HOTPOINT/ARISTON MS 998 IX HA Daily Reference Guide

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
Daily Reference Guide
PL
1
OPIS PRODUKTU
PANEL STEROWANIA
1. Panel sterowania
2. Oświetlenie
3. Podłączenie sondy do potraw
4. Prowadnice
5. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
6. Czujnik temperatury
7. Zawór wlotowy pary
8. Zbiornik wody
9. Drzwiczki
1. ĄCZANIE / WĄCZANIE /
PRZERYWANIE
Aby włączyć lub wyłączyć piekarnik,
a także wyłączyć lub czasowo
zatrzymać działanie funkcji.
2. MENU
Aby uzyskać szybki dostęp do
głównego menu.
3. ULUBIONE
Aby uzyskać dostęp do 10
ulubionych funkcji.
4. POWRÓT
Aby wrócić do poprzedniego menu.
5. WYŚWIETLACZ
6. PRZYCISKI NAWIGACJI
Aby poruszać się po systemie
menu, przesuwać kursor i zmieniać
ustawienia.
7. OK / WYBIERZ
Aby wybierać funkcje i potwierdzać
ustawienia.
8. START
Aby rozpocząć działanie funkcji,
kra została wybrana.
PRZEWODNIK UŻYTKOWNIKA
Przed użyciem urządzenia prosimy o uważne przeczytanie Zasad
bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PIEKARNIKA
HOTPOINT - ARISTON
Aby móc korzystać z programu
kompleksowej pomocy i wsparcia, należy
zarejestrować swój produkt na stronie
www. hotpoint. eu/ register
WWW
Zasady bezpieczeństwa oraz Instrukc
obsługi i konserwacji urządzenia można
pobrać odwiedzając naszą stronę docs.
hotpoint.eu i postępując zgodnie ze
wskazówkami zamieszczonymi na odwrocie
tej broszury.
1
2
3
4
8
7
9
6
5
1 4
32 5
76 8
2
AKCESORIA
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
UMIESZCZANIE AKCESORIÓW NA
PROWADNICACH
Umieścić tacę do gotowania parowego poziomo,
wsuwając ją po prowadnicach i pilnując, aby strona z
zawiniętym brzegiem skierowana była ku górze.
Poziomy (szyn), na których mogą zostać umieszczone
akcesoria, są numerowane od 1. (najniższego) do 4.
(najwyższego).
4
3
2
1
WYJMOWANIE I PONOWNY MONT
PROWADNIC
Aby wyjąć prowadnice, należy wysunąć je do przodu i
pociągnąć do siebie, odczepiając od wsporników (rys.
a).
Aby ponownie umieścić szyny w piekarniku, zahacz
je na wspornikach popychając je lekko w dół aż
zaskoczą na swoje miejsce (rys. b).
a. B.
RUSZT
Pozwala zapewnić odpowiednią
cyrkulację gorącego powietrza.
Umieść potrawę bezpośrednio
na ruszcie lub używaj rusztu
pomocniczo do blach, form i innych
naczyń do pieczenia, odpornych na
wysokie temperatury. W przypadku pieczenia potraw
bezpośrednio na ruszcie, należy umieścić pod nim
wanienkę ściekową.
Ruszt można również umieścić bezpośrednio na
wanience ściekowej lub tacy do gotowania parowego
(na tym samym poziomie).
BLACHAOCIEKACZ
W przypadku funkcji “Termoobieg”
używana jest jako blacha do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw lub
żnego typu pieczywa i ciast.
Używa się jej również pomocniczo
wraz z innymi naczyniami do
pieczenia, odpornymi na wysokie
temperatury - dzięki jej zastosowaniu nie trzeba
umieszczać niczego na spodzie piekarnika.
Umieszczona pod rusztem lub tacą do gotowania
parowego służy do zbierania tłuszczu lub płynów
powstających przy pieczeniu potraw.
TACA DO GOTOWANIA NA PARZE
Ułatwia prawidłową cyrkulację
pary, zapewniając równomiernie
gotowanie się potraw. Aby
zebrać płyny powstające podczas
gotowania, umieścić blachę-
ociekacz poziom niżej niż tacę.
ZBIORNIK WODY
Do zbiornika wody można łatwo uzyskać
dostęp otwierając drzwiczki. Można
go wyjąć, podnosząc lekko do góry i
pociągając do siebie.
Zbiornik należy napełniać pitną wodą, aż
do znaku „MAX”.
Po napełnieniu zbiornika umieścić go ponownie w
uchwycie. Dopilnować, aby znajdował się w prawidłowej
pozycji: Górna i prawa strona zbiornika wody powinny
dotykać powierzchni uchwytu.
Włożyć zbiornik wody do końca i docisnąć w dół, aż
zatrzaśnie się na swoim miejscu.
Ostrożnie wyjąć zbiornik wody i opróżnić go po każdym
użyciu. Pamiętać o spuszczeniu wody także z rury
zbiornika.
SONDA DO POTRAW
Służy do pomiaru temperatury
wewnętrznej potraw podczas
pieczenia.
GĄBKA
Do usuwania skroplin powstałych podczas
pieczenia.
Przed zakupem innych akcesoriów dostępnych
na rynku upewnij się, że są odporne na wysokie
temperatury i nadają się do pieczenia z
wykorzystaniem pary.
Dopilnuj, aby pomiędzy wierzchem każdego
naczynia a ściankami komory piekarnika
było przynajmniej 30 mm wolnego miejsca
pozwalającego na odpowiednią cyrkulację pary.
PL
3
RĘCZNE
PARA
Do gotowania na parze naturalnych i zdrowych
potraw. Ta funkcja nadaje się szczególnie do gotowania
warzyw, ryb i owoców, oraz blanszowania.
TERMOOBIEG
Do gotowania potraw w sposób pozwalający
uzyskać podobne rezultaty co w przypadku zwykłego
piekarnika.
Zalecamy używanie z tą funkcją rusztu, ponieważ
umożliwia on odpowiednią cyrkulację powietrza.
Do przygotowywania potraw można używać blach lub
innych naczyń do pieczenia, odpowiednich do użytku
w piekarniku.
TERMOOBIEG + PARA
Ta funkcja łączy w sobie cechy pieczenia w
piekarniku z gotowaniem na parze. Pozwala sprawnie
i wydajnie przyrządzać potrawy chrupiące z zewnątrz i
jednocześnie delikatne i soczyste w środku.
ROZMRAŻANIE PAROWE
Służy do rozmrażania mięsa, drobiu, ryb, warzyw,
pieczywa i owoców. Aby uzyskać najlepsze rezultaty,
zalecamy nie rozmrażać żywności całkowicie, lecz
pozwolić rozmrozić się jej do końca pozostawiając ją na
jakiś czas do odczekania.
ODGRZEWANIE NA PARZE
Służy do odgrzewania gotowych potraw -
zamrożonych, schłodzonych lub w temperaturze
pokojowej.
DOGOTOWYWANIE
Służy do optymalizacji przyrządzania gotowych
potraw, zachowując ich miękkość i soczystość. Zaleca
się umieszczanie potraw na blasze do pieczenia i
gotowanie ich na parze na poziomie 3 piekarnika, z
wanienką ściekową na poziomie niżej. Należy ustawić
temperaturę piekarnika na taką, jaką potrawa ma mi
po wyjęciu z piekarnika.
FUNKCJE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
FUNKCJE SPECJALNE
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów
ciast. Aby zachować doskonałą jakość wyrastania, nie
należy włączać tej funkcji, kiedy piekarnik jest wciąż
gorący po poprzednim cyklu pieczenia.
PR
ZECHOWYWANIE
Służy do przygotowywania przetworów z
owoców i warzyw.
JOGURT
Służy do przyrządzania jogurtu.
DEZYNFEKCJA
Służy do dezynfekcji butelek dla niemowląt lub
słoików.
OPRÓŻNIANIE
Służy do automatycznego opróżniania komory
piekarnika, aby nie pozostawiono resztek wody
wewnątrz urządzenia, gdy planowana jest dłuższa
przerwa w jego eksploatacji. Funkcja ta może zostać
włączona tylko, jeśli temperatura piekarnika jest niższa
niż 60 °C.
ODKAMIENIANIE
Ułatwia czyszczenie komory piekarnika. Zaleca
się włączanie tej funkcji w regularnych odstępach
czasu.
CZYSZCZENIE PAROWE
Ułatwia czyszczenie komory kotła. Regularne
stosowanie tej funkcji zapobiega tworzeniu się osadów,
kre mogłoby zniszczyć powierzchnie wnętrza
komory.
ASSISTED MODE
Służy do wyboru jednego z wielu wstępnie
zaprogramowanych trybów wydajnego przyrządzania
makaronu, ryżu, dań wegetariańskich, mięsa, ryb,
drobiu, przystawek, pizzy, ciast, chlebów, jaj, ciastek i
deserów. Piekarnik automatycznie zastosuje ustawienia
zalecane dla dania każdego typu, a czasem wyświetli
także instrukcje postępowania pomagające osiągnąć
najlepsze rezultaty.
USTAWIENIA
Pozwala uzyskać dostęp do menu, w krym można
zmienić ustawienia piekarnika i wyświetlacza (język, czas,
jasność, głośność sygnałów, tryb ECO, kalibrację).
Uwaga: Gdy włączony jest tryb EKO, jasność wyświetlacza
zostanie po kilku sekundach zmniejszona, aby oszczędzać
energię. Wyświetlacz uruchomi się ponownie automatycznie,
gdy tylko zostanie wciśnięty któryś z przycisków itd.
4
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBIERANIE FUNKCJI
Funzioni di cottura manuali
Scong. a vapore
Impostazioni
Manuale
1
4
2
3
Manual. funk. gotowania
Rozm. parowe
Ustawienia
Ręczne
1. Symbol wybranej funkcji
2. Wybrana funkcja
3. Inne dostępne funkcje
4. Opis wybranej funkcji
WŁĄCZANIE PIEKARNIKA
Nacisnąć
: Wyświetlacz pokaże menu główne.
PORUSZANIE SIĘ PO MENU
Naciśnij
lub aby poruszać się po menu
głównym i podświetl funkcję, krą chcesz wybrać.
WYBIERZ POZYCJĘ Z MENU
Kiedy żądana pozycja jest podświetlona na
wyświetlaczu, wciśnij
, by potwierdzić i przejść do
ustawień menu dla tej funkcji lub do listy funkcji.
WYBIERZ FUNKC
Wciśnij
lub , by poruszać się po dostępnej
liście. Wciśnij
, by potwierdzić i przejść do menu
ustawień.
OPCJA SONDY DO POTRAW
Po dokonaniu wyboru żądanej funkcji pojawią się
komunikaty niektórych funkcji automatycznych z
pytaniem, czy używana będzie sonda do potraw.
Wciśnij
lub by podświetlić żądaną opcję, a
następnie potwierdź, wciskając
.
1. WYBIERZ JĘZYK
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Wyświetlacz pokaże listę
dostępnych języków.
Please select language
Italiano
Türkçe
English
ywając lub , wybrać żądany język i
potwierdzić, wciskając
.
Uwaga: Wyboru języka można również dokonać ponownie,
za pomocą menu „Ustawienia”.
2. USTAWIENIE CZASU
Po dokonaniu wyboru języka, należy ustawić bieżący
czas: na wyświetlaczu będzie migać godzina 12:00.
Premere per impostare il tempo, OK per terminare
HH MM
12:00
Naciśnij aby ustawić czas, a później OK aby zakończ
GG MM
ywając lub ustawić właściwy czas i
potwierdzić, wciskając
.
Uwaga: W przypadku dłuższej przerwy w dostawie prądu
może zajść potrzeba ponownego ustawienia czasu.
3. PŁUKANIE I NAPEŁNIANIE ZBIORNIKA WODY
Wyjmij gąbkę, a następnie opłucz i napełnij wodą
pitną zbiornik wody, aż do znaku “MAX”.
4. KALIBRACJA
Aby umożliwić piekarnikowi wydajną produkcję
pary, należy go skalibrować przed używaniem go do
gotowania.
Po napełnieniu zbiornika wody i umieszczeniu go we
aściwym miejscu, wciśnij
, by włączyć piekarnik,
a następnie
lub , aby wybrać w menu pozyc
“Ustawienia” i wciśnij
. Wybierz “Kalibracja” i
potwierdź, wciskając ponownie
.
Wciśnij
, by rozpocząć kalibrację. Zwróć uwagę, by
drzwi piekarnika pozostały zamknięte przez cały czas
trwania procesu kalibracji.
Kiedy kalibracja zostanie zakończona, pozostawić
piekarnik do ostygnięcia, a następnie wyczyścić
komorę kotła za pomocą ściereczki.
Uwaga: Proces kalibracji może powodować powstawanie
dużych ilości pary: Jest to normalne zjawisko.
5. WYGRZEWANIE PIEKARNIKA
Przed przystąpieniem do korzystania z piekarnika
zaleca się przeprowadzenie procedury wygrzewania
pustego piekarnika. Pozwoli to usunąć wszystkie
nieprzyjemne zapachy, pozostałe po procesie
produkcji urządzenia.
Zaleca się nagrzanie piekarnika do temperatury
200°C na około godzinę, przy zastosowaniu funkcji
Termoobieg". Aby prawidłowo ustawić tę funkcję,
postępuj zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
UP
PL
5
. NAGRZEWANIE
Funkcja “Termoobieg” (i automatycznie dla niektórych
programów w “Assisted Mode”) może być używana
do nagrzewania piekarnika przed przystąpieniem do
pieczenia.
Wybór „Tak włączy funkcję nagrzewania. Po
uruchomieniu funkcji, wyświetlacz będzie pokazyw
postęp nagrzewania.
Preriscaldamento
TEMPERATURA
160°C
INSERIRE IN
-00:10
Nagrzewanie wstępne
TEMPERATURA CZAS PIECZENIA
Kiedy nagrzewanie zostanie zakończone, urządzenie
wyda charakterystyczny sygnał dźwiękowy, a
wyświetlacz pokaże, że piekarnik osiągnął ustawioną
temperaturę. Wówczas można umieścić potrawy
wewnątrz komory i wcisnąć
, aby rozpocząć
pieczenie.
Uwaga: W czasie trwania fazy nagrzewania nie wolno używać
sondy do potraw.
Wybór “Nie skróci całkowity czas pieczenia (w tym fazy
nagrzewania) i zużycie energii aż do 25%.
Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem procesu
nagrzewania może mieć wpływ na jakość pieczonych potraw.
. USTAWIANIE CZASU ZAKCZENIA PIECZENIA/
OPÓŹNIONEGO STARTU
Wiele funkcji pozwala ustawić czas zakończenia
pieczenia poprzez opóźnienie czasu uruchomienia
funkcji. Podczas ustawiania czasu trwania tej funkcji,
wyświetlacz będzie pokazywać, o której godzinie
pieczenie zostanie zakończone.
lub , by przejść kursorem do opcji KONIEC,
a następnie wcisnąć
: Będzie migał czas.
lub , by wybrać godzinę, o której ma
zakończyć się proces pieczenia i wcisnąć
.
Wcisnąć
i umieścić potrawę w piekarniku, a
następnie wcisnąć ponownie
, by włączyć funkcję:
Piekarnik włączy się automatycznie po uynięciu
czasu obliczonego tak, by cykl pieczenia zakończył się
o ustawionej godzinie.
LIVELLO VAPORE
TEMPERATURA
180 °C
TEMPO COTTURA
AVVIO IN
-00:36
00:20
Aria forzata + Vap.
Termoobieg + para
POZIOM PARY
TEMPERATURA
URUCHOM ZA
CZAS PIECZENIA
Duza
Uwaga: Wciskając można włączyć tę funkcję
natychmiast, pomijając ustawiony czas opóźnienia.
. FUNKCJE UŻYWAJĄCE PARY
Jeśli wybrano funkcję wymagającą użycia pary,
wyświetlacz zawsze przypomni, by napełnić
całkowicie zbiornik wody.
Po potwierdzeniu, że zbiornik został napełniony pitną
wodą aż do znaku “MAX”, wcisnąć
, by przejść do
menu ustawień dla tej funkcji.
PRZESUŃ KURSOR
Naciśnij
lub , by przesunąć kursor na ustawienia,
które możesz zmienić.
ZASTOSUJ USTAWIENIA
Gdy kursor znajdzie się we właściwej pozycji, zmienić
ustawienia wciskając
: Wybrane ustawienie
zacznie migać.
Za pomocą przycisków
lub zmienić ustawienie i
nacisnąć
, by potwierdzić zmianę.
Uwaga: Możesz zmienić ustawienia później, nawet w trakcie
procesu pieczenia, wykonując ponownie te same czynności.
WŁĄCZANIE FUNKCJI
Kiedy wyświetlane są żądane ustawienia, nacisnąć
, by włączyć funkcję.
Uwaga: Włączoną funkcję można zatrzymać, wciskając jeden
raz .
Aby wznowić działanie funkcji wciśnij .
2. USTAWIANIE I WŁĄCZANIE FUNKCJI
LIVELLO VAPORE
Alto
TEMPERATURA
180 °C
TEMPO COTTURA
TEMPO FINE
18:30
00:20
Aria forzata + Vap.
Termoobieg + para
Duza
POZIOM PARY
1
5
2
3
4
TEMPERATURA
KONIEC
CZAS PIECZENIA
1. Ustawienia parametrów funkcji
(temperatura, poziom pary, etc.)
2. Kursor
(wyświetla wybrane ustawienia)
3. Czas trwania
4. Czas, po którym funkcja się wyłączy
5. Nazwa funkcji
6
. UŻYWANIE SONDY DO POTRAW
Sonda do potraw umożliwia
mierzenie temperatury
wewnątrz potraw podczas
pieczenia.
Umieść sondę do potraw
głęboko w pieczonym
mięsie, omijając kości i tłuste
fragmenty.
Drób: Umieść końcówkę sondy
w środku piersi, omijając puste
przestrzenie.
Duże kawałki mięsa (np. udźce):
Umieść końcówkę sondy w
najgrubszym miejscu.
Ryby (całe): Umieść końcówkę
sondy w najgrubszym miejscu, omijając kręgosłup
ryby.
UŻYWANIE TRYBU RĘCZNEGO
Włożyć danie. Zaleca się umieszczać potrawy na
ruszcie, z wanienką ścieko na niższym poziomie,
która będzie zbierać wyciekające płyny.
Zdjąć osłonę pokrywającą rączkę sondy do potraw
i podłączyć wtyczkę. Przed zamknięciem drzwiczek
piekarnika upewnić się, że kablem można swobodnie
poruszać.
Wybierz tryb ręczny: Ustawienia menu dla tej funkcji
pozwalają zmienić temperaturę piekarnika lub pary, a
także temperaturę wymaganą dla sondy do potraw.
TEMPERATURA
100 °C
SONDA
ORA D INIZIO
18:20
57°C
Vapore
Para
TEMPERATURA
CZAS ROZPOCZĘCIA
SONDA DO POTRAW
Po zastosowaniu wszystkich żądanych ustawień,
wciśnij START, by uruchomić tryb: Urządzenie
wyda charakterystyczny sygnał dźwiękowy, a kiedy
sonda do potraw osiągnie żądaną temperaturę, na
wyświetlaczu pojawi się odpowiednia informacja.
Uwaga: Nie wolno podłączać sondy do potraw po włączeniu
trybu ręcznego.
W TRYBIE WSTĘPNIE ZAPROGRAMOWANYM
Niektóre funkcje przepisów w Trybie wstępnie
zaprogramowanym pozwalają używać sondy
do potraw: Wybrać opcję SONDA DO POTRAW i
postępować zgodnie z instrukcjami na wwietlaczu.
Kiedy urządzenie o to poprosi, umieścić naczynia
w piekarniku i podłączyć sondę do potraw do
odpowiedniego gniazda.
Roast Beef
TEMPERATURA
200°C
SONDA
55°C
Pieczeń wołowa
TEMPERATURA SONDA DO POTRAW
Uwaga: Jeśli wybrano opcję nagrzewania, nie będzie można
dodać potraw lub podłączyć sondy do potraw dopóki
nagrzewanie się nie zakończy.
. UŻYWANIE FUNKCJI SPECJALNYCH
PRESERVATION
Do sporządzania konfitur i innych przetworów zaleca
się używanie tylko świych, wysokiej jakości owoców i
warzyw.
Wypełnić słoiki owocami lub warzywami (jeśli to możliwe,
podgotowanymi) i polać je płynem konserwującym lub
syropem puszkowym, pozostawiając ok. 2 cm do krawędzi
słoika. Następnie luźno nałożyć nakrętki, bez zakręcania.
Umieścić ruszt na poziomie 2, z wanienką ściekową na
poziomie niżej, i umieścić słoiki na ruszcie. Można równi
umieścić słoiki bezpośrednio na wanience ściekowej.
Włączyć funkcję. Gdy funkcja zostanie zakończona,
starannie zakręcić pokrywki słoiw (ywając rękawic
kuchennych lub chroniąc dłonie odporną na wysokie
temperatury ściereczką) i zostawić je do schłodzenia w
pokojowej temperaturze.
Uwaga: Do efektywnego czyszczenia słoików zaleca się
ywanie funkcji “Dezynfekcja".
JOGURT
Przed uruchomieniem tej funkcji, dodaj ok. 100 g
dostępnego na rynku świeżego jogurtu na bazie pełnego
mleka na jeden litr pełnego mleka.
Uwaga: W przypadku mleka niepasteryzowanego, zagotować
je aż do stanu wrzenia i pozostawić do ochłodzenia do
temperatury pokojowej.
Roztwór ten wlać do słoików odpornych na wysoką
temperaturę, przykryć odpornymi na wysoką temperaturę
zakrętkami lub zafoliować i ustawić na ruszcie, na poziomie
2.
Wybrać funkcję i ustawić czas trwania, do pięciu godzin (nie
można zmieniać temperatury).
Gdy funkcja zostanie zakończona, przed podaniem
wstawić jogurt na kilka godzin do lodówki, pozwalając
mu się schłodzić. Będzie nadawał się do spożycia przez 1-2
tygodnie. W ciągu 5-7 dni można wykorzystać część tego
jogurtu do sporządzenia następnej porcji.
Uwaga: Zaleca się korzystanie z funkcji “Dezynfekcja,
by dokładnie wyczyścić naczynia i słoiki potrzebne do
przygotowania jogurtu.
OPRÓŻNIANIE
Aby zapobiec pozostawaniu wewnątrz urządzenia
resztek wody, zaleca się włączać tę funkcję przed każdą
planowaną przerwą w eksploatacji piekarnika.
Uwaga: Jeśli komora piekarnika jest zbyt gorąca, funkcja
ta będzie niedostępna do momentu, gdy temperatura
w piekarniku spadnie poniżej 60 °C. Funkcja włączy się
automatycznie, kiedy tylko komora piekarnika osiągnie tę
temperaturę.
Włączyć tę funkcję i postępować zgodnie z instrukcjami
podanymi na wyświetlaczu. Gdy funkcja zostanie
zakończona, opróżnić i wypłukać zbiornik wody wodą
pitną.
SVUOTAMENTO CALDAIA
20 %
OPRÓŻN. POJEMNIKA NA WODĘ
PL
7
ODKAMIENIANIE
Ta specjalna funkcja, stosowana regularnie,
pozwala utrzymać komorę piekarnika w optymalnym
stanie.
Włączyć tę funkcję i postępować zgodnie z
instrukcjami podanymi na wyświetlaczu, wciskając
, by kontynuować.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zaleca się
napełnienie zbiornika wody 250 ml białego octu i
dopnienie do znaku „MAX” wodą pitną.
Odkamienianie zajmuje około 30 minut: W tym czasie
nie należy wyłączać piekarnika. Funkcje pieczenia nie
mogą być aktywowane podczas cyklu czyszczenia.
FASE
1/3
TEMPO FASE
TEMPO FINE
18:20
00:32
Tratt. disincrostante
Odkamien.
FAZA
KONIEC
DŁG. FAZY
Gdy funkcja zostanie zakończona, aby zapobiec
tworzeniu się osadów należy spłukać zbiornik
wody wodą pitną, a następnie uruchomić funkcję
“Czyszczenie parowe” przy pustym piekarniku.
CZYSZCZENIE PAROWE
Ta funkcja zmiękcza osady i resztki żywności,
pozwalając łatwiej usunąć je z piekarnika. Regularne
stosowanie tej funkcji pozwala łatwo usuwać z
komory piekarnika resztki żywności i osady.
Uwaga: Przed włączeniem tej funkcji zaleca się wyjęcie z
piekarnika wszystkich akcesoriów.
TEMPO FINE
15:45
Pulizia con vapore
Czyszczenie parowe
KONIEC
Po zakończeniu odczekać, aż piekarnik się ochłodzi
i dokończyć proces czyszczenia, osuszając jego
powierzchnie gąbką lub ściereczką.
. ULUBIONE
Kuchenka automatycznie utworzy listę funkcji, z
których użytkownik korzysta najczęściej.
Wcisnąć przycisk
, by włączyć kuchenkę, a następnie
wcisnąć
, by wwietlić listę najczęściej używanych
funkcji.
Le funzioni di cottura utilizzate più di frequente
Mun
Lasagne
Vapore
Najczęściej stosowane funkcje pieczenia
Mufinki
Lasagne
Para
lub , by wybrać żądaną funkcję, wcisnąć
, by potwierdzić i dostosować ustawienia do
swoich potrzeb, jeśli to konieczne (sugerowane są
ustawienia podstawowe).
Po zakończeniu tego procesu wcisnąć
, aby
ączyć funkcję.
. TIMER
Kiedy piekarnik jest wyłączony, wyświetlacz może być
używany do pokazywania czasu.
Aby włączyć tę funkcję, upewnij się, że piekarnik jest
wyłączony i wciśnij
: Na wwietlaczu będzie
migać czas.
00 : 01 : 00
(HH) (MM) (SS)
N
aciśnij przycisk UP, aby ustawić czas, a później zatwierdź OK
(GG) (MM) (SS)
lub , by ustawić żądany czas, a następnie
wcisnąć
, by rozpocząć odliczanie czasu. Gdy tylko
zakończy się odliczanie wybranego czasu, urządzenie
wyda charakterystyczny sygnał dźwiękowy.
Uwaga: W każdym momencie można zatrzymać czas,
wciskając przycisk .
. BLOKADA KLAWIATURY
Aby zablokować klawiaturę, należy wcisnąć i
przytrzymać jednocześnie przyciski
i
, przynajmniej przez pięć sekund. Powtórzenie tej
procedury spowoduje zdjęcie blokady klawiatury.
Uwaga: Funkcję tę można włączyć również podczas
pieczenia. Ze względów bezpieczeństwa, w każdym
momencie można ją wyłączyć, wciskając przycisk .
8
TABELA GOTOWANIA
POTRAWA FUNKCJA NAGRZEWANIE
TEMPERATURA
(°C)
POZIOM PARY
CZAS
TRWANIA
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Torty
Tak 160 - 35-40
2
Ciastka
Tak 165 - 175 - 12 - 15
2
Ptysie
Tak 190 - 200 - 25 - 30
2
Chleb
Tak 180 - 190 Niski - średni 35 - 40
2
Rolady
Tak 230 - 7 - 8
2
Quiche
Tak 180 - 190 - 35 - 40
2
Ciasto francuskie
Tak 180 - 190 - 15 - 20
2
Gnocchi
- 90 - 100 - 10 - 15
3 1
Mrożone skrzydełka
Tak 190 - 200 - 15 - 18
2
Pierś indyka
Tak 200 - 210 Średnia 50 - 60
2 1
Żeberka
Tak 160 - 170 Niski 80 - 90
2 1
Zapiekanka rybna
Tak 190 - 200 Niski 15- 25
2 1
Pasztet rybny
- 75 - 80 - 60 - 90
3
Gotowane jaja
- 90 - 20 - 25
3
Warzywa pieczone
Tak 200 - 210 Średnia–wysoka 20 - 30
2 1
Burak ćwikłowy
- 100 - 50 - 60
3 1
Kapusta czerwona
- 100 - 30 - 35
3 1
Kapusta biała
- 100 - 25 - 30
3 1
Groch biały
- 100 - 75 - 90
3 2/1
Gotowe dania
- 100 - 18 - 25
3 2/1
Zupa / bulion
- 100 - 20 - 25
3
Warzywa
- 100 - 20 - 25
3 2/1
Ryż / makaron
- 100 - 15 - 20
3 2/1
Ziemniaki
- 100 - 20 - 25
3 2/1
Mięso w plastrach
- 100 - 15 - 20
3 2/1
Mięso w sosie
- 100 - 25 - 30
3
Filety rybne
- 100 - 10 - 15
3 2/1
Para Termoobieg Termoobieg + para Dogot.
PL
9
ROZMRANIE PAROWE
POTRAWA WAGA (g)
CZAS
TRWANIA
CZAS DO
ODCZEKANIA
TEMPERATURA
(°C)
POZIOM I
AKCESORIA
MIĘSO
Mielone
500 25 -30
30 - 35 60
3 1
W plastrach 20 - 25 60
3 1
Kiełbasa bratwurst 450 10 - 15 10 - 15 60
3 1
DRÓB
W całości 1000 60 - 70 40 - 50 60
3 1
Filety
500
25 - 30 20 - 25 60
3 1
Udziec 30 - 35 25 - 30 60
3 1
RYBY
W całości 600 30 - 40 25 - 30 60
3 1
Filety 300 10 - 15 10 - 15 60
3 1
Blokada 400 20 - 25 20 - 25 60
3 1
WARZYWA
Blokada 300 25 - 30 20 - 25 60
Kawałki 400 10 - 15 5 - 10 60
CHLEB
Bochenek chleba 500 15 - 20 25 - 30 60
Kromki
250
8 - 12 5 - 10 60
Bułki 10 - 12 5 - 10 60
Ciasto 400 8 - 10 15 - 20 60
OWOCE
Różne 400 10 - 15 5 - 10 60
Jagody 250 5 - 8 3 - 5 60
FUNKCJE WSPOMAGANE *
PRZEPIS
CZAS
TRWANIA
POZIOM
PIEKARNIKA
I AKCESORIA
PRZEPIS
CZAS
TRWANIA
POZIOM
PIEKARNIKA
I AKCESORIA
MAKARON & RYZ
Lasagne 25 - 35
2
POT. WEGETARIAŃSKA
Zapiek. ziemn. 40 - 50
2
Mroż. Lasagne 40 - 50
2
Pieczone ziemniaki 45 - 55
2
Ryz braz.
(300 g + 450 ml wody)
20 - 60
3
Mrożona zapiekanka 20 - 30
2
Ryż basmati
(300 g + 450 ml wody)
25 - 30
3
Nadz. pomidory 30 - 35
2
Ryż długi biały
(300 g + 450 ml wody)
35 - 40
3
Nadz. papryka 35 - 40
2
Bulgur
(300 g + 600 ml wody)
10 - 40
3
Nadz. kabaczek 20 - 30
2
Kuskus
(300 g + 300 ml wody)
10 - 15
3
Nadz. bakłażan 35 - 40
2
* Uwaga: Aby uzyskać więcej informacji, przepisów kulinarnych i pomocnych wskazówek dotyczących tej funkcji, przeczytaj
Instrukcję obsługi i konserwacji na stronie docs.hotpoint.eu
Ruszt
Naczynia do pieczenia
na ruszcie
WANIENKA ŚCIEKOWA
TACA DO GOTOWANIA
PAROWEGO
Sonda do potraw (opcja)
10
PRZEPIS
CZAS
TRWANIA
POZIOM
PIEKARNIKA
I AKCESORIA
PRZEPIS
CZAS
TRWANIA
POZIOM
PIEKARNIKA
I AKCESORIA
MIĘSO
Hot dog - gotowany 10 - 15
3 1
PIZZA
Mroż. pizza - gruba 12 - 20
2
Pieczeń rzymska 35 - 45
2
Mroż. pizza - cienka 8 - 12
2
Pieczeń jagnięca 60 - 90
2 1
Gotowa pizza 7 - 12
2
Pieczeń wołowa 40 - 60
2 1
Pizza domowa 12 - 18
2
Pieczeń cielęca 50 - 70
2 1
Placek z nadzieniem 30 - 45
2
DRÓB
Filety na parze 25 - 30
3 1
Mrożone quiche 20 - 30
2
Pieczony kurczak 50 - 60
2 1
CHLEB / CIASTA
Bochenek chleba 30 - 40
2
Kawałki kurczaka 25 - 30
3 1
Ciasto chlebowe 10 - 15
2
Pieczona kaczka 60 - 90
2 1
Mroż. Bułki 10 - 13
2
RYBY
Kotlety na parze 12 - 18
3 1
B
ulki do piek.
8 - 10
2
Filety rybne 15 - 20
3 1
B
ułki 10 - 14
2
Ryba na parze 35 - 55
3 1
Ciastka 10 - 15
2
Pieczona ryba 25 - 40
2
Bezy 50 - 60
2
Mrożona zapiekanka 35 - 45
2
Mufinki 15 - 20
2
Małże 8 - 12
3 1
Biszkopt 35 - 50
2
Kr
ewetki 8 - 12
3 1
Babeczki 9 - 13
2
PRZYSTAWKI
Mrożone warzywa 12 - 20
3 1
JAJA
Na twardo 15 - 18
3 1
Ziemniaki całe 30 - 40
3 1
Poltwardo 12 - 15
3 1
Ziemniaki kawał. 20 - 30
3 1
Na miękko 9 - 12
3 1
Brokuły 15 - 25
3 1
DESER
Kompot owocowy 10 - 20
3 1
Marchewka 20 - 30
3 1
Mroz. Ciasto owoc.
15 - 20
2
Kalafior 20 - 30
3 1
Ciasto owocowe 20 - 30
2
Kolba kukurydzy 20 - 30
3 1
Suflet 35 - 50
2
Zielona fasolka 20 - 30
3 1
Pieczone jabłka 20 - 30
2
Papryka na parze 8 - 12
3 1
C
reme brulee 20 - 30
2 1
Kabaczek na parze 5 - 10
3
PRZ
ECHOWYANIE
POTRAWA ILOŚĆ
CZAS
(MIN)
POZIOM
PIEKARNIKA
I AKCESORIA
WARZYWA
1 l 40 - 120
3 2/1
500 ml 25 - 105
3 2/1
OWOCE
1 l 30 - 50
3 2/1
500 ml 15 - 35
3 2/1
Szparagi 20 - 30
3 1
Karczochy 40 - 55
3 1
Brukselka 20 - 35
3 1
Ziem. krojone 30 - 40
2
Mrozone frytki
15 - 25
2
Uwaga: Ta tabela sprawdzonych przepisów została opracowana przez ośrodki certyfikacji, zgodnie ze standardem IEC 60350-
1. Można ją przeczytać pobierając Instrukcję obsługi i konserwacji na stronie docs.hotpoint.eu
Ruszt
Naczynia do pieczenia
na ruszcie
WANIENKA ŚCIEKOWA
TACA DO GOTOWANIA
PAROWEGO
Sonda do potraw (opcja)
PL
11
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czcić wilgotną ściereczką
z mikrofibry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka
kropel detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do
sucha ściereczką.
Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem
do mycia.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu należy poczekać, aż piekarnik
ostygnie i wyczyścić go, najlepiej gdy wciąż
jest ciepły, usuwając z niego wszystkie osady i
zabrudzenia powstałe z resztek potraw.
Aby usunąć wilgoć powstałą w wyniku pieczenia
z parą, należy odczekać, aż urządzenie ostygnie i
wytrzeć komorę piekarnika załączoną ściereczką lub
gąbką.
Zaleca się regularne korzystanie z funkcji czyszczenia
parowego.
AKCESORIA
Większość akcesoriów, w tym szyny prowadzące,
nadaje się do mycia w zmywarce.
Jednakże zbiornik wody i sonda do potraw nie
nadają się do mycia w zmywarce. Ostrożnie wyczyścić
zbiornik wodyywając gąbki nasączonej niewielką
ilością detergentu o neutralnym pH. Opłukać w
wodzie pitnej.
Sondę do potraw można czyścić używając wilgotnej
ściereczki lub ręcznika kuchennego.
KOMORA PIEKARNIKA
Aby piekarnik zawsze pracował z optymalną
wydajnością i aby zapobiegać nagromadzaniu się
osadów kamienia, zaleca się regularne stosowanie
funkcji “Opróżnianie” i “Odkamienianie”.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
serwisowych lub czyszczenia, upewnić się, że
urządzenie ostygło.
Nie stosować urządzeń czyszczących parą.
Używać rękawic ochronnych.
Nie stosować wełny szklanej, szorstkich gąbek
lub ściernych/żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodzić powierzchnie
urządzenia.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
serwisowych, upewnić się, że urządzenie zostało
odłączone od zasilania.
WYMIANA ŻARÓWKI
1. Odłączyć urządzenie od zasilania.
2. Odkręcić osłonę żarówki, ostrożnie usunąć
uszczelki i podkładkę.
3. Wymienić żarówkę i przykręcić ponownie osłonę,
zwracając uwagę, by odpowiednio założyć uszczelki i
podkładkę.
4. Ponownie podłączyć urządzenie do zasilania.
Uwaga: Używać żarówek halogenowych 10 W/12 V typu G4,
T300 °C. Żarówka stosowana w urządzeniu jest przeznaczona
do urządzeń domowych i nie nadaje się do ogólnego
oświetlenia pomieszczeń w gospodarstwie domowych
(dyrektywa WE 244/2009). Żarówki można zakupić w
autoryzowanym serwisie.
- Nie dotykać żarówek gołymi rękami - ślady palców
pozostawione na powierzchni mogą doprowadzić do
uszkodzenia żarówek.
Nie używać piekarnika dopóki osłona lampy nie zostanie
ponownie zamontowana.
KONSERWACJA
I CZYSZCZENIE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
12
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa.
Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy piekarnik jest
prawidłowo podłączony do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła.
Piekarnik nie wytwarza pary.
Nieprawidłowo włożony
zbiornik wody.
Pusty zbiornik wody.
Sprawdzić, czy zbiornik wody został umieszczony
w prawidłowej pozycji i czy jest wypełniony wodą
aż do poziomu znaku “MAX”, a następnie ponownie
uruchomić funkcję.
Wyświetlacz pokazuje literę “F”,
po której następuje liczba.
Problem związany z
oprogramowaniem.
Skontaktuj się z najbliższym Biurem Obsługi Klienta
i podaj numer następujący po literze “F”.
USUWANIE USTEREK
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
001
KARTA PRODUKTU
WWW
Karta produktu z danymi dotyczącymi zużycia
energii przez urządzenie może zostać pobrana ze
strony docs . hotpoint . eu
JAK OTRZYMAĆ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI I
KONSERWACJI URZĄDZENIA
>
WWW
Instrukcję obsługi i konserwacji
można pobrać z naszej strony
docs . hotpoint . eu
(możliwe jest użycie tego kodu QR), podając
kod produktu.
> Można również skontaktować się z naszym
serwisem technicznym dla klientów.
KONTAKT Z NASZYM SERWISEM TECHNICZNYM
Nasze dane kontaktowe
znajdują się w
instrukcjach gwarancji.
Przy kontakcie z
Biurem Obsługi Klienta
należy podać kody z
tabliczki znamionowej
urządzenia.
XXX/XXX
XXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXX
400010849293
Wydrukowano we Włoszech
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

HOTPOINT/ARISTON MS 998 IX HA Daily Reference Guide

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
Daily Reference Guide