www.barbecook.com 107
PL – INSTRUKCJA UŻYTKOWNIKA
1 ZAREJESTRUJ SWOJE
URZĄDZENIE
Dziękujemy za zakup urządzeniaBarbecook! Mamy nadzieję, że
dzięki niemu mile spędzą Państwo czas podczas grillowania.
W celu zwiększenia satysfakcji z korzystania zarejestruj swoje
urządzenie na stronie www.barbecook.com. Zajmie to zaledwie
kilka minut i zapewni wiele korzyści:
• Zyskasz dostęp do naszych spersonalizowanych usług
posprzedażnych. Umożliwią one na przykład szybkie
wyszukanie części zamiennych do urządzenia lub
skorzystanie z optymalnej usługi gwarancyjnej.
• Możemy poinformować o interesujących aktualizacjach
produktu oraz skierować do informacji dot. produktu oraz
specyfikacji, które odnoszą się do danego urządzenia.
2
W celu uzyskania dodatkowych informacji dot. rejestracji
urządzenia należy odwiedzić stronę
www.barbecook.com.
0
Barbecook szanuje prywatność danych. Dane nie będą
sprzedawane, przekazywane ani udostępniane stronom
trzecim.
2 O NINIEJSZEJ INSTRUKCJI
Instrukcja ta składa się z dwóch części.
• Pierwszą część właśnie Państwo czytają. Obejmuje ona
instrukcje montażu, korzystania i konserwacji urządzenia.
• Druga część zaczyna się na stronie 131. Obejmuje ona
wszystkie rodzaje rysunków dot. urządzenia (widoki
urządzenia rozłożonego na części, rysunki montażowe...),
które są opisane w niniejszej instrukcji.
3 WAŻNE INSTRUKCJE DOT.
BEZPIECZEŃSTWA
3.1 Zapoznanie się i przestrzeganie
instrukcji
Przed rozpoczęciem korzystania z urządzenia należy przeczytać
instrukcje. Należy zawsze przestrzegać dokładnie instrukcji.
Montaż lub korzystanie z urządzenia w inny sposób mogą
spowodować pożar lub uszkodzenie materiału.
1
Uszkodzenia spowodowane nieprzestrzeganiem
instrukcji (nieprawidłowy montaż, niewłaściwe użycie,
niewystarczająca konserwacja) nie są objęte gwarancją.
3.2 Kierowanie się zdrowym rozsądkiem
Podczas pracy z urządzeniem należy kierować się zdrowym
rozsądkiem:
• Nie należy pozostawiać urządzenia bez dozoru podczas
korzystania.
• Ostrzeżenie! Urządzenie stanie się bardzo gorące, nie należy
go przemieszczać podczas działania.
• Podczas obchodzenia się z gorącymi częściami należy
stosować odpowiednią ochronę.
• Należy przechowywać palne materiały, ciecze oraz obiekty
rozpuszczalne z dala od używanego urządzenia.
• Ostrzeżenie! Trzymać dzieci i zwierzęta z dala od urządzenia
podczas korzystania.
• Trzymać wiadro z wodą lub piaskiem w pobliżu podczas
korzystania z urządzenia, szczególnie w bardzo gorące dni
oraz w suchych obszarach.
• Ostrzeżenie! Nie używać wewnątrz.
3.3 Wybór odpowiedniej lokalizacji
Z urządzenia należy korzystać wyłącznie na zewnątrz.
Korzystanie wewnątrz, nawet w garażu lub szopie, może
spowodować zatrucie tlenkiem węgla.
Podczas wyboru lokalizacji na zewnątrz należy zawsze:
• Upewnić się, że urządzenie nie znajduje się pod konstrukcją
podwieszaną (ganek, zadaszenie...) lub pod listowiem.
• Umieścić urządzenie na twardej i stabilnej powierzchni.
Nigdy nie umieszczać urządzenia na poruszającym się
pojeździe (łódź, przyczepa...).
4 POWTARZAJĄCE SIĘ POJĘCIA
Niniejsza część obejmuje definicje niektórych mniej popularnych
pojęć. Pojęcia te są stosowane w różnych tematach niniejszej
instrukcji.
4.1 Wędzenie
Wędzenie żywności to sposób przyrządzania żywności poprzez
jej wystawienie na działanie dymu pochodzącego od tlącego się
drewna lub węgla drzewnego. Mięso i ryby to najczęściej
wędzona żywność, ale można również wędzić skorupiaki,
warzywa, a nawet sery.
Rozróżnia się dwa rodzaje dymów, zimny i gorący:
• Wędzenie w gorącym dymie to jednoczesne wędzenie i
przyrządzanie potraw. Żywność nie jest wystawiana na
bezpośrednie działanie źródła ciepła i jest przyrządzana
bardzo powoli, w stosunkowo niskiej temperaturze
(50-80°C).
• Wędzenie w zimnym dymie to wędzenie w bardzo niskiej
temperaturze (maks. 25°C), co oznacza, że żywność nie jest
poddawana gotowaniu. Wędzenie w zimnym dymie ma na
celu nadanie żywności aromatu oraz jej zakonserwowanie.
0
Ze względu na fakt, że wędzarnia Barbecook Smoker XL
jest przeznaczona do wędzenia w gorącym dymie,
niniejsza instrukcja zawiera zalecenia dotyczące
wyłącznie wędzenia w gorącym dymie. W przypadku
chęci użycia urządzenia do wędzenia w zimnym dymie
konieczne jest zakupienie Barbecook wędzarni do
zimnego wędzenia (223.9840.160). Te akcesoria
umożliwiają wędzenie w zimnym dymie każdego rodzaju
żywności przy użyciu wędzarni Smoker XL.
4.2 Emalia
Niektóre części urządzenia są pokryte warstwą stopionego
szkła, zwanego emalią. Emalia zabezpiecza znajdujący się pod
nią metal przed korozją. Emalia jest materiałem o wysokiej
jakości: jest odporna na rdzę, nie blaknie pod wpływem działania
wysokiej temperatury i jest bardzo łatwa w konserwacji.
1
Ze względu na to, że emalia jest mniej elastyczna niż
metal, który został nią pokryty, fragmenty emalii mogą
odprysnąć w przypadku nieprawidłowego obchodzenia
się z urządzeniem. W celu uniknięcia problemów należy
zachować ostrożność podczas montażu emaliowanych
części i zawsze konserwować emalię w sposób opisany
w dalszej części tej instrukcji.
MAN_SMOKERXL_BBC_160106_A.book Page 107 Wednesday, January 6, 2016 4:12 PM