De Dietrich DOP6580B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL INSTRUKCJA OBSŁUGI
Piekarnik De Dietrich
2
Szanowna Klientko, szanowny Kliencie,
Odkrycie produktów marki De Dietrich wiąże się z doświadczeniem
wyjątkowych emocji, dostarczanych wyłącznie przez wyjątkowe produkty.
Już od pierwszego wejrzenia, można odczuć ich siłę przyciągania. Jakość
stylistyki odzwierciedla ponadczasowa estetyka i staranne wykończenia,
nadające każdemu przedmiotowi elegancji i wyrafinowania, łącząc je w
idealnej harmonii.
Następnie, nadchodzi nieodparta pokusa dotknięcia. Stylistyka De Dietrich
opiera się na solidnych i ekskluzywnych materiałach; stawiając autentyczność
na najwyższym miejscu.
Łącząc najnowocześniejszą technologię ze szlachetnymi materiałami,
De Dietrich tworzy produkty najwyższej jakości w służbie wszystkim
miłośnikom sztuki kulinarnej.
Życzymy Państwu dużo satysfakcji podczas użytkowania nowo nabytego
urządzenia. Z przyjemnością zapoznamy się z Państwa sugestiami i odpowie-
my na ewentualne pytania. Zachęcamy do przekazywania ich do naszego
działu obsługi klienta lub na naszej stronie internetowej.
Zapraszamy do zarejestrowania swojego produktu na stronie
www.de-dietrich.com umożliwiającego korzystanie z ofert marki.
Dziękujemy za okazane nam zaufanie.
De Dietrich
Wszelkie informacje na temat naszej marki znajdują się na stronie
www.de-dietrich.com
Zapraszamy do Galerii De Dietrich, 6 rue de la Pépiniere w Paryżu (VIII)
Otwartej od wtorku do soboty w godzinach od 10.00 do 19.00.
Dział obsługi klienta: 0892 02 88 04
3
SPIS TREŚCI
PL
1 / OPIS URZĄDZENIA
Prezentacja piekarnika
_____________________________________ 4
Omówienie przycisków______________________________________ 5
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Pieczenie _________________________________________________ 6
Korzystanie z programatora
o
Ustawianie godziny ____________________________________ 7
• Korzystanie z funkcji “EKSPERT”
_____________________________ 8
• Korzystanie z funkcji “PRZEPISY”_____________________________ 14
• Korzystanie z funkcji “I.C.S.” _________________________________ 16
• Korzystanie z funkcji “NISKA TEMPERATURA__________________ 24
• Korzystanie z funkcji “INFORMACJE”
_________________________ 26
o
Minutnik______________________________________________ 26
o
Czyszczenie __________________________________________ 27
o Godzina / Data
________________________________________ 28
o
Blokada przycisków ____________________________________ 28
o
Sygnał dźwiękowy/Bip! _________________________________ 28
o
Zużycie energii ________________________________________ 29
o
Języki________________________________________________ 29
4
1 / OPIS URZĄDZENIA
PL
PREZENTACJA PIEKARNIKA
A
B
Programator
Przyciski
Prowadnice
C
D
E
Żarówka
Otwór na rożen
C
B
A
E
D
1
2
3
4
5
PL
OMÓWIENIE PRZYCISKÓW
A
B
Przycisk wyboru (do góry)
Przycisk wyboru (do dołu)
Przycisk potwierdzenia
C
D
E
Wyświetlacz
Przyciski regulacji (+ lub -)
czasu/temperatury
Przycisk powrotu
F
G
5
E
F
G
B
C
A
D
1 / OPIS URZĄDZENIA
6
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Piekarnik oferuje 4 typy programowania w zależności od poziomu znajomości danego przepisu
przez użytkownika:
- W przypadku realizowania przepisu o znanych parametrach (użytkownik samodzielnie wybiera
typ, temperaturę i czas pieczenia): wybrać funkcję “EKSPERT”, przyciskając bezpośrednio
przycisk wyboru.
- W przypadku przepisu wymagającego dodatkowej pomocy piekarnika (wystarczy wybrać rodzaj
i wagę żywności, a piekarnik sam wybierze najodpowiedniejsze parametry: temperaturę, czas i typ
pieczenia): wybrać funkcję “PRZEPISY”.
- Przepis automatycznie realizowany przez piekarnik: wybrać z listy 12 dań najczęściej
przygotowywanych (temperatura, czas i typ pieczenia zostaną określone przez piekarnik): wybrać
funkcję “I.C.S” (Intelligence Cooking System).
- Każdy przepis jest obsługiwany elektronicznie przez specjalny program piekarnika, zapewniający
wyjątkową kruchość mięsa i nieporównywalny smak ;
wybrać funkcję “NISKA TEMPERATURA”.
PIECZENIE
7
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
KORZYSTANIE Z PROGRAMATORA
Ustawianie godziny
- Przycisnąć OK (rys.1).
- Wybrać “Informacje” za pomocą (rys.2).
- Potwierdzić przyciskiem OK.
- Wybrać linię “3. Godzina/Data” za pomocą
(rys.3).
Wyświetlanie godziny/daty
Wyświetlanie daty
- Potwierdzić przyciskiem OK.
Ustawić za pomocą + lub (rys.4)
- Wyświetlenie następnego ekranu poprzez
przycisk
- Ustawienie za pomocą przycisków + lub
- Potwierdzić przyciskiem OK.
Rys.1
Rys.2
Rys.3
Rys.4
8
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
TEMPERATURA
W zależności od wybranego typu pieczenia,
piekarnik proponuje odpowiednią
temperaturę. Można ją zmienić w
następujący sposób:
- Przycisnąć przycisk + lub - (rys.1) i wybr
T°.
- Potwierdzić poprzez naciśnięcie przycisku
OK.
KORZYSTANIE Z FUNKCJI
“EKSPERT”
Funkcja ta umożliwia samodzielne ustawienie
wszystkich parametrów pieczenia: temperatu-
ry, typu i czasu trwania pieczenia.
- Przycisnąć OK. Pojawia się ekran funkcji
Ekspert”(rys.1).
- Przycisnąć ponownie OK.
- Wybrać typ pieczenia z następującej listy za
pomocą (rys.2).
(w tym celu, odnieść się do załączonych ins-
trukcji pieczenia) :
1. Termoobieg
2· Tryb połączony
3· Tryb Eko
4· Tryb tradycyjny
5· Turbo - grill
6· Mocny grill
7· Średni grill
8· Utrzymanie w cieple
9· Odmrażanie
10· Pamięć
- Potwierdzić poprzez naciśnięcie przycisku
OK.
Rys.1
Rys.2
Rys.1
Uwaga
90 sekund po zamknięciu drzwiczek
lub rozpoczęciu pieczenia, oświetlenie
wnętrza piekarnika gaśnie.
Przyciśnięcie dowolnego przycisku
ponownie włącza oświetlenie.
Po upływie 4 min bezczynności ze strony
użytkownika jasność wyświetlacza
zmniejsza się w celu ograniczenia zużycia
energii.
Wystarczy proste przekręcenie pokrętła
trybu pracy lub naciśnięcie przycisku, aby
przywrócić jasność wyświetlacza.
9
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Rys.1
Można wprowadzić czas pieczenia danego
dania, po wybraniu (rys.1) za pomocą .
Wprowadzić czas trwania pieczenia za
pomocą + (rys.2).
- Potwierdzić poprzez naciśnięcie przycisku
OK.
Podczas ustawiania czasu trwania pieczenia,
godzina zakończenia pieczenia (okienko )
zmienia się automatycznie (rys.2). Można
zmienić godzinę zakończenia pieczenia jeżeli
użytkownik pragnie ją opóźnić. W takim
przypadku, wybrać i postępować w ten sam
sposób jak podczas ustawiania czasu trwania
pieczenia (rys.3). Po wybraniu godziny
zakończenia pie czenia, przycisnąć OK, aby
potwierdzić.
Piekarnik przejdzie na tryb czuwania (symbol
w wyświetlaczu) aż do rozpoczęcia
pieczenia (godzina zakończenia - czas trwania
pieczenia)
NB: Wybranie czasu trwania pieczenia nie jest
konieczne. W takim przypadku, należy
pozostawić puste okienka czasu trwania
pieczenia i godziny zakończenia pieczenia i
przycisnąć bezpośrednio “OK”. Potwierdzić,
aby rozpocząć pieczenie. Piekarnik wyłączy
się po przyciśnięciu jakiegokolwiek przycisku,
kiedy pieczeń jest już gotowa, następnie
wybraniu “Stop” i przyciśnięciu OK.
CZAS PIECZENIA I GODZINA
ZAKOŃCZENIA PIECZENIA
Rys.2
Rys.3
10
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Nie jest ona dostępna w następujących
funkcjach: Eko, grill z obiegiem powietrza,
utrzymanie w cieple, mocny grill i średni grill.
Po ustawieniu czasu trwania pieczenia
poprzez pojedynczy przycisk “OK”, piekarnik
zaproponuje funkcję “opcja biogrill +” (rys.1).
Funkcja ta umożliwia połączenie wybranego
typu pieczenia z funkcją “przyrumienienie”
dania pod koniec pieczenia poprzez
uruchomienie grilla 5 minut przed
zakończeniem pieczenia (nie można zmienić
czasu).
Wybrać “tak” za pomocą “ ”, a następnie
potwierdzić przyciskiem “OK”.
W wyświetlaczu pojawia się:
Pamięć ustawień pieczenia.
Zdecydować, czy ustawienia będą zapisane
czy też nie, następnie potwierdzić za pomocą
“OK” (Patrz następny rozdział).
Ponownie potwierdzić “OK”, aby rozpocząć
pieczenie (rys.2).
Nie umieszczać naczynia zbyt blisko grilla,
aby danie nie przyrumieniło się zbyt szybko.
Włożyć naczynie na 1. lub 2. prowadnicę (od
dołu).
Przykład programowania:
Zapiekanka cebulowa:
- Wybrać typ pieczenia (na przykład tryb
połączony)
- Wybrać temperaturę (na przykład 180°C)
- Wybrać czas trwania pieczenia (na przykład
25 minut)
- Wybrać program “biogrill +”
Zapiekanka będzie się piec przez 20 minut, a
przez ostatnie 5 minut będzie
przyrumieniana.
Rys.1
Rys.2
KORZYSTANIE Z FUNKCJI
“OPCJA BIOGRILL +”
11
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
PL
KORZYSTANIE Z FUNKCJI “PAMIĘĆ”
- Zapis pieczenia
Funkcja “Pamięć” umożliwia zapisanie para-
metrów 3 przepisów wykonanych przy użyciu
funkcji “Ekspert”. W ten sposób, użytkownik
nie musi wprowadzać ponownie tych samych
danych. Przygotowując to samo danie, w takiej
samej ilości, uzyska się za każdym razem ten
sam wynik.
Po ustawieniu parametrów pieczenia, piekar-
nik proponuje ich zapisanie (rys.1).
Wybrać “tak” za pomocą “ ”, a następnie
potwierdzić przyciskiem “OK”.
Wyświetlacz proponuje wówczas zapisanie
parametrów w pustej pamięci lub zastąpienie
wybranego zapisu nowymi parametrami
(rys. 2).
Rys.1
Rys.2
- Korzystanie z zapisanych parametrów pie -
czenia w funkcji “Pamięć”
Wejść do menu “Ekspert”.
- Potwierdzić przyciskiem “OK”.
- Przejść przez poszczególne funkcje aż do
funkcji “Pamięć” za pomocą przycisku
(rys.1).
- Wybrać dany zapis i potwierdzić “OK”.
Rys.1
12
PL
TRYBY PIECZENIA “EKSPERT”
*
Programy użyte w pisemnej informacji podanej na etykiecie efektywności energetycznej zgodnie z normą
europejską EN 50304 oraz według dyrektywy europejskiej 2002/40/WE.
TERMOOBIEG
(zalecana temperatura 190°C minimalna 35°C i maksymalna 250°C)
Pieczenie odbywa się przy użyciu grzałki znajdującej się w środku piekarnika i
wentylatora mieszającego powietrze.
Szybki wzrost temperatury: Niektóre potrawy mogą być włożone do zimnego piekarni-
ka.
Zalecane dla zachowania soczystości białego mięsa, ryb i warzyw.
Do pieczenia kilku dań naraz na maksymalnie 3 poziomach.
TRYB POŁĄCZONY
(zalecana temperatura 180°C minimalna 35°C i maksymalna 230°C)
Pieczenie odbywa się przy użyciu grzałki dolnej i górnej oraz wentylatora mieszającego
powietrze.
Trzy połączone źródła ciepła: silne grzanie z dołu, lekki termoobieg i bardzo delikatny
grill do przyrumienienia.
Zalecany do quiche, ciast typu “tourte”, tart z soczystymi owocami, pieczonych najlepiej
w glinianych naczyniach.
TRYB EKO
(zalecana temperatura 190°C minimalna 35°C i maksymalna 275°C)
Pieczenie odbywa się przy użyciu dolnej i górnej grzałki.
Tryb ten umożliwia oszczędność energii przy zachowaniu dobrej jakości pieczenia.
Tryb EKO służy za podstawę etykiety energetycznej.
Każde pieczenie odbywa się bez nagrzewania.
TRYB TRADYCYJNY
(zalecana temperatura 200°C minimalna 35°C i maksymalna 275°C)
Pieczenie odbywa się przy użyciu dolnej i górnej grzałki bez mieszania powietrza.
Wymaga nagrzania przed włożeniem dania.
Zalecane do czasochłonnych i delikatnych pieczeni : soczysta dziczyzna... Do
powierzchniowego pieczenia wołowiny i innych czerwonych mięs. Do duszenia dań w
zamkniętym naczyniu, po wcześniejszym rozpoczęciu gotowania na płycie (kurczak w wi-
nie, królik w sosie).
TURBO GRILL + ROŻEN
(zalecana temperatura 190°C minimalna 100°C i maksymalna 250°C)
Pieczenie odbywa się na przemian przy użyciu górnej grzałki i wentylatora
mieszającego powietrze.
Wstępne nagrzanie jest niepotrzebne. Soczysty i chrupiący z wszystkich stron drób i
pieczenie.
Rożen pracuje aż do otwarcia drzwiczek.
Umieścić naczynie do zbierania tłuszczu na dolnym poziomie.
Zalecany w przypadku każdego drobiu i pieczeni z rożna, gdyż pozwala upiec dogłębnie
udziec lub żeberka wołowe. Zachowuje soczystość filetów rybnych.
*
*
13
PL
TRYBY PIECZENIA “EKSPERT”
MOCNY GRILL + ROŻEN
(zalecane pozycje 4 - mini 1 - maxi 4)
Pieczenie odbywa się przy użyciu górnej grzałki bez mieszania powietrza.
Nagrzać piekarnik przez 5 minut.
Zalecane do rumienienia zapiekanek warzywnych, makaronu lub owoców, umiesz -
czonych na ruszcie.
ŚREDNI GRILL + ROŻEN
(zalecane pozycje 2 - mini 1 - maxi 4)
Pieczenie odbywa się przy użyciu górnej grzałki.
Wstępne nagrzanie jest niepotrzebne. Soczysty i chrupiący z wszystkich stron drób i
pieczenie.
Rożen pracuje aż do otwarcia drzwiczek.
Umieścić naczynie do zbierania tłuszczu na dolnym poziomie.
Zalecany w przypadku każdej pieczeni z rożna, gdyż pozwala upiec dogłębnie udziec
lub żeberka wołowe. Zachowuje soczystość filetów rybnych.
UTRZYMYWANIE W CIEPLE
(zalecana temperatura 60°C minimalna 35°C i maksymalna 100°C)
Pozycja ta umożliwia utrzymywanie potraw w cieple przy użyciu grzałki umieszczo-
nej na spodzie piekarnika i mieszanego powietrza.
Zalecana do przechowywania wyrastającego ciasta chlebowego lub drożdżowego,
nie przekraczając 40°C (do nagrzewania talerzy, odmrażania).
ODMRAŻANIE
(zalecana temperatura 35°C minimalna 35°C i maksymalna 75°C)
Odmrażanie potraw odbywa się za pomocą ograniczonej ilości ciepła i mieszanego
powietrza.
Idealne w przypadku delikatnych potraw (tarty z owocami, tarty z kremem itp.).
Odmrażanie mięsa, bułek itp. odbywa się w temperaturze 50°C (mięso położone na
ruszcie, pod którym umieszcza się naczynie służące do zbierania niejadalnego soku z
odmrażania).
Porady dotyczące oszczędzania energii
W miarę możliwości należy unikać nagrzewania piekarnika.
Podczas pieczenia utrzymywać drzwiczki piekarnika zamknięte.
14
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
KORZYSTANIE Z FUNKCJI
“PRZEPISY”
Funkcja ta oferuje automatyczne wybranie
parametrów pieczenia w zależności od
rodzaju i wagi przygotowywanego dania.
- Przycisnąć “OK” (rys.1).
Piekarnik zaproponuje wówczas różne
rodzaje produktów.
- Przycisnąć , aby wybrać jeden z nich
(rys.2):
- Potwierdzić poprzez naciśnięcie przycisku
“OK”.
- Wybrać następnie danie i potwierdzić za
pomocą “OK” (rys.3).
Po wybraniu dania, piekarnik prosi o podanie
jego wagi (okienko rys. 4) lub rodzaju
używanego naczynia (aluminium, porcelana,
itp.) w przypadku ciast, quiche, tart i warzyw,
lub wielkość pokarmu; na przykład: chałki.
- Wprowadzić wagę lub rodzaj naczynia, wów -
czas piekarnik automatycznie obliczy i
wyświetli idealny czas pieczenia. Użytkownik
może zmienić godzinę zakończenia pieczenia,
wybierając “ ” i wyświetlając nową godzinę
zakończenia pieczenia.
- Włożyć naczynie na zalecany poziom (od 1 na
dole do 5 na górze) (rys.5).
- Potwierdzić przyciskiem “OK”.
Piekarnik uruchamia się.
- Piekarnik dzwoni i wyłącza się po upływie
czasu pieczenia a wyświetlacz pokazuje kiedy
danie jest już gotowe.
Réglages
+
-
Rys.1
Rys.2
Rys.3
Rys.4
Rys.5
15
PL
TRYBY PIECZENIA “PRZEPISY”
Nr 1 MIĘSA BIAŁE:
Nr 1 kurczak (w naczyniu)
2 kurczak (na rożnie)
3 kaczka
4 udziec indyka
5 królik
6gęś
7 perliczka
8 karczek wieprzowy
9 polędwiczka wieprzowa
10 pasztet
11 pieczeń cielęca
Nr 2 MIĘSA CZERWONE:
Nr 1 łopatka jagnięca
2 udziec jagnięcy
3 comber jagnięcy
4 wołowina lekko wypieczona
5 wołowina krwista
6 bażant
7 comber zajęczy
Nr 3 RYBY:
Nr 1 szczupak
2 dorada
3dorsz
4 pieczeń rybna
5 łosoś
6 pasztet rybny
7pstrągi
Nr 4 WARZYWA:
Nr 1 cykorie
2 mus warzywny
3 zapiekanka ziemniaczana
4 lasagne
5 faszerowane papryki
6 faszerowane pomidory
Nr 5 TARTY/QUICHE:
Nr 1 quiche
2 tarta z ciasta pół-francuskiego
3 tarta z ciasta francuskiego
4tarta serowa
5 tarta drożdżowa
6 ciasto typu tourte z owocami
7 ciasto typu tourte z mięsem
8suflet
9chleb
Nr 6 CIASTA:
Nr 1 chałka
2babka
3ptyś
4 murzynek
5 ciasto jogurtowe
6 biszkopt
7 kuglof
8 bezy
9 ciasto ucierane
10 kruche ciasteczka/cookies
DODATKOWE SZCZEGÓŁY DOTYCZĄCE FUNKCJI “PRZEPISY”
Każde pieczenie jest wykonywane BEZ nagrzewania piekarnika.
PIECZENIE: CIASTA / TARTY:
Wybór rodzaju formy do pieczenia:
Aluminium: kolorowe formy z powłoką anty-adhezyjną, giętkie formy z silikonu odpowiednie do
wilgotnych ciast (quiche lub tarty owocowe).
PIECZENIE: PASZTETY
Umieścić gliniankę z pasztetem w kąpieli wodnej (w naczyniu większym od glinianki i
wypełnionym do połowy wrzącą wodą).
16
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
KORZYSTANIE Z FUNKCJI “I.C.S.”
Funkcja ICS (Intelligent Cooking System)
znacznie ułatwia pieczenie, ponieważ piekarnik
samodzielnie i automatycznie oblicza
parametry pieczenia w zależności od
wybranego dania (temperaturę, czas i typ
pieczenia), dzięki elektronicznym czujnikom
umieszczonym w piekarniku, które nieustannie
mierzą stopień wilgoci i wahania temperatury.
KORZYSTANIE Z FUNKCJI ICS:
Pieczenie przy wykorzystaniu tej funkcji
odbywa się w 2 etapach:
1) faza poszukiwania, w czasie której piekarnik
rozpoczyna nagrzewanie i określa idealny czas
pieczenia. Trwa ona od 5 do 40 minut w
zależności od dania.
- Przycisnąć przycisk “ICS” (rys.1)
Piekarnik proponuje 12 dań do wyboru:
· Pizza
· Słona tarta
· Pieczeń wołowa (krwista, lekko upieczona
lub mocno upieczona)
· Pieczeń wieprzowa
· Kurczak
· Jagnięcina (zaróżowiona, lekko upieczona
lub mocno upieczona)
· Ryba
· Faszerowane warzywa
· Słodka tarta
· Ciasta
· Ciasteczka
· Suflet
- Przycisnąć “ ”, aby wybrać danie (rys.2).
Przykład: Suflet
Po wybraniu dania, potwierdzić za pomocą
“OK”.
Można zmienić godzinę zakończenia pieczenia
przed włożeniem dania na wskazany poziom
prowadnic.
- Potwierdzić przyciskiem
OK
, aby rozpocząć
pieczenie (rys.3).
Rys.3
Rys.1
Rys.2
17
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
N.B.: nagrzewanie piekarnika nie jest
konieczne w przypadku używania funkcji ICS.
Pieczenie musi KONIECZNIE rozpocząć się w
zimnym piekarniku. Należy poczekać aż
piekarnik całkowicie ostygnie przed
rozpoczęciem następnego pieczenia.
WAŻNE: nie otwierać drzwiczek w czasie tej
fazy, aby nie zakłócić obliczeń i zapisu da -
nych.
Opisana faza poszukiwania jest
przedstawiona za pomocą symbolu “
~
” obok
czasu trwania pieczenia (patrz strzałka na
rys.1)
2) druga faza pieczenia: piekarnik określił ko-
nieczny czas, symbol “
~
” znika. Wyświetlony
pozostały czas pieczenia bierze pod uwagę
czas pieczenia w pierwszej fazie. Można teraz
otworzyć drzwiczki piekarnika, aby, na
przykład, polać pieczeń.
- Piekarnik wyłącza się po upływie czasu pie -
czenia a wyświetlacz pokazuje kiedy danie jest
już gotowe.
FUNKCJA OPÓŹNIONEGO STARTU:
Aby opóźnić początek pieczenia,
- Wybrać funkcję zakończenie pieczenia i
zmienić godzinę zakończenia pieczenia.
UWAGA: Jeżeli użytkownik pragnie upiec
kolej ne danie przy użyciu ICS, musi odczekać,
aż piekarnik całkowicie ostygnie. Jednakże,
pie czenie w funkcji “Ekspert” jest możliwe
nawet w gorącym piekarniku.
Rys.1
KORZYSTANIE Z FUNKCJI “I.C.S.”
18
PL
PRZEPISY FUNKCJI “I.C.S.”
Pizza
• świeża pizza z pizzerii
• pizza z gotowego ciasta
• pizza domowa
• pizza zamrożona
• Świeże tarty
• Mrożone tarty
• Ryby w całości
(dorada, dorsz, pstrągi, makrele...)
• pieczeń rybna
• Pieczeń wołowa
(krwista)
• Umieścić pieczeń na ruszcie zestawu ruszt +
naczynie do zbierania tłuszczu.
Można obrócić go jak tylko czas trwania pieczenia
zostanie określony.
Słodkie
tarty
Ryby
Pieczeń
wołowa
• Pieczeń wieprzowa
- karczek
- polędwiczka
Pieczeń
wieprzowa
Słodkie
tarty
• świeże quiche
• mrożone quiche
• gotowe dania mrożone
Małe
ciasteczka
Jagnięcina
• Udziec od 1kg do 2,500 kg
• Umieścić udziec na ruszcie zestawu ruszt +
naczynie do zbierania tłuszczu.
Można obrócić go jak tylko czas trwania pieczenia
zostanie określony.
Faszerowane
warzywa
• faszerowane pomidory, papryki
• lasagne (świeże lub mrożone)
• zapiekanki mięsne lub rybne...
Suflet
• kurczak od 1 kg do 1,700 kg
• młoda kaczka, perliczka...
Kurczak
Ciasta
• Ciasta: babka,
ciasto ucierane (na słodko lub słono)
• Gotowe ciasta z saszetek.
• Małe indywidualne ciasteczka: cookies, babeczki,
croissanty, bułeczki, nadziewane bułki, croque-mon-
sieur.
• włożyć do formy z prostymi, wysokimi brzegami o
średnicy 21cm
19
PL
PRZEPISY FUNKCJI “I.C.S.”
• umieścić ją na ruszcie, aby uzyskać chrupiące ciasto
(można umieścić papier do pieczenia między rusztem a pizzą, aby ochronić piekarnik przed przeciekami sera)
• umieścić pizzę na blasze do ciasta, aby uzyskać miękkie ciasto.
• włożyć do aluminiowej formy z powłoką anty-adhezyjną:
• spód ciasta będzie bardziej chrupiący.
• zalecamy używanie tej funkcji do pieczenia ryb w całości, z dodatkiem aromatów i białego wina.
(ryby grillowane lub pieczone w papierze wymagają wcześniejszego nagrzania piekarnika).
• wyjąć mięso z lodówki, co najmniej 1 godzinę przed rozpoczęciem pieczenia: im zimniejsze mięso, tym
dłuższe pieczenie.
• włożyć je do glinianego naczynia. Dodać 1 do 2 łyżeczek wody.
• po zakończeniu pieczenia, odczekać 7 do 10 minut przed przystąpieniem do krojenia mięsa. W tym czasie
mięso powinno zostać owinięte folią aluminiową. Osolić pod koniec pieczenia.
• włożyć do aluminiowej formy z powłoką anty-adhezyjną: spód ciasta będzie chrupiący.
• usunąć aluminiowy pojemnik mrożonej quiche przed umieszczeniem na ruszcie.
• wyjąć mięso z lodówki, co najmniej 1 godzinę przed rozpoczęciem pieczenia:
• pieczeń będzie upieczona na krwisto; jeżeli użytkownik woli mocno upieczoną pieczeń, zalecamy korzystanie
z trybu tradycyjnego.
• Zdąć jak najwięcej tłustej otoczki: powoduje ona dym w piekarniku.
• po zakończeniu pieczenia, odczekać 7 do 10 minut przed przystąpieniem do krojenia mięsa. W tym czasie
mięso powinno zostać owinięte folią aluminiową.
• małe indywidualne ciasteczka na blasze umieszczonej na ruszcie.
ciasto na ptysie musi być pieczone w programie “CIASTA”, aby uzyskać dobry wynik.
• wyjąć mięso z lodówki, co najmniej 1 godzinę przed rozpoczęciem pieczenia:
• wybrać okrągły i pełny udziec, nie długi i suchy.
• po zakończeniu pieczenia, pozostawić udziec owinięty w folię aluminiową.
• odpowiednio dobrać rozmiar naczynia do ilości pieczonych warzyw, aby uniknąć rozlania się soku.
• nasmarować formę masłem i nie dotykać wnętrza palcami, w przeciwnym razie suflet nie urośnie.
• pieczeń na rożnie: pamiętać, aby umieścić naczynie do zbierania tłuszczu na 1. prowadnicy.
• pieczeń w naczyniu: zalecamy używanie glinianych naczyń, aby uniknąć rozpryskiwania tłuszczu.
• Nakłuć skórę drobiu, aby uniknąć rozpryskiwania tłuszczu.
• ciasta w prostokątnych, okrągłych lub kwadratowych formach... zawsze umieszczonych na ruszcie.
Możliwość pieczenia 2 ciast w wąskich prostokątnych formach obok siebie.
20
PL
WSKAZÓWKI I PORADY I.C.S.
Pizza
Aby uniknąć przecieku sera lub sosu pomidorowego w piekarniku, można umieścić papier
pergaminowy między rusztem a pizzą.
Tarty / Quiche:
Unikać szklanych i porcelanowych naczyń: są one zbyt grube, więc przedłużają czas pieczenia i
powodują, iż spód ciasta nie jest chrupiący. W przypadku tart owocowych, spód ciasta może się
zmoczyć: wystarczy umieścić kilka łyżeczek drobnej kaszki, rozgniecionych biszkoptów lub
zmielonych migdałów, które zaabsorbują sok. W przypadku warzyw o dużej zawartości wody lub
mrożonek (porów, szpinaku, brokułów lub pomidorów), można posypać je łyżką mąki kukurydzianej.
Ryby:
Podczas zakupu ryb, należy pamiętać, iż ich zapach powinien być przyjemny, mięśnie zwarte i
sztywne, łuski dobrze przylegające do skóry, oko wyraziste i wyłupiaste, a skrzela błyszczące i
wilgotne.
Wołowina / Wieprzowina / Jagnięcina
Koniecznie wyjąć mięso z lodówki na długo przed rozpoczęciem pieczenia: szok termiczny sprawia,
iż mięso staje się twardsze. W ten sposób pieczeń wołowa będzie rumiana na zewnątrz, czerwona
wewnątrz i dogłębnie gorąca. Nie solić mięsa przed pieczeniem: sól absorbuje krew i wysusza mięso.
Obrócić mięso przy użyciu łopatek : jeżeli zostanie przekłute, wydostanie się z niego krew. Po
zakończeniu pieczenia, pozostawić mięso na 5 do 10 minut: owinąć je papierem aluminiowym i
umieścić je w gorącym piekarniku: w ten sposób, krew wydostająca się na zewnątrz podczas
pieczenia cofnie się i nawilży pieczeń.
Korzystać z glinianych naczyń do pieczeni: szkło sprzyja rozpryskom tłuszczu.
Nie piec na emaliowanym naczyniu do zbierania tłuszczu.
Unikać nacinania udźca jagnięcego i wkładania do nacięć czosnku, straci wówczas dużo krwi; lepiej
włożyć czosnek między mięso a kość, lub upiec nieobrane ząbki czosnku obok udźca i rozgnieść je
pod koniec pieczenia, aby uzyskać aromatyczny sos; przefiltrować i podawać bardzo gorący sos w
sosjerce.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29

De Dietrich DOP6580B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi