Electrolux EOK96030X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Wielofunkcyjny piekarnik parowy do zabudowy
EOK96030
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 3
Przed pierwszym użyciem 6
Obsługa piekarnika 7
Stosowanie, tabele i rady 18
Czyszczenie i konserwacja 34
Co zrobić, gdy ... 37
Instrukcja montażu 38
Utylizacja 44
Serwis 44
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Ważne zalecenia dotyczące bezpie-
czeństwa!
Uważnie przeczytać i zachować do
przyszłego stosowania!
Bezpieczeństwo elektryczne
•Urządzenie może być podłączone tylko
przez uprawnionego specjalistę .
W przypadku zakłóceń lub uszkodzeń
urządzenia: wykręcić bezpieczniki lub wy-
łączyć.
Naprawy urządzenia mogą być prze-
prowadzane wyłącznie przez specjalis-
tów. Niefachowe naprawy mogą spowo-
dować poważne zagrożenia. W przypadku
konieczności naprawy, należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu lub do sprze-
dawcy.
Bezpieczeństwo dzieci
Podczas pracy urządzenia dzieci nigdy nie
mogą pozostawać bez nadzoru.
•Urządzenie jest wyposażone w blokad
ę
zabezpieczającą przed uruchomieniem
piekarnika przez dzieci.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania
•Urządzenie może być używane tylko do
wypieku ciast, pieczenia i smażenia po-
traw na użytek domowy.
•Należy zachować ostrożność podczas
podłączania urządzeń elektrycznych do
gniazd wtykowych w pobliżu piekarnika.
Przewody przyłączeniowe nie mogą zakli-
nować się pod gorącymi drzwiami piekar-
nika.
Uwaga: Ryzyko oparzeń! Podczas pra-
cy wnętrze piekarnika jest gorące.
Uwaga: W żadnym wypadku nie ot-
wierać drzwi piekarnika podczas go-
towania na parze. Wilgotna para wydo-
bywająca się z wnętrza urządzenia mog-
łaby spowodować uszkodzenia mebli. Na-
leży unikać bezpośredniego kontaktu z
wydobywaj
ącą się parą.
•Jeżeli w piekarniku znajdują się produkty
zawierające alkohol, może dojść do po-
wstania łatwopalnej mieszanki alkoholu z
powietrzem. W takim przypadku należy
ostrożnie otwierać drzwiczki. Nie wolno w
pobliżu powodować iskier, zbliżać się z
żarem, ani z ogniem.
Niniejsze urządzenie nie powinno być ob-
sługiwane przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych, ani przez
osoby niedoświadczone lub nieposiadają-
ce wystarczającej wiedzy, chyba że obsłu-
gują one urządzenie pod nadzorem lub po
przeszkoleniu na temat prawidłowej ob-
sługi, przez osobę odpowiedzialną za ich
bezpieczeństwo.
Informacja na temat akrylamidu
Zgodnie z najnowszymi naukowymi us-
taleniami, podczas intensywnego sma-
żenia żywności, zwłaszcza produktów
zawierających skrobię, powstaje sub-
stancja zwana akrylamidem, która może
zagrażać zdrowiu. W związku z tym za-
leca się, aby piec w możliwie jak najniż-
szych temperaturach i nie przyrumieniać
zbyt mocno potraw.
2 electrolux
W jaki sposób można uniknąć
uszkodzeń urządzenia
Podczas pieczenia nie wolno stawiać na
spodzie piekarnika żadnych przedmiotów
ani przykrywać żadnych części piekarnika
folią aluminiową. Może to prowadzić do
nadmiernego wzrostu temperatury, co
może uszkodzić emaliowaną powłokę pie-
karnika.
Soki owocowe kapiące z blachy do pie-
czenia pozostawiają niedające się usunąć
plamy. Z tego względu do bardzo wilgot-
nych ciast należy stosować głębokie bla-
chy.
•Nie obciążać otwartych drzwi piekarnika.
•Nigdy nie należy wlewać wody bezpośred-
nio do wnętrza rozgrzanego piekarnika.
Może to spowodować uszkodzenia i prze-
barwienia emaliowanej powłoki piekarnika.
•Użycie siły, zwłaszcza na krawędzie przed-
niej szyby, może spowodowa
ć pęknięcie
szkła.
W piekarniku nie wolno przechowywać
żadnych palnych przedmiotów. Mogłyby
one zapalić się podczas włączania piekar-
nika.
W piekarniku nie wolno przechowywać
żadnych wilgotnych artykułów spoży-
wczych. Może to spowodować uszkodze-
nia emalii.
•Po wyłączeniu wentylatora chłodzącego
nie przechowywać w piekarniku żadnych
odkrytych potraw. We wnętrzu piekarnika
lub na szybie drzwi może skraplać się wil-
goć, która również może osadzać się na
meblach.
