi czas gor<ce po wy3<czeniu urz<dzenia. Nigdy nie wolno wlewa@ wo-
dy do gor<cego oleju frytkownicy, gdy> spowoduje to wykipienie i bardzo inten-
sywne pryskanie oleju wskutek natychmiastowego odparowania wody.
JeCli we frytkownicy powstanie ogie8, wtedy nale>y wy3<czy@ wyci<g lub poch3a-
niacz. Ogie8 nale>y st3umi@ przykrywk<, patelni<, blach< do pieczenia lub innym
podobnym przedmiotem, który mo>na po3o>y@ na ogie8.
Ognia nie wolno gasi7 wod-.
Pokrywa
Pokrywa s3u>y wy3<cznie do przykrywania tego modelu urz<dzenia
6
EKSPLOATACJA
OBSUGA GRILLA
Prze9-cznik do obs9ugi
funkcji grilla
Temperatur9 grilla mo>na
ustawia@ bezstopniowo.
„0” Grill jest wy9-czony
„1” Najni?szy stopie4 mocy
grzejnej
„9” Najwy?szy stopie4 mo-
cy grzejnej
Lampka kontrolna
Lampka kontrolna zapala si9 po w3<czeniu grilla.
Pieczenie na grillu
Zamiast kamieni wulkanicznych mo>na wla@ wod9 na dno grilla, oba sposo-
by skutecznie zapobiegn< powstaniu ognia ze skapuj<cego t3uszczu z mi9-
sa.
Nie wolno u?ywa7 jednoczenie grilla i frytkownicy.
Obs9uga frytkownicy
Prze3<cznik do obs3ugi frytkownicy. Temperatur9 ustawia si9 termosta-
tem w sposób bezstopniowy w zakresie od 120
o
C do 190
o
C.
Lampka kontrolna
Lampka kontrolna zapala si9 po w3<czeniu frytkownicy i wy3<cza si9 po osi<-
gni9ciu ustawionej temperatury. Lampka w3<cza i wy3<cza si9 w takt usta-
wienia temperatury termostatu.
Sma?enie frytek
Nale>y zapewni@, aby elementy grzejne frytkownicy znajdowa3y si9 w najni>-
szej pozycji. Do pojemnika frytkownicy nala@ oleju, przestrzegaj<c oznacze-
nia „MIN”. Odpowiada ono zawartoCci oleju ok. 1,5 litra. Maksymalna iloC@
oleju w pojemniku frytkownicy wynosi 3,5 litra, co odpowiada poziomowi w
pojemniku frytkownicy. Elementy grzejne grilla nale>y opuCci@ i mo>na w3<-
czy@ frytkownic9 po ustawieniu wybranej temperatury. Aby skróci@ czas na-
grzewania, nale>y frytkownic9 przykry@ pokryw<.
7
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ruszt grilla nale>y my@ po ka>dym u>yciu (mo>na my@ równie> w zmywar-
ce). Przypalone resztki t3uszczu nale>y usun<@ g<bk< lub we3n< stalow<.
Elementy grzejne nale>y my@ tward< szczotk<.
Pojemnik frytkownicy nale>y my@ ciep3< wod< z dodatkiem Crodka czyszcz<-
cego.
Pojemnik frytkownicy mo>na wygotowa@, jak opisano w rozdziale „Pierwsze
w3<czenie”.
Koszyk frytkownicy nale>y my@ wod< z dodatkiem Crodka czyszcz<cego
(równie> w zmywarce).
Górn< powierzchni9 grilla kombi i pokryw9 myje si9 wilgotn< szmatk< z do-
datkiem Crodka czyszcz<cego.
SPUSZCZANIE OLEJU
Olej spuszcza si9 poprzez kurek czer-
palny znajduj<cy si9 pod pojemnikiem
frytkownicy. Przed spuszczeniem oleju
zdj<@ os3on9 bezpiecze8stwa poprzez
naciCni9cie z boku. Nast9pnie kurek
przekr9ci@ do pozycji pionowej i spuCci@
olej.
UWAGA:
Po spuszczeniu oleju nale?y po-
nownie zamontowa7 os9on& bez-
piecze4stwa !
Uwaga: Olej wolno spuszcza@ dopiero po jego ostygni9ciu. Przedtem nale>y
przygotowa@ odpowiedni pojemnik, do którego mo>na spuCci@ ca3y olej.
Po spuszczeniu oleju nale>y ponownie zamkn<@ kurek i ze wzgl9dów bez-
piecze8stwa zdemontowa@ uchwyt.
Pami9ta@, aby zawsze po u>ytkowaniu starannie umy@ frytkownic9, ponie-
wa> resztki potraw pozosta3ych we frytkownicy mog< zatka@ otwór spusto-
wy.
Czyszczenie
Zamkn<@ kurek i umy@ pojemnik wod< z dodatkiem Crodka czyszcz<cego. Po-
stawi@ wiadro pod kurkiem i opró>ni@ nast9pnie pojemnik.
8
MONTAJ
Urz<dzenie mo>na za-
montowa@ w ka>dego
rodzaju blacie kuchen-
nym o gruboCci w gra-
nicach od 28 do 40
mm.
Minimalny odstp do pyty
znajdujcej si poniej
musi wynosi 245 mm +
miejsce na naczynie o
pojemnoci przynajmniej
4 litry
.
Zamocowanie
Wykr9ci@ okucia z napinaczem, aby mo>na by3o je przykr9ca@ pod blatem. Na-
ci<gn<@ Crubokr9tem okucia do blatu.
Wymiary wyci&cia
Otwór w blacie wybranej p3yty do gotowania nale>y wyci<@ w kszta3cie prosto-
k<ta.
SzerokoC@ otworu dla wszystkich kombinacji wynosi zawsze 490 mm.
SzerokoC@ otworu : jest równia sumie wszystkich zewn9trznych wymiarów sze-
rokoCci minus (-) 20 mm.
Monta? listew wzmacniaj-cych
Do ka>dej p3yty z dwoma polami
grzejnymi nale>< listwy wzmac-
niaj<ce. Pomi9dzy ka>d< p3yt<
musi by@ zamontowana jedna
listwa wzmacniaj<ca. Listwa
wzmacniaj<ca nie mo>e by@
przykr9cona do blatu roboczego,
gdy> przytrzymywana jest przez
profil ramy.
9
SZEROKOKL POSZCZEGÓLNYCH ELEMENTÓW (wymiar zewn&trzny)
145 mm:
Poch3aniacz
290 mm
p3yta z 2 polami grzejnymi
p3yta ceramiczna z 2 polami grzejnymi
p3yta gazowa z 2 palnikami
grill
frytownica
grill kombi
580 mm
p3yta ceramiczna z 4 polami grzejnymi
p3yta gazowa z 4 palnikami
725 mm
p3yta ceramiczna z 4 polami grzejnymi
MONTAJ OKUL NACI@GAJ@CYCH PO BOKACH GRILLA KOMBI
JeCli urz<dzenie b9dzie montowane w otworze o wymiarach 270 x 490 mm, lub
jeCli z innych powodów b9dzie brak miejsca na okucia boczne, nale>y zdemon-
towa@ okucia przed umieszczeniem urz<dzenia na stole.
Urz<dzenie nale>y po3o>y@, a na-
st9pnie podnieC@ tak, aby Cruby
by3y u3o>one luGno po bokach.
Oruby nale>y zdemontowa@.
Okucia naci<gaj<ce nale>y zamo-
cowa@ w ramie.
Ponownie zamontowa@ Cruby
przez pod3u>ne otwory okucia.
Urz<dzenie umieCci@ w blacie / na
stole.
Okucia naci<gaj<ce zostaj< napi9-
te.
10
POD@CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ
Pod9-czenie urz-dzenia do instalacji elektrycznej mo?e wykona7 wy9-cz-
nie specjalista z odpowiednimi uprawnieniami.
Pod9-czenie musi by7 wykonane zgodnie z obowi-zuj-cymi przepisami
bezpiecze4stwa i wymogami zak9adu energetycznego.
Grill kombi wyposa>ony jest w przewód zasilaj<cy o d3ugoCci 1,5 m bez wtyczki
i musi by@ pod3<czony poprzez zewn9trzny przerywacz z rozwarciem styków
przynajmniej 3 mm.
W przypadku nieprawid3owego pod3<czenia urz<dzenia do instalacji elektrycz-
nej lub dokonaniu zmian parametrów cz9Cci elektrycznych zostaje cofni9ta
gwarancja.
W ?adnym wypadku nie wolno dokonywa7 zmian parametrów
cz&ci elektrycznych urz-dzenia.
Pod9-czenie urz-dzenia
1 faza zero-uziemienie (min 10 A)
Typ przewodu zasilaj<cego : min 1,0
mm
2
H05 RN-F.
ZAKÓCENIA W FUNKCJONOWANIU URZ@DZENIA
W przypadku wyst-pienia zak9ócenia w funkcjonowaniu urz-dzenia nale-
?y sprawdzi7, czy bezpieczniki nie zosta9y uszkodzone lub czy zosta9
uruchomiony wy9-cznik bezpiecze4stwa pr-du uszkodzeniowego.
Jeli termostat jest wy9-czony, wtedy nale?y u?ywa7 prze9-cznika.
GWARANCJA
Do zakupionego urz<dzenia do3<czona jest karta gwarancyjna zawieraj<ca wa-
runki i okres gwarancji. Kart9 gwarancyjn< nale>y zachowa@ na wypadek ko-
niecznoCci wykonania naprawy w ramach gwarancji.
Gwarancji nie podlegaj< usterki powsta3e wskutek nieprawid3owej obs3ugi
urz<dzenia lub innych b39dów u>ytkownika.
Naprawy gwarancyjne mo>na zleca@ wy3<cznie personelowi autoryzowanego
zak3adu serwisowego.
11
DANE TECHNICZNE
Napi&cie :
220 V
Pod9-czenie elektryczne :
220 V 1 faza zero + uziemienie
-czna moc przy9-czenia :
2300 W
Urzdzenie spenia wymogi :
dyrektywy Unii Europejskiej o niskich napi-
ciach (Nr 73/23/EWG),
dyrektywy EMC (Nr 89/336/EWG) i jest opa-
trzone oznaczeniem CE 96.
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI DOTYCZ@CE
PIECZENIA NA GRILLU
U?ywanie grilla
Cyfry 1 - 12 oznaczaj< stopnie mocy grzejnej. Stopie8 mocy grzejnej mo>na regu-
lowa@ w zakresie 1 -11. Na 12 stopniu mocy zostaje osi<gni9ta pe3na moc grzejna
i grza3ki >arz< si9. Ten stopie8 nadaje si9 do podgrzewania wst9pnego grilla oraz
czyszczenia elementów grzejnych.
W tabeli podano odpowiedni stopie8 nagrzewania dla ró>nych potraw.
UWAGA: Zawsze nale?y umieszcza7 ruszt na grillu.
Pieczenie na grillu nad kamieniami wulkanicznymi
Przed przyst<pieniem do pieczenia na grillu nale>y zdj<@ ruszt; elementy grzejne
zostaj< podniesione do góry.
W3o>y@ skrzynk9 z kamieniami wulkanicznymi do Crodka.
Uwaga: Nagrzewa@ elementy grzejne przez ok. 5 minut na 12 stopniu mocy
grzejnej. W ten sposób mi9so przyjmie ciep3o z kamieni wulkanicznych.
JeCli chc< Pa8stwo potraw9 przyprawi@, mo>na przyprawy da@ bezpoCrednio na
mi9so lub kamienie wulkaniczne. Wtedy mi9so nabierze aromatu.
Uwaga: Przed przyst-pieniem do pieczenia nale?y mi&so natrze7 olejem.
Pieczenie na grillu nad wod
Zamiast kamieni wulkanicznych mo>na piec na grillu wype3niaj<c skrzynk9 wod<.
JeCli b9d< Pa8stwo nagrzewa@ elementy grzejne grilla ok. 5 minut na 12 stopniu
mocy grzejnej, wtedy do mi9sa dojdzie ciep3o z wody i mi9so stanie si9 soczyste.
JeCli skapuje t3uszcz, nale>y go szybko sch3odzi@, aby zapobiec zapaleniu. Zwró-
ci@ uwag9 na iloC@ wody i w razie koniecznoCci uzupe3ni@ skrzynk9.
Uwaga: Przed przyst-pieniem do pieczenia nale?y mi&so natrze7 olejem.
12
OSTRZEJENIE
Skrzynka z kamieniami wulkanicznymi musi znajdowa7 si& w grillu, a
ruszt musi by7 na9o?ony na grill przed w9-czeniem.
Potrawa Stopie" nocy grzejnej Czas w minutach
Kiebasa
Kotlety z jagnicia
Befsztyk
Stek
Szaszyk
Ryba w oleju
Befsztyk z bekonem
Kawaki kurczaka
9 – 10
10
10
10 – 12
10
10
10
10 – 12
10
10
16 obróci po 4 min
10 – 12
12 – 15
10
16 obróci po 4 min
40 obróci po 4 min
Zabezpieczenie przed przegrzaniem
Przy ewentualnym przegrzaniu oleju zamonto-
wany termostat zapobiegaj<cy przegrzaniu wy-
3<czy frytkownic9.
JeCli termostat wy3<cza si9 cz9sto, nale>y zwró-
ci@ si9 do autoryzowanego zak3adu serwisowe-
go.
Pokrywa stalowa
JeCli wykorzystuj< Pa8stwo grill kombi jako fryt-
kownic9, wtedy mo>na na3o>y@ na pojemnik
frytkownicy pokryw9, aby zredukowa@ czas na-
grzewania.
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI DOTYCZ@CE
SMAJENIA WE FRYTKOWNICY
nale>y ustawi@ wybran< temperatur9 i odczeka@ a> olej osi<gnie temperatur9.
Lampka kontrolna frytkownicy wy3<czy si9 automatycznie po osi<gni9ciu ustawio-
nej temperatury. Zanurzy@ koszyk w oleju.
UWAGA !
Nale?y pami&ta7, aby przed w9o?eniem osuszy7 wilgotne produkty (np.
warzywa, owoce, ryby, skorupiaki).
Po zako8czeniu sma>enia we frytkownicy podnieC@ koszyk i lekko wstrz<sn<@
nim, aby usun<@ resztki oleju (aby resztki oleju mog3y Cciekn<@, mo>na koszyk
zawiesi@ na urz<dzenie do ociekania).
W tabeli podano poszczególne czasy sma>enia we frytkownicy, które nale>y po-
traktowa@ jako wartoCci orientacyjne. Czas sma>enia uzale>niony jest od wygl<du
potrawy oraz indywidualnego smaku.
13
JeCli chc< Pa8stwo sma>y@ we frytkownicy jednoczeCnie du>< iloC@ produktów,
zaleca si9 wyj9cie koszyka po 1-2 minutach na zewn<trz, aby olej móg3 szybciej
osi<gn<@ swoj< poprzedni< temperatur9. Potrawa b9dzie dzi9ki temu bardziej
chrupi<ca.
JeCli potrawa nie jest chrupi<ca (pomimo >e temperatura by3a ustawiona w3aCci-
wie) lub olej jest lekko br<zowy, wtedy nale>y wymieni@ olej.
Uwaga:
Nale?y zadba7, aby w pobli?u nie znajdowa9 si& otwarty ogie4. Olej jest
gor-cy i mo?e si& 9atwo zapali7. Pami&ta7, aby prze9-cznik regulacji
ustawi7 na pozycj& „0” po zako4czeniu sma?enia.
Potrawa Ilo Temperatura w
o
C Czas w min
Frytki gboko zamroone
500 g 180 8 – 10
Frytki gboko zamroone
100 g 180 4 – 6
Frytki wiee
500 g
najpierw 170
nastpnie 180
4 – 6
2 – 4
Chipsy wiee
500 g 180 3 – 5
Krokiety ziemniaczane gboko zamroone
500 g
najpierw 170
nastpnie 180
1 – 2
3 – 5
¼ Kurczaka 2 szt.po 250 g
180 8 – 10
Piecze" z indyka 2 szt.po 250 g
180 3 – 5
Paluszki rybne gboko zamroone
300 g 180 4 – 6
Tu"czyk gboko zamroony
300 g 170 3 – 5
Filet z fldry gboko zamroony
250 g 180 2 – 3
Sznycel
200 g 180 5 – 7
Camembert
4 x ½ Pkt. 180 2 – 3
Pietruszka
180 2 – 3
Krki jabek
4 szt. 170 6 – 8
Pczki
4 szt. 180 6 – 8
Zapiekane banany
2 szt. 180 3 – 4
Zapiekane warzywa
500 g 180 8 – 10
Rozpuszczone resztki produktów pozosta9e w oleju nale?y koniecznie usu-
n-7 przed nast&pnym sma?eniem, aby zapobiec powstaniu po?aru!
JeCli chc< Pa8stwo u>y@ grilla i frytkownicy do przyrz<dzania jednej potrawy np.
steku wo3owego i frytek, wtedy nale>y wykona@ nast9puj<ce czynnoCci:
1. Przygotowa@ frytkownic9 wyjmuj<c ruszt grilla i kamienie wulkaniczne, ele-
menty grzejne grilla postawi@ pionowo. Olej w pojemniku podgrza@ do tempe-
ratury 190
o
C (ok. 10 minut). Do koszyka w3o>y@ kawa3ki ziemniaków i zanurzy@
w gor<cym oleju. Sma>y@ ziemniaki do momentu ca3kowitego upieczenia
(chrupi<ce i lekko br<zowe). Koszyk zawiesi@ na wieszakach, aby olej móg3
ociekn<@, a nast9pnie umieCci@ na papierze wci<gaj<cym t3uszcz.
2. Grill przygotowa@ w nast9puj<cy sposób: UmieCci@ kamienie wulkaniczne,
opuCci@ elementy grzejne grilla i na3o>y@ ruszt. Podgrzewa@ na 12 stopniu mo-
cy grzejnej przez ok. 5-8 minut przed na3o>eniem mi9sa na ruszt. Upiec steki
(10-15 min) w zale>noCci od >yczenia (stek krwisty). Wy3<czy@ grill.
14
3. Steki u3o>y@ na pó3misku i utrzyma@ w stanie ciep3ym. Frytki równie> b9d< ju>
gotowe. Zdj<@ ruszt grilla. Postawi@ elementy grzejne grilla i wyj<@ pojemnik z
kamieniami. U>ywa@ szmatki lub r9kawiczki ochronnej, poniewa> grill jest go-
r<cy. Elementy grzejne grilla obróci@ w bok i w3<czy@ frytkownic9. Po kilku mi-
nutach olej znowu jest gor<cy i frytki nale>y zanurzy@ i sma>y@ a> b9d< chru-
pi<ce.
Potrawa jest gotowa do serwowania. Smacznego.
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania
zmian technicznych !
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13

Electrolux EHB334X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi