12/2016
- 5 -
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s.
PL
Frytownica
beztłuszczowa
Instrukcja obsługi
■ Przed użyciem tego urządzenia prosimy o dokładne zaznajomienie się
zniniejszą instrukcją, nawet jeżeli używają Państwo produktu podobnego
typu. Prosimy korzystać z urządzenia tylko tak, jak jest to opisane
w instrukcji użytkowania. Instrukcję należy zachować do ewentualnego
zastosowania wprzyszłości.
■ Minimalnie w czasie trwania roszczeń z wadliwej realizacji, ewent.
ustawowej gwarancji zalecamy przechowywać oryginalne opakowanie
transportowe, materiał opakowania, dowód zakupu i potwierdzenie
zakresu odpowiedzialności sprzedającego lub kartę gwarancji. W razie
transportu zalecamy zapakować urządzenie ponownie do oryginalnego
pudełka od producenta.
OPIS URZĄDZENIA
A1 Otwory wentylacyjne do dopływu powietrza
A2 Termostat do regulacji temperatury wzakresie 80–200 °C
A3 Kontrolka pracy
A4 Timer 30-minutowy
A5 Uchwyt zprzyciskiem do zluzowania wyjmowanego kosza zpojemnika
A6 Wyjmowany pojemnik zpowierzchnią nieprzywierającą
A7 Wyjmowany kosz zpowierzchnią nieprzywierającą (bez rysunku)
jest umieszczony wśrodku pojemnika.
A8 Kontrolka zagrzewania
A9 Element grzewczy iwentylator (bez rysunku)
jest umieszczony wśrodku urządzenia.
A10 Otwory wentylacyjne do odprowadzania powietrza (bez rysunku)
Są umieszczone wtylnej części urządzenia.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
■ Przed pierwszym użyciem wyjmij urządzenie ijego akcesoria zopakowania.
■ Wyjmowane części (pojemnik A6 orazkosz A7), które są przeznaczone do
kontaktu zżywnością, należy opłukać w ciepłej wodzie z zastosowaniem
neutralnego środka do mycia naczyń. Potem opłucz je czystą wodą,
dokładnie wytrzyj do sucha iwróć zpowrotem na swoje miejsce.
■ Urządzenie podłącz do gniazdka sieciowego iuruchom go bez obciążenia
poprzez przekręcenie termostatu A2 na maksimum iustawienie timera A4
na10 minut, by urządzenie pozbyło się ewentualnego zapachu zprodukcji.
Uwaga:
Po pierwszym uruchomieniu może pojawić się lekki dym. Chodzi
ozupełnie normalne zjawisko, które wkrótce zniknie.
■ Po upływie ustawionego czasu zabrzmi sygnalizacja dźwiękowa
iurządzenie automatycznie się wyłączy.
■ Przewód zasilający odłącz od gniazdka sieciowego iurządzenie pozostaw
ostygnąć.
OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. Urządzenie postaw na stabilnej, równej iczystej powierzchni. Pociągnięciem
za uchwyt A5 wysuń wyjmowany pojemnik A6 zkoszem A7 zurządzenia.
W koszu A7 umieść surowce, które chcesz poddać obróbce termicznej.
Podczas wkładania surowców nie przekraczaj ryski MAX wyznaczonej na
wyjmowanym koszu A7. Przestrzegaj minimalnej i maksymalnej ilości
surowców podanej wtabeli zalecane czasy przygotowania, by zapewniony
był optymalny wynik obróbki termicznej.
Ostrzeżenie:
Surowców nigdy nie wkładaj bezpośrednio do pojemnika A6.
2. Wyjmowany pojemnik A6 znapełnionym koszem A7 wsuń zpowrotem do
urządzenia iprzewód zasilający podłącz od gniazdka.
3. Termostatem A2 ustaw wymaganą temperaturę, atimerem A4 czas pracy.
Ustawieniem timera A4 dojdzie do uruchomienia urządzenia i zapalenia
obydwu kontrolek A3 i A8. Zapalone kontrolki indykują, że urządzenie
pracuje idochodzi do zagrzewania elementu grzewczego A9. Kiedy tylko
osiągnie ustawionej temperatury, kontrolka świetlna A8 zgaśnie. Podczas
pracy kontrolka świetlna zagrzewania A8 na przemian zapala się igaśnie.
Wskazuje to na utrzymywanie ustawionej temperatury. Nadmiar tłuszczu
zsurowców odprowadzany jest do pojemnika A6.
Uwaga:
Do ustawienia poprawnej temperatury i czasu możesz skorzystać
ztabeli Zalecane czasy przygotowania.
4. Niektóre surowce mogą wymagać wstępnego zagrzania urządzenia. To
trwa około 3 do 4 minut. Termostat A2 ustaw na wymaganej temperaturze,
atimer A4 ustaw na 4 minutach. Zaczekaj, dopóki kontrolka nie zgaśnie A8.
Tym sygnalizowane jest osiągnięcie wymaganej temperatury. Następnie
ostrożnie wysuń pojemnik A6 z koszem A7 i odłóż ją na podkładce
zodpornością termiczną. Uważaj, byś nie dotknął rozgrzanej powierzchni.
Kosz A7 napełń surowcami. Wyjmowany pojemnik A6 z napełnionym
koszem A7 wsuń zpowrotem do urządzenia iustaw czas pracy.
5. Niektóre rodzaje surowców zalecane jest przemieszać w czasie ich
przygotowania. Pojemnik A6 wysuń z urządzenia i odłóż na podkładce
odpornej termicznie. W tym czasie jest z powodów bezpieczeństwa
wyłączony element grzewczy A9, ale timer A4 dalej odlicza czas do
zakończenia czasu pracy. Bądź nadzwyczaj ostrożnym, byś nie dotknął
rozgrzanej powierzchni albo by nie doszło do poparzenia gorącą parą, która
ulatnia się zżywności. Wciśnięciem przycisku na uchwycie A5 (patrz rys. B)
zluzuj wyjmowany kosz A7, podnieś go iprzytrzymaj nad pojemnikiem A6.
Uważaj na zagrzany tłuszcz lub soki, które mogą okapywać z niektórego
rodzaju żywności. Ostrożnie nim zatrząś ze strony na stronę, by doszło
do przemieszania surowców i wróć go z powrotem do pojemnika A6.
Do poprawnego założenia kosza A7 w pojemniku A6 jest potrzebne, by
uchwyt A5 wpadł z powrotem w swoje miejsce. To sygnalizowane jest
klapnięciem. Pojemnik A6 zkoszem A7 wsuń zpowrotem do urządzenia.
Tym wznowiona zostanie praca elementu grzewczego A9.
6. Do podgrzania surowców ustaw temperaturę na 150 °C i timer A4
na 10 minut.
7. Po upływie ustawionego czasu zabrzmi sygnalizacja dźwiękowa idojdzie
do automatycznego zakończenia pracy. Do przedwczesnego zakończenia
pracy ustaw timer A4 wpozycji 0.
8. Po zakończeniu pracy wysuń pojemnik A6. Wciśnięciem przycisku
na uchwycie A5 (patrz rys. B) zluzuj wyjmowany kosz A7, podnieś go
iopróżnij jego zawartość. Do wyjęcia surowców zkosza A7 możesz także
zastosować silikonowych lub drewnianych przyborów kuchennych. Nie
zalecamy korzystać zmetalowych przyborów, by nie doszło do uszkodzenia
nieprzywierającej powierzchni wyjmowanego kosza A7.
9. Po zakończeniu eksploatacji upewnij się, że urządzenie jest wyłączone.
Odłącz go od gniazdka sieciowego, pozostaw go ostygnąć i wyczyść go
zgodnie zinstrukcjami podanymi wrozdziale Konserwacja iczyszczenie.
ZALECANY CZAS PRZYGOTOWANIA
Rodzaj
żywności
MIN IMAX
ilość
Temperatura
Czas
przygotowania
Przemieszanie
podczas
przygotowania
Notatka
Mrożone
frytki
7 × 7 mm
100–400 g 200 °C 9–16 min tak
Frytki
Domowe
10 × 10 mm
100–400 g 200 °C 16–20 min tak Dodaj pół
łyżki oleju
Domowe
kawałki
ziemniaków
100–400 g 180 °C 18–22 min tak Dodaj pół
łyżki oleju
Kotlety
wieprzowe
100–400 g 180 °C 10–14 min nie
Mielone
mięso do
hamburgerów
100–400 g 180 °C 7–14 min nie
Pałki
zkurczaka
100–400 g 180 °C 18–22 min nie
Wiosenne
roladki
100–400 g 200 °C 8–10 min tak Urządzenie
podgrzej
wstępnie
Mrożone
nuggetsy
zkurczaka
100–400 g 200 °C 6–10 min tak Urządzenie
podgrzej
wstępnie
Mrożone
paluszki
rybne
100–400 g 200 °C 6–10 min nie Urządzenie
podgrzej
wstępnie
Pieczone
faszerowane
warzywa
100–400 g 160 °C 10 min nie
Placki 300 g 160 °C 20–25 min nie Zastosuj
formy do
placka