Ritter EBT Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Einbaubrottopf EBT
de
Wissenswertes zum ritter
Einbaubrottopf und Einbauanleitung
en
Everything you need to know about
the ritter built-in bread bin and
installation instructions
cs
Informace k vestavnému chlebníku
ritter a návod k vestavbě
hu
Fontos információk a ritter beépíthető
kenyértartóról és beépítési útmutató
pl
Co warto wiedzieć o chlebaku do
zabudowy ritter oraz instrukcja
montażu
ru
Встраиваемая хлебница.
Необходимая информация для
встраиваемой хлебницы ritter и
Руководство по монтажу
de
Wissenswertes zum ritter Einbaubrottopf und
Einbauanleitung
2
en
Everything you need to know about the ritter
built-in bread bin and installation instructions
6
cs
Informace k vestavnému chlebníku ritter

10
hu

kenyértartóról és beépítési útmutató
14
pl


18
ru



22
Każdy z nas, statystycznie rzecz
biorąc, zjada dziennie cztery do
sześciu kromek chleba. Z grubsza
licząc około ćwierć kilograma dzie-
nnie.
To dobrze, bo w chlebie, szczegól-
nie tym z mąki śrutowej lub
z pełnego ziarna, znajduje się
w skoncentrowanej postaci wiele
z tych substancji, których człowiek
potrzebuje do życia. Zarodek,
łupina nasienna i okrywa nieobra-
nego ziarna zbożowego zawierają
ważne dla życia witaminy, substan-
cje mineralne i błonnik.
Czas przechowywania chleba zależy
od jego rodzaju, ale przede wszy-
stkim od sposobu przechowywania.
Pleśń jest najzagorzalszym wro-
giem chleba. Pleśń kwitnie przede
wszystkim w cieple. Całe bochenki
chleba, przechowywane w chlebaku
zgodnie z zamieszczoną poniżej
instrukcją użytkowania, rzadko kiedy
pleśnieją. Całe bochenki nie są też
z tego powodu konserwowane kwa-
sem sorbinowym.
Nie dotyczy to już pokrojonych
i sprzedawanych w opakowaniu
chlebów. W ich przypadku brakuje
skórki chroniącej bochenek wokoło.
Pokrojone kromki chleba tworzą
dużą powierzchnię, którą atakują
grzyby pleśni.
W kamionkowym chlebaku do
zabudowy rmy ritter chleb jest
przechowywany zdrowo oraz
w prawidłowych warunkach
biologicznych. Chleb w
kamionkowym chlebaku rmy
ritter przechodzi naturalny proces
starzenia, a właściwe chlebowi
substancje aromatyczne swobodnie
się rozwijają. Chlebak rmy ritter
to naturalne miejsce dla chleba.
W nim nawet po upływie kilku dni
chleb pozostaje zdrowy, pyszny,
odżywczy i lekkostrawny.
Wydzielająca się ze świeżego
chleba wilgoć jest wchłaniana przez
pokrywę chlebaka i w zależności
od potrzeb ponownie przyswa-
jana przez chleb. Z tego powodu
dolna część pokrywy jest poro-
wata. Działa jak gąbka. Strona
zewnętrzna jest glazurowana
zgodnie z wymogami dotyczącymi
środków spożywczych, podob-
nie jak chlebak. Zgromadzona
w pokrywie wilgoć nie wyparowuje.
Naturalna wilgoć zawarta w chlebie
utrzymuje się dłuższy czas i chleb
nie wysycha przed czasem.
Chleb, jako naturalny środek
spożywczy, do procesu starzenia
się potrzebuje tlenu. Boczne otwory
wentylacyjne, które jednocześnie
służą do podtrzymania chlebaka,


RITTER
18
Polski
zapewniają niezbędną cyrkulację
powietrza i chleb nie kiśnie.
Kamionka jest znana z swych
właściwości izolacyjnych względem
zmieniających się temperatur. Chle-
bak kamionkowy rmy ritter utrzy-
muje temperaturę chleba dłuższy
czas na stałym poziomie. Jest to
istotne dla prawidłowego biologi-
cznie przechowywania, ponieważ
chleb wymaga temperatury na
stałym poziomie.

Ciepły chleb przed przechowywa-
niem musi zostać dobrze wystu-
dzony.
Proszę regularnie usuwać stare
okruszki chleba oraz czyścić chle-
bak wilgotną ściereczką.
Od czasu do czasu proszę
przecierać chlebak wodą z rozt-
worem octu, zapobiega to dodat-
kowo powstawaniu pleśni.
Chleb proszę przechowywać bez
opakowana.


Jeśli chlebak jest nowy lub nie
był przez dłuższy czas używany,
możliwe jest, że pokrywa chle-
baka nie zmagazynowała jeszcze
wystarczającej ilości wilgoci.
Wtedy najlepiej na noc wstawić
do chlebaka miseczkę z wodą.
Pokrywa wchłonie konieczną
wilgoć, którą potem odda chle-
bowi.

Może się tak dziać, jeśli wilgotność
jest zbyt duża lub wymiana powie-
trza następuje zbyt wolno.
Proszę wyczyścić chlebak wodą
z roztworem octu i wstawić go
potem na około jedną godzinę do
piekarnika rozgrzanego do tempe-
ratury ok. 250 stopni.
W ten sposób grzyby pleśni
zostaną zabite.
Uwaga!
Chlebak wstawiać do zimnego
piekarnika i wyciągać dopiero po
wystygnięciu!
Jeżeli pleśń pojawi się w pokrywie,
proszę skontaktować się z ser-
wisem klientów rmy ritter.
I jeszcze drobna rada:
Produkty z białego pieczywa
w chlebaku ceramicznym miękną,
ale po krótkim zapieczeniu w pie-
karniku robią się chrupiące jak
świeżo upieczone.
19
20

Rysunek A:
 Nazwa 
1 Chlebak 1x
2 Pokrywa chlebaka 1x
3 Rura nośna 1x
4 Śruba montażowa, wstępnie
zamontowana
2x
5 Śruba montażowa, wstępnie
zamontowana
4x
6 Prowadnica pokrywy, wstępnie
zamontowana
2x
7 Rozetka wentylacyjna 1x
8 Kątownik stabilizujący 6x
9 Podkładka 12x
10 boczny kątownik mocujący
(podpora rury nośnej)
2x
11 Trzpień pokrywy 1x
12 Śruba montażowa
ASPA Pan Head 3,5 x 17
(bez podkładek)
ASPA Pan Head 3,5 x 25
(dla jednej podkładki)
ASPA Pan Head 3,5 x 30
(dla dwóch podkładek)
9x
9x
9x
13 Śruba montażowa 4x13 2x
14 Śruba montażowa 6x13,5 1x
15 Podkładka podatna płatkowa 3x
- Szablon do wiercenia 2x
PRZYGOTOWANIE
Proszę wymontować wszystkie szuady,
które znajdują się ponad szuadą
przewidzianą na chlebak.
-

Rysunek B:
Przy użyciu kątownika proszę zaznaczyć
linię odniesienia po prawej stronie na
dnie szuady w odległości 43 mm od
wewnętrznej strony korpusu.
Rysunek C:
Proszę przyłożyć szablon do wiercenia
jego dolną stroną do przedniej części
szuady tak, by prawą stroną stykał się
z linią odniesienia.
Proszę wywiercić otwory dla zamocowa-
nia kątownika stabilizującego (8).
Proszę wymierzyć maksymalną wysokość
prowadnic.
Jeżeli wysokość przekracza 150 mm, pod
kątowniki stabilizujące należy podłożyć
jedną podkładkę (9), jeżeli przekracza
ona 158 mm, dwie podkładki.
Proszę zamocować oba prawe kątowniki
stabilizujące oraz przedni kątownik sta-
bilizujący każdorazowo dwoma śrubami
montażowymi (12).
Oba lewe kątowniki stabilizujące oraz
tylny kątownik stabilizujący proszę zamo-
cować jedną śrubą montażową (12) oraz
podkładką podatną płatkową (15).
Proszę jeszcze nie dokręcać śrub na
stałe, tak aby można było ustawić kątow-
niki stabilizujące w odpowiedniej pozycji.
Proszę włożyć chlebak w kątowniki stabi-
lizujące:
Napis "ritter" jest widoczny od przodu.
Chlebak opiera się na prawych kątow-
nikach stabilizujących i na przednim
kątowniku stabilizującym.

Polski
21
Proszę tak wypozycjonować regulowane
kątowniki stabilizujące po lewej stronie
i z tyłu, aby chlebak dało się łatwo wycią-
gać i wkładać, ale w miarę możliwości
bez zachowania luzu.
Proszę przykręcić kątowniki stabilizujące
po lewej stronie oraz z kątownik stabilizu-
jący z tyłu.

Proszę umieścić chlebak (1) w szuadzie
(włożonej do mebla).
W razie konieczności proszę skrócić
rurę nośną (3) do właściwej długości
(wewnętrzna szerokość korpusu minus
8 mm).
W razie potrzeby proszę włożyć rurę
nośną do prowadnic pokrywy (6).
Proszę ustawić rurę nośną równolegle do
pokrywy (2) w odległości 16 mm (rysu-
nek D).
Proszę nałożyć pokrywę na chlebak:
Napis "ritter" jest widoczny od przodu.
Pokrywa przylega do przedniej części
szuady.
Rysunek D:
Proszę tak mocno wysunąć szuadę, aby
rura nośna przylegała do przedniej ściany
korpusu.
Proszę zaznaczyć górną część rury noś-
nej na lewej i prawej stronie wewnętrznej
korpusu.
Proszę wyjąć pokrywę i chlebak.
Proszę wyjąć szuadę.
Rysunek E:
Przy pomocy szablonu do wiercenia
i punktaka proszę na wewnętrznej stronie
korpusu zaznaczyć:
otwory na prawy kątownik mocu-
jący (10)
otwory trzpienia pokrywy (11)
Rysunek F:
Przy pomocy szablonu do wiercenia
i punktaka zaznaczyć na lewej wewnętrz-
nej stronie korpusu otwory dla lewego
kątownika mocującego (10).
Wywiercić zaznaczone otwory
(Ø4,5 mm x 10 mm).

Wywiercić otwór pod rozetkę wentyla-
cyjną (7) (Ø44 mm):
w tylnej części korpusu
w połowie wysokości chlebaka
Zamontować rozetkę wentylacyjną.

Włożyć kątowniki mocujące (10)
w wywiercone otwory i przymocować je
śrubami montażowymi (13).
Włożyć pokrywę (2) z rurą nośną (3)
w kątowniki mocujące.
Zamontować pokrywę (11) przy pomocy
śruby montażowej (14).
Włożyć szuadę.
Włożyć chlebak do szuady.
Sprawdzić pozycję pokrywy:
Pokrywa z przodu szczelnie przylega
do chlebaka.
Pokrywa nie powinna podczas wysu-
wania szuady ocierać się bokami
o chlebak.
W razie potrzeby proszę wyregulować
pozycję prowadnic pokrywy (6).
Dokręcić wszystkie śruby.
Polski
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30

Ritter EBT Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi