Stosowanie, tabele i rady
Przygotowywanie potraw przy użyciu
pary
Do przygotowywania potraw przy użyciu pa-
ry stosować funkcje Gotowanie na parze
lub Pieczenie parowe .
Ostrzeżenie! Podczas gotowania na
parze
w żadnym wypadku nie
otwierać drzwi piekarnika!
Ważne! Jako ciecz do wytwarzania pary
stosować wyłącznie wodę!
Naczynia do gotowania na parze
• Do gotowania na parze nadają się formy
wykonane z odpowiedniego materiału ża-
roodpornego i odpornego na korozję.
• Bardzo dobre do tego celu są pojemniki
do gotowania ze stali chromowej (patrz
Wyposażenie specjalne).
Poziomy umieszczania potraw
• Poziomy umieszczania potraw podane są
w poniższych tabelach. Poziomy umie-
szczania potraw liczy się od dołu do góry.
Wskazówki ogólne
• W przypadku czasu gotowania dłuższego
niż 30 minut lub w przypadku większych
ilości gotowanego produktu, można
ewentualnie dolać wody.
• Podczas gotowania z funkcją Gotowanie
na parze
wyjąć filtr tłuszczowy ,
gdyż jego stosowanie wydłuża czas goto-
wania.
• W przypadku dłuższej przerwy w używaniu
piekarnika, dokładnie przepłukać szufladę
na wodę, złącza węży i generator pary
(patrz rozdział Czyszczenie i konserwacja).
Informacje dotyczące tabeli Gotowanie
na parze i Pieczenie parowe
W poniższych tabelach podane są potrawy
oraz ustawienia potrzebne do ich przyrzą-
dzenia: temperatura, czas i poziom umie-
szczenia potrawy.
•Wartości temperatury oraz czasu piecze-
nia stanowią dane orientacyjne, gdyż za-
leżą one od składu i wielkości produktu,
ilości oraz naczynia.
•Jeżeli nie uda się znaleźć w tabeli danych
pasujących do konkretnego przepisu, na-
leży kierować się wskazówkami dotyczą-
cymi podobnego przepisu.
•Jeżeli nie podano inaczej, wartości okreś-
lone w tabelach dotyczą
wkładania pro-
duktu do zimnego piekarnika.
Gotowanie na parze
Funkcję Gotowanie na parze
można
stosować do wszystkich produktów żyw-
nościowych, zarówno świeżych, jak i mrożo-
nych. Tym sposobem można przyrządzać,
podgrzewać, rozmrażać, parzyć lub blan-
szować warzywa, mięso, ryby, makarony,
ryż, kukurydzę, kaszę mannę i jajka.
Gotowanie menu
W trakcie jednego trybu gotowania można
przygotować kompletne menu. W tym celu
najlepiej jest dobrać potrawy, które wyma-
gają podobnego czasu gotowania. Pozwala
to uniknąć niedogotowania lub przegotowa-
nia poszczególnych składników. Ilość wody
potrzebnej do gotowania należy określić
według największej ilości wody podanej dla
wybranych składników potraw. Informacje
patrz tabela.
Potrawy należy ustawić na rusztach w od-
powiednich naczyniach do gotowania. Od-
stęp pomiędzy rusztami należy dobrać w taki
sposób, aby para dosięga
ła każdej potrawy.
Podczas gotowania menu należy zwiększyć
ilość wody do gotowania ryżu, niezależnie od
danych zawartych w tabeli, ze stosunku 1:
1,5 na 1 : 2.
Sterylizowanie naczyń
Funkcja Gotowanie na parze
oferuje
możliwość sterylizacji naczyń przy pomocy
pary, np. butelek dla niemowląt. Aby wyste-
rylizować naczynia, należy je umyć i ułożyć
otworem do dołu na środku rusztu, na pierw-
szym poziomie umieszczania potraw.
Umieścić naczynia pod lekkim skosem w ko-
morze piekarnika. Wlać maksymalną ilość
wody (650 ml) i ustawić czas na 40 minut
przy 96°C.
Tabela Gotowanie na parze
18 electrolux