Aeg-Electrolux B5901-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
E5901-5
Instrukcja obsługi Piekarnik
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych 3
Ogólne zasady bezpieczeństwa
3
Instalacja 3
Podłączenie do sieci elektrycznej
4
Eksploatacja 4
Konserwacja i czyszczenie 5
Oświetlenie piekarnika 6
Serwis 6
Utylizacja starego urządzenia 6
Opis urządzenia 6
Widok urządzenia 6
Akcesoria piekarnika 7
Codzienna eksploatacja 7
Czyszczenie wstępne 7
Ustawianie aktualnej godziny 7
Włączanie piekarnika 8
Zmiana temperatury piekarnika 8
Sprawdzanie temperatury 8
Wyłączanie piekarnika 8
Wentylator chłodzący 9
Wskaźnik nagrzewania 9
Wskaźnik ciepła resztkowego 9
Szybkie nagrzewanie 9
Funkcje piekarnika 9
Wkładanie akcesoriów piekarnika
10
Funkcje zegara 11
Ustawianie funkcji zegara 11
Pozostałe funkcje 12
Blokada włączenia 12
Samoczynne wyłączenie piekarnika
12
Blokada drzwi 13
Zsynchronizowane prowadnice
teleskopowe 13
Przydatne rady i wskazówki 14
Wewnętrzna strona drzwi 15
Pieczenie ciasta 15
Pieczenie mięsa 21
Grillowanie 24
Pasteryzowanie 25
Suszenie 26
Rozmrażanie 27
Konserwacja i czyszczenie 27
Sufit piekarnika 28
Prowadnice blach 28
Oświetlenie piekarnika 29
Drzwi piekarnika i szyby 29
Co zrobić, gdy… 31
Ochrona środowiska 32
Może ulec zmianie bez powiadomienia
2
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia należy uważnie przeczytać tę in‐
strukcję obsługi:
Ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia
Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku
jego sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane nie‐
prawidłową instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
Urządzenia nie powinny używać osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdol‐
nościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych, a także nieposiada‐
jące doświadczenia i wiedzy niezbędnej do jego obsługi. Osoby te mogą
obsługiwać urządzenie wyłącznie pod nadzorem lub po odpowiednim poin‐
struowaniu przez osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Ist‐
nieje ryzyko uduszenia lub odniesienia obrażeń.
Gdy drzwi urządzenia są otwarte lub urządzenie pracuje, dzieci i zwierzęta
domowe muszą znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia. Ist‐
nieje ryzyko doznania obrażeń lub trwałego kalectwa.
Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przy‐
cisków, należy jej używać. Opcje te zapobiegają przypadkowemu urucho‐
mieniu urządzenia przez dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odnie‐
sienia obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalacji i podłączenia urządzenia może dokonać tylko uprawniony elektryk.
Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym. Pozwoli
to uniknąć ryzyka poważnego uszkodzenia urządzenia lub obrażeń ciała.
Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie trans‐
portu. Nie podłączać uszkodzonego urządzenia do źródła zasilania. W razie
potrzeby skontaktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy usunąć z urządzenia cały ma‐
teriał opakowaniowy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Mo‐
że to spowodować unieważnienie gwarancji.
Należy w pełni przestrzegać przepisów prawnych, rozporządzeń, dyrektyw
oraz norm obowiązujących w kraju użytkowania urządzenia (zasady i prze‐
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
pisy dotyczące bezpieczeństwa, recyklingu, bezpieczeństwa instalacji elek‐
trycznych i/lub gazowych itp.)!
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła za‐
silania.
Urządzenie jest ciężkie. Podczas jego przesuwania należy zachować os‐
trożność. Zawsze należy używać rękawic ochronnych. Nigdy nie należy
ciągnąć urządzenia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastosować rozłącznik, umożliwiający od‐
cięcie wszystkich faz od zasilania, o rozwarciu styków wynoszącym mini‐
mum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich urządzeń odcinających
zasilanie, takich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego - wyjmowane z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe
(RCD) i styczniki.
Należy zadbać o zainstalowanie urządzenia w meblach spełniających od‐
powiednie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
Urządzenie nie nadaje się do posadowienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzewcze przeznaczone do zabudowy są wyposażone w
specjalne systemy połączeniowe. Ze względów bezpieczeństwa można je
łączyć tylko z urządzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Urządzenie musi być uziemione.
Upewnić się, że parametry elektryczne podane na tabliczce znamionowej
są zgodne z parametrami domowej instalacji elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce zna‐
mionowej.
Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z
uziemieniem.
Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych do gniazd sieciowych należy
zwrócić uwagę, aby ich przewody nie stykały się ani znajdowały w pobliżu
gorących drzwi urządzenia.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje niebezpie‐
czeństwo pożaru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Skon
taktować się z punktem serwisowym.
Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli
ma zastosowanie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
Należy zadbać o to, aby po zainstalowaniu urządzenia wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Należy
zawsze ciągnąć za wtyczkę sieciową – jeśli dotyczy.
Eksploatacja
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku w gospodarstwie domo‐
wym. Nie należy używać tego urządzenia do celów komercyjnych lub prze
mysłowych.
4
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli
to uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przecho‐
wywania.
Nie umieszczać łatwopalnych produktów lub przedmiotów nasączonych łat
wopalnymi produktami (wykonanych z tworzywa sztucznego lub aluminium)
w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu. Istnieje niebezpieczeństwo wybu‐
chu lub pożaru.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia silnie się nagrzewa. Istnieje niebezpie‐
czeństwo poparzenia. Do wkładania lub wyjmowania akcesoriów lub naczyń
należy stosować rękawice.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie
jak najdalej od urządzenia. Z urządzenia może wydobywać się gorąca para.
Istnieje ryzyko poparzenia skóry.
Aby nie dopuścić do uszkodzenia lub odbarwienia emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
Odbarwienie emalii nie wpływa na pracę urządzenia.
Nie wolno korzystać z urządzenia, jeśli ma ono kontakt z wodą. Nie wolno
obsługiwać urządzenia mokrymi rękoma.
Nie wolno naciskać lub obciążać otwartych drzwi urządzenia.
Zawsze należy zamykać drzwi urządzenia, nawet podczas grillowania.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłą‐
czyć je od źródła zasilania.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest
zimne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w drzwiach
urządzenia.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub
resztek potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w do‐
brym stanie.
Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urzą
dzenie wyłącznie wodą z mydłem. Nie używać produktów łatwopalnych i
mogących spowodować korozję.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnie‐
niowych, ostrych przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani od‐
plamiaczy.
Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika ściernymi środkami czyszczącymi
ani metalowymi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia ża‐
roodpornej powierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Ko‐
nieczna jest ich wymiana. Należy skontaktować się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest).
Oświetlenie piekarnika
Przed wymianą żarówki piekarnika należy odłączyć urządzenie od źródła
zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prądem!
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko upraw‐
niony pracownik serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punk‐
tem serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzeń:
Odłączyć urządzenia od źródła zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega to zatrzaśnięciu się wewnątrz
urządzenia dziecka lub małego zwierzęcia. Istnieje ryzyko uduszenia.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
11
12
2 63 4
7
8
9
10
1
5
1 Panel sterowania
2 Wskaźnik zasilania
3 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6
Opis urządzenia
4 Wyświetlacz
5 Pokrętło regulacji + / -
6 Wskaźnik temperatury
7 Grzałka
8 Oświetlenie piekarnika
9 Wentylator
10 Dolna grzałka
11 Prowadnice blach piekarnika, wyjmowane
12 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
Zsynchronizowane prowadnice półek
Zaciski mocujące z poprzeczką łączącą. W celu łatwiejszego wysuwania te‐
leskopowych prowadnic blach.
Codzienna eksploatacja
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa tylko po ustawieniu godziny.
Codzienna eksploatacja
7
1. Naciskać przycisk wyboru (patrz
rozdział "Funkcje zegara") dopóki
nie zacznie migać kontrolka "Aktu‐
alna godzina"
.
2. Ustawić czas za pomocą pokrętła + /
-.
Po upływie ok. 5 sekund kontrolka
przestanie migać i na wyświetlaczu
pojawi się aktualna godzina. Urzą‐
dzenie jest teraz gotowe do pracy.
W celu zmiany czasu, nie wolno jednocześnie ustawiać funkcji zegara (Minut‐
nika, Czasu trwania lub Czasu zakończenia) lub funkcji piekarnika. Należy
sprawdzić, czy nie zostało włączone zabezpieczenie przed uruchomieniem
przez dzieci.
W celu korzystania z piekarnika należy wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło
wysunie się.
Włączanie piekarnika
Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika na żądaną funkcję. Zaświeci się
wskaźnik zasilania. Wskaźnik temperatury wskazuje temperaturę proponowa‐
ną przez urządzenie dla wybranej funkcji piekarnika. Piekarnik zaczyna się
nagrzewać. Po osiągnięciu żądanej temperatury rozlegnie się sygnał dźwię‐
kowy.
Zmiana temperatury piekarnika
Zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę za pomocą pokrętła + / -. Wartość tem‐
peratury można zmieniać stopniowo co 5 °C.
Sprawdzanie temperatury
Jednocześnie nacisnąć przycisk szybkiego nagrzewania oraz przycisk wyboru
(patrz sekcja „Funkcja zegara”). Wskaźnik temperatury wskazuje aktualną
temperaturę piekarnika.
Wyłączanie piekarnika
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
w położenie "WYŁ.".
8
Codzienna eksploatacja
Wentylator chłodzący
Wentylator włącza się automatycznie podczas pracy urządzenia. Po wyłącze‐
niu urządzenia, wentylator chłodzący nadal działa do czasu schłodzenia urzą‐
dzenia.
Wskaźnik nagrzewania
Po włączeniu funkcji piekarnika, paski na wyświetlaczu pojawiają się kolejno,
sygnalizując wzrost temperatury piekarnika.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Po wyłączeniu piekarnika, paski na wyświetlaczu sygnalizują utrzymujące się
rozgrzanie wnętrza urządzenia (ciepło resztkowe.
Szybkie nagrzewanie
Funkcja "Szybkie nagrzewanie" umożliwia skrócenie czasu wstępnego na‐
grzewania.
Nie wkładać potraw do piekarnika, dopóki szybkie nagrzewanie nie zostanie
zakończone i dopóki nie zostanie włączona żądana funkcja.
1. Wybrać funkcję piekarnika.
2. Nacisnąć przycisk "Szybkie nagrzewanie". Zaświecą się paski obok sym‐
bolu
.
Gdy paski migają jeden po drugim, oznacza to, że funkcja "Szybkie na‐
grzewanie" jest włączona.
Po zakończeniu szybkiego nagrzewania:
zapalają się paski wskaźnika nagrzewania,
gasną paski obok symbolu
,
słychać sygnał dźwiękowy.
Piekarnik nadal się nagrzewa zgodnie z ustawioną funkcją i temperaturą.
Teraz można do piekarnika włożyć potrawę.
Funkcja szybkiego rozgrzewania jest dostępna z następującymi funkcjami pie‐
karnika: Termoobieg
, Pizza , Grzanie Góra+Dół oraz Turbo Grill .
Funkcje piekarnika
Piekarnik posiada następujące funkcje:
Funkcja piekarnika Zastosowanie
TERMOOBIEG
Pieczenie potraw na maksymalnie
trzech poziomach piekarnika jedno‐
cześnie. Ustawić temperaturę piekar‐
nika o 20-40°C niższą od temperatury
używanej podczas pieczenia tradycyj‐
nego.
Codzienna eksploatacja
9
Funkcja piekarnika Zastosowanie
PIZZA
Do pieczenia na jednym poziomie dań
wymagających intensywnego przyru‐
mienienia i kruchego spodu.
Ustawić temperaturę piekarnika o
20-40°C niższą od temperatury uży‐
wanej podczas pieczenia tradycyjne‐
go.
GRZANIE GÓRA+DÓŁ
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jed‐
nym poziomie.
TURBO GRILL
Do pieczenia większych kawałków
mięsa lub drobiu na jednym poziomie.
Również do zapiekania i przyrumie‐
niania.
DUŻY GRILL
Do grillowania większej ilości potraw
płaskich i do opiekania pieczywa.
GRILL
Grillowanie potraw płaskich na środku
grilla i opiekanie pieczywa.
ROZMRAŻANIE
Do rozmrażania potraw mrożonych.
DOLNA GRZAŁKA
Pieczenie ciast z kruchym spodem.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Umieścić płytką lub głęboką blachę do pie‐
czenia na prowadnicach teleskopowych.
W otwory na krawędziach blachy wpaso‐
wać kołki ustalające prowadnic teleskopo‐
wych.
Umieścić ruszt piekarnika na prowadni‐
cach teleskopowych, tak aby nóżki były
skierowane w dół.
Wysoka krawędź wokół rusztu stanowi do‐
datkowe zabezpieczenie zapobiegające
ześlizgiwaniu się naczyń.
10
Codzienna eksploatacja
Wkładanie rusztu piekarnika razem z głę‐
boką blachą do pieczenia
Umieścić ruszt piekarnika na głębokiej bla‐
sze do pieczenia. Umieścić ruszt piekarni‐
ka razem z głęboką blachą do pieczenia na
prowadnicach teleskopowych. W otwory
na krawędziach blachy wpasować kołki us‐
talające prowadnic teleskopowych.
Funkcje zegara
1 2
4
3
56
1 Wyświetlacz temperatury / czasu
2 Wskaźnik rozgrzania
3 Wskaźniki funkcji zegara
4 Przycisk wyboru
5 Zmiana wyświetlacza
6 Przycisk "Szybkie nagrzewanie"
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2. Czas dla Minutnika
, Czasu trwania lub Czasu zakończenia us‐
tawia się za pomocą pokrętła + / -. Zaświeci się wskaźnik odpowiedniej
funkcji.
Po upływie ustawionego czasu odpowiedni wskaźnik zacznie migać, na
wyświetlaczu pojawi się "0.00" i rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
3. Aby wyłączyć ten sygnał oraz zatrzymać miganie:
- w przypadku ustawienia Minutnika - nacisnąć przycisk
- w przypadku ustawienia Czasu trwania i Czasu zakończenia - ustawić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika w położeniu "Wył.".
Codzienna eksploatacja
11
W przypadku ustawienia funkcji Minutnik, sygnał dźwiękowy jest również emi‐
towany po upływie 90% ustawionego czasu.
W przypadku ustawienia funkcji Czas trwania i Czas zakończenia pie
karnik wyłączy się automatycznie.
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna
godzina
Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i
sprawdzania aktualnej godziny.
Wyłącznik
czasowy
Służy do odliczania ustawionego czasu. Po upłynięciu usta‐
wionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy. Funkcja nie
ma wpływu na działanie piekarnika.
Czas Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas za‐
kończenia
pieczenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje Czas trwania i Czas zakończenia mogą być włączone jedno‐
cześnie, jeśli piekarnik ma zostać automatycznie włączony lub wyłączony w
późniejszym czasie. Najpierw należy ustawić Czas trwania
, a następnie
Czas zakończenia
.
Pozostałe funkcje
Blokada włączenia
Gdy blokada włączenia jest włączona, nie ma można uruchomić urządzenia.
Zabezpieczenie to uniemożliwia przypadkowe włączenie urządzenia przez
dzieci.
Nie ustawiać funkcji piekarnika.
Włączanie blokady włączenia:
1. Obrócić pokrętło regulacji + / - w lewo i przytrzymać je.
2. Wciskać przycisk wyboru dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się komunikat
"SAFE".
Blokada włączenia została włączona.
Powtórzyć tę samą procedurę, aby wyłączyć blokadę włączenia.
Samoczynne wyłączenie piekarnika
Urządzenie wyłącza się po upływie określonego czasu:
jeżeli urządzenie nie zostanie wyłączone.
jeżeli użytkownik nie zmieni temperatury piekarnika.
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia piekarnika
30–120°C 12,5 godz.
120–200°C 8,5 godz.
200–250°C 5,5 godz.
12
Codzienna eksploatacja
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia piekarnika
250–maks.°C 3,0 godz.
Po samoczynnym wyłączeniu należy całkowicie wyłączyć piekarnik. Następnie
można ponownie go włączyć.
Samoczynne wyłączenie nie działa w przypadku ustawienia funkcji Czas trwa‐
nia lub Czas zakończenia.
Blokada drzwi
W chwili dostarczenia urządzenia blokada drzwi jest wyłączona.
Włączanie blokady drzwi: Pociągnąć blo‐
kadę drzwi do siebie, aż zablokuje się w
miejscu.
Wyłączanie blokady drzwi: Pchnąć bloka‐
dę drzwi z powrotem w stronę panelu.
Otwieranie drzwi urządzenia:
1. Nacisnąć i przytrzymać blokadę
drzwi.
2. Otworzyć drzwi.
Nie naciskać blokady drzwi podczas
zamykania drzwi urządzenia!
Wyłączenie urządzenia nie wyłącza
mechanicznej blokady drzwi.
Zsynchronizowane prowadnice teleskopowe
W celu łatwiejszego wyjmowania teleskopowych prowadnic blach należy za‐
łożyć elementy synchronizujące.
UWAGA!
Aby zaczepić zaciski mocujące, wsporniki poprzeczki łączącej muszą być
skierowane do tyłu.
Codzienna eksploatacja
13
1. Zamontować zaciski mocujące na
teleskopowych prowadnicach
blach. Górne rowki zacisków muszą
być prawidłowo zamontowane na
tylnych ogranicznikach prowadnic.
2. Mocno wepchnąć zaciski mocujące.
3. Zamocować poprzeczkę łączącą w
tylnych wspornikach zacisków mo‐
cujących na teleskopowych pro‐
wadnicach blach (1).
4. Obrócić równocześnie końce po‐
przeczki łączącej do góry, aby je za‐
blokować w zaciskach mocujących
(2).
5. Aby wyjąć zsynchronizowane pro‐
wadnice teleskopowe, należy wyko‐
nać te same czynności w odwrotnej
kolejności.
Przydatne rady i wskazówki
Informacja na temat akrylamidów
Zgodnie ze stanem najnowszej wiedzy naukowej przyrumienianie potraw
(zwłaszcza zawierających skrobię) powoduje powstawanie szkodliwych dla
zdrowia akrylamidów. Z tego powodu zaleca się zawsze gotowanie i smażenie
potraw w jak najniższych temperaturach oraz unikanie ich nadmiernego przy‐
rumieniania.
1
2
1
2
14
Przydatne rady i wskazówki
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
informacje dotyczące poszczególnych funkcji piekarnika, zalecanych pozio‐
mów oraz temperatur dla najbardziej popularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji.
Zależą one od przepisu, jakości i ilości stosowanych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotych‐
czas. Z tego powodu zaleca się dostosowanie ustawień (temperatura, czas
pieczenia) i poziomów pieczenia zgodnie z wartościami podanymi w tabe‐
lach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, piekarnik można wyłączok. 10
minut przed upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na wykorzystanie ciep‐
ła resztkowego.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego przepisu należy kierować się
wskazówkami dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia może się wydłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych poziomach mogą początkowo
przyrumieniać się w różnym tempie. W takim przypadku nie należy zmieniać
ustawienia temperatury. Różnice wyrównują wraz z przebiegiem procesu
pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco
przyrumieniony
Umieszczenie na nie‐
właściwym poziomie
piekarnika
Umieścić ciasto na niższym pozio‐
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt krótki czas piecze‐
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Przydatne rady i wskazówki
15
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieś‐
cie
Dodawać mniej płynu. Należy
sprawdzić czas mieszania, szcze‐
gólnie w przypadku stosowania mik‐
sera
Ciasto jest zbyt su‐
che
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w pie‐
karniku
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt długi czas piecze‐
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuż‐
szy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Ciasto nie jest równo‐
miernie rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na
blasze do pieczenia
Ciasto nie wypieka
się w ciągu usta‐
wionego czasu pie‐
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
pieczenia
Pieczenia na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
TERMOO‐
BIEG
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/
Keks
TERMOO‐
BIEG
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy TERMOO‐
BIEG
1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód plac‐
ka
1)
TERMOO‐
BIEG
3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
TERMOO‐
BIEG
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
TERMOO‐
BIEG
1 160 1:10 - 1:30
16
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180 1:10 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżo‐
wy/wieniec droż‐
dżowy
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1
- najpierw
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkopto‐
wa
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszon
ką, suche
TERMOO‐
BIEG
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
TERMOO‐
BIEG
3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy
na kruchym cieście
TERMOO‐
BIEG
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twaro
giem, kremem,
słodkim sosem)
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Przydatne rady i wskazówki
17
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Przaśny chleb TERMOO‐
BIEG
1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie – ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche TERMOO‐
BIEG
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wycis‐
kane
TERMOO‐
BIEG
3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wycis‐
kane
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
TERMOO‐
BIEG
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
TERMOO‐
BIEG
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki TERMOO‐
BIEG
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka droż‐
dżowe
TERMOO‐
BIEG
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
TERMOO‐
BIEG
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
TERMOO‐
BIEG
3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
TERMOO‐
BIEG
3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na
blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Ptysie z kremem/ek‐
lerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
18
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Strucla sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/
ciastka/bułeczki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wyciska‐
ne
1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka drożdżo‐
we
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela pieczenia z nawiewem powietrza
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi‐
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Rodzaj wypieku Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (minuty)
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą iloś‐
cią dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze
szpinaku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Przydatne rady i wskazówki
19
Rodzaj wypieku Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (minuty)
Ciasto z jabłkami,
przykryte
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka wa‐
rzywna
1 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z cias‐
ta francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(potrawa z Alzacji
podobna do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa Funkcja piekarnika Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Temperatu‐
ra w °C
Czas (godz. :
min.
Zapiekanka maka‐
ronowa
GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180-200 0:45-1:00
Lazania GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa‐
rzywna
1)
TURBO GRILL 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypane
serem
1)
TURBO GRILL 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami GRZANIE GÓ‐
RA+DÓŁ
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzy‐
wa
TURBO GRILL 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
20
Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux B5901-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi