Russell Hobbs 23480-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Miksery
Typ
Instrukcja obsługi
85
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Urządzenie może być używane przez osoby o ograniczonej sprawności
zycznej, sensorycznej czy umysłowej lub nieposiadające odpowiednich
umiejętności i doświadczenia, jeżeli są pod nadzorem i rozumie
niebezpieczeństwa związane z używaniem urządzenia. Dzieci nie powinny
używać lub bawić się urządzeniem. Przechowuj urządzenie i przewód z
dala od dzieci.
Zawsze należy odłączyć urządzenie od zasilania, jli jest pozostawione
bez nadzoru, oraz przed montażem, demontażem i czyszczeniem.
Naly zachować ostrożność podczas obsługiwania ostrzy tcych przy
opróżnianiu i podczas czyszczenia.
Niewłaściwe użytkowanie urządzenia może spowodować obrażenia ciała.
h Nie wlewaj gorącego płynu (powyżej 40°C), gwałtownie wytworzona
para wodna me spowodować, że się wyleje.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych naczyń
zawierających wodę.
Urządzenie nie powinno pracować dłużej niż 10 minut. Po 10 minutach przerwij pracę na co najmniej
20 minut.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej instrukcji.
Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Mieszadło
2. Trzepaczka
3. Hak do wyrabiania ciasta
4. Dodatkowy napęd*
5. Ramię
6. Wałek napędowy i kołek
7. Dźwignia blokady ramienia
8. Regulacja prędkości
9. Osłona
10. Miska
11. Dzbanek do blendowania
12. Korek
13. Pokrywa
14. Uszczelka
15. Ostrza
` Można myć w zmywarce
*Dodatkowy napęd jest przeznaczony do dodatkowych akcesoriów, które można zastosować w
urządzeniu. Więcej informacji znajdziesz online.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
86
USTAWIENIE
1. Urządzenie należy ustawić na poziomej powierzchni wodoodpornej, suchej i stabilnej.
2. Przewód zasilający poprowadź w taki sposób, aby nie można było o niego zahaczyć lub zrzucić.
3. Nie podłączaj przed zakończeniem montowania.
MIKSER
MONTAŻ
Podnoszenie ramienia:
1. Sprężyny w ramieniu są mocne, dlatego połóż rękę na wierzchu ramienia, aby kontrolować ruch.
2. Obróć dźwignię blokady ramienia do pozycji Ui przytrzymaj. Ramię się uniesie.
Opuszczanie ramienia:
1. Obróć dźwignię blokady ramienia do pozycji Ui przytrzymaj.
2. Naciśnij ramię ku dołowi i przytrzymując je, zwolnij dźwignię blokady ramienia.
Zakładanie miski
Przed założeniem lub wyjęciem miski, podnieś ramię. Używaj wącznie dostarczonej miski.
1. Dopasuj miskę we we wgłębieniu w podstawie i obróć ją w prawo, aż się zablokuje.
2. Aby wyjąć miskę, obróć ją w lewo, a następnie wyjmij z podstawy.
Zakładanie/wyjmowanie nasadek
Przed założeniem/wyjęciem nasadki, należy odłączyć urządzenie i podnieść ramię.
1. Dopasuj szczelinę w nasadce z kołkiem na wałku napędowym (rys. A).
2. Wciśnij nasadkę w wałek napędowy, a następnie obróć ją w lewo, aby zablokować (rys. B).
Aby zdjąć nasadkę, przesuń ją lekko w górę, a następnie obróć ją w prawo i zdejmij w wałka.
Osłona
Osłona chroni przed rozpryskiwaniem lub chlapaniem podczas mieszania, umożliwiając równoczesne
dodawanie składników. Wyłącz i odłącz mikser od sieci przed zakładaniem albo zdejmowaniem osłony.
Po założeniu miski i ramieniu w pozycji opuszczonej:
1. Wsuń osłonę między ramię a miskę.
2. Wyrównaj, aby otwór znalazł się po prawej stronie (rys. C).
Przed podniesieniem ramienia, osłonę zawsze należy wyjąć.
UŻYWANIE MIKSERA
1. Sprawdź, czy regulacja prędkości jest ustawiona na O.
2. óż wtyczkę do gniazda zasilania (włącz gniazdo, jeśli jest przełączalne).
3. Przekręć w prawo pokrętło służące do regulacji prędkości i ustaw żądaną prędkość.
4. Zakres od 1 (mała) do 10 (duża). Przekręć pokrętło regulujące prędkość z powrotem na O, aby
wyłączyć silnik.
5. Do pracy silnika w trybie impulsów, ustaw regulację prędkości w pozycji Y. Puść, aby zatrzymać silnik.
Zalecane prędkości
Nasadka Prędkość Stosuj do:
Trzepaczka 7-10 bicia/napowietrzania śmietany, białka, ciasta, lekkich mieszanek
Mieszadło 4-7 ubijania masła z cukrem, średnich ciast
Hak do
wyrabiania ciasta
1-3 gęstych mieszanek, chleba i słodkiego pieczywa
BLENDER
MONTAŻ
1. Zsuń pokrywę napędu blendera kielichowego (rys. D).
87
2. Wstaw dzbanek w otwór napędu, gdy znak t na dzbanku znajduje się na przeciw znaku Una
mikserze (rys. E).
3. Obróć kielich w prawo, aż znak t na dzbanku znajdzie się na przeciw znaku Lna mikserze (rys. F).
4. Dodaj do dzbanka składniki i załóż pokrywę i korek (rys. G). Nie napełniaj kielicha ponad znak max.
Nie wolno używać dzbanka bez założonej pokrywy.
UŻYWANIE BLENDERA
1. Sprawdź, czy regulacja prędkości jest ustawiona na O.
2. Włóż wtyczkę do gniazda zasilania (włącz gniazdo, jeśli jest przełączalne).
3. Przekręć w prawo pokrętło regulujące prędkość na żądaną prędkość.
4. Zakres od 1 (mała) do 10 (duża). Obróć pokrętło regulujące prędkość na O, aby wyłączyć silnik.
5. Aby ustawić silnik do pracy w trybie impulsów, ustaw pokrętło regulujące prędkość w pozycji Y.
Puść, aby zatrzymać silnik.
6. Jeśli w trakcie mieszania chcesz dodać inne składniki, przekręć korek w lewo i wyjmij go. Dodaj
składniki i następnie załóż ponownie korek i przekręć w prawo, aby zablokować.
7. Po skończeniu mieszania, przekręć pokrętło regulujące prędkość na O i zanim zdejmiesz pokrywę z
dzbanka lub wyjmiesz dzbanek z miksera odczekaj, aż ostrza się zatrzymają, .
8. Aby wyjąć dzbanek, obróć nim w lewo, aż znak
t
będzie na przeciw znaku
U
.
OBSŁUGA I KONSERWACJA
Przed czyszczeniem, wącz (O) i wyjmij wtyczkę z gniazdka.
Mikser:
1. Czyść od razu po użyciu aby zapobiec tworzeniu się osadów wewnątrz misy.
2. Myj misę, osłonę i nasadki w ciepłej wodzie z mydłem, wypłucz i wysusz.
3. Miskę i nasadki można wstawić do zmywarki, ale uwaga: surowe środowisko wewnątrz zmywarki
wpłynie na wykończenie powierzchni nasadek. Uszkodzenia powinny być tylko kosmetyczne i nie
będą miały wpływu na działanie urządzenia.
4. Wytrzyj powierzchnie zewnętrzne urządzenia czystą wilgotną ściereczką.
Dzbanek do mieszania:
1. Wymyj dzbanek do blendowania, pojemnik i pokrywę w ciepłej wodzie z mydłem. Wypłucz i wysusz.
2. Dzbanek, pojemnik i pokrywę można myć w zmywarce. Jednakże, zalecamy przed wstawieniem do
zmywarki zdjąć ostrze.
Aby zdjąć ostrze:
1. Obróć dzbanek do góry dnem.
2. Obróć ostrzem w kierunku wskazówek zegara do symbolu v U(rys. H).
3. Ostrożnie wyjmij blok ostrzy (rys. J). Uwaga, ostrza mają bardzo ostre krawędzie.
4. Zdejmij uszczelkę i starannie umyj ostrze i uszczelkę w ciepłej wodzie z mydłem. Wypłucz i wysusz.
5. Załóż uszczelkę na ostrze , następnie przykręć ostrze do dzbanka i przekręć je w lewo w kierunku
symbolu L(rys. H). Upewnij się, że uszczelka jest dobrze założona i ostrze jest w pełni dokręcone,
inaczej dzbanek podczas użytkowania może przeciekać.
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych jednym
z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi.
Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory,
należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki odpadów/
recyklingu.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
88
PRZEPISY Z WYKORZYSTANIEM MIKSERA
CIASTO DO PIZZY
hak do wyrabiania ciasta
250 ml wody
400 g mąki pszennej typ 600-650
25 ml oliwy z oliwek
7 g suszonych drożdży
2,5 g cukru
5 g soli
Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier i sól. Dodaj wodę i oliwę. Miksuj przy małej i średniej
prędkości, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i umieść ciasto w ciepłym miejscu,
aż podwoi swoją objętość (30-40 minuty). Zagniataj ręką przez kilka minut. Przetnij ciasto na pół.
Rozwałkuj na koła na powierzchni posypanej mąką. Ułóż na nieprzylegającej blasze. Rozłóż na cieście sos
na bazie pomidorów i dodatki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 18-20 minut. Powierzchnia
ciasta powinna być koloru złotego.
CHLEB Z PORZECZKAMI
hak do wyrabiania ciasta
500g mąki razowej
150g masła (miękkiego)
15g proszku do pieczenia
2,5g soli
150g cukru
150g porzeczek
50g zmieszanych skórek z owoców
2 jajka (średnie)
30ml mleka
Wsyp mąkę do miski, dodaj ubite masło i mieszaj na prędkości 1. Gdy masło i mąka zaczną się łączyć, dodaj
cukier, sól, porzeczki, skórki i proszek do pieczenia. Mieszaj przez cy czas, równocześnie ubijając jajka z
mlekiem, a następnie dodaj mieszaninę jajek z mlekiem do miski. Wybierz prędkość 2 i wymieszaj, aż
składniki się połączą. Wstaw w wysmarowanej foremce na chleb do rozgrzanego piekarnika i piecz w
180°C/350°F/gaz 4 przez 35 minut. Przed pokrojeniem, ostudź. Podawaj posmarowany masłem.
BIY CHLEB
hak do wyrabiania ciasta
7 g suszone drożdże (1 torebka)
600 g mąki pszennej typ 600-650
345 ml ciepłej wody
15 ml oleju słonecznikowego/masła
5 g cukru
10 g soli
Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier i sól. Dodaj wodę i oliwę. Miksuj przy małej i średniej
prędkości, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i umieść ciasto w ciepłym miejscu,
aż podwoi swoją objętość (30-40 minuty). Zagniataj ręką przez kilka minut. Włóż do formy chlebowej na 1
kg, przykryj i umieść go w ciepłym miejscu na 30 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez
20-25 minut. Powierzchnia ciasta powinna być koloru złotego.
GORĄCY SUFLET CZEKOLADOWY
trzepaczka
75 g masła
50 g mąki pszennej
20 g kakao w proszku
450 ml mleka
4 jajka, białka oddzielnie
50 g cukru pudru
Roztop masło na patelni na małym ogniu. Wymieszaj mąkę i kakao. Dodaj mleko. Mieszaj aż zgęstnieje.
Zdejmij z ognia. Studź przez 30 minut. Wbij żółtka Ubijaj białka z dużą prędkością przez kilka sekund,.
Dodaj cukier i ubijaj aż masa zrobi się sztywna. Połącz mieszaniny razem z masłem w naczyniu
żaroodpornym o pojemności 1,2 litra. Włóż naczynie do kąpieli wodnej napełnionej wrzątkiem. Piecz w
piekarniku nagrzanym do 190°C przez 40-45 minut.
89
KLASYCZNY BISZKOPT
trzepaczka
100 g masła
150 g cukru pudru
5 ml esencji waniliowej
1 jajko
100 g mąki pszennej
100 g mąka samo-rosnąca
Włóż masło, cukier i esencję waniliową do miski. Ubijaj ze średnią prędkością do momentu, aż masa
będzie puszysta (1-2 minuty). Zmniejsz prędkość. Dodaj jajko. Stopniowo zwiększaj prędkość, aż składniki
się połączą. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodawaj do mieszanki. Uformuj masę w
kulki. Ułóż na natłuszczonej blasze. Lekko je spłaszcz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15
minut. Studź przez kilka minut na tacy, następnie odstawić do ostygnięcia.
KLASYCZNY BISZKOPT VICTORIA
trzepaczka
100 g masła/margaryny
100 g cukru pudru
2 jajka
100 g mąki samorosnącej
1 kropla esencji waniliowej
Dwie foremki do pieczenia 180mm posmaruj tłuszczem. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. Włóż
masło i cukier do miski. Ubijaj ze średnią prędkością do momentu, aż masa będzie puszysta (1-2 minuty).
Zmniejsz prędkość. Stopniowo dodawaj jajka, następnie wanilię i mąkę. Zwiększ prędkość do średniej, gdy
składniki zaczynają się mieszać. Przełóż ciasto do foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez
25 minut. Powierzchnia ciasta powinna być koloru złotego. Ostudź na podstawce. Przewróć jeden
biszkopt. Nałóż na wierzch warstwę dżemu malinowego. Drugi biszkopt połóż na warstwę dżemu.
Zamiast dżemu można zastosować inne wypełnienia, jak krem maślany.
TORT CZEKOLADOWY
trzepak
50g masła, miękkiego
30g złotego syropu
50ml mleka
2 jajka, ubite
125g cukru pudru
100g czekolady kulinarnej, stopionej
10ml ekstraktu waniliowego
100ml wrzącej wody
35g proszku kakaowego
125g mąki zdodatkiem środków
spulchniających
30ml lekkiego oleju roślinnego (słonecznikowy,
itp.)
Rozpuść kakao we wrzącej wodzie i odstaw do ostygnięcia. Ucieraj masło z cukrem przez kilka sekund na
najniższej prędkości, dodaj połowę jajek, a następnie połowę mąki, stopniowo zwiększając prędkość do 3,
dodaj pozostałe jajka i mąkę, zmiksuj na gładką masę, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.
Wyłóż na formę, przykryj folią i gotuj na parze przez 1 godzinę, albo do momentu, gdy wykałaczka
włożona w ciasto będzie czysta.
WIEJSKIE CIASTO OWOCOWE
trzepak
150g masła
150g cukru pudru
75g lukrowanych wiśni, posiekanych
Po 75 g rodzynek sułtańskich i koryntek
szczypta soli
25g zmieszanych skórek z owoców
300g mąki zdodatkiem środków
spulchniających
5g mieszanki przypraw (Cynamon, gałka
muszkatołową i ziele angielskie)
45ml mleka
3 jajka
Nasmaruj okrągłą 20cm formę do pieczenia. Wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do
180°C/350°F/gaz 4. Włóż masło, cukier, suszone owoce i mieszankę przypraw do miski i ubijaj na prędkości
3, aż składniki się połączą. Dodaj jajka i mleko i ubijaj przez kilka sekund. Stopniowo dodawaj mąkę,
ubijając, aż zostanie dobrze zmieszana. Piecz w formie na ciasto około 1½ godziny. Studź w formie przez
15 minut, a następnie wychłodź na podstawce.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
90
MIESZANKA BISZKOPTOWA
trzepak
500g mąki zwykłej
250g masła miękkiego lub margaryny
250g cukru
2 krople esencji waniliowej
4 jajka
15g proszku do pieczenia
125ml mleka
szczypta soli
Nasmaruj i wyłóż papierem do pieczenia głęboką - 23cm okrągłą formę do ciasta. Rozgrzej piekarnik do
190°C. Włóż wszystkie składniki do miski, mieszaj przy najmniejszej prędkości przez 30 sekund, a
następnie przy prędkości 3 przez 3 minuty, aż składniki się połączą. Wlej mieszaninę do formy na ciasto i
piecz w piekarniku przez 50-60 minut, aż wykałaczka wepchnięta w ciasto będzie czysta. Ostudź na
podstawce. Można urozmaicić podstawowy przepis dodając 100g rodzynek, posiekane orzechy lub wiórki
czekoladowe.
PRZEPISY Z WYKORZYSTANIEM BLENDERA
ZUPA ZIEMNIACZANA Z POREM
150 g pora
150 g ziemniaków
1 kostka rosołowa
800 ml wody
sól i pieprz
Miksuj pora i ziemniaki przez kilka sekund. Przełóż do dużego garnka. Dodaj wodę i kostkę rosołową.
Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień. Przykryj patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez
20 minut. Zdejmij z ognia. Studź przez 30 minut. Miksuj aż do gładkości. Doprowadź do temperatury
podawania (nie pozwól, aby się zagotowało). Dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136

Russell Hobbs 23480-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Miksery
Typ
Instrukcja obsługi