Electrolux EOK96030X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Wielofunkcyjny piekarnik parowy do zabudowy
EOK96030
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 4
Przed pierwszym użyciem 6
Obsługa piekarnika 7
Zastosowania, tabele, porady 18
Czyszczenie i konserwacja 34
Co zrobić, gdy ... 38
Instrukcja montażu 39
Utylizacja 44
Serwis 44
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Ważne zalecenia dotyczące bezpie-
czeństwa!
Uważnie przeczytać i zachować do
przyszłego stosowania!
Bezpieczeństwo elektryczne
•Urządzenie może być podłączone tylko
przez uprawnionego specjalistę .
W przypadku zakłóceń lub uszkodzeń
urządzenia: wykręcić bezpieczniki lub wy-
łączyć.
Naprawy urządzenia mogą być prze-
prowadzane wyłącznie przez specjalis-
tów. Niefachowe naprawy mogą spowo-
dować poważne zagrożenia. W przypadku
konieczności naprawy, należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu lub do sprze-
dawcy.
Bezpieczeństwo dzieci
Podczas pracy urządzenia dzieci nigdy nie
mogą pozostawać bez nadzoru.
•Urządzenie jest wyposażone w blokad
ę
zabezpieczającą przed uruchomieniem
piekarnika przez dzieci.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania
•Urządzenie może być używane tylko do
wypieku ciast, pieczenia i smażenia po-
traw na użytek domowy.
•Należy zachować ostrożność podczas
podłączania urządzeń elektrycznych do
gniazd wtykowych w pobliżu piekarnika.
Przewody przyłączeniowe nie mogą zakli-
nować się pod gorącymi drzwiami piekar-
nika.
Uwaga: Ryzyko oparzeń! Podczas pra-
cy wnętrze piekarnika jest gorące.
Uwaga: W żadnym wypadku nie ot-
wierać drzwi piekarnika podczas go-
towania na parze. Wilgotna para wydo-
bywająca się z wnętrza urządzenia mog-
łaby spowodować uszkodzenia mebli. Na-
leży unikać bezpośredniego kontaktu z
wydobywaj
ącą się parą.
•Jeżeli w piekarniku znajdują się produkty
zawierające alkohol, może dojść do po-
wstania łatwopalnej mieszanki alkoholu z
powietrzem. W takim przypadku należy
ostrożnie otwierać drzwiczki. Nie wolno w
pobliżu powodować iskier, zbliżać się z
żarem, ani z ogniem.
Niniejsze urządzenie nie powinno być ob-
sługiwane przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych, ani przez
osoby niedoświadczone lub nieposiadają-
ce wystarczającej wiedzy, chyba że obsłu-
gują one urządzenie pod nadzorem lub po
przeszkoleniu na temat prawidłowej ob-
sługi, przez osobę odpowiedzialną za ich
bezpieczeństwo.
Informacja na temat akrylamidu
Zgodnie z najnowszymi naukowymi us-
taleniami, podczas intensywnego sma-
żenia żywności, zwłaszcza produktów
zawierających skrobię, powstaje sub-
stancja zwana akrylamidem, która może
zagrażać zdrowiu. W związku z tym za-
leca się, aby piec w możliwie jak najniż-
szych temperaturach i nie przyrumieniać
zbyt mocno potraw.
2 electrolux
W jaki sposób można uniknąć
uszkodzeń urządzenia
Podczas pieczenia nie wolno stawiać na
spodzie piekarnika żadnych przedmiotów
ani przykrywać żadnych części piekarnika
folią aluminiową. Może to prowadzić do
nadmiernego wzrostu temperatury, co
może uszkodzić emaliowaną powłokę pie-
karnika.
Soki owocowe kapiące z blachy do pie-
czenia pozostawiają niedające się usunąć
plamy. Z tego względu do bardzo wilgot-
nych ciast należy stosować głębokie bla-
chy.
•Nie obciążać otwartych drzwi piekarnika.
•Nigdy nie należy wlewać wody bezpośred-
nio do wnętrza rozgrzanego piekarnika.
Może to spowodować uszkodzenia i prze-
barwienia emaliowanej powłoki piekarnika.
•Użycie siły, zwłaszcza na krawędzie przed-
niej szyby, może spowodowa
ć pęknięcie
szkła.
W piekarniku nie wolno przechowywać
żadnych palnych przedmiotów. Mogłyby
one zapalić się podczas włączania piekar-
nika.
W piekarniku nie wolno przechowywać
żadnych wilgotnych artykułów spoży-
wczych. Może to spowodować uszkodze-
nia emalii.
•Po wyłączeniu wentylatora chłodzącego
nie przechowywać w piekarniku żadnych
odkrytych potraw. We wnętrzu piekarnika
lub na szybie drzwi może skraplać się wil-
goć, która również może osadzać się na
meblach.
Informacja dotycząca powłoki emalio-
wanej
Przebarwienia emaliowanej powłoki pie-
karnika, spowodowane użytkowaniem
urządzenia, nie wpływają negatywnie na
przydatność piekarnika do zwykłego
stosowania lub do stosowania zgodne-
go z umową. Nie stanowią one usterki w
rozumieniu przepisów prawa gwarancyj-
nego.
electrolux 3
Opis urządzenia
Widok całkowity
1 2
3
4
1 Panel sterowania
2 Wskaźnik świetlny
3 Uchwyt drzwi
4 Drzwi piekarnika
Urządzenie wyłącza się po 2 minutach,
jeżeli nie zostanie wybrana żadna funk-
cja i nic nie zostanie zmienione. Nato-
miast wskaźnik świetlny pozostanie
podświetlony. Aby wyłączyć wskaźnik
świetlny, należy włączyć i wyłączyć urzą-
dzenie za pomocą
.
4 electrolux
Panel sterowania
1
23
1 Wskaźniki piekarnika
2 Przyciski funkcji piekarnika
3 Szuflada na wodę
Wyposażenie piekarnika
1
2
3
4
1
2
3
4
5
6
1 Grzałka grilla
2 Oświetlenie piekarnika
3 Grzałka w tylnej ściance, wentylator
4 Generator pary / Osłona
5 Prowadnice, wyjmowane
6 Poziomy umieszczania potraw
electrolux 5
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyń, form do ciast, pieczenia i grillo-
wania.
Blacha do pieczenia
Do ciast i ciastek.
Gąbka "Quick" 180
Gąbka w kształcie pierścienia, o bardzo du-
żej chłonności, doskonale dostosowana do
swojej funkcji.
Przed pierwszym użyciem
Ustawianie i zmiana czasu
Piekarnik działa tylko z ustawioną godzi-
ną.
Po podłączeniu do prądu lub przerwie w za-
silaniu automatycznie zaczyna pulsować
symbol Czas
.
1. Aby zmienić ustawioną godzinę, nacis-
nąć kilkakrotnie przycisk Funkcje zegara
, aż zacznie pulsować symbol Czas
.
2.
Przyciskiem
lub ustawić aktualną
godzinę.
Po ok. 5 sekundach symbol przestanie pul-
sować, a zegar będzie wskazywał ustawioną
godzinę.
6 electrolux
Urządzenie jest teraz gotowe do pracy.
Aktualną godzinę można zmienić tylko
wtedy, gdy wyłączona jest blokada
przed uruchomieniem przez dzieci oraz
nie jest ustawiona żadna z funkcji zega-
ra: Minutnik
, Czas trwania lub Ko-
niec
i żadna z funkcji piekarnika.
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym użyciem piekarnik należy
dokładnie umyć.
Ważne! Nie stosować żadnych ostrych ani
szorujących środków czyszczących!
Powierzchnia urządzenia mogłaby ulec
uszkodzeniu.
Do czyszczenia elementów metalowych
stosować środki ogólnie dostępne w
sklepach.
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
Oświetlenie piekarnika jest włączone.
2. Wszystkie elementy wyposażenia oraz
prowadnice należy wyjąć i umyć w ciepłej
wodzie z dodatkiem detergentu.
3. Piekarnik również umyć ciepłą wodą z
dodatkiem detergentu i osuszyć.
4. Przednią ściankę urządzenia przetrzeć na
mokro.
Zapoznanie się z urządzeniem
Piekarnik można uruchomić w trybie demon-
stracyjnym, aby go wypróbować lub prze-
ćwiczyć wszystkie czynności obsługowe.
Piekarnik nie nagrzewa się.
Włączenie trybu demonstracyjnego
1. Wyłączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
.
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przycisk Programy pieczenia
i , aż
rozlegnie się sygnał akustyczny i na wy-
świetlaczu pojawi się litera "d" .
Wyłączenie trybu demonstracyjnego
1. Wyłączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
.
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przycisk Programy pieczenia
i , aż
rozlegnie się sygnał akustyczny i na wy-
świetlaczu zgaśnie litera "d" .
Obsługa piekarnika
Elektroniczne sterowanie piekarnika
Wyświetlacz
electrolux 7
1 2 3 4
567
1 Pamięć: P / Test: d
2 Praca z parą
3 Temperatura / Czas
4 Funkcje zegara / Czas pracy piekarnika
5 Symbol termometru
6 Programy pieczenia
7 Funkcje piekarnika
Panel sterujący
1 2
8 7
3 4
6 5
1 Przycisk Wł./Wył.
2 Wybór funkcji piekarnika
3
Przycisk
4 Funkcje zegara
5 Funkcja pamięci
6
Przycisk
7 Programy pieczenia
8 Szybkie rozgrzewanie
Wskazówki ogólne
•Urządzenie należy zawsze najpierw włą-
czyć przyciskiem Wł./Wył.
.
•Gdy świeci się wybrana funkcja, rozpoczy-
na się nagrzewanie piekarnika lub odlicza-
nie ustawionego czasu.
8 electrolux
Po osiągnięciu wybranej temperatury roz-
lega się sygnał akustyczny.
•Oświetlenie piekarnika włącza się po włą-
czeniu funkcji piekarnika lub po otwarciu
jego drzwi.
Gdy drzwi są otwarte, a urządzenie jest
wyłączone, oświetlenie piekarnika gaśnie
po upływie 10 minut.
•Wyłączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
Wybór funkcji piekarnika
1. Włączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
.
2. Naciskać przycisk Funkcje piekarnika
, aż na wyświetlaczu pojawi się wy-
brana funkcja piekarnika.
•Na wyświetlaczu temperatury pojawi się
sugerowana wartość temperatury.
•Jeżeli sugerowana temperatura nie zosta-
nie zmieniona w ciągu ok. 5 sekund, pie-
karnik zacznie się nagrzewać.
Zmiana temperatury piekarnika
Przyciskiem
lub można zwiększać lub
zmniejszać wartość temperatury.
Temperaturę można ustawiać co 5 °C.
Symbol termometru
Wzrost słupka w symbolu termometru
wskazuje stopień rozgrzania piekarnika.
•Pulsujące kolejno trzy segmenty symbolu
termometru
informują o pracy funkcji
szybkiego rozgrzewania.
Zmiana funkcji piekarnika
W celu zmiany funkcji piekarnika naciskać
przycisk Funkcje piekarnika
, dopóki na
wyświetlaczu nie pojawi się wybrana funkcja
piekarnika.
Wyłączanie piekarnika
Wyłączyć piekarnik przyciskiem Wł./Wył.
.
Wentylator chłodzący
Wentylator chłodzący włącza się auto-
matycznie, aby utrzymać niską tempe-
raturę na powierzchni urządzenia. Po
wyłączeniu piekarnika, wentylator pra-
cuje dalej, aby schłodzić urządzenie, a
następnie wyłącza się automatycznie.
Szybkie nagrzewanie
Po wybraniu funkcji piekarnika można, za po-
mocą funkcji dodatkowej Szybkie nagrzewa-
nie
, w stosunkowo krótkim czasie roz-
grzać pusty piekarnik.
electrolux 9
Ważne! Produkt należy włożyć do piekarnika
dopiero wtedy, gdy funkcja Szybkie
nagrzewanie zostanie zakończona i piekarnik
pracuje na wybranej funkcji.
1. Ustawić i włączyć wybraną funkcję pie-
karnika. Ewentualnie można zmienić su-
gerowaną wartość temperatury.
2. Nacisnąć przycisk funkcji Szybkie na-
grzewanie
. Symbol zapala się.
Pulsujące kolejno segmenty informują o włą-
czeniu funkcji szybkiego nagrzewania.
Po osiągnięciu ustawionej temperatury pod-
świetlają się paski wskaźnika nagrzewania.
Rozbrzmiewa sygnał akustyczny. Symbol
gaśnie.
Urządzenie kontynuuje pracę na ustawionej
funkcji piekarnika i z wybraną temperaturą.
Teraz można włożyć produkt do piekarnika.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Gotowanie na parze
Do warzyw, ziemniaków, ryżu, produktów mącznych lub po-
zostałych dodatków.
Pieczenie parowe
Do pieczenia, smażenia i podgrzewania schłodzonych oraz
zamrożonych potraw.
Termoobieg Do pieczenia mięs lub ciast na maksymalnie dwóch po-
ziomach jednocześnie.
Grill turbo Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na jed-
nym poziomie. Funkcja nadaje się również do opiekania i
zapiekania .
Grill Do grillowania produktów płaskich i do robienia tostów .
Rozmrażanie/Susze-
nie
Do rozmrażania i suszenia ziół, owoców lub warzyw.
Termoobieg ( niska
temperatura )
Do przyrządzania szczególnie delikatnych, soczystych pie-
czeni.
Termoobieg + para
Do energooszczędnego pieczenia i gotowania na jednym
poziomie, przeważnie suchych wypieków oraz zapiekanek w
formach.
Wkładanie rusztu i blachy
Zabezpieczenie przed wypadnięciem i
przechyleniem
Wszystkie elementy wsuwane posiadają za-
bezpieczenie przed wypadnięciem, w posta-
ci małego wybrzuszenia na prawej i lewej
krawędzi.
Elementy wsuwane należy wkładać do pie-
karnika w taki sposób, aby wybrzuszenie
znajdowało się przy tylnej ściance komory
piekarnika. Wybrzuszenie to zabezpiecza
elementy wsuwane również przed przechy-
leniem.
Wkładanie blachy do pieczenia:
Wsunąć blachę pomiędzy drążki prowadnic
na wybranym poziomie pieczenia.
Zakładanie rusztu:
Założyć ruszt w taki sposób, aby żki były
skierowane do dołu.
Wsunąć ruszt pomiędzy drążki prowadnic na
wybranym poziomie pieczenia.
10 electrolux
Wyższe obramowanie rusztu dodatko-
wo zabezpiecza naczynia przed zsunię-
ciem.
Funkcje gotowania na parze
Ważne! Funkcje gotowania na parze należy
zawsze ustawiać wraz z funkcjami
czasowymi: czas pieczenia
lub godzina
zakończenia
(patrz rozdział "Funkcje
czasowe: czas pieczenia
/ godzina
zakończenia"
).
Ważne! Jako płynu należy używać wyłącznie
wody!
Gdy woda się skończy, rozlega się sygnał
akustyczny. Po dolaniu wody sygnał akus-
tyczny wyłącza się.
Ze względu na automatyczne usuwanie
pary pod koniec gotowania (pieczenia)
wynoszące około 5 minut oraz rozgrze-
wanie piekarnika trwające około 2 minut
ustawienie czasu pieczenia poniżej 10
minut jest mało skuteczne.
Przy otwarciu drzwi na zewnątrz wydobywa
się jeszcze para.
Gotowanie na parze
1. Wody (około 700 ml) nie należy wlewać
bezpośrednio do generatora pary, lecz
do szuflady na wodę umieszczonej w
panelu sterowania.
Zapas wody wystarczy na około 30 mi-
nut.
2. Włączyć piekarnik za pomocą przycisku
Wł./Wył.
.
3. Za pomocą przycisku wyboru funkcji pie-
karnika
wybrać funkcję gotowania na
parze
, a za pomocą przycisku
lub nastawić temperaturę (w zakresie
50°C - 96°C).
4. Za pomocą przycisku funkcji czasowych
wybrać funkcję czasu pieczenia lub
godziny zakończenia
, a za pomocą
przycisku
lub ustawić czas piecze-
nia lub godzinę wyłączenia piekarnika. Po
upływie około 2 minut w piekarniku poja-
wia się para. Pojedynczy sygnał akus-
tyczny informuje o osiągnięciu tempera-
tury pieczenia wynoszącej około 96°C.
Potrójny sygnał akustyczny informuje o
upłynięciu czasu pieczenia.
5. Wyłączyć sygnał akustyczny i piekarnik
za pomocą przycisku Wł./Wył.
.
electrolux 11
Po wystudzeniu piekarnika usunąć resztki
wody z generatora pary przy użyciu gąbki i
ewentualnie przetrzeć go po dodaniu paru
kropli octu.
Zostawić drzwi otwarte, aby wysuszyć pie-
karnik do końca.
Pieczenie z udziałem pary
Przełączanie z termoobiegu na parę odbywa
się automatycznie
1. Wody (około 250 ml) nie należy wlewać
bezpośrednio do generatora pary, lecz
do szuflady na wodę umieszczonej w
panelu sterowania.
2. Włączyć piekarnik za pomocą przycisku
Wł./Wył.
.
3. Za pomocą przycisku wyboru funkcji pie-
karnika
wybrać funkcję pieczenia z
udziałem pary
, a za pomocą przy-
cisku
lub nastawić temperaturę.
4. Za pomocą przycisku funkcji czasowych
wybrać funkcję czasu pieczenia lub
godziny zakończenia
, a za pomocą
przycisku
lub ustawić czas piecze-
nia lub godzinę wyłączenia piekarnika.
Dalsze czynności jak przy gotowaniu na pa-
rze
.
Funkcje dodatkowe
Programy pieczenia
Tej funkcji należy używać do podanych
przepisów.
Wybór programu
1. Włączyć piekarnik za pomocą przycisku
Wł./Wył.
. Nacisnąć kilkakrotnie przy-
cisk programów pieczenia
aż na wy-
świetlaczu pojawi się wybrany program
(P 1 do P12).
–Na wyświetlaczu funkcji pojawi się
symbol odnośnej funkcji piekarnika.
–Na wyświetlaczu czasu pojawi się czas
pieczenia i zapali się symbol czasu pie-
czenia
.
Nacisnąć przycisk funkcji czasowych
, po czym ustawić czas pieczenia za
pomocą przycisku
lub .
–Po upływie około 5 sekund piekarnik
się włączy.
2. Po upływie ustawionego czasu, przez 2
minuty będzie się rozlegał sygnał akus-
tyczny. Symbol czasu pieczenia
pul-
suje.
Piekarnik wyłącza się.
3. Naciskając na dowolny przycisk można
wyłączyć sygnał akustyczny.
Opóźnienie momentu włączenia piekar-
nika
Odmierzanie czasu pieczenia można uru-
chomić z pewnym oźnieniem czasowym
(patrz Funkcje czasowe: godzina zakończe-
nia
).
Wcześniejsze zakończenie czasu pie-
czenia
Wyłączyć piekarnik za pomocą przycisku
Wł./Wył.
.
Funkcja pamięci
Za pomocą funkcji pamięci można zapamię-
tać jedno ustawienie, które jest często uży-
wane.
1. Ustawić funkcję piekarnika, temperaturę
oraz ewentualnie funkcje czasowe: czas
pieczenia
i/lub godzina zakończenia
.
2.
Nacisnąć przycisk funkcji pamięci
i
przytrzymać przez około 2 sekundy aż
rozlegnie się sygnał akustyczny. Ustawie-
nie zostało zapisane do pamięci.
12 electrolux
Aby wprowadzić do pamięci inne usta-
wienie, ponownie nacisnąć przycisk
funkcji pamięci
i przytrzymać przez
około 2 sekundy. Pierwotne ustawienie
zostanie zastąpione nowym.
Uruchamianie funkcji pamięci
1. Włączyć piekarnik za pomocą przycisku
Wł./Wył.
.
2. Wywołać zapisane ustawienie za pomo-
cą przycisku funkcji pamięci
.
Funkcje czasowe
1 3 4 5
2
6
1 Funkcje czasowe
2 Wskazania czasu
3 Aktualna godzina
4 Czas pieczenia / Godzina zakończenia / Czas pracy
5 Funkcje czasowe
6 Przyciski nastawcze
Minutnik
Umożliwia ustawienie minutnika. Po upływie
ustawionego czasu rozlega się sygnał akus-
tyczny.
Ta funkcja nie ma wpływu na pracę piekar-
nika.
Czas pieczenia
electrolux 13
Umożliwia ustawienie długości czasu pracy
piekarnika.
Godzina zakończenia
Umożliwia nastawienie godziny, o której pie-
karnik ma się wyłączyć.
Aktualna godzina
Umożliwia ustawienie, zmianę lub wyświet-
lenie aktualnej godziny (patrz rozdział "Przed
pierwszym użyciem").
Informacje ogólne
Po wybraniu funkcji czasowej jej symbol
będzie pulsował przez około 5 sekund. W
tym czasie za pomocą przycisku
lub
można ustawić lub zmienić wybrane
wartości czasowe.
Po ustawieniu wybranej wartości czasu
symbol będzie nadal pulsował przez okres
około 5 sekund. Następnie symbol będzie
się świecił światłem ciągłym. Rozpocznie
się odmierzanie czasu ustawionego w mi-
nutniku
.
Odmierzanie ustawionego czasu
i go-
dziny zakończenia
rozpoczyna się po
uruchomieniu danej funkcji.
Minutnik
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk funkcji
czasowych
, aż symbol minutnika
zacznie pulsować.
2.
Za pomocą przycisku
lub ustawić
na minutniku wybrany czas (maksymalnie
99.00 minut).
Po upływie około 5 sekund wyświetlacz po-
każe czas pozostający do końca. Symbol
minutnika
zapali się.
Po upływie ustawionego czasu, przez 2 mi-
nuty będzie się rozlegał sygnał akustyczny.
Zapali się wskazanie "0.00", a symbol minut-
nika
będzie pulsował.
Wyłączanie sygnału akustycznego: Nacisnąć
dowolny przycisk.
Czas pieczenia
1. Wybrać funkcję piekarnika, a za pomocą
przycisku
lub ustawić temperaturę.
2. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk Funkcji
czasowych
, aż symbol czasu piecze-
nia
zacznie pulsować.
14 electrolux
3.
Za pomocą przycisku
lub ustawić
czas pieczenia.
Piekarnik włączy się. Świeci się symbol czasu
pieczenia
.
Naciskając ponownie przycisk funkcji
czasowych
można sprawdzić aktu-
alną godzinę.
Po upływie ustawionego czasu, przez 2 mi-
nuty będzie się rozlegał sygnał akustyczny.
Piekarnik wyłącza się.
Na wyświetlaczu pojawi się wskazanie
"0.00", a symbol czasu
będzie pulsował.
Wyłączanie sygnału akustycznego: Nacisnąć
dowolny przycisk.
Godzina zakończenia
1. Wybrać funkcję piekarnika, a za pomocą
przycisku
lub ustawić temperaturę.
2. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk Funkcji
czasowych
, aż symbol godziny za-
kończenia
zacznie pulsować.
3.
Za pomocą przycisku
lub ustawić
godzinę wyłączenia piekarnika.
Zapalą się symbole godziny zakończenia
i czasu pieczenia .
Piekarnik włączy się samoczynnie.
electrolux 15
Naciskając ponownie przycisk funkcji
czasowych
można sprawdzić aktu-
alną godzinę.
Po upływie ustawionego czasu, przez 2 mi-
nuty będzie się rozlegał sygnał akustyczny.
Piekarnik wyłącza się.
Na wyświetlaczu pojawi się wskazanie
"0.00", a symbole godziny zakończenia
i
czasu pieczenia
pulsują.
Wyłączanie sygnału akustycznego: Nacisnąć
dowolny przycisk.
Łączne stosowanie czasu pieczenia i
godziny zakończenia
Funkcje czasu pieczenia i godziny za-
kończenia
można stosować jedno-
cześnie, jeśli piekarnik ma się samo-
czynnie włączyć i wyłączyć o późniejszej
godzinie.
1. Wybrać funkcję piekarnika i temperaturę.
2. Za pomocą funkcji czasu pieczenia
ustawić czas potrzebny do przyrządzenia
potrawy,
na przykład 1 godzinę.
3. Za pomocą funkcji godziny zakończenia
ustawić godzinę, o której potrawa ma
być gotowa,
na przykład o 14:05.
Zapalą się symbole czasu pieczenia i go-
dziny zakończenia
.
Piekarnik włączy się samoczynnie o obliczo-
nej godzinie, na przykład o 13:05.
Po upływie ustawionego czasu pieczenia,
przez 2 minuty będzie rozbrzmiewał sygnał
akustyczny i piekarnik wyłączy się, na przy-
kład o 14:05.
Inne funkcje
Wyłączanie wyświetlacza
Wyłączanie wyświetlacza pozwala na
oszczędzanie energii.
Wyłączanie wyświetlacza
16 electrolux
1.
Wyłączyć urządzenie za pomocą przy-
cisku Wł./Wył.
. Na wyświetlaczu nie
może widnieć żadne wskazanie ciepła
resztkowego.
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przyciski funkcji czasowych
i , aż
wyświetlacz zgaśnie.
Po ponownym włączeniu urządzenia
wyświetlacz włączy się samoczynnie.
Przy kolejnym wyłączeniu urządzenia
wyświetlacz zgaśnie ponownie.
Aby stale wyświetlać aktualną godzinę,
włączyć ponownie wyświetlacz.
Włączanie wyświetlacza
1. Wyłączyć urządzenie za pomocą przy-
cisku Wł./Wył.
.
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przyciski funkcji czasowych
i , aż
wyświetlacz włączy się z powrotem.
Blokada przed uruchomieniem przez
dzieci
Gdy blokada przed uruchomieniem przez
dzieci jest włączona, urządzenia nie można
włączyć.
Włączanie blokady przed uruchomie-
niem przez dzieci
1.
Wyłączyć urządzenie za pomocą przy-
cisku Wł./Wył.
. Nie może być usta-
wiona żadna funkcja piekarnika.
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przyciski programów pieczenia
i ,
aż na wyświetlaczu pojawi się komunikat
SAFE .
Blokada przed uruchomieniem przez dzieci
jest już włączona.
Wyłączanie blokady przed uruchomie-
niem przez dzieci
1. Wyłączyć urządzenie za pomocą przy-
cisku Wł./Wył.
.
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przyciski programów pieczenia
i ,
aż z wyświetlacza zniknie komunikat SA-
FE .
Blokada przed uruchomieniem przez dzieci
jest wyłączona i urządzenie jest ponownie
gotowe do pracy.
Sygnał akustyczny przy naciskaniu
przycisków
Wyłączanie sygnału akustycznego przy
naciskaniu przycisków
1. Wyłączyć urządzenie za pomocą przy-
cisku Wł./Wył.
.
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przyciski
i , aż rozlegnie się sygnał
akustyczny (około 2 sekundy).
Sygnał akustyczny przy naciskaniu przycis-
ków jest teraz wyłączony.
Włączanie sygnału akustycznego przy
naciskaniu przycisków
Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać przyci-
ski
i , aż rozlegnie się sygnał akustycz-
ny (około 2 sekundy).
electrolux 17
Sygnał akustyczny przy naciskaniu przycis-
ków jest ponownie włączony.
Samoczynne wyłączenie piekarnika
Jeśli przed upływem określonego czasu
piekarnik nie zostanie wyłączony lub nie
zostanie zmieniona temperatura, to pie-
karnik wyłączy się samoczynnie.
Na wskaźniku temperatury pulsuje
wskazanie ostatnio ustawionej tempera-
tury.
Piekarnik wyłącza się samoczynnie przy
temperaturze piekarnika wynoszącej:
30 - 120°C po 12,5 godzinach
120 - 200°C po 8,5 godzinach
200 - 230°C po 5,5 godzinach
Na wyświetlaczu pojawi się komunikat
OFF .
Włączenie piekarnika po samoczynnym
wyłączeniu
Wyłączyć całkowicie piekarnik. Po czym
można go ponownie uruchomić.
Zastosowania, tabele, porady
Gotowanie na parze
W celu przyrządzania potraw na parze należy
stosować funkcję gotowania na parze
lub pieczenia z udziałem pary .
Ostrzeżenie! Podczas gotowania na
parze
nie wolno pod żadnym
pozorem otwierać drzwi piekarnika!
Ważne! Jako płynu należy używać wyłącznie
wody!
Naczynia do gotowania na parze
•Do przyrządzania potraw na parze należy
stosować naczynia wykonane z materiału
odpornego na wysoką temperaturę i ko-
rozję.
Do tego celu bardzo dobrze nadają się na-
czynia ze stali chromowej (patrz "Akceso-
ria specjalne").
Poziomy umieszczania potraw
Poziomy umieszczenia potraw są podane
w poniższych tabelach. Poziomy umie-
szczania potraw są liczone od dołu do gó-
ry.
Informacje ogólne
Przy czasie przyrządzania potrawy prze-
kraczającym 30 minut lub przy większej
ilości produktów należy ewentualnie dolać
wody.
•Jeśli urządzenie nie będzie używane przez
dłuższy czas, należy dokładnie wymyć
szufladę na wodę, w
ęże oraz generator
pary (patrz rozdział "Czyszczenie i pielęg-
nacja").
Wskazówki odnośnie tabeli "Gotowanie
na parze" i "Pieczenie z udziałem pary"
W poniższych tabelach podane są potrawy
oraz nastawy potrzebne do ich przygotowa-
nia: temperatura, czas pieczenia i poziom
umieszczenia potrawy.
•Wartości temperatury oraz czasu piecze-
nia stanowią dane orientacyjne, gdyż za-
leżą one od składu i wielkości potrawy,
ilości oraz stosowanego naczynia.
•Jeżeli tabela nie zawiera danych dla dane-
go przepisu, należy kierować się wska-
zówkami dotyczącymi podobnego przepi-
su.
•Jeżeli nie podano inaczej, wartości okreś-
lone w tabelach dotyczą wkładania pro-
duktu do zimnego piekarnika.
Gotowanie na parze
Za pomocą funkcji gotowania na parze
można przygotowywać wszystkie produkty
żywnościowe - zarówno świeże jak i mrożo-
ne. W ten sposób można przygotowywać,
podgrzewać, rozmrażać, piec, sparzać wa-
rzywa, mięso, ryby, ciasta, ryż, kukurydzę,
kaszkę i jajka.
Przyrządzanie menu
Całe menu można przygotować za jednym
razem. W tym celu należy wybierać potrawy,
które mają zbliżone czasy pieczenia. Pozwoli
to na uniknięcie niedogotowania bądź też
rozgotowania poszczególnych składników.
Do piekarnika należy nalać największą ilość
wody spośród wartości podanych dla po-
szczególnych składników menu. Wskazówki
patrz tabela.
Potrawy należy ustawić na rusztach w od-
powiednich naczyniach. Odstęp między ru-
sztami powinien być taki, aby para mog
ła
dojść do każdej potrawy.
Przy przygotowywaniu menu ilość wody po-
trzebnej do gotowania ryżu należy zwiększyć
ponad wartości podane w tabeli do proporcji
1 : 1,5 do 1 : 2.
Sterylizacja naczyń
Za pomocą funkcji gotowania na parze
można sterylizować naczynia, jak na przy-
18 electrolux
kład butelki do karmienia dzieci. W tym celu
czyste naczynia należy ustawić na 1. pozio-
mie umieszczania potrawy, na środku rusztu
z otworem skierowanym do dołu. Naczynia
należy tak ustawić, aby były one lekko po-
chylone. Wlać do piekarnika maksymalną
ilość wody (650 ml) i ustawić czas na 40 mi-
nut przy temperaturze 96°C.
Tabela gotowania na parze
Rodzaj produktu Ilość wody wle-
wanej do szufla-
dy w ml
Tempera-
tura w °C
Poziom
umie-
szczania
potrawy
Czas
1)
w
minutach
Risotto 400 96 2 25-30
Ryż (z wodą w stosunku 1:1) 650 96 2 35-40
Kukurydza (polenta, z wodą w stosun-
ku 1:3)
550 96 2 35-40
Ziemniaki w mundurkach, średniej
wielkości
650 96 2 50-60
Ziemniaki gotowane 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Brukselka 550 96 2 30-35
Brokuł w różyczkach 550 96 2 25-30
Kalafior, cały 650 96 2 40-45
Kalafior w różyczkach 600 96 2 30-35
Kapusta kiszona 650 96 2 50-60
Pomidory, całe 250 96 2 15-20
Buraki czerwone, całe 550 96 2 60-70
Kalarepa / seler / koper włoski, pokro-
jone
550 96 2 35-40
Cukinia, pokrojona 400 96 2 20-25
Marchewka, pokrojona 550 96 2 35-40
Rozmrażanie warzyw 550 96 2 35
Rozmrażanie i gotowanie warzyw 650 60 2 35-40
Blanszowanie warzyw 250 96 2 12-15
Blanszowanie fasoli 250 96 2 20-22
Fasola, głęboko mrożona 650 96 2 30-40
Pierś kurczaka 500 96 2 30-40
Szynka 1000 g 650 96 2 50-75
Kasseler 600-1000 g 650 96 2 45-55
Nadziewana papryka 500 96 2 30-40
Parówki wiedeńskie / Biała kiełbasa 250 85 2 15-20
Podgrzewanie pasztetu w plasterkach
o grubości 1 cm
400 96 2 20-25
Filet z ryby około 1000 g 650 96 2 35-40
Filet z flądry około 300 g 300 80 2 15-20
Filet z ryby, mrożony 500-800 g 650 96 2 30-40
electrolux 19
Rodzaj produktu Ilość wody wle-
wanej do szufla-
dy w ml
Tempera-
tura w °C
Poziom
umie-
szczania
potrawy
Czas
1)
w
minutach
Pstrąg 170-300 g 400 85 2 15-25
Budyń/Flan w pucharkach 500 96 2 25-35
Eierstich 500 96 2 25-35
Kluski lane 500 96 2 30-35
Jajka, na miękko 200 96 2 8-10
Jajka, średnio ścięte 200 96 2 10-12
Jajka, na twardo 200 96 2 15-20
1) Podane wartości czasu służą jedynie orientacji i zmieniają się w zależności od ilości i wielkości potraw.
Termoobieg, a następnie gotowanie na
parze
Połączenie funkcji termoobiegu
i goto-
wania na parze
umożliwia sukcesywne
przyrządzanie w piekarniku mięsa, warzyw i
dodatków, a w przypadku korzystania z
funkcji gotowania na parze
łączne przy-
rządzanie tych produktów, aby móc je podać
jednocześnie.
Podpiec produkt przy użyciu funkcji ter-
moobiegu
.
•Wstawić do piekarnika przygotowane wa-
rzywa i dodatki, ułożone na naczyniach ża-
roodpornych.
Włączyć funkcję gotowania na parze
i piec wszystkie potrawy, aż będą gotowe.
Aby funkcja gotowania na parze
mogła się włączyć, piekarnik musi się
ostudzić do temperatury około 80°C
(patrz wskaźnik temperatury). Aby szyb-
ko wystudzić piekarnik, należy otworzyć
drzwi piekarnika.
Tabela dla funkcji termoobiegu w połączeniu z gotowaniem na parze
Rodzaj produktu
Termoobieg
Gotowanie na parze (maksy-
malna ilość wlewanej wody - 650 ml)
Tempera-
tura w °C
Czas na
pieczenie
mięsa w
minutach
Czas pieczenia mię-
sa i dodatków w mi-
nutach
Poziom umie-
szczania po-
trawy
Pieczeń wołowa 1 kg
brukselka, polenta
180 60-70 30-35 1
3
Pieczeń wieprzowa 1 kg,
ziemniaki, warzywa,
sos pieczeniowy
180 60-70 30-35 1
3
Pieczeń cielęca 1 kg,
ryż, warzywa
180 50-60 30-35 1
3
Podane wartości czasu i temperatury służą
jedynie orientacji i zależą od ilości i wielkości
potraw. Przy przełączaniu na gotowanie na
parze temperatura wewnątrz mięsa powinna
wynosić 60-63°C.
Pieczenie z udziałem pary
Funkcja pieczenia z udziałem pary nadaje się
idealnie do podpiekania dużych porcji mięsa
oraz do rozmrażania i podgrzewania goto-
wych porcji potraw.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Electrolux EOK96030X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi