108
6.4.2 ZBYT NISKA TEMPERATURA
1. Podsycić ogień poprzez otwarcie otworów dopływu powietrza w
pokrywie i w zbiorniku na popiół.
2. Jeśli podsycenie ognia nie zwiększy wystarczająco temperatury,
należy dodać trochę węgla drzewnego lun drewna do ognia.
Należy wykonać poniższe kroki:
a. Założyć rękawice. Rękawice powinny być noszone podczas
wykonywania całej procedury.
b. Ostrożnie zdjąć pokrywę z urządzenia, a następnie otworzyć
drzwiczki w dolnym pierścieniu kotła.
c. Dołożyć trochę węgla drzewnego lub drewna do misy z
węglem drzewnym. Użyć szczypiec do węgla z długimi
rączkami, zachowując ostrożność, aby nie wzniecać popiołu
ani nie powodować iskier.
d. Zamknąć drzwiczki w dolnym pierścieniu kotła.
e. Odczekać do momentu, aż płomień będzie silny, a następnie
ponownie umieścić pokrywę na urządzeniu.
7 PRZYDATNE WSKAZÓWKI I PORADY
7.1 Dodawanie aromatu za pomocą
drewnianych wiórów
by nadać żywności dodatkowego aromatu, istnieje możliwość dodania
do ognia specjalnych aromatycznych wiórów drewnianych. Można je
stosować na dwa sposoby:
• Zamoczyć wióry w wodzie na około 10 minut, wylać wodę, a
następnie rozsypać je na węgiel drzewny lub drewno.
• Umieścić wióry we folii aluminiowej, formując woreczek, następnie
poprzekłuwać go widelcem i umieścić go na węglu drzewnym lub
drewnie.
Niezależnie od zastosowanej metody nigdy nie dodawać wiórów przed
pokryciem się węgla drzewnego lub drewna białą warstwą popiołu.
Barbecook oferuje trzy rodzaje aromatycznych wiórów drewnianych:
Aromat Intensywność Przeznaczenie
Jabłko
Łagodna Dziczyzna, ryby, drób
Dąb
Średnia Wieprzowina, drób
Orzesznik Duża Kotlety wieprzowe,
żeberka, pieczenie
7.2 Zachowanie odpowiedniej wilgotności
żywności
W celu zachowania wilgotności żywności należy wlać odpowiedni płyn
(woda, rosół, wino...) do misy na rosół przed rozpoczęciem wędzenia.
Sprawdzać misę regularnie podczas wędzenia i dolewać płynu do misy
w razie takiej konieczności. Należy wykonać poniższe kroki:
3. Otworzyć drzwiczki w dolnym pierścieniu obudowy.
4. Ostrożnie wlać płyn do misy na rosół, używając lejek lub dzbanek
z dzióbkiem.
5. Zamknąć drzwiczki w dolnym pierścieniu kotła.
7.3 Zdejmowanie pokrywy
Po rozpoczęciu wędzenia unikać zdejmowania pokrywy na tyle, na ile
jest to możliwe. Każde zdjęcie pokrywy powoduje znacznie uciekanie
ciepła i dymu, co przedłuża czas przyrządzania żywności.
Jeśli konieczne jest podniesienie pokrywy, zawsze podnieść
ją, przesuwając ją w bok zamiast prosto do góry. Podnoszenie
pokrywy do góry tworzy przepływ powietrza w urządzeniu, co może
spowodować zassanie popiołu w kierunku żywności.
7.4 Korzystanie z urządzenia jako grilla
Jeśli żywność nie zostanie zabezpieczona przed węglem drzewnym
lub drewnem przy użyciu misy do rosołu, urządzenie może pełnić
funkcję standardowego grilla. Należy wykonać poniższe kroki:
1. Zapalić urządzenie zgodnie z opisem w punkcie “6 Wędzenie
żywności”.
2. Umieścić kratkę do grillowania na wspornikach dolnego
pierścienia obudowy. Upewnić się, że pierścień kratki spoczywa
dokładnie na wspornikach.
3. Umieścić żywność na kratce.
8 KONSERWACJA URZĄDZENIA
8.1 Usuwanie popiołu
Zalecamy usuwanie popiołu po każdym użyciu. Dzięki zbiornikowi
na popiół czynność ta zajmuje to niewiele czasu. Należy wykonać
poniższe kroki:
1. Pozostawić urządzenie do całkowitego ostygnięcia.
2. Zdjąć pokrywę, górny pierścień obudowy, kratki do grillowania
oraz misę na rosół.
3. Wyjąć kratkę na węgiel drzewny i usunąć z niej popiół,
szczotkując ją nad zbiornikiem z popiołem.
4. Wyjąć zbiornik z popiołem z kotła na węgiel drzewny, a następnie
wysypać popiół do wiadra.
5. Ponownie umieścić zbiornik na popiół w kotle na węgiel drzewny.
8.2 Czyszczenie kosza, kratek do
grillowania i kratki
Zalecamy czyszczenie kosza do wędzenia, kratek do grillowania i kratki
na węgiel drzewny po każdym użyciu za pomocą środka czyszczącego
Barbecook cleaner. Należy wykonać poniższe kroki:
1. Rozpylić pianę na części przeznaczone do czyszczenia i
pozostawić na chwilę, aby zaczęła działać.
2. Piana odbarwia się w miarę pochłaniania brudu i tłuszczu.
Usunąć pianę za pomocą miękkiej gąbki i wody.
3. Dokładnie spłukać element i dobrze osuszyć przed
przechowywaniem. Zapobiega to powstawaniu rdzy.
Można również czyścić kosz, kratki do grillowania i kratkę przy
użyciu łagodnego detergentu lub wodorowęglanu sodu. Do
czyszczenia tych części nie należy nigdy stosować środków
czyszczących do piekarnika.
W celu niedopuszczenia do powstawania rdzy lekko naoliwić
kratki do grillowania i kosz do wędzenia olejem roślinnym
przed ich przechowywaniem. Nigdy nie oliwić kratki na węgiel
drzewny.
8.3 Czyszczenie misy na rosół i obudowy
Zalecamy czyszczenie misy na rosół i obudowy urządzenia (od
wewnątrz i zewnątrz) po każdym użyciu:
• Części myć wodą z łagodnym detergentem i miękką gąbką lub
szmatką.
• Dokładnie spłukać części i dobrze osuszyć przed
przechowywaniem.
W celu niedopuszczenia do powstawania rdzy, naoliwić misę
na rosół i zewnętrzną część obudowy olejem roślinnym przed
ich przechowywaniem. Nigdy nie naoliwiać obudowy od
wewnątrz.
MAN_OSKAR_S_M_L_BBC_171109_A.indb 108 09/11/17 12:19