80
4. Zakres od 1 (mała) do 10 (duża). Obróć regulację prędkości na O, aby wyłączyć silnik.
5. Do pracy silnika w trybie impulsów, ustaw regulację prędkości w pozycji Y. Puść, aby zatrzymać silnik.
6. Jeśli w trakcie mieszania chcesz dodać inne składniki, przekręć korek w lewo i wyjmij go. Dodaj
składniki i następnie załóż ponownie korek i przekręć w prawo, aby zablokować.
7. Po skończeniu mieszania, przekręć regulację prędkości na O i zanim zdejmiesz pokrywę z dzbanka lub
wyjmiesz dzbanek z miksera odczekaj, aż ostrza się zatrzymają, .
8. Aby wyjąć dzbanek, obróć nim w lewo, aż znak
t
będzie na przeciw znaku
U
.
OBSŁUGA I KONSERWACJA
Przed czyszczeniem, wyłącz (O) i wyjmij wtyczkę z gniazdka.
Mikser:
1. Czyść jak najprędzej po użyciu dla zapobieżenia tworzenia się osadów wewnątrz miski.
2. Myj miskę, osłonę przeciw rozbryzgom i nasadki w ciepłej wodzie z mydłem, wypłucz i wysusz.
3. Miskę i nasadki można wstawić w zmywarkę do naczyń, ale uwaga: surowe środowisko wewnątrz
zmywarki wpłynie na wykończenie powierzchni nasadek. Uszkodzenia powinny być tylko
kosmetyczne i nie będą miały wpływu na działanie urządzenia.
4. Wytrzyj powierzchnie zewnętrzne urządzenia czystą wilgotną ściereczką.
Dzbanek do mieszania:
1. Wymyj dzbanek do mieszania, słoik i pokrywę w ciepłej wodzie z mydłem. Wypłucz i wysusz.
2. Dzbanek, słoik i pokrywę można myć w zmywarce. Jednakże, zalecamy przed wstawieniem do
zmywarki zdjąć ostrze.
Aby zdjąć ostrze:
1. Obróć dzbanek do góry dnem.
2. Obróć ostrzem w kierunku wskazówek zegara do symbolu v U(rys. H).
3. Ostrożnie wyjmij blok ostrzy (rys. J). Uwaga, ostrza mają bardzo ostre krawędzie.
4. Zdejmij uszczelkę i starannie umyj ostrze i uszczelkę w ciepłej wodzie z mydłem. Wypłucz i wysusz.
5. Załóż uszczelkę na ostrze , następnie włóż ostrze w dzbanek i przekręć je w lewo w kierunku w
kierunku symbolu L(rys. H). Upewnij się, że uszczelka jest dobrze założona i ostrze jest w pełni
dokręcone, inaczej z dzbanka podczas użytkowania może wyciekać.
PRZEPISY NA MIKSER
CIASTO DO PIZZY hak do wyrabiania ciasta
• 250 ml woda
• 400 g mąka pszenna typ 600-650
• 25 ml oliwa z oliwek
• 7 g suszone drożdże
• 2,5 g cukier
• 5 g sól
Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier i sól. Dodaj wodę i oliwę. Miksuj w małej i średniej prędkości,
aż ciasto będzie gładkie. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i umieść ciasto w ciepłym miejscu, aż podwoi
swoją objętość (30-40 minuty). Zagniataj ręką przez kilka minut. Przetnij ciasto na pół. Rozwałkuj na koła
ma powierzchni posypanej mąką. Ułóż na nieprzylegającej blasze. Rozłóż na cieście sos na bazie
pomidorów i dodatki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 18-20 minut. Powierzchnia ciasta
powinna być koloru złotego.
CHLEB Z PORZECZKAMI hak do wyrabiania ciasta
• 500g mąki razowej
• 150g masła (miękkiego)
• 15g proszku do pieczenia
• 2,5g soli
• 150g cukru
• 150g porzeczek
• 50g zmieszanych skórek z owoców
• 2 jajka (średnie)
• 30ml mleka
Wsyp mąkę do miski, dodaj ubite masło i mieszaj na prędkości 1. Gdy masło i mąka zaczną się łączyć, dodaj
cukier, sól, porzeczki, skórki i proszek do pieczenia. Mieszaj przez cały czas, równocześnie ubijając jajka z
mlekiem, a następnie dodaj mieszaninę jajek z mlekiem do miski. Wybierz prędkość 2 i wymieszaj, aż
składniki się połączą. Wstaw w wysmarowanej foremce na chleb do rozgrzanego piekarnika i piecz w
180°C/350°F/gaz 4 przez 35 minut. Przed pokrojeniem, wychłodź na drucianej siatce. Podawaj opieczony z
masłem.