Whirlpool AKZM 837/IX instrukcja

Typ
instrukcja
PL107
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego zagrożenia oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć
ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej
obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji.
- Podczas rozpakowywania i instalacji należy używać rękawic
ochronnych.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności montażowej
urządzenie należy odłączod zasilania elektrycznego.
- Instalacja i konserwacja musi być wykonywana przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi lokalnymi przepisami bezpieczeństwa. Nie
należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zost przeprowadzona
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka. Należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu.
- Zgodnie z przepisami urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z wymogami odpowiednich przepisów
BHP, należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie pomiędzy stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyk, nie należy używać
rozgałęziaczy.
- Nie należy używać przedłużaczy.
- Nie należy ciągnąć za przewód zasilania.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL108
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej
używać. W takiej sytuacji należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym (dotyczy
wyłącznie modeli z funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wącznie do użytku domowego i
służy do przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania
(np. ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie i jego dostępne części mogą podczas pracy silnie się
nagrzewać. Należy zachować ostrożność, aby nie dotknąć
elementów grzejnych. Niemowlęta (w wieku 0-3 lat) i małe dzieci (w
wieku 3-8 lat) nie powinny zbliżać się do urządzenia bez nadzoru
osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich
instrukcjach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia i
pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie
mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie jego komponenty
całkowicie nie wystygną.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie należy zasłaniać otworów wentylacyjnych.
PL109
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie należy podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików lub innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i w
konsekwencji uszkodzenia urządzenia.
- Nie należy używać pojemników z tworzyw sztucznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie należy pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas
jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nigdy nie należy stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie
cyklu pirolizy dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia. Przed
cyklem czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika nadmiar
rozlanych płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją
pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego
piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie należy używać
środków ściernych ani ostrych skrobaków metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
- Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
PL110
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy
używać folii aluminiowej (dotyczy wyłącznie piekarników z
naczyniem do gotowania w komplecie).
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostały wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy
utylizować zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem
należy odciąć przewody zasilające, aby zapewnić, że sprzęt jest niezdatny do użytku.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w
którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy nie został on uszkodzony w czasie transportu oraz czy
drzwiczki zamykają się prawidłowo. W razie problemów należy skontaktować się z autoryzowanym
serwisem. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze
styropianu dopiero tuż przez instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na ciepło
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Upewnić się, że powierzchnia, na której opiera się piekarnik, jest całkowicie pozioma.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między
blatem a górną częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci.
Tabliczka znamionowa znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych
drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie
wykwalifikowany technik. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na
usunięcie woni materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiczkach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiczkach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nigdy nie wlewać wody do wnętrza gorącego piekarnika; może dojść do uszkodzenia powierzchni
emaliowanej.
- Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego
emaliowaną powierzchnię.
- Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami
piekarnika lub nie zostały przycięte przez jego drzwiczki.
- Nie wolno narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
INSTALACJA
PL111
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części
opakowania nie należy wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską
ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
- Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się
utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, jeśli jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają
ciepło.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania
określone w Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i
wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/
95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zmieniła Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi
zmianami), Dyrektywie w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej ("EMC") nr 2004/108/WE.
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Elektroniczny programator nie działa:
Na wyświetlaczu pojawia się " " oraz numer. Skontaktować się z najbliższym autoryzowanym
serwisem. Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w
"Instrukcji wyszukiwania usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie dalej nie działa prawidłowo, należy
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na
prawej, wewnętrznej krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer
serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
PL112
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia
oryginalnych części zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli któryś z tych produktów
wejdzie przez przypadek w kontakt z urządzeniem, należy niezwłocznie oczyścić go przy użyciu
wilgotnej szmatki z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone,
dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika: Cykl czyszczenia STARCLEAN™
WAŻNE: Nie stosować żrących ani ściernych środków czyszczących. Nie stosować żadnych szorstkich
gąbek, myjek ani skrobaków. Używać jedynie gąbki dostarczonej w komplecie. Jeśli będą
stosowane, mogą z czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie. Do czyszczenia szyby w drzwiach
piekarnika należy używać tylko miękkich, nieściernych gąbek.
Powierzchnia komory piekarnika pokryta jest emalią niezawierającą niklu, której specjalna formuła ułatwia
czyszczenie przy użyciu samej wody i celulozowej szmatki dostarczonej wraz z urządzeniem. Celulozową
szmatkę można prać i wykorzystywać ponownie aż do jej zużycia; można ją nabyć w Serwisie Obsługi
Klienta. Nie zaleca się prania szmatki w pralce i jej suszenia w suszarce.
Cykl czyszczenia STARCLEAN
Aby utrzymać piekarnik w optymalnym stanie, po każdorazowym użyciu należy przeprowadzić cykl
czyszczenia STARCLEAN™. Cykl trwa 25 minut, włącznie z fazą chłodzenia i należy go przeprowadzać
w następujący sposób:
1. Cykl należy przeprowadzać, gdy piekarnik jest zimny.
2. Zmoczyć celulozową szmatkę dostarczoną w komplecie pod bieżącą wodą i wycisnąć, aby z niej nie
kapało.
3. Otworzyć drzwiczki piekarnika i wyjąć z niego emaliowane akcesoria.
4. Rozłożyć celulozową szmatkę na dnie piekarnika w taki sposób, aby całkowicie je zakrywała.
5. Rozprowadzić równomiernie na celulozowej szmatce 350 ml wody. Mniejsza lub większa ilość wody
może niekorzystnie wpływać na przebieg cyklu.
6. Zamknąć drzwiczki piekarnika.
7. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się słowo STARCLEAN™.
8. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić wybór oraz rozpocząć cykl czyszczenia. Nie otwierać drzwiczek
w trakcie cyklu, aby uniknąć wydostawania się na zewnątrz pary.
9. Po zakończeniu cyklu otworzyć drzwiczki, wyjąć celulozową szmatkę i usunąć z piekarnika
ewentualne pozostałości wody.
10. Następnie przystąpić do czyszczenia, używając do tego celu gąbki dołączonej w komplecie, którą
należy zwilżyć ciepłą wodą (opóźnienie czyszczenia o więcej niż 15 minut może niekorzystnie
wpłynąć na jego rezultaty).
Uporczywe zabrudzenia
W celu usunięcia uporczywych zabrudzeń należy powtórzyć cykl STARCLEAN™, a w fazie czyszczenia
zabrudzeń dodać kilka kropel łagodnego detergentu.
Czyszczenie szyby wewnętrznej
Powierzchnia wewnętrzna szyby wewnętrznej drzwiczek pokryta jest specjalną powłoką, która ułatwia jej
czyszczenie.
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą
- Czyszczenie należy przeprowadzać, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
PL113
Aby utrzymać szybę drzwiczek w jak najlepszym stanie, po każdym cyklu czyszczenia STARCLEAN™ należy
ją oczyścić przy użyciu samej wody i nieściernej gąbki.
W celu usunięcia ewentualnych pozostałości tłuszczu dodać do wody kilka kropel łagodnego detergentu.
Uwagi:
Aby ułatwić czyszczenie piekarnika, można zdemontować drzwiczki (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona, aby ułatwić czyszczenie górnej
części komory urządzenia.
W przypadku długiej obróbki cieplnej potraw zawierających duże ilości wody (np. pizza,
warzywa itp.) po wewnętrznej stronie drzwiczek i na uszczelce mogą się gromadzić skropliny.
Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub gąbką.
Akcesoria:
Akcesoria po użyciu należy umyć płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać rękawice
kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Nie myć emaliowanych akcesoriów w zmywarce. Zbyt agresywne detergenty stosowane w
zmywarkach mogą w nieodwracalny sposób uszkodzić emalię.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (Rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady
(D) (Rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić dwa zaczepy.
4. Zamknąć drzwi.
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (Rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (Rys. 4) i ją obniżyć (Rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na
obsadach bocznych.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
PL114
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (Rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (Rys. 3).
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (Rys. 7).
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (Rys. 9).
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230V,
typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest
odpowiednia do oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE)
Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce
pozostają odciski palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL115
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
13. Podłączenie czujnika temperatury mięsa
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejszyć
pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Po otwarciu drzwi piekarnika podczas pieczenia grzałki się wyłączają.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne
naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. OCIEKACZ: służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focacci itp.
C. BLACHA DO CIASTA: służy do wypieku pieczywa i ciast, ale również do pieczenia mięs, ryb w folii itp.
D. CZUJNIK TEMPERATURY MIĘSA: służy do mierzenia temperatury wewnętrznej potraw podczas
pieczenia.
E. CELULOZOWA SZMATKA: używana jest podczas cyklu czyszczenia STARCLEAN™.
WAŻNE:używać tylko celulozowej szmatki dostarczonej w zestawie.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D Rys. E
13
PL116
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (rys. 1).
2. Inne akcesoria, np. blacha-ociekacz i blacha do pieczenia, wkłada się częścią wygiętą na fragmencie
płaskim "B" skierowaną do góry (Rys. 2).
OPIS PANELU STEROWANIA
Programator elektroniczny
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: włączanie/wyłączanie i wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu, regulacja ustawionych wartości
UWAGA:oba pokrętła są wysuwane. Nacisnąć je na środku, aby wysunęły się z obsady.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór oraz potwierdzenie ustawień
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na dowolną pozycję włącza się piekarnik; na wyświetlaczu pojawiają
się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Podmenu można wybrać po ustawieniu pokrętła na funkcjach: GRILL, SPECJALNE, USTAWIENIA, PRZEPISY
oraz SKRÓTY.
A. Symbol podświetlonej funkcji
B. Podświetloną funkcję można wybrać, wciskając
C. Opis podświetlonej funkcji
D. Inne funkcje dostępne do wyboru.
SZCZEGÓŁY FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji na wyświetlaczu pojawiają się dalsze opcje oraz związane z nimi szczegóły.
W celu przemieszczania się po różnych strefach należy obracać pokrętło nawigacji: kursor będzie się
przemieszczać po wartościach, które można zmodyfikować, zgodnie z opisaną powyżej kolejnością.
Wcisnąć przycisk , aby wybrać wartość, zmienić ją, obracając pokrętło nawigacji, a następnie potwierdzić
wybór przyciskiem .
Rys. 1 Rys. 2
1 23 4
Specjalne: Rozmrażanie potraw
Utrzymyw. w cieple
Mrożonki
Rozmrażanie
WYŚWIETLACZ
Specjalne: Rozmrażanie potraw
Utrzymyw. w cieple
Mrożonki
Rozmrażanie
A
D
C
B
Pole 3 Pole 4
Pole 5
Pole 2
Pole 1Kursor
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
PL117
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM - WYBÓR JĘZYKA ORAZ USTAWIENIE ZEGARA
Aby zapewnić prawidłową pracę piekarnika, podczas pierwszego włączenia należy wybrać żądany język
oraz ustawić aktualną godzinę.
W tym celu należy:
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na dowolną pozycję; na wyświetlaczu pojawi się lista trzech
pierwszych dostępnych języków.
2. Przewijać listę pokrętłem nawigacji.
3. Po podświetleniu żądanego języka wcisnąć , aby go wybrać.
Po ustawieniu języka na wyświetlaczu miga symbol 12:00.
4. Ustawić czas pokrętłem nawigacji.
5. Potwierdzić ustawienie, wciskając przycisk :
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, obrócić pokrętło wyboru funkcji; na wyświetlaczu pojawią się funkcje
pieczenia oraz związane z nimi podmenu.
UWAGA:lista oraz opis funkcji - patrz tabela na str.123 oraz str.125.
2. Opcje dostępne w obrębie podmenu można przeglądać, obracając pokrętło nawigacji: wybrana
funkcja zostanie podświetlona na biało na środku ekranu. Aby potwierdzić wybór, wcisnąć przycisk .
3. Na wyświetlaczu pojawią się ustawienia pieczenia. Jeśli fabrycznie ustawione wartości odpowiadają
żądanym, obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znajdował się obok komunikatu "Start", a
następnie wcisnąć przycisk ; w przeciwnym wypadku zmodyfikować je, postępując zgodnie z
poniższymi instrukcjami.
USTAWIENIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Sprawdzić, czy kursor jest w pobliżu wartości temperatury (pole 3); wcisnąć przycisk , aby wybrać
parametr, który chce się zmienić: wartości temperatury zaczną migać.
2. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji i potwierdzić przyciskiem .
3. Obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znajdował się obok komunikatu START, a następnie
wcisnąć przycisk .
4. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę. Wykonać czynność i wcisnąć
przycisk , aby rozpocząć pieczenie.
Ustawiona temperatura może zostać zmieniona również podczas pieczenia. Należy wtedy
przeprowadzić tę samą procedurę.
5. Po zakończeniu pieczenia pojawia się stosowny komunikat. W tym momencie można wyłączyć
piekarnik, ustawiając pokrętło przełącznika funkcji na 0 (zero), lub przedłużyć pieczenie, przekręcając
pokrętło nawigacji w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Po wyłączeniu na
wyświetlaczu pojawi się pasek chłodzenia, który informuje o temperaturze wewnątrz piekarnika.
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
PL118
NAGRZEWANIE WSTĘPNE PIEKARNIKA
Aby nagrzać piekarnik przed włożeniem potrawy do pieczenia, należy zmienić fabryczne ustawienia
piekarnika w następujący sposób:
1. Ustawić kursor na nagrzewanie pokrętłem nawigacji.
2. Wcisnąć przycisk , aby wybrać parametr: miga komunikat "Nie".
3. Zmienić parametr pokrętłem nawigacji: na ekranie pojawi się komunikat "Tak".
4. Potwierdzić wybór przyciskiem .
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas, od minimum 1 minuty do maksimum dozwolonego
w zależności od wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Aby ustawić funkcję, należy ustawić kursor pokrętłem nawigacji obok komunikatu "CZAS PIECZENIA".
2. Wcisnąć przycisk , aby wybrać parametr; na ekranie miga symbol "00:00".
3. Zmieniać wartości pokrętłem nawigacji, dopóki nie wyświetli się żądany czas pieczenia.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w funkcjach, w których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat "+/- przedłużyć, przyrumienić". Po
naciśnięciu przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę można
wykonać tylko jeden raz.
USTAWIENIE CZASU ZAKOŃCZENIA / OPÓŹNIONY START
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksimum 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia. To ustawienie
jest dostępne tylko wtedy, gdy w przypadku wybranej funkcji nie jest wymagane nagrzewanie
piekarnika.
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:01
00:01
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:01
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:20
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:20
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:20
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:29
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:30
Start
PL119
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 19:20). Aby
opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) czas jego rozpoczęcia, należy:
1. Pokrętłem nawigacji ustawić kursor obok godziny zakończenia pieczenia.
2. Wcisnąć przycisk , aby wybrać parametr: miga godzina zakończenia pieczenia.
3. Pokrętłem nawigacji zmieniać godzinę zakończenia pieczenia, aż do osiągnięcia żądanej wartości.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
5. Obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znajdował się obok komunikatu START, a następnie
wcisnąć przycisk .
6. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę. Wykonać czynność i wcisnąć
przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Piekarnik rozpocznie pieczenie po upływie czasu obliczonego w
taki sposób, aby zakończenie wypadło o ustawionej godzinie (np. jeśli pieczona będzie potrawa
wymagająca 20 minut pieczenia, po ustawieniu godziny zakończenia na 20:10 piekarnik rozpocznie
pracę o godz. 19:50).
UWAGA:Podczas oczekiwania na rozpoczęcie pieczenia można uruchomić program pieczenia,
obracając pokrętłem nawigacji tak, aby kursor znalazł się obok komunikatu "Start", a następnie
wciskając przycisk .
W dowolnym momencie można zmienić ustawione wartości (temperatura, poziom grilla, czas
pieczenia, godzina zakończenia). Postępować zgodnie z opisem w poprzednich rozdziałach.
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas
gotowania makaronu - można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić,
to 1 godzina i 30 minut.
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, wcisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się symbol "00:00:00".
2. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas.
3. Wcisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawia się symbol "0:00" i rozlega się sygnał dźwiękowy. W tym momencie można
przedłużyć czas (postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami) lub wyłączyć minutnik, wciskając
przycisk (Na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina).
PRZEPISY
Dzięki technologii "6th Sense" można korzystać z 30 przepisów ustawionych fabrycznie. Idealnie
skomponowano w nich dobór funkcji oraz temperaturę pieczenia.
Należy jedynie przestrzegać zaleceń podanych w załączonej książce kucharskiej w zakresie składników oraz
przygotowania potrawy. W odniesieniu do całej reszty należy postępować zgodnie z poniższymi
instrukcjami:
1. Pokrętłem przełącznika funkcji wybrać "PRZEPISY".
2. Wybrać spośród zaproponowanych potraw tę, którą chce się przyrządzić.
3. Potwierdzić wybraną potrawę przyciskiem .
4. Wybrać żądany przepis pokrętłem nawigacji.
5. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawia się informacja o orientacyjnym czasie pieczenia.
6. Włożyć potrawę i obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znajdował się obok komunikatu "Start", a
następnie wcisnąć przycisk .
Obrócić +/-, aby ustawić timer i aby rozpocząć
00 : 00 : 00
(GG) (MM) (SS)
Obrócić +/-, aby ustawić timer i , aby rozpocząć
00 : 30 : 00
(GG) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
STEROWANIE
Automatyczna
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Pieczeń wieprzowa
19:20
- 00:32
Start
Włóż potrawę na poziom 3
Później naciśnij
6th Sense: Wciśnij aby przejrzeć przepisy
Ryby
Deser
Mięso
6th Sense: Wciśnij aby przejrzeć przepisy
Ryby
Deser
Mięso
6th Sense: Opisy - patrz książka kucharska
Golonka
Kebab
Pieczeń wieprzowa
6th Sense: Opisy - patrz książka kucharska
Golonka
Kebab
Pieczeń wieprzowa
PL120
7. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę. Wykonać czynność i wcisnąć
przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Aby opóźnić czas rozpoczęcia pieczenia, patrz odnośny rozdział.
UWAGA:niektóre potrawy wymagają obrócenia lub pomieszania w połowie pieczenia: piekarnik
emituje sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawia się informacja o rodzaju wymaganej
czynności.
Początkowo wskazany czas pieczenia jest wyłącznie orientacyjny: może zostać automatycznie
wydłużony podczas pieczenia.
Krótko przez upływem czasu pieczenia piekarnik sygnalizuje, aby sprawdzić, czy potrawa jest dopieczona
w stopniu odpowiadającym użytkownikowi. Jeśli nie jest, to po upływie czasu pieczenia można ręcznie
przedłużyć pieczenie pokrętłem nawigacji.
CZUJNIK TEMPERATURY MIĘSA
Dołączony czujnik temperatury mięsa umożliwia mierzenie w trakcie pieczenia dokładnej temperatury
wnętrza potrawy, mieszczącej się w przedziale od 0°C do 100°C, w celu zagwarantowania optymalnego
dopieczenia.
Istnieje możliwość zaprogramowania żądanej temperatury wewnętrznej w zależności od przyrządzanej
potrawy.
W celu uzyskania żądanego rezultatu pieczenia bardzo ważne jest prawidłowe umieszczenie czujnika.
Wsunąć całkowicie czujnik w kawałek mięsa zawierający najwięcej miąższu, unikając dotykania nim kości i
tłuszczu (Rys. 1). W przypadku drobiu czujnik należy wsunąć poprzecznie, ku środkowi piersi, uważając przy
tym, aby jego końcówka nie znalazła się w pustej części korpusu (Rys. 2).
W przypadku mięsa o bardzo nieregularnej grubości stopień dopieczenia należy sprawdzić przed wyjęciem
potrawy z piekarnika. Podłączyć złącze czujnika do gniazda na prawej ściance komory piekarnika.
Przepisy z wykorzystaniem czujnika temperatury mięsa
1. Wybrać opcję "Przepisy wykorzystujące czujnik temperatury mięsa", ustawiając pokrętło wyboru
funkcji na odpowiadającym jej symbolu.
2. Wybrać spośród proponowanych potraw tę, którą chce się przyrządzić i potwierdzić wybór
przyciskiem (OK).
UWAGA:W przypadku wybrania opcji "Osobiste" funkcja umożliwia wybór wszystkich
wprowadzanych parametrów. W pozostałych przepisach możliwe jest wprowadzenie tylko niektórych
z nich.
3. Podłączyć czujnik, włożyć potrawę i obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znajdował się obok
komunikatu "Start", a następnie wcisnąć przycisk .
UWAGA:jeżeli czujnik nie został podłączony, na wyświetlaczu pojawi się komunikat przypominający
o konieczności jego włożenia. W przeciwnym wypadku po naciśnięciu przycisku rozpocznie się
tradycyjne pieczenie z nieokreślonym czasem.
Jeżeli czujnik został podłączony prawidłowo, na wyświetlaczu pojawi się na trzy sekundy komunikat
potwierdzający, a bezpośrednio po nim ekran wskazujący wszystkie parametry związane z pieczeniem,
włącznie z temperaturą wewnętrzną mięsa wykrytą przez czujnik.
Rys. 1 Rys. 2
Obróć potrawę
Pieczenie prawie zakończone
Sprawdź potrawę
Koniec pieczenia: 19:45
Naciśnij ^, aby przedłużyć pieczenie
Funkcje pieczenia automatycznego
Specjalne
Tradycyjne
Przepisy z sondą
Funkcje pieczenia automatycznego
Rostbef
Pieczeń cielęca
Własne
Włóż sondę do mięsa
lub wciśnij OK
PL121
Gdy zostanie osiągnięta temperatura wewnętrzna przewidziana dla danej potrawy, na wyświetlaczu
pojawi się komunikat, który będzie migać przed 3 sekundy. Po upływie ustawionego czasu
zaproponowana zostanie możliwość wydłużenia pieczenia - w tym celu należy ustawić pokrętło nawigacji
na symbol +. W ten sposób pieczenie będzie kontynuowane w tradycyjny sposób przez nieokreślony czas.
Jeżeli tak się nie stanie, piekarnik pozostanie w trybie oczekiwania przez 10 minut, po czym wyłączy się i nie
będzie już możliwe przedłużenie pieczenia.
Istnieje możliwość używania czujnika również z funkcjami KONWENCJONALNE, PIECZ. KONWEKCYJNE,
TERMOOBIEG, TURBOGRILL i MAXI COOKING. Jeżeli czujnik nie zostanie włożony, pieczenie będzie
przebiegać w tradycyjny sposób; w przeciwnym wypadku na wyświetlaczu pojawi się komunikat
potwierdzający podłączenie czujnika. Komunikat wyświetlany będzie przez 3 sekundy, po czym piekarnik
będzie się zachowywać tak, jak gdyby wybrana została funkcja "Osobiste", zgodnie z powyższym opisem.
USTAWIENIA
1. Aby zmienić niektóre parametry wyświetlacza, pokrętłem przełącznika funkcji należy wybrać
"USTAWIENIA" w menu głównym.
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawiają się parametry, które można zmieniać (język,
głośność sygnału dźwiękowego, jasność wyświetlacza, godzina, tryb eko).
3. Pokrętłem nawigacji należy wybrać ustawienie, które ma być zmienione.
4. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
5. Postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu, aby zmienić parametr.
6. Wcisnąć przycisk ; na wyświetlaczu pojawi się komunikat potwierdzający wykonanie czynności.
UWAGA:Gdy piekarnik jest wyłączony, jeśli aktywna jest funkcja TRYB EKO (oszczędzanie energii),
wyświetlacz zgaśnie po kilku sekundach, pokazując godzinę. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na
wyświetlaczu i włączyć oświetlenie wewnętrzne, wystarczy nacisnąć dowolny przycisk lub obrócić
którymkolwiek pokrętłem. Jeżeli podczas pieczenia włączony jest TRYB EKO, oświetlenie piekarnika
zostanie wyłączone po 1 minucie od rozpoczęcia pieczenia i włączone ponownie po każdym działaniu
użytkownika. Jeśli funkcja ta nie jest aktywna (Wyłączony), po kilku minutach zmniejsza się jedynie jasność
wyświetlacza.
CYKL CZYSZCZENIA STARCLEAN™
Aby utrzymać piekarnik w optymalnym stanie, po każdorazowym użyciu należy przeprowadzić cykl
czyszczenia STARCLEAN™. Cykl trwa 25 minut, włącznie z fazą chłodzenia i należy go przeprowadzać w
następujący sposób:
Opis tej funkcji - patrz rozdział CZYSZCZENIE oraz tabela funkcji na str.123.
1. Cykl należy przeprowadzać, gdy piekarnik jest zimny.
2. Zmoczyć celulozową szmatkę dostarczoną w komplecie pod bieżącą wodą i wycisnąć, aby z niej nie
kapało.
3. Otworzyć drzwiczki piekarnika i wyjąć z niego emaliowane akcesoria.
4. Rozłożyć celulozową szmatkę na dnie piekarnika w taki sposób, aby całkowicie je zakrywała.
5. Rozprowadzić równomiernie na celulozowej szmatce 350 ml wody. Mniejsza lub większa ilość wody
może niekorzystnie wpływać na przebieg cyklu.
6. Zamknąć drzwiczki piekarnika.
WAŻNE:Nie otwierać drzwiczek w trakcie cyklu, aby uniknąć wydostawania się na zewnątrz pary.
Sonda do mięsa
podłączona
TEMPERATURA
150°C
SONDA DO MIĘSA
Pieczenie
100°C
BIEŻĄCE
79°C
TEMPERATURA
150°C
SONDA DO MIĘSA
Osiągnięto temperaturę
100°C
BIEŻĄCE
100°C
Włóż sondę do mięsa
lub wciśnij OK
NAGRZEWANIE
No
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
KONIEC
Konwencjonalne
--:--
--:--
TEMPERATURA
150°C
SONDA DO MIĘSA
Konwencjonalne
100°C
Czyszczenie wodą przez 35 min.
Starclean
1/1
Włóż szmatkę+wodę.
Naciś.
CZAS
Czyszczenie
02:59
CZAS
Czyszczenie
00:00
KONIEC
15:00
KONIEC
15:00
PL122
7. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się słowo STARCLEAN™.
8. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić wybór oraz rozpocząć cykl czyszczenia. Nie otwierać drzwiczek
w trakcie cyklu, aby uniknąć wydostawania się na zewnątrz pary.
9. Po zakończeniu cyklu otworzyć drzwiczki, wyjąć celulozową szmatkę i usunąć z piekarnika
ewentualne pozostałości wody.
10. Rozpocząć czyszczenie przy użyciu gąbki zwilżonej gorącą wodą (opóźnienie ponad 15 minut może
spowodować obniżenie skuteczności czyszczenia).
Uporczywe zabrudzenia
W celu usunięcia uporczywych zabrudzeń należy powtórzyć cykl STARCLEAN, a w fazie czyszczenia
zabrudzeń dodać kilka kropel łagodnego detergentu.
BLOKADA PRZYCISKÓW
Funkcja ta umożliwia zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie wcisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej
3 sekundy. Jeśli blokada jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia
się stosowny komunikat oraz symbol . Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją
wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej opisane czynności. Gdy blokada przycisków jest włączona,
piekarnik można wyłączyć, ustawiając pokrętło na 0 (zero). W takiej sytuacji należy jednak ponownie
ustawić wcześniej wybraną funkcję.
PL123
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
WYŁ. Przerwanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
STATYCZNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać
3. półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z
mokrym nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
GRILL
Do pieczenia plastrów mięsa, szaszłyków, kiełbasek; do zapiekania
warzyw oraz przyrumieniania chleba. Zaleca się umieszczenie potrawy na
poziomie 4. lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się używanie blachy-
ociekacza, na której będzie się zbierał kapiący tłuszcz. Umieścić blachę na
3. lub 4. poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie blachy-
ociekacza, która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić blachę na 1.
lub 2. poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte. Wraz z tą funkcją można stosować rożen, jeśli jest w zestawie.
TERMOOBIEG
Do jednoczesnego pieczenia potraw na kilku półkach (maks. trzech).
Potrawy mogą być różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury
pieczenia (np. ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez
wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Gdy pieczenie
odbywa się tylko na jednej półce, należy korzystać z 2. poziomu.
W przypadku pieczenia na dwóch półkach należy używać 1. i 4. poziomu,
a w przypadku pieczenia na trzech półkach — 1., 3. i 5. poziomu. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
STARCLEAN™
Do usuwania zabrudzeń powstałych podczas pieczenia dzięki
wykorzystaniu cyklu niskotemperaturowego. Połączone właściwości
specjalnej emalii i wody uwalnianej z celulozowej szmatki ułatwia
usuwanie zabrudzeń. Funkcję tę należy włączać, gdy piekarnik jest zimny.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa i tart z płynnym nadzieniem (słonych lub słodkich) na
jednym poziomie. Należy używać 3. półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
SPECJALNE Zobacz FUNKCJE SPECJALNE.
USTAWIENIA
Konfigurowanie ustawień wyświetlacza (język, godzina, jasność, głośność
sygnału dźwiękowego, tryb eko).
PRZEPISY
Możliwość wyboru spośród 30 różnych przepisów ustawionych fabrycznie
(patrz załączona książka kucharska). Piekarnik automatycznie ustawia
optymalną temperaturę, funkcję oraz czas pieczenia. Należy dokładnie
przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowania, akcesoriów oraz
poziomów pieczenia, podanych w książce kucharskiej.
PL124
PRZEPISY Z
ZASTOSOWANIEM
SONDY DO MIĘSA
Aby wybrać jeden z siedmiu optymalnych trybów pieczenia
odpowiednich dla różnych rodzajów mięsa. Piekarnik automatycznie
ustawia końcową temperaturę wewnętrzną wybranego mięsa oraz
odpowiednią temperaturę piekarnika. Wartości te są podane w tabeli
pieczenia, jednak można je zmieniać ręcznie w określonym zakresie. Aby
odpowiednio wsunąć i podłączyć sondę, należy postępować zgodnie z
instrukcjami podanymi w stosownym akapicie. Umieścić mięso na trzeciej
półce, na tacce umieszczonej na ruszcie lub tylko na blasze-ociekaczu. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia można
otwierać drzwi piekarnika w celu sprawdzenia stanu mięsa lub dodania
składników, ale należy uważać, aby nie przesunąć sondy.
SKRÓTY
Bezpośredni dostęp do 10 najczęściej używanych funkcji. Aby zmienić
ustawienia żądanej funkcji, patrz rozdział "WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA".
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI (Cd.)
PL125
FUNKCJE SPECJALNE
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np.
mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy
na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w
komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze jest
wyższa niż 50°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
DANIA GOTOWE
Do pieczenia gotowych dań przechowywanych w temperaturze
otoczenia lub w chłodziarce (kruche ciasteczka, gotowe ciasta do
pieczenia, bułeczki, pierwsze dania oraz produkty piekarnicze). Funkcja ta
delikatnie i szybko piecze potrawy. Można jej używać również do
odgrzewania wcześniej przygotowanych dań. Należy przestrzegać
wskazówek dotyczących przygotowania podanych na opakowaniu
mrożonek. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
PIECZENIE MAXI
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2.
poziomu w zależności od wielkości mięsa. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Zaleca się obrócenie mięsa podczas pieczenia w celu
zapewnienia równomiernego przyrumienienia z obu stron. Warto od
czasu do czasu podlewać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego
wysuszenia.
ŻYWNOŚĆ
MROŻONA
Lasagne
Funkcja automatycznie dobiera najlepszą temperaturę oraz tryb pieczenia
dla 5 różnych kategorii gotowych dań mrożonych. Korzystać z 2. lub 3.
poziomu pieczenia. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
Pizza
Strudel
Frytki
Chleb
Custom
(Własne)
Można indywidualnie ustawić temperaturę w zakresie od 50 do 250°C,
odpowiednio do różnych typów produktów.
SZYBKIE
NAGRZEWANIE
Do szybkiego wstępnego nagrzewania piekarnika.
ECO TERMOOBIEG
Do pieczenia potraw nadziewanych oraz mięsa w kawałkach na jednym
poziomie. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch
wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. W
przypadku wybrania funkcji ECO oświetlenie jest wyłączone podczas
pieczenia i można je na chwilę włączyć poprzez naciśnięcie przycisku
potwierdzenia. Aby zapewnić niskie zużycie energii, nie należy otwierać
drzwi piekarnika podczas pieczenia. Zaleca się umieszczanie potraw na 3.
poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI (Cd.)
PL126
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
wstępne
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
- 2/3 160–180 30–90 Forma do ciasta na ruszcie
- 1–4 160–180 30–90
Poziom 4: forma do ciasta
na ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta
na ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
- 3 160–200 35–90
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia lub forma do
ciasta na ruszcie
- 1–4 160–200 40–90
Poziom 4: forma do ciasta
na ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta
na ruszcie
Ciastka/tarteletki
- 3 170–180 20–45
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia
- 1–4 160–170 20–45
Poziom 4: ruszt
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1–3–5 160–170 20–45*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
Ptysie
- 3 180–200 30–40
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia
- 1–4 180–190 35–45
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1–3–5 180–190 35–45*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
Bezy
- 3 90 110–150
Blacha-ociekacz lub blacha
do pieczenia
- 1–4 90 140–160
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
- 1–3–5 90
140–
160*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha do pieczenia
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Whirlpool AKZM 837/IX instrukcja

Typ
instrukcja