- 5 -
09/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PL
Mikser ręczny zmisą
obrotową
Instrukcja obsługi
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
■ Przed użyciem tego urządzenia prosimy o dokładne zapoznanie się z niniejszą
instrukcją, nawet jeżeli używasz produktu podobnego rodzaju. Używaj urządzenia
zgodnie ztreścią niniejszej instrukcji obsługi. Niniejszą instrukcję obsługi zachowaj
do zastosowania wprzyszłości. Jeśli będziesz przekazywać urządzenie innej osobie,
zapewnij, aby była załączona zurządzeniem niniejsza instrukcja obsługi.
■ Minimum przez okres ustawowej rękojmi za wady produktu lub gwarancji na
jakość zalecamy przechować oryginalne opakowanie transportowe, materiał
opakowaniowy, paragon oraz potwierdzenie o zakresie odpowiedzialności, lub
kartę gwarancyjną. Wrazie konieczności przewozu urządzenia, zaleca się zapakować
urządzenie woryginalny karton producenta.
■ Rozpakuj uważnie urządzenie, zwracając przy tym uwagę, abyś nie wyrzucił żadnej
części materiału opakowaniowego, zanim nie znajdziesz wszystkich części wyrobu..
OPIS URZĄDZENIA IAKCESORIÓW
A1 Jednostka silnikowa
A2 Pokrywa misy zotworem do
napełniania
A3 Misa nierdzewna
A4 Stojak zpodstawą dla misy
A5 Przycisk do zluzowania nasadek
A6 Przełącznik wyłączenia iustawienia
prędkości
A7 Przycisk impulsowy TURBO dla
maksymalnej prędkości
A8 Przycisk do zluzowania jednostki
silnikowej
A9 Ramię uchylne stojaka
A10 Przycisk do uchylenia ramiona
stojaka
A11 Komplet końcówek do wyrabiania
Nadają się do wyrabiania ciasta
A12 Komplet końcówek do ubijania
Nadają się do ubijania śmietany,
kremów, przygotowania puree
ziemniaczanego, past, białka i żółtka
jaj itp.
A13 Pierścień do odróżnienia końcówek
do wyrabiania
A14 Pierścień do odróżnienia końcówek
do ubijania
ZASTOSOWANIE MIKSERA RĘCZNEGO
■ Mikser ręczny nadaje się do ubijania śmietany oraz obróbki żywności w ilościach
ogólnie stosowanych wgospodarstwach domowych.
■ Do przetwarzania żywności służą dwa rodzaje miotełek ze stali chromowanej, które
można złatwością wymienić iumyć
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
■ Przed pierwszym użyciem umyj wszystkie części, które będą w kontakcie
zżywnością (nasadki do mieszania iwyrabiania, misę i pokrywę) dokładnie umyj
ciepłą wodą z użyciem neutralnego środka do mycia naczyń. Następnie opłukaj
wczystej wodzie izostaw do wyschnięcia lub dokładnie wytrzyj do sucha delikatną
ściereczką. Zdejmowane części nadają się do mycia wzmywarce naczyń.
■ Lekką zwilżoną ścierką wytrzyj części zewnętrzne stojaka A4 iramiona uchylnego
A9.
Ostrzeżenie:
Stojaka A4 ijednostki silnikowej A1 oraz jej przewodu zasilającego
nie płucz pod wodą ani nie zanurzaj w wodzie. Stojak ani
jednostka silnikowa nie są przeznaczone do mycia wzmywarce.
ZASTOSOWNIE
WYBÓR NASADEK
Nasadki do mieszania
■ Są używane do ubijania ciasta tartego, puree ziemniaczanego, do przygotowania
bitej śmietany, białka z jajek i kremów. Nasadek do mieszania nie używaj do
mieszania ciasta drożdżowego.
Nasadki do wyrabiania
■ Są używane do wyrabiania ciasta drożdżowego, piaskowego, do mieszania mięsa
mielonego, past albo ciasta ptysiowego.
WYBÓR PRĘDKOŚCI
Stopień 1: Nadaje się jako prędkość początkowa do mieszania większej ilości żywności
albo suchej żywności.
Stopień 2: Odpowiedni do przygotowania płynnych dodatków ido mieszania sosów
do sałatek.
Stopień 3: Odpowiedni do mieszania dodatków do ciast, herbatników ichleba.
Stopień 4: Odpowiedni do ubijania masła icukru do ciastek, deserów itp.
Stopień 5: Odpowiedni ubijania jajek, polew, kremów itp.
Przycisk TURBO: Odpowiednik stopnia prędkości 5 i służy do krótkiego zwiększenia
prędkości do obrotów maksymalnych.
MONTAŻ
Ostrzeżenie:
Przed montażem miksera musi być jednostka silnikowa A1
odłączona od gniazdka sieciowego, aprzełącznik A6 ustawiony
w pozycji 0 (wyłączone). Jeżeli będziesz zakładał nasadkę,
a jednostka silnikowa podłączona będzie do sieci, może dojść
do nieumyślnego włączenia jednostki inastępnie do poważnych
skaleczeń.
■ Wybierz typ nasadki nadającej się dla danego typu pracy, następnie włóż do
otworów wdolnej części jednostki silnikowej. UWAGA – części mocujące nasadek
nie są identyczne i można zamocować je tylko do określonego otworu wdolnej
części jednostki silnikowej. Nasadka zpierścieniem do odróżniania (A13 dla nasadki
do wyrabiania, A14 dla nasadki do ubijania) można przymocować tylko wprawym
otworze wdolnej części jednostki silnikowej (przy widoku na jednostkę zprzodu),
nasadkę bez pierścienia można włożyć tylko do lewego otworu.
■ Wybrane nasadki dociśnij, do momentu kliknięcia w bezpiecznej pozycji. Lekko
naciśnij na obydwie nasadki, wcelu upewnienia się, że są poprawnie przymocowane.
Ostrzeżenie:
Nie kombinuj nasadki do mieszania i nasadki do wyrabiania.
Jednocześnie używaj nasadek tego samego typu.
■ Naciśnięciem przycisku A10 zluzuj blokadę ramiona A9 iuchylramię.
■ Do stojaka włóż misę napełnioną żywnością, którą chcesz przerobić.
■ Naciśnij przycisk A10 iramię spuść do pozycji poziomej.
■ Jednostkę silnikową A1 zzamocowanymi nasadkami załóż na ramię uchylne ilekko
ją dociśnij do niego, dopóki nie zabrzmi słyszalne klapnięcie. Jednostka silnikowa
jest poprawnie przymocowana do ramiona, o ile nie można jej samodzielnie
podnieść.
Notatka:
Jednostki silnikowej można użyć samodzielnie bez stojaka. W takim
razie zmontuj urządzenie zgodnie z powyżej podanymi wskazówkami
i kontynuuj wg rozdziału WŁĄCZENIE I OBSŁUGA. Podczas używania
trzeba jednostkę silnikową trzymać wręce.
WŁĄCZENIE IOBSŁUGA
■ Przewód zasilający podłącz do gniazdka elektrycznego.
■ Przełącznikiem A6 ustaw wymaganą prędkość wzakresie 1–5.
■ Zaleca się rozpocząć pracę od niższego stopnia prędkości, następnie postępowo
zwiększać. Ustawienie stopnia prędkości można zmieniać podczas pracy miksera.
Ciasta lub sosy o rzadszej konsystencji, zalecamy miksować przy mniejszych
obrotach, zapobiegniemy rozpryskiwaniu się mieszanej zawartości.
Ostrzeżenie:
Podczas miksowania, nie wkładaj do naczynia żadnych
przedmiotów, np. łyżki, noże kuchenne, widelce itp, ponieważ
pojawia się ryzyko zranienia osób lub uszkodzenia miksera.
■ Podczas pracy misa umieszczona wstojaku sama się obraca. Wten sposób dojdzie
do równomiernego wymieszania ingrediencji.
■ Jeżeli chcesz krótkotrwale zwiększyć prędkość do maksymalnych obrotów,wciśnij
przycisk impulsowy TURBO A7. Przycisk TURBO nie trzymaj wciśnięty dłużej niż
przez 30 sekund, ponieważ grozi przegrzanie miksera.
Luzowanie przyczepionych surowców
■ Jeżeli nawet przez równomierne wymieszanie dzięki obracającej się misie dojdzie
do przyczepienia surowców (np. ciasta) na powierzchni bocznej misy, wyłącz mikser
przesunięciem wyłącznika A6 do pozycji 0(wyłączone).
■ Uchyl ramię przez naciśnięcie przycisku A10.
■ Przy pomocy zwykłej szpachli usuń przyczepione surowce zmisy iprzesuń je do
jej środka.
■ Naciśnij przycisk A10 i ramię spuść z powrotem do pozycji roboczej. Kontynuuj
pracę.
Czas pracy miksera ręcznego
■ Podczas mieszania używaj miksera ręcznego bez przerwy przez maksymalnie
10minut.
■ Podczas wyrabiania gęstego iciężkiego ciasta nie pracuj zmikserem dłużej niż przez
5 minut.
■ Po upłynięciu tego czasu wyłącz mikser izostaw zespół silnikowy do ostygnięcia.
Mikser można ponownie włączyć dopiero po 15 minutach.