Aeg-Electrolux B9931-5-M Recipe book

Typ
Recipe book

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

Instrukcja obsługi Tabele, porady i
przepisy
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
Spis treści
Zastosowania, tabele i porady 2
Wewnętrzna strona drzwi 2
Pieczenie ciasta 3
Pieczenie 8
PIECZENIE 12
Grillowanie 12
ROZMRAŻANIE 13
Programy pieczenia mięsa 14
MENU 14
MENU CIAST 14
MENU PIECZENIA 19
MENU SPECJALNE 23
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Zastosowania, tabele i porady
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Informacja na temat akrylamidów
Zgodnie ze stanem najnowszej wiedzy naukowej przyrumienianie potraw
(zwłaszcza zawierających skrobię) powoduje powstawanie szkodliwych dla
zdrowia akrylamidów. Z tego powodu zaleca się zawsze gotowanie i smażenie
potraw w jak najniższych temperaturach oraz unikanie ich nadmiernego przy‐
rumieniania.
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się numery poszczególnych
poziomów, na których można umieszczać potrawy.
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach są jedynie orientacyjne.
Zależą od przepisu, jakości i ilości używanych składników.
2
Spis treści
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotych‐
czas. Z tego powodu zaleca się dostosowanie ustawień (temperatura, czas
pieczenia) i poziomów pieczenia zgodnie z wartościami podanymi w tabe‐
lach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, piekarnik można wyłączok. 10
minut przed upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na wykorzystanie ciep‐
ła resztkowego.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego przepisu należy kierować się
wskazówkami dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia może się wydłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych poziomach mogą początkowo
przyrumieniać się w różnym tempie. W takim przypadku nie należy zmieniać
ustawienia temperatury. Różnice wyrównują wraz z przebiegiem procesu
pieczenia.
Pieczenie na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
TERMOOBIEG 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/
Keks
TERMOOBIEG 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy TERMOOBIEG 1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód placka
1)
TERMOOBIEG 3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
TERMOOBIEG 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy,
Ø 20 cm, umie‐
szczone po przekąt‐
nej)
TERMOOBIEG 1 160 1:10 - 1:30
Zastosowania, tabele i porady
3
Rodzaj wypieku Funkcja piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Szarlotka (2 formy,
Ø 20 cm, umie‐
szczone po przekąt‐
nej)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180 1:10 - 1:30
Tarta pikantna (np.
Quiche Lorraine)
TERMOOBIEG 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Sernik GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżo‐
wy/wieniec droż‐
dżowy
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1
- początkowo
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/ek‐
lerki
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszonką,
suche
TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/cu‐
krowe
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe (na
cieście drożdżo‐
wym/ukręcanym)
2)
TERMOOBIEG 3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe (na
cieście drożdżo‐
wym/ukręcanym)
2)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy na
kruchym cieście
TERMOOBIEG 3 160 - 170 0:40 - 1:20
4
Zastosowania, tabele i porady
Rodzaj wypieku Funkcja piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasta drożdżowe z
delikatnymi dodat‐
kami (np. twaro‐
giem, kremem, słod‐
kim sosem)
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1)2)
TERMOOBIEG 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
TERMOOBIEG 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Podpłomyk TERMOOBIEG 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tarty (CH) TERMOOBIEG 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej brytfanny
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie – ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekar‐
nika
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wycis‐
kane
TERMOOBIEG 3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wycis‐
kane
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
TERMOOBIEG 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki TERMOOBIEG 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka droż‐
dżowe
TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
TERMOOBIEG 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
TERMOOBIEG 3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
TERMOOBIEG 3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Zastosowania, tabele i porady
5
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na
blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
TERMOO‐
BIEG
2 poziomy
TERMOO‐
BIEG
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ptysie z kremem/
eklerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/
ciastka/bułeczki
Rodzaj wypieku
TERMOO‐
BIEG
2 poziomy
TERMOO‐
BIEG
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wycis‐
kane
1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka droż‐
dżowe
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco
przyrumieniony
Umieszczenie na nie‐
właściwym poziomie
piekarnika
Umieścić ciasto na niższym pozio‐
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
6
Zastosowania, tabele i porady
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt krótki czas piecze‐
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt dużo wody w cieś‐
cie
Dodawać mniej płynu. Należy
sprawdzić czas mieszania, szcze‐
gólnie w przypadku stosowania mik‐
sera
Ciasto jest zbyt su‐
che
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w pie‐
karniku
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt długi czas piecze‐
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuż‐
szy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Ciasto nie została rów‐
nomiernie rozprowadzo‐
ne
Rozprowadzić ciasto równomiernie
na blasze
Ciasto nie wypieka
się w ciągu usta‐
wionego czasu pie‐
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
pieczenia
Tabela PIZZA
Aby sprawdzić, która funkcja piekarnika ma być użyta, należy zapoznać się z
listą funkcji piekarnika w rozdziale „Codzienna eksploatacja”.
Rodzaj wypieku Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (w minutach)
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą iloś‐
cią dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Tarty 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze
szpinaku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Szarlotka, przykry‐
ta
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka wa‐
rzywna
1 160 - 180 50 - 60
Zastosowania, tabele i porady
7
Rodzaj wypieku Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (w minutach)
Podpłomyk
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z cias‐
ta francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(potrawa z Alzacji
podobna do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie
Wskazówki ogólne:
Do pieczenia należy stosować naczynia żaroodporne (przeczytaj instrukcje
producenta).
Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio w głębokiej blasze do pie‐
czenia lub na ruszcie piekarnika nad głęboką blachą do pieczenia. (jeżeli
występuje)
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod przykryciem. Dzięki temu mięso
będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą
skórkę, można piec w brytfannie bez przykrycia.
Zalecamy pieczenie w piekarniku mięsa i ryb w ilości powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłuszczu, zalecamy nalanie niewiel‐
kiej ilości wody do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby należy obrócić pieczeń (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia)
Polać kilkakrotnie większe kawałki mięsa i drobiu własnym sosem podczas
pieczenia. Pozwoli to uzyskać lepszy efekt pieczenia.
Piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut przed końcem czasu pieczenia, aby
wykorzystać ciepło resztkowe.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń 1 - 1,5 kg GRZANIE
GÓRA+DÓŁ
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gru‐
bości
8
Zastosowania, tabele i porady
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
- krwisty
1)
na każdy
cm gruboś‐
ci
TURBO
GRILL
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- średnio wypieczony na każdy
cm gruboś‐
ci
TURBO
GRILL
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- dobrze wypieczony na każdy
cm gruboś‐
ci
TURBO
GRILL
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Schab, żeberka 1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pieczeń rzymska 750 g–1 kg TURBO
GRILL
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Golonka (podgotowa‐
na)
750 g–1 kg TURBO
GRILL
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Golonka cielęca 1,5–2 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Zastosowania, tabele i porady
9
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Udziec jagnięcy, pie‐
czeń jagnięca
1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Comber jagnięcy 1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Comber z zająca, udko
zająca
1)
do 1 kg GRZANIE
GÓRA+DÓŁ
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Comber z sarny/jelenia 1,5–2 kg GRZANIE
GÓRA+DÓŁ
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Udziec z sarny 1,5–2 kg GRZANIE
GÓRA+DÓŁ
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Drób, porcje 200–250 g
każda
TURBO
GRILL
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Połówka kurczaka 400–500 g
każda
TURBO
GRILL
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kurczak, pularda 1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kaczka 1,5–2 kg TURBO
GRILL
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gęś 3,5–5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Indyk 2,5–3,5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Indyk 4–6 kg TURBO
GRILL
1 140 - 160 2:30 - 4:00
10
Zastosowania, tabele i porady
Ryba (duszona)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Ryba, cała 1–1,5 kg GRZANIE
GÓRA+DÓŁ
1 210 - 220 0:45 - 1:15
TERMOSONDA DO MIĘSA – tabela
Wołowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Stek z rostbefu lub polędwicy, krwisty 45 - 50
Stek z rostbefu lub polędwicy, średnio wy‐
pieczony
60 - 65
Stek z rostbefu lub polędwicy, dobrze wy‐
pieczony
75 - 80
Wieprzowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Łopatka wołowa, szynka, karkówka 80 - 82
Schab (karczek), wędzona wieprzowina 75 - 80
Pieczeń rzymska 75 - 80
Cielęcina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Pieczeń cielęca 75 - 80
Golonka cielęca 85 - 90
Baranina/jagnięcina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Udziec barani 80 - 85
Comber barani 80 - 85
Pieczeń jagnięca, udziec jagnięcy 75 - 80
Dziczyzna
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Comber zajęczy 70 - 75
Udziec zajęczy 70 - 75
Zając cały 70 - 75
Comber z sarny/jelenia 70 - 75
Zastosowania, tabele i porady
11
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Udziec z sarny/jelenia 70 - 75
PIECZENIE
Funkcja PIECZENIE nadaje się do przygotowania kruchego, chudego mięsa i
ryby, aby zachować soczystość potrawy.
Funkcja PIECZENIE nie nadaje się do przygotowania do przyrządzania pie‐
czeni duszonych lub pieczeni z tłustej wieprzowiny.
Gdy temperatura w piekarniku osiągnie ustawioną wartość, zostanie wyemi‐
towany sygnał. Następnie piekarnik automatycznie będzie kontynuować pie‐
czenie przy niższej temperaturze.
W przypadku funkcji PIECZENIE zawsze należy piec potrawy bez pokrywki .
1. Rozgrzać wstępnie pieczeń na patelni do wysokiej temperatury.
2. Umieścić mięso w brytfannie lub bezpośrednio na ruszcie piekarnika.
Umieścić tacę pod rusztem w celu zebrania tłuszczu.
3. Wsunąć ruszt do piekarnika. Wybrać funkcję PIECZENIE . Jeśli jest to wy‐
magane, należy wybrać funkcję PIECZENIE NT2 i piec potrawę, aż będzie
gotowa. Więcej informacji można znaleźć w tabeli.
Tabela PIECZENIE
Potrawa
1)
Waga w gra
mach
Ustawienie Pozycja
półki
Czas w mi‐
nutach
Pieczeń wołowa 1000-1500 PIECZENIE
NT2
1 90-110
Filet wołowy 1000-1500 PIECZENIE
NT2
3 90-110
Pieczeń cielęca 1000-1500 PIECZENIE
NT2
1 100-120
Stek 200 - 300 PIECZENIE
NT1
3 20-30
1) Obsmażyć na patelni przed pieczeniem w piekarniku
Grillowanie
Funkcji grilla należy zawsze używać przy maksymalnym ustawieniu tempera‐
tury
Podczas grillowania drzwi piekarnika muszą być zawsze zamknięte
W przypadku korzystania z funkcji grilla, zawsze należy rozgrzewać pusty pie‐
karnik przez 5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze należy umieszczać na pierwszym po‐
ziomie.
Należy grillować tylko płaskie porcje mięsa lub ryb.
12
Zastosowania, tabele i porady
Tabela GRILL
Potrawy do grillo‐
wania
Poziom piekarnika Czas
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8–10 min. 6–8 min.
Filet wieprzowy 4 10–12 min. 6–10 min.
Kiełbaski 4 8–10 min. 6–8 min.
Steki wołowe, steki
cielęce
4 6–7 min. 5–6 min.
Filety wołowe, rost‐
befy (około 1 kg)
3 10–12 min. 10–12 min.
Tosty
1)
3 4–6 min. 3–5 min.
Grzanki z dodatka‐
mi
3 6–8 min. -------
1) Nie rozgrzewać piekarnika
ROZMRAŻANIE
Wyjąć potrawę z opakowania i umieścić na talerzu na ruszcie piekarnika.
Nie przykrywać talerzem lub miską. Może to spowodować znaczne wydłu‐
żenie czasu rozmrażania.
Umieścić ruszt piekarnika na pierwszym poziomie od dołu.
Tabela ROZMRAŻANIE
Potrawa Czas rozmrażania
(w minutach)
Dalszy czas roz‐
mrażania (w minu‐
tach)
Uwagi
Kurczak, 1000 g 100-140 20-30 Ułożyć kurczaka na
odwróconej pod‐
stawce pod filiżan‐
kę na dużym tale‐
rzu. Obrócić po
upływie połowy
czasu
Mięso, 1000 g 100-140 20-30 Obrócić po upływie
połowy czasu
Mięso, 500 g 90-120 20-30 Obrócić po upływie
połowy czasu
Pstrąg, 150 g 25-35 10-15 -------
Truskawki, 300 g 30-40 10-20 -------
Masło, 250 g 30-40 10-15 -------
Śmietana, 2 x 200 g 80-100 10-15 Także lekko zmro‐
żona śmietana da
się dobrze ubić
Zastosowania, tabele i porady
13
Potrawa Czas rozmrażania
(w minutach)
Dalszy czas roz‐
mrażania (w minu‐
tach)
Uwagi
Tort, 1400 g 60 60 -------
Programy pieczenia mięsa
Użyć patelnię lub opiekacz.
Programy pieczenia mięsa z wprowadzaniem wagi
Potrawa Naczynia Dodatek wody
KURCZAK odkryte -
WIEPRZOWINA odkryte 2–4 cm
WOŁOWINA przykryte 1–2 cm
CIELĘCINA przykryte 1–2 cm
DZICZYZNA przykryte 1–2 cm
Programy mięsne z termosondą do mięsa
Potrawa Naczynia Dodatek wody
STEK 1 odkryte -
STEK 2 odkryte -
PIECZEŃ WIEPRZOWA odkryte -
CIELĘCINA odkryte -
JAGNIĘCINA odkryte -
DZICZYZNA odkryte -
INDYK odkryte -
Na wyświetlaczu przedstawione poziomy piekarnika oraz waga dla każdego
programu mięsnego.
MENU
Na wyświetlaczu przedstawione są poziomy piekarnika oraz wstępnie usta‐
wione czasy pieczenia dla każdego automatycznego przepisu.
MENU CIAST
CIASTO CYTRYNOWE
Naczynie:
Czarna prostokątna forma do pieczenia o długości 30 cm. Margaryna do na‐
tłuszczenia. Bułka tarta na posypkę.
Składniki do ciasta:
250 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
14
Zastosowania, tabele i porady
1 szczypta soli
•4 jajka
150 g mąki
150 g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 2 cytryn
Polewa:
1/8 litra soku z cytryny
100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ubić w misce masło, cukier, skórki cytryny, cukier waniliowy i sól na puszystą
masę. Następnie dodać po jednym jajku i dalej ucierać na puszystą masę. Do
puszystej masy dodać mąkę i mąkę kukurydzianą z dodatkiem proszku do
pieczenia i wymieszać. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i posypanej tartą
bułką formy do pieczenia, wyrównać i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu
wymieszać sok cytrynowy z cukrem pudrem. Wyłożyć upieczone ciasto na folię
aluminiową. Zawinąć folię na brzegach ciasta do góry w taki sposób, aby po‐
lewa nie wyciekła. Nakłuć ciasto drewnianym patyczkiem i rozprowadzić po‐
lewę pędzlem. Pozostawić ciasto na jakiś czas, aby przeszło polewą.
CIASTO SZWEDZKIE
Naczynie:
Okrągła forma do pieczenia o średnicy 28 cm z czarną powłoką, wyłożona
pergaminem.
Składniki do ciasta:
•5 jajek
340 g cukru
100 g stopionego masła
360 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia (około 15 g)
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
200 ml zimnej wody
Sposób przygotowania:
Włożyć do miski cukier, jajka, cukier waniliowy i sól, a następnie ubijać przez
5 minut na puszystą masę. Następnie dodać stopione masło i wymieszać. Do
puszystej masy dodać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i wymieszać.
Na koniec dodać zimnej wody i wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto
do formy do pieczenia, wyrównać i wstawić do piekarnika.
BISZKOPT
Naczynie:
Czarna forma do pieczenia babki. Margaryna do natłuszczenia. Bułka tarta na
posypkę.
Składniki do ciasta:
200 g masła
100 g cukru
Zastosowania, tabele i porady
15
100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
•4 jajka
400 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia (około 15 g)
1/8 litra mleka
50 g kakao
Sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, sok z cytryny, cukier waniliowy i sól na puszystą
masę. Następnie dodać po jednym jajku i dalej ucierać na puszysmasę.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko do puszystej masy i wymieszać.
Przełożyć połowę ciasta do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy do
pieczenia. Drugą połowę wymieszać z kakao i ułożyć na warstwie jasnego
ciasta. Za pomocą widelca wymieszać okrężnymi ruchami ciemne ciasto z
jasnym, a następnie wygładzić je. Wstawić do piekarnika.
SERNIK
Naczynie:
Czarna okrągła forma do pieczenia o średnicy 26 cm, wysmarowana tłusz‐
czem.
Spód ciasta:
150 g mąki
70 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
•1 jajko
70 g miękkiego masła
Ciasto serowe:
3 białka
50 g rodzynek
2 łyżki rumu
750 g chudego twarogu
•3 żółtka
200 g cukru
Sok z jednej cytryny
200 g Crème fraîche
1 opakowanie budyniu w proszku o smaku waniliowym (około 40 g)
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski. Dodać resztę składników i wymieszać ręcznym mik
serem. Następnie odstawić ciasto na 2 godziny do lodówki. Mniej więcej 2/3
ciasta ułożyć na natłuszczonym spodzie formy do ciasta i ponakłuwać w wielu
miejscach widelcem. Z pozostałego ciasta uformować rant o wysokości około
3 cm. Ubić białka, za pomocą miksera, na sztywną pianę. Opłukać rodzynki,
dokładnie odsączyć, spryskać rumem i odstawić, aby dobrze naciągnęły. Do‐
dać do miski chudy twaróg, żółtka, cukier, sok z cytryny, śmietanę Crème
Fraîche i budyń w proszku, a następnie dobrze wszystko wymieszać. Na końcu
16
Zastosowania, tabele i porady
przełożyć delikatnie ubite białka i rodzynki do ciasta twarogowego. Przełożyć
masę do formy i wstawić całość do piekarnika.
CIASTO Z OWOCAMI
Naczynie:
Czarna forma do pieczenia o średnicy 24 cm. Margaryna do natłuszczenia.
Bułka tarta na posypkę.
Składniki na ciasto:
200 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
•3 jajka
300 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia (około 8 g)
125 g porzeczek
125 g rodzynek
60 g posiekanych migdałów
60 g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
60 g posiekanych kandyzowanych wiśni
70 g zblanszowanych migdałów
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, cukier waniliowy i sól na puszystą masę. Na‐
stępnie dodać po jednym jajku i dalej ucierać na puszystą masę. Do puszystej
masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać
owoce i wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy i rozprowadzić
w taki sposób, aby środek był nieco wklęsły w stosunku do krawędzi. Udeko‐
rować krawędzie i środek ciasta zblanszowanymi migdałami. Umieścić ciasto
w piekarniku.
STRUCLA
Naczynie:
Czarna forma do pieczenia o średnicy 24 cm. Margaryna do natłuszczenia.
Bułka tarta na posypkę.
Ciasto:
375 g mąki
20 g drożdży
150 ml letniego mleka
60 g cukru
1 szczypta soli
•2 żółtka
75 g miękkiego masła
Kruszonka:
200 g cukru
200 g masła
1 łyżeczka cynamonu
350 g mąki
Zastosowania, tabele i porady
17
50 g posiekanych orzechów
30 g stopionego masła
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zrobić zagłębienie. Pokruszyć drożdże i
włożyć do wgłębienia w mące, wymieszać z mlekiem i częścią mąki z obrzeża
miski, posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż na warstwie
mąki na cieście pojawią się knięcia. Dodać cukier, żółtka, masło oraz sól do
mąki. Ze wszystkich składników ugnieść elastyczne ciasto drożdżowe. Pozos‐
tawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Na‐
stępnie rozwałkować ciasto i ułożyć je na wysmarowanej blaszce, ponownie
pozostawić do wyrośnięcia. Dodać cukier, masło i cynamon do miski i wszystko
wymieszać. Dodać mąkę i orzechy, a następnie ugnieść ciasto, tak aby po‐
wstała kruszonka. Rozprowadzić masło na wyrośniętym cieście i równomiernie
pokryć kruszonką.
CIASTO DROŻDŻOWE
Ciasto:
500 g mąki
20 g drożdży
200 ml letniego mleka
40 g cukru
1 szczypta soli
•5 żółtek
200 g miękkiego masła
Nadzienie:
180 g posiekanych orzechów włoskich
20 g bułki tartej
1 łyżeczka mielonego imbiru
50 ml mleka
60 g miodu
30 g stopionego masła
20 ml rumu
•1 żółtko
odrobina mleka
50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zrobić zagłębienie. Pokruszyć drożdże i
włożyć do wgłębienia w mące, wymieszać z mlekiem, odrobiną cukru i częścią
mąki z obrzeża miski, posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać,
aż na warstwie mąki na cieście pojawią się pęknięcia. Wysypać pozostały cu‐
kier na mąkę. Ze wszystkich składników ugnieść elastyczne ciasto drożdżowe.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją
objętość. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia. Podzielić ciasto na trzy
równe części i rozwałkować na podłużne prostokąty. Nanieść jedną trzecią
nadzienia na każdą warstwę rozwałkowanego ciasta, a następnie zrolow
ciasto. Uformować chałkę z trzech kawałków ciasta. Posmarować wierzch
18
Zastosowania, tabele i porady
chałki mieszanką żółtka i mleka, a następnie posypać całość płatkami migda‐
łów.
CHLEB BIAŁY
Czarna prostokątna forma do pieczenia o długości 30 cm. Margaryna do na‐
tłuszczenia. Bułka tarta na posypkę.
Ciasto:
1000 g mąki
1 kostka świeżych drożdży lub 2 opakowania drożdży suszonych
650 ml mleka
15 g soli
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę i sól do dużej miski. Rozpuścić drożdże w letnim mleku i dolać
do mąki. Ze wszystkich składników ugnieść elastyczne ciasto. W zależności
od właściwości mąki może być konieczne dolanie niewielkiej ilości mleka, aby
uzyskać ciasto o odpowiedniej konsystencji. Pozostawić ciasto do wyrośnię‐
cia, aby zwiększyło dwukrotnie swoją objętość. Rozdzielić ciasto na dwie
części, uformować dwa długie bochenki i położyć je na blasze nasmarowanej
tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Pozostawić chleb, aby wyrósł jeszcze
o połowę swojej wielkości. Przed upieczeniem posypać bochenki niewiel
ilością mąki i wykonać ostrym nożem 3-4 ukośne nacięcia o głębokości przy‐
najmniej 1 cm.
MENU PIECZENIA
PIZZA
Naczynie:
Na 1 blachę do pieczenia lub 2 okrągłe formy.
Ciasto:
14 g drożdży
200 ml wody
300 g mąki
3 g soli
1 łyżka oleju
Wierzch:
1 mała puszka posiekanych pomidorów
200 g sera ementaler, startego
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera feta
Oregano
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić w letniej wodzie. Dodać mąkę wymie‐
szaną z solą i dodać olej. Zagniatać składniki tak długo, aż ciasto nabierze
sprężystości i przestanie przyklejać się do miski. Następnie odstawić przykryte
ciasto w ciepłe miejsce, dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Rozwałkować
Zastosowania, tabele i porady
19
ciasto i położyć na natłuszczoną blachę do pieczenia. Ponakłuwać ciasto wi‐
delcem. Porozkładać składniki na spodzie w podanej kolejności.
ZIEMNIAKI ZAPIEK
Składniki do ciasta:
1000 g ziemniaków
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
•3 jajka
100 ml mleka
250 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki, pokroić na cienkie plastry, obsuszyć i przyprawić. Natrzeć
ząbkiem czosnku żaroodporną formę do zapiekanek i wysmarować naczynie
masłem. Rozłożyć połowę przyprawionych plastrów ziemniaków w naczyniu i
posypać je startym serem. Ułożyć pozostałe plastry ziemniaków na tej war‐
stwie i posypać resztą sera. Rozgnieść drugi ząbek czosnku i rozmieszać go
razem z jajkami, mlekiem i śmietaną. Polać tą mieszanką ziemniaki i rozłożyć
małe kawałki masła na zapiekance.
CEBULARZ
Ciasto:
300 g mąki
20 g drożdży
125 ml letniego mleka
•1 jajko
50 g masła
Wierzch:
750 g cebuli
250 g boczku
•3 jajka
250 g Crème fraîche
125 ml mleka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zrobić zagłębienie. Pokruszyć drożdże i
włożyć do wgłębienia w mące, wymieszać z mlekiem i częścią mąki z obrzeża
miski, posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż na warstwie
mąki na cieście pojawią się pęknięcia. Dodać jajko na brzegu ki. Ze wszyst‐
kich składników ugnieść elastyczne ciasto. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia
w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie obrać cebulę i
drobno ją posiekać. Pokroić boczek w kostkę i delikatnie podsmażyć na patelni
z cebulą, cebula się zeszkli. Pozostawić do ostygnięcia. Rozwałkować cias‐
to i umieścić na nasmarowanej blasze, ponakłuwać spód widelcem i unieść
20
Zastosowania, tabele i porady
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux B9931-5-M Recipe book

Typ
Recipe book
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla