• Niniejsze urządzenie nie powinno być
obsługiwane przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych lub umy-
słowych, ani przez osoby
niedoświadczone lub nieposiadające
wystarczającej wiedzy, chyba że
obsługują one urządzenie pod nadzo-
rem lub po przeszkoleniu na temat
prawidłowej obsługi przez osobę
odpowiedzialną za ich bezpieczeń-
stwo.
Informacja na temat akrylamidu
Zgodnie z najnowszymi naukowymi
ustaleniami, podczas intensywnego
smażenia żywności, zwłaszcza pro-
duktów zawierających skrobię,
powstaje substancja zwana akryla-
midem, która może zagrażać zdro-
wiu. W związku z tym zaleca się, aby
piec w możliwie jak najniższych
temperaturach i nie przyrumieniać
zbyt mocno potraw.
Kuchenka mikrofalowa
•Urządzenie można włączać tylko
wtedy, gdy w środku znajduje się
potrawa. Bez potraw w środku
mogłoby dojść do uszkodzenia urzą-
dzenia.
•Należy używać wyłącznie naczyń
nadających się do kuchenki mi-
krofalowej (patrz rozdział Zastoso-
wania, tabele i porady: Odpowiednie
naczynia i materiały).
• W celu zabezpieczenia urządzenia w
środku lub na drzwiczkach przed ko-
rozją, wywołaną przez pojawiającą się
parę wodną (kondensat) należy po
każdym użyciu wytrzeć te miejsca do-
kładnie do sucha.
•Nie należy pozostawiać urządzenia
bez nadzoru w trakcie podgrzewania
lub gotowania artykułów spoży-
wczych w jednorazowych pojemni-
kach z tworzyw sztucznych, papieru
lub z innych palnych materiałów.
• W przypadku powstawania dymu
urządzenie powinno pozostać
zamkni
ęte. Wyłączyć urządzenie i od-
ciąć dopływ prądu. W żadnym
wypadku nie korzystać z urządzenia,
które nie funkcjonuje bez zarzutu.
• Do naczynia, w którym podgrzewany
będzie płyn, należy włożyć łyżeczkę
do herbaty lub szklaną pałeczkę, aby
uniknąć opóźnionego wrzenia. W
przypadku opóźnienia wrzenia
osiągana jest temperatura wrzenia,
ale nie pojawiają się typowe
pęcherzyki pary.
Już przy niewielkim poruszeniu naczy-
nia płyn może nagle wykipieć lub roz-
prysnąć się. Ryzyko oparzeń!
6 electrolux informacje dotyczące bezpieczeństwa