Sygnał akustyczny przy naciskaniu przycis-
ków jest ponownie włączony.
Samoczynne wyłączenie piekarnika
Jeśli przed upływem określonego czasu
piekarnik nie zostanie wyłączony lub nie
zostanie zmieniona temperatura, to pie-
karnik wyłączy się samoczynnie.
Na wskaźniku temperatury pulsuje
wskazanie ostatnio ustawionej tempera-
tury.
Piekarnik wyłącza się samoczynnie przy
temperaturze piekarnika wynoszącej:
30 - 120°C po 12,5 godzinach
120 - 200°C po 8,5 godzinach
200 - 230°C po 5,5 godzinach
Na wyświetlaczu pojawi się komunikat
OFF .
Włączenie piekarnika po samoczynnym
wyłączeniu
Wyłączyć całkowicie piekarnik. Po czym
można go ponownie uruchomić.
Zastosowania, tabele, porady
Gotowanie na parze
W celu przyrządzania potraw na parze należy
stosować funkcję gotowania na parze
lub pieczenia z udziałem pary .
Ostrzeżenie! Podczas gotowania na
parze
nie wolno pod żadnym
pozorem otwierać drzwi piekarnika!
Ważne! Jako płynu należy używać wyłącznie
wody!
Naczynia do gotowania na parze
•Do przyrządzania potraw na parze należy
stosować naczynia wykonane z materiału
odpornego na wysoką temperaturę i ko-
rozję.
• Do tego celu bardzo dobrze nadają się na-
czynia ze stali chromowej (patrz "Akceso-
ria specjalne").
Poziomy umieszczania potraw
• Poziomy umieszczenia potraw są podane
w poniższych tabelach. Poziomy umie-
szczania potraw są liczone od dołu do gó-
ry.
Informacje ogólne
• Przy czasie przyrządzania potrawy prze-
kraczającym 30 minut lub przy większej
ilości produktów należy ewentualnie dolać
wody.
•Jeśli urządzenie nie będzie używane przez
dłuższy czas, należy dokładnie wymyć
szufladę na wodę, w
ęże oraz generator
pary (patrz rozdział "Czyszczenie i pielęg-
nacja").
Wskazówki odnośnie tabeli "Gotowanie
na parze" i "Pieczenie z udziałem pary"
W poniższych tabelach podane są potrawy
oraz nastawy potrzebne do ich przygotowa-
nia: temperatura, czas pieczenia i poziom
umieszczenia potrawy.
•Wartości temperatury oraz czasu piecze-
nia stanowią dane orientacyjne, gdyż za-
leżą one od składu i wielkości potrawy,
ilości oraz stosowanego naczynia.
•Jeżeli tabela nie zawiera danych dla dane-
go przepisu, należy kierować się wska-
zówkami dotyczącymi podobnego przepi-
su.
•Jeżeli nie podano inaczej, wartości okreś-
lone w tabelach dotyczą wkładania pro-
duktu do zimnego piekarnika.
Gotowanie na parze
Za pomocą funkcji gotowania na parze
można przygotowywać wszystkie produkty
żywnościowe - zarówno świeże jak i mrożo-
ne. W ten sposób można przygotowywać,
podgrzewać, rozmrażać, piec, sparzać wa-
rzywa, mięso, ryby, ciasta, ryż, kukurydzę,
kaszkę i jajka.
Przyrządzanie menu
Całe menu można przygotować za jednym
razem. W tym celu należy wybierać potrawy,
które mają zbliżone czasy pieczenia. Pozwoli
to na uniknięcie niedogotowania bądź też
rozgotowania poszczególnych składników.
Do piekarnika należy nalać największą ilość
wody spośród wartości podanych dla po-
szczególnych składników menu. Wskazówki
patrz tabela.
Potrawy należy ustawić na rusztach w od-
powiednich naczyniach. Odstęp między ru-
sztami powinien być taki, aby para mog
ła
dojść do każdej potrawy.
Przy przygotowywaniu menu ilość wody po-
trzebnej do gotowania ryżu należy zwiększyć
ponad wartości podane w tabeli do proporcji
1 : 1,5 do 1 : 2.
Sterylizacja naczyń
Za pomocą funkcji gotowania na parze
można sterylizować naczynia, jak na przy-
18 electrolux