10
INFORMACJE OGÓLNE
Na rynku
JEST WIELE dostępnych akcesoriów. Przed ich
zakupem należy upewnić się, czy nadają się do
gotowania na parze.
UMIEŚCIĆ POJEMNIK na ruszcie. Może on przenosić większe
obciążenia niż blacha do pieczenia czy tacka do
gotowania na parze.
UPEWNIĆ SIĘ, CZY ZOSTAŁA ZACHOWANA odległość co
najmniej 30 mm pomiędzy górną krawędzią naczynia
a sutem komory, aby zapewnić odpowiednie
wnikanie pary do naczynia.
WYBÓR NACZYNIA DO GOTOWANIA
Jeśli to tylko możliwe,
NALEŻY STOSOWAĆ NACZYNIA Z
OTWORAMI, np. do gotowania warzyw. Para będzie miała
swobodny dostęp do potrawy ze wszystkich stron, a
potrawa ugotuje się równomiernie.
PARA Z ŁATWOŚCIĄ DOSTAJE SIĘ do przestrzeni pomiędzy
dużymi kawałkami żywności takimi jak np. duże
ziemniaki. Zapewnia to równomierne i skuteczne
gotowanie. Pozwala to na ugotowanie zarówno
dużych, jak i małych ilości w takim samym czasie.
Umieszczenie (rozłożenie) potrawy w sposób
umożliwiający parze równomierny i łatwy dostęp do
poszczególnych kawałków pozwala na ugotowanie jej
w takim samym czasie co mniejszych ilości.
BARDZIEJ ZWARTE POTRAWY, takie jak zapiekanki, ciasta,
groszek, szparagi, które zawierają bardzo mało
wolnych przestrzeni lub nie mają ich wcale, będą
wymagały dłuższego gotowania, ponieważ para działa
w mniejszej przestrzeni.
PODKŁADKA GUMOWA
DOSTARCZONA W ZESTAWIE GĄBKA służy do wycierania
skroplin mogących pozostawać w ostygłym
piekarniku po pieczeniu. Piekarnik należy koniecznie
pozostawić do ostygnięcia, aby uniknąć poparzenia.
RUSZT
RUSZT DRUCIANY umożliwia cyrkulację gorącego
powietrza wokół potrawy.
Umieścić potrawę
bezpośrednio na ruszcie lub
użyć go jako podstawka
pod garnki, blachy do
pieczenia lub inne naczynia kuchenne.
W przypadku umieszczenia potraw bezpośrednio na
ruszcie należy włożyć blachę do pieczenia-ociekacz
pod ruszt.
BLACHA DO PIECZENIAOCIEKACZ
WŁOŻYĆ BLACHĘ DO PIECZENIA-OCIEKACZ pod ruszt druciany i
tackę do gotowania na parze. Może on być również
stosowany jako naczynie do gotowania lub jako
blacha do pieczenia.
BLACHA DO PIECZENIA-
OCIEKACZ służy do zbierania
kapiącego sosu oraz
cząstek żywności, które
mogłyby zabrudzić i
zaplamić wnętrze
kuchenki. Należy unikać umieszczania naczyń
bezpośrednio na dnie kuchenki.
Tacka do gotowania na parze
TACKI DO GOTOWANIA NA PARZE należy używać do gotowania
takich potraw jak ryby, warzywa czy ziemniaki.
KUCHENKI BEZ TACKI DO
GOTOWANIA NA PARZE należy
używać do gotowania
takich potraw jak ryż i inne
ziarna.
ZBIORNIK NA WODĘ
POJEMNIK NA WODĘ ZNAJDUJE SIĘ za drzwiczkami i jest
dostępny zaraz po otwarciu drzwiczek.
WSZYSTKIE FUNKCJE PIECZENIA, z wyjątkiem
funkcji Termoobiegu, wymagają
napełnienia pojemnika.
POJEMNIK NA WODĘ NALEŻY NAPEŁNIĆ wodą z
kranu do znaku „MAX".
UŻYWAĆ WYŁĄCZNIE świeżej wody z kranu
lub butelkowanej wody niegazowanej.
Nigdy nie należy używać wody destylowanej lub
ltrowanej ani jakichkolwiek innych płynów w
pojemniku na wodę.
PO KAŻDYM UŻYCIU KUCHENKI NALEŻY OPRÓŻNIĆ POJEMNIK
NA WODĘ. Przemawiają za tym względy higieniczne.
Zapobiega to również gromadzeniu się skroplin
wewnątrz urządzenia.
OSTROŻNIE (powoli, uważając, by nie rozlać wody)
wyciągnąć pojemnik na wodę z jego komory. Należy
go trzymać poziomo, aby pozwolić pozostałej wodzie
na wypłynięcie z gniazda zaworu.
SONDA
Należy korzystać wyłącznie z
sondy do mierzenia
temperatury zalecanej do
tego piekarnika.
SONDA PRZEZNACZONA JEST do
mierzenia wewnętrznej
temperatury potraw w zakresie
od 30 do 100°C. Gdy tylko
zostanie osiągnięta ustawiona
temperatura, urządzenie
wyłączy się, a na wyświetlaczu
pojawi się napis: „Osiągnięto
temperaturę".
Czyszcząc sondę,
NIE WOLNO ZANURZAĆ JEJ W WODZIE. Po
użyciu wystarczy przetrzeć ją czystą, wilgotną
ściereczką lub ręcznikiem kuchennym.
Akcesoria