Whirlpool ACM 531 AV instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

TABELE WTRYSKIWACZY STR.15
SERWIS USŁUG PO SPRZEDAŻY STR.16
TABELE GOTOWANIA STR.13
PORADY PRAKTYCZNE STR.12
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE STR.11
ATEST ZGODNOŚCI Z NORMAMI CE STR.10
MIEJSCOWE NORMY I WYMOGI STR.9
PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA KUCHENKI STR.10
OGÓLNE OSTRZEŻENIA I ZALECENIA STR.10
INSTRUKCJA MONTAŻOWA STR.4
SPIS TREŚCI PL
INSTRUKCJA MONTAŻOWA
Wentylacja pomieszczenia
W zakresie wentylacji pomieszczenia należy
stosować się do norm przewidzianych przez
specyficzne przepisy miejscowe.
Niniejsza kuchenka nie jest podłączona do
urządzenia odprowadzającego produkty
spalania. Należy więc takie urządzenie
zainstalować i podłączyć stosując się do
obowiązujących przepisów miejscowych. Należy
zwrócić szczególną uwagę na normy dotyczące
wentylacji pomieszczenia.
Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do
zainstalowania i działania w pomieszczeniach o
dobrej wentylacji, odpowiadającej wymogom
obowiązujących przepisów, w myśl których
należy wykonać specjalne otwory w ścianie lub
założyć odpowiednie przewody wentylacyjne
zapewniające prawidłowy dopływ i odpływ
powietrza, naturalny lub wymuszony, tak aby
pomieszczenie było ciągle i w dostatecznym
stopniu zasilane powietrzem, zaś spaliny stale
zeń wydalane. Trzeba uwzględnić, iż ilość
powietrza wymagana przy prawidłowym
spalaniu nie powinna w żadnym przypadku być
mniejsza niż 2 m
3
/godz. na każdy kW (ogólna
moc w kW jest podana na tabliczce znamionowej
kuchenki).
W pomieszczeniu, gdzie jest zainstalowana
kuchenka gazowa powstaje podczas jej
użytkowania ciepło i wilgoć. Należy więc
zatroszczyć się o sprawnie działającą wentylację
takiego pomieszczenia, albo zostawić otwarte
szyby wentylacyjne, lub założyć specjalny
mechaniczny system wentylacyjny
(mechaniczne urządzenie wyciągowe).
W przypadku długiego i intensywnego
użytkowania urządzenia może okazać się
konieczne zastosowanie dodatkowego sposobu
wentylowania pomieszczenia, np. poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie wydajności
zastosowanego mechanicznego systemu
wentylacji.
W pomieszczeniu, w którym kuchenka jest
jedynym urządzeniem działającym na gaz,
powinna być zainstalowana nad nią kapa
zapewniająca naturalne i bezpośrednie
odprowadzanie spalonego powietrza; kapa
powinna być wyposażona w prosty pionowy
przewód o długości co najmniej podwójnej
w stosunku do średnicy i o minimalnym
przekroju co najmniej 100 cm
2
. Dopływ
świeżego powietrza do pomieszczenia należy
zapewnić wykonując 100 cm
2
otwór, który
powinien wychodzić bezpośrednio na zewnątrz;
otwór ten powinien być usytuowany tuż nad
podłogą i mieć wolny przelot przez ścianę, aby
zapewnić prawidłowe spalanie połączone
z regularnym odprowadzaniem spalin; różnica
wysokości otworu doprowadzającego
w stosunku do otworu odprowadzającego
powinna wynosić co najmniej 180 cm.
W każdym innym przypadku, tzn. tam gdzie
w tym samym pomieszczeniu znajdują się inne
jeszcze urządzenia działające na gaz, lub też
tam gdzie nie ma możliwości zastosowania
wentylacji naturalnej bezpośredniej i ma być
zastosowana wentylacja wymuszona pośrednia,
należy zwrócić się do wykwalifikowanego
fachowca, by zainstalował lub wykonał system
wentylacji ściśle odpowiadający wymogom
określonym w obowiązujących przepisach.
Otwory powinny być usytuowane w taki sposób,
by w pomieszczeniu nie powstawały ciągi
powietrzne trudne do zniesienia dla
przebywających w nim osób.
INSTRUKCJA MONTAŻOWA
Kuchenka jest nastawiona na rodzaj gazu
wskazany na płaszczyźnie położonej pod
szufladą, w pobliżu tabliczki znamionowej, a
w kuchenkach bez szuflady - na płycie z tyłu.
Zarówno montaż jak i obsługę kuchenki należy
powierzyć fachowcowi o odpowiednich
kwalifikacjach, który powinien działać zgodnie
z wymogami określonymi przez przedmiotowe
przepisy i według ogólnie stosowanych zasad
praktycznych.
Szczegóły dotyczące podłączenia:
postępować według miejscowych norm.
Kuchenkę powinien podłączyć do sieci gazu
wykwalifikowany fachowiec zgodnie
z obowiązującymi przepisami, które określają
zasady instalowania zaworu bezpieczeństwa na
końcu przewodu gazowego.
W przypadku zasilania butanem lub propanem
należy zastosować przewidziany przez
obowiązujące przepisy reduktor ciśnienia.
Końcowy detal połączeniowy od strony kuchenki
jest gwintowany. Są trzy możliwości połączenia:
-za pomocą przewodu rurowego sztywnego
(Rys. A);
-za pomocą przewodu rurowego giętkiego ze
złączami mechanicznymi (Rys. B);
-za pomocą wstawki gwintowej i przewodu
rurowego giętkiego (Rys. C) według
obowiązujących przepisów.
Po wykonaniu połączenia należy sprawdzić jego
szczelność np. za pomocą wody z mydłem.
Uwaga: Przewód rurowy giętki nie powinien w
żadnym punkcie nagrzewać się do temperatury
wyższej od temperatury otoczenia o 70°C;
przewód ten nie powinien być skręcony, napięty,
ani zgięty pod kątem ostrym czy też zdławiony.
Przymocować wąż gazowy za pomocą
odpowiednich zacisków, które znajdują się na
tylnym panelu piekarnika, na dole.
Zalecana jest okresowa wymiana przewodu
rurowego giętkiego na nowy. Nie zapomnieć
o zamianie elastycznego przewodu rurowego
przed upływem daty ważności, która widnieje na
przewodzie.
Oba końce powinny być zabezpieczone
zaciskowymi opaskami węża F (Rys. C).
Uwaga: Kuchnia posiada końcówkę
przyłączeniową do instalacji gazowej z gwintem
cylindrycznym G 1/2. Połączenie to musi być
bezwzględnie uszczelnione przy pomocy
uszczelki.
Uwaga: Przewód rurowy należy umieścić tak,
jak na Rys. 1. Przewód ten powinien być
możliwie jak najkrótszy (maks. 2 m - dla gazu
ziemnego, 1,5 m w przypadku gazu butanu lub
propanu), a przy tym nie powinien dotykać
kuchenki ani z boku ani z tyłu. Należy
dostosować się do warunków montażowych
iużytkowych opisanych w instrukcji dotyczącej
sposobu podłączania przewodu, a także
sprawdzić szczelność przewodu.
Regulacja według rodzaju gazu
Przyłączenie kuchni do instalacji gazowej oraz
ewentualne przystosowanie kuchni do spalania
innego rodzaju gazu – wykonać może wyłącznie
firma uprawniona przez producenta (wykaz
stanowi załącznik do kart gwarancyjnej).
Rys. A
Rys. B
Gaz ziemny
Butan
Propan
Rys. C
Opaska
zaciskowa
węża
Przewód
rurowy
gazowy
Rys. 1
Złącze
Złącze
Pierścień
uszczelniający
Pierścień
uszczelniający
Przewód rurowy
sztywny
Przewód rurowy
giętki
Pierścień
uszczelniający
Łącznik
gwintowany
INSTRUKCJA MONTAŻOWA
Jeżeli kuchenka ma działać na gaz inny niż
przewidziany, wówczas należy wykonać co
następuje:
-zmienić wtryskiwacze;
- wyregulować minimalny strumień zasilania;
- w razie potrzeby zamienić złącze na inne,
zgodnie z obowiązującymi na miejscu
użytkowania normami;
- wyregulować dopływ powietrza dolnego do
piecyka;
- nastawić lub zastąpić regulator ciśnienia
gazu, jeśli zainstalowany;
-zastąpić poprzedni wlewek "nastawiony na
gas.." nowym, który jest wyposażony w dysze.
GÓRNA PŁYTA KUCHENKI
Dostosowanie do rodzaju używanego
gazu
Usunąć ruszt, elementy palnika - nasadki
i dystrybutory płomienia. Teraz ma się dostęp do
wtryskiwacza.
Wykręcić wtryskiwacz A (Rys. 1) i zastąpić
innym o średnicy odpowiadającej palnikowi
i rodzajowi gazu, jaki ma być zastosowany,
sprawdzając dane według Tabeli wtryskiwaczy,
gdzie podane są typy gazu dostępne na terenie
poszczególnych krajów.
Za każdym razem, kiedy zmienia się rodzaj
stosowanego gazu, należy zmienić także
odnośną etykietkę informacyjną.
Zebrać z powrotem elementy palnika zwracając
uwagę na prawidłową kolejność czynności.
Regulacja powietrza
Mieszaninę gazu z powietrzem w palnikach
otrzymuje się dzięki specjalnej konstrukcji
wtryskiwacza. Nie trzeba więc nic zmieniać.
Należy sprawdzić, czy palnik działa prawidłowo;
płomień powinien być niebieski, silny, bez
żółtych końców.
Minimalna regulacja wydajności
(zob. Rys. 2)
Minimalna moc wyjściowa gazu jest
wyregulowana prawidłowo wówczas, gdy
wysokość jądra płomienia równa się 2 do 4 mm.
Jeśli jądro ma inną wielkość, wówczas należy
zdjąć z kurka pokrętło, a następnie wkręcić lub
odkręcić wkręt C, w zależności od tego czy moc
ma być zmniejszona czy też zwiększona.
Regulację należy wykonać tak, by końcowa
pozycja kurka odpowiadała pozycji minimalnego
płomienia. W przypadku gazu butanu lub
propanu, wkręt C należy wkręcić zupełnie.
PIEKARNIK
Dostosowanie do rodzaju używanego
gazu (Rys. 3a)
Zdjąć podstawkę oddzielającą piekarnik od
palnika. Odkręcić 2 wkręty mocujące D i usunąć
podstawkę oddzielającą piekarnik od palnika
piekarnika i popchnąć palnik piekarnika do
przodu;
•zastąpić wtryskiwacz E innym,
odpowiadającym rodzajowi gazu, jaki ma być
używany według załączonej tabeli
wtryskiwaczy.
Rys. 1
Rys. 2
Rys. 3a
INSTRUKCJA MONTAŻOWA
Regulacja powietrza (Rys. 3b)
Jeśli płomień jest niebieski to znaczy, że
mieszanka gazu z powietrzem jest podłączona.
Jeśli płomień zdaje się uciekać z palnika, albo
nie jest silny, wówczas należy wyregulować
wkręt F według załączonej tabeli wtryskiwaczy.
Po wyregulowaniu wkrętu F należy docisnąć
nakrętkę. Sprawdzić czy palnik pali się
prawidłowo, płomień powinien być niebieski,
silny, bez żółtych końców.
Regulacja minimalnej wydajności
piekarnika (Rys. 4)
Po wyregulowaniu mieszanki gazu z powietrzem
bardzo ważne jest odpowiednie nastawienie
termostatu. Do wypełnienia tej czynności należy
działać w następującej kolejności:
•wyjąć dno z piekarnika;
•zdjąć pokrętło termostatu;
docisnąć do końca wkręt G, jeśli stosowany
gaz to butan lub propan;
odkręcić wkręt G na 1/2 lub na 3/4 jeśli
stosowany gaz to gaz ziemny lub mieszanka
powietrza z butanem;
zapalić palnik piekarnika i nastawić termostat
na maksimum;
•zamknąć drzwiczki piekarnika na około
15 minut;
nastawić termostat na pozycję 1 i za pomocą
wkrętu G wyregulować płomień;
płomień zmniejsza się jeśli kręcić w prawo
izwiększa jeśli kręcić w lewo;płomień
wyregulowany w sposób właściwy ma jądro
owysokości od 2 do 4 mm;
wstawić z powrotem pokrętło i przekręcić je
na pozycję tu zgaszenia palnika, po czym
założyć podstawkę.
GRILL W PIEKARNIKU GAZOWYM
'ostosowanie do stosowanego gazu
5\V
Te czynności należy wykonywać wewnątrz
piekarnika.
Wyjąć grill podtrzymywany wkrętem G i za
pomocą klucza nasadowego zamienić
wtryskiwacz J na inny, który należy wybrać
według tabeli wtryskiwaczy zgodnie z rodzajem
gazu do stosowania.
Regulacja powietrza (Rys. 5)
Mieszanka powietrza z gazem jest właściwa,
kiedy płomień ma kolor niebieski.
Jeśli płomień zdaje się uciekać z palnika, albo
nie jest silny, wówczas należy wyregulować
wkręt H według załączonej tabeli wtryskiwaczy.
Konserwacja urządzenia gazowego
Dla usług posprzedażnych:
Kiedy pokrętło się zakleszcza i z trudem się
obraca, wówczas w żadnym przypadku nie
należy usuwać samego elementu nośnego, ale
usunąć i zastąpić cały kurek.
Zob. na Rys. 6 i 7 dokładne położenie
termoelementu piekarnika i grilla.
Rys. 4
Rys. 5
Rys. 6
Rys. 7
Rys. 3b
INSTRUKCJA MONTAŻOWA
Uwagi
Kuchenka powinna być instalowana przez
wykwalifikowanego fachowca
zuwzględnieniem przedmiotowych
norm bezpieczeństwa.
Kuchenka powinna być obowiązkowo
uziemiona.
Wytwórca nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za szkody osobowe lub
materialne spowodowane w konsekwencji
niezastosowania się do wyżej
wymienionych norm,
Przed rozpoczęciem użytkowania kuchenki
należy wyjąć z niej tekturowe zabezpieczenia
ochronne.
Należy zamontować wszystkie akcesoria.
Wszystkie części mebli lub urządzeń, które
znajdują się w pobliżu piekarnika powinny być
wytrzymałe na temperaturę do 80°C.
Połączenia elektryczne
Przed podłączeniem kuchenki do sieci zasilania
prądem elektrycznym należy upewnić się co do
następującego:
1. Czy napięcie znamionowe prądu
elektrycznego w danym pomieszczeniu
równa się wielkości znamionowej prądu
zasilania, która jest podana na tabliczce
znamionowej kuchenki,widocznej po
wyciągnięciu szuflady. W kuchenkach bez
szuflady tabliczka znajduje się z tył u.
2. Czy moc linii zasilania, do której kuchenka
ma być podłączona, odpowiada podanej na
tabliczce znamionowej wielkości
maksymalnej zużywanej przez kuchenkę.
3. Czy system zasilania elektrycznego
zainstalowany w pomieszczeniu jest
prawidłowo uziemiony.
Wymiana kabla zasilającego
Kabel zasilający powinien być podłączony do
kuchenki w następujący sposób (por. Rys. 1):
•Nacisnąć na szczypce, by otworzyć pokrywkę
płytki zaciskowej umieszczonej na dolnym
tylnym panelu po prawej.
•Usunąć z kabla zasilającego około 60 mm
powłoki zewnętrznej. Przewód uziemienia,
koloru żółto-zielonego, powinien być o 30 mm
dłuższy niż wszystkie pozostałe przewody
kabla zasilającego.
•Wsunąć kabel zasilania do przewodu (C)
skrzynki zaciskowej.
Połączyć go z listwą zaciskową zgodnie
zponiższym schematem elektrycznym.
•Upewnić się czy ŻÓŁTO-ZIELONY przewód
jest połączony z zaciskiem uziomowym
(zacisk ten jest oznakowany symbolem ).
•Zacisnąć kabel w zacisku kablowym za
pomocą wkrętów L-N.
•Umocować kabel w przewodzie (C) i zamknąć
pokrywę skrzynki.
Uwaga: Przy wykonywaniu instalacji należy
posługiwać się odpowiednim sprzętem
przeznaczonym do pracy z częściami
elektrycznymi. Kabel zasilający powinien być
obowiązkowo typu H05RR-F, wg poniższej
tabeli. Kabel zasilający nie powinien w żadnym
przypadku stykać się z elementami, których
temperatura może przewyższyć temperaturę
otoczenia o 50°C
NAPIĘCIE PRĄDU
ZASILANIA
LICZBA I ROZMIAR
PRZEWODÓW
POŁĄCZENIE
ELEKTRYCZNE
1N
~
230V
3 x 0,75 mm
LN
Rys. 1
Kuchenka powinna być
zainstalowana zgodnie
z ilustracją podaną na
Rys. 1.
W przypadku instalowania
innych jeszcze segmentów
kolumnowych, które
wznoszą się powyżej płyty,
należy pozostawić co
najmniej 100 mm
przestrzeni wolnej pomiędzy
kuchenką i danym
segmentem kolumnowym.
Kuchenka jest wyposażona
w4nóżki, za których pomocą
można wyregulować ją na
wysokość, by dopasować
poziom górnej płaszczyzny do
pozostałych mebli
kuchennych (por. Rys. 2).
Montażżek:
Unieść kuchenkę i umieścić
plastykowe nóżki
w odpowiednich gniazdach.
Montaż i użytkowanie
Niniejsze urządzenie powinno być
zainstalowane zgodnie z obowiązującymi
przepisami i tylko w pomieszczeniu o sprawnej
wentylacji.
Przed rozpoczęciem instalacji lub użytkowania
należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję.
Instalacji urządzenia może dokonać tylko firma
posiadająca wymagane uprawnienia.
Instalacja musi być wykonana zgodnie z polskimi
przepisami budowlanymi (Rozporządzenie
Ministra Gospodarki Przestrzennej
i Budownictwa w sprawie warunków
technicznych, jakim powinny odpowiadać
budynki i ich usytuowanie Dz.U. Nr 10 z 8.02.95r.
poz.46) oraz innymi obowiązującymi w tym
zakresie w Polsce.
INSTRUKCJA MONTAŻOWA
Rys. 1 Rys. 2
MIEJSCOWE NORMY I WYMOGI

ATEST ZGODNOŚCI Z NORMAMI CE
OGÓLNE OSTRZEŻENIA I ZALECENIA
PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA KUCHENKI
1.
Wszelkie materiały opakunkowe (woreczki
plastikowe, detale z tworzywa sztucznego itp.)
stanowiące potencjalne niebezpieczeństwo dla
dzieci, należy przechowywać poza zasięgiem ich
rąk.
2.
Materiały opakunkowe nadające się do powtórnego
wykorzystania są opatrzone odnośną etykietką.
3.
Należy sprawdzić czy kuchenka nie jest
uszkodzona i czy drzwiczki piekarnika zamykają się
prawidłowo.
4.
Zarówno instalacja kuchenki jak i jej podłączenie do
elektrycznej sieci zasilania powinno być wykonane
przez wykwalifikowanego fachowca
z zastosowaniem się do instrukcji wytwórcy
i zgodnie z wymogami miejscowych norm
bezpieczeństwa.
5.
Należy usunąć z piekarnika tekturowe
zabezpieczenia ochronne, plastikowe błony i wyjąć
ze środka wszystkie detale wyposażenia.
6.
Należy nagrzać piekarnik do temperatury około
200°C i pozostawić w tym stanie na godzinę. W tym
czasie rozlegnie się niemiły zapach wywołany
obecnością smarów ochronnych, jakimi są pokryte
elementy piekarnika oraz materiału
uszczelniającego. Opary te nie są niebezpieczne.
Ostrzeżenie
1.
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności
z zakresu konserwacji kuchenki nie należy
zapominać o jej wyłączeniu. Niezastosowanie się
do tego zalecenia może stać się przyczyną szkód
osobistych lub materialnych.
2.
Nie należy podnosić kuchenki za uchwyty.
3.
Podczas działania niektóre dostępne części
kuchenki nagrzewają się do wysokiej temperatury,
trzeba więc pilnować, by do kuchenki nie zbliżały się
małe dzieci.
4.
Do wyjmowania gorących garnków lub misek
z piekarnika trzeba wdziewać ochronne rękawice.
5.
Nie stawiać na kuchence przedmiotów
łatwopalnych, gdyż mogłyby podchwycić płomień
kiedy kuchenka jest włączona. Podczas działania
piekarnika ścianki wewnętrzne szuflady
z akcesoriami oraz same akcesoria metalowe
nagrzewają się. Do wyjmowania akcesoriów
powinno się wkładać rękawice ochronne. Szuflada
na akcesoria powinna być używana wyłącznie na
akcesoria dostarczone na wyposażeniu wraz
z kuchenką; nie należy w niej przechowywać
żadnych przedmiotów łatwopalnych ani pojemników
pod ciśnieniem (rozpylaczy itp. czy też wyrobów
z tworzywa sztucznego).
6.
Nie gotować potraw w nieszczelnych naczyniach,
które mogłyby przeciekać.
7.
Wytwórca nie ponosi żadnej odpowiedzialności za
szkody osobowe lub materialne powstałe
w konsekwencji nieprawidłowego użytkowania
kuchenki.
8. Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane
wyłącznie na użytek domowy do gotowania
potraw. Wszelkie inne formy zastosowania, jak
np. w celu ogrzewania pomieszczenia, są
niewłaściwe i niebezpieczne.
9.
Niniejsza kuchenka jest wyprodukowana
z materiałów nadających się do powtórnego użytku.
Likwidacja tych materiałów powinna odbywać się
według miejscowych norm określających zasady
likwidowania odpadków. Przed przekazaniem
urządzenia na likwidację należy pociąć na kawałki
kabel zasilający, by był niezdatny do użytku.
10.
Przed uniesieniem pokrywy należy usunąć
ewentualne rozlane płyny. Nie zamykać pokrywy
dopóki płaszczyzny gotowania nie ostygną.
11.
Nie należy wykładać ścianek ani dna piekarnika
folią aluminiową.
12.
Podczas pracy piekarnika wieko powinno być
otwarte.
13.
Na czas pracy piekarnika
zaleca się
usunięcie zeń
wszystkich pozostałych elementów, które do
przygotowania danej potrawy nie są potrzebne (jak
np. podstawka w postaci kraty drucianej, rynienka
ściekowa na krople czy też brytfanna).
14.
Dla uzyskania lepszych rezultatów należy
posługiwać się odpowiednim sprzętem (jak np.
garnki aluminiowe lub naczynia ze szkła
ognioodpornego).
Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane,
skonstruowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
:
wymogami bezpieczeństwa określonymi przez
Dyrektywę EWG 73/23 dotyczącą urządzeń
działających "pod niskim napięciem";
wymogami ochronnymi określonymi przez
Dyrektywę EWG "EMC" 89/336 zmodyfikowaną
przez klasyfikację wg Dyrektywy EWG 93/68;
wymogami bezpieczeństwa określonymi przez
Dyrektywę EWG 90/396 dotyczącą "urządzeń
gazowych".
- Niniejsze urządzenie zalicza się do Klasy 1
ochrony przeciwko wstrząsowi
elektrycznemu.
- Niniejsze urządzenie nadaje się do
stosowania w warunkach, w których
przewiduje się styczność z artykułami
spożywczymi i jest zgodne z zaleceniami
Dyrektywy EWG 89/109.
Należy zachować niniejszą broszurkę, bo
wprzyszłości może się przydać.

Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek czynności
związanej z czyszczeniem lub konserwacją
kuchenki, należy ją odłączyć od sieci
zasilania.
Palniki
Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek czynności
związanej z czyszczeniem należy zamknąć
kurek gazu i poczekać aż kuchenka ostygnie.
•Należy dbać o czystość palników.
Rozpryskujący się w czasie gotowania
tłuszcz lub cząsteczki jedzenia mogą
pozatykać otwory palnika. Palniki należy myć
ciepłą wodą z detergentem, a po umyciu
osuszyć i wstawić prawidłowo na miejsce.
•Części pokryte emalią oraz chromowane
można czyścić ścierką zwilżoną ciepłą wodą
zpłynnym mydłem.
•Części aluminiowe należy czyścić specjalnie
do tego przeznaczonymi środkami.
Poczekać z czyszczeniem aż kuchenka
całkiem ostygnie. Nie czyścić środkami
wybielającymi.
Uwaga: przy ponownym nakładaniu nasadki
palnika na dystrybutor należy upewnić się czy
zajęła prawidłową pozycję.
Ruszty
•Czyścić za każdym razem gdy się zabrudzą.
Posługiwać się gąbką zwilżoną detergentem.
Ruszty zmieniają kolor w pobliżu palników,
co jest zupełnie normalnym zjawiskiem
występującym pod wpływem wysokiej
temperatury podczas gotowania.
Powierzchnie emaliowane
• Czyścić gąbką zwilżoną wodą z mydłem.
Tłuszcz usuwa się łatwiej gorącą wodą lub
specyficznymi środkami do czyszczenia
powierzchni emaliowanych.
Nie stosować proszków do szorowania.
Nie czyścić powierzchni dopóki są gorące.
Unikać substancji zawierających kwasy lub
alkalicznych (jak np. sok cytrynowy, ocet,
sól itp).
Powierzchnie z nierdzewnej stali należy
czyścić specjalnie do tego przeznaczonymi
środkami.
Oświetlenie piekarnika
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki
w piekarniku należy odłączyć prąd zasilający
kuchenkę.
Żarówki do stosowania: 15 W /230 V, typu E14,
o wytrzymałości na temperaturę do 300°C.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE

Piekarnik
Ścianki piekarnika należy czyścić gorącą wodą
zmydłem. Do usunię cia stwardniałych resztek
żywności używać specjalnego roztworu do
czyszczenia piekarnika, po czym starannie zmyć
i osuszyć. Kiedy piekarnik ostygnie czyścić
zewnętrzne części oszklone. Nie używać
proszków do szorowania ani środków ściernych.
Uwaga: po wyjęciu dna piekarnika w celu
czyszczenia, zwrócić uwagę na właściwe
wstawienia, co ułatwią dwie strzałki widniejące
z przodu.
Panele katałityczne (w zależności od
modelu)
Panele katalityczne mają specjalne powłoki
mikroporowate, które pochłaniają rozpryski
tłuszczu. Po przygotowaniu potraw szczególnie
tłustych zaleca się uruchomienie cyklu
automatycznego czyszczenia.
1. W tym celu podgrzać pusty piekarnik do
temperatury 200°C i zostawić włączony na
godzinę.
2. Po zakończeniu cyklu i ostygnięciu
piekarnika można w razie potrzeby wziąć
wilgotną gąbkę, by usunąć ewentualne
resztki potrawy.
Nie wolno stosować detergentów ani
środków czyszczących, by nie uszkodzić
katalitycznego szkliwa.
Dla uzyskania lepszych wyników należy:
1. Zawsze podgrzać wstępnie piekarnik.
2. Usunąć z piekarnika wszelkie akcesoria
zbędne.
3. Za każdym razem używać tylko jednego
poziomu.
4. Posługiwać się wskazanymi akcesoriami
(zob. tabelę gotowania).
Szufladka na akcesoria (jeśli jest)
Szufladkę można otworzyć pociągając ją do
przodu.
Uwaga:
Kiedy piekarnik jest włączony ścianki
wewnętrzne szufladki na akcesoria, jak też
i wszystkie znajdujące się w niej metalowe
przedmioty nagrzewają się do wysokiej
temperatury. Do wyjmowania akcesoriów
powinno się wkładać rękawice ochronne.
PORADY PRAKTYCZNE
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE

TABELE GOTOWANIA
Podany czas gotowania jest wyłącznie orientacyjny.
-Umieścić potrawę w strefie rusztu przeznaczonej na grill, wstawić do piekarnika jak opisane
w paragrafie "grill gazowy - grill elektryczny".
-W połowie pieczenia przewrócić mięso na drugą stronę.
Komentarz
-Nie wkładać do brytfanny z boku więcej niż 3 kg potrawy.
-Nie kłaść na ruszcie więcej niż 5 kg potrawy.
Żywność
(ciężar ok. 1 kg)
Pozycja
pokrętła
termostatu
Maksymalny
czas
ogrzewania
wstępnego
(w minutach)
Pozycja
prowadnicy
(od dołu)
Czas
gotowania
(w minutach)
Wskazane
akcesoria
Baranina 200 15 2 70-80 rynienka na krople
Udo baranie 190 15 2 60-70 rynienka na krople
Pieczeń cielęca 220 15 2 80-100 rynienka na krople
Pieczeń wieprzowa 210 15 2 70-80 rynienka na krople
Cielęcina 210-230 15 2 70-80 rynienka na krople
Indyk 210 15 2 120-130 rynienka na krople
Kurczak 220 15 2 90-100 rynienka na krople
Placek 200 15 2 45-55
blacha lub
rynienka na krople
Placek z owocami 200 15 2 30-35
blacha lub
rynienka na krople
Pizza 200-225 15 2 15-20
blacha lub
rynienka na krople
Czeskie ciasto 200 15 2 30-35 rynienka na krople
Babka świąteczna 180 15 2 12-15 blacha
Sables 180 15 2 12-16 blacha
Szarlotka 200 15 2 50-60
forma o średnicy 30 cm
lub z białego żeliwa
Placek z zawiniętymi
brzegami
180 15 2 50-60
forma teflonowa
o średnicy 24 cm lub
zbiałego żeliwa
Ciasto na maśle lub
owocowe
200 15 2 30-35
blacha lub
rynienka na krople
Babka z rumem 170 15 2 30-40
forma teflonowa
o średnicy 24 cm lub
zbiałego żeliwa

TABELE GOTOWANIA
Grill elektryczny
Komentarz:
- Na grillu można piec z zamkniętymi drzwiczkami.
Grill gazowy
Komentarz:
- Zostawić otwarte drzwiczki piekarnika i założyć osłonę ciepłochronną.
Żywność Maksymalny
czas
ogrzewania
wstępnego
(w minutach)
Pozycja
termostatu
Pozycja
prowadnicy
(od dołu)
Czas
gotowania
(w minutach)
Wskazane
akcesoria
Kanapki zapiekane 5 maksymalna 2 2-4
ruszt
Kotlety 5 maksymalna 3 30-35
ruszt + rynienka na krople
Kotlet wieprzowy 5 maksymalna 3 25-30
ruszt + rynienka na krople
Udko kurczęcia 5 maksymalna 2 35-45
ruszt + rynienka na krople
Kebab 5 maksymalna 3 30-40
ruszt + rynienka na krople
ł kurczaka 5 maksymalna 2 50-60
ruszt + rynienka na krople
Żywność Ogrzewanie
wstępne
(w minutach)
Pozycja
prowadnicy
(od dołu)
Czas
gotowania
(w minutach)
Wskazane
akcesoria
Kanapki zapiekane 5 2 5
ruszt + rynienka na krople
Kotlety 5 3 35-45
ruszt + rynienka na krople
Kotlet wieprzowy 5 3 23-35
ruszt + rynienka na krople
Udko kurczęcia 5 2 30-40
ruszt + rynienka na krople
Kebab 5 3 25-35
ruszt + rynienka na krople
ł kurczaka 5 2 45-55
ruszt + rynienka na krople

TABELE WTRYSKIWACZY
Kategoria KGP-4-A-II/II 35, 41, 50 IIIB-X-Zp-T-O-I
(*) Rozstaw gwintu Venturiego, tolerancja X ± 1
Rodzaj gazu: GZ 50, ciśnienie znamionowe 25 mbar (2 kPa)
Wtryskiwacz
(mm)
Pojemność
cieplna
znamionowa (kW)
Minimalna
pojemność
cieplna (kW)
Moc
(l/godz.)
Regulacja X
(mm) (*)
Duży palnik 1,10 Y 2,4 0,52 241 -
Średni palnik 0,95 Z 1,5 0,33 150 -
Mały palnik 0,72 X 0,9 0,27 90 -
Piekarnik 1,30 2,9 0,77 291 3
Grill 1,25 2,6 - 261 2
Rodzaj gazu: GZ 41, ciśnienie znamionowe 20 mbar (2 kPa)
Wtryskiwacz
(mm)
Pojemność
cieplna
znamionowa (kW)
Minimalna
pojemność
cieplna (kW)
Moc
(l/godz.)
Regulacja X
(mm) (*)
Duży palnik 1,30 F3 2,4 0,52 290 -
Średni palnik 1,00 Y 1,5 0,33 181 -
Mały palnik 0,78 F1 0,9 0,27 109 -
Piekarnik 1,50 2,9 0,77 350 2
Grill 1,45 2,6 - 314 1
Rodzaj gazu: GZ 35, ciśnienie znamionowe 13 mbar (1,3 kPa)
Wtryskiwacz
(mm)
Pojemność
cieplna
znamionowa (kW)
Minimalna
pojemność
cieplna (kW)
Moc
(l/godz.)
Regulacja X
(mm) (*)
Duży palnik 1,48 F5 2,4 0,52 335 -
Średni palnik 1,23 Y 1,5 0,33 209 -
Mały palnik 0,95 Y 0,9 0,27 126 -
Piekarnik 1,90 2,9 0,77 405 0
Grill 1,80 2,6 - 363 0
Rodzaj gazu: GZ 30, ciśnienie znamionowe 36 mbar (3,6 kPa)
Wtryskiwacz
(mm)
Pojemność
cieplna
znamionowa (kW)
Minimalna
pojemność
cieplna (kW)
Moc
(g/godz.)
Regulacja X
(mm) (*)
Duży palnik 0,81 2,4 0,52 190 -
Średni palnik 0,65 1,5 0,33 119 -
Mały palnik 0,50 0,9 0,27 71 -
Piekarnik 0,85 2,9 0,77 230 5
Grill 0,82 2,6 - 206 2

SERWIS USŁUG PO SPRZEDAŻY
Niniejsza kuchenka jest wykonana według
najwyższych standardów wytwórczych
z zastosowaniem przodującej technologii, co
zapewnia łatwe i bezproblemowe użytkowanie
kuchenki. W przypadku pojawienia się
jakichkolwiek odchyleń od normalnego działania,
prosimy o sprawdzenie przede wszystkim czy
uwzględnione zostały wszystkie normy
i zalecenia podane w niniejszej instrukcji.
Nieprawidłowe działanie jest zwykle wynikiem
mniejszych problemów. Jednakże, jeśli po
zajrzeniu do instrukcji i sprawdzeniu połączeń
elektrycznych nie udało się określić przyczyny
niesprawnego działania, wówczas należy
zwrócić się do ośrodka usług po sprzedaży
i podać następujące dane:
•określenie rodzaju niesprawności działania;
dokładny model i typ kuchenki;
dokładny adres miejsca zamieszkania
użytkownika;
numer telefonu z numerem kierunkowym;
numer roboczy podany na tabliczce
znamionowej, którą widać po wyjęciu
szuflady;
w kuchenkach bez szuflady tabliczka
znamionowa znajduje się z tyłu urządzenia.

Uwagi
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
$

3/
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Whirlpool ACM 531 AV instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla