Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 4
Przed pierwszym użyciem 6
Obsługa piekarnika 7
Zastosowania, tabele, porady 17
Czyszczenie i konserwacja 29
Co zrobić, gdy ... 32
Instrukcja montażu 33
Utylizacja 39
Serwis 39
Warunki gwarancyjne 40
Gwarancja Europejska 41
www.electrolux.com 41
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Ważne zalecenia dotyczące bezpie-
czeństwa!
Uważnie przeczytać i zachować do
przyszłego stosowania!
Bezpieczeństwo elektryczne
•Urządzenie może być podłączone tylko
przez uprawnionego specjalistę .
• W przypadku zakłóceń lub uszkodzeń
urządzenia: wykręcić bezpieczniki lub wy-
łączyć.
•
Naprawy urządzenia mogą być prze-
prowadzane wyłącznie przez specjalis-
tów. Niefachowe naprawy mogą spowo-
dować poważne zagrożenia. W przypadku
konieczności naprawy, należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu lub do sprze-
dawcy.
Bezpieczeństwo dzieci
• Podczas pracy urządzenia dzieci nigdy nie
mogą pozostawać bez nadzoru.
•Urządzenie jest wyposażone w blokadę
zabezpieczającą przed uruchomieniem
piekarnika przez dzieci.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania
•Urządzenie może być używane tylko do
wypieku ciast, pieczenia i smażenia po-
traw na użytek domowy.
•Należy zachować ostrożność podczas
podłączania urządzeń elektrycznych do
gniazd wtykowych w pobliżu piekarnika.
Przewody przyłączeniowe nie mogą zakli-
nować się pod gorącymi drzwiami piekar-
nika.
•
Uwaga: Ryzyko oparzeń! Podczas pra-
cy wnętrze piekarnika jest gorące.
•Jeżeli w piekarniku znajdują się produkty
zawierające alkohol, może dojść do po-
wstania łatwopalnej mieszanki alkoholu z
powietrzem. W takim przypadku należy
ostrożnie otworzyć drzwiczki. Nie wolno w
pobliżu powodować iskier, zbliż
ać się z
żarem, ani z ogniem.
• Niniejsze urządzenie nie powinno być ob-
sługiwane przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych, ani przez
osoby niedoświadczone lub nieposiadają-
ce wystarczającej wiedzy, chyba że obsłu-
gują one urządzenie pod nadzorem lub po
przeszkoleniu na temat prawidłowej ob-
sługi przez osobę odpowiedzialną za ich
bezpieczeństwo.
Informacja na temat akrylamidu
Zgodnie z najnowszymi naukowymi us-
taleniami, podczas intensywnego sma-
żenia żywności, zwłaszcza produktów
zawierających skrobię, powstaje sub-
stancja zwana akrylamidem, która może
zagrażać zdrowiu. W związku z tym za-
leca się, aby piec w możliwie jak najniż-
szych temperaturach i nie przyrumieniać
zbyt mocno potraw.
2 electrolux