9
AKCESORIA
INFORMACJE OGÓLNE
N
A RYNKU dostępnych jest wiele różnorodnych ak-
cesoriów. Przed ich zakupem należy upewnić się,
czy nadają się do gotowania na parze.
N
ALEŻY UPEWNIĆ SIĘ, CZY ZACHOWANA JEST odległość co
najmniej 30 mm pomiędzy górną krawędzią na-
czynia a sufitem komory, aby zapewnić odpo-
wiednie wnikanie pary do naczynia.
TACKA DO GOTOWANIA NA PARZE
T
ACKI DO GOTOWANIA NA PARZE NALEŻY UŻYWAĆ do go-
towania takich potraw jak ryby,
warzywa i ziemniaki.
KUCHENKI BEZ TACK I DO GOTO-
WANIA NA PARZE NALEŻY UŻYWAĆ
do gotowania takich potraw jak ryż i zboża.
POJEMNIK NA WODĘ
P
OJEMNIK NA WODĘ ZNAJDUJE SIĘ za drzwiczkami i jest
dostępny zaraz po otwarciu drzwiczek.
WSZYSTKIE FUNKCJE GOTOWANIA
wymagają napełnienia po-
jemnika na wodę.
POJEMNIK NA WODĘ NALEŻY na-
pełnić wodą z kranu do zna-
ku „MAX”.
UŻYWAĆ WYŁĄCZNIE świeżej
wody z kranu lub wody bu-
telkowanej z ujęcia. Nigdy nie
należy używać wody destylowanej lub filtrowa-
nej, ani jakichkolwiek innych płynów w pojemni-
ku na wodę.
PO KAŻDYM UŻYCIU KUCHENKI NALEŻY OPRÓŻNIĆ POJEMNIK
NA WODĘ. Przemawiają za tym względy higienicz-
ne. Zapobiega to również gromadzeniu się skro-
plin wewnątrz urządzenia.
OSTROŻNIE (powoli, aby nie rozlać) wyciągnąć po-
jemnik na wodę z jego komory. Należy go trzy-
mać poziomo, aby pozwolić pozostałej wodzie na
wypłynięcie z gniazda zaworu.
WYBÓR NACZYNIA DO GOTOWANIA
J
EŚLI TO TYLKO MOŻLIWE, NALEŻY STOSOWAĆ NACZYNIA Z
OTWORAMI , np. do gotowania warzyw. Para będzie
miała swobodny dostęp do potrawy ze wszyst-
kich stron, a potrawa ugotuje się równomiernie.
PARA Z ŁATWOŚCIĄ DOSTAJE SIĘ do przestrzeni pomię-
dzy dużymi kawałkami żywności, takimi jak np.
duże ziemniaki. Zapewnia to równomierne i sku-
teczne gotowanie. Pozwala to na ugotowanie du-
żych ilości w takim samym czasie, jak ilości mniej-
szych. Umieszczenie (rozłożenie) żywności w spo-
sób umożliwiający parze równomierny i łatwy do-
stęp do poszczególnych kawałków żywności po-
zwala na jej ugotowanie w takim samym czasie,
jak dla mniejszych ilości.
BARDZIEJ ZWARTE POTRAWY , takie jak zapiekanki, cia-
sta, groszek, szparagi, które zawierają bardzo
mało wolnych przestrzeni lub nie mają ich wcale,
będą wymagały dłuższego gotowania, ponieważ
para działa w mniejszej przestrzeni.
PODKŁADKA GUMOWA
D
OSTARCZONA W ZESTAWIE GĄBKA słu-
ży do wycierania skroplin, ja-
kie mogą pozostawać w ostygłej
kuchence po gotowaniu. Aby
się nie oparzyć, zaczekać aż ku-
chenka ostygnie.
RUSZT DRUCIANY
OCIEKACZ
WŁOŻYĆ OCIEKACZ pod ruszt drucia-
ny i tackę do gotowa-
nia na parze. Może on
być również stosowa-
ny jako naczynie do go-
towania lub jako blacha
do pieczenia.
Ociekacz służy on do zbierania kapiącego sosu
oraz cząstek żywności, które mogłyby zabrudzić i
zaplamić wnętrze kuchenki.
Należy unikać umieszczania naczyń bezpośred-
nio na dnie kuchenki.
RUSZT DRUCIANY umożliwia cyrkulację gorącego po-
wietrza wokół potrawy. Umieścić potrawę bez-
pośrednio na ruszcie lub
użyć go jako podstaw-
ka pod garnki, blachy do
pieczenia lub inne na-
czynia kuchenne.
W przypadku umieszczenia potraw bezpośrednio
na ruszcie pod ruszt należy włożyć ociekacz.