Electrolux EKK601303X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Kuchenka gazowo-elektryczna
EKK 601303 W
EKK 601303 X
instrukcja obsługi
PL
2 electrolux
electrolux 3
Witamy w świecie Electrolux
Dziękujemy za wybranie najwyższej klasy produktu Electrolux, mamy
nadzieję, że dostarczy on Państwu wiele radości.
Ambicją firmy Electrolux jest oferowanie szerokiej gamy wysokiej jakości
produktów, które uczynią życie bardziej komfortowym.
Przykładowe urządzenia zostały przedstawione na okładce tej instrukcji.
Proszę poświęcić kilka minut na zapoznanie się z instrukcją, tak aby mogli
Państwo w pełni wykorzystać zalety swojego nowego urządzenia.
Obiecujemy, że zapewni ono Państwu komfort i łatwość obsługi.
Powodzenia!
4 electrolux
))
))
)
Spis treści
Wskazówki dla użytkownika
Ważne informacje bezpieczeństwa .................................................................... 5
Panel sterowania ............................................................................................... 8
Pokrętła palniw gazowych ............................................................................. 9
Porady i wskazówki dot. płyty grzewczej ......................................................... 11
Piekarnik elektryczny...................................................................................... 12
Przed pierwszym użyciem urządzenia ............................................................ 14
Korzystanie z piekarnika ................................................................................. 15
Porady i wskazówki......................................................................................... 16
Tabela pieczenia- Pieczenie tradycyjne i konwekcyjne .................................... 18
Tabela pieczenia - Grillowanie ......................................................................... 19
Tabela pieczenia - Pizza ................................................................................. 19
Konserwacja i czyszczenie ............................................................................ 20
Czyszczenie piekarnika .................................................................................. 21
Co robić jeśli urządzenie nie pracuje prawidłowo ............................................. 25
Serwis i części zamienne ............................................................................... 34
Gwarancja/Serwis ........................................................................................... 35
Gwarancja europejska ..................................................................................... 36
Wskazówki dla instalatora
Wskazówki dla instalatora ............................................................................... 26
Podłączenie do instalacji gazowej ................................................................... 27
Przestawienie na inny rodzaj gazu .................................................................. 30
Podłączenie do instalacji elektrycznej ............................................................ 32
Podłączenie elektryczne ................................................................................ 33
Wskazówki dot. korzystania z niniejszej instrukcji
Objaśnienie symboli używanych w instrukcji obsługi:
Wskazówki dot. bezpieczeństwa
Kolejność wykonywania czynności
Porady i wskazówki
Informacje dot. środowiska naturalnego
Urządzenie wyprodukowano zgodnie z następującymi normami EU:
2006/95 EEC - 93/68 EEC -
89/336 EEC - 90/396 EEC,
aktualne wydanie.
electrolux 5
Ważne informacje bezpieczeństwa
Przed instalacją i przystąpieniem do użytkowania płyty grzewczej NALEŻY
uważnie zapoznać się z niniejszymi wskazówkami. W przypadku wątpliwości
prosimy o kontakt z naszym Działem Obsługi Klienta.
Instalację należy wykonać zgodnie z
wymaganiami lokalnych przepisów i
powinna ona zostać przeprowadzona
wyłącznie przez uprawnionego i
wykwalifikowanego montera.
Przeróbki domowej instalacji
zasilającej wymagane w celu insta-
lacji kuchenki mogą być wykonywane
wyłącznie przez wykwalifikowanych
pracowników.
Po rozpakowaniu, sprawdzić, czy
urządzenie nie zostało uszkodzone.
Zabrania się podłączania uszkodzo-
nego urządzenia do źródeł zasilania.
W przypadku uszkodzenia
urządzenia należy skontaktować się
z dostawcą.
Zmiany lub modyfikacje parametrów
urządzenia stwarzają zagrożenie dla
użytkownika.
kuchenki nie należy stawiać w pobliżu
substancji palnych (np. zasłon, ręcz-
ników kuchennych, itp.).
Urządzenie jest ciężkie. Podczas pr-
zesuwania kuchenki należy zacho-
wać ostrożność.
Kuchenka nie nadaje się do posa-
dowienia na cokole.
Przed przystąpieniem do
użytkowania, należy usunąć wszyst-
kie opakowania.
Niektóre elementy urządzenia zostały
zabezpieczone antywstrząsową folią
plastikową. Przed rozpoczęciem eks-
ploatacji kuchenki należy usunąć folię
oraz wytrzeć zabezpieczone nią
części przy użyciu miękkiej szmatki,
którą uprzednio należy zamoczyć w
ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do
mycia naczyń.
Należy sprawdzić, czy typ gazu i na-
pięcie zasilania w sieci są zgodne z
parametrami podanymi na tabliczce
znamionowej znajdującej się w
pobliżu przewodu zasilającego gazu.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie jest przeznaczone do
obsługi wyłącznie przez osoby
dorosłe. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu kuchenki.
To urzadzenie nie jest przeznaczone
do uzytku przez dzieci lub inne osoby,
których zdolnosci psychofizyczne lub
niedostateczne doswiadczenie czy
wiedza, wykluczaja bezpieczne jego
uzycie bez nadzoru osoby
odpowiedzialnej, zdolnej do
zapewnienia bezpiecznych warunków
do jego uzycia.
Podczas użycia, urządzenie osiąga
bardzo wysoką temperaturę.
Uważać, aby dzieci nie zbliżały się do
kuchenki, gdy jest ona gorąca.
Dzieci mogą również doznać obrażeń
w wyniku ściągania patelni lub
garnków stojących na płycie.
6 electrolux
Zalecenia dotyczące
eksploatacji
• Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do gotowania produktów
żywnościowych. Nie zostało ono za-
projektowane do gotowania w celach
komercyjnych lub przemysłowych.
Wokół urządzenia należy zapewnić
odpowiednią wentylację. Niedosta-
teczny dopływ świeżego powietrza
może prowadzić do braku tlenu.
Kuchenki nie podłącza się do
wyciągu gazów. kuchenkę należy
zainstalować i podłączyć zgodnie z
obowiązującymi przepisami
montażowymi. Szczególną uwagę
należy zwrócić na wymagania dot.
wentylacji.
W trakcie pracy kuchenka zwiększa
poziom ciepła i wilgoci w pomieszcze-
niu, w którym się znajduje.
+Należy zapewnić stały dostęp
świeżego powietrza do pomieszcze-
nia. W tym celu należy utrzymywać
wentylatory w odpowiednim stanie lub
zainstalować okap z rurą
odprowadzającą.
W trakcie długotrwałej eksploatacji
kuchenki należy poprawić wentylację
poprzez otwarcie okien lub zwiększe-
niu obrotów wentylatora.
Jeśli kuchenka posiada pokrywę,
służy ona do zabezpieczenia powie-
rzchni urządzenia przed osiadaniem
kurzu (jeśli pokrywa jest zamknięta)
lub do zabezpieczenia przed
pryskającym tłuszczem (jeśli po-
krywa jest otwarta). Nie używać po-
krywy do innych celów.
Pokrywę należy zawsze umyć przed
zamknięciem.
Przed zamknięciem pokrywy należy
zawsze zaczekać aż ostygną palniki.
Zabrania się korzystania z kuchenki,
jeśli ma ona kontakt z wodą. Zabrania
się obsługi kuchenki mokrymi rękoma.
Jeśli urządzenie nie jest wykorzys-
tywane, pokrętła powinny znajdować
się w położeniu ‘OFF’ (WYŁ).
W trakcie pracy, kuchenka rozgrzewa
się do wysokiej temperatury. Należy
zachować szczególną ostrożność i
nie dotykać elementów grzewczych
znajdujących się w piekarniku.
Podczas otwierania drzwi piekarnika
należy zawsze cofnąć się tak, aby
para i ciepłe powietrze mogły swo-
bodnie wydostać się na zewnątrz.
Używając innych urządzeń elektrycz-
nych w pobliżu kuchenki należy
uważać, aby kabel zasilający nie sty-
kał się z gorącymi powierzchniami.
Na palnikach nie należy stawiać nies-
tabilnych lub zużytych naczyń, po-
nieważ mogą one przewrócić się
prowadząc do rozlania płynu i
obrażeń ciała.
Aby ułatwić zapłon, przed postawie-
niem naczyń na kuchenkę należy wc-
ześniej zapalić palniki. Po rozpaleniu
sprawdzić, czy palniki palą się
prawidłowo.
Przed zdjęciem naczynia należy
zawsze zmniejszyć lub zgasić
płomień.
Urządzenia nie wolno pozostawiać
bez nadzoru podczas gotowania z
użyciem oleju i tłuszczy.
Nie należy stosować ściernych środ-
ków czyszczących lub ostrych meta-
lowych ścieraków do czyszczenia
szklanych powierzchni piekarnika po-
nieważ powierzchnie te mogą zostać
przez nie porysowane co może do-
prowadzić do pęknięć.
Kuchenkę należy zawsze utrzy-
mywać w czystości. Tłuszcz i resztki
potraw mogą stać się przyczyną
pożaru.
electrolux 7
W piekarniku lub na gorących płytach
nie należy nigdy stawiać plastikowy-
ch naczyń. Zabrania się wykładać
dowolną część piekarnika folią alumi-
niową.
Należy pamiętać, aby nigdy nie zas-
tawiać kratki wentylacyjnej piekarnika
znajdującej się w środku w tylnej
części płyty tak, aby umożliwić
prawidłową wentylację
komory piekarnika.
Produkty żywnościowe o krótkiej
trwałości, elementy wykonane z
plastiku oraz produkty w aerozolu nie
powinny być przechowywane nad
kuchenką.
W szufladzie pod piekarnikiem
można umieścić jedynie żaroodporne
talerze. Do szuflady n ie należy
wkładać żadnych materiałów palny-
ch.
Do czyszczenia kuchenki nie wolno
stosować parowych lub wysokociś-
nieniowych parowych urządzeń
czyszczących.
Serwis
Urządzenie może być naprawiane lub
serwisowane wyłącznie przez
autoryzowanego serwisanta. Do
celów napraw i wymiany należy
używać wyłącznie oryginalne części
zamienne.
Informacje dot.
środowiska naturalnego
Po zainstalowaniu urządzenia należy
pozbyć się opakowania zgodnie z za-
sadami bezpieczeństwa i ochrony
środowiska.
W czasie złomowania urządzenia
należy odciąć kabel zasilający tak,
aby nie można było ponownie
wykorzystać kuchenki.
Symbol na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego pro-
duktu nie wolno traktować tak, jak in-
nych odpadów domowych. Należy
oddać go do właściwego punktu sku-
pu surowców wtórnych zajmującego
się złomowanym sprzętem elektrycz-
nym i elektronicznym. Właściwa utyli-
zacja i złomowanie pomaga w elimi-
nacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na śro-
dowisko naturalne oraz zdrowie. Aby
uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu ni-
niejszego urządzenia, należy
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas użytkowania
urządzenia, a w przypadku jego sprzedaży - przekazać ją kolejnemu
użytkownikowi.
Niniejsza instrukcja obowiązuje wyłącznie w krajach, których symbole
podano na okładce oraz na samym urządzeniu.
8 electrolux
Panel sterowania
1 2 3 4 5 6 78
1. Pokrętło tylnego lewego palnika
(średnio-szybkie grzanie)
2. Pokrętło przedniego lewego palnika
(szybkie grzanie)
3. Pokrętło przedniego prawego
palnika (palnik pomocniczy)
4. Pokrętło tylnego prawego palnika
(średnio-szybkie grzanie)
5. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6. Pokrętło termostatu piekarnika
7. Minutnik
8. Lampka termostatu piekarnika
Komora piekarnika
Element grzewczy
grilla
Oświetlenie
piekarnika
Wentylator
piekarnika
Wyposażenie
Taca
piekarnika
Rynienka
na tłuszcz
electrolux 9
)
Pokrętła palników gazowych
Zapalanie palników:
1. całkowicie wcisnąć wybrane pokrętło
i ustawić je na maksymalną pozycję
(obracając w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara) ( ).
2. następnie sprawdzić, czy płomień
pali się równomiernie i ustawić
pokrętło na wybraną pozycję.
Jeśli palnik nie daje się zapalić,
przekręcić pokrętło w położeniu zero i
spróbować ponownie.
Jeżeli po kilku próbach palnik wciąż
nie daje zapalić się, należy sprawdzić
czy nakładka palnika i korpus (patrz
rysunek - A,B) są prawidłowo
nałożone.
W celu przerwania dopływu gazu,
należy pokrętło ustawić na pozycję “
(przekręcając je w tym celu w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara).
W przypadku braku zasilania,
zapalanie palnika możliwe jest bez
elektryczności; w tym wypadku należy
zbliżyć się do palnika z płomieniem,
całkowicie wcisnąć wybrane pokrętło i
ustawić je na maksymalną pozycję
(obracając w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara) ( ).
Nie należy trzymać wciśniętego
pokrętła dluzej niż 15 sekund.
Jeśli palnik nie zapalił się
nawet w ciągu 15 sekund,
należy zwolnić pokrętło,
przekręcić je na pozycję
„wyłączone” oraz odczekać
przynajmniej minutę przed
ponowną próbą zapalenia
gazu.
A - Pierścień palnika
B - Korpus palnika
C - Automatyczna zapalarka
10 electrolux
Płyta grzejna wyposażona jest w
progresywne zawory gazowe,
które pozwalają na dokładniejszą
regulację płomienia.
Po włączeniu zasilania po
zakończeniu instalacji lub po pr-
zerwie w dostawie prądu często
automatycznie uruchamiana jest
zapalarka.
Stosowanie garnków, których
średnica jest mniejsza od zaleca-
nej powoduje wyjście płomienia
poza dno garnka oraz nadmierne
nagrzewanie uchwytów.
Po zagotowaniu płynu należy
szybko zmniejszyć płomień tak,
aby tylko utrzymać stan gotowa-
nia.
Podczas przygotowywania po-
traw przy użyciu olejów lub
tłuszczów należy zachować
szczególną ostrożność, gdyż
tłuszcz może łatwo ulec samo-
zapaleniu.
W przypadku trudności w obra-
caniu pokręteł należy skontakto-
wać się z lokalnym punktem se-
rwisowym.
Aby osiągnąć maksymalną
sprawność palników, należy stosować
garnki o płaskim dnie i o średnicy
dostosowanej do średnicy płomienia
(patrz tabela).
Palnik Średnica Średnica
minimalna maksymalna
Duży (szybkie
grzanie) 180 mm. 260 mm.
Średni (średnio-
szybkie grzanie) 120 mm. 220 mm.
Mały (palnik
pomocniczy) 80 mm. 160 mm.
electrolux 11
Porady i wskazówki dot. płyty grzewczej
Naczynia
Stosowanie garnków o większych
podstawach zapewnia szybsze
gotowania.
Naczynia należy zawsze dobierać
odpowiednio do typu przygotowywanej
potrawy.
Należy zwrócić szczególną uwagę,
aby naczynia do gotowania płynów nie
były zbyt małe, ponieważ może to
powodować ich kipienie i przelewanie
się.
Warto również pamiętać, że zbyt
duże naczynia wydłużają czas
gotowania. Tłuszcze i sok mogą łatwo
przywrzeć do dna naczynia i przypalić
się.
Do pieczenia ciast najlepiej jest
stosować zamykane foremki.
Otwierana foremka umożliwia
wyciekanie soków i cukru, które
następnie mogą się przypalać na dnie
tacy do pieczenia i są bardzo trudne do
usunięcia.
Do piekarnika nie należy wkładać
naczyń z plastikowymi uchwytami,
ponieważ nie są one żaroodporne.
Aby maksymalnie wykorzystać
używany palnik, a tym samym
ograniczyć zużycie gazu należy
stosować garnki, których średnica
odpowiada wielkości palnika (jak
pokazano na rysunku obok).
Zaleca się również nakrywanie
naczyń w trakcie przygotowywania
zapiekanek oraz, bezpośrednio po
zagotowaniu, zmniejszenie płomienia
tak, aby tylko podtrzymać gotowanie.
12 electrolux
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji
piekarnika
Piekarnik wyłączony.
Gotowanie tradycyjne - Działa
górny i dolny element grzewczy, co
zapewnia równy rozkład
temperatury w piekarniku.
Pieczenie konwekcyjne -
Możliwość opiekania lub
jednoczesnego opiekania i pieczenia
na dowolnej tacy piekarnika bez
przenikania zapachów.
Grill wewnętrzny - Możliwość
zastosowania do grillowania
małych ilości potraw.
Pełny grill - Włącznie całego
elementu grzewczego grilla.
Pizza - Dolny element grzewczy
bezpośrednio podgrzewa ciasto
pizzy, quiche lub paszteciki,
natomiast wentylator zapewnia
cyrkulację powietrza, co zapewnia
zagotowanie dodatków na
wierzchu pizzy lub nadzienia
pasztecików.
Dolny element grzewczy - Działa
tylko dolny element grzewczy.
Pokrętło termostatu
Obrócić pokrętło termostatu w
kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara aby ustawić
temperaturę w zakresie od 50°C do
MAX (230°C).
0
electrolux 13
Lampka termostatu
Lampka termostatu zapala się w
momencie przekręcenia pokrętła
termostatu. Lampka pali się do
momentu osiągnięcia odpowiedniej
temperatury. Następnie cyklicznie
zapala się i gaśnie symbolizując
utrzymywanie temperatury.
Minutnik
Minutnik zasygnalizuje upłynięcie
ustawionego czasu za pomocą sygnału
akustycznego. Maksymalny czas, jaki
można ustawić, to 120 minut.
Ustawianie minutnika:
1. Ustawić wybraną funkcję za pomocą
pokrętła piekarnika.
2. Obrócić pokrętło minutnika zgodnie
ze wskazówkami zegara, aż do
pozycji 120 minut, a następnie
powrócić ustawiając pożądany czas.
3. Po upływie ustawionego czasu,
usłyszą Państwo sygnał akustyczny
i piekarnik zostanie automatycznie
wyłączony.
Proszę ustawić pokrętło minutnika
na pozycji a pokrętła piekarnika i
termostatu na pozycji WYŁĄCZONE.
Proszę ustawić pokrętło
minutnika na pozycji jeśli
chcą Państwo piec bez
ustawiania czasu.
Termostat bezpieczeństwa
Kuchenka posiada termostat
bezpieczeństwa. W przypadku awarii
termostatu głównego oraz
następującego w związku z nim
przegrzania urządzenia, urządzenie
zabezpieczające odetnie zasilanie
kuchenki. W takim przypadku należy
skontaktować się z lokalnym punktem
serwisowym. Pod żadnym pozorem nie
należy próbować naprawiać urządzenia
we własnym zakresie.
)
14 electrolux
)
Przed pierwszym użyciem urządzenia
Przed przystąpieniem do
eksploatacji kuchenki należy
zdjąć wszystkie osłony
zarówno te znajdujące się
wewnątrz, jak i na zewnątrz
urządzenia, łącznie z
naklejkami reklamowymi i folią
zabezpieczającą.
Przed pierwszym użyciem, piekar-
nik należy podgrzać bez potraw w
środku. W tym czasie może być wyc-
zuwalny nieprzyjemny zapach. Jest to
zjawisko normalne.
Przed przystąpieniem do
korzystania z piekarnika,
sprawdzić, czy pokrętło
minutnika jest na pozycji .
1. Przekręcić pokrętło wyboru
funkcji piekarnika na
Gotowanie tradycyjne .
2. Ustawić pokrętło termostatu
w położeniu MAX.
3. Otworzyć okno w celu
zapewnienia odpowiedniej
wentylacji pomieszczenia.
4. Odczekać ok. 45 minut
bezwkładania potraw do
piekarnika.
Procedurę należy powtórzyć dla
funkcji pełnego grilla oraz funkcji
pieczenia konwekcyjnego przez
około 5-10 minut.
Szuflada
Szuflada znajduje się poniżej wnęki
piekarnika.
W czasie gotowania, jeśli piekar-
nik będzie przez długi czas nagr-
zany do wysokiej temperatury,
szuflada może stać się gorąca. Z
tego powodu, w szufladzie nie
powinno przechowywać się pal-
nych materiałów np. rękawic do
piekarnika, ręczników kuchenny-
ch, fartuchów z plastiku.
Wyposażenie piekarnika np.
płyty do pieczenia również
osiągają wysoką temperaturę,
dlatego podczas ich wyjmowania
z szuflady w czasie, gdy piekar-
nik jest używany lub wciąż
gorący należy zachować
ostrożność.
electrolux 15
Korzystanie z piekarnika
Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zawsze
zamknięte.
Podczas otwierania drzwiczek
należy stać w bezpiecznej
odległości. Uważać, aby
podczas otwierania drzwiczek
nie spadały one pod wpływem
własnego ciężaru - podczas ich
otwierania należy zawsze
podtrzymywać je za rączkę, aż
do pełnego otwarcia.
W piekarniku znajdują się cztery
wsporniki na tace i jedna taca.
Poziom wsunięcia tacy liczy się
od dołu piekarnika zgodnie z
opisem na schemacie.
Tace należy wsuwać prawidłowo
i zgodnie z opisem na
schemacie.
Naczyń do pieczenia nie
należy stawiać bezpośrednio
na dnie piekarnika.
Podczas przygotowywania po-
traw w piekarniku lub na grlillu,
aby zapobiec przegrzaniu ku-
chenki należy otworzyć po-
krywę.
Uwaga! - Podczas pieczenia nie
wolno stawiać na dnie piekarnika
żadnych przedmiotów ani
przykrywać żadnych części pie-
karnika folia aluminiową. Może to
prowadzić do nadmiernego
wzrostu temperatury-, co może
negatywnie wpływać na wyniki
pieczenia i uszkodzić emalio-
waną powłokę piekarnika. Nac-
zynia, naczynia żaroodporne
oraz tace aluminiowe należy us-
tawiać na tacach zamocowanych
we wspornikach bocznych.
4
3
2
1
16 electrolux
Porady i wskazówki
Kondensacja i para
Kuchenka posiada unikalny
system, który powoduje naturalną
cyrkulację powietrza oraz stałe
odzyskiwanie pary. System ten
umożliwia gotowanie na parze oraz
zapewnia delikatność potraw w środku
z jednoczesną ich chrupkością na
zewnątrz. Dodatkowo, do minimum
ograniczony zostaje czas pieczenia
oraz zużycie energii. W czasie
pieczenia może powstawać para, która
może się wydostawać na zewnątrz po
otwarciu drzwiczek piekarnika. Jest to
zjawisko normalne.
Należy jednak odsunąć się od
piekarnika w momencie
otwierania jego drzwiczek w
czasie pieczenia lub po jego
zakończeniu tak, aby para lub
ciepło mogły się swobodnie
wydostać.
W czasie podgrzewania,
potrawy powodują powstanie
pary podobnie jak gotująca się
woda w czajniku. W momencie
kontaktu pary z szybką w
drzwiach piekarnika, ulega ona
skropleniu i powstają kropelki
wody.
Aby ograniczyć kondensację,
przed włożeniem potraw do
komory piekarnika, należy
zadbać o to, aby dobrze go
przewietrzyć. Przed
przystąpieniem do pieczenia
należy krótko wstępnie
rozgrzać piekarnik (ok. 10
minut).
Zaleca się wytarcie do sucha
skroplin wody po każdym
użyciu piekarnika.
Naczynia do pieczenia
Do pieczenia należy stosować nac-
zynia przeznaczone do pieczenia w
piekarniku i wytrzymujące tempera-
turę 230°C.
Tace do pieczenia, naczynia do go-
towania, itp. należy wkładać w taki
sposób, aby nie stykały się one z
kratką zabezpieczająca wentylatora
z tyłu piekarnika ani nie stawiać ich
na dnie piekarnika.
Nie należy stosować tac do piecze-
nia o wymiarach powyżej 30 cm x
35 cm ponieważ ograniczają one
cyrkulacje ciepła i mogą negatywnie
wpływać na wyniki pieczenia.
Naczynia
Należy pamiętać, że w naczyniach o
szerokich dnach gotuje się szybciej niż w
naczyniach o dnach wąskich. Wielkość
naczyń powinna być zawsze
dostosowana do rodzaju
przygotowywanej potrawy. Aby nie
dopuścić do wykipienia, w czasie
gotowania płynów należy stosować
naczynia o większej objętości. Aby
nadmiernie nie przedłużać gotowania,
naczynia nie powinny być zbyt duże.
Tłuszcze i sok mogą łatwo przywrzeć do
dna naczynia i przypalić się.
Do pieczenia ciast najlepiej jest
stosować zamykane foremki. Otwierana
foremka umożliwia wyciekanie soków i
cukru, które następnie mogą się
przypalać na dnie tacy do pieczenia i są
bardzo trudne do usunięcia. Do
piekarnika nie należy wkładać naczyń z
plastikowymi uchwytami, ponieważ nie
są one żaroodporne. Aby maksymalnie
wykorzystać używany palnik, a tym
samym ograniczyć
electrolux 17
Dobór naczyń a rezultaty
pieczenia
Naczynia i puszki różnią się między
innymi pod względem grubości,
przewodności cieplnej, koloru, co ma
wpływ na sposób, w jaki ciepło
przenika do znajdujących się w nich
potraw.
A Zastosowanie naczyń aluminiowy-
ch, ceramicznych, szklanych i nac-
zyń jasnych pozwalają skrócić czas
pieczenia oraz ograniczyć czernie-
nie dna naczyń.
B Naczynia emaliowane z żeliwa,
anodyzowanego aluminium, alumi-
nium z wnętrzem zabezpieczonym
przed przywieraniem oraz ciemne i
ciężkie naczynia powodują
wydłużenie czasu pieczenia i
zwiększenie czernienia dna naczyń.
Porady i wskazówki dot.
smażenia ryb i mięsa
Mięso można układać w
naczyniach żaroodpornych lub
bezpośrednio na tacy piekarnika. W
takim przypadku należy pamiętać o
wsunięciu rynienki na tłuszcz na
poziomie pierwszym. Do rynienki
należy wcześniej dolać wody.
Rynienka na tłuszcz zapobiega
kapaniu tłuszczu na dno piekarnika.
Białe mięso, drób i ryby smaży się
w średniej temperaturze (między
150°C i 175°C). Smażąc czerwone
mięso (lekko przyrumienione na
zewnątrz i delikatniej usmażone w
środku), należy ustawić wyższą
temperaturę (między 200°C i 230°C) i
piec nieco krócej.
Porady i wskazówki dot.
pieczenia ciast
Ciasta zazwyczaj piecze się w
średniej temperaturze (między 150°C i
200°C).
Przed rozpoczęciem pieczenia
zaleca się podgrzać piekarnik (przez
ok. 10 minut). Podczas pieczenia nie
należy otwierać drzwiczek piekarnika,
a stan ciasta najlepiej jest kontrolować
przez szybkę piekarnika.
Porady i wskazówki dot.
grillowania
Podczas grillowania mięsa lub ryb
należy je lekko natrzeć olejem i
układać bezpośrednio na ruszcie.
Jeśli uruchomiono funkcję
grillowania, ciepło pochodzi tylko od
górnego elementu grzewczego.
Dlatego, poziom smażenia należy
dobrać biorąc pod uwagę grubość
mięsa lub ryby.
Należy zawsze pamiętać o
włożeniu w położeniu dolnym rynienki
na tłuszcz z niewielka ilością wody.
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zależy od typu
produktu, jego konsystencji objętości.
Zaleca się zapamiętanie wyników
eksperymentów pieczenia w
piekarniku, ponieważ pieczenie w tych
samych warunkach pozwoli oczywiście
uzyskać podobne rezultaty.
Doświadczenie pozwala zmieniać
wartości podane w tabelach.
18 electrolux
4
3
2
1
Tabela pieczenia- Pieczenie tradycyjne i konwekcyjne
Niniejsze tabele podano tylko w celach pomocniczych. W zależności od indywidualnych
preferencji podane tu czasy mogą zostać wydłużone lub skrócone. Dokładne czasy i
ustawienia wymagają zdobycie doświadczenia w korzystaniu z piekarnika.
Podane czasy pieczenia nie obejmują czasu wstępnego nagrzewania
piekarnika. Przed rozpoczęciem pieczenia należy wstępnie nagrzać piekarnik
(ok. 10 minut).
Waga (gr.)
TYP POTRAWY
Poziom
temp.
°C
Pieczenie
konwekcyjne
Czas
pieczenia
minuty
UWAGI
CIASTA
Ubijane zagniatane 2 170 2 (1 i 3)* 160 45 ~ 60 W foremce na ciasto
Kruche ciasto 2 170 2 (1 i 3)* 160 20 ~ 30 W foremce na ciasto
Sernik 1 160 2 150 60 ~ 80 W foremce na ciasto
Jabłecznik 1 180 2 (1 i 3)* 170 40 ~ 60 W foremce na ciasto
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80
Tarta z marmoladą 2 175 2 (1 i 3)* 160 30 ~ 40
Ciasto z owocami 1 175 1 160 45 ~ 60 W dużej formie
Ciasto typu “sponge cake” 1 175 2 (1 i 3)* 160 30 ~ 40 W foremce na ciasto
Keks 1 170 1 160 40 ~ 60 W foremce na ciasto
Ciasto ze śliwkami 1 170 1 160 50 ~ 60 W dużej formie
Placek 2 170 2 160 35 ~ 45 W tacy do pieczenia
Małe ciasta 2 175 2 (1 i 3)* 160 25 ~ 35 W tacy do pieczenia
Biszkopt 2 160 2 (1 i 3)* 150 20 ~ 30 W tacy do pieczenia
Bezy 2 100 2 (1 i 3)* 100 90 ~ 120 W tacy do pieczenia
Ciasteczka 2 190 2 (1 i 3)* 180 12 ~ 20 W tacy do pieczenia
Placek: Babka 2 200 2 (1 i 3)* 190 15 ~ 25 W tacy do pieczenia
CHLEB I PIZZA
1000 Chleb biały 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 kawałki
500 Chleb ryżowy 1 190 1 180 30 ~ 45 W dużej formie
500 Bułki 2 200 2 (1 i 3)* 175 20 ~ 35 6-8 bułek
700 Pizza, duża 1 210 1 200 15 ~ 25 W tacy do pieczenia
500 Pizza, mała 1 210 1 200 10 ~ 20 W tacy do pieczenia
ZAPIEKANKI
Zapiekanka makaronowa 2 200 2 (1 i 3)* 175 40 ~ 50 w foremce
Zapiekanka warzywna 2 200 2 (1 i 3)* 175 45 ~ 60 w foremce
Quiche 1 200 2 (1 i 3)* 180 35 ~ 45 w foremce
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 60 w foremce
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 w foremce
MIĘSO
1000 Wołowina 2 190 2 175 50 ~ 70 Na ruszcie
1200 Wieprzowina 2 180 2 175 100 ~ 130 Na ruszcie
1000 Cielęcina 2 190 2 175 90 ~ 120 Na ruszcie
1500 Rosbef
1500 niedosmażony 2 210 2 200 50 ~ 60 Na ruszcie
1500 usmażony 2 210 2 200 60 ~ 70 Na ruszcie
1500 dobrze wysmażony 2 210 2 200 70 ~ 80 Na ruszcie
2000 Łopatka wieprzowa 2 180 2 170 120 ~ 150 Ze skórą
1200 Gicz wieprzowa 2 180 2 160 100 ~ 120 2 kawałki
1200 Jagnięcina 2 190 2 175 110 ~ 130 Gicz
1000 Kurczak 2 190 2 175 60 ~ 80 Cały
4000 Indyk 2 180 2 160 210 ~ 240 Cały
1500 Kaczka 2 175 2 160 120 ~ 150 Cała
3000 Gęś 2 175 2 160 150 ~ 200 Cała
1200 Królik 2 190 2 175 60 ~ 80 W kawałkach
1500 Zając 2 190 2 175 150 ~ 200 W kawałkach
800 Bażant 2 190 2 175 90 ~ 120 Cały
Klopsy 2 180 2 160 40 ~ 60 W dużej formie
RYBY
1200 Pstrąg/Leszcz morski 2 190 2 (1 i 3)* 175 30 ~ 40 3-4 ryby
1500 Tuńczyk/Łosoś 2 190 2 (1 i 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filety
Pieczenie
tradycyjne
Poziom
4
3
2
1
temp.
°C
electrolux 19
Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, w ciągu ostatnich 5-10
minut zaleca się zmienić wysokość położenia tac tak, aby uzyskać podobny kolor
potraw.
(*) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę zaleca się umieścić je
na poziomach podanych w nawiasach. Poziomy tacy liczy się od dołu piekarnika.
Podane czasy pieczenia nie obejmują czasu wstępnego nagrzania piekarnika.
Przed przystąpieniem do pieczenia należy wstępnie podgrzać piekarnik (ok. 10
minut).
Grillowanie -
TYP POTRAWY
Ilość
Kawki
Waga
Poziom
4
3
2
1
Temperatura
Czas pieczenia
(minuty)
Górna
część
Steki 4 800 3 maks 12 ~ 15 12 ~ 14
Befsztyki 4 600 3 maks 10 ~ 12 6 ~ 8
Kiełbaski 8 - 3 maks 12 ~ 15 10 ~ 12
Kotlety schabowe 4 600 3 maks 12 ~ 16 12 ~ 14
Kurczak (w dwóch
połówkach) 2 1000 3 maks 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebaby 4 - 3 maks 10 ~ 15 10 ~ 12
Kurczak (piersi) 4 400 3 maks 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburger 6 600 3 maks 10 ~ 15 8 ~ 10
Ryby (filety) 4 400 3 maks 12 ~ 14 10 ~ 12
kanapki 4-6 - 3 maks 3 ~ 7 -
Tosty 4-6 - 3 maks 2 ~ 4 2 ~ 3
Pizza
700 Pizza, duża 1 200 15 ~ 25 na tacy do pieczenia
500 Pizza, mała 1 200 10 ~ 20 na tacy do pieczenia lub na
ruszcie
500 Placek 1 200 15 ~ 25 na tacy do pieczenia
Waga (gr.)
TYP POTRAWY
Poziom
temp.
°C
UWAGI
Pizza
Niniejsze tabele podano tylko w celach pomocniczych. W zależności od
indywidualnych preferencji podane tu czasy mogą zostać wydłużone lub skrócone.
4
3
2
1
Dolna
część
Czas pieczenia
(minuty)
20 electrolux
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do
konserwacji lub czyszczenia
urządzenia należy ODŁĄCZYĆ
kuchenkę od zasilania.
Do czyszczenia kuchenki nie
wolno stosować parowych lub
wysokociśnieniowych
parowych urządzeń
czyszczących.
yta grzewcza
Płytę grzewczą najlepiej jest
czyścić gdy wciąż jest ciepła. Rozlane
resztki potraw łatwiej jest wtedy
usuwać, niż gdy zaschną.
Powierzchnie płyty należy regular-
nie czyścić miękką szmatką zamoc-
zoną w ciepłej wodzie z dodatkiem
płynu do mycia naczyń i wykręconą.
Należy unikać stosowania
następujących środków:
- detergentów i wybielaczy;
- mpregnowanych myjek nie
nadającychsię do mycia rondli z
materiału zapobiegającemu
przyleganiu potraw;
- stalowych myjek;
- odplamiaczy do czyszczenia
wanienumywalek.
W przypadku mocnego zabrudze-
nia płyty zaleca się stosowanie środ-
ków do czyszczenia o nazwie Hob Bri-
te lub Bar Keepers Friend.
Podkładki pod naczynia
Podkładki pod naczynia można myć
w zmywarce. W przypadku ręcznego
mycia, należy uważać, ponieważ proces
emaliowania czasami powoduje
powstanie szorstkich krawędzi. Trudne
do usunięcia plamy należy usunąć pastę
do czyszczenia.
Palniki
Nakładkę i korpus palnika można
wyjąć w celu umycia.
Nakładkę i korpus można myć wodą
z mydłem, a mocne zabrudzenia -
delikatną pastą do czyszczenia. W
przypadku szczególnie trudnych do
usunięcia plam można ostrożnie użyć
stalowej myjki zwilżonej wodą z
mydłem.
Po czyszczeniu wytrzeć do suchą
miękką szmatką.
Elektroda zapłonowa
Do zapłonu elektrycznego służy
“elektroda” ceramiczna i elektroda
metalowa. Opisane elementy należy
utrzymywać w czystości tak, aby nie
utrudniać zapłonu oraz sprawdzić, czy
otwory w korpusie palnika nie są
zatkane.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EKK601303X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla