Russell Hobbs ib_22900 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
45
instrukcja
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Urzdzenie moe by uywane przez osoby o ograniczonej sprawnoci fizycznej,
czuciowej lub psychicznej lub osoby niemajce dowiadczenia lub znajomoci
urzdzenia, jeeli odbywa si to pod nadzorem / z instruktaem, oraz s wiadome
istniejcych zagroe.
Dzieci nie powinny uywa lub bawi si urzdzeniem. Przechowuj urzdzenie i
przewód zasilania w miejscu niedostpnym dla dzieci.
Przed pozostawieniem urządzenia bez nadzoru, a także przed jego
rozkładaniem, składaniem lub czyszczeniem, zawsze odłączaj je od prądu.
Niewaciwe uytkowanie urzdzenia moe spowodowa obraenia ciaa.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
Nie zanurzaj podstawy z silnikiem w cieczy.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej instrukcji.
Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Zdejmij wszystkie elementy opakowania i etykiety.
Oprócz jednostki silnikowej i stojaka wszystko można myć w ciepłej wodzie z mydłem. Oucz i
osusz.
Wytrzyj jednostkę silnikową i stojak wilgotną szmatką.
Umieść urządzenie na suchej, stabilnej powierzchni, blisko gniazdka sieciowego.
MOCOWANIE TRZEPACZEK/HAKÓW
1. Wyłączyć i odłączyć mikser od sieci przed zakładaniem albo zdejmowaniem trzepaczek/haków.
2. Jedna trzepaczka i jeden hak posiadają plastikowe koło zębate. Koła zębate należy zakładać w otwór
po prawej stronie oznaczony
R
(RYS. A).
3. Obrócić każdą trzepaczkę lub hak, żeby spasować występy na bokach wałka z wycięciami w głowicy
napędu i wcisnąć do momentu usłyszenia charakterystycznego dźwięku.
4. Stosować albo dwie trzepaczki, albo dwa haki, nie łącznie jedno i drugie.
Aby zdjąć trzepaczkę/haki:
1. Wyłączyć urządzenie i wyciągnąć przewód z gniazdka sieciowego.
2. Przytrzymaj trzpaczki i haki, żeby nie wypay i naciśnij przycisk wysuwania. Spowoduje to
wyrzucenie ich z głowic napędu.
UŻYWANIE RĘCZNEGO MIKSERA
1. Ustaw regulator prędkości na O.
2. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
1. Trzepaczki
2. Haki
3. Przycisk wysuwania
4. Regulacja prędkości
5. Przycisk turbo
6. Jednostka silnikowa
7. Ramię
8. Przycisk zatrzasku miksera
9. Przycisk zwalniania ramienia
10. Stojak
11. Miska
` można myć w zmywarce
46
3. Przesuń regulator prędkości na prędkość wymaganą (1 do 5).
4. Naciśnięcie przycisku zwiększa impulsowo prędkość ustawioną regulacją prędkości. Działa tylko, gdy
silnik jest już uruchomiony (1 do 5).
5. Ustaw regulację prędkości na O aby wączyć silnik.
Na ogół, większa ilość składników, gęściejsze składniki i wyższy stosunek składników stych do
ynnych, wymagają dłuższego czasu przyrządzania i mniejszej prędkości.
Mniejsza ilość, rzadsze składniki, więcej płynów niż składników stych, sugerują krótszy czas i
większe prędkości.
Trzepaczki mają zastosowanie do ubijania/napowietrzania lekkich ciast, białek i śmietany.
Haki mają zastosowanie do mieszania cięższych ciast (np. chleba, ciast owocowych).
Mikser służy tylko do mieszania składników ciasta. Nie stosować do wyrabiania ciasta. Można wtedy
przeciążyć i uszkodzić silnik.
W celu uniknięcie przegrzania urządzenia, nie naly użytkować urządzenia w sposób ciągły dłużej
jak przez 3 minuty. Po 3 minutach przerwać pracę na co najmniej 3 minuty.
Jeśli silnik zaczyna ciężko pracować , dodać do mieszanych składników płynu, albo przerwać
działanie miksera i dalej mieszać ręką.
YWANIE PODSTAWY I MISKI
1. Ustaw miskę na podstawie.
2. Przed włożeniem w stojak zamontuj trzepaczki/haki.
3. Podnieś ramię, jeśli to konieczne, przez naciśnięcie przycisku zwalniania ramienia.
4. Naciśnij i przytrzymaj przycisk zatrzasku miksera (RYS. B).
5. Wepchnij mikser do dołu i do tyłu w wydrążoną górę ramienia.
6. Zwolnij przycisk zatrzasku miksera.
7. Aby podnieść/opuścić ramię, przyciśnij i przytrzymaj uwalnianie ramienia, odpowiednio ustaw ramię
i zwolnij uwalnianie ramienia (RYS. C).
8. Aby zdjąć mikser z ramienia, naciśnij i przytrzymaj przycisk zatrzasku miksera, a następnie wyjmij go
prowadząc do przodu i w górę od ramienia.
9. Gdy silnik jest uruchomiony, ruch końcówki do ubijania piany będzie obracać miską tak, aby
równomiernie rozprowadzać wszystkie składniki.
CZYSZCZENIE
1. Odłączyć od sieci przed demontażem i/albo czyszczeniem.
2. Demontaż urządzenia.
3. Przetrzyj podstawę z silnikiem wilgotną ściereczką.
` Umyć trzepaczki i haki w gorącej wodzie z detergentem do nacz, albo w koszu na sztućce w
zmywarce.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w urządzeniu
niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla środowiska. Nie wyrzucaj
wraz z odpadami komunalnymi.
PRZEPISY KULINARNE
GORĄCY SUFLET CZEKOLADOWY UBIJANY
75 g masło 50 g mąka pszenna
20 g kakao w proszku 450 g mleko
4 jajka, białka oddzielnie 50 g cukier puder
Roztopić masło na patelni na mym ogniu. Wymieszaj mąkę i kakao. Dodaj mleko. Mieszaj aż zgęstnieje.
Zdejmij z ognia. Studź przez 30 minut. Wbij żółtka Ubijaj białka z dużą prędkością przez kilka sekund,.
Dodaj cukier i ubijaj aż masa zrobi się sztywna. Połącz mieszaniny razem z masłem w naczyniu
żaroodpornym 1,2 litra. Włóż naczynie do kąpieli wodnej napełnionej wrzątkiem. Piec w piekarniku
nagrzanym do 19C przez 40-45 minut.
47
WRAPS UBIJANE
400 g mąka pszenna 1 jajko
300 ml mleko 2,5 g sól
olej roślinny
Wymieszaj jajka i mleko w dzbanku. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól. Miksuj na średnich obrotach.
Stopniowo dodawaj płyn. Stopniowo zwiększaj prędkość, aż składniki się połączą. Rzucaj niewielkie ilości
mieszanki na lekko naoliwioną gorącą patelnię. Obsmażaj do złotego koloru z obu stron (1 minutę).
Odstaw i trzymaj w cieple.
PODSTAWOWY BISZKOPT UBIJANY
100 g masło 150 g cukier puder
5 ml esencja waniliowa 1 jajko
100 g mąka pszenna 100 g mąka samo-rosnąca
Włóż masło, cukier i esencję waniliową do miski. Ubijaj ze średnią prędkością do puszystości (1-2 minuty).
Zmniejsz prędkość. Dodaj jajko. Stopniowo zwiększaj prędkość, aż składniki się połączą. Przesiej obie mąki
razem i następnie dodawaj do mieszanki. Uformuj masę w kulki. Ułóż na natłuszczonej blasze. Lekko je
spłaszcz. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut. Studzić przez kilka minut na tacy,
następnie wyłożyć na drucianą siatkę.
BISZKOPT KLASYCZNY VICTORIA UBIJANY
100 g masło/margaryna 100 g cukier puder
2 jajka 100 g mąka samo-rosnąca
1 kropla esencja waniliowa
Dwie foremki do pieczenia 180mm posmaruj tłuszczem. Dno foremki wóż papierem do pieczenia. Włóż
masło i cukier do miski. Ubijaj ze średnią prędkością do puszystości (1-2 minuty). Zmniejsz prędkość.
Stopniowo dodawaj jajka, następnie wanilię i mąkę. Zwiększ prędkość do średniej, gdy składniki zaczynają
się miesz. Przełóż ciasto do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
Powierzchnia ciasta powinna być koloru złotego. Ostudź na stojaku z drutu. Przewróć jedno ciasto. Nałóż
na wierzch warstwę dżemu malinowego. Drugie ciasto połóż na dżem. Zamiast dżemu można zastosować
inne wypełnienia, jak krem maślany.#
KREM MAŚLANY
50 g masło/margaryna
100 g cukier puder
jedno z:
2 krople płynny aromat
5 g kakao w proszku
skórka cytrynowa/pomarańczowa, starta
Dozuj aromaty ostrożnie, co jakiś czas próbując. Włóż masło i cukier do miski. Ubijaj ze średnią prędkością
do puszystości (1-2 minuty).
Przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej:
http://www.russellhobbs.com/ifu/550932
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Russell Hobbs ib_22900 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi