17
••
WWoołłoowwiinnaa,, wwiieepprrzzoowwiinnaa,, jjaaggnniięęcciinnaa
- Koniecznie
wwyyjjąąćć
mięso z lodówki na długo przed rozpoczęciem pieczenia: szok termiczny
sprawia, iż mięso staje się twardsze. W ten sposób pieczeń wołowa będzie rumiana na
zewnątrz, czerwona wewnątrz i dogłębnie gorąca.
Nie solić mięsa przed pieczeniem: sól absorbuje krew i wysusza mięso. Obrócić mięso
przy
użyciu łopatek: jeżeli zostanie przekłute, wydostanie się z niego krew. Po zakończeniu
pieczenia, pozostawić
mięso na 5 do 10 minut: owinąć je papierem aluminiowym i umieścić je w
gorącym piekarniku: w ten sposób, krew wydostająca się na zewnątrz podczas pieczenia
cofnie się i nawilży pieczeń.
- Korzystać z glinianych naczyń do pieczeni: szkło sprzyja rozpryskom tłuszczu.
- Nie piec na emaliowanym naczyniu do zbierania tłuszczu.
- Nie wkładać w nacięcia mięsa ząbków czosnku, w przeciwnym razie utraci ono krew;
wsunąć czosnek między mięso a kość, lub upiec nieobrane ząbki czosnku obok udźca
i zmiażdżyć je pod koniec pieczenia, aby nadać aromatu sosowi z mięsa; przefiltrować sos
i podawać na gorąco w sosjerce.
••
RRyybbyy
- Podczas zakupu ryb, należy pamiętać, iż ich zapach powinien być przyjemny.
- Mięśnie zwarte i sztywne, łuski dobrze przylegające do skóry, oko wyraziste i
wyłupiaste, a skrzela błyszczące i wilgotne.
••
TTaarrttyy // qquuiicchhee
- Unikać szklanych i porcelanowych naczyń: są one zbyt grube, więc przedłużają czas
pieczenia i powodują, iż spód ciasta nie jest chrupiący.
- W przypadku tart owocowych, spód ciasta może się zmoczyć: wystarczy umieścić kilka
łyżeczek drobnej kaszki, rozgniecionych biszkoptów lub zmielonych migdałów, które
zaabsorbują sok.
- W przypadku warzyw o dużej zawartości wody lub mrożonek (porów, szpinaku,
brokułów lub pomidorów), można posypać je łyżką mąki kukurydzianej.
••
PPiizzzzaa
- Aby ser lub sos pomidorowy nie przeciekał, można położyć papier pergaminowy
między ruszt a pizzę.
PL
2 / UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA