Whirlpool AKZM 666/IX instrukcja

Typ
instrukcja
PL1
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego ryzyka oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko
urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej obsługi
urządzenia Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji:
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed
przystąpieniem do każdej czynności instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zost przeprowadzona przez
technika specjalistę zgodnie z instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi miejscowymi przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi
- Wymianę przewodu zasilającego może wykonać wyłącznie
wykwalifikowany elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego
serwisu.
- Urządzenie musi być uziemione
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie
instalacji należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie między stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyczkę, nie należy używać
wtyczek rozgałęźnych.
- Nie stosować przedłużaczy.
- Nie wolno wyciągać wtyczki ciągnąc za kabel zasilający.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL2
- Nie należy używać płyty indukcyjnej, jeśli jej powierzchnia jest
pęknięta. W takim przypadku należy wyłączyć urządzenie, aby
uniknąć ryzyka porażenia prądem (tylko w przypadku modeli z
funkcją indukcji).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wącznie do użytku domowego do
przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania (np: do
ogrzewania pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień
- Urządzenie nie powinno być używane przez dzieci od 8 roku życia
oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej i
umysłowej lub nieposiadające odpowiedniego doświadczenia lub
wiedzy, chyba pod nadzorem lub po przeszkoleniu w zakresie
bezpiecznej obsługi urządzenia i pod warunkiem zrozumienia
ewentualnych niebezpieczeństw związanych z użytkowaniem.
Urządzeniem nie mogą bawić się dzieci. Dzieci bez nadzoru osoby
dorosłej nie mogą przeprowadzać czyszczenia i konserwacji
urządzenia.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy
urządzenia. Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do
urządzenia i nie bawiły się nim
- Urządzenie oraz jego dostępne części rozgrzewają się podczas
użytkowania. Należy szczególnie unikać dotykania części grzejnych.
Dzieci w wieku poniżej 8 lat należy trzymać z dala od urządzenia,
chyba że są pod ciągłym nadzorem.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie komponenty
urządzenia nie wystygną.
PL3
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia się urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie podgrzewać i nie gotować na urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików ani innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i, w
konsekwencji, uszkodzenia urządzenia.
- Nie używać pojemników z tworzyw syntetycznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Zawsze uważnie
nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy Nie pozwalać
dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy
(dotyczy tylko piekarników z funkcją pirolizy).
- Należy używać wyłącznie sondy temperaturowej zalecanej do tego
piekarnika.
- Nie należy stosować ostrych ściernych środków czyszczących ani
ostrych metalowych przedmiotów do czyszczenia szyby drzwiczek
piekarnika, ponieważ mogą one porysować powierzchnię i
doprowadzić do pęknięcia szyby.
- Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone, aby uniknąć ewentualnego porażenia
prądem.
PL4
- Potraw pieczonych w naczyniu nie należy pokrywać folią
aluminiową (tylko w przypadku piekarników dostarczanych z
naczyniem do pieczenia).
- Urządzenie należy rozpakowywać oraz instalować przy użyciu
rękawic ochronnych.
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Aby
zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez
instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1.5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ) Części opakowania nie należy wyrzucać,
lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL5
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,
nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej ("EMC").
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w "Instrukcji wyszukiwania
usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w kontakt z
urządzeniem, należy natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
PL6
Powierzchnie czyścić wilgotną ściereczką. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń.
Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
rna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać
rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
Rys. 1 Rys. 2
PL7
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230 V, typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL8
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Żarówki
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
13. Podłączenie sondy mięsa
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się uruchamiać co jakiś czas, aby zmniejszyć pobór
energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Po otwarciu drzwi piekarnika podczas pieczenia grzałki się wyłączają.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy bądź inne
naczynia przeznaczone do pieczenia w piekarniku.
B. OCIEKACZ: służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focacci itp.
C. BLACHA DO PIECZENIA: do wypieku pieczywa i ciast, ale również do pieczenia mięs, ryb w folii itp.
D. SONDA MIĘSA: do mierzenia temperatury wewnętrznej pieczonych potraw.
E. PANELE KATALITYCZNE: ułatwiają czyszczenie i utrzymanie czystości ścianek piekarnika.
F. PÓŁKI: ułatwiają wsuwanie i wysuwanie akcesoriów.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D Rys. E Rys. F
13
PL9
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Ruszt oraz inne akcesoria są wyposażone w system blokad, który zapobiega ich przypadkowemu wyjściu.
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (rys. 1).
2. Przechylić ruszt przy blokadzie "B" (rys. 2).
3. Ustawić ruszt z powrotem poziomo i wsunąć do końca do punktu "C" (rys. 3).
4. Aby wyjąć ruszt, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. blachy-ociekacza i blachy do pieczenia, wymaga wykonania takich
samych czynności. Wypustka w części płaskiej pozwala na zablokowanie akcesoriów.
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: włączenie/wyłączenie oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu i zmienianie ustawionych wartości
UWAGA:dwa pokrętła są wysuwane Nacisnąć je na środku, aby wysunęły się z obsady.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór oraz potwierdzanie ustawień
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji w dowolnej pozycji piekarnik się włączy: na wyświetlaczu pojawiają
się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Podmenu można wybrać po ustawieniu pokrętła na funkcjach GRILL, SPECJALNE, USTAWIENIA, PRZEPISY
oraz SKRÓTY.
A. Symbol podświetlonej funkcji
B. Podświetloną funkcję można wybrać, naciskając przycisk
C. Opis podświetlonej funkcji
D. Inne funkcje dostępne do wyboru
Rys. 1
Rys. 2 Rys. 3
1 23 4
Specjalne: Rozmrażanie potraw
Utrzymyw. w cieple
Mrożonki
Rozmrażanie
WYŚWIETLACZ
WYŚWIETLACZ
Specjalne: Rozmrażanie potraw
Utrzymyw. w cieple
Mrożonki
Rozmrażanie
A
D
C
B
PL10
SZCZEGÓŁY FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji na wyświetlaczu pojawiają się dalsze opcje oraz związane z nimi szczegółowe
ustawienia.
Do przechodzenia między poszczególnymi polami należy używać pokrętła nawigacji: kursor przemieszcza się po
wartościach, które można zmieniać, zgodnie z wyżej opisaną kolejnością. Aby wybrać wartość, nacisnąć
przycisk . Aby zmienić wartość, obracać pokrętłem nawigacji, a następnie potwierdzić przyciskiem .
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM – WYBÓR JĘZYKA ORAZ USTAWIANIE ZEGARA
Aby zapewnić prawidłową pracę piekarnika, po pierwszym włączeniu należy wybrać żądany język oraz
ustawić aktualną godzinę.
W tym celu należy:
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na dowolną pozycję: na wyświetlaczu pojawi się lista z pierwszymi
trzema dostępnymi językami.
2. Przewinąć listę pokrętłem nawigacji.
3. Po podświetleniu żądanego języka nacisnąć przycisk , aby go wybrać.
Po ustawieniu języka na wyświetlaczu będzie migać godzina 12:00.
4. Ustawić czas pokrętłem nawigacji.
5. Potwierdzić ustawienie, naciskając przycisk .
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, obrócić pokrętło wyboru funkcji; na wyświetlaczu pojawią się funkcje
pieczenia oraz związane z nimi podmenu.
UWAGA: Lista oraz opis funkcji – patrz tabela na stronie 16 oraz 17.
2. Opcje dostępne w podmenu można przeglądać, obracając pokrętło nawigacji: aktualnie wybrana
funkcja jest podświetlona na biało na środku wyświetlacza. Aby ją wybrać, nacisnąć przycisk .
3. ustawienia pieczenia pojawią się na ekranie Jeśli fabrycznie ustawione wartości odpowiadają
żądanym, obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor wskazywał opcję "Start", a następnie nacisnąć
przycisk . Aby zmienić wartości, wykonać wyżej opisane czynności.
USTAWIANIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Sprawdzić, czy kursor jest ustawiony przy wartości temperatury (pole 3); nacisnąć przycisk , aby
wybrać parametr, który ma zostać zmieniony: wartość temperatury zacznie migać.
2. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji i potwierdzić przyciskiem .
3. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby kursor znalazł się na pozycji "Start", a następnie nacisnąć
przycisk .
4. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia dotycząca poziomu, na którym należy umieścić potrawę.
Umieścić potrawę zgodnie z instrukcją i nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Ustawioną
temperaturę można zmienić również podczas pieczenia. Należy wtedy wykonać tę samą procedurę.
5. Po zakończeniu pieczenia pojawi się odpowiedni komunikat. Można wówczas wyłączyć piekarnik,
ustawiając pokrętło wyboru funkcji na 0 (zero), lub przedłużyć pieczenie, przekręcając pokrętło
nawigacji zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Po wyłączeniu na wyświetlaczu pojawi się pasek
chłodzenia, informujący o temperaturze wewnątrz piekarnika.
Pole 3 Pole 4
Pole 5
Pole 2
Pole 1Kursor
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Piecz. Konwekcyjne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
PL11
WSTĘPNE NAGRZEWANIE PIEKARNIKA
Aby nagrzać piekarnik przed włożeniem do niego potrawy, należy w następujący sposób zmienić
domyślne ustawienia piekarnika:
1. Pokrętłem nawigacji ustawić kursor na funkcję wstępnego nagrzewania.
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr: miga komunikat "Nie".
3. Zmienić ustawienie pokrętłem nawigacji: na ekranie pojawi się "Tak".
4. Potwierdzić wybór przyciskiem .
SZYBKIE NAGRZEWANIE WSTĘPNE
Aby szybko nagrzać piekarnik przed włożeniem potrawy, należy w następujący sposób zmienić domyślne
ustawienia piekarnika:
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania pokrętłem wyboru funkcji.
2. Potwierdzić przyciskiem : ustawienia pojawiają się na ekranie
3. Jeśli zaproponowana temperatura odpowiada żądanej, obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor
wskazał pozycję "Start" i nacisnąć przycisk . Aby zmienić temperaturę, postępować zgodnie z
instrukcjami w poprzednich tematach. Gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę, zostanie
wyemitowany sygnał dźwiękowy. Po zakończeniu wstępnego nagrzewania piekarnik automatycznie
wybierze funkcję pieczenia konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy ją wybrać za pomocą pokrętła wyboru funkcji.
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas z zakresu od 1 minuty do maksymalnego czasu
dozwolonego dla wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Aby ustawić funkcję, pokrętłem nawigacji umieścić kursor obok komunikatu "CZAS PIECZENIA".
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr; na ekranie zacznie migać czas "00:00".
3. Zmieniać wartości pokrętłem nawigacji, dopóki nie wyświetli się żądany czas pieczenia.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w funkcjach, w których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć tylko wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat "+/- : przedłużyć, : przyrumienić". Po
naciśnięciu przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę można
wykonać tylko raz.
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
--:--
--:--
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:01
00:01
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:01
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:20
- 00:30
Start
Przyrumienianie
CZAS PIECZENIA
KONIEC
20:05
- 00:05
Koniec pieczenia: 20:00
+/- : przedłużyć, : przyrumienić
Koniec przyrumieniania: 20:05
PL12
USTAWIANIE GODZINY ZAKOŃCZENIA/OPÓŹNIONEGO ROZPOCZĘCIA PIECZENIA
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksymalnie 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia. To
ustawienie jest dostępne tylko wtedy, gdy w przypadku wybranej funkcji nie jest wymagane
wstępne nagrzewanie piekarnika.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 19:20). Aby
opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Pokrętłem nawigacji umieścić kursor obok godziny zakończenia pieczenia.
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr: godzina zakończenia pieczenia zacznie migać.
3. Pokrętłem nawigacji zmieniać godzinę zakończenia pieczenia, aż wyświetlona zostanie żądana
wartość.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
5. Obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor wskazywał opcję START, a następnie nacisnąć przycisk .
6. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia dotycząca poziomu, na którym należy umieścić potrawę.
Umieścić potrawę zgodnie z instrukcją i nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Piekarnik
rozpocznie pieczenie po upływie czasu obliczonego w taki sposób, aby zakończenie wypadło o
ustawionej godzinie (np. jeśli pieczona będzie potrawa wymagająca 20 minut pieczenia, po
ustawieniu godziny zakończenia na 20:10 piekarnik rozpocznie pracę o godz. 19:50).
UWAGA: podczas oczekiwania na rozpoczęcie pieczenia można rozpocząć program, obracając
pokrętłem nawigacji tak, aby kursor znalazł się obok komunikatu "Start", a następnie naciskając
przycisk .
W dowolnym momencie można zmienić ustawione wartości (temperaturę, ustawienie grilla, czas
pieczenia) w sposób opisany w poprzednich tematach.
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna na przykład do
kontrolowania czasu gotowania makaronu. Maksymalny czas, jaki można ustawić, to 1 godzina i 30 minut.
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się czas "00:00:00".
2. Ustawić żądany czas pokrętłem nawigacji.
3. Nacisnąć przycisk , aby rozpocząć odliczanie w dół. Po upływie ustawionego czasu na wyświetlaczu
pojawi się czas "00:00:00" i zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. W tym momencie można
przedłużyć czas (postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami) lub wyłączyć minutnik (naciskając
przycisk ). Na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:20
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
19:20
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:30
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:29
Start
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Konwencjonalne
20:10
- 00:30
Start
Obrócić +/-, aby ustawić timer i aby rozpocząć
00 : 00 : 00
(GG) (MM) (SS)
Obrócić +/-, aby ustawić timer i , aby rozpocząć
00 : 30 : 00
(GG) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
PL13
PRZEPISY
Dzięki technologii "Sixth sense" można korzystać z 30 gotowych przepisów o idealnie dobranych
temperaturach pieczenia.
Wystarczy użyć składników i przygotować potrawę zgodnie z przepisem. Następnie należy wykonać
następujące czynności:
1. Wybrać pozycję "PRZEPISY" pokrętłem wyboru funkcji.
2. Wybrać żądaną potrawę spośród proponowanych.
3. Potwierdzić wybraną potrawę przyciskiem .
4. Wybrać żądany przepis pokrętłem nawigacji.
5. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawi się informacja o orientacyjnym czasie pieczenia.
6. Włożyć potrawę do piekarnika i obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor wskazywał opcję "Start", a
następnie nacisnąć przycisk .
7. Na wyświetlaczu pojawi się sugestia dotycząca poziomu, na którym należy umieścić potrawę.
Umieścić potrawę zgodnie z instrukcją i nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Aby opóźnić
czas rozpoczęcia pieczenia, patrz odpowiedni temat.
UWAGA: niektóre potrawy wymagają obrócenia lub pomieszania w połowie pieczenia: piekarnik
wyemituje wówczas sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawi się informacja o rodzaju
wymaganej czynności.
Początkowo wskazany czas pieczenia jest wyłącznie orientacyjny: może zostać automatycznie
przedłużony podczas pieczenia.
Krótko przed końcem czasu pieczenia piekarnik zasygnalizuje konieczność sprawdzenia, czy potrawa jest
dopieczona w zadowalającym stopniu. Jeśli nie jest, można ręcznie przedłużyć pieczenie pokrętłem
nawigacji.
SONDA MIĘSA
Dostarczona sonda mięsa umożliwia mierzenie dokładnej temperatury wewnętrzną pożywienia podczas
pieczenia, w zakresie od 0°C do 100°C, w celu zapewnienia idealnego rezultatu.
Można ustawić wymaganą temperaturę wewnętrzną pożywienia w zależności od rodzaju
przygotowywanej potrawy.
Aby uzyskać idealny wynik pieczenia, należy prawidłowo umieścić sondę. Wsunąć sondę do końca w
najbardziej mięsną części potrawy, z dala od kości i tłustych fragmentów (rys. 1). W przypadku drobiu
sondę należy włożyć z ukosa, w środek piersi tak, by końcówka nie znalazła się w pustej przestrzeni (rys. 2).
W przypadku mięsa o bardzo nierównej grubości należy przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy jest
prawidłowo upieczone. Podłączyć koniec sondy do otworu na prawej ściance piekarnika.
Rys. 1 Rys. 2
STEROWANIE
Automatyczna
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Pieczeń wieprzowa
19:20
- 00:32
Start
Włóż potrawę na poziom 3
Później naciśnij
6th Sense: Wciśnij aby przejrzeć przepisy
Ryby
Deser
Mięso
6th Sense: Wciśnij aby przejrzeć przepisy
Ryby
Deser
Mięso
6th Sense: Opisy - patrz książka kucharska
Golonka
Kebab
Pieczeń wieprzowa
6th Sense: Opisy - patrz książka kucharska
Golonka
Kebab
Pieczeń wieprzowa
Obróć potrawę
Pieczenie prawie zakończone
Sprawdź potrawę
Koniec pieczenia: 19:45
Naciśnij ^, aby przedłużyć pieczenie
PL14
Przepisy wymagające sondy mięsa
1. Wybrać pozycję "Przepisy z sondą", obracając pokrętło wyboru funkcji do odpowiedniego symbolu.
2. Z listy propozycji wybrać potrawę do przygotowania i zatwierdzić wybór przyciskiem (OK).
UWAGA: w przypadku wybrania opcji "własne" funkcja umożliwia wybranie wszystkich parametrów
do ustawienia. Inne przepisy umożliwiają na wprowadzenie tylko niektórych parametrów.
3. Podłączyć sondę, włożyć potrawę i obrócić pokrętło nawigacji tak, aby kursor znajdował się obok
komunikatu "Start", a następnie nacisnąć przycisk .
UWAGA: jeśli sonda nie została podłączona, na ekranie zostanie wyświetlony komunikat informujący
o konieczności włożenia końcówki. Jeśli nie zostanie włożona, po naciśnięciu piekarnik rozpocznie
tradycyjny cykl pieczenia bez zachowania ustawionego czasu.
Jeśli sonda zostanie podłączona prawidłowo, na ekranie zostanie wyświetlony przez trzy sekundy
komunikat, a następnie ekran prezentujący wszystkie parametry pieczenia, w tym temperaturę
wewnętrzną mięsa zmierzoną przez sondę.
Po osiągnięciu wymaganej temperatury wewnętrznej określonej potrawy na ekranie miga przez 3 sekundy
komunikat informujący o tym fakcie. Po upływie czasu pieczenia piekarnik proponuje przedłużenie
pieczenia przez obrócenie pokrętła "Start" do pozycji +. Powoduje to przedłużenie pieczenia tradycyjną
metodą, bez ustawienia czasu. Jeśli ta opcja nie zostanie wybrana, piekarnik odczekuje 10 minut i się
wyłącza. Nie można wtedy przedłużyć pieczenia.
Sonda może być także użyta w funkcji KONWENCJONALNE, PIECZ. KONWEKCYJNE, TERMOOBIEG,
TURBOGRILL i MAXI COOKING. Jeśli sonda nie zostanie włożona, pieczenie jest realizowane w trybie
tradycyjnym lub na ekranie zostaje wyświetlony komunikat o niepodłączeniu sondy. Komunikat jest
wyświetlony przez 3 sekundy, następnie piekarnik działa tak, jakby wybrano funkcję "własne", zgodnie z
opisem powyżej.
USTAWIENIA
1. Aby zmienić niektóre parametry wyświetlacza, należy wybrać pozycję "USTAWIENIA" w menu
głównym za pomocą pokrętła wyboru funkcji.
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawią się parametry, które można zmieniać (język,
głośność sygnału dźwiękowego, jasność wyświetlacza, czas, tryb eko).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać ustawienie, które ma zostać zmienione.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
5. Aby zmienić parametr, postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu.
6. Nacisnąć przycisk ; na wyświetlaczu pojawi się komunikat potwierdzający wykonanie czynności.
UWAGA:
Gdy piekarnik jest wyłączony, jeśli aktywna jest funkcja TRYB EKO (oszczędzanie energii),
wyświetlacz zgaśnie po kilku sekundach, pokazując godzinę. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na
wyświetlaczu i włączyć oświetlenie wewnętrzne, wystarczy nacisnąć dowolny przycisk lub obróc
którymkolwiek pokrętłem. Jeżeli podczas pieczenia włączony jest TRYB EKO, oświetlenie piekarnika zostanie
wyłączone po 1 minucie od rozpoczęcia pieczenia i włączone ponownie po każdym działaniu użytkownika.
Jeśli funkcja ta nie jest aktywna (Wyłączony), po kilku minutach zmniejsza się jedynie jasność wyświetlacza.
BLOKADA PRZYCISKÓW
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania.
Funkcje pieczenia automatycznego
Specjalne
Tradycyjne
Przepisy z sondą
Funkcje pieczenia automatycznego
Pieczeń wołowa
Pieczeń cielęca
Własne
Włóż sondę do mięsa
lub wciśnij OK
Sonda do mięsa
podłączona
TEMPERATURA
150°C
SONDA DO MIĘSA
Pieczenie
100°C
BIEŻĄCE
79°C
TEMPERATURA
150°C
SONDA DO MIĘSA
Osiągnięto temperaturę
100°C
BIEŻĄCE
100°C
Włóż sondę do mięsa
lub wciśnij OK
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
KONIEC
Konwencjonalne
--:--
--:--
TEMPERATURA
150°C
SONDA DO MIĘSA
Konwencjonalne
100°C
PL15
Aby ją włączyć, należy jednocześnie nacisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej
3 sekundy. Jeśli blokada jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia
się stosowny komunikat oraz symbol . Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją
wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej opisane czynności. Gdy blokada przed dziećmi jest włączona,
piekarnik można wyłączyć, ustawiając pokrętło na 0 (zero). W takiej sytuacji jednak konieczne jest ponowne
ustawienie wcześniej wybranej funkcji.
PL16
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
SZYBKIE
NAGRZEWANIE
WSTĘPNE
Do szybkiego wstępnego nagrzewania piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać
3. półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z mokrym
nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
GRILL
Do pieczenia plastrów mięsa, szaszłyków, kiełbasek; do zapiekania warzyw
oraz przyrumieniania chleba. Zaleca się umieszczenie potrawy na poziomie
4. lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się używanie blachy-ociekacza, na
której będzie się zbierał kapiący tłuszcz. Umieścić blachę na 3. lub 4.
poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie blachy-ociekacza,
która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić blachę na 1. lub
2. poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać
piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Wraz
z tą funkcją można stosować rożen, jeśli jest w zestawie.
TERMOOBIEG
Do jednoczesnego pieczenia potraw na kilku półkach (maks. trzech).
Potrawy mogą być różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury
pieczenia (np. ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez
wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Gdy pieczenie
odbywa się tylko na jednej półce, należy korzystać z 3. poziomu. W
przypadku pieczenia na dwóch półkach należy używać 1. i 4. poziomu, a w
przypadku pieczenia na trzech półkach — 1., 3. i 5. poziomu. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Korzystać z 3. poziomu. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
SPECJALNE Patrz FUNKCJE SPECJALNE.
USTAWIENIA
Konfigurowanie ustawień wyświetlacza (język, godzina, jasność, głośność
sygnału dźwiękowego, tryb eko).
PRZEPISY
Możliwość wyboru spośród 30 różnych przepisów ustawionych fabrycznie
(patrz załączona książka kucharska). Piekarnik automatycznie ustawia
optymalną temperaturę, funkcję oraz czas pieczenia Należy dokładnie
przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowania, akcesoriów oraz
poziomów pieczenia, podanych w książce kucharskiej.
PL17
PRZEPISY Z SONDĄ
MIĘSA
Aby wybrać 7 optymalnych trybów pieczenia różnych typów mięsa.
Piekarnik automatycznie ustawia końcową temperaturę wewnętrzną
wybranego mięsa oraz idealną temperaturę pieczenia. Wartości te znajdują
się w tabeli pieczenia, jednak można je zmienić ręcznie w pewnym zakresie.
Aby prawidłowo włożyć i używać sondy, należy postępować zgodnie z
instrukcjami w odpowiednim akapicie. Umieścić mięso na trzeciej półce,
korzystając z formy do pieczenia umieszonej na ruszcie lub samego
ociekacza. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia można
otworzyć drzwiczki piekarnika, aby sprawdzić stan mięso lub dodać
wywaru, ale należy uważać, aby nie przesunąć sondy.
SKRÓTY
Bezpośredni dostęp do 10 najczęściej używanych funkcji. Aby zmienić
ustawienia żądanej funkcji, patrz rozdział "WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA".
SPECIAL (Funkcje specjalne)
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYMYWANIE W
CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np.
mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy na
środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w komorze
przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze jest
wyższa niż 40°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
DANIA GOTOWE
Do pieczenia gotowych dań przechowywanych w temperaturze otoczenia
lub w chłodziarce (kruche ciasteczka, gotowe ciasta do pieczenia, bułeczki,
pierwsze dania oraz produkty piekarnicze). Ta funkcja umożliwia szybkie i
delikatne pieczenie, a także odgrzewanie uprzednio przyrządzonej
żywności. Należy przestrzegać wskazówek dotyczących przygotowania
podanych na opakowaniu mrożonek. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
PIECZENIE MAXI
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub
2. poziomu w zależności od rozmiarów mięsa. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.Zaleca się obrócenie mięsa podczas pieczenia w celu
zapewnienia równomiernego przyrumienienia z obu stron. Warto od czasu
do czasu podlewać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego
wysuszenia.
MROŻONKI
Lasagne
Funkcja automatycznie dobiera najlepszą temperaturę oraz tryb pieczenia
dla 5 różnych kategorii gotowych dań mrożonych. Korzystać z 2. lub
3. poziomu pieczenia. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
Pizza
Strudel
Frytki
Chleb
Własne
Można indywidualnie ustawić temperaturę w zakresie od 50 do 250°C,
odpowiednio do różnych typów produktów.
TERMOOBIEG EKO
Do pieczenia na jednym poziomie nadziewanych pieczeni i mięs pociętych
na kawałki. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch
wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. W
przypadku tej funkcji EKO podczas pieczenia oświetlenie pozostaje
wyłączone. Można je tymczasowo włączyć ponownie, naciskając przycisk
potwierdzenia. Aby maksymalnie zwiększyć wydajność energetyczną
zaleca się, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. Zaleca
się korzystanie z poziomu 3. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
PL18
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
- 2/3 160-180 30-90 Tortownica na ruszcie
- 1-4 160-180 30-90
Poziom 4: tortownica na
ruszcie
Poziom 1: tortownica na
ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
- 3 160-200 35-90
Ociekacz/blacha do ciast lub
tortownica na ruszcie
- 1-4 160-200 40-90
Poziom 4: tortownica na
ruszcie
Poziom 1: tortownica na
ruszcie
Biszkopty/Tarty
- 3 170-180 20-45
Ociekacz i blacha do
pieczenia ciast
- 1-4 160-170 20-45
Poziom 4: kosz
Poziom 1: ociekacz i blacha
do pieczenia ciast
- 1-3-5 160-170 20-45*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: ociekacz i blacha
do pieczenia ciast
Ptysie
- 3 180-200 30-40
Ociekacz i blacha do
pieczenia ciast
- 1-4 180-190 35-45
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: ociekacz i blacha
do pieczenia ciast
- 1-3-5 180-190 35-45*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: ociekacz i blacha
do pieczenia ciast
Bezy
- 3 90 110-150
Ociekacz i blacha do
pieczenia ciast
- 1-4 90 140-160
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: ociekacz i blacha
do pieczenia ciast
- 1-3-5 90
140-
160*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: ociekacz i blacha
do pieczenia ciast
PL19
Chleb / pizza /
focaccia
-1/2190-250 15-50
Ociekacz i blacha do
pieczenia ciast
- 1-4 190-250 20-50
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: ociekacz i blacha
do pieczenia ciast
- 1-3-5 190-250 25-50*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: ociekacz i blacha
do pieczenia ciast
Tarta mięsno-
warzywna
(tarta warzywna,
quiche lorraine)
- 3 180-190 40-55 Tortownica na ruszcie
- 1-4 180-190 45-70
Poziom 4: tortownica na
ruszcie
Poziom 1: tortownica na
ruszcie
- 1-3-5 180-190 45-70*
Poziom 5: tortownica na
ruszcie
Poziom 3: tortownica na
ruszcie
Poziom 1: ociekacz lub
blacha do ciast + tortownica
Nadziewane ciasto
francuskie/
Francuskie paszteciki
z mięsno-warzywne
- 3 190-200 20-30
Ociekacz i blacha do
pieczenia ciast
- 1-4 180-190 20-40
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: ociekacz i blacha
do pieczenia ciast
- 1-3-5 180-190 20-40*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: ociekacz i blacha
do pieczenia ciast
Lasagne/Makaron
zapiekany/
Cannelloni/Potrawy z
formy
- 3 190-200 45-55 Forma na ruszcie
Baranina/Cielęcina/
Wołowina/
Wieprzowina 1 kg
- 3 190-200 80-110
Ociekacz lub forma na
ruszcie
Kurczak/Królik/
Kaczka 1 kg
- 3 200-230 50-100
Ociekacz lub forma na
ruszcie
Indyk/Gęś 3 kg - 2 190-200 80-130
Ociekacz lub forma na
ruszcie
Ryba pieczona/
potrawy pieczone w
papierze (filet,
wcałości)
- 3 180-200 40-60
Ociekacz lub forma na
ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL20
Nadziewane
warzywa (pomidory,
cukinie, bakłażany)
- 2 180-200 50-60 Forma na ruszcie
Tost y - 5 Wysoka 3-6 Ruszt
Filety/kawałki ryb - 4 Średnia 20-30
Poziom 4: ruszt (obrócić
potrawę w połowie
pieczenia)
Poziom 3: ociekacz
napełniony wo
Kiełbaski/szaszłyki/
żeberka/
hamburgery
- 5
Średnia-
Wysoka
15-30
Poziom 5: ruszt (obrócić
potrawę w połowie
pieczenia)
Poziom 4: ociekacz
napełniony wo
Kurczak pieczony
1–1,3 kg
- 2 Średnia 55-70
Poziom 2: ruszt (obrócić
potrawę po upływie dwóch
trzecich czasu pieczenia)
Poziom 1: ociekacz
napełniony wo
- 2 Wysoka 60-80
Poziom 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Poziom 1: ociekacz
napełniony wo
Krwisty rostbef 1 kg - 3 Średnia 35-45
Forma na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę
po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Udziec jagnięcy/
golonka
- 3 Średnia 60-90
Ociekacz lub forma na
ruszcie (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 3 Średnia 45-55
Ociekacz lub blacha na
ruszcie (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Zapiekane warzywa - 3 Wysoka 10-15 Forma na ruszcie
Lasagne i mięso - 1-4 200 50-100*
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub naczynie na ruszcie
Mięso i ziemniaki - 1-4 200 45-100*
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub naczynie na ruszcie
Ryba i warzywa - 1-4 180 30-50*
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub naczynie na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Whirlpool AKZM 666/IX instrukcja

Typ
instrukcja