6 electrolux
Zalecenia dotyczące
eksploatacji
• Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do gotowania produktów
żywnościowych. Nie zostało ono
zaprojektowane do gotowania w
celach komercyjnych lub
przemysłowych.
• Zabrania się korzystania z kuchenki,
jeśli ma ona kontakt z wodą.
• Zabrania się obsługi kuchenki
mokrymi rękoma.
• Jeśli urządzenie nie jest
wykorzystywane, pokrętła powinny
znajdować się w położeniu WYŁ.
• Podczas użycia, urządzenie osiąga
bardzo wysoką temperaturę. Należy
zachować szczególną ostrożność i
nie dotykać elementów grzewczych
znajdujących się w piekarniku.
• Podczas otwierania drzwi
piekarnika należy zawsze cofnąć
się tak, aby para i ciepłe powietrze
mogły swobodnie wydostać się na
zewnątrz.
• Używając innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchenki,
należy uważać, aby kabel zasilający
nie stykał się z gorącymi
powierzchniami.
• Nie wykorzystywać płyty ceramicznej
jako blatu roboczego. Nie
przechowywać żadnych rzeczy na
płycie ceramicznej.
• Nie stosować naczyń z tworzywa
sztucznego lub folii aluminiowej na
płycie ceramicznej.
• Nie stosować naczyń z tworzywa
sztucznego w piekarniku. Nie należy
wykładać żadnej części piekarnika
folią aluminiową.
• Na palnikach nie należy stawiać
niestabilnych lub zużytych naczyń,
ponieważ mogą one przewrócić się
prowadząc do rozlania płynu i
obrażeń ciała.
• Płyta ceramiczna jest odporna na
uderzenia, lecz nie jest
niezniszczalna! Ostre lub twarde
przedmioty spadające z dużej
wysokości mogą uszkodzić płytę. Po
wykryciu rys lub pęknięć, należy
niezwłocznie odłączyć kuchenkę od
zasilania elektrycznego i
skontaktować się z najbliższym
serwisem technicznym.
• Urządzenia nie wolno pozostawiać
bez nadzoru podczas gotowania z
użyciem oleju i tłuszczy.
• Urządzenie powinno być zawsze
utrzymywane w czystości. Tłuszcz i
resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru.
• Należy pamiętać, aby nigdy nie
zastawiać kratki wentylacyjnej
piekarnika znajdującej się w środku w
tylnej części płyty tak, aby umożliwić
prawidłową wentylację komory
piekarnika.
• Produkty żywnościowe o krótkiej
trwałości, elementy wykonane z
plastiku oraz produkty w aerozolu nie
powinny być przechowywane nad
kuchenką.
• W szufladzie pod piekarnikiem
można umieścić jedynie żaroodporne
talerze. Nie należy tam wkładać
żadnych materiałów palnych.
• Do czyszczenia kuchenki nie wolno
stosować parowych lub
wysokociśnieniowych parowych
urządzeń czyszczących.
• Do czyszczenia szkła w drzwiach
piekarnika nie stosować żadnych
ściernych środków czyszczących ani
ostrych, metalowych myjek,