19
• wyroby ze stali nieodpornej na rdz,
• sztu'ce z uchwytami drewnianymi, rogowymi, porcelanowymi i z masy
perowej.
NastDpujKce naczynia nadajK siD do zmywania w zmywarce z pewnymi
ograniczeniami:
• naczynia fajansowe, o ile ich producent poda informacj, !e naczynia te
nadaj si do zmywania w zmywarkach,
• naczynia z dekoracjami mog po kilkukrotnym myciu w zmywarce wy-
blakn',
• cz,ci srebrne i aluminiowe wykazuj skonno,ci do przebarwie*. Resztki
potraw (np. biako, !ótko, musztarda) powoduj czsto przebarwienia,
wzgldnie plamy na srebrze. Dlatego nale!y usuwa' resztki potraw z na-
czy* srebrnych, je,li naczynia nie bd zmywane bezpo,rednio po za-
ko*czeniu posiku,
• niektóre rodzaje szka mog po kilkukrotnym myciu pokry' si nalotem.
Je,li kupuj Pa*stwo naczynia, szko bd@ sztu'ce, nale!y sprawdzi', czy
nadaj si one do zmywania w zmywarce.
W"oCenie naczy do zmywarki
Przed umieszczeniem naczy* w zmywarce nale!y:
• Usun' z talerzy wiksze kawaki potraw (mae kostki, o,ci, kawaki mi-
sa i warzyw, skórki owoców, wykaaczki itp.), aby nie dopu,ci' do zatka-
nia filtrów. Zatkane filtry s przyczyn nieprawidowego dziaania urz-
dzenia.
• Garnki z przypalonymi lub bardzo mocno przyschnitymi resztkami po-
traw nale!y najpierw rcznie zmy', lub namoczy' w wodzie.
Uk"adajKc naczynia w zmywarce, naleCy przestrzegaF niCej podanych
wskazówek:
• Naczynia i sztu'ce nie mog blokowa' ramion natryskowych. Ramiona
musz si swobodnie obraca'.
• Wszystkie naczynia takie jak: garnki, fili!anki i szklanki, nale!y ukada'
otworami do dou. Naczynia z zagbieniami lub wkl,niciami nale!y
rozmieszcza' uko,nie tak, aby woda moga z nich swobodnie spywa'.
• Naczynia uo!y' w taki sposób, aby nie stykay si ze sob (szczególnie
dotyczy to naczy* szklanych, które mog ulec stuczeniu). Prawidowe
uo!enie naczy* w zmywarce gwarantuje dobre efekty zmywania.
• Mae przedmioty (np. pokrywki soików) umieszcza' w koszyku na sztu'-
ce.