temperartury powyżej 4 °C (40 °F), utrzymujące
się przez dłuższy czas.
7. Mrożonki i suszone jedzenie, żywność z wysoką
zawartością kwasów, soli lub cukrów, są odporne
na botulinę (jad kiełbasiany). Botuliną najłatwiej
zakaża się jedzenie bez kwasów, np. mięso,
owoce morza, oliwki konserwowane
wodorotlenkiem sodu (ługiem sodowym), drób,
ryby, jaja oraz grzyby, żywność zawierająca małą
ilość kwasów, tzn. przede wszystkim warzywa
oraz żywność o średniej zawartości kwasów, np.
przejrzałe pomidory, cebula, ostra papryka (chili),
figi oraz ogórki.
8. Takie jedzenie powinno być przechowywane w
lodówce jedynie przez krótki czas. Chcąc je
przechowywać dłużej, należy je zamrozić i zjeść
od razu po tym, gdy zostało ugotowane.
9. W niektórych rodzajach suchej żywności, np. w
mące i ziarnach zbóż, mogą znajdować się larwy
lub jaja owadów. Jeżeli jedzenie nie zostało
zapakowane próżniowo, larwy mogą dojrzeć i
zniszczyć żywność. Rozwojowi owadów i larw
można zapobiec, pakując żywność próżniowo.
10. Aby jedzenie nie psuło się zbyt szybko, należy je
przechowywać w niskich temperaturach. Niewiele
mikroorganizmów może się również rozwijać bez
powietrza.
11. Gdy temperatura w lodówce wynosi powyżej 4 °C
(40 °F) – szczególnie, gdy taka temperatura
utrzymuje się już przez dłuższy czas – możliwy
będzie rozwój szkodliwych mikroorganizmów,
dlatego temperatura w lodówce powinna wynosić
4 °C (40 °F) lub mniej.
12. Gdy temperatura w zamrażarce wynosi 0 °F (–17
°C) lub mniej, wówczas jest odpowiednia do
przechowywania żywności. Zamrażanie jednak nie
niszczy mikroorganizmów; spowalnia jedynie lub
zatrzymuje ich rozmnażanie się bądź rozwój.
13. Temperatura przechowywania, w przypadku
żywności pakowanej próżniowo, wpływa na datę
przydatności do spożycia: przy każdym obniżeniu
temperatury o 10 °C (18 °F), termin przydatności
do spożycia wydłuża się 3-4 krotnie.
FUNKCJE
1.) Głównym przeznaczeniem urządzenia jest
przechowywanie wielu rodzajów żywności bądź
przedłużenie czasu, w którym zachowuje ona
swoją świeżość i smak. Ogólnie, jedzenie
pakowane próżniowo pozostaje świeże trzykrotnie
dłużej niż jedzenie przechowywane klasycznymi
metodami. Gdy niniejsze urządzenie stanie się
niezastąpionym elementem Państwa kuchni,
wyrzucać się będzie mniej jedzenia, dzięki czemu
zaoszczędzi się więcej pieniędzy.
1. Posiłek można ugotować wcześniej, a następnie
można go zapakować próżniowo i przechowywać
oddzielne porcje. W ten sposób przygotowane
opakowanie próżniowe nie nadaje się do
podgrzewania w kuchence mikrofalowej czy do
gotowania we wrzątku; prosimy, aby do
podgrzewania stosować tradycyjne metody
gotowania.
2. Z wyprzedzeniem można przygotować jedzenie
na pikniki i wycieczki.
3. Zapobiec można uszkodzeniu żywności,
spowodowanemu zimnym powietrzem w
zamrażarce (odmrożenia).
4. Zapakować należy żywność taką jak: czerwone
mięso, ryby, drób, owoce morze oraz warzywa,
zanim się ją zamrozi.
5. Zapakować można również suchą żywność, jak:
fasola, orzeszki i zboża, aby dłużej pozostała
świeża.
2.) Urządzenie jest idealne do pakowania
składników oraz poszczególnych porcji żywności
w trakcie diety, niezależnie od tego czy chodzi o
dietę, która propaguje zdrowsze jedzenie,
zmniejszenie masy ciała, czy też szczególne
zalecenia żywieniowe, spowodowane
indywidualnymi potrzebami.
3.) Sytem pakowania można stosować również do
przechowywania i zabezpieczania innych rzeczy:
drogocennych przedmiotów, takich jak fotografie,
ważne dokumenty, kolekcje znaczków, kolekcje
książek, bizuteria, karty, komiksy itd., wyrobów
żelaznych, np. śruby, gwoździe i nakrętki;
lekarstw, bandaży oraz innych akcesoriów,
wchodzących w skład zestawu do udzielania
pierwszej pomocy itd.
Poniższe wskazówki, dotyczące bezpieczeństwa,
wynikają zarówno z badań naukowych jak i z
ogólnie znanych faktów czy też "zdrowego
rozumu". Dotyczą one bezpiecznego
przechowywania żywności i będą mogły pomóc to
bezpieczeństwo poprawić oraz wybrać optymalny
sposób przechowywania jedzenia.
1. Jeżeli psująca się żywność została podgrzana,
rozmrożona lub po wyjęciu z lodówki nagrzała się
do temperatury pokojowej, należy ją jak
najszybciej zużyć.
2. Korzystając z próżniowo pakowanej żywności,
należy stosować się do zaleceń przechowywania
jej w lodówce bądź należy ją w odpowiedni sposób
ponownie zapakować próżniowo.
3. Właściwe rozmrażanie żywności oznacza, że tę z
zamrażarki przestawi się do lodówki i odczeka, aż
się rozmrozi. Nigdy nie należy żywności
rozmrażać we wrzątku bądź używając innych
źródeł ciepła, jak również kuchenki mikrofalowej.
4. Zużyć należy żywność, która stała w temperaturze
pokojowej ponad kilka godzin, chyba że chodzi o
gęsty sos, żywność pakowaną próżniowo lub inny