Miele DGC 7860 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja użytkowania i montażu
Urządzenie do gotowania na parze
z funkcją piekarnika
Proszę koniecznie przeczytać instrukcję użytkowania imontażu
przed ustawieniem – instalacją – pierwszym uruchomieniem. Dzięki
temu można uniknąć zagrożeń iuszkodzeń.
pl-PL M.-Nr 11 224 950
Spis treści
2
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia...................................................... 8
Ochrona środowiska naturalnego ................................................................... 17
Przegląd ............................................................................................................. 18
Urządzenie do gotowania na parze..................................................................... 18
Tabliczka znamionowa ........................................................................................ 20
Wyposażenie dostarczone wraz z urządzeniem.................................................. 20
Elementy sterowania......................................................................................... 23
Przycisk wł./wył. .................................................................................................. 24
Czujnik zbliżeniowy ............................................................................................. 24
Przyciski dotykowe.............................................................................................. 25
Wyświetlacz dotykowy........................................................................................ 26
Symbole .............................................................................................................. 27
Zasady obsługi................................................................................................... 28
Wybieranie punktu menu..................................................................................... 28
Przewijanie .......................................................................................................... 28
Wychodzenie z menu .......................................................................................... 28
Zmiana wartości lub ustawienia.......................................................................... 28
Zmiana ustawienia na liście wyboru............................................................... 28
Wprowadzanie liczb za pomocą bębnów cyfrowych..................................... 28
Wprowadzanie liczb za pomocą bloku numerycznego.................................. 28
Zmiana ustawienia za pomocą paska segmentowego .................................. 29
Wprowadzanie liter.............................................................................................. 29
Wyświetlanie menu kontekstowego.................................................................... 29
Przesuwanie wpisów........................................................................................... 29
Wyświetlanie wysuwanego menu ....................................................................... 30
Pomoc ................................................................................................................. 30
Aktywacja MobileStart ........................................................................................ 30
Opis działania .................................................................................................... 31
Panel.................................................................................................................... 31
Zbiornik wody...................................................................................................... 31
Pojemnik na kondensat....................................................................................... 31
Pieczeniomierz .................................................................................................... 31
Temperatura/Temperatura wewnętrzna ............................................................... 31
Wilgotność........................................................................................................... 32
Czas trwania programu ....................................................................................... 32
Hałasy.................................................................................................................. 32
Nagrzewanie........................................................................................................ 33
Faza gotowania ................................................................................................... 33
Redukcja pary ..................................................................................................... 33
Spis treści
3
Oświetlenie w komorze urządzenia ..................................................................... 33
Pierwsze uruchomienie .................................................................................... 34
Miele@home........................................................................................................ 34
Ustawienia podstawowe ..................................................................................... 35
Pierwsze czyszczenie urządzenia do gotowania na parze.................................. 36
Dostosowywanie temperatury wrzenia................................................................ 37
Nagrzewanie urządzenia do gotowania na parze................................................ 38
Ustawienia.......................................................................................................... 39
Przegląd ustawień ............................................................................................... 39
Wywoływanie menu „Ustawienia“....................................................................... 42
Język................................................................................................................ 42
Godzina ............................................................................................................... 42
Data..................................................................................................................... 43
Oświetlenie.......................................................................................................... 43
Ekran startowy..................................................................................................... 44
Wyświetlacz......................................................................................................... 44
Głośność ............................................................................................................. 45
Jednostki............................................................................................................. 45
Utrzymywanie ciepła ........................................................................................... 45
Redukcja pary ..................................................................................................... 46
Temperatury proponowane ................................................................................. 46
Booster................................................................................................................ 47
Automatyczne płukanie....................................................................................... 47
Twardość wody ................................................................................................... 48
Czujnik zbliżeniowy ............................................................................................ 49
Bezpieczeństwo .................................................................................................. 50
Rozpoznawanie frontu......................................................................................... 51
Miele@home........................................................................................................ 51
Zdalne sterowanie ............................................................................................... 52
Aktywacja MobileStart ................................................................................... 52
SuperVision ......................................................................................................... 53
RemoteUpdate (Aktualizacja zdalna)................................................................... 54
Wersja oprogram. ................................................................................................ 55
Informacje prawne............................................................................................... 55
Handel ................................................................................................................. 55
Ustawienia fabryczne .......................................................................................... 55
Alarm i minutnik................................................................................................. 56
Korzystanie z funkcji Alarm ................................................................................. 56
Korzystanie z funkcji Minutnik............................................................................. 57
Menu główne i podmenu .................................................................................. 58
Spis treści
4
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii.................................................. 60
Obsługa .............................................................................................................. 62
Zmiana wartości i ustawień dla procesu przyrządzania...................................... 63
Zmiana temperatury i temperatury wewnętrznej............................................ 64
Zmiana Wilgotność......................................................................................... 64
Ustawianie czasów przyrządzania ................................................................. 64
Zmiana ustawionych czasów przyrządzania.................................................. 65
Kasowanie ustawionych czasów przyrządzania ............................................ 65
Przerywanie procesu przyrządzania.................................................................... 66
Wstrzymywanie procesu przyrządzania.............................................................. 66
Wstępne rozgrzewanie komory urządzenia......................................................... 67
Booster........................................................................................................... 67
Rozgrzewanie ................................................................................................. 68
Crisp function...................................................................................................... 68
Wyzwalanie uderzeń pary.................................................................................... 69
Zmiana programu ................................................................................................ 70
Warto wiedzieć... ............................................................................................... 71
Cechy szczególne gotowania na parze............................................................... 71
Naczynia do gotowania....................................................................................... 71
Poziom wsuwania................................................................................................ 72
Produkty głęboko mrożone ................................................................................. 72
Temperatura ........................................................................................................ 72
Czas trwania........................................................................................................ 72
Gotowanie z płynem............................................................................................ 72
Przepisy własne - Gotowanie na parze ............................................................... 72
Blacha uniwersalna i ruszt wielofunkcyjny .......................................................... 73
Gotowanie na parze .......................................................................................... 74
Gotowanie na parze Eco ..................................................................................... 74
Wskazówki dotyczące tabel z ustawieniami ....................................................... 74
Warzywa.............................................................................................................. 75
Ryby .................................................................................................................... 78
Mięso................................................................................................................... 81
Ryż....................................................................................................................... 83
Zboża................................................................................................................... 84
Makarony/Wyroby mączne.................................................................................. 85
Knedle ................................................................................................................. 86
Warzywa strączkowe, suszone ........................................................................... 87
Jajka kurze .......................................................................................................... 89
Owoce ................................................................................................................. 90
Wędliny................................................................................................................ 90
Skorupiaki............................................................................................................ 91
Spis treści
5
Małże ................................................................................................................... 92
Zestaw obiadowy – ustawienia ręczne................................................................ 93
Sous-vide ........................................................................................................... 95
Zastosowania specjalne................................................................................... 103
Podgrzewanie...................................................................................................... 103
Rozmrażanie........................................................................................................ 105
Mix & Match ........................................................................................................ 108
Blanszowanie ...................................................................................................... 119
Pasteryzacja ........................................................................................................ 119
Pasteryzacja ciasta.............................................................................................. 122
Suszenie .............................................................................................................. 123
Wyrastanie ciasta drożdżowego.......................................................................... 124
Zestaw obiadowy – ustawienia automatyczne.................................................... 124
Dezynfekcja naczyń ............................................................................................ 125
Program szabasowy............................................................................................ 126
Podgrzewanie naczyń ......................................................................................... 127
Utrzymywanie ciepła ........................................................................................... 127
Podgrzewanie wilgotnych ręczników .................................................................. 128
Topienie żelatyny................................................................................................. 128
Dekrystalizacja miodu ......................................................................................... 129
Topienie czekolady .............................................................................................. 129
Wytwarzanie jogurtu............................................................................................ 130
Wytapianie słoniny .............................................................................................. 131
Duszenie cebuli ................................................................................................... 131
Odsokowywanie.................................................................................................. 132
Domowy dżem owocowy .................................................................................... 133
Obieranie ze skórki.............................................................................................. 134
Konserwacja jabłek ............................................................................................ 135
Programy automatyczne................................................................................... 136
Kategorie ............................................................................................................. 136
Korzystanie z programów automatycznych ........................................................ 136
Wskazówki użytkowe .......................................................................................... 136
Szukanie.............................................................................................................. 137
MyMiele .............................................................................................................. 138
Programy własne............................................................................................... 139
Pieczenie wypieków.......................................................................................... 143
Wskazówki dotyczące wypieków........................................................................ 143
Porady dotyczące wypieków............................................................................... 144
Spis treści
6
Wskazówki dotyczące programów...................................................................... 144
Pieczenie mięs................................................................................................... 146
Wskazówki dotyczące pieczenia mięs ................................................................ 146
Wskazówki dotyczące programów...................................................................... 146
Pieczeniomierz .................................................................................................... 148
Grillowanie ......................................................................................................... 152
Wskazówki dotyczące grillowania....................................................................... 152
Porady dotyczące grillowania.............................................................................. 152
Wskazówki dotyczące programów...................................................................... 153
Informacje dla instytutów testowych .............................................................. 154
Czyszczenie i konserwacja .............................................................................. 156
Wskazówki dotyczące czyszczenia i konserwacji............................................... 156
Nieodpowiednie środki czyszczące .................................................................... 157
Czyszczenie frontu .............................................................................................. 157
PerfectClean........................................................................................................ 158
Komora urządzenia.............................................................................................. 159
Czyszczenie zbiornika wody i pojemnika na kondensat ..................................... 160
Wyposażenie ....................................................................................................... 161
Czyszczenie prowadnic bocznych ...................................................................... 162
Opuszczanie grzałki grzania górnego/grilla......................................................... 163
Konserwacja........................................................................................................ 164
Namaczanie.................................................................................................... 164
Suszenie ......................................................................................................... 164
Płukanie.......................................................................................................... 164
Odkamienianie urządzenia do gotowania na parze........................................ 164
Demontaż drzwiczek ........................................................................................... 166
Montaż drzwiczek................................................................................................ 167
Co robić, gdy...................................................................................................... 168
Komunikaty wpolach wskazań/na wyświetlaczu................................................ 168
Nieoczekiwane zachowania ................................................................................ 170
Hałasy.................................................................................................................. 172
Niezadowalające rezultaty................................................................................... 172
Problemy ogólne lub usterki techniczne ............................................................. 173
Wyposażenie dodatkowe.................................................................................. 175
Naczynia do gotowania....................................................................................... 175
Pozostałe produkty.............................................................................................. 175
Środki do czyszczenia i pielęgnacji..................................................................... 175
Spis treści
7
Serwis................................................................................................................. 176
Kontakt w przypadku wystąpienia usterki........................................................... 176
Gwarancja ........................................................................................................... 176
Instalacja............................................................................................................ 177
Wskazówki bezpieczeństwa do zabudowy......................................................... 177
Wymiary do zabudowy........................................................................................ 178
Zabudowa w wysokiej szafce stojącej ........................................................... 178
Zabudowa w szafce podblatowej .................................................................. 179
Widok zboku.................................................................................................. 180
Obszar wychylenia panelu ............................................................................. 181
Podłączenie iwentylacja ................................................................................ 182
Zabudowa urządzenia do gotowania na parze ................................................... 183
Podłączenie elektryczne...................................................................................... 184
Deklaracja zgodności ....................................................................................... 185
Prawa autorskie i licencje................................................................................. 186
Prawa autorskie ilicencje dla modułu komunikacyjnego ............................. 187
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
8
Urządzenie do gotowania na parze z funkcją piekarnika w dalszej części tej in-
strukcji użytkowania dla ułatwienia jest określane jako urządzenie do gotowania
na parze lub po prostu urządzenie.
To urządzenie do gotowania na parze spełnia wymagania obowią-
zujących przepisów bezpieczeństwa. Nieprawidłowe użytkowanie
może jednak doprowadzić do wyrządzenia szkód osobowych i
rzeczowych.
Przed uruchomieniem urządzenia do gotowania na parze należy
uważnie przeczytać instrukcję użytkowania i montażu. Zawiera ona
ważne wskazówki dotyczące montażu, bezpieczeństwa, użytko-
wania i konserwacji. Dzięki temu można uniknąć zagreń i uszko-
dzeń urządzenia.
Zgodnie z normą IEC60335-1 firma Miele wyraźnie zwraca uwagę
na to, że należy koniecznie przeczytać rozdział dotyczący instalacji
urządzenia oraz wskazówki bezpieczeństwa i ostrzenia i bez-
względnie się do nich stosować.
Firma Miele nie może zostać pociągnięta do odpowiedzialności za
szkody, które zostaną spowodowane w wyniku nieprzestrzegania
tych wskazówek.
Instrukcję użytkowania i montażu należy zachować do późniejsze-
go wykorzystania i przekazać ewentualnemu następnemu posiada-
czowi wraz z urządzeniem!
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
9
Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
To urządzenie do gotowania na parze jest przeznaczone do stoso-
wania w gospodarstwie domowym i w otoczeniu domowym.
To urządzenie do gotowania na parze nie jest przeznaczone do
użytkowania na zewnątrz pomieszczeń.
Stosować urządzenie do gotowania na parze wyłącznie w warun-
kach domowych do gotowania na parze, pieczenia wypieków, pie-
czenia mięs, grillowania, rozmrażania i podgrzewania produktów
spożywczych.
Wszelkie inne zastosowania są niedozwolone.
Osoby, które ze względu na upośledzenie psychiczne, umysłowe
lub fizyczne, czy też brak doświadczenia lub niewiedzę, nie są w sta-
nie bezpiecznie obsługiwać urządzenia do gotowania na parze, nie
mogą z niego korzystać bez nadzoru lub wskazań osoby odpowie-
dzialnej.
Osobom tym wolno używać urządzenia bez nadzoru tylko wtedy,
gdy jego obsługa została im objaśniona w takim stopniu, że mogą
bezpiecznie z niego korzystać. Muszą one być w stanie rozpoznać i
zrozumieć możliwe zagrożenia wynikające z nieprawidłowej obsługi.
To urządzenie do gotowania na parze, ze względu na szczególne
wymagania (np. w odniesieniu do temperatury, wilgotności, odpor-
ności chemicznej, odporności na ścieranie i wibracje), jest wyposa-
żone w specjalny element świetlny. Ten specjalny element świetlny
może być stosowany wyłącznie w przewidzianym do tego celu. Nie
nadaje się on do oświetlania pomieszczeń. Wymiana może zostać
przeprowadzona wyłącznie przez specjalistę autoryzowanego przez
firmę Miele lub przez serwis fabryczny Miele.
Ilość źródeł światła wtym urządzeniu do gotowania na parze: 3,
wklasie efektywności energetycznejE.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
10
Dzieci w gospodarstwie domowym
Stosować blokadę uruchomienia, żeby dzieci nie mogły bez nad-
zoru włączać urządzenia.
Dzieci poniżej 8 roku życia należy trzymać z daleka od urządzenia
- chyba że są pod stałym nadzorem.
Dzieciom powyżej 8 roku życia wolno używać urządzenia bez nad-
zoru tylko wtedy, gdy jego obsługa została im objaśniona w takim
stopniu, że mogą bezpiecznie z niego korzystać. Dzieci muszą być w
stanie rozpoznać i zrozumieć możliwe zagrożenia wynikające z nie-
prawidłowej obsługi.
Dzieci nie mogą przeprowadzać zabiegów czyszczenia lub kon-
serwacji urządzenia do gotowania na parze bez nadzoru.
Proszę nadzorować dzieci przebywające w pobliżu urządzenia do go-
towania na parze. Nigdy nie pozwalać dzieciom na zabawy urządzeniem.
Niebezpieczeństwo zadławienia przez materiały opakowaniowe.
Podczas zabawy materiałami opakowaniowymi (np. folią) dzieci mo-
gą się nimi owinąć lub zadzierzgnąć je na głowie i się udusić.
Trzymać materiały opakowaniowe z daleka od dzieci.
Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie. Skóra
dzieci reaguje na wysokie temperatury z dużo większą wrażliwością
niż skóra dorosłych. Urządzenie do gotowania na parze rozgrzewa
się na szybie drzwiczek, panelu sterowania i otworach wylotowych
dla powietrza z komory urządzenia. Proszę zapobiec dotykaniu pra-
cującego urządzenia przez dzieci.
Trzymać dzieci z daleka od urządzenia, aż ostygnie ono na tyle, że
będzie można wykluczyć ryzyko jakichkolwiek zranień.
Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. Dopuszczalne
obciążenie drzwiczek wynosi maksymalnie 10kg. Dzieci mogą się
zranić o otwarte drzwiczki.
Uniemożliwić dzieciom stawanie, siadanie lub wieszanie się na
otwartych drzwiczkach urządzenia.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
11
Bezpieczeństwo techniczne
Nieprawidłowo przeprowadzone prace instalacyjne i konserwacyj-
ne lub naprawy mogą się stać przyczyną poważnych zagrożeń dla
użytkownika. Prace instalacyjne i konserwacyjne oraz naprawy mogą
być przeprowadzane wyłącznie przez fachowców autoryzowanych
przez firmę Miele.
Uszkodzenia urządzenia do gotowania na parze mogą zagrażać
bezpieczeństwu użytkownika. Proszę kontrolować urządzenie pod
kątem widocznych uszkodzeń. Nigdy nie uruchamiać uszkodzonego
urządzenia do gotowania na parze.
Możliwa jest czasowa lub stała praca na autonomicznym lub nie-
zsynchronizowanym zsiecią systemie zasilania (jak np. mikrosieci,
systemy rezerwowe). Warunkiem dla takiej eksploatacji jest, żeby sys-
tem zasilania odpowiadał specyfikacji EN50160 lub porównywalnej.
Środki ochronne przewidziane winstalacji domowej iwtym produkcie
Miele muszą być skuteczne wswojej funkcji idziałaniu również wtry-
bie pracy autonomicznej lub niezsynchronizowanej zsiecią, albo mu-
szą być zastąpione przez równoważne środki winstalacji (patrz np.
VDE-AR-E 2501-2).
Elektryczne bezpieczeństwo urządzenia jest zagwarantowane tyl-
ko wtedy, gdy jest ono podłączone do przepisowej instalacji ochron-
nej. To podstawowe zabezpieczenie jest bezwzględnie wymagane.
W razie wątpliwości należy zlecić sprawdzenie instalacji domowej
przez wykwalifikowanego elektryka.
Dane przyłączeniowe (częstotliwość i napięcie prądu) na tabliczce
znamionowej urządzenia do gotowania na parze muszą być zgodne
z parametrami sieci elektrycznej, w przeciwnym razie może dojść do
uszkodzenia urządzenia do gotowania na parze.
Proszę porównać dane przed podłączeniem. W razie wątpliwości na-
leży zasięgnąć opinii wykwalifikowanego elektryka.
Gniazda wielokrotne lub przedłużacze nie zapewniają wymagane-
go bezpieczeństwa (zagrożenie pożarowe). Nie podłączać urządzenia
do sieci elektrycznej za ich pośrednictwem.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
12
Urządzenia do gotowania na parze należy używać wyłącznie w sta-
nie zabudowanym, żeby zagwarantować jego bezpieczne działanie.
To urządzenie nie może być użytkowane w miejscach niestacjo-
narnych (np. na statkach).
Niebezpieczeństwo zranień przez porenie prądem. Ewentualne do-
tknięcie elementów przewodzących prąd elektryczny, jak również zmiana
budowy elektrycznej i mechanicznej naraża użytkownika na niebezpie-
czeństwo i może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu urządzenia.
Nigdy nie otwierać obudowy urządzenia do gotowania na parze.
W przypadku naprawy urządzenia przez serwis nieposiadający au-
toryzacji Miele przepadają ew. roszczenia gwarancyjne.
Tylko w przypadku oryginalnych części zamiennych firma Miele
może zagwarantować spełnienie wymagań bezpieczeństwa w peł-
nym zakresie. Uszkodzone podzespoły mogą zostać wymienione
wyłącznie na takie części zamienne.
Jeśli zprzewodu przyłączeniowego zostanie usunięta wtyczka lub
przewód przyłączeniowy nie jest wyposażony we wtyczkę, urządze-
nie do gotowania na parze musi zostać podłączone do sieci elek-
trycznej przez elektroinstalatora.
Gdy zostanie uszkodzony przewód przyłączeniowy, musi on zo-
stać wymieniony na specjalny przewód przyłączeniowy (patrz roz-
dział „Instalacja“, punkt „Podłączenie elektryczne“).
Przy pracach instalacyjnych i konserwacyjnych oraz naprawach
urządzenie do gotowania na parze musi zostać całkowicie odłączone
od sieci elektrycznej. Urządzenie jest odłączone od sieci elektrycznej
tylko wtedy, gdy:
- bezpieczniki instalacji domowej są wyłączone,
- bezpieczniki topikowe instalacji elektrycznej są całkowicie wykrę-
cone z oprawek,
- wtyczka (jeśli występuje) jest wyjęta z gniazdka. Nie ciągnąć przy
tym za przewód przyłączeniowy, lecz za wtyczkę.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
13
Gdy urządzenie do gotowania na parze zostało zabudowane za
frontem meblowym (np. drzwiczkami), nigdy nie należy zamykać
frontu podczas korzystania zurządzenia do gotowania na parze. Za
zamkniętym frontem meblowym gromadzi się ciepło iwilgoć.
Wefekcie urządzenie do gotowania na parze, szafka i podłoga mogą
zostać uszkodzone. Zamykać drzwiczki meblowe dopiero wtedy,
gdy urządzenie do gotowania na parze całkowicie ostygnie.
Prawidłowe użytkowanie
Niebezpieczeństwo zranień przez gorącą parę i gorące powierz-
chnie. Urządzenie do gotowania na parze rozgrzewa się w czasie
pracy. Można się oparzyć gorącą parą, o grzałki, komorę urządzenia,
prowadnice boczne, potrawę i wyposażenie.
Przy wsuwaniu lub wyjmowaniu gorących potraw oraz przy pracach
w gorącej komorze urządzenia należy zakładać rękawice do gorą-
cych garnków).
Niebezpieczeństwo zranień przez gorącą potrawę.
Potrawa może się przelać przy wsuwaniu lub wyjmowaniu naczyń do
gotowania. Gorącą potrawą można się oparzyć.
Uważać przy wsuwaniu lub wysuwaniu naczyń do gotowania na to,
żeby gorąca potrawa się nie przelała.
Przy pasteryzacji i podgrzewaniu w zamkniętych puszkach po-
wstaje ciśnienie, które może je rozsadzić.
Nie stosować urządzenia do gotowania na parze do pasteryzacji i
podgrzewania puszek.
Naczynia z tworzyw sztucznych, które nie są przeznaczone dla pie-
karników, topią się w wysokich temperaturach i mogą uszkodzić urzą-
dzenie do gotowania na parze lub zacząć się palić.
Stosować wyłącznie naczynia z tworzyw sztucznych przeznaczone do
zastosowania w piekarnikach. Przestrzegać wskazówek producenta na-
czyń. Gdy do gotowania na parze mają zostać zastosowane naczynia z
tworzyw sztucznych, należy zwrócić uwagę na to, żeby były one odpor-
ne na działanie temperatury (do 100°C) i gorącej pary. Inne naczynia z
tworzyw sztucznych mogą się stopić, popękać lub stać się łamliwe.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
14
Produkty spożywcze, które są przechowywane w komorze urzą-
dzenia, mogą wyschnąć, a ulatniająca się wilgoć może doprowadzić
do korozji urządzenia do gotowania na parze. Nie przechowywać
żadnych produktów spożywczych w komorze urządzenia i nie stoso-
wać do gotowania żadnych przedmiotów, które mogą rdzewieć.
Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. Ootwarte
drzwiczki można się uderzyć lub potknąć. Nie pozostawiać drzwi-
czek otwartych bez potrzeby.
Maksymalne obciążenie drzwiczek wynosi 10kg. Nie stawać ani
nie siadać na otwartych drzwiczkach, ani też nie odstawiać na nich
ciężkich przedmiotów. Zwrócić również uwagę na to, żeby nic nie
przytrzasnąć pomiędzy drzwiczkami i komorą gotowania. Urządzenie
do gotowania na parze może zostać uszkodzone.
W razie przegrzania oleje i tłuszcze mogą się zapalić. W przypad-
ku pracy z olejami i tłuszczami nigdy nie należy pozostawiać urzą-
dzenia bez dozoru.
Nigdy nie gasić palącego się oleju lub tłuszczu wodą. Wyłączyć
urządzenie i ostrożnie zdusić płomienie, pozostawiając zamknięte
drzwiczki.
Przedmioty znajdujące się w pobliżu włączonego urządzenia do
gotowania na parze mogą zacząć się palić ze względu na wysokie
temperatury.
Nigdy nie stosować urządzenia do gotowania na parze do ogrzewa-
nia pomieszczeń.
Przy grillowaniu produktów spożywczych zbyt długi czas grillowa-
nia prowadzi do wysuszenia i ewentualnie do samozapłonu grillowa-
nego produktu. Przestrzegać zalecanych czasów przyrządzania.
Niektóre produkty spożywcze szybko wysychają i przez wysokie
temperatury grillowania mogą się same zapalić.
Nigdy nie stosować programów grillowych do zapiekania bułek lub
chleba ani do suszenia kwiatów lub ziół. Zastosować program Ter-
monawiew Plus lub Grzanie górne i dolne .
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
15
Jeżeli produkty spożywcze w komorze urządzenia wytwarzają
dym, drzwiczki urządzenia do gotowania na parze należy pozostawić
zamknięte w celu stłumienia ewentualnych płomieni. Zatrzymać pro-
ces wyłączając urządzenie do gotowania na parze i wyciągając wty-
czkę z gniazdka. Drzwiczki otworzyć dopiero wtedy, gdy ulotni się
dym.
Jeśli przy przyrządzaniu potraw stosuje się napoje alkoholowe,
należy pamiętać, że w wysokiej temperaturze alkohol paruje. Opary
te mogą się zapalić od gorących grzałek.
Nigdy nie wykładać dna komory urządzenia np. folią aluminiową
lub folią ochronną do piekarników. Nie stawiać żadnych naczyń ani
patelni, garnków lub blach bezpośrednio na dnie komory gotowania.
Jeśli dno komory urządzenia ma zostać wykorzystane jako po-
wierzchnia ustawcza, proszę ustawić na dnie ruszt powierzchnią
ustawczą do góry i dopiero na nim stawiać naczynia. Zwrócić uwagę
na to, żeby sitko w dnie nie zostało przy tym przesunięte.
Dno komory urządzenia może zostać uszkodzone przez przesu-
wanie po nim rusztu.
Nie przesuwać rusztu po dnie komory urządzenia w tę i z powrotem.
Duże resztki pożywienia mogą zatkać odpływ wody i pompę.
Zwrócić uwagę na to, żeby zawsze było założone sitko w dnie.
Jeśli w pobliżu urządzenia do gotowania na parze używa się inne-
go urządzenia elektrycznego, np. ręcznego miksera, należy zwrócić
uwagę na to, żeby jego przewód przyłączeniowy nie został przytrzaś-
nięty w drzwiczkach urządzenia do gotowania na parze. Izolacja
przewodu mogłaby zostać uszkodzona.
Nie uruchamiać urządzenia bez pokrywki oświetlenia, ponieważ
para dostanie się na elementy przewodzące prąd elektryczny i spo-
woduje zwarcie. Poza tym podzespoły elektryczne mogą zostać
zniszczone.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
16
Czyszczenie i konserwacja
Niebezpieczeństwo zranień przez porażenie prądem. Para z myjki
parowej może się dostać na elementy przewodzące prąd elektryczny
i spowodować zwarcie. Nigdy nie stosować do czyszczenia myjki
parowej.
Zarysowania mogą spowodować zniszczenie szyby drzwiczek.
Do czyszczenia szyby drzwiczek nie stosować żadnych środków
szorujących, twardych gąbek lub szczotek ani żadnych ostrych skro-
baków metalowych.
Prowadnice boczne mogą zostać zdemontowane (patrz rozdział
„Czyszczenie i konserwacja“, punkt „Czyszczenie prowadnic bocz-
nych“).
Zamontować prawidłowo prowadnice boczne z powrotem.
Aby uniknąć korozji, należy natychmiast dokładnie usunąć słone
potrawy i napoje, które dostały się na ścianki komory gotowania ze
stali szlachetnej.
Wyposażenie
Stosować wyłącznie oryginalne wyposażenie Miele. Jeśli zostaną
dobudowane lub wbudowane inne części, przepadają roszczenia
wynikające z gwarancji, rękojmi i/lub odpowiedzialności za produkt.
Firma Miele gwarantuje dostępność zapewniających funkcjonal-
ność części zamiennych przez okres do 15lat, ale przynajmniej
10lat, po wycofaniu serii posiadanego przez Państwa urządzenia do
gotowania na parze.
Stosować wyłącznie dostarczony wraz z urządzeniem pieczenio-
mierz Miele. Jeśli pieczeniomierz jest uszkodzony, musi zostać wy-
mieniony na oryginalny pieczeniomierz Miele.
Tworzywo sztuczne pieczeniomierza w bardzo wysokich tempera-
turach może ulec stopieniu. Nie stosować pieczeniomierza w progra-
mach grillowych (wyjątek: Grill z nawiewem). Nie przechowywać
pieczeniomierza w komorze urządzenia.
Ochrona środowiska naturalnego
17
Utylizacja opakowania
Opakowanie służy do manewrowania
ichroni urządzenie przed uszkodzenia-
mi podczas transportu. Materiały opa-
kowaniowe zostały specjalnie dobrane
pod kątem ochrony środowiska itechni-
ki utylizacji igeneralnie nadają się do
ponownego wykorzystania.
Zwrot opakowań do obiegu materiało-
wego pozwala na zaoszczędzenie su-
rowców. Proszę skorzystać zsystemu
selektywnej zbiórki odpadów imożliwo-
ści zwrotu. Opakowanie transportowe
może zostać odebrane przez sprzedaw-
cę Miele.
Utylizacja starego urządzenia
Urządzenia elektryczne ielektroniczne
zawierają wiele cennych materiałów.
Zawierają one również określone sub-
stancje, mieszaniny ipodzespoły, które
były wymagane do ich działania iza-
pewnienia bezpieczeństwa. Wyrzucone
do śmieci lub poddane niewłaściwej
obróbce mogą zagrażać zdrowiu ludzi
oraz środowisku. Dlatego wżadnym ra-
zie nie wolno wyrzucać starego urzą-
dzenia do śmieci mieszanych.
Zamiast tego należy przekazać stare
urządzenie do systemu nieodpłatnego
zbierania iutylizacji starych urządz
elektrycznych ielektronicznych,
wpunktach prowadzonych przez gmi-
nę, sprzedawcę lub firmę Miele. Za usu-
nięcie ewentualnych danych osobo-
wych zutylizowanego urządzenia zgod-
nie zobowiązującym prawem odpowia-
da użytkownik. Są Państwo prawnie zo-
bowiązani do usunięcia zurządzenia
wszelkich baterii iakumulatorów oraz
źródeł światła, które można wyjąć bez
zniszczenia inie są wbudowane do u-
rządzenia na stałe. Należy je dostarczyć
do odpowiedniego miejsca zbierania,
gdzie zostaną nieodpłatnie przyjęte.
Proszę zatroszczyć się oto, żeby stare
urządzenie było zabezpieczone przed
dziećmi do momentu odtransportowa-
nia.
Przegląd
18
Urządzenie do gotowania na parze
aElementy sterowania
bWylot oparów
cGrzałka grzania górnego/grilla z anteną odbiorczą dla bezprzewodowego pie-
czeniomierza
dOświetlenie komory urządzenia
eOtwór zasysania dla dmuchawy z umieszczoną z tyłu grzałką pierścieniową
fDno komory urządzenia ze znajdującą się pod nim grzałką grzania dolnego i sit-
kiem w dnie
gRynienka ociekowa
hCzujnik temperatury
iCzujnik wilgotności
jUszczelka drzwiczek
kProwadnice boczne z 4 poziomami wsuwania
lWlot pary
mDrzwiczki
Przegląd
19
aPojemnik na kondensat
bKomora wsuwania dla pojemnika na kondensat
cKomora wsuwania dla zbiornika wody
dBezprzewodowy pieczeniomierz
eZbiornik wody
Przegląd
20
Modele opisane w tej instrukcji użytko-
wania są wymienione na ostatniej stro-
nie.
Tabliczka znamionowa
Tabliczka znamionowa znajduje się na
górze obudowy.
Znajduje się tam oznaczenie modelu,
numer fabryczny oraz dane przyłącze-
niowe (napięcie/częstotliwość/maksy-
malna moc przyłączeniowa).
Oznaczenie modelu i numer fabryczny
urządzenia (SN) znajdują się także na
małej tabliczce u góry na otwartym pa-
nelu.
Proszę przygotować te informacje w ra-
zie wystąpienia pytań lub problemów,
żeby uzyskać konkretną pomoc od fir-
my Miele.
Wyposażenie dostarczone
wraz z urządzeniem
W razie potrzeby można zamówić za-
równo wyposażenie dostarczone, jak
i inne elementy wyposażenia (patrz roz-
dział „Wyposażenie dodatkowe“).
DGG 20
1 naczynie do gotowania bez perforacji
pojemność 2,4 l /pojemność użytkowa
1,8 l
450 x 190 x 40 mm (SxGxW)
DGGL 20
1 naczynie do gotowania z perforacją
pojemność2,4 l / pojemność użytko-
wa1,8 l
450x190x40mm (SxGxW)
DGGL 12
1 naczynie do gotowania z perforacją
pojemność5,4 l / pojemność użytko-
wa3,3 l
450x390x40mm (SxGxW)
Blacha uniwersalna
1 blacha uniwersalna do pieczenia wy-
pieków, mięs i grillowania.
Ruszt wielofunkcyjny
1 ruszt wielofunkcyjny do pieczenia wy-
pieków, mięs i grillowania.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192

Miele DGC 7860 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi