6 electrolux
Zalecenia dotyczące
eksploatacji
• Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do gotowania produktów
żywnościowych. Nie zostało ono za-
projektowane do gotowania w celach
komercyjnych lub przemysłowych.
• Wokół urządzenia należy zapewnić
odpowiednią wentylację. Niedosta-
teczny dopływ świeżego powietrza
może prowadzić do braku tlenu.
• Kuchenki nie podłącza się do
wyciągu gazów. kuchenkę należy
zainstalować i podłączyć zgodnie z
obowiązującymi przepisami
montażowymi. Szczególną uwagę
należy zwrócić na wymagania dot.
wentylacji.
• W trakcie pracy kuchenka zwiększa
poziom ciepła i wilgoci w pomieszcze-
niu, w którym się znajduje.
Należy zapewnić stały dostęp świeżego
powietrza do pomieszczenia. W tym
celu należy utrzymywać wentylatory
w odpowiednim stanie lub zainstalo-
wać okap z rurą odprowadzającą.
• W trakcie długotrwałej eksploatacji
kuchenki należy poprawić wentylację
poprzez otwarcie okien lub zwiększe-
niu obrotów wentylatora.
• Jeśli kuchenka posiada pokrywę,
służy ona do zabezpieczenia powie-
rzchni urządzenia przed osiadaniem
kurzu (jeśli pokrywa jest zamknięta)
lub do zabezpieczenia przed
pryskającym tłuszczem (jeśli po-
krywa jest otwarta). Nie używać po-
krywy do innych celów.
• Pokrywę należy zawsze umyć przed
zamknięciem.
• Przed zamknięciem pokrywy należy
zawsze zaczekać aż ostygną palniki.
• Zabrania się korzystania z kuchenki,
jeśli ma ona kontakt z wodą. Zabrania
się obsługi kuchenki mokrymi rękoma.
• Jeśli urządzenie nie jest wykorzys-
tywane, pokrętła powinny znajdować
się w położeniu ‘OFF’ (WYŁ).
• W trakcie pracy, kuchenka rozgrzewa
się do wysokiej temperatury. Należy
zachować szczególną ostrożność i
nie dotykać elementów grzewczych
znajdujących się w piekarniku.
• Podczas otwierania drzwi piekarnika
należy zawsze cofnąć się tak, aby
para i ciepłe powietrze mogły swo-
bodnie wydostać się na zewnątrz.
• Używając innych urządzeń elektrycz-
nych w pobliżu kuchenki należy
uważać, aby kabel zasilający nie sty-
kał się z gorącymi powierzchniami.
• Na palnikach nie należy stawiać nies-
tabilnych lub zużytych naczyń, po-
nieważ mogą one przewrócić się
prowadząc do rozlania płynu i
obrażeń ciała.
• Aby ułatwić zapłon, przed postawie-
niem naczyń na kuchenkę należy wc-
ześniej zapalić palniki. Po rozpaleniu
sprawdzić, czy palniki palą się
prawidłowo.
• Przed zdjęciem naczynia należy
zawsze zmniejszyć lub zgasić
płomień.
• Urządzenia nie wolno pozostawiać
bez nadzoru podczas gotowania z
użyciem oleju i tłuszczy.
• Nie należy stosować ściernych środ-
ków czyszczących lub ostrych meta-
lowych ścieraków do czyszczenia
szklanych powierzchni piekarnika po-
nieważ powierzchnie te mogą zostać
przez nie porysowane co może do-
prowadzić do pęknięć.
• Kuchenkę należy zawsze utrzy-
mywać w czystości. Tłuszcz i resztki
potraw mogą stać się przyczyną
pożaru.