12
Kondensacja i paraKondensacja i para
Kondensacja i paraKondensacja i para
Kondensacja i para
Kuchenka posiada unikalny system, który powoduje
naturaln¹ cyrkulacjê powietrza oraz sta³e odzyskiwanie
pary. System ten umo¿liwia gotowanie na parze oraz
zapewnia delikatnoœæ potraw w œrodku z jednoczesn¹
ich chrupkoœci¹ na zewn¹trz. Dodatkowo, do minimum
ograniczony zostaje czas pieczenia oraz zu¿ycie energii.
W czasie pieczenia mo¿e powstawaæ para, która mo¿e
siê wydostawaæ na zewn¹trz po otwarciu drzwiczek
piekarnika. Jest to zjawisko normalne.
Nale¿y jednak odsun¹æ siê od piekarnikaNale¿y jednak odsun¹æ siê od piekarnika
Nale¿y jednak odsun¹æ siê od piekarnikaNale¿y jednak odsun¹æ siê od piekarnika
Nale¿y jednak odsun¹æ siê od piekarnika
w momencie otwierania jego drzwiczekw momencie otwierania jego drzwiczek
w momencie otwierania jego drzwiczekw momencie otwierania jego drzwiczek
w momencie otwierania jego drzwiczek
w czasie pieczenia lub po jegow czasie pieczenia lub po jego
w czasie pieczenia lub po jegow czasie pieczenia lub po jego
w czasie pieczenia lub po jego
zakoñczeniu tak, aby para lub ciep³ozakoñczeniu tak, aby para lub ciep³o
zakoñczeniu tak, aby para lub ciep³ozakoñczeniu tak, aby para lub ciep³o
zakoñczeniu tak, aby para lub ciep³o
mog³y siê swobodnie wydostaæ.mog³y siê swobodnie wydostaæ.
mog³y siê swobodnie wydostaæ.mog³y siê swobodnie wydostaæ.
mog³y siê swobodnie wydostaæ.
W czasie podgrzewania, potrawy powoduj¹W czasie podgrzewania, potrawy powoduj¹
W czasie podgrzewania, potrawy powoduj¹W czasie podgrzewania, potrawy powoduj¹
W czasie podgrzewania, potrawy powoduj¹
powstanie pary podobnie jak gotuj¹ca siêpowstanie pary podobnie jak gotuj¹ca siê
powstanie pary podobnie jak gotuj¹ca siêpowstanie pary podobnie jak gotuj¹ca siê
powstanie pary podobnie jak gotuj¹ca siê
woda w czajniku. W momencie kontaktu parywoda w czajniku. W momencie kontaktu pary
woda w czajniku. W momencie kontaktu parywoda w czajniku. W momencie kontaktu pary
woda w czajniku. W momencie kontaktu pary
z szybk¹ w drzwiach piekarnika, ulega onaz szybk¹ w drzwiach piekarnika, ulega ona
z szybk¹ w drzwiach piekarnika, ulega onaz szybk¹ w drzwiach piekarnika, ulega ona
z szybk¹ w drzwiach piekarnika, ulega ona
skropleniu i powstaj¹ kropelki wody.skropleniu i powstaj¹ kropelki wody.
skropleniu i powstaj¹ kropelki wody.skropleniu i powstaj¹ kropelki wody.
skropleniu i powstaj¹ kropelki wody.
Aby ograniczyæ kondensacjê, przed w³o¿eniemAby ograniczyæ kondensacjê, przed w³o¿eniem
Aby ograniczyæ kondensacjê, przed w³o¿eniemAby ograniczyæ kondensacjê, przed w³o¿eniem
Aby ograniczyæ kondensacjê, przed w³o¿eniem
potraw do komory piekarnika, nale¿y zadbaæpotraw do komory piekarnika, nale¿y zadbaæ
potraw do komory piekarnika, nale¿y zadbaæpotraw do komory piekarnika, nale¿y zadbaæ
potraw do komory piekarnika, nale¿y zadbaæ
o to, aby dobrze go przewietrzyæ. Przedo to, aby dobrze go przewietrzyæ. Przed
o to, aby dobrze go przewietrzyæ. Przedo to, aby dobrze go przewietrzyæ. Przed
o to, aby dobrze go przewietrzyæ. Przed
przyst¹pieniem do pieczenia nale¿y krótkoprzyst¹pieniem do pieczenia nale¿y krótko
przyst¹pieniem do pieczenia nale¿y krótkoprzyst¹pieniem do pieczenia nale¿y krótko
przyst¹pieniem do pieczenia nale¿y krótko
wstêpnie rozgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut).wstêpnie rozgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut).
wstêpnie rozgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut).wstêpnie rozgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut).
wstêpnie rozgrzaæ piekarnik (ok. 10 minut).
Zaleca siê wytarcie do sucha skroplin wody poZaleca siê wytarcie do sucha skroplin wody po
Zaleca siê wytarcie do sucha skroplin wody poZaleca siê wytarcie do sucha skroplin wody po
Zaleca siê wytarcie do sucha skroplin wody po
ka¿dym u¿yciu piekarnika.ka¿dym u¿yciu piekarnika.
ka¿dym u¿yciu piekarnika.ka¿dym u¿yciu piekarnika.
ka¿dym u¿yciu piekarnika.
Naczynia do pieczeniaNaczynia do pieczenia
Naczynia do pieczeniaNaczynia do pieczenia
Naczynia do pieczenia
• Do pieczenia nale¿y stosowaæ naczynia przeznaczone do
pieczenia w piekarniku i wytrzymuj¹ce temperaturê
230C.
• Tace do pieczenia, naczynia do gotowania, itp. nale¿y
wk³adaæ w taki sposób, aby nie styka³y siê one z kratk¹
zabezpieczaj¹ca wentylatora z ty³u piekarnika ani nie
stawiaæ ich na dnie piekarnika.
• Nie nale¿y stosowaæ tac do pieczenia o wymiarach
powy¿ej 30 cm x 35 cm poniewa¿ ograniczaj¹ one
cyrkulacje ciep³a i mog¹ negatywnie wp³ywaæ na wyniki
pieczenia.
Porady i wskazówkiPorady i wskazówki
Porady i wskazówkiPorady i wskazówki
Porady i wskazówki
Korzystanie z piekarnika
PodcPodc
PodcPodc
Podc
zas pieczenia drzwi piekarzas pieczenia drzwi piekar
zas pieczenia drzwi piekarzas pieczenia drzwi piekar
zas pieczenia drzwi piekar
nika musz¹nika musz¹
nika musz¹nika musz¹
nika musz¹
byæ zawsze zamkniête.byæ zawsze zamkniête.
byæ zawsze zamkniête.byæ zawsze zamkniête.
byæ zawsze zamkniête.
Podczas otwierania drzwiczek nale¿y staæ w
bezpiecznej odleg³oœci.
Uwa¿aæUwa¿aæ
Uwa¿aæUwa¿aæ
Uwa¿aæ, aby podczas
otwierania drzwiczek nie spada³y one pod
wp³ywem w³asnego ciê¿aru - podczas ich
otwierania nale¿y zawsze podtrzymywaæ je za
r¹czkê, a¿ do pe³nego otwarcia.
W piekarniku znajduj¹ siê cztery wsporniki na tace
i jedna taca. Poziom wsuniêcia tacy liczy siê od
do³u piekarnika zgodnie z opisem na schemacie.
Tace nale¿y wsuwaæ prawid³owo i zgodnie z
opisem na schemacie.
Naczyñ do pieczenia nie nale¿y stawiaæNaczyñ do pieczenia nie nale¿y stawiaæ
Naczyñ do pieczenia nie nale¿y stawiaæNaczyñ do pieczenia nie nale¿y stawiaæ
Naczyñ do pieczenia nie nale¿y stawiaæ
bezpoœrbezpoœr
bezpoœrbezpoœr
bezpoœr
ednio na dnie piekarednio na dnie piekar
ednio na dnie piekarednio na dnie piekar
ednio na dnie piekar
nika.nika.
nika.nika.
nika.
Podczas przygotowywania potraw wPodczas przygotowywania potraw w
Podczas przygotowywania potraw wPodczas przygotowywania potraw w
Podczas przygotowywania potraw w
piekarniku lub na grlillu, aby zapobiecpiekarniku lub na grlillu, aby zapobiec
piekarniku lub na grlillu, aby zapobiecpiekarniku lub na grlillu, aby zapobiec
piekarniku lub na grlillu, aby zapobiec
przegrzaniu kuchenki nale¿y otworzyæprzegrzaniu kuchenki nale¿y otworzyæ
przegrzaniu kuchenki nale¿y otworzyæprzegrzaniu kuchenki nale¿y otworzyæ
przegrzaniu kuchenki nale¿y otworzyæ
pokrywê.pokrywê.
pokrywê.pokrywê.
pokrywê.
Uwaga!Uwaga!
Uwaga!Uwaga!
Uwaga! - Podczas pieczenia nie wolno stawiaæ
na dnie piekarnika ¿adnych przedmiotów ani
przykrywaæ ¿adnych czêœci piekarnika folia
aluminiow¹. Mo¿e to prowadziæ do nadmiernego
wzrostu temperatury-, co mo¿e negatywnie
wp³ywaæ na wyniki pieczenia i uszkodziæ
emaliowan¹ pow³okê piekarnika. Naczynia,
naczynia ¿aroodporne oraz tace aluminiowe
nale¿y ustawiaæ na tacach zamocowanych we
wspornikach bocznych.
Dobór naczyñ a rDobór naczyñ a r
Dobór naczyñ a rDobór naczyñ a r
Dobór naczyñ a r
ezultatyezultaty
ezultatyezultaty
ezultaty
pieczeniapieczenia
pieczeniapieczenia
pieczenia
Naczynia i puszki ró¿ni¹ siê miêdzy innymi pod wzglêdem
gruboœci, przewodnoœci cieplnej, koloru, co ma wp³yw na
sposób, w jaki ciep³o przenika do znajduj¹cych siê w nich
potraw.
AA
AA
A Zastosowanie naczyñ aluminiowych, ceramicznych,
szklanych i naczyñ jasnych pozwalaj¹ skróciæ czas pieczenia
oraz ograniczyæ czernienie dna naczyñ.
BB
BB
B Naczynia emaliowane z ¿eliwa, anodyzowanego
aluminium, aluminium z wnêtrzem zabezpieczonym przed
przywieraniem oraz ciemne i ciê¿kie naczynia powoduj¹
wyd³u¿enie czasu pieczenia i zwiêkszenie czernienia dna
naczyñ.
NaczyniaNaczynia
NaczyniaNaczynia
Naczynia
Nale¿y pamiêtaæ, ¿e w naczyniach o szerokich dnach
gotuje siê szybciej ni¿ w naczyniach o dnach w¹skich.
Wielkoœæ naczyñ powinna byæ zawsze dostosowana do
rodzaju przygotowywanej potrawy. Aby nie dopuœciæ do
wykipienia, w czasie gotowania p³ynów nale¿y stosowaæ
naczynia o wiêkszej objêtoœci. Aby nadmiernie nie
przed³u¿aæ gotowania, naczynia nie powinny byæ zbyt
du¿e. T³uszcze i sok mog¹ ³atwo przywrzeæ do dna
naczynia i przypaliæ siê.
Do pieczenia ciast najlepiej jest stosowaæ zamykane
foremki. Otwierana foremka umo¿liwia wyciekanie soków
i cukru, które nastêpnie mog¹ siê przypalaæ na dnie tacy
do pieczenia i s¹ bardzo trudne do usuniêcia. Do
piekarnika nie nale¿y wk³adaæ naczyñ z plastikowymi
uchwytami, poniewa¿ nie s¹ one ¿aroodporne. Aby
maksymalnie wykorzystaæ u¿ywany palnik, a tym samym
ograniczyæ zu¿ycie gazu nale¿y stosowaæ garnki, których
œrednica odpowiada wielkoœci palnika. Zaleca siê równie¿
nakrywanie naczyñ w trakcie przygotowywania
zapiekanek oraz, bezpoœrednio po zagotowaniu,
zmniejszenie p³omienia tak, aby tylko podtrzymaæ
gotowanie.
4
3
2
1