51
Rozłożyć ilustracje znajdujące się
za przednią oraz tylną okładką
instrukcji.
Przed uruchomieniem urządze-
nia należy dokładnie przeczytać
instrukcję obsługi. Zachować
instrukcję obsługi i w przypadku
przekazania urządzenia następ-
nemu użytkownikowi przekazać
ją wraz z urządzeniem.
PRZEZNACZENIE
Krajalnica wielofunkcyjna prze-
znaczona jest do krojenia pro-
duktów spożywczych używanych
w gospodarstwie domowym.
Użycie niezgodne z przeznacze-
niem lub niewłaściwa obsługa
mogą spowodować poważne
skaleczenia ciała lub uszkodze-
nie urządzenia. W konsekwencji
wygasają wszelkie prawa z tytułu
gwarancji i rękojmi.
URUCHOMIENIE
Przygotowanie
Przed pierwszym uruchomie-
niem urządzenia należy zlecić
specjaliście zamontowanie go
w odpowiedniej szuadzie.
Przed kontaktem urządzenia
z artykułami spożywczymi należy
je oczyścić (patrz: CZYSZCZE-
NIE).
• Wysunąć szuadę z krajalnicą
wielofunkcyjną do oporu.
Podnieść urządzenie na płycie
oporowej (3) i przechylić ją w taki
sposób, aby znalazła się w poło-
żeniu pionowym i aby rozległo się
wyraźne zatrzaśnięcie. Tacka na
pokrojone produkty (5) rozkłada
się automatycznie i ustawia
w pozycji roboczej.
Wypust osłony na palce (9)
umieścić w szczelinie prowadnicy
produktów (11).
• Przycisnąć osłonę na palce do
płyty oporowej (3), tak aby sły-
chać było wyraźne zatrzaśnięcie.
Nasunąć popychacz małych
produktów (10) na osłonę na
palce.
W przypadku rozłożonej krajalni-
cy urządzenie nie powinno prze-
suwać się w kierunku wzdłużnym,
tzn. śruba regulacyjna (12)
powinna przylegać bez luzów do
przedniej krawędzi płyty roboczej.
Jeśli tak nie jest, to należy samo-
dzielnie wyregulować urządzenie:
• Ustawić urządzenie w sposób
opisany wyżej.
Kręcić śrubą regulacyjną, tak
aby zaczęła lekko przylegać do
przedniej krawędzi płyty roboczej
(nie blokować!).
• Sprawdzić ustawienie, kilka-
krotnie składając i rozkładając
urządzenie.
KROJENIE
Pokrętłem regulacji grubości
krojenia (4) nastawić żądaną
grubość krojenia.
Wskazówka:
Skala ustawienia grubości
krojenia nie jest skalą z podziałką
milimetrową. Pozycja „0” ze
względów bezpieczeństwa jest
pozycją, w której nóż jest zakryty.
Położyć produkty, które mają
zostać pokrojone, na prowadni-
cy produktów (11). Docisnąć je
lekko za pomocą popychacza
małych produktów (10) do płyty
oporowej (3).
Chronić dłonie, używając
zawsze osłony na palce (9)
i ewentualnie popychacza małych
produktów. Wyjątek: produkty
ponadwymiarowe.
Włączyć urządzenie:
• Palcem wskazującym lub
środkowym wcisnąć przycisk
odblokowania włączania (1a)
i przytrzymać.
• Kciukiem wcisnąć przycisk
włączania (1b).
Do wyboru są dwa tryby pracy:
• Praca krótka: oba przyciski
systemu włączania należy trzymać
wciśnięte. Nóż obrotowy (14)
pracuje do momentu zwolnienia
przycisku włączania.
• Praca ciągła: zwolnić najpierw
przycisk odblokowania włączania,
a następnie przycisk włącza-
nia. Nóż obrotowy pracuje do
momentu, gdy ponownie wciśnięty
zostanie przycisk odblokowania
włączania.
Wskazówka:
Urządzenie może pracować
w trybie ciągłym maksymalnie
przez 5 minut.
Umieścić prowadnicę produk-
tów ukośnie w bocznym rowku
prowadnicy i odchylić ją.
• Produkty przeznaczone do
pokrojenia należy przesuwać do
przodu w kierunku obracające-
go się noża, lekko je do niego
dociskając.
• Po zakończeniu krojenia
należy odczekać, aż nóż obroto-
wy całkowicie się zatrzyma.
• Zawsze po zakończeniu pracy
z urządzeniem należy przestawić
pokrętło regulacji grubości kro-
jenia do pozycji „0”, aby zakryć
ostry nóż obrotowy i zapobiec
w ten sposób skaleczeniom.
CZYSZCZENIE
Uwaga:
Przed przystąpieniem do
czyszczenia urządzenia należy
je wyłączyć, wyciągnąć wtyczkę
z gniazdka i przestawić pokrętło
regulacji grubości krojenia (4)
do pozycji „0”.
Aby na urządzeniu nie osadzały
się psujące się resztki żywności,
krajalnicę wielofunkcyjną należy
regularnie myć. Należy także
regularnie czyścić nóż obrotowy,
jak opisano poniżej, aby na jego
powierzchni nie pojawiła się rdza.
Wskazówka:
Resztki żywności mogą po
dłuższym czasie naruszyć
materiał, z jakiego wykonany jest
nóż obrotowy, co doprowadzi do
powstania rdzy.
Polski