82 www.barbecook.com
3 Umieścić trójnóg w odpowiednim miejscu i stabilnie
rozstawić nogi trójnogu na podłożu. Zapewni to brak
przesuwania się nóg podczas obsługi kratki przy użyciu
krążka.
1
W przypadku braku możliwości stabilnego ustawienia
nóg trójnogu na podłożu nie wieszać kratki na krążku.
Kratkę należy wówczas powiesić na nogach trójnogu.
Patrz “5.3 Krok 3: Montaż kratki”.
5.2 Krok 2: Montaż paleniska
Palenisko należy powiesić na nogach trójnogu. Należy wykonać
poniższe kroki:
1 Wziąć trzy łańcuchy do mocowania. Zahaczyć jeden koniec
każdego łańcucha w otworach montażowych znajdujących
się w palenisku.
2 Jeden z końców każdego łańcucha zahaczyć na hakach
znajdujących się na nogach trójnogu.
3 Upewnić się, czy palenisko wisi prosto. W razie konieczności
zmienić ustawienie trójnogu.
4 Sprawdzić, czy trójnóg stoi stabilnie. Ustawić maksymalnie
stabilnie nogi trójnogu na podłożu.
5.3 Krok 3: Montaż kratki
Po równym ustawieniu nóg trójnogu na podłożu można powiesić
kratkę na krążku. Jeśli nie, konieczne jest powieszenie kratki na
nogach trójnogu w celu zabezpieczenia nóg.
5.3.1 KRATKA MONTOWANA NA KRĄŻKU
1 Wziąć trzy łańcuchy do mocowania. Zahaczyć jeden koniec
każdego łańcucha w otworach montażowych znajdujących
się w kratce.
2 Drugi koniec każdego łańcucha zahaczyć na krążku.
5.3.2 KRATKA MONTOWANA NA NOGACH TRÓJNOGU
1 Wziąć trzy łańcuchy do mocowania. Zahaczyć jeden koniec
każdego łańcucha w otworach montażowych znajdujących
się w kratce.
2 Jeden z końców każdego łańcucha zahaczyć na hakach
znajdujących się na nogach trójnogu.
• Odległość kratki od ognia będzie zależała od tego, na
którym ogniwie łańcuch zostanie powieszony.
• Zawsze zawieszać poszczególne łańcuchy na tych
samych ogniwach. W przypadku niespełnienia
powyższego warunku kratka nie będzie wisiała prosto.
3 Upewnić się, że odległość kratki od ognia jest właściwa. Po
rozpaleniu ognia nie ma konieczności ponownego
regulowania odległości.
5.4 Krok 4: Rozpalanie ognia
Do tego celu potrzebna jest sucha gazeta, drewno (gałązki,
gałęzie, polana), podpałka (zgodną z normą EN 1860-3) oraz
długą zapałka.
1 Zgnieść kilka kartek gazety i umieścić je w palenisku na
węgiel drzewny.
2 Umieścić podpałkę pomiędzy kawałkami gazety. Należy
zawsze stosować podpałki zgodne z normą EN 1860-3.
3 Umieścić gałązki, gałęzie i kilka polan na kawałkach gazety.
Wskazówki:
• Upewnić się, że nadal można dosięgnąć podpałki.
• Nie umieszczać jeszcze zbyt dużo polan w palenisku.
Można dodać więcej polan po rozpaleniu się ognia.
4 Za pomocą długiej zapałki podpalić podpałkę. Spowoduje to
zapalenie się gazety, gałązek, gałęzi i na końcu polan.
1
Korzystając z urządzenia po raz pierwszy, należy
pozostawić je rozpalone przez 30 minut. Spowoduje to
usunięcie wszelkich pozostałości smarów produkcyjnych
z urządzenia.
1
Ostrzeżenie! Nie należy używać spirytusu lub benzyny w
celu rozpalenia lub ponownego rozpalenia urządzenia.
5 Grillowanie można rozpocząć, gdy drewno pokryje się
cienką warstwą białego popiołu. Nigdy nie rozpoczynać
grillowania, jeśli w palenisku nadal są płomienie.
6 PRZYDATNE WSKAZÓWKI I
PORADY
6.1 Regulacja wielkości ognia
Jeśli żywność jest poddawana obróbce cieplnej w zbyt wysokiej
lub zbyt niskiej temperaturze, należy dostosować odległość
kratki od ognia. Aby tego dokonać, obniżyć lub podnieść kratkę
za pomocą krążka.
1
Regulacji odległości pomiędzy kratką a ogniem można
dokonać, tylko gdy kratka zawieszona jest na krążku.
Jeśli krata zawieszona jest na nogach trójnogu, należy
ustawić odległość podczas mocowania kratki.
6.2 Zapobieganie przywieraniu żywności
Aby zapobiec przywarciu żywności do grilla:
• Należy pokryć żywność delikatnie olejem przy pomocy
pędzla przed umieszczeniem jej na grillu. Można również
pokryć olejem sam grill.
• Nie odwracać zbyt szybko żywności. Należy poddać ją
najpierw działaniu ciepła.
7 KONSERWACJA URZĄDZENIA
7.1 Czyszczenie kratki
Zalecamy czyszczenie kratki po każdym użyciu przy pomocy
środka czyszczącego Barbecook cleaner. Należy wykonać
poniższe kroki:
1 Rozpylić pianę na kratce i pozostawić na chwilę, aby zaczęła
działać.
Piana odbarwia się w miarę pochłaniania brudu i tłuszczu.
2 Usunąć pianę przy użyciu miękkiej łyżki oraz wody i
dokładnie spłukać kratkę.
3 Osuszyć kratkę i przechowywać go w suchym miejscu.
Zapobiega to powstawaniu rdzy.
2
Kratkę można również oczyścić przy użyciu łagodnego
detergentu lub wodorowęglanu sodu. Do czyszczenia
kratki nie należy nigdy stosować środków czyszczących
do piekarnika.
7.2 Czyszczenie paleniska i trójnogu
Zalecamy czyszczenie paleniska i trójnogu po każdym użyciu:
Część Metoda czyszczenia
Palenisko Zmieść popiół do wiadra.
Trójnóg
• Umyć wodą i miękką gąbką lub szmatką.
• Przed przechowywaniem dobrze osuszyć.
MAN_JUNKO_BBC_150909_A.book Page 82 Wednesday, September 9, 2015 2:16 PM