Informacja dotycząca powłoki emalio-
wanej
Przebarwienia emaliowanej powłoki pie-
karnika, spowodowane użytkowaniem
urządzenia, nie wpływają negatywnie na
przydatność piekarnika do zwykłego
stosowania lub do stosowania zgodne-
go z umową. Nie stanowią one usterki w
rozumieniu przepisów prawa gwarancyj-
nego.
Opis urządzenia
Widok całkowity
1 2
3
4
electrolux 3
1 Panel sterowania
2 Wskaźnik świetlny
3 Uchwyt drzwi
4 Drzwi piekarnika
Urządzenie wyłącza się po 2 minutach,
jeżeli nie zostanie wybrana żadna funk-
cja i nic nie zostanie zmienione. Nato-
miast wskaźnik świetlny pozostanie
podświetlony. Aby wyłączyć wskaźnik
świetlny, należy włączyć i wyłączyć urzą-
dzenie za pomocą
.
Panel sterowania
1
23
1 Wskaźniki piekarnika
2 Przyciski funkcji piekarnika
3 Szuflada na wodę
Wyposażenie piekarnika
4 electrolux
1
6
5
7
1
2
3
2
3
4
1 Grzałka grilla
2 Oświetlenie piekarnika
3 Filtr tłuszczowy
4 Grzałka w tylnej ściance Wentylator
5 Generator pary/Osłona
6 Prowadnice, wyjmowane
7 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyń, form do ciast, pieczenia i grillo-
wania.
Blacha do pieczenia
Do ciast i ciastek.
Gąbka "Quick" 180
Gąbka w kształcie pierścienia, o bardzo du-
żej chłonności, doskonale dostosowana do
swojej funkcji.
electrolux 5
Przed pierwszym użyciem
Ustawianie i zmiana czasu
Piekarnik działa tylko z ustawioną godzi-
ną.
Po podłączeniu do prądu lub przerwie w za-
silaniu automatycznie zaczyna pulsować
symbol Czas
.
1. Aby zmienić ustawioną godzinę, nacis-
nąć kilkakrotnie przycisk Funkcje zegara
, aż zacznie pulsować symbol Czas
.
2.
Przyciskiem
lub ustawić aktualną
godzinę.
Po ok. 5 sekundach symbol przestanie pul-
sować, a zegar będzie wskazywał ustawioną
godzinę.
Urządzenie jest teraz gotowe do pracy.
Aktualną godzinę można zmienić tylko
wtedy, gdy wyłączona jest blokada
przed uruchomieniem przez dzieci oraz
nie jest ustawiona żadna z funkcji zega-
ra: Minutnik
, Czas trwania lub Ko-
niec
i żadna z funkcji piekarnika.
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym użyciem piekarnik należy
dokładnie umyć.
Ważne! Nie stosować żadnych ostrych ani
szorujących środków czyszczących!
Powierzchnia urządzenia mogłaby ulec
uszkodzeniu.
Do czyszczenia elementów metalowych
stosować środki ogólnie dostępne w
sklepach.
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
Oświetlenie piekarnika jest włączone.
2. Wszystkie elementy wyposażenia oraz
prowadnice należy wyjąć i umyć w ciepłej
wodzie z dodatkiem detergentu.
3. Piekarnik również umyć ciepłą wodą z
dodatkiem detergentu i osuszyć.
4. Przednią ściankę urządzenia przetrzeć na
mokro.
Zapoznanie się z urządzeniem
Piekarnik można uruchomić w trybie demon-
stracyjnym, aby go wypróbować lub prze-
ćwiczyć wszystkie czynności obsługowe.
Piekarnik nie nagrzewa się.
Włączenie trybu demonstracyjnego
1. Wyłączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
ausschalten .
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przycisk Programy pieczenia
i , aż
6 electrolux
rozlegnie się sygnał akustyczny i na wy-
świetlaczu pojawi się litera "d" .
Wyłączenie trybu demonstracyjnego
1. Wyłączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
ausschalten .
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przycisk Programy pieczenia
i , aż
rozlegnie się sygnał akustyczny i na wy-
świetlaczu zgaśnie litera "d" .
Obsługa piekarnika
Elektroniczne sterowanie piekarnika
Wyświetlacz
1 2 3 4
567
1 Pamięć: P / Test: d
2 Praca z parą
3 Temperatura / Czas
4 Funkcje zegara / Czas pracy piekarnika
5 Symbol termometru
6 Programy pieczenia
7 Funkcje piekarnika
Panel sterujący
electrolux 7
1 2
8 7
3 4
6 5
1 Przycisk Wł./Wył.
2 Wybór funkcji piekarnika
3
Przycisk
4 Funkcje zegara
5 Funkcja pamięci
6
Przycisk
7 Programy pieczenia
8 Szybkie rozgrzewanie
Wskazówki ogólne
•Urządzenie należy zawsze najpierw włą-
czyć przyciskiem Wł./Wył.
.
•Gdy świeci się wybrana funkcja, rozpoczy-
na się nagrzewanie piekarnika lub odlicza-
nie ustawionego czasu.
Po osiągnięciu wybranej temperatury roz-
lega się sygnał akustyczny.
•Oświetlenie piekarnika włącza się po włą-
czeniu funkcji piekarnika lub po otwarciu
jego drzwi.
Gdy drzwi są otwarte, a urządzenie jest
wyłączone, oświetlenie piekarnika gaśnie
po upływie 10 minut.
•Wyłączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
Wybór funkcji piekarnika
1. Włączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
.
2. Naciskać przycisk Funkcje piekarnika
, aż na wyświetlaczu pojawi się wy-
brana funkcja piekarnika.
•Na wyświetlaczu temperatury pojawi się
sugerowana wartość temperatury.
•Jeżeli sugerowana temperatura nie zosta-
nie zmieniona w ciągu ok. 5 sekund, pie-
karnik zacznie się nagrzewać.
Zmiana temperatury piekarnika
Przyciskiem
lub można zwiększać lub
zmniejszać wartość temperatury.
Temperaturę można ustawiać co 5 °C.
8 electrolux
Symbol termometru
Wzrost słupka w symbolu termometru
wskazuje stopień rozgrzania piekarnika.
•Pulsujące kolejno trzy segmenty symbolu
termometru
informują o pracy funkcji
szybkiego rozgrzewania.
Zmiana funkcji piekarnika
W celu zmiany funkcji piekarnika naciskać
przycisk Funkcje piekarnika
, dopóki na
wyświetlaczu nie pojawi się wybrana funkcja
piekarnika.
Wyłączanie piekarnika
Wyłączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
.
Wentylator chłodzący
Wentylator chłodzący włącza się auto-
matycznie, aby utrzymać niską tempe-
raturę na powierzchni urządzenia. Po
wyłączeniu piekarnika, wentylator pra-
cuje dalej, aby schłodzić urządzenie, a
następnie wyłącza się automatycznie.
Szybkie nagrzewanie
Po wybraniu funkcji piekarnika można, za po-
mocą funkcji dodatkowej Szybkie nagrzewa-
nie
, w stosunkowo krótkim czasie roz-
grzać pusty piekarnik.
Ważne! Produkt należy włożyć do piekarnika
dopiero wtedy, gdy funkcja Szybkie
nagrzewanie zostanie zakończona i piekarnik
pracuje na wybranej funkcji.
1. Ustawić i włączyć wybraną funkcję pie-
karnika. Ewentualnie można zmienić su-
gerowaną wartość temperatury.
2. Nacisnąć przycisk funkcji Szybkie na-
grzewanie
. Symbol zapala się.
Pulsujące kolejno segmenty informują o włą-
czeniu funkcji szybkiego nagrzewania.
Po osiągnięciu ustawionej temperatury pod-
świetlają się paski wskaźnika nagrzewania.
Rozbrzmiewa sygnał akustyczny. Symbol
gaśnie.
Urządzenie kontynuuje pracę na ustawionej
funkcji piekarnika i z wybraną temperaturą.
Teraz można włożyć produkt do piekarnika.
Funkcje piekarnika
electrolux 9
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Gotowanie na parze
Do warzyw, ziemniaków, ryżu, produktów mącznych lub po-
zostałych dodatków.
Pieczenie parowe
Do pieczenia, smażenia i podgrzewania schłodzonych oraz
zamrożonych potraw.
Termoobieg Do pieczenia mięs lub ciast na maksymalnie dwóch po-
ziomach jednocześnie.
Grill turbo Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na jed-
nym poziomie. Funkcja nadaje się również do opiekania i
zapiekania .
Grill Do grillowania produktów płaskich i do robienia tostów .
Rozmrażanie/Susze-
nie
Do rozmrażania i suszenia ziół, owoców lub warzyw.
Termoobieg ( niska
temperatura )
Do przyrządzania szczególnie delikatnych, soczystych pie-
czeni.
Termoobieg + para
Do energooszczędnego pieczenia i gotowania na jednym
poziomie, przeważnie suchych wypieków oraz zapiekanek w
formach.
Wkładanie rusztu i blachy
Zabezpieczenie przed wypadnięciem i
przechyleniem
Wszystkie elementy wsuwane posiadają za-
bezpieczenie przed wypadnięciem, w posta-
ci małego wybrzuszenia na prawej i lewej
krawędzi.
Elementy wsuwane należy wkładać do pie-
karnika w taki sposób, aby wybrzuszenie
znajdowało się przy tylnej ściance komory
piekarnika. Wybrzuszenie to zabezpiecza
elementy wsuwane również przed przechy-
leniem.
Wkładanie blachy do pieczenia:
Wsunąć blachę pomiędzy drążki prowadnic
na wybranym poziomie pieczenia.
Zakładanie rusztu:
Założyć ruszt w taki sposób, aby żki były
skierowane do dołu.
Wsunąć ruszt pomiędzy drążki prowadnic na
wybranym poziomie pieczenia.
Wyższe obramowanie rusztu dodatko-
wo zabezpiecza naczynia przed zsunię-
ciem.
Zakładanie / wyjmowanie filtra
tłuszczowego
Filtr tłuszczowy należy zakładać tylko do
pieczenia mięsa, aby chronić przed prys-
kającym tłuszczem grzałkę, znajdującą się w
tylnej ściance piekarnika.
Zakładanie filtra tłuszczowego
10 electrolux
Ująć filtr za uchwyt i umieścić oba mocowa-
nia w kierunku z góry na dół, w otworze na
tylnej ścianie piekarnika (otwór wentylatora).
Wyjąć filtr tłuszczowy.
Ująć filtr za uchwyt i wyjąć z otworu do góry.
Funkcje gotowania na parze
Ważne! Funkcję gotowania na parze należy
ustawiać zawsze w połączeniu z funkcjami
zegara Czas trwania
lub Koniec (patrz
rozdział Funkcje zegara Czas trwania
/
Koniec
).
Ważne! Jako ciecz do wytwarzania pary
stosować wyłącznie wodę!
Dźwięk brzęczyka informuje o zużyciu wody.
Brzęczyk wyłącza się krótko po uzupełnieniu
wody.
Ze względu na automatyczne ok. 5 mi-
nutowe odparowywanie pod koniec go-
towania oraz ok. 2 minutowy czas na-
grzewania ustawienia poniżej 10 minut
są mało efektywne.
Podczas otwierania drzwiczek z piekarnika
wydobywa się jeszcze para.
Gotowanie na parze
1. Wody (ok. 700 ml) nie należy wlewać bez-
pośrednio do wytwarzacza pary, lecz
przez szufladę na wodę w panelu ob-
sługi.
Zapas wody wystarcza na ok. 30 minut.
2. Włączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
.
3.
Przyciskiem Funkcje piekarnika
wy-
brać funkcję Gotowanie na parze
i
przyciskiem
lub ustawić wybraną
temperaturę (zakres 50°C - 96°C).
4.
Przyciskiem Funkcje zegara
wybrać
funkcję Czas trwania
lub Koniec i
ustawić przyciskiem
lub wybrany
czas gotowania lub moment wyłączenia.
Po ok. 2 minutach widoczna jest pierw-
sza para. Jednokrotny sygnał dźwiękowy
informuje o osiągnięciu temperatury go-
towania, wynoszącej 96°C.
Trzykrotny sygnał dźwiękowy wskazuje
koniec czasu gotowania.
5. Wyłączyć piekarnik i sygnał akustyczny
przyciskiem Wł./Wył.
.
Po ostygnięciu piekarnika usunąć gąbką
resztki wody z wytwarzacza pary i ewentual-
nie przetrzeć go kilkoma kroplami octu.
Drzwi piekarnika pozostawić otwarte do cał-
kowitego wyschnięcia wnętrza urządzenia.
electrolux 11
Pieczenie na parze
Ciągła zmiana pomiędzy termoobiegiem (go-
rącym powietrzem) a parą następuje auto-
matycznie.
1. Wody (ok. 250 ml) nie należy wlewać bez-
pośrednio do wytwarzacza pary, lecz
przez szufladę na wodę w panelu ob-
sługi.
2. Włączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
.
3.
Przyciskiem Funkcje piekarnika
wy-
brać funkcję Pieczenie na parze
i
przyciskiem
lub ustawić wybraną
temperaturę.
4.
Przyciskiem Funkcje zegara
wybrać
funkcję Czas trwania
lub Koniec i
ustawić przyciskiem
lub wybrany
czas gotowania lub moment wyłączenia.
Dalej postępować jak w przypadku Gotowa-
nie na parze
.
Funkcje dodatkowe
Programy pieczenia
Tej funkcji należy używać do podanych
przepisów.
Wybór programu
1. Włączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
. Wciskać przycisk Programy piecze-
nia
, aż na wyświetlaczu pojawi się
wybrany program (P1 do P12).
–Na wyświetlaczu funkcji pojawi się
symbol odnośnej funkcji piekarnika.
–Na wyświetlaczu czasu pojawi się czas
pieczenia i zapali się symbol Czas
trwania
.
–Wcisnąć przycisk funkcji zegara, na-
stępnie wcisnąć przycisk
, później
wcisnąć przycisk
lub , aby zmie-
nić ustawienia czasu.
–Piekarnik wyłączy się po upływie ok. 5
sekund.
2. Po upływie ustawionego czasu przez 2
minuty będzie rozbrzmiewać sygnał
akustyczny. Pulsuje symbol Czas trwania
.
Piekarnik wyłącza się.
3. Sygnał akustyczny można wyłączyć
wciskając dowolny przycisk.
Przesunięcie momentu startu
Odmierzanie czasu pieczenia można uru-
chomić z pewnym opóźnieniem (patrz Funk-
cje zegara Koniec
).
Wcześniejsze zakończenie czasu pie-
czenia
Włączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
.
Funkcja pamięci
Za pomocą funkcji pamięci urządzenie może
zapamiętać jedno ustawienie, które jest
często używane.
1. Ustawić funkcję piekarnika Temperatura
i ewentualnie również funkcję zegara
Czas trwania
i / lub Koniec .
2. Wcisnąć i przytrzymać przycisk funkcji
pamięci
przez ok. 2 sekundy, aż roz-
legnie się sygnał dźwiękowy. Ustawienie
zostało zapisane do pamięci.
12 electrolux
Aby zapisać do pamięci inne ustawienie,
ponownie wcisnąć przycisk funkcji pa-
mięci
na ok. 2 sekundy. Zapamiętane
wcześniej ustawienie zostanie zastąpio-
ne nowym.
Aktywowanie funkcji pamięci
1. Włączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
.
2.
Przyciskiem funkcji pamięci
wywołać
zapisane ustawienie.
Funkcje zegara
1 3 4 5
2
6
1 Funkcje zegara
2 Wskazania czasu
3 Aktualna godzina
4 Czas trwania/Koniec/Czas pracy
5 Funkcje zegara
6 Przyciski nastawcze
Minutnik
Ustawianie minutnika. Po upływie ustawio-
nego czasu rozlega się sygnał.
Funkcja ta nie ma wpływu na pracę piekar-
nika.
Czas trwania
Funkcja ta służy do ustawiania czasu pracy
piekarnika.
Koniec
Ta funkcja służy do ustawiania czasu wyłą-
czenia się piekarnika.
Aktualna godzina
electrolux 13
Ta funkcja służy do ustawiania, zmiany lub
wywoływania aktualnej godziny (patrz roz-
dział Przed pierwszym użyciem).
Informacje ogólne
Po wybraniu funkcji zegara odnośny sym-
bol pulsuje przez ok. 5 sekund. W tym
czasie można przyciskiem
lub usta-
wić lub zmienić zadany czas.
Po ustawieniu czasu symbol znowu pul-
suje przez ok. 5 sekund. Następnie symbol
będzie się świecił. Rozpoczyna się odmie-
rzanie ustawionego czasu minutnika
.
Odmierzanie ustawionego czasu trwania
i końca rozpoczyna się po urucho-
mieniu wybranej funkcji.
Minutnik
1.
Naciskać przycisk Funkcje zegara
, aż
zacznie pulsować symbol Minutnik
.
2.
Przyciskiem
lub ustawić zadany
czas minutnika (maks. 99.00 minut).
Po ok. 5 sekundach wyświetlacz pokaże
czas pozostały do końca odliczania. Symbol
Minutnik
zapala się.
Po upływie ustawionego czasu przez 2 mi-
nuty będzie rozbrzmiewać sygnał akustycz-
ny. Świeci się "0.00" i pulsuje symbol Minut-
nik
.
Wyłączenie sygnału akustycznego: Nacisnąć
dowolny przycisk.
Czas trwania
1. Wybrać funkcję piekarnika i przyciskiem
lub ustawić temperaturę.
2.
Naciskać przycisk Funkcje zegara
, aż
zacznie pulsować symbol Czas trwania
.
3.
Przyciskiem
lub ustawić czas pie-
czenia.
14 electrolux
Piekarnik włączy się. Zapala się symbol Czas
trwania
.
Ponowne wciśnięcie przycisku Funkcje
zegara
powoduje wyświetlenie aktu-
alnej godziny.
Po upływie ustawionego czasu przez 2 mi-
nuty będzie rozbrzmiewać sygnał akustycz-
ny. Piekarnik wyłącza się.
Świeci się "0.00" i pulsuje symbol Czas trwa-
nia
.
Wyłączenie sygnału akustycznego: Nacisnąć
dowolny przycisk.
Koniec
1. Wybrać funkcję piekarnika i przyciskiem
lub ustawić temperaturę.
2.
Naciskać przycisk Funkcje zegara
, aż
zacznie pulsować symbol Koniec
.
3.
Przyciskiem
lub ustawić czas wy-
łączenia piekarnika.
Zapalają się symbole Koniec i Czas trwa-
nia
.
Piekarnik włączy się automatycznie.
Ponowne wciśnięcie przycisku Funkcje
zegara
powoduje wyświetlenie aktu-
alnej godziny.
Po upływie ustawionego czasu przez 2 mi-
nuty będzie rozbrzmiewać sygnał akustycz-
ny. Piekarnik wyłącza się.
Świeci się "0.00" i pulsuje symbol Koniec
oraz Czas trwania .
Wyłączenie sygnału akustycznego: Nacisnąć
dowolny przycisk.
electrolux 15
Kombinacja: Czas trwania i Koniec
Funkcje Czas trwania i Koniec
mogą być używane równocześnie, jeżeli
piekarnik ma zostać automatycznie włą-
czony i wyłączony w późniejszym cza-
sie.
1. Wybrać funkcję piekarnika i wysokość
temperatury.
2. Przy pomocy funkcji Czas trwania
us-
tawić czas potrzebny do przyrządzenia
potrawy,
n p. 1 godzina.
3. Za pomocą funkcji Koniec ustawić go-
dzinę, o której potrawa ma być gotowa,
n p. o godz. 14:05.
Zapalają się symbole Czas trwania i Ko-
niec
.
Piekarnik włącza się automatycznie w wy-
znaczonym momencie, np. o godz.
13:05:00.
Po upływie ustawionego czasu przez 2 mi-
nuty rozbrzmiewa sygnał akustyczny i pie-
karnik wyłącza się, np. o godz. 14:05.
Inne funkcje
Wyłączenie wyświetlacza
Wyłączenie wyświetlacza pozwala na
zaoszczędzenie energii.
Wyłączenie wyświetlacza
1. Wyłączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
ausschalten . Urządzenie nie może
wyświetlać żadnego ciepła resztkowego.
2. Wciskaćwnocześnie przyciski funkcji
zegara
i , dopóki pole wyświetlacza
nie zgaśnie.
Po ponownym włączeniu piekarnika wy-
świetlacz włączy się automatycznie. Ko-
lejne wyłączenie urządzenia spowoduje
zgaśnięcie wyświetlacza.
Aby piekarnik stale wyświetlał aktualną
godzinę, ponownie włączyć wyświet-
lacz.
Włączenie wyświetlacza
16 electrolux
1. Wyłączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
ausschalten .
2. Wciskać równocześnie przyciski funkcji
zegara
i , dopóki nie zaświeci się
pole wyświetlacza.
Blokada przed uruchomieniem przez
dzieci
Aktywowanie blokady przed uruchomieniem
przez dzieci powoduje, że nie można włą-
czyć piekarnika.
Włączenie blokady przed uruchomie-
niem przez dzieci
1. Wyłączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
ausschalten . Żadna funkcja piekar-
nika nie może być ustawiona.
2. Wcisnąć równocześnie i przytrzymać
przycisk Programy pieczenia
i , aż
na wyświetlaczu pojawi się komunikat
SAFE .
Blokada przed uruchomieniem przez dzieci
jest aktywowana.
Wyłączenie blokady przed uruchomie-
niem przez dzieci
1. Wyłączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
ausschalten .
2. Wcisnąć równocześnie i przytrzymać
przycisk Programy pieczenia
i , aż
na wyświetlaczu zgaśnie komunikat SA-
FE .
Blokada przed uruchomieniem przez dzieci
jest wyłączona i piekarnik jest gotowy do pra-
cy.
Sygnał akustyczny przy naciskaniu
przycisków
Wyłączenie sygnału akustycznego przy
naciskaniu przycisków
1. Wyłączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
ausschalten .
2. Wcisnąć równocześnie i przytrzymać
przycisk
i , aż rozlegnie się sygnał
akustyczny (ok. 2 sekundy).
Sygnał akustyczny rozbrzmiewający przy
wciskaniu przycisków jest wyłączony.
Włączenie sygnału akustycznego przy
naciskaniu przycisków
Wcisnąć równocześnie i przytrzymać przy-
cisk
i , aż rozlegnie się sygnał akus-
tyczny (ok. 2 sekundy).
Sygnał akustyczny rozbrzmiewający przy
wciskaniu przycisków jest włączony.
Wyłącznik bezpieczeństwa piekarnika
Jeżeli piekarnik nie zostanie wyłączony
po upływie określonego czasu lub tem-
peratura nie zostanie zmieniona, wów-
czas piekarnik wyłącza się automatycz-
nie.
Na wyświetlaczu temperatury pulsuje
ostatnio ustawiona wartość temperatu-
ry.
Piekarnik wyłącza się przy temperaturze
w piekarniku wynoszącej:
30 - 120°C po upływie 12,5 godziny
120 - 200°C po upływie 8,5 godziny
200 - 230°C po upływie 5,5 godziny
Na wyświetlaczu pojawi się komunikat
OFF .
Uruchomienie piekarnika po wyłączeniu
wyłącznikiem bezpieczeństwa
Całkowicie wyłączyć piekarnik. Następnie
ponownie włączyć.
electrolux 17
Stosowanie, tabele i rady
Przygotowywanie potraw przy użyciu
pary
Do przygotowywania potraw przy użyciu pa-
ry stosować funkcje Gotowanie na parze
lub Pieczenie parowe .
Ostrzeżenie! Podczas gotowania na
parze
w żadnym wypadku nie
otwierać drzwi piekarnika!
Ważne! Jako ciecz do wytwarzania pary
stosować wyłącznie wodę!
Naczynia do gotowania na parze
Do gotowania na parze nadają się formy
wykonane z odpowiedniego materiału ża-
roodpornego i odpornego na korozję.
Bardzo dobre do tego celu są pojemniki
do gotowania ze stali chromowej (patrz
Wyposażenie specjalne).
Poziomy umieszczania potraw
Poziomy umieszczania potraw podane są
w poniższych tabelach. Poziomy umie-
szczania potraw liczy się od dołu do góry.
Wskazówki ogólne
W przypadku czasu gotowania dłuższego
niż 30 minut lub w przypadku większych
ilości gotowanego produktu, można
ewentualnie dolać wody.
Podczas gotowania z funkcją Gotowanie
na parze
wyjąć filtr tłuszczowy ,
gdyż jego stosowanie wydłuża czas goto-
wania.
W przypadku dłuższej przerwy w używaniu
piekarnika, dokładnie przepłukać szufladę
na wodę, złącza węży i generator pary
(patrz rozdział Czyszczenie i konserwacja).
Informacje dotyczące tabeli Gotowanie
na parze i Pieczenie parowe
W poniższych tabelach podane są potrawy
oraz ustawienia potrzebne do ich przyrzą-
dzenia: temperatura, czas i poziom umie-
szczenia potrawy.
•Wartości temperatury oraz czasu piecze-
nia stanowią dane orientacyjne, gdyż za-
leżą one od składu i wielkości produktu,
ilości oraz naczynia.
•Jeżeli nie uda się znaleźć w tabeli danych
pasujących do konkretnego przepisu, na-
leży kierować się wskazówkami dotyczą-
cymi podobnego przepisu.
•Jeżeli nie podano inaczej, wartości okreś-
lone w tabelach dotyczą
wkładania pro-
duktu do zimnego piekarnika.
Gotowanie na parze
Funkcję Gotowanie na parze
można
stosować do wszystkich produktów żyw-
nościowych, zarówno świeżych, jak i mrożo-
nych. Tym sposobem można przyrządzać,
podgrzewać, rozmrażać, parzyć lub blan-
szować warzywa, mięso, ryby, makarony,
ryż, kukurydzę, kaszę mannę i jajka.
Gotowanie menu
W trakcie jednego trybu gotowania można
przygotować kompletne menu. W tym celu
najlepiej jest dobrać potrawy, które wyma-
gają podobnego czasu gotowania. Pozwala
to uniknąć niedogotowania lub przegotowa-
nia poszczególnych składników. Ilość wody
potrzebnej do gotowania należy określić
według największej ilości wody podanej dla
wybranych składników potraw. Informacje
patrz tabela.
Potrawy należy ustawić na rusztach w od-
powiednich naczyniach do gotowania. Od-
stęp pomiędzy rusztami należy dobrać w taki
sposób, aby para dosięga
ła każdej potrawy.
Podczas gotowania menu należy zwiększyć
ilość wody do gotowania ryżu, niezależnie od
danych zawartych w tabeli, ze stosunku 1:
1,5 na 1 : 2.
Sterylizowanie naczyń
Funkcja Gotowanie na parze
oferuje
możliwość sterylizacji naczyń przy pomocy
pary, np. butelek dla niemowląt. Aby wyste-
rylizować naczynia, należy je umyć i ułożyć
otworem do dołu na środku rusztu, na pierw-
szym poziomie umieszczania potraw.
Umieścić naczynia pod lekkim skosem w ko-
morze piekarnika. Wlać maksymalną ilość
wody (650 ml) i ustawić czas na 40 minut
przy 96°C.
Tabela Gotowanie na parze
18 electrolux
Rodzaj produktu Dolanie wody po-
przez szufladę na
wodę w ml
Tempera-
tura w °C
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas go-
towania
1)
w minu-
tach.
Risotto 400 96 2 25-30
Ryż (z wodą 1:1) 650 96 2 35-40
Kukurydza (polenta, z wodą 1:3) 550 96 2 35-40
Ziemniaki w mundurkach, średniej
wielkości
650 96 2 50-60
Ziemniaki gotowane 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
życzki brokuł 550 96 2 30-35
życzki brokułów 550 96 2 25-30
Kalafior, cały 650 96 2 40-45
życzki kalafiora 600 96 2 30-35
Kiszona kapusta 650 96 2 50-60
Pomidory, całe 250 96 2 15-20
Buraczki, całe 550 96 2 60-70
Kalarepa/seler/koper włoski, krojone 550 96 2 35-40
Cukinia, krojona 400 96 2 20-25
Marchew, krojona 550 96 2 35-40
Rozmrażanie warzyw 550 96 2 35
Rozmrażanie i gotowanie warzyw 650 60 2 35-40
Blanszowanie warzyw 250 96 2 12-15
Blanszowanie fasoli 250 96 2 20-22
Fasola mrożona 650 96 2 30-40
Pierś kurczaka 500 96 2 30-40
Szynka orzechowa 1000 g 650 96 2 50-75
Peklowana i lekko wędzona wieprzo-
wina 600-1000 g
650 96 2 45-55
Papryka nadziewana 500 96 2 30-40
Kiełbaski wiedeńskie / biała kiełbasa 250 85 2 15-20
Odgrzewanie wątrobianki w 1 cm plas-
trach
400 96 2 20-25
Filet rybny ok. 1000 g 650 96 2 35-40
Filet z flądry ok. 300 g 300 80 2 15-20
Filet rybny, mrożony 500-800 g 650 96 2 30-40
Pstrąg 170-300 g 400 85 2 15-25
Budyń / flan w miseczkach 500 96 2 25-35
Eierstich (kluseczki jajeczne) 500 96 2 25-35
Kluski na parze 500 96 2 30-35
Jajka, na miękko 200 96 2 8-10
Jajka, średnio ścięte 200 96 2 10-12
electrolux 19
Rodzaj produktu Dolanie wody po-
przez szufladę na
wodę w ml
Tempera-
tura w °C
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas go-
towania
1)
w minu-
tach.
Jajka, na twardo 200 96 2 15-20
1) Podane czasy są wartościami orientacyjnymi i ulegają zmianie w zależności od wielkości i ilości
produktu.
Termoobieg, a następnie Gotowanie na
parze
Dzięki połączeniu funkcji Termoobieg
i
Gotowanie na parze
mięso, warzywa i
dodatki mogą być gotowane w piekarniku
jedno po drugim, a przy funkcji Gotowanie na
parze
mogą być gotowane razem tak,
że wszystkie równocześnie będą gotowe do
podania.
•Podsmażyć produkt za pomocą funkcji
piekarnika Termoobieg
.
•Włożyć do piekarnika w żaroodpornym na-
czyniu warzywa i dodatki przygotowane
do smażenia.
•Włączyć funkcję Gotowanie na parze
i dogotować wszystko razem do koń-
ca.
Aby włączyć funkcję Gotowanie na pa-
rze
, piekarnik musi być ostudzony
do temperatury ok. 80°C (patrz wyświet-
lacz temperatury). W celu szybszego
wystudzenia otworzyć drzwi piekarnika.
Tabela Termoobieg, a następnie Gotowanie na parze
Rodzaj produktu
Termoobieg Gotowanie na parze (dolanie
wody maks. 650ml)
Temp. w °C Mięso Czas
w minutach
Mięso i dodatki
Czas w minutach
Poziomy
umieszczania
potraw
Pieczeń wołowa 1 kg
Brukselka, polenta
180 60-70 30-35 1
3
Pieczeń wieprzowa 1 kg,
ziemniaki, warzywa,
sos pieczeniowy
180 60-70 30-35 1
3
Pieczeń cielęca 1 kg,
Ryż, warzywa
180 50-60 30-35 1
3
Podane czasy i temperatury są wartościami
orientacyjnymi i ulegają zmianie w zależności
od wielkości i ilości produktu. Temperatura
wnętrza produktu w przypadku mięsa po-
winna przed przełączeniem na funkcję goto-
wania na parze wynosić 60-63°C.
Pieczenie parowe
Funkcja Pieczenie parowe nadaje się szcze-
gólnie do przysmażania większych sztuk
mięsa oraz rozmrażania i podgrzewania już
ugotowanych, poporcjowanych potraw.
Tabela Pieczenie parowe
Pieczenie na kilku poziomach
Rodzaj produktu
Pieczenie parowe (dolanie wody maks.
250ml)
Temperatura w
°C
Czas w minu-
tach.
Poziomy umie-
szczania po-
traw
Podgrzewanie menu z 6 talerzy Ø 24 cm 110 15-20 2 i 4
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Electrolux EOK96030X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi