Electrolux EKC6706 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
22
Ważne informacje bezpieczeństwa
Przed zainstalowaniem lub przystąpieniem do eksploatacji płyty MUSZĄ Państwo przeczytać niniejsze
ostrzeżenia. Jeśli potrzebna jest pomoc, proszę się skontaktować z naszym Działem Obsługi Klienta.
JĘZYK POLSKI
Podłączenie
Podłączenie mogą wykonać jedynie kompetentni i
wykwalifikowani instalatorzy, zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Jeżeli zajdzie konieczność modyfikacji domowej
instalacji elektrycznej należy tę czynność powierzyć
wykwalifikowanemu technikowi z odpowiednimi
uprawnieniami.
Należy sprawdzić urządzenie pod kątem uszkodzeń
powstałych w transporcie. Nigdy nie należy podłączać
uszkodzonego urządzenia. Jeśli urządzenie jest
uszkodzone, należy skontaktować się z dostawcą.
Wszelkie modyfikacje lub próby modyfikacji urządzenia
stwarzają zagrożenie.
Urządzenia nie należy podłączać w sąsiedztwie
palnych materiałów (np. zasłon, ręczników
kuchennych, itp.).
Urządzenie jest ciężkie. Należy zachować ostrożność
przy jego przenoszeniu.
Urządzenia nie wolno ustawiać na podstawie.
Przed korzystaniem z urządzenia należy usunąć całe
opakowanie.
Niektóre części są zabezpieczone za pomocą
plastikowej folii chroniącej przed wstrząsami. Przed
przystąpieniem do korzystania z urządzenia należy
usunąć plastikową folię i oczyścić części wcześniej nią
pokryte za pomocą miękkiej ściereczki zamoczonej w
ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń a
następnie wykręconej.
Upewnić się, że parametry instalacji elektrycznej są
zgodne z danymi na tabliczce znamionowej.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie jest przeznaczone do obsługi przez osoby
dorosłe. Nie zezwalać dzieciom na zabawę urządzeniem
lub w jego pobliżu.
Podczas używania kuchnia nagrzewa się do wysokich
temperatur. Należy trzymać dzieci z dala, aż urządzenie
ostygnie.
Dzieci mogą również odnieść obrażenia ściągając
patelnie lub garnki z kuchni.
Użytkowanie
Kuchnia jest przeznaczona wyłącznie do użytku
domowego. Nie jest przeznaczona do celów
komercyjnych lub przemysłowych.
Nie używać kuchni, jeśli ma ona styczność z wodą.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi dłońmi.
Upewnić się, że pokrętła znajdują się w pozycji
“WYŁĄCZONY”, kiedy kuchenka nie jest używana.
Podczas używania, kuchnia nagrzewa się do wysokich
temperatur. Należy unikać dotykania elementów
grzejnych wewnątrz piekarnika.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika zawsze należy się
odsunąć, aby umożliwić wydostanie się nagromadzonej
pary lub ciepła.
Przy korzystaniu z innych urządzeń elektrycznych należy
zapewnić, aby przewód elektryczny nie dotykał gorących
części kuchni.
Nigdy nie należy wykorzystywać płyty ceramicznej jako
blatu. Nie przechowywać nic na płycie ceramicznej.
Na płycie ceramicznej nigdy nie stosować naczyń z
tworzyw sztucznych lub folii aluminiowej.
Nigdy nie stosować naczyń z tworzyw sztucznych w
piekarniku. Nigdy nie wykładać żadnej z części
piekarnika folią aluminiową.
Na polach grzejnych nie wolno stawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń, gdyż mogą
się one przewrócić lub wykipieć i spowodować wypadek.
Płyta ceramiczna jest odporna na wstrząsy, lecz nie jest
niezniszczalna! Twarde lub ostro zakończone
przedmioty spadające z wysokości mogą uszkodzić
płytę. Jeśli zauważone zostaną zadrapania lub
pęknięcia należy odłączyć kuchnię od zasilania
elektrycznego i skontaktować się z najbliższym
zakładem serwisowym.
Podczas przygotowywania potraw na oleju i tłuszczach
nigdy nie zostawiać kuchni bez dozoru.
Kuchnię należy zawsze utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą spowodować pożar.
Należy zapewnić, aby wentylator piekarnika znajdujący
się w środkowej tylniej części płyty nie był zasłonięty,
aby umożliwić wentylację piekarnika.
Łatwo psująca się żywność, przedmioty z tworzyw
sztucznych oraz aerozole mogą być wrażliwe na
działanie ciepła i nie należy ich przechowywać nad
kuchnią.
W szufladzie pod piekarnikiem można przechowywać
jedynie naczynia odporne na wysoką temperaturę. Nie
wolno wkładać tam materiałów łatwopalnych.
Do czyszczenia kuchni nigdy nie używać urządzeń
czyszczących z wykorzystaniem pary lub pary pod
wysokim ciśnieniem.
Serwis
Kuchnia powinna być naprawiana lub serwisowana
jedynie przez osobę o odpowiednich uprawnieniach i
przy pomocy oryginalnych i dopuszczonych przez
producenta części zamiennych.
Prosimy, aby zachowali Państwo niniejszą
instrukcję w celu późniejszego wykorzystania
oraz pamiętali o jej przekazaniu każdemu
nowemu właścicielowi.
Niniejsza instrukcja jest ważna jedynie w
krajach, których symbole zostały umieszczone
na okładce broszury.
23
Niniejsze urządzenie zostało
wyprodukowane zgodnie z następującymi
dyrektywami EWG:
73/23 EWG - 90/683 EWG - 93/68 EWG -
89/336 EWG aktualna edycja.
Wskazówki w korzystaniu z
instrukcji
W treści znajdą Państwo następujące symbole, które
pomogą w korzystaniu z instrukcji:
Zalecenia bezpieczeństwa
Szczegółowa instrukcja obsługi
Podpowiedzi i wskazówki
Informacje dot. środowiska
Spis treści
Dla użytkownika
Ważne informacje bezpieczeństwa 22
Panel sterowania 24
Działanie 25
Użytkowanie płyty ceramicznej 26
Piekarnik elektryczny 27
Minutnik 28
Przed pierwszym użyciem urządzenia 29
Użytkowanie piekarnika 30
Wskazówki dotyczące używania piekarnika 31
Tabele pieczenia - pieczenie tradycyjne i konwekcyjne 32
Tabela pieczenia na grillu 33
Czyszczenie płyty ceramicznej 34
Czyszczenie piekarnika 35
Co zrobić, jeśli urządzenie nie pracuje prawidłowo? 38
Serwis i części zamienne 39
Dla instalatora
Wskazówki dla instalatora 40
Dane techniczne 40
Podłączenie do instalacji elektrycznej 41
)
Informacje dot. środowiska
Po zainstalowaniu proszę wyrzucić opakowanie
mając na względzie bezpieczeństwo i ochronę
środowiska.
W przypadku wyrzucania starej kuchni proszę
uniemożliwić korzystanie z niej poprzez odcięcie
przewodu elektrycznego.
Symbol na produkcie lub opakowaniu oznacza,
że produkt nie może być traktowany jako odpad
domowy. Powinien zostać przekazany do właściwego
punktu zbiórki urządzeń elektrycznych i
elektronicznych mających ulec recyklingowi.
Właściwa utylizacja urządzenia pomoże zapobiec
ewentualnym negatywnym skutkom dla środowiska
i zdrowia ludzi, które mogłyby nastąpić w przypadku
niewłaściwego postępowania z produktem. W celu
uzyskania bardziej szczegółowych informacji na
temat utylizacji urządzenia proszę się skontaktować
z miejscowymi władzami, przedsiębiorstwem
usuwania odpadów lub sklepem, w którym zakupiony
został produkt.
24
Komora piekarnika
Akcesoria
Panel sterowania
Szuflada
Szuflada znajduje się pod komorą piekarnika.
Podczas pieczenia szuflada może się nagrzać
jeśli piekarnik jest nastawiony na wysoką
temperaturę przez długi okres, dlatego łatwopalne
materiały takie jak rękawice kuchenne, ręczniki
kuchenne, fartuchy z tworzyw sztucznych itp. nie
powinny być przechowywane w szufladzie.
Akcesoria do piekarnika, takie jak blachy do
pieczenia, również się nagrzeją, dlatego należy
zachować ostrożność przy wyciąganiu ich z
szuflady podczas korzystania z piekarnika, lub
gdy jest on gorący.
6
5
432
1
7
8
1. Pokrętło przedniego lewego pola grzejnego
2. Pokrętło tylnego lewego pola grzejnego
3. Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
4. Pokrętło przedniego prawego pola grzejnego
5. Pokrętło piekarnika
6. Pokrętło termostatu piekarnika
7. Minutnik
8. Kontrolka zasilania
9. Kontrolka termostatu piekarnika
9
Grill
Oświetlenie piekarnika
Wentylator piekarnika
Taca piekarnika
Tacka do ociekania
Tacka do pieczenia
25
Pola grzejne płyty ceramicznej
W celu włączenia pola grzejnego należy przekręcić
odpowiednie pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek
zegara i ustawić pożądaną temperaturę.
Na pokrętle znajdują się oznaczenia 0 - 3.
0 - WYŁĄCZONE
3 - Maksimum.
Na płycie znajdują się dwa rodzaje pól grzejnych:
3 normalne pola grzejne (tylne lewe, tylne prawe
i przednie prawe)
Zaleca się, aby na chwilę pola zostały włączone na
maksymalną wartość (3) w celu podgrzania, a następnie
ustawione na wymaganą wartość.
1 podwójne pole grzejne (przednie lewe)
Przednie lewe pole grzejne posiada dwa elementy grzejne.
- Aby włączyć mniejsze okrągłe pole grzejne należy
przekręcić właściwe pokrętło zgodnie z ruchem
wskazówek zegara i ustawić wymaganą temperaturę.
- Aby włączyć oba elementy grzejne należy przekręcić
pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek zegara
ustawiając maksymalną temperaturę (3), a następnie
przekręcić dalej niemal osiągając symbol “0”. Usłyszą
Państwo kliknięcie i poszerzone pole grzejne się
włączy. Następnie proszę ponownie przekręcić
pokrętło na pozycję 3 i wybrać wymagane
ustawienie temperatury.
Proszę pamiętać, że oba elementy grzejne będą teraz
pracować dzięki temu moc będzie większa, niż w
przypadku normalnego pola grzejnego.
Wskaźniki ciepła resztkowego
Płyta jest wyposażona w cztery wskaźniki ciepła
resztkowego, po jednym dla każdego pola grzejnego.
Odpowiedni wskaźnik pozostanie włączony do chwili,
gdy temperatura spadnie poniżej 30 °C, nawet po
wyłączeniu pola grzejnego.
Po włączeniu pola grzejnego można usłyszeć
krótkie bzyczenie. To całkowicie normalne i nie
ma żadnego wpływu na działanie płyty.
Obsługa
Pokrętło podwójnego pola grzejnego
Pokrętło normalnego pola grzejnego
Kontrolka zasilania
Kontrolka zasilania zapali się po ustawieniu pokrętła
funkcji piekarnika i/lub pokrętła pola grzejnego.
26
Użytkowanie płyty ceramicznej
Powierzchnia witroceramiczna
Szkło jest twarde i hartowane, aby mogło wytrzymać
wysokie i niskie temperatury oraz szok temperaturowy.
Lecz jak wszystkie rodzaje szkła jest wrażliwe na
uderzenie. Nie stawać na powierzchni
witroceramicznej.
Jeśli zauważone zostaną zadrapania lub
pęknięcia należy odłączyć kuchnię od zasilania
elektrycznego i skontaktować się z najbliższym
zakładem serwisowym.
Trzymać z dala od powierzchni gotowania
wszystkie przedmioty i materiały, które mogą ulec
stopieniu, np. tworzywa sztuczne, folię aluminiową.
Należy zachować ostrożność przy przygotowywaniu
potraw i napojów zawierających cukier. Jeżeli
jakikolwiek produkt tego rodzaju przypadkowo
zetknie się z powierzchnią ceramiczną, należy go
natychmiast zebrać, póki jest ciepły, oraz wytrzeć
powierzchnię, aby zapobiec jej uszkodzeniu.
Zużycie energii
W celu zaoszczędzenia energii należy:
- używać jedynie naczyń do gotowania o gładkim,
płaskim dnie.
- umieszczać garnki i patelnie na właściwym miejscu
przed włączeniem pola grzejnego.
- w razie możliwości przykrywać garnki i patelnie
przykrywkami.
- wyłączyć pole grzejne kilka minut przed końcem
czasu gotowania, aby wykorzystać ciepło resztkowe.
- wykorzystywać ciepło resztkowe pól grzejnych do
ogrzewania potraw lub do topienia.
- umieszczać garnki i patelnie na środku pól grzejnych.
Garnki i patelnie
Garnki i patelnie nie powinny być mniejsze od pola
grzejnego, lecz ich średnica powinna być większa od
średnicy pola nie więcej niż o 10-15 mm.
Należy zawsze używać naczyń do gotowania i smażenia
o gładkim, płaskim dnie.
Dna naczyń powinny być zawsze czyste i suche. Należy
gotować używając przykrywki.
Należy sprawdzić, czy naczynia mają gładkie i
nieuszkodzone dno; dna z zadziorami i ostrymi
krawędziami zadrapią powierzchnię witroceramiczną.
Aby uniknąć zadrapania lub uszkodzenia ceramicznej
powierzchni gotującej garnki i patelnie należy przekładać
na płycie podnosząc je, a nie przesuwając.
Naczynia, których dno jest wykonane z aluminium lub
miedzi, mogą pozostawiać metaliczne odbarwienia, które
są trudne, a czasami niemożliwe do usunięcia.
Należy zachować ostrożność przy
przyrządzaniu potraw na gorącym oleju lub
tłuszczu, ponieważ pryskający tłuszcz może
się łatwo zapalić.
27
Pokrętła piekarnika i termostatu
Umożliwiają one wybranie najodpowiedniejszego rodzaju
ogrzewania w zależności od wymagań, poprzez
odpowiednie połączenie elementów grzejnych i
dostosowanie temperatury do wymaganego poziomu.
Tradycyjne pieczenie - Ciepło jest wydzielane
przez element górny i dolny, zapewniając
równomierne grzanie wewnątrz piekarnika.
Pieczenie konwekcyjne - Pozwala opiekać lub
opiekać i piec równocześnie używając dowolnej
tacy, bez przenikania się zapachów.
Wewnętrzny grill - Może być wykorzystany do
pieczenia na grillu niewielkich porcji.
Pełny grill - Element grilla pełnego będzie
włączony.
Pizza - Dolny element zapewnia bezpośrednie
pieczenie spodu pizzy, quiche lub ciast, podczas
gdy wentylator zapewnia cyrkulację powietrza w
celu upieczenia góry pizzy lub nadzienia ciasta.
Dolny element grzewczy - Ciepło pochodzi
jedynie z dna piekarnika.
Kontrolka zasilania
Kontrolka zasilania zapali się po ustawieniu pokrętła
funkcji piekarnika i/lub pokrętła pola grzejnego.
Pokrętło termostatu
Należy obrócić pokrętło termostatu zgodnie z kierunkiem
wskazówek zegara w celu ustawienia temperatury
pomiędzy 50 °C i 230 °C (MAKS.).
Kontrolka termostatu
Kontrolka termostatu włączy się po przekręceniu pokrętła
termostatu. Kontrolka pozostanie włączona aż do
osiągnięcia odpowiedniej temperatury. Następnie
kontrolka będzie migać sygnalizując, że temperatura
jest utrzymywana.
Termostat bezpieczeństwa
Piekarnik jest wyposażony w termostat bezpieczeństwa.
W przypadku awarii głównego termostatu i przegrzania,
urządzenie zabezpieczające odetnie zasilanie kuchni.
Jeśli do tego dojdzie, proszę powiadomić miejscowy
zakład serwisowy. Niezależnie od okoliczności nie należy
podejmować prób samodzielnej naprawy urządzenia.
Piekarnik elektryczny
28
Minutnik zasygnalizuje upłynięcie ustawionego czasu za
pomocą sygnału akustycznego. Maksymalny czas, jaki
można ustawić, to 120 minut.
Aby ustawić minutnik należy:
1. Ustawić wybraną funkcję za pomocą pokrętła
piekarnika.
2. Obrócić pokrętło minutnika zgodnie ze
wskazówkami zegara aż do pozycji 120 minut,
a następnie powrócić ustawiając pożądany
czas.
3. Po upłynięciu ustawionego czasu usłyszą
Państwo sygnał akustyczny i piekarnik
zostanie automatycznie wyłączony.
Proszę ustawić pokrętło minutnika na pozycji
a pokrętła piekarnika i termostatu na pozycji
WYŁĄCZONE.
Jeśli chcą Państwo piec bez ustawiania czasu,
należy ustawić pokrętło minutnika na pozycji .
Minutnik
29
Korzystanie płyty ceramicznej
po raz pierwszy
Przed użyciem należy oczyścić powierzchnię w celu
usunięcia wszelkich śladów procesu produkcji.
Należy wytrzeć powierzchnię ceramiczną i ramę
wilgotną ściereczką i wodą z niewielkim dodatkiem
płynu do mycia i wytrzeć do sucha.
Pierwsze rozgrzewanie
W celu sprawdzenia pól grzejnych należy włączyć
jedno z nich na chwilę.
)
)
Przed pierwszym włączeniem kuchni
Usunąć całe opakowanie, zarówno ze środka jak
i z zewnątrz piekarnika, przed jego użyciem.
Przed pierwszym użyciem należy dokładnie
um akcesoria do piekarnika.
Przed użyciem piekarnika należy się upewnić, że
pokrętło minutnika znajduje się w pozycji .
Przed pierwszym użyciem piekarnik powinien zostać
rozgrzany bez wkładania jedzenia. Podczas rozgrzewania
może się wydobywać nieprzyjemny zapach. To całkowicie
normalne.
1. Należy ustawić pokrętło piekarnika na pieczenie
konwekcyjne .
2. Ustawić pokrętło termostatu na MAKS.
3. Otworzyć okno dla zapewnienia wentylacji.
4. Pozwolić, aby piekarnik pracował pusty przez
około 45 minut.
Procedurę należy powtórzyć dla funkcji pełnego grilla
oraz funkcji pieczenia konwekcyjne przez około
5-10 minut.
Następnie należy pozwolić, aby piekarnik ostygł,
wyczyścić komorę piekarnika za pomocą
miękkiej ściereczki zamoczonej w ciepłej
wodzie z niewielkim dodatkiem płynu do mycia
naczyń.
Zawsze otwierać drzwi piekarnika chwytając
rączkę na środku.
Zabezpieczenie przed dziećmi
Urządzenie jest wyposażone w zabezpieczenie przed
dziećmi
uniemożliwające otwarcie drzwi piekarnika
przez dzieci.
Zabezpieczenie przed dziećmi działa zawsze, gdy drzwi
piekarnika są zamknięte.
Aby otworzyć drzwi piekarnika należy zdjąć
zabezpieczenie przed dziećmi i otworzyć drzwi jak
pokazano na rysunku.
30
Skraplanie i para
Piekarnik jest wyposażony w unikalny system
zapewniający obieg powietrza i stałe powtórne
wykorzystanie pary. System ten umożliwia pieczenie
na parze, podczas gdy potrawy pozostają miękkie
wewnątrz i chrupkie na zewnątrz. Co więcej, czas
pieczenia i zużycie energii są zredukowane do
minimum. W trakcie pieczenia może dochodzić do
wydzielania pary, która może zostać wypuszczona
przy otwieraniu drzwi piekarnika. To zupełnie
normalne.
Jednak zawsze przy otwieraniu drzwi
piekarnika w trakcie pieczenia lub pod
koniec pieczenia należy się odsunąć, aby
umożliwić wypuszczenie nagromadzonej
pary lub ciepła.
Podczas podgrzewania jedzenie wydziela parę
tak samo, jak czajnik z gotującą się wodą. Po
wejściu w kontakt ze szklanymi drzwiami
piekarnika para ulegnie kondensacji i powstaną
krople wody.
Aby ograniczyć kondensację, przed włożeniem
jedzenia do komory piekarnika należy się
upewnić, że piekarnik jest dobrze rozgrzany.
Tak więc przed każdorazowym pieczeniem
konieczne będzie krótkie wstępne nagrzanie
piekarnika (około 10 minut).
Zalecamy ścieranie skroplonej wody po każdym
użyciu kuchni.
Użytkowanie piekarnika
Naczynia do pieczenia
Proszę używać dowolnych naczyń przeznaczonych
do pieczenia w piekarniku, odpornych na temperatury
do 230 °C.
Tace do pieczenia, naczynia do piekarnika, itp. nie
powinny być ustawiane bezpośrednio przy kratce
zakrywającej wentylator z tyłu piekarnika lub na dnie
piekarnika.
Nie stosować tac do pieczenia większych niż 30 cm
x 35 cm, ponieważ ograniczą one obieg ciepła i mogą
wpłynąć na działanie urządzenia.
Wpływ naczyń na
wyniki pieczenia
Naczynia i formy do pieczenia różnią się grubością,
przewodnictwem, kolorem, itp. co ma wpływ na sposób,
w jaki przekazują ciepło do potraw znajdujących się w
nich.
A Aluminiowe, ceramiczne i szklane naczynia do
pieczenia, a także jasne błyszczące naczynia
zmniejszają pieczenie i przyrumienianie od spodu.
B Naczynia emaliowane żeliwne, wykonane z
anodowanego aluminium, naczynia z aluminium z
nieprzywieralnym wnętrzem i kolorową stroną
zewnętrzną, a także ciemne, ciężkie naczynia
zwiększają pieczenie i przyrumienianie od spodu.
4
3
2
1
Zawsze piec przy zamkniętych drzwiach
piekarnika.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika należy się
odsunąć. Nie wolno dopuścić do opadnięcia
drzwi - należy podtrzymać drzwi za rączkę, aż
do pełnego ich otwarcia.
Piekarnik ma cztery poziomy tac i jest fabrycznie
wyposażony w jedną tacę. Pozycje półek są
liczone od dołu piekarnika, jak pokazano na
rysunku. Ważne jest właściwe umieszczenie
akcesoriów do piekarnika.
Nie ustawiać naczyń do pieczenia
bezpośrednio na dnie piekarnika.
Uwaga! - Nie umieszczać przedmiotów na dnie
piekarnika i nie przykrywać żadnej części
piekarnika folią aluminiową podczas pieczenia,
ponieważ może to spowodować nagromadzenie
się ciepła, co może mieć wpływ na rezultat
pieczenia oraz uszkodzić emalię piekarnika.
Zawsze kłaść patelnie, patelnie odporne na ciepło
oraz aluminiowe tace na półce, która została
włożona w prowadnice półek.
Należy dokładnie nadzorować pieczenie z
użyciem tłuszczu lub oleju, ponieważ w
przypadku przegrzania tego rodzaju produkty mogą
spowodować pożar. Z tego samego powodu przy
wkładaniu lub wyciąganiu jedzenia z piekarnika
należy zachować ostrożność, aby tłuszcz lub olej
nie przedostał się na dno piekarnika. Jeśli do tego
dojdzie, należy ostrożnie wyczyścić piekarnik, aby
nie doszło do wydzielania nieprzyjemnych
zapachów lub dymu.
31
Wskazówki dotyczące używania piekarnika
Wskazówki dotyczące
pieczenia ryb i mięsa
Umieszczamy mięso w naczyniach przeznaczonych do
pieczenia w piekarniku lub bezpośrednio na półce
piekarnika. W takim przypadku należy pamiętać o ułożeniu
tacki do ociekania na pierwszej pozycji od dołu, nalewając
do niej trochę wody. Użycie tacki do ociekania zapobiegnie
ściekaniu roztopionego tłuszczu na spód piekarnika.
Białe mięso, drób i ryby wymagają pieczenia w średniej
temperaturze (pomiędzy 150 a 175 °C). W przypadku
pieczenia czerwonego mięsa (delikatnie przyrumienionego
na zewnątrz i łagodniej upieczonego w środku) zalecana
jest wyższa temperatura (pomiędzy 200 a 230 °C) przez
krótki czas.
Wskazówki dotyczące
pieczenia
Ciasta zazwyczaj wymagają pieczenia w średniej
temperaturze (pomiędzy 150 a 200 °C).
Przy pieczeniu ciast zalecane jest krótkie wstępne
nagrzanie piekarnika (około 10 minut). Po rozpoczęciu
pieczenia drzwi piekarnika należy pozostawić zamknięte
przez cały czas pieczenia, sprawdzając jego przebieg
przez szklane drzwi piekarnika.
Wskazówki dotyczące
pieczenia na grillu
Jeśli chcą Państwo piec mięso lub ryby na grillu, proszę
je posmarować niewielką ilością oleju i umieścić
bezpośrednio na półce.
Przy funkcji grill ciepło pochodzi jedynie od elementu
górnego. Dlatego konieczne jest dostosowanie poziomu
pieczenia w zależności od grubości mięsa lub ryby.
Zawsze należy pamiętać o włożeniu poniżej tacki do
ociekania z wodą.
.
32
Tabela pieczenia
CIASTA
Ciasta ubijane 2 170 2 160 45 ~ 60 W formie do ciasta na tacy
Ciasto kruche 2 170 2 (1 i 3)* 160 20 ~ 30 W formie do ciasta na tacy
Sernik 1 160 2 150 60 ~ 80 W formie do ciasta na tacy
Szarlotka 1 180 2 (1 i 3)* 170 40 ~ 60 W formie do ciasta na tacy
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80 Na blasze do ciasta na tacy
Tarta z dżemem 2 175 2 (1 i 3)* 160 30 ~ 40 W formie do ciasta na tacy
Ciasto owocowe 1 175 1 160 45 ~ 60 W formie do ciast
Biszkopt 1 175 2 160 30 ~ 40 W formie do ciasta na tacy
Babka 1 170 1 160 40 ~ 60 W formie do ciasta na tacy
Placek ze śliwkami 1 170 1 160 50 ~ 60 W formie do ciasta na tacy
CIASTKA
Małe ciastka 2 170 2 (1 i 3)* 160 25 ~ 35 Na blasze do pieczenia
Biszkopty 3 190 3 170 15 ~ 25 Na blasze do pieczenia
Bezy 2 100 2 100 90 ~ 120 Na blasze do pieczenia
Słodkie bułeczki 2 190 2 180 12 ~ 20 Na blasze do pieczenia
Ciasto: francuskie 2 200 2 (1 i 3)* 190 15 ~ 25 Na blasze do pieczenia
CHLEB I PIZZA
1000 Biały chleb 1 190 2 180 40 ~ 60 2 sztuki na blasze do pieczenia
500 Chleb ryżowy 1 190 1 180 30 ~ 45 W formie do chleba na ruszcie
500 Bułki 2 200 2 175 20 ~ 35 6-8 bułek na tacy do pieczenia
250 Pizza 1 200 2 (1 i 3)* 190 15 ~ 30 Na blasze na ruszcie
POTRAWY
ZAPIEKANE
Zapiekany makaron 2 200 2 (1 i 3)* 175 40 ~ 50 W formie na tacy
Zapiekane warzywa 2 200 2 (1 i 3)* 175 45 ~ 60 W formie na tacy
Quiche 1 200 2 (1 i 3)* 180 35 ~ 45 W formie na tacy
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 65 W formie na tacy
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 W formie na tacy
MIĘSO
1000 Wołowina 2 190 2 175 50 ~ 70 Na tacce do odciekania
1200 Wieprzowina 2 180 2 175 100 ~ 130 Na tacce do odciekania
1000 Cielęcina 2 190 2 175 90 ~ 120 Na tacce do odciekania
1500 Rostbef angielski
1500 krwisty 2 210 2 200 50 ~ 60 Na tacce do odciekania
1500 średnio wysmażony 2 210 2 200 60 ~ 70 Na tacce do odciekania
1500 wysmażony 2 210 2 200 70 ~ 80 Na tacce do odciekania
2000 Łopatka wieprzowa 2 180 2 170 120 ~ 150 Ze skórką-w tacce do ociekania
1200 Golonka 2 180 2 160 100 ~ 120 2 sztuki w tacce do ociekania
1200 Jagnięcina 2 190 2 175 110 ~ 130 Udziec w tacce do ociekania
1000 Kurczak 2 190 2 175 60 ~ 80 Cały-w tacce do ociekania
4000 Indyk 2 180 2 160 210 ~ 240 Cały-w tacce do ociekania
1500 Kaczka 2 175 2 160 120 ~ 150 Cała-w tacce do ociekania
3000 Gęś 2 175 2 160 150 ~ 200 Cała-w tacce do ociekania
1200 Królik 2 190 2 175 60 ~ 80 Pocięty na kawałki
1500 Zając 2 190 2 175 150 ~ 200 Pocięty na kawałki
800 Bażant 2 190 2 175 90 ~ 120 Cały
RYBY
1200 Pstrąg/kantar 2 190 2 (1 i 3)* 175 30 ~ 40 3-4 ryby
1500 Tuńczyk/łosoś 2 190 2 (1 i 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filetów
Tradycyjne
pieczenie
Ciężar (gr.)
RODZAJ
POTRAWY
Pieczenie
konwekcyjne
UWAGI
Czas
pieczenia
minuty
temp.
°C
temp.
°C
Pieczenie tradycyjne konwekcyjne
Podany czas pieczenia nie uwzględnia czasu rozgrzewania piekarnika.
Przed każdorazowym pieczeniem konieczne jest krótkie nagrzanie piekarnika (około 10 minut).
(*) Jeśli chcą Państwo upiec więcej niż jedną potrawę równocześnie, zalecamy umieszczenie potraw na poziomach
podanych w nawiasach.
Jeśli chcą Państwo upiec więcej niż jedną potrawę równocześnie, zalecamy zmianę poziomu pieczenia potraw podczas
ostatnich 5-10 minut w celu uzyskania bardziej wyrównanego koloru potraw.
Poziom
4
3
2
1
Poziom
4
3
2
1
33
Stek bez kości
4 800 3 maks. 12 ~ 15 12 ~ 14
Polędwica wołowa 4 600 3 maks. 10 ~ 12 6 ~ 8
Kiełbaski 8 - 3 maks. 12 ~ 15 10 ~ 12
Kotlety schabowe 4 600 3 maks. 12 ~ 16 12 ~ 14
Kurczak (przecięty na pół) 2 1000 3 maks. 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebaby 4 3 maks. 10 ~ 15 10 ~ 12
Kurczak (pierś) 4 400 3 maks. 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburger 6 600 3 maks. 10 ~ 15 8 ~ 10
Ryby (filety) 4 400 3 maks. 12 ~ 14 10 ~ 12
Kanapki 4-6 3 maks. 3 ~ 7
Tost 4-6 3 maks. 2 ~ 4 2 ~ 3
Pieczenie na grillu -
Górna
strona
°C
Temperatura
Sztuki
Ciężar
Ilość
Czas pieczenia
(minuty)
Dolna
strona
RODZAJ
POTRAWY
Temperatury piekarnika są podawane jedynie jako wskazówka. Może zajść konieczność zwiększenia lub
zmniejszenia temperatury w celu jej dostosowania do indywidualnych preferencji i wymagań.
Poziom
4
3
2
1
Podany czas pieczenia nie uwzględnia czasu rozgrzewania piekarnika.
Przed każdorazowym pieczeniem konieczne jest krótkie nagrzanie piekarnika (około 10 minut).
4
3
2
1
700 Pizza, duża 1 200 15 ~ 25 na tacy do pieczenia
500 Pizza, mała 1 200 10 ~ 20 na tacy do pieczenia lub ruszcie
500 Placek 1 200 15 ~ 25 na tacy do pieczenia
Ciężar (gr.)
RODZAJ
POTRAWY
Poziom temp. °C
Czas
pieczenia
minuty
UWAGI
Pizza
Pizza
34
Przed przystąpieniem do konserwacji lub
czyszczenia trzeba ODŁĄCZYĆ kuchnię od
zasilania elektrycznego.
Do czyszczenia kuchni nigdy nie używać
urządzeń czyszczących z wykorzystaniem pary
lub pary pod wysokim ciśnieniem.
Czyszczenie płyty ceramicznej
Przed przystąpieniem do czyszczenia proszę się
upewnić, że płyta jest zimna.
Nigdy nie stosować bardzo silnych lub ścierających
środków, takich jak aerozole do piekarników, środki do
usuwania plam i rdzy, proszki do czyszczenia lub gąbki
ścierające.
Specjalne środki czyszczące takie jak Hob Brite oraz
skrobaki do czyszczenia płyty ceramicznej są dostępne
w Państwa lokalnym zakładzie serwisowym.
Czyszczenie po każdym użyciu
Niewielkie zabrudzenia, które nie zostały przypalone
można zetrzeć przy pomocy wilgotnej ściereczki.
Przypalone zabrudzenia trzeba usuwać za pomocą
skrobaka. Następnie należy przetrzeć płytę ceramiczną
wilgotną ściereczką i użyć Hob Brite.
Jeśli chemiczny środek czyszczący okaże Należy sprawdzić, czy użycie skrobaka nie daje lepszych efektów.
się nieskuteczny
przy ciemnych zabrudzeniach Jeśli użycie skrobaka i środka czyszczącego do płyty ceramicznej
okaże się nieskuteczne, powierzchnia płyty mogła zostać uszkodzona
w wyniku stosowania nieodpowiednich środków czyszczących lub
przez naczynia, których dno spowodowało zarysowania. Nie będzie
to miało wpływu na wydajność płyty ceramicznej.
przy metalicznych odbarwieniach na Stosowano garnki i patelnie o nieodpowiednim dnie lub niewłaściwe
środki na polu grzejnym czyszczące. Odbarwienia można usunąć
jedynie przy dużym nakładzie pracy, używając środka czyszczącego
do płyty witroceramicznej.
na powierzchni widoczne są zadrapania Mogły zostać spowodowane przez drapiące przedmioty lub naczynia,
z których coś wykipiało i ich usunięcie nie jest możliwe. Nie będzie
to miało wpływu na wydajność płyty ceramicznej.
Usuwanie zabrudzeń
Lekkie metaliczne zabrudzenia (pozostałości aluminium)
można usunąć z pola grzejnego za pomocą środka do
czyszczenia płyty ceramicznej takiego jak Hob Brite,
podczas gdy płyta jest zimna.
Roztwory cukru, potrawy z wysoką zawartością cukru
należy usuwać natychmiast używając skrobaka. Jeśli
tego rodzaju zabrudzenia nie zostaną usunięte
natychmiast, mogą spowodować nieusuwalne
uszkodzenia powierzchni ceramicznej. Po ostygnięciu
płytę należy wytrzeć wilgotną ściereczką i zastosować
Hob Brite.
Przed użyciem jakiegokolwiek detergentu lub środka
czyszczącego na płycie ceramicznej należy się upewnić,
że jest on polecany przez producenta płyt ceramicznych.
Nie stosować żadnego środka czyszczącego na gorące
pola grzejne. Należy zetrzeć wszelkie pozostałości przed
ponownym użyciem pól grzejnych.
Szczególne problemy
35
Wymiana żarówki piekarnika
Odłączyć urządzenie od zasilania.
Jeśli żarówka piekarnika wymaga wymiany, musi być
zgodna z następującą specyfikacją: Moc elektryczna,
15 W/25 W; napięcie, 230 V (50 Hz); odporność na
temperatury do 300 °C; rodzaj podłączenia: E14. Takie
żarówki są dostępne w Państwa lokalnym zakładzie
serwisowym.
Aby wymienić zepsutą żarówkę:
1. Upewnić się, że kuchnia jest odłączona od zasilania.
2. Obrócić szklaną osłonę w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara.
3. Wyjąć uszkodzoną żarówkę i wymienić ją na nową.
4. Ponownie nałożyć szklaną osłonę.
5. Ponownie podłączyć do zasilania.
)
Czyszczenie piekarnika
Piekarnik należy utrzymywać w czystości przez
cały czas. Nagromadzenie tłuszczu i innych
resztek potraw może spowodować pożar, w
szczególności w naczyniu do pieczenia na grillu.
Materiały do czyszczenia
Przed użyciem jakichkolwiek materiałów do czyszczenia
Państwa piekarnika należy sprawdzić, czy są one
odpowiednie i czy ich użycie jest zalecane przez
producenta.
NIE NAEŻY stosować środków czyszczących
zawierających wybielacz, ponieważ może to spowodować
zmatowienie wykończenia powierzchni. Należy również
unikać ostrych środków ścierających.
Do czyszczenia kuchni nigdy nie stosować pary lub
urządzeń wykorzystujących parę.
Czyszczenie zewnętrzne
Należy regularnie przecierać panel sterowania, drzwi
piekarnika i uszczelkę drzwi za pomocą miękkiej
ściereczki zamoczonej w ciepłej wodzie z niewielkim
dodatkiem płynu do mycia naczyń, a następnie dobrze
wykręconej.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub osłabieniu szklanego
panelu drzwiowego nie należy stosować:
Domowych detergentów i wybielaczy
Impregnowanych myjek nieodpowiednich do
garnków nieprzywieralnych
Myjek Brillo/Ajax lub myjek drucianych
Myjek do piekarnika nasączonych środkiem
chemicznym lub aerozoli
Środków do usuwania rdzy
Środków do usuwania plam z wanny/umywalki
Szklane drzwi czyścić z obu stron za pomocą ciepłej
wody z mydłem. Jeśli wewnętrzna strona drzwi będzie
mocno zabrudzona zaleca się zastosowanie środków
czyszczących takich jak Hob Brite lub Bar Keepers
Friend.
36
Komora piekarnika
Emaliowaną komorę piekarnika najlepiej czyścić, kiedy
piekarnik jest nadal ciepły.
Po każdym użyciu wytrzeć piekarnik miękką ściereczką
zamoczoną w wodzie z mydłem. Od czasu do czasu
konieczne będzie przeprowadzenie dokładniejszego
czyszczenia z zastosowaniem zalecanego środka
czyszczącego.
Drzwi piekarnika i uszczelka
Przed przystąpieniem do czyszczenia drzwi zalecamy
zdjąć je z urządzenia.
Proszę postępować w następujący sposób:
1. całkowicie otworzyć drzwi;
2. znaleźć zawiasy łączące drzwi z piekarnikiem
(patrz rysunek 1);
3. odblokować i obrócić małe dźwignie znajdujące
się na obu zawiasach (patrz rysunek 2);
4. chwycić drzwi z obu stron, a następnie przesunąć
je w stronę piekarnika, aż będą do połowy
zamknięte (patrz rysunek 3);
5. delikatnie wyjąć drzwi z miejsca ich
zamontowania (patrz rysunek 3);
6. położyć je na stabilnej powierzchni;
Umyć szybę w drzwiach piekarnika używając jedynie
miękkiej ściereczki i ciepłej wody z mydłem. Nigdy nie
używać środków silnie ścierających.
Po wyczyszczeniu ponownie zamontować drzwi
piekarnika postępując w sposób odwrotny.
NIE czyścić drzwi piekarnika, gdy panele szklane
są ciepłe. Jeśli nie zastosują się Państwo do tego
zalecenia, szklany panel może pęknąć na drobne
kawałki.
Jeśli szklany panel drzwiowy zostanie nadtłuczony
lub będzie miał głębokie rysy, szkło będzie
osłabione i trzeba je będzie wymienić, aby nie
dopuścić do pęknięcia szklanego panelu na drobne
kawałki. Proszę się skontaktować z lokalnym
zakładem serwisowym, gdzie uzyskają Państwo
dalsze wskazówki.
Modele w stali nierdzewnej lub aluminium:
Zalecamy czyszczenie piekarnika stosując jedynie mokrą
gąbkę, a następnie osuszenie za pomocą miękkiej
ściereczki.
Nigdy nie stosować wełny stalowej, kwasów lub
produktów ściernych, ponieważ mogą one uszkodzić
powierzchnię piekarnika.
Czyścić panel sterowania piekarnika postępując w ten
sam sposób.
Uszczelka umieszczona dookoła krawędzi komory
piekarnika zapewnia jego właściwe funkcjonowanie.
Należy okresowo sprawdzać stan tej uszczelki.
W razie potrzeby wyczyścić uszczelkę nie stosując
ściernych produktów czyszczących.
Jeśli uszczelka jest uszkodzona, proszę zadzwonić
do lokalnego zakładu serwisowego. Nie korzystać z
piekarnika aż do jej naprawienia.
1
2
3
37
1
2
Tace piekarnia i prowadnice tac
Tace piekarnika czyścić zamaczając w ciepłej wodzie z
mydłem i usuwając oporne zabrudzenia dobrze
namoczoną i namydloną myjką. Dokładnie spłukać i
osuszyć za pomocą miękkiej ściereczki. Dla ułatwienia
czyszczenia prowadnice półek można wyjąć.
Proszę postępować w następujący sposób:
1) zdjąć przednią śrubę drugą ręką przytrzymując
prowadnicę tacy w miejscu (patrz rysunek 1);
2) wyjąć haczyk umieszczony z tyłu i zdjąć prowadnicę
tacy (patrz rysunek 2);
3) po wyczyszczeniu ponownie zamontować
prowadnice półek postępując w odwrotnej kolejności.
Przy ponownym montażu prowadnic proszę się upewnić,
że nakrętki zabezpieczające są dokręcone.
38
Co robić, jeśli urządzenie nie pracuje
prawidłowo?
PROBLEM
Kuchnia nie działa.
Płyta ceramiczna nie działa w pożądany sposób.
Piekarnik się nie włącza.
Nie pali się żarówka piekarnika.
Przygotowanie potraw zajmuje za dużo czasu lub
potrawy gotują się zbyt szybko.
Para i skroplona woda zbierają się na jedzeniu i
ściankach komory piekarnika.
Wentylator piekarnika pracuje głośno.
Wyświetlacz pokazuje “12.00”.
ROZWIĄZANIE
Sprawdzić, czy wtyczka jest włożona do gniazdka i
czy zasilanie jest włączone.
Sprawdzić, czy nie doszło do przepalenia
bezpiecznika zasilania.
Sprawdzić, czy przekręcono właściwe pokrętło.
Sprawdzić, czy używane naczynie ma odpowiedni
rozmiar dla danego pola grzejnego.
Sprawdzić, czy używane naczynie ma płaskie dno.
Sprawdzić, czy wybrano właściwe ustawienie dla
danego sposobu przygotowywania potraw.
Sprawdzić, czy wybrano funkcję pieczenia.
Sprawdzić, czy drzwi piekarnika są całkowicie
zamknięte.
Sprawdzić, czy pokrętło minutnika znajduje się na
pozycji .
Sprawdzić, czy wyłącznik gniazdka lub wyłącznik
zasilania do kuchni jest WŁĄCZONY.
Wybrać funkcję za pomocą pokrętła funkcji
piekarnika.
Sprawdzić żarówkę i w razie potrzeby wymienić ją
(patrz “Wymiana żarówki piekarnika”)
Być może trzeba dostosować temperaturę.
Proszę zapoznać się z treścią niniejszej instrukcji, w
szczególności rozdziałem “Użytkowanie piekarnika”.
Pozostawiać potrawy wewnątrz piekarnika nie
dłużej niż 15-20 minut po zakończeniu pieczenia.
Sprawdzić, czy tace i naczynia do pieczenia nie
wibrują w zetknięciu z tylnym panelem piekarnika.
Ustawić odpowiednią godzinę (patrz rozdział
“Ustawianie godziny”).
Jeżeli po sprawdzeniu wszystkich wspomnianych rzeczy kuchnia dalej nie działa, proszę skontaktować się z
lokalnym zakładem serwisowym.
Jeśli urządzenie nie funkcjonuje poprawnie, przed skontaktowaniem się z lokalnym zakładem serwisowym proszę
sprawdzić poniżej wymienione rzeczy.
WAŻNE:
Jeśli wezwą Państwo technika w związku z wadą omówioną poniżej, lub w celu usunięcia usterki powstałej w
wyniku niewłaściwego użytkowania lub instalacji, pobrana zostanie opłata, nawet jeśli urządzenie jest objęte gwarancją.
39
Jeżeli po sprawdzeniu wszystkich rzeczy wymienionych
w poprzednim rozdziale urządzenie w dalszym ciągu nie
działa poprawnie, proszę się skontaktować z lokalnym
zakładem serwisowym, określając rodzaj problemu,
model urządzenia (Mod.), numer produktu (Nr prod.) oraz
numer seryjny (Nr ser.) oznaczone na tabliczce
identyfikacyjnej.
Tabliczka ta jest umieszczona na przedniej zewnętrznej
krawędzi komory piekarnika.
Oryginalne części zamienne,
posiadające certyfikat producenta i
noszące ten symbol są dostępne
jedynie w naszym centrum
serwisowym oraz w
autoryzowanych sklepach z
częściami zamiennymi.
Serwis i części zamienne
40
Dane techniczne
Urządzenie Klasa 2 podklasa 1 i Klasa 1
Wymiary
Wysokość 900 mm
Głębokość 600 mm
Szerokość 600 mm
Pojemność piekarnika 53 l
Płyta ceramiczna
Przednie lewe pole
grzejne 2,200 W / Ø210 mm-120 mm
Tylne lewe pole grzejne 1,200 W / Ø145 mm
Tylne prawe pole grzejne 1,800 W / Ø180 mm
Przednie prawe pole grzejne 1,200 W / Ø145 mm
Moc ogólna znamionowa 6,400 W
Instrukcje dla instalatora
Piekarnik
Elementy piekarnika 1,800 W
Dolny element grzejny 1,000 W
Element grilla wewnętrznego 1,650 W
Element grilla pełnego 2,450 W
Pizza 2,675 W
Wentylator konwekcyjny 25 W
Oświetlenie piekarnika 25 W
Ogólna moc znamionowa 2,700 W
Ogólna moc znamionowa kuchni
(płyta + piekarnik) 9,100 W
Napięcie zasilania (50 Hz) 230 V/400 V 3N~
Poziomowanie
Urządzenie jest wyposażone w małe regulowane nóżki
umieszczone w każdym rogu podstawy.
Poprzez regulację nóżek można zmienić wysokość
urządzenia w celu lepszego wyrównania poziomu z
innymi powierzchniami oraz równomiernego rozłożenia
płynów znajdujących się w garnkach lub patelniach.
Instrukcje podane poniżej są przeznaczone dla
wykwalifikowanego instalatora, w celu przeprowadzenia
instalacji, regulacji i serwisowania zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
W przypadku dokonywania jakichkolwiek zmian
wiążących się z odłączeniem urządzenia należy
postępować z najwyższą ostrożnością.
PRODUCENT NIE PRZYJMUJE ŻADNEJ
ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA EWENTUALNE
USZKODZENIA
POWSTAŁE NA SKUTEK INSTALACJI
NIEZGODNEJ Z OBOWIĄZUJĄCYMI
PRZEPISAMI
Środowisko instalacyjne
Instalacja i konserwacja musi być przeprowadzana
przez wykwalifikowanego technika, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Podłączenie do zasilania należy przeprowadzić zgodnie
z obowiązującymi przepisami.
Nie ponosimy odpowiedzialności za wypadki
spowodowane przez wadliwe uziemienie lub na
skutek braku uziemienia.
Ustawienie
Kuchnia została zaprojektowana w celu ustawienia jej
pomiędzy dwoma elementami mebli kuchennych, których
wysokość nie przekracza wysokości płyty kuchni.
Kuchni nie wolno ustawiać na podstawie.
41
Podłączenie do instalacji elektrycznej
Przed podłączeniem kuchni do instalacji elektrycznej
należy się upewnić, że:
- Bezpiecznik ochronny i domowa instalacja
elektryczna wytrzymają całkowite obciążenie
elektryczne piekarnika (patrz tabliczka znamionowa).
- Instalacja domowa posiada skuteczne uziemienie
zgodnie z obowiązującymi przepisami i regulacjami.
- Gniazdko ścienne lub przełącznik użyty do
podłączenia do instalacji elektrycznej jest łatwo
dostępny po zabudowaniu piekarnika.
Kuchnia jest dostarczana bez przewodu zasilającego,
dlatego muszą Państwo dobrać przewód zasilający o
standardowej wtyczce i dopasowany biorąć biorąc pod
uwagę obciążenie elektryczne wskazane na tabliczce
znamionowej.
Wtyczkę należy włożyć w odpowiednie gniazdko ścienne.
Jeśli zachodzi potrzeba bezpośredniego podłączenia do
sieci elektrycznej (sieci zasilającej), konieczne będzie
zamontowanie pomiędzy siecią i kuchnią przełącznika
o minimalnym rozwarciu między stykami wynoszącym
3 mm. stosownie do wymaganego obciążenia i zgodnie
z obowiązującymi przepisami. Na zielono-żółtym
przewodzie uziemiającym nie powinno być przełącznika
i przewód ten powinien być o 2-3 cm dłuższy od innych
przewodów.
Przewód zasilający musi zawsze być tak ułożony, aby
w żadnym miejscu nie osiągał temperatury o 50 °C
wyższej od temperatury otoczenia.
Producent nie przyjmuje żadnej odpowiedzialności w
przypadku nieprzestrzegania podanych zasad
zapobiegania wypadkom.
Poniżej podano odpowiednie przewody zasilające, biorąc
pod uwagę wymagany przekrój kabla.
H07 RN-F
H05 RN-F
H05 RR-F
H05 VV-F
H05 V2V2-F (T90)
Podłączanie płytki zaciskowej
Urządzenie posiada łatwo dostępną 6-biegunową płytkę
zaciskową, której mostki zostały fabrycznie
przystosowane do trójfazowego prądu o napięciu 400 V
z przewodem zerowym. W przypadku, gdy napięcie sieci
zasilającej jest inne, mostki na płytce zaciskowej muszą
zostać ułożone jak pokazano na rysunku.
Przewód uziemiający musi być podłączony do tabliczki.
.
Po podłączeniu przewodu zasilającego należy
zabezpieczyć go za pomocą zacisku.
230V 3~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 PE
230V 1~
1 2 3 4 5
L1 N PE
400V 2N~
1 2 3 4 5
L1 L2 N PE
400V 3N~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 N PE
Section
of cable
(min.)
4 x 1.5 mm
2
Section
of cable
(min.)
3 x 2.5 mm
2
Section
of cable
(min.)
4 x 2.5 mm
2
Section
of cable
(min.)
5 x 1.5 mm
2
Przekrój
kabla
(min.)
Przekrój
kabla
(min.)
Przekrój
kabla
(min.)
Przekrój
kabla
(min.)
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EKC6706 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi