178
•
Skropliny resztkowe po pieczeniu mogą z
czasem uszkodzić piekarnik oraz sąsiednie
przedmioty. Zaleca się:
- ustawianie najniższych temperatur;
- przykrywanie potraw;
- wyjmowanie potraw z piekarnika;
- osuszanie wilgotnych części gdy
piekarnik ostygnie.
• Uwaga: Przedni panel i uchwyt
drzwiczek piekarnika nagrzewają się po
włączeniu urządzenia i przez długi czas
mają wysoką temperaturę.
•
Nie dotykać urządzenia mokrymi czy
wilgotnymi częściami ciała, ani będąc boso.
•
Nie ciągnąć urządzenia lub przewodu
zasilającego w celu odłączenia go od
zasilania.
• Nie zezwalać dzieciom na dotykanie:
- kontrolek oraz ogólnie całego
urządzenia, w szczególności podczas i
bezpośrednio po zakończeniu
gotowania: ryzyko zranienia;
- opakowań (torebki, polistyren, części
metalowe, itp.)
- żadnego urządzenia, które ma być
złomowane.
•
Należy dopilnować, aby przewody
elektryczne innych urządzeń elektrycznych
znajdujących się blisko kuchenki lub
piekarnika nie stykały się z jego gorącymi
częściami i nie zacięły się w drzwiczkach
piekarnika.
•
W piekarniku ani w jego pobliżu nie należy
umieszczać materiałów palnych: może
dojść do pożaru, jeśli drzwiczki się
przypadkowo otworzą.
•
Gdy piekarnik jest gorący, do wyjmowania
naczyń i akcesoriów należy używać rękawic.
•
Dodając alkohol do pieczenia mięs lub ciast i
słodyczy (np. rum, koniak, wino, itp.) należy
pamiętać, że alkohol wyparowuje w wysokiej
temperaturze. Opary uwalniane przez alkohol
mogą się zapalić, gdy wejdą w kontakt z
elektrycznym elementem grzewczym.
•
Nie nagrzewać i nie gotować potraw w
szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Ciśnienie powstające wewnątrz mogłoby
bowiem spowodować wybuch takiego
pojemnika i uszkodzić piekarnik.
•
Do pieczenia nie należy stosować
pojemników wykonanych z materiałów
syntetycznych (z wyjątkiem opakowań
specjalnie przeznaczonych do tego celu;
patrz instrukcje producenta). Mogą one
stopić się w wysokich temperaturach.
•
Gotując i piekąc na oleju lub tłuszczu,
należy zawsze obserwować naczynia. Olej i
tłuszcz mogą ulec przegrzaniu i zapalić się!
•
Nie wolno wysuwać w pełni załadowanych
półek. Zachować maksymalną ostrożność.
Płyty witroceramiczne
Uwaga:
Powierzchnia do gotowania jest bardzo
wytrzymała. Nie jest ona jednak całkowicie
odporna na uderzenia; dlatego należy unikać
uderzeń spadających ostrych lub twardych
przedmiotów.
Jeśli powierzchnia witroceramiczna pęknie
lub stłucze się wskutek gwałtownego
uderzenia, nie wolno jej używać; należy
bezzwłocznie skontaktować się z
Serwisem.
•
Nie wkładać żadnych materiałów
łatwopalnych ani plastikowych narzędzi do
komory podgrzewacza (umieszczonej pod
wnęką piekarnika).
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
• Niniejszy piekarnik jest przeznaczony do
styczności z artykułami spożywczymi i
spełnia wymogi Dyrektywy 89/109/EWG.
• Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do pieczenia.
Wszelkie inne zastosowania (np. do
ogrzewania pomieszczeń) są
niewłaściwe i potencjalnie
niebezpieczne.
• Urządzenie zostało zaprojektowane,
wykonane oraz wprowadzone na rynek
zgodnie z:
- Wymogami bezpieczeństwa
Dyrektywy 73/23/EWG Niskie
napięcie;
- Wymaganiami Dyrektywy 89/336/EWG
dotyczącej kompatybilności
elektromagnetycznej;
- Wymogami Dyrektywy 93/68/EWG.
61066041PL.fm Page 178 Tuesday, April 19, 2005 3:46 PM