ATEST ZGODNOŚCI Z NORMAMI CE
OGÓLNE OSTRZEŻENIA I ZALECENIA
PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA KUCHENKI
1.
Wszelkie materiały opakunkowe (woreczki
plastikowe, detale z tworzywa sztucznego itp.)
stanowiące potencjalne niebezpieczeństwo dla
dzieci, należy przechowywać poza zasięgiem ich
rąk.
2.
Materiały opakunkowe nadające się do powtórnego
wykorzystania są opatrzone odnośną etykietką.
3.
Należy sprawdzić czy kuchenka nie jest
uszkodzona i czy drzwiczki piekarnika zamykają się
prawidłowo.
4.
Zarówno instalacja kuchenki jak i jej podłączenie do
elektrycznej sieci zasilania powinno być wykonane
przez wykwalifikowanego fachowca
z zastosowaniem się do instrukcji wytwórcy
i zgodnie z wymogami miejscowych norm
bezpieczeństwa.
5.
Należy usunąć z piekarnika tekturowe
zabezpieczenia ochronne, plastikowe błony i wyjąć
ze środka wszystkie detale wyposażenia.
6.
Należy nagrzać piekarnik do temperatury około
200°C i pozostawić w tym stanie na godzinę. W tym
czasie rozlegnie się niemiły zapach wywołany
obecnością smarów ochronnych, jakimi są pokryte
elementy piekarnika oraz materiału
uszczelniającego. Opary te nie są niebezpieczne.
Ostrzeżenie
1.
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności
z zakresu konserwacji kuchenki nie należy
zapominać o jej wyłączeniu. Niezastosowanie się
do tego zalecenia może stać się przyczyną szkód
osobistych lub materialnych.
2.
Nie należy podnosić kuchenki za uchwyty.
3.
Podczas działania niektóre dostępne części
kuchenki nagrzewają się do wysokiej temperatury,
trzeba więc pilnować, by do kuchenki nie zbliżały się
małe dzieci.
4.
Do wyjmowania gorących garnków lub misek
z piekarnika trzeba wdziewać ochronne rękawice.
5.
Nie stawiać na kuchence przedmiotów
łatwopalnych, gdyż mogłyby podchwycić płomień
kiedy kuchenka jest włączona. Podczas działania
piekarnika ścianki wewnętrzne szuflady
z akcesoriami oraz same akcesoria metalowe
nagrzewają się. Do wyjmowania akcesoriów
powinno się wkładać rękawice ochronne. Szuflada
na akcesoria powinna być używana wyłącznie na
akcesoria dostarczone na wyposażeniu wraz
z kuchenką; nie należy w niej przechowywać
żadnych przedmiotów łatwopalnych ani pojemników
pod ciśnieniem (rozpylaczy itp. czy też wyrobów
z tworzywa sztucznego).
6.
Nie gotować potraw w nieszczelnych naczyniach,
które mogłyby przeciekać.
7.
Wytwórca nie ponosi żadnej odpowiedzialności za
szkody osobowe lub materialne powstałe
w konsekwencji nieprawidłowego użytkowania
kuchenki.
8. Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane
wyłącznie na użytek domowy do gotowania
potraw. Wszelkie inne formy zastosowania, jak
np. w celu ogrzewania pomieszczenia, są
niewłaściwe i niebezpieczne.
9.
Niniejsza kuchenka jest wyprodukowana
z materiałów nadających się do powtórnego użytku.
Likwidacja tych materiałów powinna odbywać się
według miejscowych norm określających zasady
likwidowania odpadków. Przed przekazaniem
urządzenia na likwidację należy pociąć na kawałki
kabel zasilający, by był niezdatny do użytku.
10.
Przed uniesieniem pokrywy należy usunąć
ewentualne rozlane płyny. Nie zamykać pokrywy
dopóki płaszczyzny gotowania nie ostygną.
11.
Nie należy wykładać ścianek ani dna piekarnika
folią aluminiową.
12.
Podczas pracy piekarnika wieko powinno być
otwarte.
13.
Na czas pracy piekarnika
zaleca się
usunięcie zeń
wszystkich pozostałych elementów, które do
przygotowania danej potrawy nie są potrzebne (jak
np. podstawka w postaci kraty drucianej, rynienka
ściekowa na krople czy też brytfanna).
14.
Dla uzyskania lepszych rezultatów należy
posługiwać się odpowiednim sprzętem (jak np.
garnki aluminiowe lub naczynia ze szkła
ognioodpornego).
Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane,
skonstruowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
:
• wymogami bezpieczeństwa określonymi przez
Dyrektywę EWG 73/23 dotyczącą urządzeń
działających "pod niskim napięciem";
• wymogami ochronnymi określonymi przez
Dyrektywę EWG "EMC" 89/336 zmodyfikowaną
przez klasyfikację wg Dyrektywy EWG 93/68;
• wymogami bezpieczeństwa określonymi przez
Dyrektywę EWG 90/396 dotyczącą "urządzeń
gazowych".
- Niniejsze urządzenie zalicza się do Klasy 1
ochrony przeciwko wstrząsowi
elektrycznemu.
- Niniejsze urządzenie nadaje się do
stosowania w warunkach, w których
przewiduje się styczność z artykułami
spożywczymi i jest zgodne z zaleceniami
Dyrektywy EWG 89/109.
Należy zachować niniejszą broszurkę, bo
wprzyszłości może się przydać.