KitchenAid KVXXX 29600 instrukcja

Typ
instrukcja
Instrukcja użytkownika
3
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa 4
Ochrona środowiska 5
Opis urządzenia 6
W zestawie z produktem 6
Panel sterowania 6
Wstępna instrukcja użytkownika 7
Przygotowanie torebek próżniowych i pojemników 8
Obsługa urządzenia 10
Czyszczenie produktu 11
Instrukcja wyszukiwania usterek 12
Serwis techniczny 13
Panel przedni KitchenAid front panel w stali nierdzewnej
z wykończeniem zapobiegającym przyleganiu odcisków palców 13
4
Przeczytać i ściśle przestrzegać
Przed rozpoczęciem eksploatacji tego
urządzenia należy uważnie przeczyt
poniższe instrukcje.
Instrukcje należy przechowywać w
dostępnym miejscu, w celu
ewentualnego użycia ich wprzyszłci.
Te instrukcje są również dostępne na
stronie: docs. kichenaid.eu
W instrukcji oraz na samym urządzeniu
znajdują się ważne ostrzeżenia
dotyczące bezpieczeństwa, które
należy zawsze uwzględniać.
Producent urządzenia nie ponosi
odpowiedzialnci za jakiekolwiek szkody
wynikłe z nieprzestrzegania instrukcji
bezpieczeństwa, nieprawidłowego
ytkowania urządzenia lub niewłaściwego
ustawienia elementów sterujących.
Uwagi dotyczące bezpieczeństwa
Bardzo małe dzieci (do 3 lat) i małe
dzieci (od 3 do 8 lat) nie powinny
przebywać w pobliżu urządzenia,
chyba że znajdują się pod stałym
nadzorem osoby dorosłej.
Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o
ograniczonej sprawności zycznej,
sensorycznej lub umysłowej oraz osoby
bez odpowiedniego doświadczenia i
wiedzy mogą korzystać z urządzenia
wyłącznie pod nadzorem lub po
otrzymaniu odpowiednich instrukcji
dotyczących bezpiecznego użytkowania
urządzenia oraz pod warunkiem, że
rozumieją zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Nie pozwalać, by urządzeniem
bawiły się dzieci. Dzieci nie mogą czyścić
ani konserwować urządzenia bez nadzoru.
Dozwolone zastosowanie
UWAGA: Urdzenia nie należy
obsługiwać za pomocą zewnętrznego
timera ani niezależnego systemu
zdalnego sterowania.
To urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego, nie
komercyjnego.
Urządzenia nie należy używać w
miejscach niezadaszonych.
W pobliżu urządzenia nie wolno
przechowywać żadnych substancji
wybuchowych ani łatwopalnych, takich jak
pojemniki z aerozolami. Zabronione jest
też przechowywanie i używanie benzyny
lub innych materiałów łatwopalnych w
bliskiej odległości od urządzenia: w razie
przypadkowego włączenia urządzenia
mogłoby dojść do pożaru.
Należy używać wyłącznie torebek marki
KitchenAid do pakowania próżniowego
oraz zaprojektowanych do specjalnych
celów pojemników KitchenAid. Torebki do
przechowywania żywności dostępne na
rynku nie są odpowiednie do zgrzewania i
nie gwarantują zachowania próżni przez
wystarczający okres.
Nigdy nie wieszać ciężkich przedmiotów
na rączce przymocowanej do panelu
urdzenia.
Instalacja
Przenoszenie oraz instalacja urządzenia
wymaga obecności co najmniej dwóch
osób. Rozpakowując i instalując urdzenie,
należy używać rękawic ochronnych.
Instalacja i naprawy urządzenia powinny
być wykonywane przez wykwalikowany
personel zgodnie z instrukcjami
producenta oraz obowiązucymi
miejscowymi przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie należy samodzielnie
naprawiać ani wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to wyraźnie
dozwolone w instrukcji obsługi.
Dzieci nie mogą wykonywać czynności
montażowych. Dzieci powinny pozostawać
w bezpiecznej odległości od urządzenia
podczas instalacji. Części opakowania
(torebki plastikowe, kawałki styropianu itd.)
należy przechowywać z dala od dzieci w
trakcie i po zakończeniu instalacji.
Po rozpakowaniu urządzenia należy
upewnić się, że nie zostało uszkodzone
podczas transportu i że pokrywa
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
5
poprawnie się zamyka. W przypadku
problemów należy skontaktować się
ze sprzedawcą lub najbliższym
serwisem technicznym.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności montażowych, urządzenie
należy odłączyć od zasilania elektrycznego.
Podczas instalacji upewnić się, czy
urządzenie nie spowoduje
uszkodzenia przewodu zasilającego.
Urządzenie można uruchomić dopiero
po zakończeniu instalacji.
Ostrzeżenia dotyczące elektryczności
Aby instalacja była zgodna z
obowiązucymi przepisami
bezpieczeństwa, należy zamontować
wyłącznik wielobiegunowy o
minimalnym odstępie styków
wynoszącym 3 mm.
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić na
identyczny. Wymiana przewodu powinna
zostać przeprowadzona przez technika
specjalistę, zgodnie z instrukcjami
producenta oraz obowiązucymi
przepisami bezpieczeństwa.
Skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym.
Sprawdzić czy napięcie na tabliczce
znamionowej odpowiada napięciu w
instalacji domuytkownika. Tabliczka
znamionowa znajduje się po lewej
stronie urządzenia.
Jeśli urządzenie posiada wtyczkę, która
nie pasuje do gniazdka w domowej
instalacji elektrycznej, należy
skontaktować się z wykwalikowanym
technikiem.Przewód zasilający powinien
mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego
urządzenia do sieci. Nie ciągnąć za
przewód zasilający.
Nie stosować przedłużaczy,
rozdzielaczy ani adapterów.
Nie uruchamiać urządzenia, jeśli nie
działa ono prawidłowo, zostało
uszkodzone, spadło albo jli przewód
zasilający lub wtyczka są uszkodzone.
Przewód zasilający należy trzymać z dala
od nagrzanych powierzchni.
Po zakończeniu instalacjiytkownik
nie powinien mieć dostępu do
podzespołów elektrycznych urządzenia.
Należy unikać dotykania urdzenia
wilgotnymi częściami ciała i nie wolno
obsługiwać go boso.
Czyszczenie i konserwacja
Do czyszczenia urządzenia nigdy nie
stosować urządzeń czyszczących parą.
Przeprowadzając czyszczenie i
konserwację urządzenia, należy
ywać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności serwisowych urządzenie należy
odłączyć od zasilania elektrycznego.
Ochrona środowiska
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do
recyklingu i jest oznaczony symbolem .
Poszczególne elementy opakowania należy
usuwać, przestrzegając miejscowe przepisy
dotyczące utylizacji odpadów.
Utylizacja urządzeń AGD
W przypadku utylizacji urządzenia naly
uniemożliwić jego dalsze użytkowanie, odcinając
przewód zasilający oraz wyjmując drzwiczki i
łki (zależnie od wyposażenia), aby uniemożliw
dzieciom zatrzaśnięcie się w środku.
Urządzenie zostało wykonane z materiałów
nadających się do recyklingu . Urządzenie naly
utylizować zgodnie z miejscowymi przepisami
dotyczącymi gospodarki odpadami.
Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji,
odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem
gminy, punktem skupu złomu lub sklepem,
w którym zakupiono urządzenie.To urządzenie
zostało oznaczone jako zgodne z Dyrekty
Europejską 2012/19/WE (WEEE) dotyczącą zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia
przyczynia się do ograniczenia ryzyka
negatywnego wpływu produktu na środowisko
i zdrowie ludzi, jaki może wystąpić w przypadku
nieodpowiedniej utylizacji produktu.
Ten symbol na urządzeniu lub dołączonej
dokumentacji oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować jak zwykłego odpadu domowego. Należy
oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i
recyklingiem urdzeń elektrycznych i elektronicznych.
6
Opis urządzenia
1) Wyciągany korpus urdzenia zawierający
komorę próżniową i jej pokrywę;
2) panel sterowania;
3) pokrywa komory próżniowej;
4) komora próżniowa;
5) drążek uszczelniający;
6) dysza wylotowa/wlotowa powietrza.
2
4
5
3
1
6
Panel sterowania
1) Obszar wyświetlacza panelu sterowania
2) Wskaźniki Ledowe
3) Przycisk dla torebek próżniowych KitchenAid.
4) Przycisk dla sous-vide do gotowania KitchenAid
5) Przycisk dla pojemników próżniowych
KitchenAid.
6) Przycisk zatrzymujący aktywny cykl.
q
e
r
y
w
t
W zestawie z produktem
Torebki próżniowe
Przeznaczone do gotowania w piekarniku
parowym lub kąpieli wodnej
20x30 cm - 25 pz
25x35 cm - 25 pz
Do przechowywania w zamrażarce
20x30 cm - 25pz.
20x35 cm - 25 pz.
7
Przed uruchomieniem maszyny dokładnie wyczyścić komorę próżniową przy użyciu miękkiej, mokrej
ścierki. Powtarzać czynność kilka razy za każdym razem, płucząc ścierkę w czystej wodzie. Nie używać
żrących detergentów, stalowych łuszczarek, skrobaczek lub jakichkolwiek ściernych, kwasowych lub
agresywnych substancji, które moyby nieodwracalnie uszkodzić powierzchnię komory próżniowej.
Urządzenie pakuje próżniowo żywność na dwa różne sposoby:
1. Pakowanie próżniowe z wykorzystaniem torebek próżniowych KitchenAid
Torebki KitchenAid są odpowiednie do pakowania produktów wytrzymałych, których nie da się łatwo
rozgnieść takich jak mięso, wędliny, twardy ser, rośliny strączkowe itp.
Torebki są dostępne w trzech różnych rozmiarach: 17x25cm, 20x30cm i 25x35cm i można je kupić w
serwisie technicznym Ka lub na stronie internetowej www.KitchenAid.eu
Przechowywać torebki w chłodnym, suchym miejscu, z dala od źródeł światła i ciea.
Torebki KitchenAid są jednorazowego użytku: po zużyciu należy je wyrzucić przestrzegając lokalnych
przepisów dotyczących usuwania plastików.
Torebki KitchenAid nie nadają się do gotowania.
2. Pakowanie próżniowe przy użyciu pojemników KitchenAid (do kupienia w serwisie technicznym)
Pojemniki próżniowe KitchenAid są przydatne do przechowywania delikatnych produktów
żywnościowych, które można łatwo rozgnieść oraz do przechowywania płynnych artykułów spożywczych.
Pojemniki próżniowe KitchenAid nie nadają się do gotowania i przechowywania w zamrażarce. W celu
uzyskania lepszych efektów zaleca się używanie specjalnego cyklu przeznaczonego tylko do pojemników.
Nie należy próbować pakowania próżniowego żywności, która jest już stara lub uboga w wartości
odżywcze: nie można odzyskać jakości, która została już utracona.
Należy pakować próżniowo tylko świeże produkty wysokiej jakości.
Żywność, która zbyt długo była przetrzymywana w temperaturze otoczenia lub żywność, która
została właśnie ugotowana lub przygotowana traci swoją pierwotną wilgotność oraz inne właściwości
(kolor, aromat, zapach itp.). Co za tym idzie, najlepiej jest pakować próżniowo żywność, która została
schłodzona w schładzarce w temperaturze +3°C lub dobrze schłodzona w chłodziarce do momentu,
gdy jej temperatura wynosiła +3/+6 °C (standardowa temperatura chłodziarki).
ywając torebek próżniowych do surowej i ugotowanej żywności, należy pamiętać o równomiernym
rozłożeniu żywności wewnątrz torebek, aby ułatwić usunięcie powietrza. Dodatkowo, nie należy
przepełniać torebek, gdyż może to utrudniać zgrzewanie i w rezultacie torebki nie będą szczelne.
W takim przypadku próżnia nie zostanie zachowana: powtórzyć czynność, używając nowej torebki i
sprawdzić, czy zamknięcie nie ma żadnych otworów lub uszkodzeń.
Napełnić torebki co najwyżej do 2/3 objętości żywnością, która ma być spakowana, jeśli jest ona sucha
lub niezbyt wilgotna. Napełnić torebki co najwyżej do 1/3 objętości żywnością wilgotną lub płynną.
Wstępna instrukcja użytkownika
8
Korzystanie z torebek próżniowych KitchenAid
1. Otworzyć całkowicie szuadę (aż słychać będzie
charakterystyczne kliknięcie).
2. Nacisnąć jakikolwiek przycisk, aby wyjść z trybu
oszczędzania energii.
3. Wybrać rozmiar torebki KitchenAid najbardziej
odpowiedni do wymiarów żywności (20x30 lub 25x35).
4. Otworzyć pokrywę, upewniając się, że komora
próżniowa jest sucha. Umieszczając żywność
w torebce, należy zwrócić uwagę na to, aby
nie pobrudzić lub zmoczyć torebki tuż przy
jej otworze, ponieważ może to skutkować
nieefektywnym uszczelnieniem.
5. Umieścić torebkę pośrodku drążka
uszczelniającego (A), w taki sposób aby otwarty
brzeg torebki wystawał na około 2 cm poza
drążek uszczelniający.
6. Upewnić się, że krawędzie są ułożone na drążku
bez nierówności i zagięć.
7. Zamknąć pokrywę i uciskać ją, wybierając w
tym samym czasie cykl torebki. Przez kilka chwil
dociskać pokrywę w dół. Dzięki temu pokrywa
pozostanie szczelnie zamknięta, przylegając
ściśle do uszczelki przez cy czas trwania cyklu.
Właściwe uszczelnienie to kluczowy element
pozwalający uzyskać warunki próżniowe w torebce.
Można je rozpoznać po wyraźnie widocznej
uszczelce bez jakichkolwiek śladów przypalenia.
Należy również sprawdzić, czy uszczelka dobrze
działa: po uszczelnieniu nie można będzie rozciągać
brzegów torebki na zewnątrz. Jeśli jest inaczej, należy
przełożyć żywność do innej torebki i powtórzyć od
początku proces pakowania próżniowego.
Aby w optymalny sposób zarządzać torebkami i
przechowywaną w nich żywnością, należy napis
datę pakowania i zawartość torebki na miejscu do tego
przeznaczonym znajdującym się nad zamknięciem i
włożyć torebkę z powrotem do chłodziarki lub zamrażarki.
A
Przygotowanie torebek próżniowych i pojemników
9
Używanie pojemników próżniowych KitchenAid
(do kupienia w serwisie technicznym)
Do przechowywania płynnej żywności lub
delikatnych produktów, które mogą się łatwo
rozgnieść używać specjalnych pojemników
próżniowych KitchenAid.
Napełniać pojemniki tylko do ¾ objętości.
W przypadku gdy jeden z pojemników
próżniowych KitchenAid nie pasuje do modelu
urządzenia do pakowania próżniowego KitchenAid,
należy użyć łącznika i specjalnej rury. Umieścić
łącznik w dyszy wylotowej/wlotowej powietrza
(patrz. 6 strona 6) oraz rurę w pokrywie pojemnika
próżniowego. Wcisnąć przycisk 5) (strona 6) i
łagodnie naciskać oba łączniki.
1. Aby przygotować pojemnik próżniowy, umieścić
żywność wewnątrz pojemnika i położ
pokrywkę na pojemniku.
2. Umieścić pojemnik wewnątrz komory
próżniowej pośrodku zbiornika znajdującego się
na spodzie.
3. Zamknąć pokrywę i jednocześnie wybrać cykl
pojemnika próżniowego, uciskając przez chwilę
szklaną pokrywę urządzenia: dzięki temu pokrywa
pozostanie szczelnie zamknięta, przylegając
ściśle do uszczelki przez cy czas trwania cyklu.
Po zakończeniu cyklu można włożyć pojemnik z
powrotem tylko do chłodziarki.
Aby otworzyć pojemniki przekręcić zawór
umieszczony na pokrywce w kierunku wskazanym
przez strzałkę: to pozwoli na wpuszczenie
powietrza z powrotem do pojemnika i umożliwi
łatwe usunięcie pokrywki.
Gotowanie Sous-vide
Po przygotowaniu torebki wewnątrz komory próżniowej,
jak zostało to opisane w rozdziale „Przygotowanie”,
zamknąć pokrywę, używając niewielkiej siły z przodu i
jednocześnie wybrać przycisk
. Rozpoczął się cykl
gotowania próżniowego.
Sygnał dźwiękowy (krótkie brzęczenie) jest emitowany
na początku cyklu.
Cykl przechodzi kolejne fazy automatycznie w
następującym porządku:
Fazę opróżniania sygnalizuje świecącą kontrolką
migającego przycisku.
Fazę uszczelniania sygnalizuje włączony świecący
przycisk
.
Podczas następującej później fazy wyładowywania
wszystkie świecące wskaźniki powracają do
początkowego trybu wyłączenia.
Po dekompresji komory próżniowej można
otworzyć pokrywę i wyjąć uszczelnioną torebkę.
Tak jak to jest w przypadku utrwalającego
cyklu próżniowego, podczas cyklu gotowania
próżniowego produkt jest mocno zawinięty i
ściśnięty torebką.
Sygnał dźwiękowy (krótkie brzęczenie) jest
emitowany na koniec cyklu, wskazując,
że urządzenie jest gotowe do rozpoczęcia
nowego cyklu.
Wciskając przycisk
podczas fazy opróżniania
powietrza, urządzenie przechodzi do fazy
uszczelniania z wyprzedzeniem.
10
Włączanie (przez wyciągnięcie szuady do pozycji roboczej)
Zawsze należy wyciągać szuadę na jej pną głębokość, tak
żeby szklana pokrywa moa się w pni otworzyć.
Nacisnąć jakikolwiek przycisk, aby wyjść z trybu oszczędzania energii.
Światła ledowe na panelu sterowania zapalają się i krótki sygnał
więkowy daje znać, że maszyna została wyłączona. W tym
momencie urządzenie przeprowadza cykl ustawiania trwający
około 2 sekund; do czasu zakończenia cyklu ustawiania nie
należy naciskać żadnych przycisków.
Cykl Próżniowy dla torebek Kitchen Aid
Na początku każdego cyklu emitowany jest krótki sygnał dźwiękowy.
Cykl automatycznie przeprowadzi następujące czynności:
Fazę odprowadzania powietrza sygnalizowaną miganiem
przycisku funkcji. Ta faza trwa około 2 minut i 50 sekund.
Fazę uszczelniania na gorąco wskazuje ledowy przycisk
funkcyjny, który pozostaje zaświecony. Ta faza trwa około
9 sekund. Następuje po niej faza chłodzenia trwająca ok.
5 sekund.
Podczas następującej później fazy usuwania powietrza
wszystkie wskaźniki ledowe powracają do swojego
początkowego stanu. Zawór odprowadzania powietrza
pozostaje otwarty przez 20 sekund. W tym czasie nie można wybrać żadnej funkcji.
W fazie dekompresji komory próżniowej można otworzyć pokrywę i wyjąć torebkę.
Krótki sygnał dźwiękowy jest emitowany na koniec cyklu, wskazując, że urządzenie jest gotowe do
rozpoccia kolejnego cyklu.
Całkowity czas trwania cyklu to około 1 minuta i 25 sekund (do ponownego otwarcia szklanej pokrywy)
Cykl można zatrzymać z wyprzedzeniem, naciskając przycisk
. W takim przypadku urządzenie nie
będzie już uszczelniać komory, która zostanie poddana dekompresji. Przed rozpoczęciem kolejnego cyklu
należy odczekać około 20 sekund, aż będzie słychać sygnał dźwiękowy.
Cykl pakowania próżniowego dla pojemników KitchenAid
Na początku każdego cyklu emitowany jest krótki sygnał dźwiękowy.
Cykl automatycznie przeprowadzi następujące czynności:
Fazę próżni wskazuje migające światło ledowe przycisku funkcyjnego. Ta faza potrwa około 45 sekund.
Podczas następującej później fazy usuwania powietrza wszystkie wskaźniki ledowe powracają do
swojego początkowego stanu. Zawór odprowadzania powietrza pozostaje otwarty przez 20 sekund.
W tym czasie nie można wybrać żadnej funkcji.
W fazie dekompresji komory próżniowej można otworzyć pokrywę i wyjąć pojemnik próżniowy.
Krótki sygnał dźwiękowy jest emitowany na koniec cyklu, wskazując, że urządzenie jest gotowe do
rozpoccia kolejnego cyklu. Komora została poddana dekompresji, umożliwiając wyjęcie pojemnika.
Całkowity czas trwania cyklu wynosi około 1 minuty (do ponownego otwarcia szklanej pokrywy)
Cykl można zatrzymać z wyprzedzeniem, naciskając przycisk
. Komora została poddana dekompresji,
szklana pokrywa podniesie się. Przed rozpoczęciem kolejnego cyklu należy odczekać około 20 sekund,
aż będzie słychać sygnał dźwiękowy.
Obsługa urządzenia
11
Czcić urządzenie do pakowania próżniowego przy użyciu miękkiej ścierki lub gąbki i neutralnego detergentu.
Aby zapewnić higieniczne warunki i
zabezpieczyć jakość spakowanych artykułów
spożywczych naly za każdym razem czyścić
komorę próżniową i szklaną pokrywę.
ywać miękkiej ścierki lub gąbki o gładkiej
powierzchni i neutralnego detergentu.
Raz w miesiącu należy czyścić drążek
uszczelniający, aby usunąć wszelkie resztki,
które mogłyby negatywnie wpłynąć na jakość
uszczelnianej torebki.
Aby umożliwić tę czynność należy podnieść
drążek uszczelniający (A) do góry, wyjmując go
z dwóch kołków (B).
ywać miękkiej ścierki lub gąbki o gładkiej
powierzchni i neutralnego detergentu.
Po wyczyszczeniu umieścić drążek z powrotem
na kołkach (B), ustawiając w linii dwa otwory na
spodzie drążka i upewnić się, że bezpiecznie się
zaczepił bez zdejmowania czarnego teonowego przewodu.
Jeśli nie planuje się używać urządzenia przez dłuższy czas, należy je dokładnie wyczyścić.
Przed ponownym użyciem urządzenia odłączyć je od zasilania i ponownie dokładnie wyczyścić i
zrestartować.
Automatyczny cykl osuszania
Zaleca się przeprowadzenie cyklu osuszania raz na tydzień przy intensywnym użytkowaniu urządzenia
poprzez zamknięcie jak zwykle pokrywy komory próżniowej i przytrzymanie jej w pozycji zamkniętej,
a następnie naciskanie przycisku cyklu torebki Kitchen Aid przez 5sekund; cykl ten potrwa około 20minut.
A
A
B
A
Czyszczenie produktu
12
Tabela rozwiązywania problemów
USTERKA MOŻLIWE PRZYCZYNY ROZWIĄZANIE
Migają wszystkie ledowe
wskaźniki na panelu
sterowania.
Przegrzanie. Wyłączyć urządzenie i odczekać około
15 minut aby mogło się schłodzić i
automatycznie zresetować termiczne
zabezpieczenia przeciążeniowe.
Jeśli problem nie zostanie rozwiązany
po ponownym włączeniu maszyny,
należy skontaktować się telefonicznie z
serwisem technicznym Kitchen Aid.
Miga ledowe światło przycisku
STOP i słychać przerywany
sygnał dźwiękowy
Niewystarczająca próżnia w
komorze.
Pokrywa nieuciskana na początku cyklu.
Pokrywka na pojemniku próżniowym
nieodpowiednio założona.
Uszczelka pokrywki zużyta lub
niepoprawnie ułożona.
Wyłączyć urządzenie i odczekać
około 15 minut.
Jeśli problem nie zostanie rozwiązany
po ponownym włączeniu maszyny,
należy skontaktować się telefonicznie z
serwisem technicznym Kitchen Aid.
Po włączeniu urządzenia
wszystkie wskaźniki ledowe
na panelu sterowania miga
przez 3 sekundy i emitowany
jest długi sygnał dźwiękowy.
Przypomnienie o
konieczności wymiany oleju
w pompie.
Skontaktować się telefonicznie z
serwisem technicznym Kitchen Aid.
Cykl rozpoczyna się (przycisk
miga) lecz pompa nie działa.
Przegrzanie. Wyłączyć urządzenie i odczekać około
15 minut przed jego ponownym
włączeniem.
Jeśli problem nie zostanie rozwiązany
po ponownym włączeniu maszyny,
należy skontaktować się telefonicznie
z serwisem technicznym Kitchen Aid.
Urządzenie nie włącza się Brak zasilania. Sprawdzić podłączenie elektryczne.
Jeśli problem nie zostanie rozwiązany
po ponownym włączeniu maszyny,
należy skontaktować się telefonicznie
z serwisem technicznym Kitchen Aid.
Niewystarczająca próżnia w
torebce
1. Nieregularna lub
niewydolna uszczelka na
torebce.
2. Nieregularny pasek
uszczelniający
3. Torebka brudna lub
pęknięta.
4. Torebka o
nieodpowiednim kształcie
dla produktu znajdującego
się w środku.
5. Słabe działanie pompy.
1. Poprawnie ułożyć torebkę.
2. Sprawdzić stan teonowego
pokrycia.
3. Zmienić torebkę.
4. Wybrać torebkę, w której produkt
nie przekracza 2/3 objętości.
Jeśli problem nie zostanie rozwiązany
po ponownym włączeniu maszyny
należy skontaktować się telefonicznie z
serwisem technicznym Kitchen Aid
Urządzenie nie uszczelnia
torebek.
1. Brudne elementy
stykowe.
2. Część drążka
uszczelniającego
zepsuta.
3. Brak zasilania.
Wyjąć drążek uszczelniający z dwóch
kołków wyczyścić dwa otwory
znajdujące się na pasku.
Jeśli problem nie zostanie rozwiązany
po ponownym włączeniu maszyny,
należy skontaktować się telefonicznie z
serwisem technicznym Kitchen Aid.
Instrukcja rozwiązywania usterek
13
Przed skontaktowaniem się z serwisem
technicznym KitchenAid:
1. Sprawdzić, czy użytkownik może sam
wyeliminować problem korzystając
ze wskazówek zawartych w „Instrukcji
rozwiązywania usterek.
2. Wyłączyć urządzenie a następnie włączyć, aby
sprawdzić czy problem nie zniknął.
Jeśli po wykonaniu wej wymieniowych
czynności usterka nadal występuje należy
skontaktować się z najbliższym serwisem
technicznym.
Zawsze należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model urządzenia
numer serwisowy (numer po słowie 'Service'
na tabliczce znamionowej), umieszczony po
lewej stronie urządzenia, widoczny przy pełnym
otwarciu urządzenia. Numer seryjny znajduje się
również w karcie gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczne będzie wykonanie naprawy, naly
skontaktować się z autoryzowanym Serwisem
technicznym (zapewniamy zastosowanie
oryginalnych części zamiennych i przeprowadzenie
odpowiedniej naprawy).
Nieprzestrzeganie tych instrukcji może
niekorzystnie wynąć na bezpieczeństwo i
jakość produktu.
Serwis techniczny
Niniejsze urządzenie do pakowania próżniowego zostało zaprojektowane tak, aby zintegrować się z
kuchnią użytkownika: dlatego panel przedni może być zainstalowany przez montera użytkownika i musi
posiadać następujące standardowe wymiary (patrz schemat instalacji, nie dostarczany w zestawie z
produktem).
595 mm x 273 mm
Panel przedni KitchenAid zrobiony ze stali nierdzewnej z wykończeniem zapobiegającym przyleganiu
odcisków palców, jest dostępny jako dodatkowy element wyposażenia. Aby go zamówić, należy
skontaktować się z najbliższym serwisem technicznym.
Panel przedni KitchenAid front panel w stali nierdzewnej
z wykończeniem zapobiegającym przyleganiu odcisków palców
Wydrukowano we Włoszech
08/18
400011285743
PL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

KitchenAid KVXXX 29600 instrukcja

Typ
instrukcja