Electrolux EOC35000X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik
EOC35000
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 5
Codzienna eksploatacja 5
Przydatne rady i wskazówki 10
Konserwacja i czyszczenie 19
Co zrobić, gdy… 21
Instalacja 22
Ochrona środowiska 24
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia
należy uważnie przeczytać tę instrukcję ob-
sługi:
•Ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia
•Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urzą-
dzeniem – również w przypadku jego sprze-
daży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz oso-
by o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych, a
także nieposiadające wiedzy lub doświad-
czenia, jeśli będą one nadzorowane lub
zostaną poinstruowane w zakresie bez-
piecznego korzystania z tego urządzenia i
będą świadome związanych z tym zagro-
żeń. Dzieci nie mogą bawić się urządze-
niem.
Wszystkie opakowania należy przechowy-
wać poza zasięgiem dzieci. Występuje ry-
zyko uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domo-
we powinny znajdować się w bezpiecznej
odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko
odniesienia obrażeń mogących skutko-
wać trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków (blo-
kada sterowania), należy jej u
żyć. Zapo-
biega to przypadkowemu włączeniu urzą-
dzenia przez dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia ob-
rażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może
przeprowadzić jedynie uprawniony elek-
tryk. Należy skontaktować się z autoryzo-
wanym punktem serwisowym. Pozwoli to
uniknąć ryzyka istotnych uszkodzeń lub
obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie zos-
tało uszkodzone podczas transportu. Usz-
kodzonego urządzenia nie należy podłą-
cza
ć. W razie konieczności należy skon-
taktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia cały materiał opakowanio-
wy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki
znamionowej. Może to spowodować utra-
tę gwarancji.
•Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania.
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
2 electrolux
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie podnosić urządzenia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający od-
łączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni-
cowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
•Przed montażem należy upewnić się, że
wnęka w zabudowie kuchennej ma odpo-
wiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządze-
nia w meblach spełniających odpowied-
nie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do us-
tawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do
zabudowy są łączone za pomocą specjal-
nego systemu połączeniowego. Aby nie
dopuścić do uszkodzenia urządzenia, na-
leży łączyć je tylko z urządzeniami tego sa-
mego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elek-
tryczne podane na tabliczce znamiono-
wej są zgodnie z parametrami sieci elek-
trycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamiono-
wej.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Nie zmieniać ani nie wymieniać samodziel-
nie przewodu zasilającego. Należy skon-
taktować się z punktem serwisowym.
•Nale
ży zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma
zastosowanie) oraz przewodu zasilające-
go, za urządzeniem.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciąg-
nąć za przewód zasilający. Zawsze ciąg-
nąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do
użytku domowego. Nie należy używać
urządzenia do celów komercyjnych ani
przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Pozwoli to
uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia oraz
akcesoria stają się gorące. Istnieje ryzyko
poparzenia. Podczas wkł
adania i wyjmo-
wania naczyń lub akcesoriów należy uży-
wać rękawic ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akceso-
riów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
–nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo-
średnio do urządzenia;
–nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
dział
anie urządzenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać
podczas pieczenia, nawet podczas grillo-
wania..
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji na-
leży wyłączyć urządzenie i odłączyć je od
źródła zasilania.
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
electrolux 3
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb w drzwiach urządze-
nia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek po-
traw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast na-
leży używać głębokiej blachy do piecze-
nia, aby zapobiec trwałemu zabrudzeniu
urządzenia przez sok z owoców.
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie wy-
łącznie wodą z mydłem. Nie stosować łat-
wopalnych produktów lub produktów po-
wodujących korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków
ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników, należy przestrzegać instrukcji
producenta.
•Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika
ściernymi środkami czyszczącymi ani me-
talowymi skrobakami. Może dojść do usz-
kodzenia i pęknięcia żaroodpornej po-
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie
szkła grożące jego pęknięciem. Koniecz-
na jest ich wymiana. Należy skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
•Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w
wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierają
cych alkohol może
spowodować mieszankę alkoholu i powie-
trza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmio-
tów lub otwartego płomienia do urządze-
nia podczas otwierania drzwi.
•Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materia-
łów topliwych (plastiku lub aluminium).
Czyszczenie pirolityczne
Podczas czyszczenia pirolitycznego nie
wolno pozostawiać urządzenia bez nad-
zoru.
Nie należy próbować otwierać drzwi i nie
odłączać zasilania elektrycznego pod-
czas czyszczenia pirolitycznego.
Podczas czyszczenia pirolitycznego do
urządzenia nie mogą zbliżać się dzieci.
Urządzenie staje się bardzo gorące. Istnie-
je niebezpieczeństwo poparzenia.
Podczas czyszczenia pirolitycznego upor-
czywe zabrudzenia mogą spowodować
odbarwienie emalii. Odbarwienie emalii
nie wpływa na pracę urządzenia.
Oświetlenie piekarnika
Przed wymianą żarówki piekarnika należy
odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Istnieje ryzyko porażenia prądem!
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Do napraw należy używać wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń
lub uszkodzeń:
–Odłączyć urządzenia od źródła zasila-
nia.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega
to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządze-
nia dziecka lub małego zwierzę
cia. Ist-
nieje ryzyko uduszenia.
4 electrolux
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
1
2 3 4 5
10
11
6
7
8
9
1 Panel sterowania
2 Kontrolka zasilania
3 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4 Wskazanie
5 Pokrętło regulacji +/-
6 Grzałka
7 Oświetlenie piekarnika
8 Wentylator i grzałka na tylnej ściance
9 Dolna grzałka
10 Prowadnice blach, wyjmowane
11 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Ustawianie czasu
Piekarnik działa wyłącznie po ustawie-
niu aktualnej godziny.
electrolux 5
1.
Naciskać przycisk wyboru (patrz roz-
dział „Funkcje zegara”) dopóki nie zacz-
nie migać kontrolka „Aktualna godzina”
.
2. Ustawić czas za pomocą pokrętła + / -.
Po upływie około 5 sekund kontrolka
przestanie migać i na wyświetlaczu poja-
wi się aktualna godzina. Urządzenie jest
teraz gotowe do pracy.
W celu zmiany czasu, nie wolno jedno-
cześnie ustawiać funkcji zegara (Minut-
nika, Czasu trwania lub Czasu zakoń-
czenia) lub funkcji piekarnika. Należy
sprawdzić, czy nie zostało włączone za-
bezpieczenie przed uruchomieniem
przez dzieci.
Włączanie piekarnika
Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
na żądaną funkcję. Zaświeci się wskaźnik za-
silania. Wskaźnik temperatury wskazuje tem-
peraturę proponowaną przez urządzenie
dla wybranej funkcji piekarnika. Piekarnik za-
czyna się nagrzewać. Po osiągnięciu żąda-
nej temperatury rozlegnie się sygnał dźwię-
kowy.
Zmiana temperatury piekarnika
Zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę za
pomocą pokrętła + / -. Wartość temperatu-
ry można zmieniać stopniowo co 5 °C.
Sprawdzanie temperatury
Jednocześ
nie nacisnąć przycisk czasu piro-
lizy oraz przycisk wyboru (patrz sekcja „Funk-
cja zegara”). Wskaźnik temperatury wskazu-
je aktualną temperaturę piekarnika.
Wyłączanie piekarnika
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
w położenie „WYŁ.”.
Wentylator chłodzący
Wentylator włącza się automatycznie pod-
czas pracy urządzenia. Po wyłączeniu urzą-
dzenia, wentylator chłodzący nadal działa
do czasu schłodzenia urządzenia.
Wskaźnik nagrzewania
Po włączeniu funkcji piekarnika, paski na wy-
świetlaczu pojawiają się kolejno, sygnalizu-
jąc wzrost temperatury piekarnika.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie Służy do oświetlania wnętrza piekarnika.
Pieczenie z nawiewem
gorącego powietrza
Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie dwóch pozio-
mach. Ustawić temperaturę piekarnika o 20-40°C niższą od
temperatury dla pieczenia tradycyjnego. Do suszenia potraw.
Grzanie Góra+Dół Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Grill turbo Pieczenie większych kawałków mięsa lub drobiu na jednym po-
ziomie. Służy również do zapiekania.
Grill Do grillowania płaskich potraw na środku grilla i do opiekania
pieczywa.
6 electrolux
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Duży Grill Do grillowania większej ilości płaskich potraw i do opiekania
pieczywa.
Dolna grzałka Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie oraz do
robienia przetworów.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Pyroliza Do automatycznego czyszczenia pirolitycznego piekarnika. Po-
woduje wypalenie zanieczyszczeń znajdujących się w piekarni-
ku. Piekarnik nagrzewa się do temperatury około 500°C.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygię-
cia na bocznych krawędziach znajdowały
się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół.
Włożyć wsuwane akcesoria między prowad-
nice na jednym z poziomów.
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt pie-
karnika posiadają wygięcia na bocz-
nych krawędziach. Krawędzie te oraz
kształt prowadnic zabezpieczają akce-
soria piekarnika przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu piekarnika razem z
głęboką blachą do pieczenia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia. Wsu-
nąć blachę do pieczenia w prowadnice na
jednym poziomie.
Funkcje zegara
21
456
3
1 Wyświetlenie temperatury/czasu
electrolux 7
2 Wskaźnik rozgrzania
3 Wskaźniki funkcji zegara
4 Przycisk wyboru
5 Zmiana wyświetlacza
6 Czas pirolizy
Ustawianie funkcji zegara
1. Ustawić funkcję i temperaturę piekarnika
(nie jest to konieczne w przypadku opcji
pory dnia i minutnika).
2. Naciskać przycisk wyboru dopóki nie za-
cznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
3.
Czas dla Minutnika
, Czasu trwania
lub Czasu zakończenia usta-
wia się za pomocą pokrętła + / -. Włą-
czy się odpowiedni wskaźnik funkcji.
Po upływie ustawionego czasu odpo-
wiedni wskaźnik zacznie migać, na wy-
świetlaczu pojawi się „0.00” i rozlegnie
się sygnał dźwiękowy.
4. Aby wyłączyć ten sygnał oraz zatrzymać
miganie:
- w przypadku ustawienia Minutnika —
nacisnąć przycisk
- w przypadku ustawienia Czasu trwania
i Czasu zakończenia — ustawić pokrętło
wyboru funkcji piekarnika w położeniu
„Wył.”.
W przypadku ustawienia funkcji Minut-
nik, sygnał dźwiękowy jest również emi-
towany po upływie 90% ustawionego
czasu.
Jeśli włączono funkcję „Czas piecze-
nia”
lub „Koniec” piekarnik wy-
łącza się automatycznie.
Funkcja zegara Zastosowanie
Czas dobo-
wy
Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmiany i sprawdzania
aktualnej godziny.
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu. Po upływie ustawionego czasu
emitowany jest sygnał dźwiękowy. Funkcja nie ma wpływu na działanie
piekarnika.
Czas Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Koniec Służy do ustawiania czasu wyłączenia danej funkcji piekarnika.
Funkcji Czas i Koniec można
użyć jednocześnie, tak aby piekarnik au-
tomatycznie włączył i wyłączył się w pó-
źniejszym czasie. Najpierw należy usta-
wić Czas trwania
, a następnie
Czas zakończenia
.
Przycisk zmiany wskazań wyświetlacza
Za pomocą przycisku zmiany wskazań wy-
świetlacza można przełączać się między
temperaturą piekarnika i godziną.
Inne funkcje
Blokada uruchomienia
Gdy blokada uruchomienia jest włączona,
nie można uruchomić urządzenia.
Żadna funkcja piekarnika nie może być
ustawiona.
Włączanie blokady uruchomienia
1. Obrócić pokrętło regulacji +/- w lewo i
przytrzymać je.
2. Naciskać przycisk wyboru
dopóki na wy-
świetlaczu nie pojawi się komunikat „SA-
FE”.
Blokada uruchomienia jest włączona.
Wyłączanie blokady uruchomienia
1. Obrócić pokrętło regulacji +/- w lewo i
przytrzymać je.
2. Naciskać przycisk wyboru
dopóki na wy-
świetlaczu nie pojawi się komunikat „SA-
FE”.
Blokada uruchomienia jest wyłączona i
można już korzystać z piekarnika.
Samoczynne wyłączenie piekarnika
Urządzenie wyłącza się po upływie
określonego czasu:
•jeżeli urządzenie nie zostanie wyłączone.
•jeżeli użytkownik nie zmieni temperatury
piekarnika.
8 electrolux
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia piekarnika
30–120°C 12,5 godz.
120–200°C 8,5 godz.
200–250°C 5,5 godz.
250–maks.°C 3,0 godz.
Po samoczynnym wyłączeniu należy całko-
wicie wyłączyć piekarnik. Następnie można
ponownie go włączyć.
Samoczynne wyłączenie nie działa w
przypadku ustawienia funkcji Czas trwa-
nia lub Czas zakończenia.
Mechaniczna blokada drzwi
Po dostarczeniu urządzenia blokada drzwi
jest wyłączona.
Włączanie i wyłączanie blokady drzwi
1. Chwycić z obu stron górną listwę drzwi
(B) i nacisnąć do środka, aby zwolnić za-
trzaski. Następnie zdjąć listwę drzwi, po-
ciągając ją ku górze.
2
B
1
2. Włączanie blokady – patrz punkt a. Wy-
łączanie blokady – patrz punkt b.
a) Włączanie blokady drzwi: Wysunąć
dźwignię (1), przesunąć ją o 4 mm w
lewo (2) i wsunąć na miejsce (3).
3
1
2
b)
Wyłączanie blokady drzwi:
Demontaż dźwigni: Wysunąć dźwig-
nię (1).
1
Wyjąć osłonę (2) ze spodniej części li-
stwy drzwi (B) i wcisnąć ją (3).
3
2
3. Chwycić z obu stron listwę drzwi (B),
przyłożyć ją do wewnętrznej strony kra-
wędzi drzwi, a następnie wcisnąć listwę
drzwi (B) na ich górną krawędź.
B
electrolux 9
Ważne! Na wewnętrznej stronie listwy
drzwi (B), znajduje się prowadnica (C).
Należy ją wsunąć między zewnętrzną szybę
drzwi a narożnik prowadnicy (D). Konieczne
jest zaskoczenie zatrzasku (E).
D
E
C
Aby otworzyć drzwi piekarnika:
1. Trzymać wciśniętą dźwignię.
2. Otworzyć drzwi.
Aby zamknąć drzwi piekarnika:
Zamknąć drzwi bez naciskania dźwigni.
Wyłączanie blokady drzwi
Aby wyłączyć blokadę drzwi, należy ponow-
nie przesunąć dźwignię w prawo. W tym ce-
lu należy wykonać czynności opisane powy-
żej.
Ważne! Wyłączenie urządzenia nie wyłącza
mechanicznej blokady drzwi.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach są jedynie orientacyjne. Za-
leżą od przepisu, jakości i ilości używa-
nych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec ina-
czej niż urządzenie używane dotychczas.
Z tego powodu zaleca się dostosowanie
ustawień (temperatura, czas pieczenia) i
poziomów pieczenia zgodnie z wartościa-
mi podanymi w tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej,
piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, co po-
zwoli to na wykorzystanie ciepła resztko-
wego.
W przypadku potraw mrożonych blachy
w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształce-
nia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem
ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego
przepisu należy kierować się wskazówka-
mi dotyczą
cymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach
lub w formach na kilku poziomach czas
pieczenia może się wydłużyć o 10-15 mi-
nut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na róż-
nych poziomach mogą początkowo przy-
rumieniać się w różnym tempie. W takim
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury.żnice wyrównują wraz z
przebiegiem procesu pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest wy-
starczająco przyrumie-
niony
Umieszczenie na niewłaści-
wym poziomie piekarnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
10 electrolux
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypadku
stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy czas
pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Ciasto nie jest równomiernie
rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na blasze
do pieczenia
Ciasto nie wypieka się
w ciągu ustawionego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piecze-
nia
Pieczenie na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka droż-
dżowa
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/Keks Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy Grzanie Góra+Dół 1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód placka
1)
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
Grzanie Góra+Dół 1 180 1:10 - 1:30
Tarta pikantna (np.
Quiche Lorraine)
Grzanie Góra+Dół 1 180 - 200 0:30 - 1:10
Sernik Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
electrolux 11
Pieczenie na jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżowy/
wieniec drożdżowy
Grzanie Góra+Dół 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonarodze-
niowa
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) Grzanie Góra+Dół 1
- najpierw
1)
250 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/ekler-
ki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa
1)
Grzanie Góra+Dół 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszonką,
suche
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/cukro-
we
1)
Grzanie Góra+Dół 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Grzanie Góra+Dół 3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy na
kruchym cieście
Grzanie Góra+Dół 3 170 - 190 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe z
delikatnymi dodatkami
(np. twarogiem, kre-
mem, słodkim so-
sem)
1)
Grzanie Góra+Dół 3 190 - 210 0:40 - 1:20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1)2)
Grzanie Góra+Dół 1 190 - 210 0:30 - 1:00
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
1)
Grzanie Góra+Dół 1 230 - 250 0:10 - 0:25
Przaśny chleb Grzanie Góra+Dół 1 250 - 270 0:08 - 0:15
Tarty (CH) Grzanie Góra+Dół 1 200- 220 0:35 - 0:50
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Kruche ciastka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:06 - 0:20
12 electrolux
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wyciskane Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wyciskane Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/3 140 0:25 - 0:40
Ciasteczka wyciska-
ne
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka drożdżowe Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/4 140 0:25 - 0:40
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Grzanie Góra+Dół 3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
electrolux 13
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa Funkcja piekarnika Po-
ziom
pie-
karni-
ka
Temperatura
w °C
Czas (godz. :
min)
Zapiekanka z makaro-
nem
Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka warzywna
1)
Grill turbo 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki z topionym se-
rem
1)
Grill turbo 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybą Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzywa Grill turbo 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Rodzaj pie-
czonej potra-
wy
Funkcja piekarnika Poziom piekar-
nika
Temperatura
w °C
Czas
Mrożona pizza Grzanie Góra
+Dół
3 patrz wskazówki
producenta
patrz wskazówki
producenta
Frytki
1)
Grill turbo 3 200-220 patrz wskazówki
producenta
Bagietki Grzanie Góra
+Dół
3 patrz wskazówki
producenta
patrz wskazówki
producenta
Tarty owoco-
we
Grzanie Góra
+Dół
3 patrz wskazówki
producenta
patrz wskazówki
producenta
1) Uwaga: Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Pieczenie mięsa
Naczynia do pieczenia mięsa
•Mięsa należy piec w naczyniach żarood-
pornych (uwzględnić wskazówki produ-
centa!).
•Duże kawałki mięs można piec bezpo-
średnio w głębokiej blasze do pieczenia
lub na ruszcie piekarnika nad głęboką bla-
chą do pieczenia (tylko w wybranych mo-
delach).
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy
stosowanie brytfanny z pokrywą. Sprawi
to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wy-
łącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące korzystania z
tabeli pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej
1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub
tłuszczu, zaleca się nalanie niewielkiej iloś-
ci płynu do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso
(po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów du-
że pieczenie i drób należy polewać kilka-
krotnie podczas pieczenia powstałym so-
sem.
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, pozwoli
to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
14 electrolux
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń 1 - 1,5 kg Grzanie Góra
+Dół
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gruboś-
ci
- krwisty
1)
na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- średnio wypieczony na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- dobrze wypieczony na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1 -1,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Schab, żeberka 1 -1,5 kg Grill turbo 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pieczeń rzymska 750 g - 1 kg Grill turbo 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Golonka (podgotowana) 750 g - 1 kg Grill turbo 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Golonka cielęca 1,5 - 2 kg Grill turbo 1 160 - 180 2:00 - 2:30
electrolux 15
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Udziec jagnięcy, pieczeń
jagnięca
1 - 1,5 kg Grill turbo 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Comber z zająca, udko
zająca
1)
do 1 kg Grzanie Góra
+Dół
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Comber z sarny/jelenia 1,5 - 2 kg Grzanie Góra
+Dół
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Udziec dziczyzny 1,5 - 2 kg Grzanie Góra
+Dół
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Drób, porcje 200 - 250 g
każda
Grill turbo 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Połówka kurczaka 400 - 500 g
każda
Grill turbo 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kurczak, pularda 1 - 1,5 kg Grill turbo 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kaczka 1,5 - 2 kg Grill turbo 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gęś 3,5 - 5 kg Grill turbo 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Indyk 2,5 - 3,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Indyk 4 -6 kg Grill turbo 1 140 - 160 2:30 - 4:00
16 electrolux
Ryba (duszona)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Ryba, cała 1 - 1,5 kg Grzanie Góra
+Dół
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillowanie
Funkcji grilla należy zawsze używać
przy maksymalnym ustawieniu tempe-
ratury
Ważne! Podczas grillowania drzwi
piekarnika muszą być zawsze zamknięte
Przed użyciem funkcji grillowania nale-
ży zawsze nagrzewać pusty piekarnik
przez 5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie
zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze
umieszczać na pierwszym poziomie.
Do grillowania najlepiej nadają się pła-
skie kawałki mięsa lub ryby.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Potrawy do grillowa-
nia
Poziom piekarnika Czas
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8–10 min. 6–8 min
Filet wieprzowy 4 10–12 min. 6–10 min.
Kiełbaski 4 8–10 min. 6–8 min
Steki wołowe, steki cie-
lęce
4 6–7 min. 5–6 min.
Filety wołowe, rostbefy
(około 1 kg)
3 10–12 min. 10–12 min.
Tosty
1)
3 4–6 min. 3–5 min.
Grzanki z dodatkami 3 6–8 min. -------
1) Nie rozgrzewać piekarnika
Pasteryzowanie
Do pasteryzowania używać tylko standar-
dowych słoików o jednakowej wielkości.
•Nie należy używać słoików z zamknię-
ciem typu Twist-Off, zamknięciem bagne-
towym ani puszek metalowych.
•Używać pierwszego poziomu licząc od
dołu.
•Używać blachy do pieczenia. Maksymal-
nie można włożyć sześć 1-litrowych słoi-
ków.
•Wszystkie słoiki powinny być napełnione
do tej samej wysokości i zamknięte.
Naczynia należy tak ustawić na blasze
tak, aby się nie dotykały.
•Wlać na blachę ok. 1/2 litra wody, aby w
piekarniku wytworzyło się wystarczająco
dużo wilgoci.
•Gdy zawartość pierwszego słoika zacznie
lekko bulgotać (w przypadku 1-litrowych
s
łoików po około 35-60 minutach), należy
wyłączyć piekarnik lub zmniejszyć tempe-
raturę do 100°C (patrz tabela).
electrolux 17
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Miękkie owoce
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w minu-
tach
Truskawki, jagody leśne, maliny,
dojrzały agrest
160 - 170 35 - 45 ---
Niedojrzały agrest 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Owoce pestkowe
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w minu-
tach
Gruszki, pigwy, śliwki 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w minu-
tach
Marchew
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 ---
Ogórki kiszone 160 - 170 50 - 60 15
Kalarepa, groch, szparagi 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Pozostawić w wyłączonym piekarniku
Rozmrażanie
•Wyjąć produkt z opakowania i położyć na
talerzu na ruszcie.
Nie przykrywać innym talerzem lub mi-
ską. Może to spowodować znaczne
przedłużenie czasu rozmrażania.
•Wsunąć ruszt na pierwszy poziom od dołu.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Potrawa Czas rozmrażania (w
minutach)
Dalszy czas rozmra-
żania (w minutach)
Uwagi
Kurczak, 1000 g 100-140 20-30 Ułożyć kurczaka na od-
wróconej podstawce
pod filiżankę na dużym
talerzu. Obrócić po
upływie połowy czasu
Mięso, 1000 g 100-140 20-30 Obrócić po upływie po-
łowy czasu
Mięso, 500 g 90-120 20-30 Obrócić po upływie po-
łowy czasu
Pstrąg, 150 g 25-35 10-15 -------
Truskawki, 300 g 30-40 10-20 -------
Masło, 250 g 30-40 10-15 -------
18 electrolux
Potrawa Czas rozmrażania (w
minutach)
Dalszy czas rozmra-
żania (w minutach)
Uwagi
Śmietana, 2 x 200 g 80-100 10-15 Także lekko zmrożona
śmietana da się do-
brze ubić
Tort, 1400 g 60 60 -------
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej akryloamidy powstające
podczas przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu
zaleca się pieczenie i smażenie potraw w
jak najniższych temperaturach oraz unikanie
ich nadmiernego przyrumieniania.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
•Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do
czyszczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ-
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i
pozwoli zapobiec przypaleniu resztek po-
traw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wo-
dą z dodatkiem środka do czyszczenia,
po ka
żdym użyciu i pozostawić je, aż wy-
schną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie-
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przed-
miotami ani myć w zmywarce. Może to
spowodować uszkodzenie powłoki zapo-
biegającej przywieraniu!
Czyszczenie pirolityczne
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika.
Jeśli nie zostaną wyjęte prowadnice
blach, na wyświetlaczu zegara pojawi
się wskazanie „C1” i czyszczenie piroli-
tyczne nie będzie mogło się rozpocząć.
2. Ręcznie usunąć najgrubsze zabrudzenia.
3.
Ustawić funkcję Pyroliza
–"Na wyświetlaczu pojawi się PYR 1
Czas trwania
będzie migać przez
około 5 sekund.
Gdy miga Czas trwania
, nacisnąć
przycisk czasu pirolizy aby ustawić od-
powiedni czas trwania tego procesu.
W przypadku silnego zabrudzenia na-
leży nacisnąć jeden raz przycisk
PYR 1 ” (3:15 — piroliza intensywna).
W przypadku mniejszego zabrudzenia
należy nacisnąć dwa razy przycisk
PYR 2 ” (02:15:00 — piroliza mniej
intensywna).
Jeśli Czas trwania przestanie mi-
gać, należy ponownie nacisnąć przy-
cisk wyboru i ustawić czas trwania pro-
cedury czyszczenia pirolitycznego.
Można również zmienić czas wyłączenia
czyszczenia pirolitycznego za pomocą
funkcji zegara Koniec
(w ciągu 2 mi-
nut od chwili rozpoczęcia pirolizy).
4. Rozpocznie się czyszczenie pirolityczne.
Podczas czyszczenia pirolitycznego nie
działa oświetlenie.
Po osiągnięciu przez piekarnik wstęp-
nie ustawionej temperatury nastąpi za-
blokowanie drzwi.
Do czasu ponownego odblokowania
drzwi będą świecić się paski wskaźnika
nagrzewania.
Prowadnice blach piekarnika
Demontaż prowadnic
1. Odciągnąć przednią część prowadnic
blach od ściany bocznej.
electrolux 19
2. Odciągnąć tylną część prowadnic blach
od ściany bocznej i wyjąć prowadnice.
2
1
Montaż prowadnic blach
Zamontować prowadnice blach w odwrot-
nej kolejności.
Zaokrąglone końce prowadnic blach
muszą być skierowane do przodu!
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem!
Przed wymianą oświetlenia piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
•Wyjąć bezpieczniki w skrzynce z bezpiecz-
nikami lub wyłączyć zasilanie przy pomo-
cy wyłącznika głównego.
W celu ochrony żarówki piekarnika i
szklanego klosza na dnie komory pie-
karnika należy położyć ściereczkę.
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnika
1. Klosz oświetlenia znajduje się na tylnej
ściance komory.
Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aby go zdjąć.
2. Umyć szklany klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied-
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokich temperatur do 300°C.
Ważne! Użyć żarówki tego samego typu.
4. Zamontować klosz.
Drzwi piekarnika i szyby
Aby wyczyścić drzwi piekarnika, należy je
zdjąć.
Uwaga! Zachować ostrożność przy
demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są
ciężkie!
Zdejmowanie drzwi piekarnika
1. Otworzyć całkowicie drzwi piekarnika.
2. Całkowicie podnieść dźwignie zacisko-
we (A) przy obu zawiasach drzwi.
A
A
3. Przymknąć drzwi piekarnika do pierw-
szej pozycji (kąt ok. 45°).
45°
4. Chwycić drzwi po bokach i odciągnąć je
pod kątem do góry.
Umieścić drzwi zewnętrzną stroną w
ł na miękkim i równym podłożu, aby
uniknąć zarysowań.
5. Można teraz wyjąć wewnętrzne szyby i
wyczyścić je.
Aby zamontować drzwi, należy wykonać
powyższe czynności w odwrotnej kolej-
ności.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOC35000X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi