166
Polski (Tłumaczenie oryginalnej instrukcji)
Dziękujemy Państwu za zakup produktu Ryobi.
Wasza podkaszarka do obrzeży/ścinacz zarośli została
zaprojektowana według kryteriów wysokich wymogów
Ryobi, które czynią z niej narzędzie sprawne, łatwe w
obsłudze i niezawodne. Jeżeli będziecie je odpowiednio
konserwowali, będziecie mogli bezpiecznie korzystać z
tego odpornego i wydajnego narzędzia przez wiele lat.
Przeznaczenie:
Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do stosowania
wyłącznie na zewnątrz pomieszczeń, w miejscach o
dobrej wentylacji.
Niniejszy produkt jest przeznaczony do ścinania
wysokiej trawy, chwastów, krzewów i podobnych roślin
na poziomie gruntu lub nieco powyżej. Płaszczyzna
koszenia powinna być w przybliżeniu równoległa do
płaszczyzny gruntu. Produktu nie należy używać do
docinania żywopłotów, krzewów lub innych roślin
w przypadkach, gdy płaszczyzna koszenia nie jest
równoległa do płaszczyzny gruntu.
OSTRZEŻENIE
W celu zmniejszenia ryzyka urazów cielesnych,
należy koniecznie przeczytać cały podręcznik
obsługi i dobrze zrozumieć jego treść.
OSTRZEŻENIE
Nie próbujcie używać waszego narzędzia zanim
nie przeczytacie i zrozumiecie wszystkich
wskazówek i wymogów bezpieczeństwa
zawartych w niniejszej instrukcji. Nie
przestrzeganie tych zaleceń mogłoby
spowodować wypadki takie jak pożary, porażenia
prądem elektrycznym lub poważne obrażenia
ciała. Przechowujcie ten podręcznik obsługi
i zaglądajcie do niego regularnie, aby móc
bezpiecznie pracować i poinformować innych
ewentualnych użytkowników.
PRZECZYTAJCIE WSZYSTKIE WSKAZÓWKI.
OGÓLNE WYMAGANIA BHP
■ Aby móc bezpiecznie pracować, prosimy o
przeczytanie i zrozumienie wszystkich zaleceń przed
użyciem waszej podkaszarki do obrzeży / ścinacza
zarośli. Przestrzegajcie wszystkich wymogów
bezpieczeństwa. Nie zastosowanie się do wymogów
bezpieczeństwa opisanych poniżej, może pociągnąć
za sobą poważne obrażenia cielesne.
■ Nie pozwalajcie dzieciom czy osobom
niedoświadczonym używać waszego narzędzia.
■ Nigdy nie należy uruchamiać silnika w pomieszczeniu
zamkniętym lub źle przewietrzonym, gdyż gazy
spalinowe mogą być śmiertelne.
■ Oczyśćcie strefę cięcia przed każdym użyciem.
Wyjmijcie kamienie, odłamki szklane, gwoździe, kable
metalowe, sznury i inne przedmioty, które mogłyby
być odrzucone, lub pochwycone przez głowicę
żyłkową lub tarczę.
■ Kiedy używacie tego narzędzia, zakładajcie okulary
ochronne lub ochronniki słuchu.
■ Noście również długie i grube spodnie, robocze
obuwie i rękawice. Nie noście luźnych ubrań, szortów
czy też biżuterii i nigdy nie pracujcie na boso.
■ Jeżeli macie długie włosy, pamiętajcie by je spiąć na
poziomie ramion w celu uniknięcia ich pochwycenia
przez ruchome części.
■ Dzieci, osoby postronne oraz zwierzęta powinny
pozostać w odległości minimum 15 m od miejsca,
w którym pracujecie.
■ Nie należy używać waszego narzędzia, kiedy
jesteście zmęczeni, chorzy, pod wpływem alkoholu,
narkotyków czy lekarstw.
■ Nie używajcie tego narzędzia, jeżeli nie ma
wystarczająco światła do pracy.
■ Zawsze zachowujcie pozycję równowagi. Opierajcie
się dobrze na waszych nogach i nie wyciągajcie
ramion zbyt daleko. W przeciwnym wypadku,
moglibyście upaść lub dotknąć parzących części.
■ Trzymajcie wasze ciało oddalone od poruszających
się części.
■ Nie zbliżajcie rąk do tłumika czy do cylindra
podkaszarki do obrzeży / ścinacza zarośli, gdyż te
części stają się bardzo gorące w trakcie używania.
■ Pamiętajcie by zawsze przed przystąpienieniem do
regulowania lub napraw, zatrzymać silnik i odłączyć
kabel ze świecy, za wyjątkiem kiedy regulujecie gaźnik.
■ Należy dokładnie skontrolować wasze narzędzie
przed każdym użyciem, sprawdzając czy żadna część
nie jest poluźniona, czy nie ma wycieku paliwa itd.
Przed dalszym użytkowaniem narzędzia, wymieńcie
wszelkie uszkodzone części.
■ Bądźcie wyjątkowo ostrożni, gdyż głowica żyłkowa
lub tarcza obraca się podczas ustawiania gaźnika.
■ U niektórych osób, wibracje od narzędzi ręcznych
mogą przyczynić się do powstania tzw. "syndromu
Raynauda", którego objawami są mrowienie,
drętwienie, brak czucia w palcach, zazwyczaj
zauważalne podczas wystawienia na zimno.
Wiadomo, że czynnikami faworyzującymi te
symptomy mogą być skłonności dziedziczne,
przebywanie w zimnie i wilgoci, niektóre diety czy
sposób odżywiania, palenie tytoniu i pewne