PL17
PRZEPISY Z SONDĄ
MIĘSA
Aby wybrać 7 optymalnych trybów pieczenia różnych typów mięsa.
Piekarnik automatycznie ustawia końcową temperaturę wewnętrzną
wybranego mięsa oraz idealną temperaturę pieczenia. Wartości te znajdują
się w tabeli pieczenia, jednak można je zmienić ręcznie w pewnym zakresie.
Aby prawidłowo włożyć i używać sondy, należy postępować zgodnie z
instrukcjami w odpowiednim akapicie. Umieścić mięso na trzeciej półce,
korzystając z formy do pieczenia umieszonej na ruszcie lub samego
ociekacza. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia można
otworzyć drzwiczki piekarnika, aby sprawdzić stan mięso lub dodać
wywaru, ale należy uważać, aby nie przesunąć sondy.
SKRÓTY
Bezpośredni dostęp do 10 najczęściej używanych funkcji. Aby zmienić
ustawienia żądanej funkcji, patrz rozdział "WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA".
SPECIAL (Funkcje specjalne)
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYMYWANIE W
CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np.
mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy na
środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w komorze
przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze jest
wyższa niż 40°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
DANIA GOTOWE
Do pieczenia gotowych dań przechowywanych w temperaturze otoczenia
lub w chłodziarce (kruche ciasteczka, gotowe ciasta do pieczenia, bułeczki,
pierwsze dania oraz produkty piekarnicze). Ta funkcja umożliwia szybkie i
delikatne pieczenie, a także odgrzewanie uprzednio przyrządzonej
żywności. Należy przestrzegać wskazówek dotyczących przygotowania
podanych na opakowaniu mrożonek. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
PIECZENIE MAXI
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub
2. poziomu w zależności od rozmiarów mięsa. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.Zaleca się obrócenie mięsa podczas pieczenia w celu
zapewnienia równomiernego przyrumienienia z obu stron. Warto od czasu
do czasu podlewać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego
wysuszenia.
MROŻONKI
Lasagne
Funkcja automatycznie dobiera najlepszą temperaturę oraz tryb pieczenia
dla 5 różnych kategorii gotowych dań mrożonych. Korzystać z 2. lub
3. poziomu pieczenia. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
Pizza
Strudel
Frytki
Chleb
Własne
Można indywidualnie ustawić temperaturę w zakresie od 50 do 250°C,
odpowiednio do różnych typów produktów.
TERMOOBIEG EKO
Do pieczenia na jednym poziomie nadziewanych pieczeni i mięs pociętych
na kawałki. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch
wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. W
przypadku tej funkcji EKO podczas pieczenia oświetlenie pozostaje
wyłączone. Można je tymczasowo włączyć ponownie, naciskając przycisk
potwierdzenia. Aby maksymalnie zwiększyć wydajność energetyczną
zaleca się, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. Zaleca
się korzystanie z poziomu 3. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.