• Aby chronić wnętrze urządzenia lub jego drzwi przed korozją wskutek
działania pary wodnej (kondensatu), po każdym użyciu urządzenie
należy wytrzeć dokładnie do sucha.
• Nie należy pozostawiać urządzenia bez nadzoru w trakcie podgrze‐
wania lub gotowania artykułów spożywczych w jednorazowych po‐
jemnikach z tworzyw sztucznych, papieru lub z innych palnych ma‐
teriałów.
• W razie dymienia nie otwierać urządzenia. Urządzenie należy wyłą‐
czyć i odłączyć od zasilania. Nigdy nie należy używać urządzenia,
gdy nie jest ono sprawne.
• Do podgrzewanego płynu należy
zawsze włożyć łyżeczkę od kawy
lub szklaną pałeczkę do naczy‐
nia, aby uniknąć zahamowania
wrzenia. W przypadku zahamo‐
wania wrzenia osiągana jest tem‐
peratura wrzenia, ale nie podno‐
szą się typowe pęcherzyki pary.
Już przy niewielkim poruszeniu naczynia płyn może nagle wykipieć
lub rozprysnąć się. Ryzyko oparzenia!
• Produkty żywnościowe ze "skór‐
ką", takie jak ziemniaki, pomidory,
kiełbaski, należy przed gotowa‐
niem ponakłuwać, aby produkt
nie popękał.
• Należy się upewnić, że w trakcie
gotowania/ podgrzewania potraw
osiągana jest temperatura mini‐
malna, wynosząca 70°C. Ze
względu na to należy przestrze‐
gać informacji dotyczących mocy
i czasu, zawartych w tabelach. Do
pomiaru temperatury potraw nie
należy nigdy używać termome‐
trów rtęciowych lub cieczowych.
• Potrawy podgrzewane w kuchence mikrofalowej przekazują ciepło
naczyniom. Używać rękawic kuchennych lub podobnych akcesoriów!
min 70 C
70
0
Wskazówki bezpieczeństwa 7