Rodzaj produktu Termoobieg
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy
Temperatura w °C Czas w mi‐
nutach
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
1 / 4 80 - 100 130 - 170
Makaroniki 1 / 4 100 - 120 40 - 80
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
1 / 4 160 - 170 30 - 60
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PIECZENIA CIAST
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest odpo‐
wiednio przyrumieniony.
Wybrano nieodpowiedni po‐
ziom piekarnika.
Umieścić ciasto na niższym
poziomie piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie obniżyć tem‐
peraturę piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Zbyt krótki czas pieczenia.
Ustawić dłuższy czas piecze‐
nia. Nie można skracać czasu
pieczenia poprzez ustawienie
wyższej temperatury.
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Do ciasta wlano zbyt dużo
płynu.
Użyć mniej płynu. Należy
przestrzegać czasu mieszania
ciasta, zwłaszcza w przypad‐
ku użycia robota kuchennego.
Ciasto jest zbyt suche.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży zwiększyć temperaturę
piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży skrócić czas pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru‐
mienia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka, a czas pieczenia
zbyt krótki.
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas
pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru‐
mienia.
Ciasto nie zostało równomier‐
nie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równo‐
miernie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po
upływie podanego czasu pie‐
czenia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie zwiększyć
temperaturę piekarnika.
TABELA PIECZENIA
Pieczenie potraw mięsnych
Do pieczenia należy używać naczyń żaroodpor‐
nych (należy zapoznać się ze wskazówkami pro‐
ducenta).
• Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio
w głębokiej blasze do pieczenia lub na ruszcie
nad głęboką blachą do pieczenia (jeśli jest w
wyposażeniu).
• Chude mięsa należy piec w brytfannie pod
przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar‐
dziej soczyste.
• Wszystkie rodzaje mięs, które mają się przy‐
rumienić lub mieć chrupiącą skórkę, można
piec w brytfannie bez przykrycia.
POLSKI 5