46
3. Przesuń regulator prędkości na prędkość wymaganą (1 do 5).
4. Naciśnięcie przycisku zwiększa impulsowo prędkość ustawioną regulacją prędkości. Działa tylko, gdy
silnik jest już uruchomiony (1 do 5).
5. Ustaw regulację prędkości na O aby wyłączyć silnik.
• Na ogół, większa ilość składników, gęściejsze składniki i wyższy stosunek składników stałych do
płynnych, wymagają dłuższego czasu przyrządzania i mniejszej prędkości.
• Mniejsza ilość, rzadsze składniki, więcej płynów niż składników stałych, sugerują krótszy czas i
większe prędkości.
• Trzepaczki mają zastosowanie do ubijania/napowietrzania lekkich ciast, białek i śmietany.
• Haki mają zastosowanie do mieszania cięższych ciast (np. chleba, ciast owocowych).
• Mikser służy tylko do mieszania składników ciasta. Nie stosować do wyrabiania ciasta. Można wtedy
przeciążyć i uszkodzić silnik.
• W celu uniknięcie przegrzania urządzenia, nie należy użytkować urządzenia w sposób ciągły dłużej
jak przez 3 minuty. Po 3 minutach przerwać pracę na co najmniej 3 minuty.
• Jeśli silnik zaczyna ciężko pracować , dodać do mieszanych składników płynu, albo przerwać
działanie miksera i dalej mieszać ręką.
UŻYWANIE PODSTAWY I MISKI
1. Ustaw miskę na podstawie.
2. Przed włożeniem w stojak zamontuj trzepaczki/haki.
3. Podnieś ramię, jeśli to konieczne, przez naciśnięcie przycisku zwalniania ramienia.
4. Naciśnij i przytrzymaj przycisk zatrzasku miksera (RYS. B).
5. Wepchnij mikser do dołu i do tyłu w wydrążoną górę ramienia.
6. Zwolnij przycisk zatrzasku miksera.
7. Aby podnieść/opuścić ramię, przyciśnij i przytrzymaj uwalnianie ramienia, odpowiednio ustaw ramię
i zwolnij uwalnianie ramienia (RYS. C).
8. Aby zdjąć mikser z ramienia, naciśnij i przytrzymaj przycisk zatrzasku miksera, a następnie wyjmij go
prowadząc do przodu i w górę od ramienia.
9. Gdy silnik jest uruchomiony, ruch końcówki do ubijania piany będzie obracać miską tak, aby
równomiernie rozprowadzać wszystkie składniki.
CZYSZCZENIE
1. Odłączyć od sieci przed demontażem i/albo czyszczeniem.
2. Demontaż urządzenia.
3. Przetrzyj podstawę z silnikiem wilgotną ściereczką.
` Umyć trzepaczki i haki w gorącej wodzie z detergentem do naczyń, albo w koszu na sztućce w
zmywarce.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w urządzeniu
niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla środowiska. Nie wyrzucaj
wraz z odpadami komunalnymi.
PRZEPISY KULINARNE
GORĄCY SUFLET CZEKOLADOWY UBIJANY
• 75 g masło 50 g mąka pszenna
• 20 g kakao w proszku 450 g mleko
• 4 jajka, białka oddzielnie 50 g cukier puder
Roztopić masło na patelni na małym ogniu. Wymieszaj mąkę i kakao. Dodaj mleko. Mieszaj aż zgęstnieje.
Zdejmij z ognia. Studź przez 30 minut. Wbij żółtka Ubijaj białka z dużą prędkością przez kilka sekund,.
Dodaj cukier i ubijaj aż masa zrobi się sztywna. Połącz mieszaniny razem z masłem w naczyniu
żaroodpornym 1,2 litra. Włóż naczynie do kąpieli wodnej napełnionej wrzątkiem. Piec w piekarniku
nagrzanym do 190°C przez 40-45 minut.