3
Ważne informacje bezpieczeństwa
Przed instalacją i przystąpieniem do użytkowania płyty grzewczej NALEŻY uważnie zapoznać się z
niniejszymi wskazówkami. W przypadku wątpliwości prosimy o kontakt z naszym Działem Obsługi
Klienta.
• Instalację należy wykonać zgodnie z wymaganiami
lokalnych przepisów i powinna ona zostać
przeprowadzona wyłącznie przez uprawnionego i
wykwalifikowanego montera.
• Przeróbki domowej instalacji zasilającej wymagane
w celu instalacji kuchenki mogą być wykonywane
wyłącznie przez wykwalifikowanych pracowników.
• Po rozpakowaniu, sprawdzić, czy urządzenie nie
zostało uszkodzone. Zabrania się podłączania
uszkodzonego urządzenia do źródeł zasilania. W
przypadku uszkodzenia urządzenia należy
skontaktować się z dostawcą.
• Zmiany lub modyfikacje parametrów urządzenia
stwarzają zagrożenie dla użytkownika.
• kuchenki nie należy stawiać w pobliżu substancji
palnych (np. zasłon, ręczników kuchennych, itp.).
• Urządzenie jest ciężkie. Podczas przesuwania
kuchenki należy zachować ostrożność.
• Kuchenka nie nadaje się do posadowienia na cokole.
• Przed przystąpieniem do użytkowania, należy usunąć
wszystkie opakowania.
• Niektóre elementy urządzenia zostały zabezpieczone
antywstrząsową folią plastikową. Przed
rozpoczęciem eksploatacji kuchenki należy usunąć
folię oraz wytrzeć zabezpieczone nią części przy
użyciu miękkiej szmatki, którą uprzednio należy
zamoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do
mycia naczyń.
• Należy sprawdzić, czy typ gazu i napięcie zasilania
w sieci są zgodne z parametrami podanymi na
tabliczce znamionowej znajdującej się w pobliżu
przewodu zasilającego gazu.
Bezpieczeństwo dzieci
• Urządzenie jest przeznaczone do obsługi wyłącznie
przez osoby dorosłe. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu kuchenki.
• Podczas użycia, urządzenie osiąga bardzo wysoką
temperaturę. Uważać, aby dzieci nie zbliżały się do
kuchenki, gdy jest ona gorąca.
• Dzieci mogą również doznać obrażeń w wyniku
ściągania patelni lub garnków stojących na płycie.
Zalecenia dotyczące
eksploatacji
• Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
gotowania produktów żywnościowych. Nie zostało ono
zaprojektowane do gotowania w celach komercyjnych
lub przemysłowych.
• Wokół urządzenia należy zapewnić odpowiednią
wentylację. Niedostateczny dopływ świeżego
powietrza może prowadzić do braku tlenu.
• Kuchenki nie podłącza się do wyciągu gazów.
kuchenkę należy zainstalować i podłączyć zgodnie
z obowiązującymi przepisami montażowymi.
Szczególną uwagę należy zwrócić na wymagania dot.
wentylacji.
• W trakcie pracy kuchenka zwiększa poziom ciepła i
wilgoci w pomieszczeniu, w którym się znajduje.
Należy zapewnić stały dostęp świeżego powietrza
do pomieszczenia. W tym celu należy utrzymywać
wentylatory w odpowiednim stanie lub zainstalować
okap z rurą odprowadzającą.
• W trakcie długotrwałej eksploatacji kuchenki należy
poprawić wentylację poprzez otwarcie okien lub
zwiększeniu obrotów wentylatora.
•
Jeśli kuchenka posiada pokrywę, służy ona do
zabezpieczenia powierzchni urządzenia przed
osiadaniem kurzu (jeśli pokrywa jest zamknięta) lub
do zabezpieczenia przed pryskającym tłuszczem
(jeśli pokrywa jest otwarta). Nie używać pokrywy do
innych celów.
•
Pokrywę należy zawsze umyć przed zamknięciem.
• Przed zamknięciem pokrywy należy zawsze
zaczekać aż ostygną palniki.
• Zabrania się korzystania z kuchenki, jeśli ma ona
kontakt z wodą. Zabrania się obsługi kuchenki
mokrymi rękoma.
• Jeśli urządzenie nie jest wykorzystywane, pokrętła
powinny znajdować się w położeniu ‘OFF’ (WYŁ).
• W trakcie pracy, kuchenka rozgrzewa się do wysokiej
temperatury. Należy zachować szczególną
ostrożność i nie dotykać elementów grzewczych
znajdujących się w piekarniku.
• Podczas otwierania drzwi piekarnika należy zawsze
cofnąć się tak, aby para i ciepłe powietrze mogły
swobodnie wydostać się na zewnątrz.
• Używając innych urządzeń elektrycznych w pobliżu
kuchenki należy uważać, aby kabel zasilający nie
stykał się z gorącymi powierzchniami.
• Na palnikach nie należy stawiać niestabilnych lub
zużytych naczyń, ponieważ mogą one przewrócić się
prowadząc do rozlania płynu i obrażeń ciała.
•
Aby ułatwić zapłon, przed postawieniem naczyń
na kuchenkę należy wcześniej zapalić palniki.
Po rozpaleniu sprawdzić, czy palniki palą się
prawidłowo.
•
Przed zdjęciem naczynia należy zawsze zmniejszyć
lub zgasić płomień.
• Urządzenia nie wolno pozostawiać bez nadzoru
podczas gotowania z użyciem oleju i tłuszczy.
• Kuchenkę należy zawsze utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się przyczyną
pożaru.
• W piekarniku lub na gorących płytach nie należy nigdy
stawiać plastikowych naczyń.
Zabrania się wykładać
dowolną część piekarnika folią aluminiową.
• Należy pamiętać, aby nigdy nie zastawiać kratki
wentylacyjnej piekarnika znajdującej się w środku w
tylnej części płyty tak, aby umożliwić prawidłową
wentylację komory piekarnika.
• Produkty żywnościowe o krótkiej trwałości, elementy
wykonane z plastiku oraz produkty w aerozolu nie
powinny być przechowywane nad kuchenką.
•
W szufladzie pod piekarnikiem można umieścić
jedynie żaroodporne talerze. Do szuflady n ie
należy wkładać żadnych materiałów palnych.
• Do czyszczenia kuchenki nie wolno stosować
parowych lub wysokociśnieniowych parowych
urządzeń czyszczących.
Serwis
• Urządzenie może być naprawiane lub serwisowane
wyłącznie przez autoryzowanego serwisanta. Do
celów napraw i wymiany należy używać wyłącznie
oryginalne części zamienne.
POLSKI