Gorenje VS2110 Instrukcja obsługi

Kategoria
Zgrzewarki próżniowe
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
SL Navodila za uporabo ......................................... 2
HR Upute za uporabu ............................................. 7
SRB MNE Uputstvo za upotrebu ..................................... 12
MK  .................................... 17
EN Instruction manual .......................................... 23
RO Manual de utilizare ........................................... 28
PL  ............................................ 33
SK  ........................................... 39
HU  .......................................... 44
UK  ............................... 50
RU  ....................... 57
33
INSTRUKCJA OB PL

Użytkując niniejsze urządzenie, należy zawsze
przestrzegać wskazówek dotyczących
bezpieczeństwa i ostrzeż, włącznie z tymi, które
podane są poniżej. Przed użytkowaniem
urządzenia należy zapoznać się z instrukcją
obsługi.
O
1. Zanim umieści się wtycz w gniazdku lub
wysunie się z gniazdka, należy sprawdzić, czy
urządzenie zosto wączone (przełącznik w
pozycji OFF). Gdy urządzenie nie jest używane lub
przed jego czyszczeniem, urdzenie należy
odłączyć z sieci elektrycznej.
2. Urządzenie nie y do zabawy. Należy
zachować ostrożnć, jeli podczas jego
użytkowania w poblu znajdują s dzieci, a po
zakończeniu ytkowania należy je schować w
bezpieczne, niedostępne dla dzieci miejsce.
3. Nie należy stosować dodatkowego wyposażenia,
kre nie jest zalecane lub przewidziane;
urządzenia naly używać wącznie do
określonego celu.
4. Jeli dojdzie do uszkodzenia kabla
przyłączeniowego, należy natychmiast zakończyć
użytkowanie urządzenia. Kabel powinien wymienić
odpowiednio wykwalifikowany specjalista.
5. Naly wystrzeg s kontaktu z ruchomymi
elementami urządzenia.
6. Nie należy pbować naprawić urdzenia
samemu.
7. Nie należy stosować urządzenia, jeli wcześniej
upadło ono na podłogę lub widać, że jest
uszkodzone.
8. Nie należy rob tego, co naspuje: ciągnąć
urządzenia za kabel przyłączeniowy ani nos go,
trzymac urdzenie jedynie za kabel; zamykać
drzwi, ściskając nimi kabel; przeciągać kabel przez
ostre krawędzie czy narniki. Nie należy
użytkować urządzenia, jeżeli stoi ono na kablu lub
jeli kabel i wtyczka są mokre.
9. Urządzenie nie powinno nigdy znajdow się w
poblu zapalonego palnika gazowego,
włączonego lub nagrzanego piekarnika, grzejnika
elektrycznego lub innych gorących powierzchni.
10. Odradza się ywanie przeacza elektrycznego
kabla przyłączeniowego do podłączenia tego
urządzenia. Jeżeli mimo tego stosuje się
przeacz, jego parametry elektryczne powinny
odpowiadać parametrom urządzenia.
11. Aby zapobiec uszkodzeniom podczas odłączania
z sieci elektrycznej, urządzenie należy wączyć,
cgnąc za wtycz, a nie za kabel
przyłączeniowy.
12. Przed włączeniem lub użytkowaniem urządzenia
należy sprawdzić, czy ręce są suche oraz czy
można bezpiecznie s nimi pougiwać.
13. Zadbać naly, aby urządzenie zawsze, gdy jest
włączone (przącznik w pozycji "ON"), było
postawione na stabilnym podłu, np. na stole lub
blacie roboczym.
14. Stosowanie środw do smarowania, jak oleje
smarowe lub woda, w przypadku tego urządzenia
nie jest potrzebne.
15. W czasie czyszczenia urdzenia nie naly
zanurz w wodzie ani w jakimkolwiek innym
płynie.
16. Urządzenia nie należy yw na zewtrz lub na
mokrym podłożu. Urządzenie przeznaczone jest
do stosowania w gospodarstwie domowym, w
zamkntych pomieszczeniach.
17. Urdzenie nie jest przeznaczone do użytkowania
przez osoby (w tym tae dzieci) z ograniczonymi
możliwciami fizycznymi lub umyowymi, a tae
osoby nieposiadace doświadczenia lub wiedzy.
Te osoby powinny korzystać z urdzenia pod
odpowiedn kontrolą lub powinny zostać
pouczone o prawidłowym ytkowniu urządzenia
przez oso, która odpowiada za ich
bezpieczeństwo.
18. Naly zadbać, aby dzieci nie bawy s
urządzeniem.
19. Jeli elektryczny kabel przyłączeniowy został
uszkodzony, powinien go wymienić producent,
upoważniony pracownik serwisu lub inna,
odpowiednio wykwalifikowana osoba. Tylko w ten
sposób będzie mna zapobiec ewentualnemu
niebezpieczstwu.
20. Stosuc naczynie pżniowe, zalecamy, aby
najpierw ręcznie wycisć z niego powietrze; w ten
sposób lepsza będzie efektywność działania
urządzenia.
21. Po zakończeniu pakowania pżniowego, pokrywę
urządzenia należy pozostaw otwar. Jeżeli
zostanie ona zamknta, może to wynąć na
dzianie urdzenia.
22. Prosimy nie myć pokrywy naczynia próżniowego,
poniew może to wpłyć na dzianie
urządzenia.


elektrycznych i elektronicznych (waste electrical
and electronic equipment - WEEE).



34
Funkcje i 
Pakowanie próżniowe/ zgrzewanie ("Vacuum/ seal"):
do wysysania powietrza z woreczka, z automatycznym
natychmiastowym przełączeniem na funkcję
zgrzewania woreczka zaraz po pakowaniu
pżniowym.
Tylko zgrzewanie ("Seal only"): do zgrzewania
woreczków bez wysysania powietrza w taki spob,
aby powstała próżnia.
Anulowanie ("Cancel"): w celu wączenia pakowania
pżniowego oraz zgrzewania, można w dowolnym
momencie przerw działanie urządzenia.
Zamykanie pokrywy ("Cover Lock"): otwieranie lub
zamykanie pokrywy. Przycisć należy przyciski z
lewej i prawej strony pokrywy.
Lampka kontrolna: informuje o przebiegu procesu
pakowania pżniowego i zgrzewania.
Tma do zgrzewania: uruchamia drut zgrzewający
powleczony teflonem, kry uniemożliwia przyklejanie
s zgrzewanego woreczka do drutu lub tmy
zgrzewającej.
Uszczelka: Dociska woreczek do taśmy zgrzewacej.
Powierzchnia do wysysania powietrza/ pakowania
pżniowego: wysysa powietrze z woreczka oraz
wychwytuje ewentualną rozlaną ciecz.
Gąbczasta nieprzepuszczalna obręcz uszczelki:
uszczelnia stre pakowania próżniowego oraz
pomaga utrzymać pżn.

Krok 1: otwór woreczka należy wyrównać w taki
sposób, aby znalazł się pod szczelinami
powietrznymi.
1. Tylko zgrzewanie ("Seal only")
2. Lampka kontrolna (procesu zgrzewania)
3. Anulowanie ("Cancel")
4. Lampka kontrolna (procesu pakowania
próżniowego)
5. Pakowanie próżniowe/ zgrzewanie
("Vacum/seal")
Krok 2: Należy docisnąć, aby zamknąć pokrywę.
Krok 3: Należy docisnąć, aby zwolnić/ otworzyć
pokrywę.
INSTRUKCJA OBSŁUGI

na woreczki w rolce
1. Urządzenie należy włączyć do sieci elektrycznej o
napciu 220-240 V~, a następnie przełącznik
włącznika/ wyłącznika przestawić do pozycji
włączenie ("ON").
2. Rozwinąć rol i jeden koniec folii wsuć za
czarną gumową taśmę; następnie pokrywę
zamknąć tak, jak to ukazuje Rysunek 1.
3. Dwoma rękami mocno z obu stron docisnąć
pokrywę, wzdłuż linij, dopóki nie dzie ychać
dwóch kliknięć (patrz: rysunek Krok 2).
4. Przycisnąć przycisk "Tylko zgrzewanie" i czerwona
lampka kontrolna zacznie s świec.
5. Gdy czerwona lampka kontrolna zgaśnie, oznacza
to zakończenie procesu zgrzewania woreczka.
6. Odwić należy folię z rolki w taki spob, aby
otrzymać woreczek żądanej długości. Folię naly
odcć i woreczek jest gotowy.

:
1. Żywność, k zamierza s zapakować, należy
umieścić w woreczku.
2. Otwarty koniec woreczka należy oczcić i
wyrównać. Naly uważ, aby na brzegu nie było
zamań i fdek.
3. Żywność, k zamierza s zapakować, należy
umieścić w woreczku.
4. Otwarty koniec woreczka należy oczcić i
wyrównać. Naly uważ, aby na brzegu nie było
zamań i fdek.
5. Naly sprawdzić, czy oba brzegi woreczka
znajdują się w oznaczonej strefie (na płycie
ssawnej), a jednocześnie pod okrągłą rurą (pompą
pżniową), aby nie doszło do wydostawania s
powietrza (patrz: Rysunek 3).
6. Zamknąć pokrywą i ją dwoma rękami mocno z
obu stron docisć, wzdłuż linij, dopóki nie dzie
słychać dwóch kliknć.
7. Przycisnąć przycisk pakowania próżniowego/
zgrzewania; urządzenie automatycznie wyssie
powietrze z woreczka i go zgrzeje.
8. Naspnie należy przycisnąć oba przyciski
"zamykanie pokrywy") i proces jest zakończony.
35

wysysania powietrza:
1. W woreczku nie należy umieszczać zbyt wiele
żywnci: w otwartej części woreczka naly
pozostawić wystarczaco do miejsca, aby
można go bo polyć na ycie ssawnej do
pakowania pżniowego.
2. Naly zadbać, aby otwarty koniec woreczka był
suchy. Mokry woreczek trudniej s topi i w efekcie
gorzej zgrzewa.
3. Pakowanie próżniowe może być wykorzystywane
do wielu różnych celów oprócz przechowywania
żywnci. W ten sposób mna przed wilgoc
zabezpiecz sprt kempingowy, np. zapałki,
aptecz z pierwszą pomocą oraz odzież.
Podobnie można zabezpieczyć rakiety
sygnalizacyjne, ywane w szczelnych
przypadkach. Dzki pakowaniu próżniowemu
można również zapobiec utracie pysku srebra i
innych drogocennych przedmiotów.
4. Zanim torebka zostanie zgrzana, należy oczcić i
wyrównać jej otwar część. Należy sprawdz, czy
w cści woreczka, którą zamierza s zgrzewać,
nie ma żadnych uszkodz czy też załam i
fdek albo ciał obcych, poniew mo one
powodować problemy przy zgrzewaniu.
5. W woreczku nie powinno być zbyt dużo powietrza.
Przed pakowaniem pżniowym należy woreczek
ścisnąć, wyciskac z niego nagromadzone
powietrze. Większa ilość powietrza w woreczku
może spowodować obciążenie pompy próżniowej,
kra me nie być na tyle mocna, aby z woreczka
do końca wyssać tak dą ilość powietrza.
6. Nie należy pbować pakow próżniowo
przedmiotów o ostrych kradziach, jak ości ryb
lub twarde skorupki. Ostre kradzie mogą
bowiem przedziurawić lub rozerwać woreczek.
7. Woreczek należy napnić wodą do dwóch
trzecich pojemności, a następnie naly zgrz
jego brzeg (bez wysysania powietrza!). Woreczek
należy zamrozić i używać lodu do lodówki
turystycznej lub do oadów w razie kontuzji.
8. Zaleca s pakow próżniowo jeden woreczek na
minutę, aby urządzenie mogło się ocodzić.
9. Jeli z jakiegokoliwek powodu po upływie
trzydziestu sekund nie została osiągnięta
wymagana próżnia, system wysysania powietrza
samoczynnie się wączy. W takim wypadku
należy sprawdzić, czy woreczek nie przepuszcza,
czy może nie zost prawidłowo umieszczony lub
czy istnieje jakaś inna przyczyna.
OTWIERANIE ZGRZEWU WORECZKA
Woreczek należy rozciąć nożyczkami tuż przy
miejscu zgrzewu, na jego wewnętrznej stronie.
PONOWNE ZAMYKANIE
Za pomocą niniejszego urządzenia można różne
rodzaje żywności (np. pieczone kartofle czy
czipsy) ponownie zamknąć w oryginalnym
opakowaniu. Przy tym należy się kierować
wskazówkami, zawartymi w rozdziale
"Zachowywanie świeżości przy pomocy
pakowania próżniwego".
Uwaga: wej zgrzewarki do folii nie
pakowania
 
wekowania.
CZYSZCZENIE I
KONSERWACJA
System 
1. Przed rozpoczęciem czyszczenia urdzenie
należy zawsze oączyć z sieci elektrycznej.
2. Urządzenia nie należy nigdy zanurz w wodzie
ani w jakimkolwiek innym płynie.
3. Do czyszczenia urządzenia nie należy stosow
ścieracych lub żrących środków czyszczących,
poniewaz można nimi uszkodzić powierzchnie
urządzenia.
4. Obudowę urządzenia naly przetrz wilgotną
ścierecz lub gabką, naczoną delikatnym
roztworem mya.
5. Urządzenie wewtrz należy czyścić, wycierac
papierowym cznikiem ewentualne pozostałości
żywnci czy pływ.
6. Przed ponownym ytkowaniem urządzenie
należy doadnie osuszyć.
Woreczki do przechowywania

1. Materiał na woreczki naly oczyśc w ciepłej
wodzie i delikatnym roztworze mya, a następnie
woreczki (bądź materi na woreczki) dokładnie
sukać. Przed ponownym wykorzystaniem
powinny s doadnie osuszyć.
2. Woreczki mna również myć w górnym koszu
zmywarki do nacz, odwracac je wewtrz
stroną na zewtrz. Woreczek należy postawić
pionowo tak, aby woda mogła swobodnie
odciekać z wtrza woreczka. Przed ponownym
wykorzystaniem woreczki należy dokładnie
wysuszyć.
Uwaga: nie zaleca się ponownego korzystania z
woreczków, w których przechowywane było
surowe mięso, ryby lub tłuste jedzenie.
36
Przechowywanie 
zgrzewarki do folii:
Urządzenie należy przechowywać na równym
podłożu w bezpiecznym, niedostępnym dla dzieci
miejscu.
pakowania

Pakowanie próżniowe do lodówki
W rodzinie o szybkim tempie życia, posiłki można
przygotow z wyprzedzeniem, a następnie
zapakowje próżniowo, podzielone na
poszczególne porcje. W ten sposób, po szybkim
podgrzaniu, będą od razu gotowe do spożycia.
Przygotowanie jedzenia do

1. Pżniowa zgrzewarka do folii umożliwia, aby
żywnć, przechowywana w odpowiednich
warunkach, zachowa świeżć. Pakowana
żywnć powinna być jak najświeższa.
2. W przypadku zamrania żywności, kra musi
zachować swój pierwotny kształt, żywnć należy
najpierw zamroz, a naspnie zapakow
pżniowo do woreczka i ponownie włożyć do
zamrażarki. Żywność ta jak mso, owoce
drobnopestkowe oraz chleb mna zamrozić na
24 godziny, bez ryzyka pojawienia s
jakichkolwiek uszkodz.
3. Chc próżniowo zamrozić ynne produkty
żywnciowe, np. zupy, dania jednogarnkowe lub
roł, naly je najpierw zamrozić w brytfance lub
naczyniu żaroodpornym, a naspnie zapakow
pżniowo, oznaczyć i wstaw do zamrażarki.
4. Warzywa należy zblanszować, ktko gotuc je w
gorącej wodzie lub w kuchence mikrofalowej.
Naspnie należy pozostaw je do ochłodzenia
warzywa muszą być chrupiące i zapakow
pżniowo, podzielo na odpowiednie porcje.
5. Do pakowania próżniowego i zamrania
żywnci, kra nie jest zamrożona, naly
pozostawić w woreczku około pięciu centymetrów,
wolnej przestrzeni, ponieważ żywność po
zamrożeniu s rozszerzy. Mso czy ryby należy
położyć na papierowy ręcznik, który należy
zapakować pżniowo wraz z żywncią. Ręcznik
papierowy będzie wchłani nagromadzoną wilgoć
z żywności.
6. Przechowując ta żywność jak tortille, naleśniki
czy bułki do hamburgerów, pomiędzy nimi należy
umieścić papier pergaminowy dź papier do
pieczenia. W ten sposób będzie można łatwiej
wyjąć kilka sztuk, a pozostałe ponownie zamknąć i
włożyć do zamrarki.
INFORMACJE O BEZPIECZNYM
PRZECHOWYWANIU JEDZENIA
Próżniowa zgrzewarka do folii zmieni sposób, w
jaki kupuje się i przechowuje jedzenie. Gdy
przyzwyczają się Państwo do pakowania
próżniowego, urządzenie stanie się niezastąpione
podczas przygotowywania jedzenia. Dlatego
pakując próżniowo żywność przy pomocy
niniejszego urządzenia, należy stosować się do
niektórych zaleceń bądź procedur, dzięki którym
będzie można dodatkowo poprawić jakość i
bezpieczeństwo spożywanej żywności.
1. Z powodu reakcji chemicznych, do krych
dochodzi w obecnci powietrza, podwszonej
temperatury i wilgoci, pod wywem enzyw,
wobec rozmnania się mikroorganizw lub z
powodu działalnci owadów, jedzenie może ulec
zepsuciu.
2. Głównym elementem, przez który żywność traci
swoje wartości odżywcze oraz swo pierwot
czy t naturalną strukturę, smak i olnie jakość,
jest znajducy się w powietrzu tlen. Większość
mikroorganizw do wzrostu potrzebuje
powietrze, poniew przenosi ono wilgoć do i z
żywnci poza przypadkiem, gdy żywność jest
zabezpieczona wodoszczelnym opakowaniem.
Powietrze w zamrażarce może uszkodzić
żywnć.
3. Dzięki pakowaniu pżniowemu można usunąć do
90 procent powietrza z opakowania z żywnc.
Zawartość tlenu w powietrzu wynosi 21 procent,
co oznacza, że po usunięciu 90 procent powietrza,
w pżniowo zamkntych opakowaniach z
żywncią pozostanie jeszcze tylko 2 do 3 procent
tlenu. Ogólnie wiadomo, że rozwój
mikroorganizw w warunkach, kiedy zawartość
tlenu wynosi ponej 5 procent, jest
uniemożliwiony.
4. Olnie istnieją trzy kategorie mikroorganizw:
pleśni, drożdże i bakterie. Obecne są wszędzie,
ale problemy stwarza tylko w określonych
warunkach.
5. W otoczeniu z nis zawartośc czy t
poziomem tlenu, lub w otoczeniu bez wilgoci,
pleśń nie me się rozwijać. Droże mogą s
rozwij w obecnci tlenu lub bez niego, jeżeli
ma do dyspozycji materiał, cukier i średnie
temperatury. Ochładzanie spowalnia wzrost
droży, a zamrażanie go całkowicie zatrzymuje.
Bakterie mo s rozmnaż w obecnci tlenu
lub beztlenowo.
6. Szczególnie niebezpiecznym rodzajem bakterii
jest clostridium botulinum, kra w odpowiednich
warunkach, tzn. w przedziale temperaturowym od
4 do 46 °C (40 do 115 °F), rozwija się czy t
rozmna również beztlenowo. Odpowiednie
warunki stwarza żywnć, która nie zawiera
kwasów, otoczenie z niską zawartośc tlenu oraz
37
temperartury powej 4 °C (40 °F), utrzymujące
s przez dłuższy czas.
7. Mrożonki i suszone jedzenie, żywność z wysoką
zawartc kwasów, soli lub cukw, są odporne
na botulinę (jad kiełbasiany). Botuliną naatwiej
zakaża s jedzenie bez kwasów, np. mso,
owoce morza, oliwki konserwowane
wodorotlenkiem sodu (ługiem sodowym), drób,
ryby, jaja oraz grzyby, żywność zawierająca małą
ilość kwaw, tzn. przede wszystkim warzywa
oraz żywność o średniej zawartości kwaw, np.
przejrzałe pomidory, cebula, ostra papryka (chili),
figi oraz ogórki.
8. Takie jedzenie powinno być przechowywane w
lodówce jedynie przez krótki czas. Chcąc je
przechowyw dłużej, należy je zamrozić i zjeść
od razu po tym, gdy zostało ugotowane.
9. W niekrych rodzajach suchej żywności, np. w
ce i ziarnach zż, mo znajdować się larwy
lub jaja owadów. Jeli jedzenie nie zosto
zapakowane próżniowo, larwy mo dojrzeć i
zniszczyć żywność. Rozwojowi owadów i larw
można zapobiec, pakuc żywność pżniowo.
10. Aby jedzenie nie psuło s zbyt szybko, należy je
przechowyw w niskich temperaturach. Niewiele
mikroorganizw me s wnież rozwijać bez
powietrza.
11. Gdy temperatura w lodówce wynosi powyżej 4 °C
(40 °F) szczególnie, gdy taka temperatura
utrzymuje s już przez dłuższy czas mliwy
będzie rozwój szkodliwych mikroorganizw,
dlatego temperatura w lowce powinna wynosić
4 °C (40 °F) lub mniej.
12. Gdy temperatura w zamrarce wynosi 0 °F (17
°C) lub mniej, wówczas jest odpowiednia do
przechowywania żywności. Zamranie jednak nie
niszczy mikroorganizmów; spowalnia jedynie lub
zatrzymuje ich rozmnażanie s bądź rozwój.
13. Temperatura przechowywania, w przypadku
żywnci pakowanej pżniowo, wywa na da
przydatności do spożycia: przy kdym obneniu
temperatury o 10 °C (18 °F), termin przydatności
do spycia wydłuża się 3-4 krotnie.
FUNKCJE
1.) Głównym przeznaczeniem urządzenia jest
przechowywanie wielu rodzajów żywności bądź
przedłużenie czasu, w którym zachowuje ona
swoją świeżość i smak. Ogólnie, jedzenie
pakowane próżniowo pozostaje świeże trzykrotnie
dłużej niż jedzenie przechowywane klasycznymi
metodami. Gdy niniejsze urządzenie stanie się
niezastąpionym elementem Państwa kuchni,
wyrzucać się będzie mniej jedzenia, dzięki czemu
zaoszczędzi się więcej pieniędzy.
1. Posiłek można ugotow wczniej, a naspnie
można go zapakow pżniowo i przechowywać
oddzielne porcje. W ten sposób przygotowane
opakowanie pżniowe nie nadaje s do
podgrzewania w kuchence mikrofalowej czy do
gotowania we wrtku; prosimy, aby do
podgrzewania stosować tradycyjne metody
gotowania.
2. Z wyprzedzeniem można przygotowjedzenie
na pikniki i wycieczki.
3. Zapobiec mna uszkodzeniu żywności,
spowodowanemu zimnym powietrzem w
zamrażarce (odmrenia).
4. Zapakować należy żywnć taką jak: czerwone
mięso, ryby, drób, owoce morze oraz warzywa,
zanim się ją zamrozi.
5. Zapakować można równi suchą żywność, jak:
fasola, orzeszki i zboża, aby dłużej pozostała
świa.
2.) Urządzenie jest idealne do pakowania
składników oraz poszczególnych porcji żywności
w trakcie diety, niezależnie od tego czy chodzi o
dietę, która propaguje zdrowsze jedzenie,
zmniejszenie masy ciała, czy też szczególne
zalecenia żywieniowe, spowodowane
indywidualnymi potrzebami.
3.) Sytem pakowania można stosow również do
przechowywania i zabezpieczania innych rzeczy:
drogocennych przedmiotów, takich jak fotografie,
ważne dokumenty, kolekcje znaczków, kolekcje
książek, bizuteria, karty, komiksy itd., wyrobów
żelaznych, np. śruby, gwoździe i nakrętki;
lekarstw, bandaży oraz innych akcesoriów,
wchodzących w skład zestawu do udzielania
pierwszej pomocy itd.


Poniższe wskazówki, dotyczące bezpieczeństwa,
wynikają zarówno z badań naukowych jak i z
ogólnie znanych faktów czy też "zdrowego
rozumu". Dotyczą one bezpiecznego
przechowywania żywności i będą mogły pomóc to
bezpieczeństwo poprawić oraz wybrać optymalny
sposób przechowywania jedzenia.
1. Jeli psuca się żywność została podgrzana,
rozmrona lub po wyciu z lodówki nagrza s
do temperatury pokojowej, należy jak
najszybciej zyć.
2. Korzystając z próżniowo pakowanej żywnci,
należy stosować się do zaleceń przechowywania
jej w lodówce bądź należy ją w odpowiedni sposób
ponownie zapakować pżniowo.
3. aściwe rozmranie żywnci oznacza, że tę z
zamrażarki przestawi s do lodówki i odczeka,
s rozmrozi. Nigdy nie należy żywnci
rozmr we wrzątku bądź ywając innych
źd ciepła, jak również kuchenki mikrofalowej.
4. Zyć naly żywność, która stała w temperaturze
pokojowej ponad kilka godzin, chyba że chodzi o
gęsty sos, żywność pakowaną pżniowo lub inny
38
sposób przechowywana żywnci w otoczeniu z
niską zawartośc tlenu.
5. Aby żywność szybciej się schłodza, woreczki z
zapakowaną próżniowo żywnośc naly
równomiernie rozmieśc w lowce lub
zamrażarce.

, 
:
1. Przed pakowaniem próżniowym należy umyć ręce
oraz umyć wszystkie akcesoria oraz powierzchnie,
z których zamierza się korzystać do krojenia oraz
pżniowego pakowania żywności.
2. Szybko psu się żywność należy wstaw do
lodówki lub zamrarki zaraz po tym, gdy zosta
ona zapakowana pżniowo; nie naly jej
pozostawiać w temperaturze pokojowej.
3. Termin przydatności suchej żywności, np.
orzeszw, wiórków kokosowych lub zż, dzie
o wiele dłuższy, jeżeli będzie przechowywana w
woreczku zamkniętym prniowo oraz w
codnym i ciemnym miejscu. Tlen i wysoka
temperatura powodują, że jedzenie z wysoką
zawartc tłuszczów szybko jczeje.
4. Zanim zapakuje s próżniowo niekre rodzaje
owoców i warzyw, np. jabłka, banany, kartofle oraz
warzywa korzeniowe, naly je obrać. W ten
sposób przea się im okres przydatności.
5. Niektóre rodzaje żywności, np. broły, kalafiory,
oraz świeża kapusta, wydzielają gazy. Taką
żywnć należy przed pakowaniem próżniowym
zblanszować i zamrozić.
USUWANIE ZAKŁÓCEŃ


1. Naly sprawdzić, czy sznur bądź kabel
przyłączeniowy został odpowiednio podłączony do
gniazdka oraz czy przełącznik włącznika
urządzenia znajduje się w pozycji ączenie ("on").
Sprawdzić naly działanie gniazdka, podłączac
inne dziające urdzenie. Jeżeli wtyczka nie
dzia, naly sprawdz bezpieczniki, znajdujące
s w domowej instalacji.
2. Obejrzeć należy sznur bądź kabel przyłączeniowy
oraz wtycz i sprawdzić, czy nie są uszkodzone.
Jeli okaże s, że zostały uszkodzone,
urządzenia nie należy yw.


1. Aby uzyskać odpowiedn szczelnć bądź
zgrzew, otwarta cść woreczka powinna
znajdow się w cości w strefie płyty ssawnej.
2. Sprawdzić naly taśmę uszczelniającą oraz
uszczel pod pokrywą. Przejrz należy, czy na
uszczelce znajdują się jakieś ciała obce i czy
znajduje się ona w odpowiedniej pozycji.
Uszczelkę naly przetrzeć i wywnać.
3. B może w woreczku znajduje się dziura. Naly
to sprawdz, zgrzewając woreczek i
pozostawiac w nim nieco powietrza, a następnie
zanurz go w wodzie i ścisć. Jeżeli z woreczka
wychodbelki, oznacza to, że woreczek
spuszcza i że należyyć innego.
4. Naly sprawdzić, czy pokrywa znajduje się
ckowicie na właściwym miejscu.
Po 
woreczka 
1. Fdki, okruszki, uszcze bądź płyny mo
powodować nieszczelnć zgrzewanego brzegu
woreczka. Ponownie należy otworz woreczek,
wytrzeć jego rną wewtrz część, wyrównać
go wzdłuż taśmy zgrzewacej i ponownie
przeprowadz zgrzewanie.
2. Naly sprawdzić, czy w woreczku nagromadziła
s wilgoć lub soki. Jeżeli tak, należy go otworzyć i
ponownie zgrzać lubyć nowego woreczka.
Jedzenie z wysoką zawartośc płynów zaleca się
zamroz, zanim zapakuje się je pżniowo.
3. B może przedmioty o ostrych krawędziach
przey woreczek i przedostało s do niego
powietrze. Ostre krawędzie zawartości woreczka
należy obłożyć kawałkami ręcznika papierowego.
 nie

1. Jeli taśma uszczelniaca s przegrzeje i stopi
woreczek, należy unić pokry i odczekać kilka
minut, taśma zgrzewająca s ochłodzi.
2. Zanim ponownie uruchomi się funkc "tylko
zgrzewanie", urządzenie należy pozostawić
przynajmniej na 15 sekund.

Urządzenia po upływie okresu eksploatacyjnego
nie należy usunąć wraz ze zwykłymi odpadami
komunalnymi, lecz oddać na urzędowo określone
składowisko do recyklingu. Postępując w ten
sposób, przyczyniają się Państwo do zachowania
czystego środowiska.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Gorenje VS2110 Instrukcja obsługi

Kategoria
Zgrzewarki próżniowe
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla