AEG KS7400021M Recipe book

Typ
Recipe book
PL KSIĄŻKA KUCHARSKA –
PIEKARNIK PAROWY
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG. Zaprojektowaliśmy go z myślą o
wieloletniej bezawaryjnej pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie,
które ułatwiają życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć w zwykłych
urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku minut na lekturę w celu zapewnienia
najlepszego wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co niezbędne do
utrzymania urządzeń AEG w doskonałym stanie technicznym i wizualnym. Wśród
szerokiej gamy akcesoriów, zaprojektowanych i wyprodukowanych zgodnie z
wysokimi standardami jakości, oferujemy specjalistyczne naczynia kuchenne,
kosze na sztućce, półki na butelki oraz torby do delikatnego prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg.com/shop
2
SPIS TREŚCI
4 Przydatne rady i wskazówki
W niniejszej instrukcji użyte zostały
następujące symbole:
Ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa użytkownika oraz
prawidłowej eksploatacji urządzenia.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość
wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Spis treści
3
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Wewnętrzna strona drzwi
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw (w wybranych modelach),
informacje o funkcjach piekarnika, zalecane poziomy umieszczania potraw i temperatury
dla popularnych potraw (w wybranych modelach).
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Zależą one od
przepisu, jakości i ilości użytych składników.
Gotowanie na parze
Naczynia do gotowania na parze
Należy stosować wyłącznie żaroodporne i nierdzewne naczynia.
Dobrze do tego celu nadają się pojemniki do gotowania ze stali chromowej (dołączone w
zestawie z niektórymi modelami).
Poziomy umieszczania potraw
Prawidłowe poziomy umieszczania potraw podano w poniższej tabeli. Poziomy umie‐
szczania potraw liczy się od dołu do góry.
Informacje ogólne
Podczas pieczenia dłuższego niż 30 minut lub pieczenia większych porcji żywności, nale‐
ży dodawać wody, jeśli jest to konieczne.
Umieścić potrawę w odpowiednich naczyniach i umieścić naczynia na rusztach piekarni‐
ka. Zachować odległość między rusztami, aby para mogła dotrzeć do każdego naczynia.
Po każdym użyciu należy usunąć wodę z szuflady na wodę, węży połączeniowych i ge‐
neratora pary. Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Informacje dotyczące tabeli Gotowanie na parze
Tabele zawierają dane dotyczące typowych potraw.
Podana temperatura i czas stanowią jedynie dane referencyjne i są zależne od składu,
wielkości i ilości potrawy oraz od naczyń.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego przepisu, należy użyć podobnego przepisu.
Rozpocząć pieczenie w zimnym piekarniku, jeśli dane w tabeli nie zalecają innej proce‐
dury.
Podczas gotowania ryżu, ze względu na jego właściwości pochłaniania wody, należy sto‐
sować proporcje wody do ryżu 1,5:1 – 2:1.
Tabele gotowania na parze
OSTRZEŻENIE!
Nie otwierać drzwi urządzenia, gdy funkcja jest włączona. Występuje zagrożenie poparze‐
niem.
4 Przydatne rady i wskazówki
Ta funkcja jest przeznaczona do każdego typu żywności — świeżej i mrożonej. Tym sposo‐
bem można przyrządzać, podgrzewać, rozmrażać, parzyć lub blanszować warzywa, mięso,
ryby, makarony, ryż, kukurydzę, kaszę mannę i jajka.
Przyrządzanie menu: Jednorazowo można przygotować pełne menu. Aby uniknąć niedogo‐
towania lub rozgotowania potraw, należy wybierać potrawy o podobnym czasie gotowania.
Używać największej ilości wody podanej dla pojedynczego składnika. Umieścić potrawy na
różnych poziomach w piekarniku w odpowiednich naczyniach. Rozmieścić odpowiednio na‐
czynia, aby para mogła swobodnie cyrkulować wewnątrz.
Sterylizacja
Ta funkcja umożliwia również przeprowadzenie sterylizacji naczyń (np. butelek dla nie‐
mowląt).
Umieścić czyste naczynia na środku rusztu na pierwszym poziomie. Otwór musi być skie‐
rowany w dół pod małym kątem.
Wlać do szuflady maksymalną ilość wody i ustawić czas na 40 minut.
Warzywa
Potrawa
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu‐
tach
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Karczochy 96 800 50 - 60 1
Bakłażany 96 450 15 - 25 1
Cały kalafior 96 600 35 - 45 1
Różyczki kalafio‐
ra
96 500 25 - 30 1
Całe brokuły 96 550 30- 40 1
Różyczki broku‐
łów
96 400 20 - 25 1
Grzyby krojone 96 400 15 - 20 1
Groszek 96 450 20 - 25 1
Koper 96 600 35 - 45 1
Marchew 96 600 35 - 45 1
Paski kalarepy 96 550 30 - 40 1
Paski papryki 96 400 15 - 20 1
Krążki pora 96 500 25 - 35 1
Zielona fasolka 96 550 35 - 45 1
Liście roszpunki 96 450 20 - 25 1
Brukselka 96 550 30 - 40 1
Buraczki 96 800 + 400 70 - 90 1
Skorzonera 96 600 35 - 45 1
Seler pokrojony
w kostkę
96 500 20 - 30 1
Przydatne rady i wskazówki 5
Potrawa
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu‐
tach
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Zielone szparagi 96 500 25 - 35 1
Białe szparagi 96 600 35 - 45 1
Świeży szpinak 96 350 15 1
Nadziewane po‐
midory
96 350 15 1
Biała fasola 96 500 25 - 35 1
Kapusta włoska 96 400 20 - 25 1
Krojona cukinia 96 350 15 1
1) Podany czas ma jedynie charakter orientacyjny.
Przystawki/dodatki
Potrawa
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu‐
tach
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Knedle drożdżo‐
we
96 600 30 - 40 1
Knedle ziemnia‐
czane
96 600 35 - 45 1
Ziemniaki w mun‐
durkach, średniej
wielkości
96 750 45 - 55 1
Ryż (proporcje
woda/ryż 1,5:1)
96 600 35 - 40 1
Gotowane ziem‐
niaki, pokrojone
na ćwiartki
96 600 35 - 40 1
Knedle chlebowe 96 600 35 - 45 1
Tagliatelle, świe‐
że
96 450 20 - 25 1
Polenta (propor‐
cje płyn/polenta
3:1)
96 750 40 - 45 1
1) Podany czas ma jedynie charakter orientacyjny.
Ryby
Potrawa
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu‐
tach
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Pstrąg, ok. 250 g 85 550 30 - 40 1
Świeże krewetki 85 450 20 - 25 1
Mrożone krewetki 85 550 30 - 40 1
Łosoś, filety 85 500 25 - 35 1
6 Przydatne rady i wskazówki
Potrawa
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu‐
tach
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Pstrąg potokowy,
ok. 1000 g
85 600 40 - 45 1
Małże 96 500 20 - 30 1
Filet z flądry 80 350 15 1
1) Podany czas ma jedynie charakter orientacyjny.
Mięso
Potrawa
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu‐
tach
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Gotowana szynka
1000 g
96 800 + 150 55 - 65 1
Pierś z kurczaka
z wody
90 500 25 - 35 1
Kurczak z wody,
1000–1200 g
96 800 + 150 60 - 70 1
Górka cielęca/
schab wieprzowy
bez kości, 800–
1000 g
90 800 + 300 80 - 90 1
Peklowana i lekko
wędzona wieprzo‐
wina z wody
90 800 + 300 70- 90 1
Tafelspitz (woło‐
wina gotowana)
96 800 + 700 110 - 120 1
Chipolatas 80 400 15 - 20 1
1) Podany czas ma jedynie charakter orientacyjny.
Jaja
Potrawa
Temperatura w
ºC
Ilość wody w ml
Czas
1)
w minu‐
tach
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Jajka na miękko 96 400 10- 12 1
Jajka na półmięk‐
ko
96 450 13 - 16 1
Jajka na twardo 96 500 18 - 21 1
1) Podany czas ma jedynie charakter orientacyjny.
Tabela wody do gotowania na parze
Woda w szufladzie na wodę w ml
Czas
1)
w minutach
300 15 - 20
600 30 - 40
Przydatne rady i wskazówki 7
Woda w szufladzie na wodę w ml
Czas
1)
w minutach
800 50 - 60
1) Podany czas ma jedynie charakter orientacyjny.
Tabela Pieczenie parowe (50/50)
Rodzaj potrawy
Pieczenie parowe (50/50)
(ilość wody: około 300 ml)
Temperatura w ºC Czas w minutach
Poziom umieszczenia
potrawy
Budyń/flan w misecz‐
kach
1)
90
40 - 45 1
Jajka zapiekane
1)
90
35 - 45 1
Pasztet
1)
90 40 - 50 1
Cienkie filety rybne 85 15 - 25 1
Grube filety rybne 90 25 - 35 1
Małe ryby do 350 g 90 25 - 35 1
Całe ryby do 1000 g 90 35 - 45 1
Odgrzewanie
Kluseczki 110 20 - 30 1
Makaron 110 15 - 20 1
Ryż 110 15 - 20 1
Dania na jednym tale
rzu
110 15 - 20 1
1) Kontynuować przez kolejne pół godziny z zamkniętymi drzwiami
Tabela Pieczenie parowe (25/75)
Rodzaj potrawy
Pieczenie parowe (25/75) (ilość wody: około 300 ml)
Ilość Temperatura w ºC
Czas
1)
w minutach
Poziom umie‐
szczenia potra‐
wy
Pieczeń wieprzowa 1 kg 160 - 180 90 - 100 1
Pieczeń wołowa 1 kg 180 - 200 60 - 90 1
Pieczeń cielęca 1 kg 180 80 - 90 1
Klops surowy 0,5 kg 180 30 - 40 1
Peklowana i lekko
wędzona wieprzowi‐
na (namaczać 2
godz.)
0,6 - 1 kg 160 - 180 60 - 70 1
Kurczak 1 kg 180 - 200 50 - 60 1
8 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj potrawy
Pieczenie parowe (25/75) (ilość wody: około 300 ml)
Ilość Temperatura w ºC
Czas
1)
w minutach
Poziom umie‐
szczenia potra‐
wy
Kaczka 1,5 - 2 kg 180 70 - 90 1
Zapiekanka ziem‐
niaczana
- 160 - 170 50 - 60 1
Zapiekanka z maka‐
ronem
- 190 40 - 50 1
Lasagne - 180 45 - 55 1
Różne rodzaje chle
ba
0,5 - 1 kg 180 - 190 45 - 60 1
Bułki 40 - 60 g 180 - 210 30 - 40 2
Bułki gotowe do pie
czenia
- 200 20 - 30 2
Bagietki gotowe do
pieczenia
40 - 50 g 200 20 - 30 2
Bagietki mrożone
gotowe do pieczenia
40 - 50 g, 200 25 - 35 2
1) Podany czas ma jedynie charakter orientacyjny.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Nowy piekarnik może piec inaczej niż dotychczas używane urządzenie. Należy dostoso‐
wać używane ustawienia (temperatury, czasu pieczenia) i poziomy umieszczania potraw
do wartości podanych w tabelach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć około 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas pieczenia.
Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za pierwszym razem.
Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla danego przepisu, należy skorzystać z najbardziej
podobnego.
Czas pieczenia można wydłużyć o 10-15 minut w przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie zawsze przyrumieniają się równomiernie. W
takim przypadku nie należy zmieniać ustawienia temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
Przydatne rady i wskazówki
9
Termoobieg + para
Rodzaj potrawy Temperatura w °C Czas w minutach Poziom umieszcze
nia potrawy
Zapiekanka z makaro
nem
170 - 190 45 - 60 1
Lasagne 170-190 45 - 60 1
Zapiekanka ziemniacza‐
na
180 - 200 50 - 60 1
Dania słodkie 170 - 190 45 - 60 1
Babka lub babka droż‐
dżowa
150 - 160 50 - 70 1
Plecionka drożdżowa/
wieniec drożdżowy
160 - 180 40 - 50 1
Ciasto z kruszonką, su‐
che
150 - 160 20 - 30 2
Ciasto maślane/cukro‐
we
1)
180 - 200 20 - 30 2
Ciasteczka drożdżowe 150 - 160 20 - 40 2
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie
Wskazówki ogólne
Nowy piekarnik może piec inaczej niż dotychczas używane urządzenie. Należy przysto‐
sować używane ustawienia (temperatury, czasu pieczenia) i poziomy do wartości w tabe‐
lach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć około 10 minut przed
zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas pieczenia.
Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za pierwszym razem.
Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla danego przepisu, należy skorzystać z najbardziej
podobnego.
Czas pieczenia można wydłużyć o 10-15 minut w przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie zawsze przyrumieniają się równomiernie. W ta‐
kim przypadku nie należy zmieniać ustawienia temperatury. Różnice wyrównają się podczas
pieczenia.
10 Przydatne rady i wskazówki
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekar‐
nika
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas w minu‐
tach
Babka lub babka drożdżo‐
wa
Termoobieg 1 150 - 160 50 - 70
Babka piaskowa/keks Termoobieg 1 140 - 160 70 - 90
Biszkopt Termoobieg 1 140 - 150 35 - 50
Biszkopt Pieczenie trady‐
cyjne
1 160 35 - 50
Kruchy spód placka
1)
Termoobieg 2 170 - 180 10 - 25
Biszkoptowy spód placka Termoobieg 2 150 - 170 20 - 25
Szarlotka (2 formy o śred‐
nicy 20 cm, ustawione po
przekątnej)
Termoobieg 2 160 70 - 90
Szarlotka (2 formy o śred‐
nicy 20 cm, ustawione po
przekątnej)
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 70 - 90
Sernik, blacha
2)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 - 170 70 - 90
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Używać ociekacza do tłuszczu lub blachy do pieczenia mięsa
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu Funkcja piekar
nika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w minu‐
tach
Plecionka drożdżowa/wie‐
niec drożdżowy
Pieczenie trady‐
cyjne
1 170 - 190 30 - 40
Strucla bożonarodzeniowa
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
1 160 - 180 50 - 70
Chleb (chleb żytni)
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
1
przede wszystkim 230 20
następnie 160 - 180 30 - 60
Ptysie z kremem/eklerki
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 190 - 210 20 - 35
Rolada biszkoptowa
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 180 - 200 10 - 20
Ciasto z kruszonką, suche Termoobieg 2 150 - 160 20 - 40
Przydatne rady i wskazówki 11
Rodzaj produktu Funkcja piekar
nika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w minu‐
tach
Ciasto maślane/cukrowe
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 190 - 210 20 - 30
Placki owocowe (na cieś‐
cie drożdżowym/ukręca‐
nym)
2)
Termoobieg 2 150 - 160 35 - 55
Placki owocowe (na cieś‐
cie drożdżowym/ukręca‐
nym)
2)
Pieczenie trady‐
cyjne
170 35 - 55
Placek owocowy na kru‐
chym cieście
Termoobieg 2 160 - 170 40 - 80
Ciasta drożdżowe z deli‐
katnymi dodatkami (np.
twarogiem, kremem, słod‐
kim sosem)
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 - 180 40 - 80
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Używać ociekacza do tłuszczu lub blachy do pieczenia mięsa
Ciastka
Potrawa Funkcja piekar‐
nika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w minu‐
tach
Ciasteczka kruche Termoobieg 2 150 - 160 10 - 20
Ciasteczka maślane/palu‐
chy
Termoobieg 2 140 20 - 35
Ciasteczka maślane/palu‐
chy
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 20 - 30
Ciasteczka z ciasta bisz‐
koptowego
Termoobieg 2 150 - 160 15 - 20
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Termoobieg 80 - 100 120 - 150
Makaroniki Termoobieg 2 100 - 120 30 - 50
Ciasteczka drożdżowe Termoobieg 2 150 - 160 20 - 40
Ciasteczka z ciasta francu‐
skiego
1)
Termoobieg 2 170 - 180 20 - 30
Bułki
1)
Termoobieg 2 160 10 - 25
Bułki
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 190 - 210 10 - 25
Małe ciasteczka
1)
Termoobieg 2 160 20 - 35
12 Przydatne rady i wskazówki
Potrawa Funkcja piekar‐
nika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w minu‐
tach
Małe ciasteczka
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 170 20 - 35
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu Termoobieg
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy
Temperatura w °C Czas w minu‐
tach
Ptysie z kremem/eklerki
ciasteczka kruche
1 / 4 160 - 180 25 - 45
Babka marmurkowa 1 / 4 150 - 160 30 - 45
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu Termoobieg
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy
Temperatura w °C Czas w minu‐
tach
Ciasteczka kruche 1 / 4 150 - 160 20 - 40
Ciasteczka maślane/palu‐
chy
1 / 4 140 25 - 45
Ciasteczka z ciasta bisz‐
koptowego
1 / 4 160 - 170 25 - 40
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
1 / 4 80 - 100 130 - 170
Makaroniki 1 / 4 100 - 120 40 - 80
Ciasteczka drożdżowe 1 / 4 160 - 170 30 - 60
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest wystarcza‐
jąco przyrumieniony.
Nieprawidłowy poziom umie‐
szczenia potrawy.
Umieścić ciasto na niższym po‐
ziomie.
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie obniżyć tem‐
peraturę piekarnika.
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Zbyt krótki czas pieczenia.
Ustawić dłuższy czas piecze
nia. Czasu pieczenia nie moż‐
na skracać poprzez ustawienie
wyższej temperatury.
Przydatne rady i wskazówki 13
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Do ciasta wlano zbyt dużo wo‐
dy.
Użyć mniej płynu. Należy prze‐
strzegać czasu mieszania cias
ta, przede wszystkim w przy‐
padku używania robotów ku
chennych.
Ciasto jest zbyt suche.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie zwiększyć
temperaturę piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie skrócić czas
pieczenia.
Ciasto nierówno się przyrumie‐
nia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka, a czas pieczenia -
zbyt krótki.
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas pie‐
czenia.
Ciasto nierówno się przyrumie‐
nia.
Ciasto nie zostało równomier‐
nie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równo‐
miernie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po upły‐
wie podanego czasu pieczenia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży zwiększyć temperaturę
piekarnika.
Tabela pieczenia
Pieczenie mięsne
Do pieczenia należy stosować naczynia żaroodporne (przeczytaj instrukcje producenta).
Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio w głębokiej blasze do pieczenia lub na
ruszcie nad głęboką blachą do pieczenia (jeżeli założony).
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar‐
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę, można
piec w brytfannie bez przykrycia.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekar‐
nika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minu‐
tach
Mięso duszo‐
ne
1-1,5 kg Pieczenie trady‐
cyjne
1 230 120 - 150
Rostbef lub fi‐
let
lekko wypie‐
czone
na każdy
cm grubości
Turbo grill 1
190 - 200
1)
5–6 na cm
grubości
średnio wy‐
pieczone
na każdy
cm grubości
Turbo grill 1 180 - 190 6–8 na cm
grubości
14 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekar‐
nika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minu‐
tach
dobrze wypie‐
czone
na każdy
cm grubości
Turbo grill 1 170 - 180 8–10 na cm
grubości
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekar‐
nika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Łopatka, kar‐
czek, szynka
1-1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 90 - 120
Kotlet, żeber‐
ka
1-1,5 kg Turbo grill 1 170 - 180 60 - 90
Klops 750 g-1 kg Turbo grill 1 160 - 170 50 - 60
Golonka
(wcześniej
ugotowana)
750 g-1 kg Turbo grill 1 150 - 170 90 - 120
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekar‐
nika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Pieczeń cielę‐
ca
1 kg Turbo grill 1 160 - 180 150 - 120
Gicz cielęca 1,5-2 kg Turbo grill 1 160 - 180 120 - 150
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Pieczeń jagnię‐
ca, udziec jag‐
nięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 150 - 180 100- 120
Comber jagnię‐
cy
1-1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 40 - 60
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie
karnika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Comber z zaj‐
ąca, udziec zaj‐
ęczy
1)
do 1 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 230 30 - 40
Przydatne rady i wskazówki 15
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie
karnika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Comber z dzi‐
czyzny
1,5-2 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 210 - 220 35 - 40
Udziec z sarny 1,5-2 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 180 - 200 60 - 90
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Kurczak, młody
kurczak
po
200-250 g
Turbo grill 1 200 - 220 30 - 50
Połówki kur‐
czaka
po
400-500 g
Turbo grill 1 190 - 210 35 - 50
Kawałki drobiu 1-1,5 kg Turbo grill 1 190 - 210 50 - 70
Kaczka 1,5-2 kg Turbo grill 1 180 - 200 80 - 100
Ryba (gotowanie na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Cała ryba 1-1,5 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 210 - 220 45 - 60
Tabela wskazań czujnika temperatury wewnątrz produktu
Wołowina
Rodzaj pieczonej potrawy Temperatura wewnątrz produktu
Stek z rostbefu lub polędwicy
lekko wypieczone 45 - 50°C
średnio wypieczone 60 - 65°C
dobrze wypieczone 70 - 75°C
Wieprzowina
Rodzaj pieczonej potrawy Temperatura wewnątrz produktu
Łopatka wieprzowa, szynka, karkówka 80 - 82°C
Schab (comber), wędzona wieprzowina 75 - 80°C
Klops 75 - 80°C
16 Przydatne rady i wskazówki
Cielęcina
Rodzaj pieczonej potrawy Temperatura wewnątrz produktu
Pieczeń cielęca 75 - 80°C
Gicz cielęca 85 - 90°C
Baranina/jagnięcina
Rodzaj pieczonej potrawy Temperatura wewnątrz produktu
Udziec barani 80 - 85°C
Comber barani 80 - 85°C
Pieczeń jagnięca, udziec jagnięcy 70 - 75°C
Dziczyzna
Rodzaj pieczonej potrawy Temperatura wewnątrz produktu
Comber zajęczy 70 - 75°C
Udziec zajęczy 70 - 75°C
Zając cały 70 - 75°C
Comber z dziczyzny 70 - 75°C
Udziec z sarny/jelenia 70 - 75°C
Ryby
Rodzaj pieczonej potrawy Temperatura wewnątrz produktu
Łosoś 65 - 70°C
Pstrąg 65 - 70°C
Tabela Termoobieg (niska temp.)
Tę funkcję należy stosować do przygotowywania delikatnego, chudego mięsa lub ryb.
Piec bez przykrycia.
Zarumienić mięso na patelni na bardzo dużym ogniu.
Umieścić mięso w brytfannie lub bezpośrednio na ruszcie piekarnika. Umieścić blachę
pod rusztem w celu zebrania tłuszczu.
Tabela Termoobieg (niska temp.)
Rodzaj pieczonej potrawy Masa Temperatura (°C) Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Czas (min)
Pieczeń wołowa 1-1,5 kg 150 1 120 - 150
Filet wołowy 1 - 1,5 kg 150 1 90 - 110
Pieczeń cielęca 1-1,5 kg 150 1 120 - 150
Stek 200 - 300 g 120 1 20 - 40
Dania gotowe
Wyjąć termosondę. Umieścić produkt na talerzu.
Przydatne rady i wskazówki
17
Nie przykrywać talerzem lub miską. Może to wydłużyć czas rozmrażania.
Użyć pierwszego poziomu piekarnika. Pierwszego, licząc od dołu.
Potrawy mrożone
Dania gotowe Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas w minutach
Pizza mrożona 2 200 - 220 15 - 25
Pizza American mrożona 2 190 - 210 20 - 25
Pizza chłodna 2 210 - 230 13 - 25
Pizza Snacks mrożone 2 180 - 200 15 - 30
Frytki cienkie 2 200 - 220 20 - 30
Frytki grube 200 - 220 25 - 35
Ćwiartki/krokiety 2 220 - 230 20 - 35
Zapiekane mięso i ziem‐
niaki
2 210 - 230 20 - 30
Lasagne/Cannelloni
świeże
2 170 - 190 35 - 45
Lasagne/cannelloni
mroż.
2 160 - 180 40 - 60
Ser zapiekany w piekar‐
niku
2 170 - 190 20 - 30
Skrzydełka kurczaka 2 190 - 210 20 - 30
Tabela Gotowe mrożone dania
Rodzaj pieczonej
potrawy
Funkcje piekarnika Poziom
umieszcze‐
nia potrawy
Temperatura w °C Suszenie na czas
Mrożona pizza Tradycyjne 2 wg informacji pro
ducenta
wg informacji pro‐
ducenta
Frytki
1)
(300-600
g)
Pieczenie tradycyj‐
ne lub Turbo grill
2 200 - 220 wg informacji pro‐
ducenta
Bagietki Tradycyjne 2 wg informacji pro‐
ducenta
wg informacji pro‐
ducenta
Ciasto z owocami Tradycyjne 2 wg informacji pro‐
ducenta
wg informacji pro‐
ducenta
1) Obrócić frytki 2–3-krotnie podczas pieczenia
Pizza
Rodzaj produktu
Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas (min)
Pizza (na cienkim spo
dzie)
1)
2 200 - 230 0:15-0:20
18 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj produktu
Poziom umieszczenia
potrawy
Temperatura w °C Czas (min)
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
2)
2 180 - 200 0:20 -0:30
Tarty 1 180 - 200 0:40-0:55
Zapiekanka szpinako‐
wa
1 160 -180 0:45 -1:00
Quiche Lorraine (tarta
pikantna)
1 170 - 190 0:45 -0:55
Tarta szwajcarska 1 170 - 190 0:45 -0:55
Sernik 1 140-160 1:00-1:30
Szarlotka przykryta 1 150 - 170 0:50-1:00
Ciasto warzywne 1 160 - 180 0:50-1:00
Podpłomyk
1)
2 230 0:10 -0:20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
1)
2 160 - 180 0:45 -0:55
Flammekuchen
1)
2 230 0:12-0:20
Pierogi (rosyjska wer‐
sja calzone)
1)
2 180 - 200 0:15-0:25
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Używać ociekacza do tłuszczu lub blachy do pieczenia mięsa
Rozmrażanie
Wyjąć termosondę. Umieścić produkt na talerzu.
Nie przykrywać talerzem lub miską. Może to wydłużyć czas rozmrażania.
Użyć pierwszego poziomu piekarnika. Pierwszego, licząc od dołu.
Tabela rozmrażania
Potrawa Ilość Czas rozmra‐
żania w minu‐
tach
Czas dalsze‐
go rozmraża‐
nia w minu‐
tach
Uwagi
Kurczak 1 kg 100-140 20-30 Umieścić kurczaka na odwróconym
spodku na dużym talerzu.
Obrócić po upływie połowy czasu
Mięso 1 kg 100-140 20-30 Obrócić po upływie połowy czasu
Mięso 0,5 kg 90-120 20-30 Obrócić po upływie połowy czasu
Pstrąg 150 g 25-35 10-15 ---
Truskawki 300 g 30-40 10-20 ---
Masło 250 g 30-40 10-15 ---
Przydatne rady i wskazówki 19
Potrawa Ilość Czas rozmra‐
żania w minu‐
tach
Czas dalsze‐
go rozmraża‐
nia w minu‐
tach
Uwagi
Śmietana 2 x 200 g 80-100 10-15 Ubić śmietanę, gdy jest jeszcze lekko
zmrożona
Tort 1,4 kg 60 60 ---
Grill
Funkcji grilla należy zawsze używać przy maksymalnym ustawieniu temperatury.
UWAGA!
Podczas grillowania drzwi piekarnika powinny być zawsze zamknięte.
Korzystając z funkcji grilla należy zawsze wstępnie rozgrzewać pusty piekarnik przez 5 mi‐
nut.
Ruszt należy umieścić na poziomie zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu należy zawsze umieszczać na pierwszym poziomie.
Należy grillować tylko płaskie porcje mięsa lub ryb.
Grill
Grillowana potra‐
wa
programu
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Czas grillowania w min
1. strona 2. strona
Rostbef (średnio
wypieczony)
210-230 1 0:30-0:40 0:30-0:40
Filet wołowy 230 1 0:20-0:30 0:20-0:30
Karczek wieprzo‐
wy
210-230 1 0:30-0:40 0:30-0:40
Karczek cielęcy 210-230 1 0:30-0:40 0:30-0:40
Karczek jagnięcy 210-230 1 0:25-0:35 0:20-0:35
Cała ryba, 500–
1000 g
210-230 1 0:15-0:30 0:15-0:30
Szybki grill
Grillowana potrawa
Poziom umieszczenia
potrawy
1)
Czas grillowania (godz:min)
1. strona 2. strona
Hamburgery
2)
3 9-13 min 8-10 min
Filet wieprzowy 3 10-12 min 6-10 min
Kiełbaski 3 10-12 min 6-8 min
Steki wołowe, steki cie‐
lęce
3 7-10 min 6-8 min
Tosty
2)
4 1-3 min 1-3 min
20 Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

AEG KS7400021M Recipe book

Typ
Recipe book