•Nie należy doprowadzać do przegotowa-
nia potraw przez zbyt silną moc urządzenia
lub zbyt długi czas gotowania. Może to
doprowadzić w pewnych miejscach po-
trawy do jej wysychania, przypalenia się
lub nawet zapalenia.
• Komora piekarnika, grzałki i elementy wy-
posażenia nagrzewają się w trakcie pracy
urządzenia. Należy pamiętać o tym przy
wyjmowaniu i wkładaniu naczyń oraz sto-
sować rękawice kuchenne itp. Ryzyko
oparzeń!
• Przedmioty metalowe muszą znajdować
się w odległości co najmniej 2 cm od ścia-
nek komory piekarnika i drzwiczek komory
piekarnika. W przeciwnym razie może
dość do iskrzenia i uszkodzenia urządze-
nia.
•Jeżeli nie zaleca się inaczej, to nie należy
stosować folii aluminiowej.
• Nie wolno zatrzasnąć niczego między
drzwiczkami a obudową.
• Uszczelka drzwi, powierzchnia uszczelnia-
jąca drzwi i wnętrze piekarnika powinny
by
ć zawsze czyste. Zabrudzenia urządze-
nia mogą być przyczyną niebezpiecznych
sytuacji.
• W piekarniku nie wolno przechowywać
żadnych palnych przedmiotów. Mogłyby
się one zapalić podczas jego włączania.
W jaki sposób można uniknąć
uszkodzeń urządzenia
• Podczas pieczenia nie wolno stawiać na
spodzie piekarnika żadnych przedmiotów
ani przykrywać żadnych części piekarnika
folią aluminiową. Może to prowadzić do
nadmiernego wzrostu temperatury, co
może uszkodzić emaliowaną powłokę pie-
karnika.
• Soki owocowe kapiące z blachy do pie-
czenia pozostawiają niedające się usunąć
plamy. Z tego względu do bardzo wilgot-
nych ciast należy stosować głębokie bla-
chy.
•Nie obciążać otwartych drzwi piekarnika.
•Nigdy nie należy wlewa
ć wody bezpośred-
nio do wnętrza rozgrzanego piekarnika.
Może to spowodować uszkodzenia i prze-
barwienia emaliowanej powłoki piekarnika.
•Użycie siły, zwłaszcza na krawędzie przed-
niej szyby, może spowodować pęknięcie
szkła.
• W piekarniku nie wolno przechowywać
żadnych palnych przedmiotów. Mogłyby
one zapalić się podczas włączania piekar-
nika.
• W piekarniku nie wolno przechowywać
żadnych wilgotnych artykułów spoży-
wczych. Może to spowodować uszkodze-
nia emalii.
•Po wyłączeniu wentylatora chłodzącego
nie przechowywać w piekarniku żadnych
odkrytych potraw. We wnętrzu piekarnika
lub na szybie drzwi może skraplać się wil-
goć, która również może osadzać się na
meblach.
Informacja dotycząca powłoki emalio-
wanej
Przebarwienia emaliowanej powłoki pie-
karnika, spowodowane użytkowaniem
urządzenia, nie wpływają negatywnie na
przydatność piekarnika do zwykłego
stosowania lub do stosowania zgodne-
go z umową. Nie stanowią one usterki w
rozumieniu przepisów prawa gwarancyj-
nego.
Nie należy używać urządzenia...
... do gotowania jajek w skorupkach (w przy-
padku jajek sadzonych najpierw nakłuć źółt-
ko) i ślimaków winniczków; gdyż dojdzie do
ich rozerwania.
... do podgrzewania większych ilości oleju ja-
dalnego (Fondue, smażenie w głębokim
tłuszczu) lub napojów o dużej zawartości al-
koholu: Zagrożenie samozapłonem! nie-
bezpieczeństwo wybuchu!
... do podgrzewania trwale zamkniętych po-
jemników, np. konserw, butelek, słoików.
... do suszenia zwierząt, tekstyliów, pod-
uszek wypełnionych ziarnami lub żelem i in-
nych palnych materiałów: niebezpieczeń-
stwo pożaru!
... z naczyniami z porcelany, ceramiki lub gli-
ny, mających drobne otworki, np. w uchwy-
tach lub w nie glazurowanym dnie. Wilgoć,
jaka dostaje się przez otworki, może przy
podgrzaniu naczynia spowodować jego pęk-
nięcie.
4 electrolux