Barbecook Alexia 5011 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Barbecook Alexia 5011 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
barbecook.com
EN Go to barbecook.com, register your Barbecook and your Barbecook experience
will be further improved!
NL Ga naar barbecook.com, registreer uw Barbecook om uw Barbecook-ervaring nog
meer te verbeteren!
FR Rendez-vous sur barbecook.com et enregistrez votre appareil Barbecook pour
nous aider à améliorer votre expérience Barbecook.
DE Registrieren Sie lhren Barbecook auf barbecook.com, damit Sie ein noch umfa
greicheres Barbecook-Erlebnis genießen können!
ES Visite barbecook.com, registre su Barbecook y su experiencia con el producto
será aun mejor.
PT Aceda a barbecook.com, registe o seu Barbecook e a sua experiência com a
Barbecook será continuamente melhorada!
PL Instrukcje bezpieczeństwa, Przejdź do witryny www.barbecook.com, zarejestruj
produkt Barbecook, aby jeszcze zwiększyć jakość jego użytkowania.
RU Инструкции по безопасности, Перейдите по ссылке www.barbecook.com,
зарегистрируйте свое устройство Barbecook и расширьте свой опыт
использования устройств Barbecook.
barbecook.com
55
INSTRUKCJE I CZAS GOTOWANIA
Poniżej podano zalecany czas gotowania.
Wymagany czas zależy od wagi i rozmiaru produktów do grillowania, a także od tego, czy używana jest pokrywa grilla.
Na czas gotowania mogą mieć też wpływ warunki pogodowe.
1. Nagrzewanie przed grillowaniem zajmuje około 3–5 min. Ustaw przełącznik temperatury 1-MAX (5) w pozycji MAX. Zaświeci
się wskaźnik temperatury, a element grzejny zacznie się nagrzewać.
2. Można teraz położyć produkty na płycie grillowej. Produkty zamrożone należy przed grillowaniem całkowicie rozmrozić.
3. Temperaturę można regulować za pomocą przełącznika temperatury. Gdy osiągnięta zostanie żądana temperatura, wskaźnik
zgaśnie.
4. Aby wyłączyć grilla, ustaw przełącznik temperatury w pozycji „MIN” i wyjmij przewód zasilający z gniazda elektrycznego.
5. Ryzyko poparzenia! Jeśli z jakiegokolwiek powodu konieczne jest przeniesienie podstawy grilla, gdy urządzenie jest jeszcze
gorące, należy zawsze chwytać wyłącznie za izolowane termicznie uchwyty i przenosić powoli.
6. Poniższa tabela zawiera zalecane wartości czasu gotowania różnych produktów. Czas grillowania może być inny w zależności
od indywidualnych upodobań i grubości mięsa.
Produkt do grillowania
Ustawienie poziomu temperatury
Czas gotowania (min)
Stek/wołowina HI 10 - 15
Jagnięcina HI 8 - 13
Nóżki kurczaka HI 15 - 20
Kotlety HI 20 - 25
Skrzydełka kurczaka HI 9 - 15
Polędwiczka wieprzowa MED - HI 7 - 8
Cała ryba HI 8 - 11
Kebaby MED - HI 7 - 9
Różne kiełbasy MED - HI 8 - 10
Zielona papryka MED - HI 5 - 10
Cebula MED - HI 10 - 15
Grzyby MED - HI 5 - 10
Frytki MED - HI 10 - 15
OSTRZEŻENIE
Jeśli grill elektryczny pełni funkcję grilla stołowego, można go używać wyłącznie z płytą grillową i uchwytem grilla. Włączony grill
powinien znajdować się w odległości co najmniej 30 cm od ścian. Nie wolno dokręcać plastikowych nóżek do płyty grillowej.
Spowodowałoby to zmniejszenie odpowiedniego odstępu między płytą grillową a uchwytem grilla i stopienie plastikowych
elementów. Mogłoby to doprowadzić do poważnych obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
UWAGA
Należy uważać, aby nie potknąć się o przewód zasilający podczas pracy urządzenia. Przewód zasilający należy poprowadzić
w taki sposób, aby wyeliminować niebezpieczeństwo potknięcia się. Należy pamiętać o odłączeniu wtyczki po zakończeniu
użytkowania.
barbecook.com
57
W poniższych sytuacjach należy wyłączyć zasilanie i odłączyć wtyczkę zasilającą.
W razie wystąpienia usterki podczas użytkowania.
Przed czyszczeniem lub przeniesieniem urządzenia w inne miejsce.
Po zakończeniu użytkowania.
Urządzenie i przewód zasilający należy regularnie sprawdzać, a w razie pojawienia się jakichkolwiek problemów z urządzeni-
em należy od razu przestać z niego korzystać i odłączyć przewód zasilający od gniazda elektrycznego.
W celu uniknięcia zagrożenia uszkodzony przewód zasilający musi zostać wymieniony przez producenta, dział obsługi pos-
przedażowej lub podobnych specjalistów.
Nie wolno korzystać z tego urządzenia w zasięgu wody z wanny, umywalki lub innego zbiornika. Nie należy nigdy wystawiać
urządzenia na działanie deszczu, śniegu ani wilgoci.
Przewód zasilający i kabel należy poprowadzić w taki sposób, aby uniemożliwić ich przypadkowe dotykanie lub chwytanie.
Nie należy nigdy dopuścić do tego, aby przedłużacz lub przewód zasilający zetknęły się z gorącą płytą grillową.
Nie wolno ciągnąć przewodu zasilającego przez ostre krawędzie. Przewodu nie należy wciskać ani unieruchamiać (np. pod
drzwiami itp.).
Nie wolno stawiać grilla na krawędzi lub rogu stołu, a także należy unikać wszelkiego kontaktu z jego gorącymi powierzch-
niami.
Nie wolno używać urządzenia bez tacy na tłuszcz i podstawy grilla dopasowanych do siebie w prawidłowy sposób.
Nie należy nigdy zakrywać płyty grzejnej folią aluminiową (spowodowałoby to uszkodzenie nieprzywierającej powłoki).
Przed rozpoczęciem użytkowania należy sprawdzić, czy urządzenie jest prawidłowo złożone.
Podczas użytkowania grill elektryczny powinien znajdować się w odległości co najmniej 30 cm od ścian.
Temperatura dostępnych powierzchni może być podczas pracy urządzenia niebezpiecznie wysoka. Urządzenie należy
obsługiwać z zachowaniem ostrożności. Należy je ustawić z dala od materiałów palnych.
Uwaga! Płyta grzejna bardzo się nagrzewa i pozostaje gorąca przez długi czas po wyłączeniu. Należy uważać, aby się nie
poparzyć! Nie wolno dotykać gorących powierzchni, a po zakończeniu użytkowania należy obsługiwać urządzenie z zach-
owaniem ostrożności.
Należy uważać na pryskający podczas grillowania tłuszcz lub soki.
Nie wolno zostawiać włączonego ani gorącego urządzenia bez nadzoru.
Nie wolno dotykać urządzenia (pokrywy ani płyty grillowej) podczas gotowania, aby uniknąć ryzyka poparzenia.
Urządzenie to nie może być używane z węglem drzewnym ani podobnym paliwem.
Urządzenie to jest przeznaczone do zastosowań domowych lub podobnych, takich jak:
kuchnie dla pracowników w sklepach, biurach oraz innych miejscach pracy;
wiejskie budynki mieszkalne;
strefy dla klientów w hotelach, motelach oraz innych obiektach oferujących zakwaterowanie;
obiekty oferujące pokoje ze śniadaniem.
Z urządzenia należy korzystać wyłącznie w sposób opisany w niniejszej instrukcji obsługi. Jakikolwiek inny sposób użyt-
kowania, który nie jest zalecany przez producenta, może być przyczyną pożaru, porażenia prądem lub obrażeń, które mogą
prowadzić do śmierci lub trwałego kalectwa.
Urządzenie to jest przeznaczone wyłącznie do gotowania.
Nie należy nigdy odłączać wtyczki od gniazda elektrycznego mokrymi rękoma ani ciągnąc za przewód zasilający.
Ze względów bezpieczeństwa nie wolno korzystać z akcesoriów, które nie są zalecane lub nie zostały dostarczone przez
producenta.
Należy zawsze pamiętać o wyłączeniu urządzenia przed odłączeniem wtyczki zasilającej.
Przed zdjęciem akcesoriów lub czyszczeniem należy poczekać, aż urządzenie całkowicie ostygnie.
Przed rozpoczęciem czyszczenia należy odłączyć przewód zasilający. Gniazdo wejścia zasilania musi wyschnąć całkowicie
przed ponownym włączeniem urządzenia.
Nie należy nigdy zanurzać przewodu zasilającego ani wtyczki termostatu w wodzie ani innym płynie.
Nie należy nigdy zanurzać urządzenia z elementem grzejnym. Po zakończeniu użytkowania urządzenie należy wyłączyć.
Urządzenia elektryczne powinny być naprawiane wyłącznie przez wykwalifikowane osoby.
Naprawy przeprowadzane przez niewykwalifikowane osoby stanowią poważne zagrożenie dla użytkownika.
Uszkodzony produkt nie zostanie przyjęty w ramach gwarancji, jeśli
był używany niezgodnie z przeznaczeniem albo był nieprawidłowo
lub nieprofesjonalnie obsługiwany. W takich przypadkach roszczenia
gwarancyjne będą uznawane za nieważne.
1/72