• Jeżeli w piekarniku znajdują się produkty zawierające alkohol, może
dojść do powstania łatwopalnej mieszanki alkoholu z powietrzem. W
takim przypadku należy ostrożnie otworzyć drzwiczki. Nie wolno w
pobliżu powodować iskier, zbliżać się z żarem, ani z ogniem.
• Niniejsze urządzenie nie powinno być obsługiwane przez osoby (w
tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych
lub umysłowych, ani przez osoby niedoświadczone lub
nieposiadające wystarczającej wiedzy, chyba że obsługują one urzą‐
dzenie pod nadzorem lub po przeszkoleniu na temat prawidłowej
obsługi przez osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Informacja na temat akrylamidu
Zgodnie z najnowszymi naukowymi ustaleniami, podczas
intensywnego smażenia żywności, zwłaszcza produktów zawierają‐
cych skrobię, powstaje substancja zwana akrylamidem, która może
zagrażać zdrowiu. W związku z tym zaleca się, aby piec w możliwie jak
najniższych temperaturach i nie przyrumieniać zbyt mocno potraw.
W jaki sposób można uniknąć uszkodzeń urządzenia
• Podczas pieczenia nie wolno stawiać na spodzie piekarnika żadnych
przedmiotów ani przykrywać żadnych części piekarnika folią
aluminiową. Może to prowadzić do nadmiernego wzrostu
temperatury, co może uszkodzić emaliowaną powłokę piekarnika.
• Soki owocowe kapiące z blachy do pieczenia pozostawiają niedające
się usunąć plamy. Z tego względu do bardzo wilgotnych ciast należy
stosować głębokie blachy.
• Nie obciążać otwartych drzwi piekarnika.
• Nigdy nie należy wlewać wody bezpośrednio do wnętrza
rozgrzanego piekarnika. Może to spowodować uszkodzenia i prze‐
barwienia emaliowanej powłoki piekarnika.
• Użycie siły, zwłaszcza na krawędzie przedniej szyby, może spowo‐
dować pęknięcie szkła.
• W piekarniku nie wolno przechowywać żadnych palnych przedmio‐
tów. Mogłyby one zapalić się podczas włączania piekarnika.
• W piekarniku nie wolno przechowywać żadnych wilgotnych artykułów
spożywczych. Może to spowodować uszkodzenia emalii.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
7