Electrolux EKM6707 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Kuchenka gazowo-elektryczna
INSTRUKCJA OBS£UGI
35690-7542
PL
Model EKM 6707 - Model EKM 6707 X
2
3
WW
WW
W
a¿ne infora¿ne infor
a¿ne infora¿ne infor
a¿ne infor
macje bezpieczeñstwamacje bezpieczeñstwa
macje bezpieczeñstwamacje bezpieczeñstwa
macje bezpieczeñstwa
Przed instalacj¹ i przyst¹pieniem do u¿ytkowania p³yty grzewczej NALE¯Y uwa¿nie zapoznaæ siê z
niniejszymi wskazówkami. W przypadku w¹tpliwoœci prosimy o kontakt z naszym Dzia³em Obs³ugi
Klienta.
Instalacjê nale¿y wykonaæ zgodnie z wymaganiami
lokalnych przepisów i powinna ona zostaæ
przeprowadzona wy³¹cznie przez uprawnionego i
wykwalifikowanego montera.
Przeróbki domowej instalacji zasilaj¹cej wymagane w
celu instalacji kuchenki mog¹ byæ wykonywane
wy³¹cznie przez wykwalifikowanych pracowników.
Po rozpakowaniu, sprawdziæ, czy urz¹dzenie nie
zosta³o uszkodzone. Zabrania siê pod³¹czania
uszkodzonego urz¹dzenia do Ÿróde³ zasilania. W
przypadku uszkodzenia urz¹dzenia nale¿y
skontaktowaæ siê z dostawc¹.
Zmiany lub modyfikacje parametrów urz¹dzenia
stwarzaj¹ zagro¿enie dla u¿ytkownika.
kuchenki nie nale¿y stawiaæ w pobli¿u substancji
palnych (np. zas³on, rêczników kuchennych, itp.).
Urz¹dzenie jest ciê¿kie. Podczas przesuwania kuchenki
nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ.
Kuchenka nie nadaje siê do posadowienia na cokole.
Przed przyst¹pieniem do u¿ytkowania, nale¿y usun¹æ
wszystkie opakowania.
Niektóre elementy urz¹dzenia zosta³y zabezpieczone
antywstrz¹sow¹ foli¹ plastikow¹. Przed rozpoczêciem
eksploatacji kuchenki nale¿y usun¹æ foliê oraz wytrzeæ
zabezpieczone ni¹ czêœci przy u¿yciu miêkkiej szmatki,
któr¹ uprzednio nale¿y zamoczyæ w ciep³ej wodzie z
dodatkiem p³ynu do mycia naczyñ.
Nale¿y sprawdziæ, czy typ gazu i napiêcie zasilania w
sieci s¹ zgodne z parametrami podanymi na tabliczce
znamionowej znajduj¹cej siê w pobli¿u przewodu
zasilaj¹cego gazu.
Bezpieczeñstwo dzieciBezpieczeñstwo dzieci
Bezpieczeñstwo dzieciBezpieczeñstwo dzieci
Bezpieczeñstwo dzieci
Urz¹dzenie jest przeznaczone do obs³ugi wy³¹cznie
przez osoby doros³e. Nie zezwalaæ dzieciom na zabawê
w pobli¿u kuchenki.
Podczas u¿ycia, urz¹dzenie osi¹ga bardzo wysok¹
temperaturê. Uwa¿aæ, aby dzieci nie zbli¿a³y siê do
kuchenki, gdy jest ona gor¹ca.
Dzieci mog¹ równie¿ doznaæ obra¿eñ w wyniku
œci¹gania patelni lub garnków stoj¹cych na p³ycie.
Zalecenia dotycz¹ceZalecenia dotycz¹ce
Zalecenia dotycz¹ceZalecenia dotycz¹ce
Zalecenia dotycz¹ce
eksploatacjieksploatacji
eksploatacjieksploatacji
eksploatacji
Urz¹dzenie jest przeznaczone wy³¹cznie do gotowania
produktów ¿ywnoœciowych. Nie zosta³o ono
zaprojektowane do gotowania w celach komercyjnych
lub przemys³owych.
Wokó³ urz¹dzenia nale¿y zapewniæ odpowiedni¹
wentylacjê. Niedostateczny dop³yw œwie¿ego
powietrza mo¿e prowadziæ do braku tlenu.
Kuchenki nie pod³¹cza siê do wyci¹gu gazów. kuchenkê
nale¿y zainstalowaæ i pod³¹czyæ zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami monta¿owymi. Szczególn¹
uwagê nale¿y zwróciæ na wymagania dot. wentylacji.
W trakcie pracy kuchenka zwiêksza poziom ciep³a i
wilgoci w pomieszczeniu, w którym siê znajduje.
Nale¿y zapewniæ sta³y dostêp œwie¿ego powietrza do
pomieszczenia. W tym celu nale¿y utrzymywaæ
wentylatory w odpowiednim stanie lub zainstalowaæ
okap z rur¹ odprowadzaj¹c¹.
W trakcie d³ugotrwa³ej eksploatacji kuchenki nale¿y
poprawiæ wentylacjê poprzez otwarcie okien lub
zwiêkszeniu obrotów wentylatora.
Jeœli kuchenka posiada pokrywê, s³u¿y ona do
zabezpieczenia powierzchni urz¹dzenia przed
osiadaniem kurzu (jeœli pokrywa jest zamkniêta) lub
do zabezpieczenia przed pryskaj¹cym t³uszczem
(jeœli pokrywa jest otwarta). Nie u¿ywaæ pokrywy
do innych celów.
Pokrywê nale¿y zawsze umyæ przed zamkniêciem.
Przed zamkniêciem pokrywy nale¿y zawsze
zaczekaæ a¿ ostygn¹ palniki.
Zabrania siê korzystania z kuchenki, jeœli ma ona kontakt
z wod¹. Zabrania siê obs³ugi kuchenki mokrymi rêkoma.
Jeœli urz¹dzenie nie jest wykorzystywane, pokrêt³a
powinny znajdowaæ siê w po³o¿eniu ‘OFF’ (WY£).
W trakcie pracy, kuchenka rozgrzewa siê do wysokiej
temperatury. Nale¿y zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ
i nie dotykaæ elementów grzewczych znajduj¹cych siê
w piekarniku.
Podczas otwierania drzwi piekarnika nale¿y zawsze
cofn¹æ siê tak, aby para i ciep³e powietrze mog³y
swobodnie wydostaæ siê na zewn¹trz.
U¿ywaj¹c innych urz¹dzeñ elektrycznych w pobli¿u
kuchenki nale¿y uwa¿aæ, aby kabel zasilaj¹cy nie styka³
siê z gor¹cymi powierzchniami.
Na palnikach nie nale¿y stawiaæ niestabilnych lub
zu¿ytych naczyñ, poniewa¿ mog¹ one przewróciæ siê
prowadz¹c do rozlania p³ynu i obra¿eñ cia³a.
Aby u³atwiæ zap³on, przed postawieniem naczyñ na
kuchenkê nale¿y wczeœniej zapaliæ palniki. Po
rozpaleniu sprawdziæ, czy palniki pal¹ siê
prawid³owo.
Przed zdjêciem naczynia nale¿y zawsze zmniejszyæ
lub zgasiæ p³omieñ.
Urz¹dzenia nie wolno pozostawiaæ bez nadzoru
podczas gotowania z u¿yciem oleju i t³uszczy.
Nie nale¿y stosowaæ œciernych œrodków czyszcz¹cych
lub ostrych metalowych œcieraków do czyszczenia
szklanych powierzchni piekarnika poniewa¿
powierzchnie te mog¹ zostaæ przez nie porysowane
co mo¿e doprowadziæ do pêkniêæ.
Kuchenkê nale¿y zawsze utrzymywaæ w czystoœci.
T³uszcz i resztki potraw mog¹ staæ siê przyczyn¹
po¿aru.
W piekarniku lub na gor¹cych p³ytach nie nale¿y nigdy
stawiaæ plastikowych naczyñ.
Zabrania siê wyk³adaæ
dowoln¹ czêœæ piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nale¿y pamiêtaæ, aby nigdy nie zastawiaæ kratki
wentylacyjnej piekarnika znajduj¹cej siê w œrodku w
tylnej czêœci p³yty tak, aby umo¿liwiæ prawid³ow¹
wentylacjê komory piekarnika.
Produkty ¿ywnoœciowe o krótkiej trwa³oœci, elementy
wykonane z plastiku oraz produkty w aerozolu nie
powinny byæ przechowywane nad kuchenk¹.
W szufladzie pod piekarnikiem mo¿na umieœciæ
jedynie ¿aroodporne talerze. Do szuflady n ie nale¿y
wk³adaæ ¿adnych materia³ów palnych.
Do czyszczenia kuchenki nie wolno stosowaæ parowych
lub wysokociœnieniowych parowych urz¹dzeñ
czyszcz¹cych.
4
Wskazówki dot. korzystania zWskazówki dot. korzystania z
Wskazówki dot. korzystania zWskazówki dot. korzystania z
Wskazówki dot. korzystania z
niniejszej instrukcjininiejszej instrukcji
niniejszej instrukcjininiejszej instrukcji
niniejszej instrukcji
Objaœnienie symboli u¿ywanych w instrukcji obs³ugi:
Wskazówki dot. bezpieczeñstwa
Kolejnoœæ wykonywania czynnoœci
Porady i wskazówki
Informacje dot. œrodowiska naturalnego
Spis trSpis tr
Spis trSpis tr
Spis tr
eœcieœci
eœcieœci
eœci
Wskazówki dla u¿ytkownikaWskazówki dla u¿ytkownika
Wskazówki dla u¿ytkownikaWskazówki dla u¿ytkownika
Wskazówki dla u¿ytkownika
Instrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæInstrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæ
Instrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæInstrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæ
Instrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæ
przez ca³y czas u¿ytkowania urz¹dzenia, a wprzez ca³y czas u¿ytkowania urz¹dzenia, a w
przez ca³y czas u¿ytkowania urz¹dzenia, a wprzez ca³y czas u¿ytkowania urz¹dzenia, a w
przez ca³y czas u¿ytkowania urz¹dzenia, a w
przypadku jego sprzeda¿y - przekazaæ j¹przypadku jego sprzeda¿y - przekazaæ j¹
przypadku jego sprzeda¿y - przekazaæ j¹przypadku jego sprzeda¿y - przekazaæ j¹
przypadku jego sprzeda¿y - przekazaæ j¹
kolejnemu u¿ytkownikowi.kolejnemu u¿ytkownikowi.
kolejnemu u¿ytkownikowi.kolejnemu u¿ytkownikowi.
kolejnemu u¿ytkownikowi.
Wa¿ne informacje bezpieczeñstwa 3
Panel sterowania 5
Pokrêt³a palników gazowych 6
Porady i wskazówki dot. korzystania z
p³yty grzewczej 7
Piekarnik elektryczny 8
Przed pierwszym u¿yciem kuchenki 9
Programator elektroniczny 10
Korzystanie z piekarnika 12
Porady i wskazówki 12
Pieczenie na ro¿nie 13
Tabela pieczenia - Gotowanie
konwencjonalne i z termoobiegiem 14
Tabela pieczenia - Grillowanie 15
Tabela pieczenia - Pizza 15
Tabela pieczenia - Grillowanie na ro¿nie 15
Konserwacja i czyszczenie 16
Czyszczenie piekarnika 17
Co robiæ jeœli urz¹dzenie nie pracuje prawid³owo 20
Serwis i czêœci zamienne 26
Gwarancja europejska 27
Wskazówki dla instalatoraWskazówki dla instalatora
Wskazówki dla instalatoraWskazówki dla instalatora
Wskazówki dla instalatora
Wskazówki dla instalatora 21
Pod³¹czenie do instalacji gazowej 22
Przestawienie na inny rodzaj 24
Pod³¹czenie do instalacji elektrycznej 25
Pod³¹czenie elektryczne 26
Niniejsza instrukcja obowi¹zuje wy³¹cznie wNiniejsza instrukcja obowi¹zuje wy³¹cznie w
Niniejsza instrukcja obowi¹zuje wy³¹cznie wNiniejsza instrukcja obowi¹zuje wy³¹cznie w
Niniejsza instrukcja obowi¹zuje wy³¹cznie w
krajach, których symbole podano na ok³adcekrajach, których symbole podano na ok³adce
krajach, których symbole podano na ok³adcekrajach, których symbole podano na ok³adce
krajach, których symbole podano na ok³adce
oraz na samym urz¹dzeniu.oraz na samym urz¹dzeniu.
oraz na samym urz¹dzeniu.oraz na samym urz¹dzeniu.
oraz na samym urz¹dzeniu.
SerwisSerwis
SerwisSerwis
Serwis
Urz¹dzenie mo¿e byæ naprawiane lub serwisowane
wy³¹cznie przez autoryzowanego serwisanta. Do celów
napraw i wymiany nale¿y u¿ywaæ wy³¹cznie oryginalne
czêœci zamienne.
InforInfor
InforInfor
Infor
macje dot. œrmacje dot. œr
macje dot. œrmacje dot. œr
macje dot. œr
odowiskaodowiska
odowiskaodowiska
odowiska
naturalnegonaturalnego
naturalnegonaturalnego
naturalnego
Po zainstalowaniu urz¹dzenia nale¿y pozbyæ siê
opakowania zgodnie z zasadami bezpieczeñstwa i
ochrony œrodowiska.
W czasie z³omowania urz¹dzenia nale¿y odci¹æ kabel
zasilaj¹cy tak, aby nie mo¿na by³o ponownie
wykorzystaæ kuchenki.
Symbol na produkcie lub na opakowaniu oznacza,
¿e tego produktu nie wolno traktowaæ tak, jak innych
odpadów domowych. Nale¿y oddaæ go do
w³aœciwego punktu skupu surowców wtórnych
zajmuj¹cego siê z³omowanym sprzêtem elektrycznym
i elektronicznym. W³aœciwa utylizacja i z³omowanie
pomaga w eliminacji niekorzystnego wp³ywu
z³omowanych produktów na œrodowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskaæ szczegó³owe dane dotycz¹ce
mo¿liwoœci recyklingu niniejszego urz¹dzenia, nale¿y
skontaktowaæ siê z lokalnym urzêdem miasta, s³u¿bami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt
zosta³ zakupiony.
!
5
Komora piekarKomora piekar
Komora piekarKomora piekar
Komora piekar
nikanika
nikanika
nika Wyposa¿enieWyposa¿enie
Wyposa¿enieWyposa¿enie
Wyposa¿enie
Panel sterPanel ster
Panel sterPanel ster
Panel ster
owaniaowania
owaniaowania
owania
654321 8
1.1.
1.1.
1 . Pokrêt³o tylnego lewego palnika (œrednio-szybkie
grzanie)
2.2.
2.2.
2. Pokrêt³o przedniego lewego palnika (szybkie
grzanie)
3.3.
3.3.
3 . Pokrêt³o przedniego prawego palnika (palnik
pomocniczy)
4.4.
4.4.
4 . Pokrêt³o tylnego prawego palnika (œrednio-szybkie
grzanie)
5.5.
5.5.
5 . Programator elektroniczny
6.6.
6.6.
6 . Pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika
7.7.
7.7.
7 . Lampka termostatu piekarnika
8.8.
8.8.
8 . Pokrêt³o termostatu piekarnika
Element grzewczy
grilla
Oœwietlenie
piekarnika
Wentylator
piekarnika
7
Otwór do zamocowania ro¿na
Taca do
pieczenia
Rynienka na t³uszcz
Taca piekarnika
6
Zapalanie palników:
1. ca³kowicie wcisn¹æ wybrane pokrêt³o i ustawiæ
je na maksymaln¹ pozycjê (obracaj¹c w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara) ( );
Tylko w przypadku modelu EKM 6707 XTylko w przypadku modelu EKM 6707 X
Tylko w przypadku modelu EKM 6707 XTylko w przypadku modelu EKM 6707 X
Tylko w przypadku modelu EKM 6707 X
2. po zapaleniu p³omienia, pokrêt³o nale¿y
przytrzymaæ wciœniête przez ok. 5 sekund. Czas ten
jest konieczny, aby rozgrza³ siê termoelement
(patrz rysunek - D) oraz aby wy³¹czone zosta³o
urz¹dzenie zabezpieczaj¹ce. W przeciwnym
wypadku, dop³yw gazu zostanie przerwany.
3. nastêpnie sprawdziæ, czy p³omieñ pali siê
równomiernie i ustawiæ pokrêt³o na wybran¹
pozycjê.
Jeœli palnik nie daje siê zapaliæ, przekrêciæ pokrêt³o w
po³o¿eniu zero i spróbowaæ ponownie.
Je¿eli po kilku próbach palnik wci¹¿ nie daje zapaliæ siê,
nale¿y sprawdziæ czy nak³adka palnika i korpus (patrz
rysunek - A,B) s¹ prawid³owo na³o¿one.
W celu przerwania dop³ywu gazu, nale¿y pokrêt³o ustawiæ
na pozycjê “"” (przekrêcaj¹c je w tym celu w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara).
W przypadku braku zasilania, zapalanie palnika mo¿liwe
jest bez elektrycznoœci; w tym wypadku nale¿y zbli¿yæ siê
do palnika z p³omieniem, ca³kowicie wcisn¹æ wybrane
pokrêt³o i ustawiæ je na maksymaln¹ pozycjê (obracaj¹c w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara) ( ).
P³yta grzejna wyposa¿ona jest w progresywne
zawory gazowe, które pozwalaj¹ na dok³adniejsz¹
regulacjê p³omienia.
Po w³¹czeniu zasilania po zakoñczeniu instalacji lub
po przerwie w dostawie pr¹du czêsto
automatycznie uruchamiana jest zapalarka.
Stosowanie garnków, których œrednica jest mniejsza
od zalecanej powoduje wyjœcie p³omienia poza dno
garnka oraz nadmierne nagrzewanie uchwytów.
Po zagotowaniu p³ynu nale¿y szybko zmniejszyæ
p³omieñ tak, aby tylko utrzymaæ stan gotowania.
Podczas przygotowywania potraw przyPodczas przygotowywania potraw przy
Podczas przygotowywania potraw przyPodczas przygotowywania potraw przy
Podczas przygotowywania potraw przy
u¿yciu olejów lub t³uszczów nale¿yu¿yciu olejów lub t³uszczów nale¿y
u¿yciu olejów lub t³uszczów nale¿yu¿yciu olejów lub t³uszczów nale¿y
u¿yciu olejów lub t³uszczów nale¿y
zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ, gdy¿zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ, gdy¿
zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ, gdy¿zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ, gdy¿
zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ, gdy¿
t³uszcz mo¿e ³atwo ulec samozapaleniu.t³uszcz mo¿e ³atwo ulec samozapaleniu.
t³uszcz mo¿e ³atwo ulec samozapaleniu.t³uszcz mo¿e ³atwo ulec samozapaleniu.
t³uszcz mo¿e ³atwo ulec samozapaleniu.
W przypadku trudnoœci w obracaniu pokrête³ nale¿y
skontaktowaæ siê z lokalnym punktem serwisowym.
Pokrêt³a palników gazowychPokrêt³a palników gazowych
Pokrêt³a palników gazowychPokrêt³a palników gazowych
Pokrêt³a palników gazowych
AA
AA
A - Pierœcieñ palnika
BB
BB
B - Korpus palnika
C C
C C
C - Automatyczna zapalarka
DD
DD
D - Termoelement (tylko w przypadku
modelu EKM 6707 X)
!
PalnikPalnik
PalnikPalnik
Palnik
ŒrednicaŒrednica
ŒrednicaŒrednica
Œrednica
ŒrednicaŒrednica
ŒrednicaŒrednica
Œrednica
minimalnaminimalna
minimalnaminimalna
minimalna
maksymalnamaksymalna
maksymalnamaksymalna
maksymalna
Du¿y (szybkie
grzanie) 180 mm. 260 mm.
Œredni (œrednio-
szybkie grzanie) 120 mm. 220 mm.
Ma³y (palnik
pomocniczy) 80 mm. 160 mm.
Aby osi¹gn¹æ maksymaln¹ sprawnoœæ palników, nale¿y
stosowaæ garnki o p³askim dnie i o œrednicy dostosowanej
do œrednicy p³omienia (patrz tabela).
7
Porady i wskazówki dot. p³yty Porady i wskazówki dot. p³yty
Porady i wskazówki dot. p³yty Porady i wskazówki dot. p³yty
Porady i wskazówki dot. p³yty
grzewczejgrzewczej
grzewczejgrzewczej
grzewczej
NaczyniaNaczynia
NaczyniaNaczynia
Naczynia
Stosowanie garnków o wiêkszych podstawach zapewnia
szybsze gotowania.
Naczynia nale¿y zawsze dobieraæ odpowiednio do typu
przygotowywanej potrawy.
Nale¿y zwróciæ szczególn¹ uwagê, aby naczynia do
gotowania p³ynów nie by³y zbyt ma³e, poniewa¿ mo¿e to
powodowaæ ich kipienie i przelewanie siê.
Warto równie¿ pamiêtaæ, ¿e zbyt du¿e naczynia wyd³u¿aj¹
czas gotowania. T³uszcze i sok mog¹ ³atwo przywrzeæ do
dna naczynia i przypaliæ siê.
Do pieczenia ciast najlepiej jest stosowaæ zamykane
foremki. Otwierana foremka umo¿liwia wyciekanie soków
i cukru, które nastêpnie mog¹ siê przypalaæ na dnie tacy
do pieczenia i s¹ bardzo trudne do usuniêcia.
Do piekarnika nie nale¿y wk³adaæ naczyñ z plastikowymi
uchwytami, poniewa¿ nie s¹ one ¿aroodporne.
Aby maksymalnie wykorzystaæ u¿ywany palnik, a tym
samym ograniczyæ zu¿ycie gazu nale¿y stosowaæ garnki,
których œrednica odpowiada wielkoœci palnika (jak
pokazano na rysunku obok).
Zaleca siê równie¿ nakrywanie naczyñ w trakcie
przygotowywania zapiekanek oraz, bezpoœrednio po
zagotowaniu, zmniejszenie p³omienia tak, aby tylko
podtrzymaæ gotowanie.
8
Pokrêt³o wyboru funkcjiPokrêt³o wyboru funkcji
Pokrêt³o wyboru funkcjiPokrêt³o wyboru funkcji
Pokrêt³o wyboru funkcji
piekarpiekar
piekarpiekar
piekar
nikanika
nikanika
nika
0 Piekarnik wy³¹czony.
Gotowanie tradycyjneGotowanie tradycyjne
Gotowanie tradycyjneGotowanie tradycyjne
Gotowanie tradycyjne - Dzia³a górny i dolny
element grzewczy, co zapewnia równy rozk³ad
temperatury w piekarniku.
Pieczenie konwekcyjnePieczenie konwekcyjne
Pieczenie konwekcyjnePieczenie konwekcyjne
Pieczenie konwekcyjne - Mo¿liwoœæ
opiekania lub jednoczesnego opiekania i
pieczenia na dowolnej tacy piekarnika bez
przenikania zapachów.
Grill wewnêtrznyGrill wewnêtrzny
Grill wewnêtrznyGrill wewnêtrzny
Grill wewnêtrzny - Mo¿liwoœæ zastosowania
do grillowania ma³ych iloœci potraw.
Grillowanie na ro¿nieGrillowanie na ro¿nie
Grillowanie na ro¿nieGrillowanie na ro¿nie
Grillowanie na ro¿nie - Ro¿no mo¿na
stosowaæ do opiekania miêsa lub do
przygotowywania kebabu i mniejszych
kawa³ków miêsa.
Pe³ny grillPe³ny grill
Pe³ny grillPe³ny grill
Pe³ny grill - W³¹cznie ca³ego elementu
grzewczego grilla.
PizzaPizza
PizzaPizza
Pizza - Dolny element grzewczy bezpoœrednio
podgrzewa ciasto pizzy, quiche lub paszteciki,
natomiast wentylator zapewnia cyrkulacjê
powietrza, co zapewnia zagotowanie dodatków
na wierzchu pizzy lub nadzienia pasztecików.
Dolny element grzewczyDolny element grzewczy
Dolny element grzewczyDolny element grzewczy
Dolny element grzewczy - Dzia³a tylko
dolny element grzewczy.
Pokrêt³o terPokrêt³o ter
Pokrêt³o terPokrêt³o ter
Pokrêt³o ter
mostatumostatu
mostatumostatu
mostatu
Obróciæ pokrêt³o termostatu w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara aby ustawiæ temperaturê w
zakresie od 50°C do 230°C (MAX).
Lampka terLampka ter
Lampka terLampka ter
Lampka ter
mostatumostatu
mostatumostatu
mostatu
Lampka termostatu zapala siê w momencie przekrêcenia
pokrêt³a termostatu. Lampka pali siê do momentu
osi¹gniêcia odpowiedniej temperatury. Nastêpnie
cyklicznie zapala siê i gaœnie symbolizuj¹c utrzymywanie
temperatury.
TT
TT
T
erer
erer
er
mostat bezpieczeñstwamostat bezpieczeñstwa
mostat bezpieczeñstwamostat bezpieczeñstwa
mostat bezpieczeñstwa
Kuchenka posiada termostat bezpieczeñstwa. W
przypadku awarii termostatu g³ównego oraz
nastêpuj¹cego w zwi¹zku z nim przegrzania urz¹dzenia,
urz¹dzenie zabezpieczaj¹ce odetnie zasilanie kuchenki. W
takim przypadku nale¿y skontaktowaæ siê z lokalnym
punktem serwisowym. Pod ¿adnym pozorem nie nale¿y
próbowaæ naprawiaæ urz¹dzenia we w³asnym zakresie.
PiekarPiekar
PiekarPiekar
Piekar
nik elektrycznynik elektryczny
nik elektrycznynik elektryczny
nik elektryczny
9
Przed pierwszym u¿yciem urz¹dzeniaPrzed pierwszym u¿yciem urz¹dzenia
Przed pierwszym u¿yciem urz¹dzeniaPrzed pierwszym u¿yciem urz¹dzenia
Przed pierwszym u¿yciem urz¹dzenia
Przed przyst¹pieniem do eksploatacji kuchenki
nale¿y zdj¹æ wszystkie os³ony zarówno te
znajduj¹ce siê wewn¹trz, jak i na zewn¹trz
urz¹dzenia, ³¹cznie z naklejkami reklamowymi i foli¹
zabezpieczaj¹c¹.
Przed pierwszym u¿yciem, piekarnik nale¿y podgrzaæ bez
potraw w œrodku. W tym czasie mo¿e byæ wyczuwalny
nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko normalne.
PiekarPiekar
PiekarPiekar
Piekar
nik bêdzie dzia³a³ tylko podnik bêdzie dzia³a³ tylko pod
nik bêdzie dzia³a³ tylko podnik bêdzie dzia³a³ tylko pod
nik bêdzie dzia³a³ tylko pod
warunkiem ustawienia godziny (patrzwarunkiem ustawienia godziny (patrz
warunkiem ustawienia godziny (patrzwarunkiem ustawienia godziny (patrz
warunkiem ustawienia godziny (patrz
rozdzia³ “Programator elektroniczny” -rozdzia³ “Programator elektroniczny” -
rozdzia³ “Programator elektroniczny” -rozdzia³ “Programator elektroniczny” -
rozdzia³ “Programator elektroniczny” -
paragraf “Ustawianie godziny”).paragraf “Ustawianie godziny”).
paragraf “Ustawianie godziny”).paragraf “Ustawianie godziny”).
paragraf “Ustawianie godziny”).
1. Przekrêciæ pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika na
Gotowanie tradycyjne .
2. Ustawiæ pokrêt³o termostatu w po³o¿eniu MAX.
3. Otworzyæ okno w celu zapewnienia odpowiedniej
wentylacji pomieszczenia.
4. Odczekaæ ok. 45 minut bez wk³adania potraw do
piekarnika.
Wy¿ej opisan¹ procedurê nale¿y powtórzyæ przy funkcji
“Pe³ny grill”
przez oko³o 5-10 minut.
SzufladaSzuflada
SzufladaSzuflada
Szuflada
Szuflada znajduje siê poni¿ej wnêki piekarnika.
W czasie gotowania, jeœli piekarnik bêdzie przez
d³ugi czas nagrzany do wysokiej temperatury,
szuflada mo¿e staæ siê gor¹ca. Z tego powodu, w
szufladzie nie powinno przechowywaæ siê palnych
materia³ów np. rêkawic do piekarnika, rêczników
kuchennych, fartuchów z plastiku.
Wyposa¿enie piekarnika np. p³yty do pieczenia
równie¿ osi¹gaj¹ wysok¹ temperaturê, dlatego
podczas ich wyjmowania z szuflady w czasie, gdy
piekarnik jest u¿ywany lub wci¹¿ gor¹cy nale¿y
zachowaæ ostro¿noœæ.
!
10
PrPr
PrPr
Pr
ogramator elektrogramator elektr
ogramator elektrogramator elektr
ogramator elektr
onicznyoniczny
onicznyoniczny
oniczny
1.1.
1.1.
1 . Przycisk wyboru funkcji
2.2.
2.2.
2 . Przycisk do zmniejszania wartoœci
3.3.
3.3.
3 . Przycisk do podwy¿szania wartoœci
4.4.
4.4.
4 . Wyœwietlacz
5.5.
5.5.
5 . Kontrolka “Czas pieczenia”
6.6.
6.6.
6 . Kontrolka “Zakoñczenie pieczenia”
7.7.
7.7.
7 . Kontrolka “Minutnik”
8.8.
8.8.
8 . Kontrolka “Godzina”
Kuchenka jest gotowa do pracy tylko po ustawieniu godziny.Kuchenka jest gotowa do pracy tylko po ustawieniu godziny.
Kuchenka jest gotowa do pracy tylko po ustawieniu godziny.Kuchenka jest gotowa do pracy tylko po ustawieniu godziny.
Kuchenka jest gotowa do pracy tylko po ustawieniu godziny.
U¿ywanie piekarnika nie wymaga wybrania ¿adnego programu.
UwagaUwaga
UwagaUwaga
Uwaga
W przypadku braku elektrycznoœci, wszystkie ustawienia programatora
zostaj¹ skasowane i powinny byæ wprowadzone ponownie po
w³¹czeniu zasilania.
Ustawianie godziny Ustawianie godziny
Ustawianie godziny Ustawianie godziny
Ustawianie godziny
Po w³¹czeniu zasilania lub po zaniku pr¹du w sieci, na wyœwietlaczu pojawi siê
kontrolka “Godzina”.
Ustawianie godziny:Ustawianie godziny:
Ustawianie godziny:Ustawianie godziny:
Ustawianie godziny:
1.1.
1.1.
1. Nacisn¹æ przycisk lub .
2.2.
2.2.
2 . Po ustawieniu godziny nale¿y poczekaæ 5 sekund: kontrolka “Godzina”
zgaœnie, a na wyœwietlaczu pojawi siê aktualny czas. Urz¹dzenie jest gotowe
do pracy.
Zmiana ustawieñ godziny:Zmiana ustawieñ godziny:
Zmiana ustawieñ godziny:Zmiana ustawieñ godziny:
Zmiana ustawieñ godziny:
1.1.
1.1.
1. Naciskaæ przycisk a¿ pojawi siê funkcja “Godzina”. Zacznie migaæ
odpowiednia kontrolka. Nastêpnie postêpowaæ jak opisano powy¿ej.
Godzinê mo¿na zmieniæ jedynie, gdy nie ustawiono funkcji automatycznej
(czas pieczenia lub zakoñczenie pieczenia ).
Funkcja “Czas pieczenia” Funkcja “Czas pieczenia”
Funkcja “Czas pieczenia” Funkcja “Czas pieczenia”
Funkcja “Czas pieczenia”
Funkcja ta umo¿liwia automatyczne wy³¹cznie piekarnika po zakoñczeniu
zaprogramowanego czasu pieczenia. W³o¿yæ potrawê do piekarnika, wybraæ
funkcjê pieczenia i ustawiæ temperaturê pieczenia. Naciskaæ przycisk a¿
pojawi siê funkcja “Czas pieczenia”. Zacznie migaæ odpowiednia kontrolka.
Nastêpnie, wykonaæ nastêpuj¹ce czynnoœci:
Ustawianie czasu pieczenia:Ustawianie czasu pieczenia:
Ustawianie czasu pieczenia:Ustawianie czasu pieczenia:
Ustawianie czasu pieczenia:
1.1.
1.1.
1. Nacisn¹æ przycisk lub .
2.2.
2.2.
2 . Po dokonaniu ustawieñ poczekaæ 5 sekund: kontrolka “Czas pieczenia”
zapali siê, a na wyœwietlaczu ponownie pojawi siê godzina.
3.3.
3.3.
3. Po up³yniêciu czasu pieczenia, piekarnik automatycznie wy³¹czy siê,
s³yszalny bêdzie alarm akustyczny, a kontrolka zacznie migaæ. Ustawiæ
pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika i pokrêt³o termostatu w po³o¿enie zero.
Aby wy³¹czyæ alarm akustyczny wystarczy wcisn¹æ dowolny przycisk.
UWUW
UWUW
UW
AGA:AGA:
AGA:AGA:
AGA: wy³¹czenie alarmu akustycznego powoduje przejœcie piekarnika
w tryb manualny. Brak ustawienia pokrête³ wyboru funkcji piekarnika i
termostatu w po³o¿eniu zero spowoduje ponowne w³¹czenie siê piekarnika.
Kasowanie ustawionego czasu pieczenia:Kasowanie ustawionego czasu pieczenia:
Kasowanie ustawionego czasu pieczenia:Kasowanie ustawionego czasu pieczenia:
Kasowanie ustawionego czasu pieczenia:
1. Naciska przycisk a¿ pojawi siê funkcja “Czas pieczenia”. Zacznie migaæ
odpowiednia kontrolka, a na wyœwietlaczu zostanie pokazany pozosta³y
czas pieczenia.
2.2.
2.2.
2 . Naciskaæ przycisk a¿ na wyœwietlaczu pojawi siê “0:00”. Po 5 sekundach,
kontrolka zgaœnie, a na wyœwietlaczu ponownie pojawi siê godzina.
4
5
123
6
7
8
11
Funkcja “Zakoñczenie pieczenia” Funkcja “Zakoñczenie pieczenia”
Funkcja “Zakoñczenie pieczenia” Funkcja “Zakoñczenie pieczenia”
Funkcja “Zakoñczenie pieczenia”
Funkcja ta pozwala na ustawienie automatycznego wy³¹czenia piekarnika po
up³yniêciu zaprogramowanego czasu zakoñczenia pieczenia. W³o¿yæ potrawê do
piekarnika, wybraæ funkcjê pieczenia i ustawiæ temperaturê pieczenia. Naciskaæ
przycisk a¿ pojawi siê wybrana zostanie funkcja “Zakoñczenie pieczenia”.
Zacznie migaæ odpowiednia kontrolka. Nastêpnie, wykonaæ nastêpuj¹ce
czynnoœci:
Ustawianie czasu zakoñczenia pieczenia:Ustawianie czasu zakoñczenia pieczenia:
Ustawianie czasu zakoñczenia pieczenia:Ustawianie czasu zakoñczenia pieczenia:
Ustawianie czasu zakoñczenia pieczenia:
1.1.
1.1.
1. Nacisn¹æ przycisk lub .
2.2.
2.2.
2 . Po dokonaniu ustawieñ poczekaæ 5 sekund: zapali siê kontrolka “Zakoñczenie
pieczenia” a na wyœwietlaczu ponownie pojawi siê godzina.
3.3.
3.3.
3 . Po up³yniêciu czasu pieczenia, piekarnik automatycznie wy³¹czy siê, s³yszalny
bêdzie alarm akustyczny, a kontrolka zacznie migaæ. Ustawiæ pokrêt³o wyboru
funkcji piekarnika i pokrêt³o termostatu w po³o¿enie zero.
Aby wy³¹czyæ alarm akustyczny wystarczy wcisn¹æ dowolny przycisk
UWUW
UWUW
UW
AGA:AGA:
AGA:AGA:
AGA:
wy³¹czenie alarmu akustycznego powoduje przejœcie piekarnika w tryb
manualny. Brak ustawienia pokrête³ wyboru funkcji piekarnika i termostatu w
po³o¿eniu zero spowoduje ponowne w³¹czenie siê piekarnika.
Kasowanie ustawionego czasu zakoñczenia pieczenia:Kasowanie ustawionego czasu zakoñczenia pieczenia:
Kasowanie ustawionego czasu zakoñczenia pieczenia:Kasowanie ustawionego czasu zakoñczenia pieczenia:
Kasowanie ustawionego czasu zakoñczenia pieczenia:
1.1.
1.1.
1. Naciskaæ przycisk a¿ pojawi siê funkcja “Zakoñczenie pieczenia”. Zacznie
migaæ odpowiednia kontrolka, a na wyœwietlaczu pojawi siê zaprogramowany
czas zakoñczenia pieczenia.
2.2.
2.2.
2 . Naciskaæ przycisk a¿ na wyœwietlaczu pojawi siê aktualny czas. Programator
bêdzie wydawa³ dŸwiêk, a kontrolka zgaœnie.
“Czas pieczenia” “Czas pieczenia”
“Czas pieczenia” “Czas pieczenia”
“Czas pieczenia”
i i
i i
i
“Czas zakoñczenia“Czas zakoñczenia
“Czas zakoñczenia“Czas zakoñczenia
“Czas zakoñczenia
pieczenia” pieczenia”
pieczenia” pieczenia”
pieczenia”
po³¹czone po³¹czone
po³¹czone po³¹czone
po³¹czone
Funkcje “Czas pieczenia” i “Czas zakoñczenia pieczenia” mo¿na stosowaæ
jednoczeœnie tak, aby ustawiæ piekarnik, aby automatycznie w³¹czy³ i wy³¹czy³ siê
w póŸniejszym czasie.
1.1.
1.1.
1. Czas pieczenia ustawia siê po wybraniu funkcji “Czas pieczenia” (czas
pieczenia nale¿y ustawiæ jak to opisano w odpowiednim rozdziale). Nastêpnie
nacisn¹æ przycisk : na wyœwietlaczu pokazane zostan¹ zaprogramowane
ustawienia.
2.2.
2.2.
2 . Czas zakoñczenia pieczenia ustawia siê po wybraniu funkcji “Czas zakoñczenia
pieczenia” (czas zakoñczenia pieczenia nale¿y ustawiæ jak to opisano w
odpowiednim rozdziale).
Zapali siê odpowiednia kontrolka, a na wyœwietlaczu pojawi siê aktualna godzina.
Piekarnik bêdzie siê w³¹cza³ i wy³¹cza³ zgodnie z ustawionymi programami.
Funkcja “Minutnik” Funkcja “Minutnik”
Funkcja “Minutnik” Funkcja “Minutnik”
Funkcja “Minutnik”
Po zakoñczeniu wyznaczonego czasu rozlegnie siê alarm minutnika, ale
URUCHOMIONY PIEKARNIK POZOSTANIE W£¥CZONY.
Ustawianie minutnika:Ustawianie minutnika:
Ustawianie minutnika:Ustawianie minutnika:
Ustawianie minutnika:
1.1.
1.1.
1. Naciskaæ przycisk a¿ pojawi siê funkcja “Minutnik”. Zacznie migaæ
odpowiednia kontrolka
2.2.
2.2.
2. Nastêpnie nacisn¹æ przycisk lub (maksymalnie: 2 godziny, 30 minut).
3.3.
3.3.
3 . Po dokonaniu ustawieñ poczekaæ 5 sekund: zapali siê kontrolka “Minutnik” .
4.4.
4.4.
4. Po zakoñczeniu ustawionego czasu, kontrolka zacznie migaæ i rozlegnie siê
alarm akustyczny. Aby wy³¹czyæ alarm akustyczny wystarczy wcisn¹æ dowolny
przycisk
Kasowanie minutnika:Kasowanie minutnika:
Kasowanie minutnika:Kasowanie minutnika:
Kasowanie minutnika:
1.1.
1.1.
1. Naciskaæ przycisk a¿ pojawi siê funkcja “Minutnik”. Zacznie migaæ
odpowiednia kontrolka i na wyœwietlaczu pojawi siê pozosta³y czas.
2.2.
2.2.
2. Naciskaæ przycisk a¿ na wyœwietlaczu pojawi siê “0:00”. Po 5 sekundach,
kontrolka zgaœnie, a na wyœwietlaczu ponownie pojawi siê godzina.
Wy³¹czanie wyœwietlaczaWy³¹czanie wyœwietlacza
Wy³¹czanie wyœwietlaczaWy³¹czanie wyœwietlacza
Wy³¹czanie wyœwietlacza
1.1.
1.1.
1. Jednoczeœnie wcisn¹æ dwa lub trzy przyciski programatora i przytrzymaæ je
przez ok. 5 sekund. Wyœwietlacz wy³¹czy siê.
2.2.
2.2.
2. W celu ponownego w³¹czenia wyœwietlacza wystarczy wcisn¹æ dowolny
przycisk.
Wyœwietlacz mo¿na wy³¹czyæ tylko pod warunkiem, ¿e nie zosta³yWyœwietlacz mo¿na wy³¹czyæ tylko pod warunkiem, ¿e nie zosta³y
Wyœwietlacz mo¿na wy³¹czyæ tylko pod warunkiem, ¿e nie zosta³yWyœwietlacz mo¿na wy³¹czyæ tylko pod warunkiem, ¿e nie zosta³y
Wyœwietlacz mo¿na wy³¹czyæ tylko pod warunkiem, ¿e nie zosta³y
ustawione ¿adne funkcje kuchenki.ustawione ¿adne funkcje kuchenki.
ustawione ¿adne funkcje kuchenki.ustawione ¿adne funkcje kuchenki.
ustawione ¿adne funkcje kuchenki.
12
Kondensacja i paraKondensacja i para
Kondensacja i paraKondensacja i para
Kondensacja i para
Kuchenka posiada unikalny system, który powoduje
naturaln¹ cyrkulacjê powietrza oraz sta³e odzyskiwanie
pary. System ten umo¿liwia gotowanie na parze oraz
zapewnia delikatnoœæ potraw w œrodku z jednoczesn¹
ich chrupkoœci¹ na zewn¹trz. Dodatkowo, do minimum
ograniczony zostaje czas pieczenia oraz zu¿ycie energii.
W czasie pieczenia mo¿e powstawaæ para, która mo¿e
siê wydostawaæ na zewn¹trz po otwarciu drzwiczek
piekarnika. Jest to zjawisko normalne.
Nale¿y jednak odsun¹æ siê od piekarnikaNale¿y jednak odsun¹æ siê od piekarnika
Nale¿y jednak odsun¹æ siê od piekarnikaNale¿y jednak odsun¹æ siê od piekarnika
Nale¿y jednak odsun¹æ siê od piekarnika
w momencie otwierania jego drzwiczekw momencie otwierania jego drzwiczek
w momencie otwierania jego drzwiczekw momencie otwierania jego drzwiczek
w momencie otwierania jego drzwiczek
w czasie pieczenia lub po jegow czasie pieczenia lub po jego
w czasie pieczenia lub po jegow czasie pieczenia lub po jego
w czasie pieczenia lub po jego
zakoñczeniu tak, aby para lub ciep³ozakoñczeniu tak, aby para lub ciep³o
zakoñczeniu tak, aby para lub ciep³ozakoñczeniu tak, aby para lub ciep³o
zakoñczeniu tak, aby para lub ciep³o
mog³y siê swobodnie wydostaæ.mog³y siê swobodnie wydostaæ.
mog³y siê swobodnie wydostaæ.mog³y siê swobodnie wydostaæ.
mog³y siê swobodnie wydostaæ.
W czasie podgrzewania, potrawy powoduj¹W czasie podgrzewania, potrawy powoduj¹
W czasie podgrzewania, potrawy powoduj¹W czasie podgrzewania, potrawy powoduj¹
W czasie podgrzewania, potrawy powoduj¹
powstanie pary podobnie jak gotuj¹ca siêpowstanie pary podobnie jak gotuj¹ca siê
powstanie pary podobnie jak gotuj¹ca siêpowstanie pary podobnie jak gotuj¹ca siê
powstanie pary podobnie jak gotuj¹ca siê
woda w czajniku. W momencie kontaktu parywoda w czajniku. W momencie kontaktu pary
woda w czajniku. W momencie kontaktu parywoda w czajniku. W momencie kontaktu pary
woda w czajniku. W momencie kontaktu pary
z szybk¹ w drzwiach piekarnika, ulega onaz szybk¹ w drzwiach piekarnika, ulega ona
z szybk¹ w drzwiach piekarnika, ulega onaz szybk¹ w drzwiach piekarnika, ulega ona
z szybk¹ w drzwiach piekarnika, ulega ona
skropleniu i powstaj¹ kropelki wody.skropleniu i powstaj¹ kropelki wody.
skropleniu i powstaj¹ kropelki wody.skropleniu i powstaj¹ kropelki wody.
skropleniu i powstaj¹ kropelki wody.
Aby ograniczyæ kondensacjê, przed w³o¿eniemAby ograniczyæ kondensacjê, przed w³o¿eniem
Aby ograniczyæ kondensacjê, przed w³o¿eniemAby ograniczyæ kondensacjê, przed w³o¿eniem
Aby ograniczyæ kondensacjê, przed w³o¿eniem
potraw do komory piekarnika, nale¿y zadbaæpotraw do komory piekarnika, nale¿y zadbaæ
potraw do komory piekarnika, nale¿y zadbaæpotraw do komory piekarnika, nale¿y zadbaæ
potraw do komory piekarnika, nale¿y zadbaæ
o to, aby dobrze go przewietrzyæ. Przedo to, aby dobrze go przewietrzyæ. Przed
o to, aby dobrze go przewietrzyæ. Przedo to, aby dobrze go przewietrzyæ. Przed
o to, aby dobrze go przewietrzyæ. Przed
przyst¹pieniem do pieczenia nale¿y krótkoprzyst¹pieniem do pieczenia nale¿y krótko
przyst¹pieniem do pieczenia nale¿y krótkoprzyst¹pieniem do pieczenia nale¿y krótko
przyst¹pieniem do pieczenia nale¿y krótko
wstêpnie rozgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut).wstêpnie rozgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut).
wstêpnie rozgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut).wstêpnie rozgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut).
wstêpnie rozgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut).
Zaleca siê wytarcie do sucha skroplin wody poZaleca siê wytarcie do sucha skroplin wody po
Zaleca siê wytarcie do sucha skroplin wody poZaleca siê wytarcie do sucha skroplin wody po
Zaleca siê wytarcie do sucha skroplin wody po
ka¿dym u¿yciu piekarnika.ka¿dym u¿yciu piekarnika.
ka¿dym u¿yciu piekarnika.ka¿dym u¿yciu piekarnika.
ka¿dym u¿yciu piekarnika.
Naczynia do pieczeniaNaczynia do pieczenia
Naczynia do pieczeniaNaczynia do pieczenia
Naczynia do pieczenia
Do pieczenia nale¿y stosowaæ naczynia przeznaczone do
pieczenia w piekarniku i wytrzymuj¹ce temperaturê
230C.
Tace do pieczenia, naczynia do gotowania, itp. nale¿y
wk³adaæ w taki sposób, aby nie styka³y siê one z kratk¹
zabezpieczaj¹ca wentylatora z ty³u piekarnika ani nie
stawiaæ ich na dnie piekarnika.
Nie nale¿y stosowaæ tac do pieczenia o wymiarach
powy¿ej 30 cm x 35 cm poniewa¿ ograniczaj¹ one
cyrkulacje ciep³a i mog¹ negatywnie wp³ywaæ na wyniki
pieczenia.
Porady i wskazówkiPorady i wskazówki
Porady i wskazówkiPorady i wskazówki
Porady i wskazówki
Korzystanie z piekarnika
PodcPodc
PodcPodc
Podc
zas pieczenia drzwi piekarzas pieczenia drzwi piekar
zas pieczenia drzwi piekarzas pieczenia drzwi piekar
zas pieczenia drzwi piekar
nika musz¹nika musz¹
nika musz¹nika musz¹
nika musz¹
byæ zawsze zamkniête.byæ zawsze zamkniête.
byæ zawsze zamkniête.byæ zawsze zamkniête.
byæ zawsze zamkniête.
Podczas otwierania drzwiczek nale¿y staæ w
bezpiecznej odleg³oœci.
Uwa¿aæUwa¿aæ
Uwa¿aæUwa¿aæ
Uwa¿aæ, aby podczas
otwierania drzwiczek nie spada³y one pod
wp³ywem w³asnego ciê¿aru - podczas ich
otwierania nale¿y zawsze podtrzymywaæ je za
r¹czkê, a¿ do pe³nego otwarcia.
W piekarniku znajduj¹ siê cztery wsporniki na tace
i jedna taca. Poziom wsuniêcia tacy liczy siê od
do³u piekarnika zgodnie z opisem na schemacie.
Tace nale¿y wsuwaæ prawid³owo i zgodnie z
opisem na schemacie.
Naczyñ do pieczenia nie nale¿y stawiaæNaczyñ do pieczenia nie nale¿y stawiaæ
Naczyñ do pieczenia nie nale¿y stawiaæNaczyñ do pieczenia nie nale¿y stawiaæ
Naczyñ do pieczenia nie nale¿y stawiaæ
bezpoœrbezpoœr
bezpoœrbezpoœr
bezpoœr
ednio na dnie piekarednio na dnie piekar
ednio na dnie piekarednio na dnie piekar
ednio na dnie piekar
nika.nika.
nika.nika.
nika.
Podczas przygotowywania potraw wPodczas przygotowywania potraw w
Podczas przygotowywania potraw wPodczas przygotowywania potraw w
Podczas przygotowywania potraw w
piekarniku lub na grlillu, aby zapobiecpiekarniku lub na grlillu, aby zapobiec
piekarniku lub na grlillu, aby zapobiecpiekarniku lub na grlillu, aby zapobiec
piekarniku lub na grlillu, aby zapobiec
przegrzaniu kuchenki nale¿y otworzyæprzegrzaniu kuchenki nale¿y otworzyæ
przegrzaniu kuchenki nale¿y otworzyæprzegrzaniu kuchenki nale¿y otworzyæ
przegrzaniu kuchenki nale¿y otworzyæ
pokrywê.pokrywê.
pokrywê.pokrywê.
pokrywê.
Uwaga!Uwaga!
Uwaga!Uwaga!
Uwaga! - Podczas pieczenia nie wolno stawiaæ
na dnie piekarnika ¿adnych przedmiotów ani
przykrywaæ ¿adnych czêœci piekarnika folia
aluminiow¹. Mo¿e to prowadziæ do nadmiernego
wzrostu temperatury-, co mo¿e negatywnie
wp³ywaæ na wyniki pieczenia i uszkodziæ
emaliowan¹ pow³okê piekarnika. Naczynia,
naczynia ¿aroodporne oraz tace aluminiowe
nale¿y ustawiaæ na tacach zamocowanych we
wspornikach bocznych.
Dobór naczyñ a rDobór naczyñ a r
Dobór naczyñ a rDobór naczyñ a r
Dobór naczyñ a r
ezultatyezultaty
ezultatyezultaty
ezultaty
pieczeniapieczenia
pieczeniapieczenia
pieczenia
Naczynia i puszki ró¿ni¹ siê miêdzy innymi pod wzglêdem
gruboœci, przewodnoœci cieplnej, koloru, co ma wp³yw na
sposób, w jaki ciep³o przenika do znajduj¹cych siê w nich
potraw.
AA
AA
A Zastosowanie naczyñ aluminiowych, ceramicznych,
szklanych i naczyñ jasnych pozwalaj¹ skróciæ czas pieczenia
oraz ograniczyæ czernienie dna naczyñ.
BB
BB
B Naczynia emaliowane z ¿eliwa, anodyzowanego
aluminium, aluminium z wnêtrzem zabezpieczonym przed
przywieraniem oraz ciemne i ciê¿kie naczynia powoduj¹
wyd³u¿enie czasu pieczenia i zwiêkszenie czernienia dna
naczyñ.
NaczyniaNaczynia
NaczyniaNaczynia
Naczynia
Nale¿y pamiêtaæ, ¿e w naczyniach o szerokich dnach
gotuje siê szybciej ni¿ w naczyniach o dnach w¹skich.
Wielkoœæ naczyñ powinna byæ zawsze dostosowana do
rodzaju przygotowywanej potrawy. Aby nie dopuœciæ do
wykipienia, w czasie gotowania p³ynów nale¿y stosowaæ
naczynia o wiêkszej objêtoœci. Aby nadmiernie nie
przed³u¿aæ gotowania, naczynia nie powinny byæ zbyt
du¿e. T³uszcze i sok mog¹ ³atwo przywrzeæ do dna
naczynia i przypaliæ siê.
Do pieczenia ciast najlepiej jest stosowaæ zamykane
foremki. Otwierana foremka umo¿liwia wyciekanie soków
i cukru, które nastêpnie mog¹ siê przypalaæ na dnie tacy
do pieczenia i s¹ bardzo trudne do usuniêcia. Do
piekarnika nie nale¿y wk³adaæ naczyñ z plastikowymi
uchwytami, poniewa¿ nie s¹ one ¿aroodporne. Aby
maksymalnie wykorzystaæ u¿ywany palnik, a tym samym
ograniczyæ zu¿ycie gazu nale¿y stosowaæ garnki, których
œrednica odpowiada wielkoœci palnika. Zaleca siê równie¿
nakrywanie naczyñ w trakcie przygotowywania
zapiekanek oraz, bezpoœrednio po zagotowaniu,
zmniejszenie p³omienia tak, aby tylko podtrzymaæ
gotowanie.
4
3
2
1
13
Porady i wskazówki dot. sma¿eniaPorady i wskazówki dot. sma¿enia
Porady i wskazówki dot. sma¿eniaPorady i wskazówki dot. sma¿enia
Porady i wskazówki dot. sma¿enia
ryb i miêsaryb i miêsa
ryb i miêsaryb i miêsa
ryb i miêsa
Miêso mo¿na uk³adaæ w naczyniach ¿aroodpornych lub
bezpoœrednio na tacy piekarnika. W takim przypadku
nale¿y pamiêtaæ o wsuniêciu rynienki na t³uszcz na poziomie
pierwszym. Do rynienki nale¿y wczeœniej dolaæ wody.
Rynienka na t³uszcz zapobiega kapaniu t³uszczu na dno
piekarnika.
Bia³e miêso, drób i ryby sma¿y siê w œredniej temperaturze
(miêdzy 150°C i 175°C). Sma¿¹c czerwone miêso (lekko
przyrumienione na zewn¹trz i delikatniej usma¿one w
œrodku), nale¿y ustawiæ wy¿sz¹ temperaturê (miêdzy 200
i 230°C) i piec nieco krócej.
Porady i wskazówki dot. pieczeniaPorady i wskazówki dot. pieczenia
Porady i wskazówki dot. pieczeniaPorady i wskazówki dot. pieczenia
Porady i wskazówki dot. pieczenia
ciastciast
ciastciast
ciast
Ciasta zazwyczaj piecze siê w œredniej temperaturze (miêdzy
150°C i 200°C).
Przed rozpoczêciem pieczenia zaleca siê podgrzaæ piekarnik
(przez ok. 10 minut). Podczas pieczenia nie nale¿y otwieraæ
drzwiczek piekarnika, a stan ciasta najlepiej jest kontrolowaæ
przez szybkê piekarnika.
Porady i wskazówki dot.Porady i wskazówki dot.
Porady i wskazówki dot.Porady i wskazówki dot.
Porady i wskazówki dot.
grillowaniagrillowania
grillowaniagrillowania
grillowania
Podczas grillowania miêsa lub ryb nale¿y je lekko natrzeæ
olejem i uk³adaæ bezpoœrednio na ruszcie.
Jeœli uruchomiono funkcjê grillowania, ciep³o pochodzi
tylko od górnego elementu grzewczego. Dlatego, poziom
sma¿enia nale¿y dobraæ bior¹c pod uwagê gruboœæ miêsa
lub ryby.
Nale¿y zawsze pamiêtaæ o w³o¿eniu w po³o¿eniu dolnym
rynienki na t³uszcz z niewielka iloœci¹ wody.
Czasy pieczeniaCzasy pieczenia
Czasy pieczeniaCzasy pieczenia
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zale¿y od typu produktu, jego konsystencji
objêtoœci. Zaleca siê zapamiêtanie wyników
eksperymentów pieczenia w piekarniku, poniewa¿
pieczenie w tych samych warunkach pozwoli oczywiœcie
uzyskaæ podobne rezultaty.
Doœwiadczenie pozwala zmieniaæ wartoœci podane w
tabelach.
- Nakrêciæ uchwyt ro¿na.
- Nabiæ i solidnie zamocowaæ produkt na ro¿nie.
- W³o¿yæ mocowanie ro¿na obrotowego w drugi
wspornik od do³u piekarnika (patrz schemat).
- Wlaæ niewielk¹ iloœæ wody do rynienki na t³uszcz i
postawiæ j¹ na tacy na pierwszym poziomie.
- Zamocowaæ koñcówkê ro¿na na napêdzie silnika z
ty³u piekarnika, a drugi koniec umieœciæ w rowku w
ramie.
- Odkrêciæ uchwyt ro¿na.
- Ustawiæ pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika na symbol
.
- Sprawdziæ czy ro¿en obraca siê.
Pozostawiæ drzwiczki piekarPozostawiæ drzwiczki piekar
Pozostawiæ drzwiczki piekarPozostawiæ drzwiczki piekar
Pozostawiæ drzwiczki piekar
nika zamkniête.nika zamkniête.
nika zamkniête.nika zamkniête.
nika zamkniête.
Kiedy pieczenie jest zakoKiedy pieczenie jest zako
Kiedy pieczenie jest zakoKiedy pieczenie jest zako
Kiedy pieczenie jest zako
ñczone naleñczone nale
ñczone naleñczone nale
ñczone nale¿y
::
::
:
--
--
- Ustawiæ pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika na symbol
“0”“0”
“0”“0”
“0”.
--
--
- Nakrêciæ uchwyt ro¿na.
--
--
- Wyj¹c ro¿en z piekarnika.
Pieczenie na rPieczenie na r
Pieczenie na rPieczenie na r
Pieczenie na r
o¿nie obro¿nie obr
o¿nie obro¿nie obr
o¿nie obr
otowymotowym
otowymotowym
otowym
14
4
3
2
1
4
3
2
1
CIASTACIASTA
CIASTACIASTA
CIASTA
Ubijane zagniatane
2 170 2 (1 i 3)* 160 45 ~ 60 W foremce na ciasto
Kruche ciasto
2 170 2 (1 i 3)* 160 20 ~ 30 W foremce na ciasto
Sernik
1 160 2 150 60 ~ 80 W foremce na ciasto
Jab³ecznik 1 180 2 (1 i 3)* 170 40 ~ 60 W foremce na ciasto
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80
Tarta z marmolad¹ 2 175 2 (1 i 3)* 160 30 ~ 40
Ciasto z owocami 1 175 1 160 45 ~ 60 W du¿ej formie
Ciasto typu “sponge cake”
1 175 2 (1 i 3)* 160 30 ~ 40 W foremce na ciasto
Keks 1 170 1 160 40 ~ 60 W foremce na ciasto
Ciasto ze œliwkami 1 170 1 160 50 ~ 60 W du¿ej formie
Placek 2 170 2 160 35 ~ 45 W tacy do pieczenia
Ma³e ciasta 2 175 2 (1 i 3)* 160 25 ~ 35 W tacy do pieczenia
Biszkopt 2 160 2 (1 i 3)* 150 20 ~ 30 W tacy do pieczenia
Bezy 2 100 2 (1 i 3)* 100 90 ~ 120 W tacy do pieczenia
Ciasteczka 2 190 2 (1 i 3)* 180 12 ~ 20 W tacy do pieczenia
Placek: Babka 2 200 2 (1 i 3)* 190 15 ~ 25 W tacy do pieczenia
CHLEB I PIZZACHLEB I PIZZA
CHLEB I PIZZACHLEB I PIZZA
CHLEB I PIZZA
1000 Chleb bia³y 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 kawa³ki
500 Chleb ry¿owy 1 190 1 180 30 ~ 45 W du¿ej formie
500 Bu³ki 2 200 2 (1 i 3)* 175 20 ~ 35 6-8 bu³ek
700 Pizza, du¿a 1 210 1 200 15 ~ 25 W tacy do pieczenia
500 Pizza, ma³a 1 210 1 200 10 ~ 20 W tacy do pieczenia
ZAPIEKANKIZAPIEKANKI
ZAPIEKANKIZAPIEKANKI
ZAPIEKANKI
Zapiekanka makaronowa
2 200 2 (1 i 3)* 175 40 ~ 50 w foremce
Zapiekanka warzywna 2 200 2 (1 i 3)* 175 45 ~ 60 w foremce
Quiche 1 200 2 (1 i 3)* 180 35 ~ 45 w foremce
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 60 w foremce
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 w foremce
MIÊSOMIÊSO
MIÊSOMIÊSO
MIÊSO
1000 Wo³owina 2 190 2 175 50 ~ 70 Na ruszcie
1200 Wieprzowina 2 180 2 175 100 ~ 130 Na ruszcie
1000 Cielêcina 2 190 2 175 90 ~ 120 Na ruszcie
1500
Rosbef
1500 niedosma¿ony 2 210 2 200 50 ~ 60 Na ruszcie
1500 usma¿ony 2 210 2 200 60 ~ 70 Na ruszcie
1500 dobrze wysma¿ony 2 210 2 200 70 ~ 80 Na ruszcie
2000 £opatka wieprzowa 2 180 2 170 120 ~ 150 Ze skór¹
1200 Gicz wieprzowa 2 180 2 160 100 ~ 120 2 kawa³ki
1200 Jagniêcina 2 190 2 175 110 ~ 130 Gicz
1000 Kurczak 2 190 2 175 60 ~ 80 Ca³y
4000 Indyk 2 180 2 160 210 ~ 240 Ca³y
1500 Kaczka 2 175 2 160 120 ~ 150 Ca³a
3000 Gêœ 2 175 2 160 150 ~ 200 Ca³a
1200 Królik 2 190 2 175 60 ~ 80 W kawa³kach
1500 Zaj¹c 2 190 2 175 150 ~ 200 W kawa³kach
800 Ba¿ant 2 190 2 175 90 ~ 120 Ca³y
Klopsy 2 180 2 160 40 ~ 60 W du¿ej formie
RYBYRYBY
RYBYRYBY
RYBY
1200 Pstr¹g/Leszcz morski 2 190 2 (1 i 3)* 175 30 ~ 40 3-4 ryby
1500 Tuñczyk/£osoœ 2 190 2 (1 i 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filety
Waga (gr.)
TYP POTRAWY
Poziom
Pieczenie
konwekcyjne
UWAGI
Czas
pieczenia
temp. °C
Poziom
temp. °C
TT
TT
T
abela pieczenia- Pieczenie tradycyjne i konwekcyjneabela pieczenia- Pieczenie tradycyjne i konwekcyjne
abela pieczenia- Pieczenie tradycyjne i konwekcyjneabela pieczenia- Pieczenie tradycyjne i konwekcyjne
abela pieczenia- Pieczenie tradycyjne i konwekcyjne
Po
dandan
dandan
dan
e czasy pieczenia nie obejmuj¹ czasu wstêpnego nagrzewania piekare czasy pieczenia nie obejmuj¹ czasu wstêpnego nagrzewania piekar
e czasy pieczenia nie obejmuj¹ czasu wstêpnego nagrzewania piekare czasy pieczenia nie obejmuj¹ czasu wstêpnego nagrzewania piekar
e czasy pieczenia nie obejmuj¹ czasu wstêpnego nagrzewania piekar
nika. Przed rnika. Przed r
nika. Przed rnika. Przed r
nika. Przed r
ozpoczêciozpoczêci
ozpoczêciozpoczêci
ozpoczêci
emem
emem
em
pieczenia nale¿y wstêpnie nagrzaæ piekarpieczenia nale¿y wstêpnie nagrzaæ piekar
pieczenia nale¿y wstêpnie nagrzaæ piekarpieczenia nale¿y wstêpnie nagrzaæ piekar
pieczenia nale¿y wstêpnie nagrzaæ piekar
nik (ok. 10 minut).nik (ok. 10 minut).
nik (ok. 10 minut).nik (ok. 10 minut).
nik (ok. 10 minut).
Pieczenie
tradycyjne
Niniejsze tabele podano tylko w celach pomocniczych. W zale¿noœci od indywidualnych preferencji podane tu czasy
mog¹ zostaæ wyd³u¿one lub skrócone. Dok³adne czasy i ustawienia wymagaj¹ zdobycie doœwiadczenia w korzystaniu
z piekarnika.
Chc¹c przygotowaæ jednoczeœnie wiêcej ni¿ jedn¹ potrawê, w ci¹gu ostatnich 5-10 minut zaleca siê zmieniæ wysokoœæ po³o¿enia tac
tak, aby uzyskaæ podobny kolor potraw.
(*)(*)
(*)(*)
(*) Chc¹c przygotowaæ jednoczeœnie wiêcej ni¿ jedn¹ potrawê zaleca siê umieœciæ je na poziomach podanych w nawiasach. Poziomy
tacy liczy siê od do³u piekarnika.
minuty
15
Grillowanie na rGrillowanie na r
Grillowanie na rGrillowanie na r
Grillowanie na r
o¿nie o¿nie
o¿nie o¿nie
o¿nie
PRODUKT Waga Poziom tacy Temp. C minuty
(Gramów)
Kurczak 1000 2 200 50/60
Pieczeñ 800 2 200 50/60
Steki
4 800 3 maks 12 ~ 15 12 ~ 14
Befsztyki 4 600 3 maks 10 ~ 12 6 ~ 8
Kie³baski 8 - 3 maks 12 ~ 15 10 ~ 12
Kotlety schabowe 4 600 3 maks 12 ~ 16 12 ~ 14
Kurczak (w dwóch po³ówkach)
2 1000 3 maks 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebaby 4 - 3 maks 10 ~ 15 10 ~ 12
Kurczak (piersi) 4 400 3 maks 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburger 6 600 3 maks 10 ~ 15 8 ~ 10
Ryby (filety) 4 400 3 maks 12 ~ 14 10 ~ 12
kanapki 4-6 - 3 maks 3 ~ 7 -
Tosty 4-6 - 3 maks 2 ~ 4 2 ~ 3
GrillowanieGrillowanie
GrillowanieGrillowanie
Grillowanie -
Górna
czêœæ
°C
Temperatura
Kawa³ki
Waga
IloϾ
Czas pieczenia
(minuty)
Dolna
czêœæ
TYP POTRAWY
Poziom
4
3
2
1
Podane czasy pieczenia nie obejmuj¹ czasu wstêpnego nagrzania piekarnika.Podane czasy pieczenia nie obejmuj¹ czasu wstêpnego nagrzania piekarnika.
Podane czasy pieczenia nie obejmuj¹ czasu wstêpnego nagrzania piekarnika.Podane czasy pieczenia nie obejmuj¹ czasu wstêpnego nagrzania piekarnika.
Podane czasy pieczenia nie obejmuj¹ czasu wstêpnego nagrzania piekarnika.
Przed Przed
Przed Przed
Przed
przyst¹pieniem do pieczenia nale¿y przyst¹pieniem do pieczenia nale¿y
przyst¹pieniem do pieczenia nale¿y przyst¹pieniem do pieczenia nale¿y
przyst¹pieniem do pieczenia nale¿y
wstêpnie podgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut) wstêpnie podgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut)
wstêpnie podgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut) wstêpnie podgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut)
wstêpnie podgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut)
..
..
.
4
3
2
1
700 Pizza, du¿a 1 200 15 ~ 25 na tacy do pieczenia
500 Pizza, ma³a 1 200 10 ~ 20 na tacy do pieczenia lub na ruszcie
500 Placek 1 200 15 ~ 25 na tacy do pieczenia
Waga (gr.)
TYP POTRAWY
Poziom temp. °C
Czas
pieczenia
minuty
UWAGI
Pizza Pizza
Pizza Pizza
Pizza
Pizza
Niniejsze tabele podano tylko w celach pomocniczych. W zale¿noœci od indywidualnych preferencji podane
tu czasy mog¹ zostaæ wyd³u¿one lub skrócone.
16
Przed przyst¹pieniem do konserwacji lub
czyszczenia urz¹dzenia nale¿y
OD£¥CZYÆOD£¥CZYÆ
OD£¥CZYÆOD£¥CZYÆ
OD£¥CZYÆ
kuchenkê od zasilania.
Do czyszczenia kuchenki nie wolno stosowaæ
parowych lub wysokociœnieniowych parowych
urz¹dzeñ czyszcz¹cych.
P³yta grzewczaP³yta grzewcza
P³yta grzewczaP³yta grzewcza
P³yta grzewcza
P³ytê grzewcz¹ najlepiej jest czyœciæ gdy wci¹¿ jest ciep³a.
Rozlane resztki potraw ³atwiej jest wtedy usuwaæ, ni¿ gdy
zaschn¹.
Powierzchnie p³yty nale¿y regularnie czyœciæ miêkk¹
szmatk¹ zamoczon¹ w ciep³ej wodzie z dodatkiem p³ynu
do mycia naczyñ i wykrêcon¹. Nale¿y unikaæ stosowania
nastêpuj¹cych œrodków:
- detergentów i wybielaczy;
- impregnowanych myjek nie nadaj¹cych siê do mycia
rondli z materia³u zapobiegaj¹cemu przyleganiu potraw;
- stalowych myjek;
- odplamiaczy do czyszczenia wanien/umywalek.
W przypadku mocnego zabrudzenia p³yty zaleca siê
stosowanie œrodków do czyszczenia o nazwie Hob Brite
lub Bar Keepers Friend.
Podk³adki pod naczyniaPodk³adki pod naczynia
Podk³adki pod naczyniaPodk³adki pod naczynia
Podk³adki pod naczynia
Podk³adki pod naczynia mo¿na myæ w zmywarce. W
przypadku rêcznego mycia, nale¿y uwa¿aæ, poniewa¿
proces emaliowania czasami powoduje powstanie
szorstkich krawêdzi. Trudne do usuniêcia plamy nale¿y
usun¹æ pastê do czyszczenia.
PalnikiPalniki
PalnikiPalniki
Palniki
Nak³adkê i korpus palnika mo¿na wyj¹æ w celu umycia.
Nak³adkê i korpus mo¿na myæ wod¹ z myd³em, a mocne
zabrudzenia - delikatn¹ past¹ do czyszczenia. W
przypadku szczególnie trudnych do usuniêcia plam mo¿na
ostro¿nie u¿yæ stalowej myjki zwil¿onej wod¹ z myd³em.
Po czyszczeniu wytrzeæ do such¹ miêkk¹ szmatk¹.
ElektrElektr
ElektrElektr
Elektr
oda zap³onowaoda zap³onowa
oda zap³onowaoda zap³onowa
oda zap³onowa
Do zap³onu elektrycznego s³u¿y “elektroda” ceramiczna i
elektroda metalowa. Opisane elementy nale¿y utrzymywaæ
w czystoœci tak, aby nie utrudniaæ zap³onu oraz sprawdziæ,
czy otwory w korpusie palnika nie s¹ zatkane.
Konserwacja i czyszczenieKonserwacja i czyszczenie
Konserwacja i czyszczenieKonserwacja i czyszczenie
Konserwacja i czyszczenie
17
WW
WW
W
ymiana ¿arówki piekarymiana ¿arówki piekar
ymiana ¿arówki piekarymiana ¿arówki piekar
ymiana ¿arówki piekar
nikanika
nikanika
nika
Od³¹czyæ urz¹dzenie od zasilania.Od³¹czyæ urz¹dzenie od zasilania.
Od³¹czyæ urz¹dzenie od zasilania.Od³¹czyæ urz¹dzenie od zasilania.
Od³¹czyæ urz¹dzenie od zasilania.
Jeœli to konieczne, wymieniæ ¿arówkê. ¯arówka musi mieæ
nastêpuj¹ce parametry: moc, 15 W/25 W; napiêcie
zasilania, 230 V (50 Hz); ¿aroodpornoœæ do temperatury
300°C; typ pod³¹czenia: E14. ¯arówki mo¿na nabyæ w
lokalnym punkcie serwisowym.
Wymiana spalonej ¿arówki:
1. Sprawdziæ, czy piekarnik jest wy³¹czony z pr¹du.
2. Przekrêciæ szklany kosz w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara.
3. Wyj¹æ spalon¹ ¿arówkê i wymieniæ j¹ na now¹.
4. Z powrotem na³o¿yæ szklany klosz.
5. Pod³¹czyæ kuchenkê do pr¹du.
Czyszczenie piekarCzyszczenie piekar
Czyszczenie piekarCzyszczenie piekar
Czyszczenie piekar
nikanika
nikanika
nika
Kuchenkê nale¿y utrzymywaæ w czystoœci. T³uszcz
i resztki potraw mog¹ staæ siê przyczyn¹ po¿aru
(szczególnie na ruszcie do grillowania).
ŒrŒr
ŒrŒr
Œr
odki czyszcz¹ceodki czyszcz¹ce
odki czyszcz¹ceodki czyszcz¹ce
odki czyszcz¹ce
Przed zastosowaniem œrodków czyszcz¹cych nale¿y
sprawdziæ, czy nadaj¹ siê one do czyszczenia kuchenki i
czy s¹ zalecane przez producenta.
NIE nale¿y stosowaæ œrodków czyszcz¹cych zawieraj¹cych
wybielacz, poniewa¿ mog¹ one zmatowiæ powierzchnie.
Nie nale¿y równie¿ stosowaæ œciernych œrodków
czyszcz¹cych.
Do czyszczenia urz¹dzenia nie wolno stosowaæ pary lub
urz¹dzeñ parowych.
Czyszczenie zewnêtrznychCzyszczenie zewnêtrznych
Czyszczenie zewnêtrznychCzyszczenie zewnêtrznych
Czyszczenie zewnêtrznych
powierzchni kuchenkipowierzchni kuchenki
powierzchni kuchenkipowierzchni kuchenki
powierzchni kuchenki
Nale¿y regularnie przecieraæ panel sterowania, drzwiczki
piekarnika oraz uszczelkê drzwiow¹ stosuj¹c do tego celu
delikatn¹ szmatkê zwil¿on¹ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem p³ynu
do prania.
Aby nie uszkodziæ lub os³abiæ szyby w drzwiczkach
piekarnika nie nale¿y stosowaæ:
Detergentów i wybielaczy
impregnowanych myjek nie nadaj¹cych siê do
mycia rondli z materia³u zapobiegaj¹cemu
przyleganiu potraw;
myjek Brillo/Ajax lub myjek metalowych
myjek do piekarników nas¹czonych œrodkami
chemicznymi lub aerozoli
Zmywacze rdzy
Odrdzewiacze do wanien/umywalek
Wyczyœciæ zewnêtrzn¹ i wewnêtrzn¹ powierzchniê szyby
piekarnika ciep³¹ wod¹ z myd³em. W przypadku mocnego
zabrudzenia wewnêtrznej powierzchni drzwiczek zaleca
siê stosowanie œrodków czyszcz¹cych takich jak Hob Brite
lub Bar Keepers Friend.
!
18
Komora piekarKomora piekar
Komora piekarKomora piekar
Komora piekar
nikanika
nikanika
nika
Emaliowane wnêtrze komory piekarnika najlepiej jest myæ
gdy piekarnik jest wci¹¿ ciep³y.
Po ka¿dym u¿yciu przetrzeæ piekarnik przy pomocy
miêkkiej szmatki zamoczonej w ciep³ej wodzie z myd³em.
Okresowo nale¿y wykonaæ bardziej dok³adne czyszczenie
stosuj¹c do tego celu renomowany œrodek do czyszczenia.
TT
TT
T
ace piekarace piekar
ace piekarace piekar
ace piekar
nikanika
nikanika
nika
Do mycia tacek piekarnika nale¿y u¿yæ myjki namoczonej
w ciep³ej wodzie z myd³em. Nastêpnie dobrze wyp³ukaæ
i wytrzeæ miêkk¹ szmatk¹.
Drzwiczki piekarDrzwiczki piekar
Drzwiczki piekarDrzwiczki piekar
Drzwiczki piekar
nika i uszczelkanika i uszczelka
nika i uszczelkanika i uszczelka
nika i uszczelka
drzwiowadrzwiowa
drzwiowadrzwiowa
drzwiowa
Przed czyszczeniem drzwiczek piekarnika nale¿y je
zdemontowaæ z piekarnika.
Nale¿y postêpowaæ w nastêpuj¹cy sposób:
1.1.
1.1.
1 . ca³kowicie otworzyæ drzwiczki piekarnika;
2.2.
2.2.
2. odnaleŸæ zawiasy, na których drzwiczki s¹
zawieszone na piekarniku (patrz rysunek 1);
3.3.
3.3.
3. odkrêciæ i obróciæ ma³e dŸwignie znajduj¹ce
siê na obu zawiasach (patrz rysunek 2);
4.4.
4.4.
4. drzwi nale¿y trzymaæ po prawej lub lewej stronie,
a nastêpnie powoli obróciæ w kierunku piekarnika
do po³o¿enie w po³owie zamkniêtego (patrz
rysunek 3);
5.5.
5.5.
5. delikatnie wyj¹æ drzwiczki (patrz rysunek 3);
6.6.
6.6.
6. po³o¿yæ je na stabilnej podstawie.
Drzwiczki nale¿y wyczyœciæ przy pomocy delikatnej szmatki
zwil¿onej w ciep³ej wodzie z myd³em. Nie nale¿y korzystaæ
ze œcieralnych œrodków czyszcz¹cych.
Po wyczyszczeniu, z powrotem na³o¿yæ drzwiczki
piekarnika, wykonuj¹c wy¿ej opisan¹ procedurê w
odwrotnej kolejnoœci.
Nie czyœcNie czyœc
Nie czyœcNie czyœc
Nie czyœc
iæ drzwiczek piekarnika podczasiæ drzwiczek piekarnika podczas
iæ drzwiczek piekarnika podczasiæ drzwiczek piekarnika podczas
iæ drzwiczek piekarnika podczas
gdygdy
gdygdy
gdy
szybaszyba
szybaszyba
szyba
jest jeszcze ciep³a.jest jeszcze ciep³a.
jest jeszcze ciep³a.jest jeszcze ciep³a.
jest jeszcze ciep³a.
Niezastosowanie siêNiezastosowanie siê
Niezastosowanie siêNiezastosowanie siê
Niezastosowanie siê
do tegodo tego
do tegodo tego
do tego
zalecenia mo¿e spowodowaæ st³uczeniezalecenia mo¿e spowodowaæ st³uczenie
zalecenia mo¿e spowodowaæ st³uczeniezalecenia mo¿e spowodowaæ st³uczenie
zalecenia mo¿e spowodowaæ st³uczenie
szyby. Wyszczerbiona lub g³êbokoszyby. Wyszczerbiona lub g³êboko
szyby. Wyszczerbiona lub g³êbokoszyby. Wyszczerbiona lub g³êboko
szyby. Wyszczerbiona lub g³êboko
zadrapanazadrapana
zadrapanazadrapana
zadrapana
szyba ma mniejsz¹szyba ma mniejsz¹
szyba ma mniejsz¹szyba ma mniejsz¹
szyba ma mniejsz¹
wytrzyma³oœæ i, aby unikn¹æwytrzyma³oœæ i, aby unikn¹æ
wytrzyma³oœæ i, aby unikn¹æwytrzyma³oœæ i, aby unikn¹æ
wytrzyma³oœæ i, aby unikn¹æ
ryzykaryzyka
ryzykaryzyka
ryzyka
rozbicia szyby, nale¿y j¹ wymieniæ. Wrozbicia szyby, nale¿y j¹ wymieniæ. W
rozbicia szyby, nale¿y j¹ wymieniæ. Wrozbicia szyby, nale¿y j¹ wymieniæ. W
rozbicia szyby, nale¿y j¹ wymieniæ. W
przypadku w¹tpliwoœci prosimy o kontakt zprzypadku w¹tpliwoœci prosimy o kontakt z
przypadku w¹tpliwoœci prosimy o kontakt zprzypadku w¹tpliwoœci prosimy o kontakt z
przypadku w¹tpliwoœci prosimy o kontakt z
lokalnym punktem serwisowym.lokalnym punktem serwisowym.
lokalnym punktem serwisowym.lokalnym punktem serwisowym.
lokalnym punktem serwisowym.
Modele wykonane ze stali nierdzewnej lub alu-Modele wykonane ze stali nierdzewnej lub alu-
Modele wykonane ze stali nierdzewnej lub alu-Modele wykonane ze stali nierdzewnej lub alu-
Modele wykonane ze stali nierdzewnej lub alu-
minium:minium:
minium:minium:
minium:
Zaleca siê czyszczenie drzwiczek piekarnika przy pomocy
wilgotnej g¹bki. Po wyczyszczeniu, wytrzeæ miêkk¹
szmatk¹.
Zabrania siê u¿ywania myjek stalowych, kwasów lub
produktów œciernych, poniewa¿ mog¹ one uszkodziæ
powierzchniê piekarnika.
Panel sterowania nale¿y myæ stosuj¹c siê do tych samych
zaleceñ.
Prawid³owa praca piekarnika wymaga umieszczenia wokó³
krawêdzi piekarnika specjalnej uszczelki.
• Nale¿y
okresowo okresowo
okresowo okresowo
okresowo sprawdzaæ stan tej uszczelki. Jeœli
to konieczne, umyæ uszczelkê bez stosowania produktów
œciernych.
• Jeœli uszczelka wygl¹da na
uszkodzon¹uszkodzon¹
uszkodzon¹uszkodzon¹
uszkodzon¹, nale¿y
skontaktowaæ siê z punktem serwisowym. Nie nale¿y
u¿ywaæ niesprawnej kuchenki.
1
2
3
!
19
Czyszczenie pokrywy (tylko wCzyszczenie pokrywy (tylko w
Czyszczenie pokrywy (tylko wCzyszczenie pokrywy (tylko w
Czyszczenie pokrywy (tylko w
przypadku modelu EKM 6707 X)przypadku modelu EKM 6707 X)
przypadku modelu EKM 6707 X)przypadku modelu EKM 6707 X)
przypadku modelu EKM 6707 X)
Wszystkie pokrywy kuchenki mo¿na zdemontowaæ, co
u³atwia ich mycie.
Istnieje mo¿liwoœæ demonta¿u pokrywy kryszta³owej,
co u³atwia czyszczenie ( patrz schemat).
Pokrywê kryszta³ow¹ nale¿y myæ ciep³¹ wod¹. Nie
u¿ywaæ do tego celu szorstkich szmatek lub substancji
œcieraj¹cych.
Po wyczyszczeniu, ostro¿nie zawiesiæ pokrywê na
zawiasach.
WW
WW
W
ywa¿anie pokrywy (tylko wywa¿anie pokrywy (tylko w
ywa¿anie pokrywy (tylko wywa¿anie pokrywy (tylko w
ywa¿anie pokrywy (tylko w
przypadku modelu EKM 6707 X)przypadku modelu EKM 6707 X)
przypadku modelu EKM 6707 X)przypadku modelu EKM 6707 X)
przypadku modelu EKM 6707 X)
Urz¹dzenia z pokrywami kryszta³owymi s¹ wyposa¿one w
specjalne sprê¿yny wywa¿aj¹ce, które znajduj¹ siê w
zawiasach z ty³u urz¹dzenia. U³atwiaj¹ one p³ynne i ³atwe
zamykanie pokrywy.
Do regulacji zamkniêcia pokrywy mo¿na u¿yæ œrubokrêta.
Si³ê potrzebn¹ do otwarcia/zamkniêcia pokrywy mo¿na
zwiêkszyæ obracaj¹c w tym celu œruby regulacyjne 2 lub 3
razy jak pokazano na schemacie.
KontrKontr
KontrKontr
Kontr
ole ró¿neole ró¿ne
ole ró¿neole ró¿ne
ole ró¿ne
Zaleca siê okresowe sprawdzanie stanu rur
doprowadzaj¹cych gaz. W przypadku wykrycia
nieprawid³owoœci nale¿y zleciæ ich wymianê
wykwalifikowanemu serwisantowi. Rury zaleca siê
wymieniaæ raz w roku.
Kurki powinny byæ okresowo smarowane przez
wykwalifikowanego serwisanta. Urz¹dzenie nale¿y
równie¿ sprawdziæ w przypadku zauwa¿enia dziwnej
pracy kuchenki.
20
Co rCo r
Co rCo r
Co r
obiæ jeœli urz¹dzenie nie pracuje prawid³owoobiæ jeœli urz¹dzenie nie pracuje prawid³owo
obiæ jeœli urz¹dzenie nie pracuje prawid³owoobiæ jeœli urz¹dzenie nie pracuje prawid³owo
obiæ jeœli urz¹dzenie nie pracuje prawid³owo
SYMPTOM
!!
!!
! W momencie zapalenia gazu nie jest wytwarzana
iskra.
!!
!!
! Nierówny p³omieñ w palniku gazowym.
!!
!!
! Piekarnik nie grzeje.
!!
!!
! Nie dzia³a oœwietlenie piekarnika.
!!
!!
! Przygotowanie potraw zajmuje zbyt du¿o czasu lub
tez potrawy s¹ gotowane za szybko.
!!
!!
! Na potrawach i w komorze palnika osiada para i
skropliny.
!!
!!
! G³oœna praca wentylatora piekarnika.
!!
!!
! Wyœwietlacz pokazuje “12.00”.
CO ZROBIÆCO ZROBIÆ
CO ZROBIÆCO ZROBIÆ
CO ZROBIÆ
""
""
" Sprawdziæ, czy wtyczka jest w³¹czona do pr¹du i czy
w sieci jest napiêcie
""
""
" Sprawdziæ, czy nie spali³ siê bezpiecznik
""
""
"
Sprawdziæ, czy nak³adka i korpus palnika s¹ prawid³owo
w³o¿one na miejsce np. po czyszczeniu.
""
""
"
Sprawdziæ, czy dysza gazu nie jest zablokowana i czy w
korpusie palnika nie nagromadzi³y siê resztki potraw.
""
""
"
Sprawdziæ, czy nak³adka i korpus palnika s¹ prawid³owo
w³o¿one na miejsce np. po czyszczeniu.
""
""
"
Sprawdziæ, czy wybrano funkcje gotowania.
""
""
"
Sprawdziæ, czy ustawiono godzinê (patrz rozdzia³
“Ustawianie godziny”).
""
""
"
Sprawdziæ, czy prze³¹czniki w gniazdkach lub g³ówny
wy³¹cznik zasilania urz¹dzenia s¹ w³¹czone.
""
""
" Za pomoc¹ pokrêt³a wyboru funkcji piekarnika
wybraæ po¿¹dan¹ funkcjê.
""
""
" Sprawdziæ ¿arówkê i, jeœli jest spalona, wymieniæ j¹
(patrz “Wymiana ¿arówki piekarnika”).
""
""
" Konieczne mo¿e byæ regulacja temperatury.
""
""
"
Nale¿y zapoznaæ siê z treœci¹ niniejszej instrukcji, a w
szczególnoœci z rozdzia³em “Korzystanie z piekarnika”.
""
""
" Potraw nie pozostawiaæ w piekarniku d³u¿ej ni¿ na 15-20
minut po zakoñczeniu pieczenia.
""
""
"
Sprawdziæ, czy tace i naczynie do pieczenia nie wibruj¹ w
momencie stykania siê z tyln¹ p³yt¹ piekarnika.
""
""
" Ustawiæ godzinê (patrz rozdzia³ “Ustawianie godziny”).
Jeœli po wykonaniu wszystkich ww. kontroli urz¹dzenie wci¹¿ jest niesprawne, nale¿y skontaktowaæ siê z lokalnym
punktem serwisowym.
Jeœli urz¹dzenie nie dzia³a prawid³owo, przed skontaktowaniem siê z lokalnym punktem serwisowym nale¿y wykonaæ
nastêpuj¹ce kontrole.
WA¯NE:
Wzywaj¹c serwisanta do naprawy ni¿ej wymienionych usterek lub do usuniêcia usterek spowodowanych
niew³aœciw¹ obs³ug¹ lub instalacj¹ urz¹dzenia, zostan¹ Pañstwo obci¹¿eni kosztami takiej naprawy, mimo tego i¿ kuchenka
jest na gwarancji.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKM6707 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi