19
INSTRUKCJA OBSŁUGI „I.C.S.” FUNKCJE
PL
• Połóż na siatce, aby uzyskać chrupiące ciasto (możesz umieścić papier pergaminowy między siatką a pizzą,
aby zabezpieczyć piekarnik przed kapiącym serem).
• Połóż pizzę na blasze, aby uzyskać miękkie ciasto.
• Używając alumioniowej, nieprzylepnej formy: spód ciasta będzie chrupiący.
• Przed umieszczeniem zamrożonych quiches na siatce, usuń ich tackę.
• Wyjmij mięso z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia:
• Jeżeli wolisz krwiste mięso; jeżeli wolisz dobrze upieczone mięso, wybierz funkcje pieczenia tradycyjnego.
• Usuń jak najwięcej widocznego tłuszczu: wytwarza dym.
• Po zakończeniu pieczenia, pozostaw mięso na 7-10 minut, okryte folią aluminiową, przed przystąpieniem do
krojenia.
• Wyjmij mięso z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia: Im zimniejsze mięso, tym bliższe
zakończenie pieczenia.
• Użyj gliniane naczynie. Dodaj łyżkę lub dwie wody.
• Po zakończeniu pieczenia, pozostaw mięso na 7-10 minut, okryte folią aluminiową, przed przystapieniem do
krojenia. Dodaj soli po zakończeniu pieczenia.
• Pieczenie na rożnie: Nie zapomnij o umieszczeniu ociekacza na pierwszej prowadnicy na zbieranie kapiącego
tłuszczu.
• Pieczenie w naczyniu: Używaj glinianych naczyni, aby uniknąć rozpryskiwania tłuszczu.
• Nadetnij skórę drobiu, aby uniknąć rozpryskiwania tłuszczu.
• Wyjmij mięso z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia:
• Wybierz zaokrąglony i tłusty udziec a nie długi i chudy.
• Okręć mięso folią aluminiową i pozostaw po zakończeniu pieczenia.
• Używaj tej funkcji wyłącznie do ryb pieczonych w całości, razem z ziołami i białym winem. (Ryby opiekane
lub duszone wymagają wcześnejszego rozgrzania piekarnika.)
• Dopasuj rozmiar naczynia do ilości pieczonego pokarmu, aby zapobiec rozlaniu się soków.
• Używając alumioniowej, nieprzylepnej formy:
• Spód ciasta będzie chrupiący.
• Ciasta w tortownicach, kwadratowych lub okrągłych formach... zawsze umieszczane na siatce.
Można umieścić dwie formy obok siebie.
• Małe, indywidualne ciastka, umieszczone na blasze do ciastek i na siatce.
Ciasto ptysiowe musi być pieczone z ustawieniem na „CAKES”, aby się udało.
• Posmaruj formę masłem i nie dotykaj środka palcami, w przeciwny razie suflet nie urośnie.