SEVERIN FR 2437 Specyfikacja

Kategoria
Frytownice
Typ
Specyfikacja
DE Gebrauchsanweisung
GB Instructions for use
FR Mode d’emploi
NL Gebruiksaanwijzing
ES Instrucciones de uso
IT Manuale d’uso
DK Brugsanvisning
SE Bruksanvisning
FI Käyttöohje
PL Instrukcja obsugi
GR O 
RU   
Friteuse 4
Deep Fryer 10
Friteuse 16
Friteuse 23
Freidora eléctrica 29
Friggitrice 36
Frituregryde 43
Frityrgryta 49
Rasvakeitin 55
Frytkownica 61
 68
 75
www.severin.com
61
Frytkownica
Szanowni Klienci!
Przed uyciem urzdzenia prosz dokadnie
zapozna si z ponisz instrukcj,
któr naley zachowa do póniejszego
wgldu. Urzdzenie moe by obsugiwane
wycznie przez osoby, które zapoznay si z
niniejsz instrukcj.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urzdzenie naley podcza do sieci
elektrycznej wycznie do prawidowo
zainstalowanego gniazdka z uziemieniem.
Naley sprawdzi, czy napicie sieciowe
zgadza si z napiciem podanym na
tabliczce znamionowej urzdzenia.
Niniejszy wyrób zgodny jest z
obowizujcymi w UE przepisami
dotyczcymi oznakowania produktu.
Zestaw
1. Koszyk metalowy do smaenia
2. Uchwyt koszyka
3. Przycisk blokowania uchwytu koszyka
4. Wska
nik wietlny temperatury (zielony)
5. Gówny wskanik wietlny (czerwony)
6. Regulator temperatury
7. Pokrywa (zdejmowana)
8. Wziernik
9. Komora na ltr z ltrem tuszczu i
otworami wylotu pary
10. Oznaczenia min/max 1,7–2,0 l
11. Uchwyt do przenoszenia
12. Przycisk do otwierania pokrywy
13. Przewód zasilajcy z wtyczk
14. Korpus obudowy
Instrukcja bezpieczeństwa
Aby zachowa bezpieczestwo,
wszelkie naprawy tego elektrycznego
urzdzenia musz by wykonywane
przez nasz serwis. Jeli urzdzenie
wymaga naprawy, prosimy wysa
je do naszego dziau obsugi klienta
(zob. zacznik).
Przed przystpieniem do
czyszczenia, naley sprawdzi, czy
urzdzenie zupenie ostygo i jest
wyczone z sieci elektrycznej.
Aby nie narazi si na poraenie
prdem, nie naley my elementu
grzejnego w wodzie, ani zanurza
go.
Szczegóowe informacje na temat
czyszczenia urzdzenia znajduj
si w punkcie Konserwacja i
czyszczenie.
Urzdzenie nie jest przystosowane
do bycia uruchamianym przy
uyciu zewntrznego czasomierza
lub odr
bnego systemu zdalnego
sterowania.
Aby zapobiec przypadkowemu
wylaniu si gorcego oleju, naley
ustawi urzdzenie – trzymajc za
uchwyty – na stabilnej powierzchni
odpornej na wysokie temperatury,
PL
62
rozpryski i plamy; naley równie
zapewni wystarczajc przestrze
wokó urzdzenia.
Ostrzeżenie! Niektóre
elementy urzdzenia rozgrzewaj si
do bardzo wysokiej temperatury, a
przez pokryw moe wydobywa si
gorca para. Obsuga frytkownicy
wymaga wic ostronoci.
Urzdzenie przeznaczone jest
do zastosowa domowych lub
podobnych, jak np. w
- kuchniach biurowych lub innych
miejscach pracy;
- agroturystyce;
- hotelach, motelach itp. oraz
innych podobnych lokalach (przez
klientów);
- pensjonatach.
Nie dopuszcza do uywania
urzdzenia przez dzieci w wieku
poniej 8 lat.
Dzieci w wieku 8 lub wicej lat mog
obsugiwa urzdzenie wycznie
pod staym nadzorem.
Osoby o ograniczonych zdolnociach
zycznych, czuciowych lub
psychicznych albo nieposiadajce
stosownego dowiadczenia
lub wiedzy, mog korzysta z
urzdzenia tylko wówczas, kiedy
znajduj si pod nadzorem lub
zostay poinstruowane, jak uywa
urzdzenia i s w peni wiadome
wszelkich zagroe i wymaganych
rodków ostronoci.
Nie dopuszcza do uywania
urzdzenia jako zabawki przez
dzieci.
Nie wolno pozwala dzieciom
na wykonywanie jakichkolwiek
prac zwizanych bezporednio
z konserwacj lub czyszczeniem
urzdzenia bez nadzoru osoby
dorosej.
Nie dopuszcza do urzdzenia i jego
przewodu zasilajcego dzieci poniej
8 lat.
Ostrzeżenie! Nie pozwala, aby dzieci
miay dostp do elementów opakowania,
poniewa mog one spowodowa
zagroenie, np. uduszenia.
Nie rozgrzewać urządzenia bez oleju/
tłuszczu.
Nigdy nie naley zostawia wczonej
frytkownicy bez nadzoru.
Przed uyciem naley dokadnie
sprawdzi, czy gówny korpus urzdzenia
i wszystkie elementy czynnociowe s
sprawne i nie nosz ladów uszkodzenia.
63
Jeeli urzdzenie np. spado na tward
powierzchni albo przewód zasilajcy
zosta naraony na zbyt silne szarpnicie,
nie nadaje si ono do dalszego uytku:
nawet najmniejsza, niewidoczna usterka
powstaa z tego powodu, moe mie
ujemny wpyw na dziaanie urzdzenia i
bezpieczestwo uytkownika.
Nie umieszcza urzdzenia pod
kami, szafkami lub innymi wiszcymi
elementami, czy te bezporednio przy
cianie lub w rogu.
Upewni si, czy w pobliu nie znajduj
si adne materiay atwopalne.
Nie należy topić słoniny w kawałkach
w pustej frytkownicy. Aby prawidowo
pracowa
, element grzejny musi
by zanurzony w pynnym tuszczu.
W przeciwnym razie moe doj do
przegrzania i kawaki tuszczu mog si
zapali wchodzc w kontakt z elementem
grzejnym. Moe take doj do wyczenia
elementu grzejnego przez termiczny
wycznik bezpieczestwa.
Wielokrotnie uywany olej/tuszcz
moe si samoczynnie zapali przy
przegrzaniu. W takiej sytuacji naley
natychmiast wyj wtyczk z gniazdka,
a pojemnik przykry pokryw w celu
zduszenia pomieni.
Nie próbować gasić płonącego oleju/
tłuszczu wodą! Nie wlewać wody do
gorącego oleju/tłuszczu!
Nie przenosi gorcej frytkownicy,
na przykad podczas uywania lub
bezporednio po zakoczeniu smaenia
(mona si potkn i spowodowa
wypadek). Zawsze naley postpowa ze
szczególn ostronoci: gorcy tuszcz
moe spowodowa powane obraenia.
Nie dotyka rozgrzanego oleju.
Do rozgrzanego oleju/tuszczu nie
wkada plastikowych sztuców, ani nie
wylewa gorcego tuszczu do naczy z
tworzywa sztucznego.
Ostrzeżenie! Urzdzenie oraz przewód
sieciowy nie mog styka si z gorcymi
powierzchniami, ani te by poddawane
dziaaniu wysokich temperatur. Przewód
zasilaj
cy nie powinien zwisa swobodnie
i naley uwaa aby znajdowa si w
bezpiecznej odlegoci od gorcych
elementów urzdzenia.
Wtyczkę należy wyjąć z gniazda
elektrycznego:
- po zakończeniu pracy;
- w przypadku stwierdzenia usterki
urządzenia;
- i przed przystąpieniem do
czyszczenia.
Wyjmujc wtyczk z gniazdka nie szarpa
za przewód.
Ostrzeżenie! Urzdzenie nie nadaje si
do uytku na wolnym powietrzu.
Za szkody wynike z nieprawidowego
uywania sprztu lub uytkowania
niezgodnego z instrukcj obsugi win
ponosi wycznie uytkownik.
Termiczny wyłącznik bezpieczeństwa
Jeeli poziom oleju/tuszczu spadnie poniej
wymaganego minimum, termiczny wycznik
bezpieczestwa spowoduje automatyczne
wyczenie si grzaki. Jeeli wycznik
bezpieczestwa zostanie raz aktywowany,
urzdzenie nie bdzie nadawa si ju do
ponownego uytku.
Elementy czynnościowe
Pokrywa
Pokryw otwiera si za pomoc
przeznaczonego do tego celu przycisku.
64
Mechanizm sprynowy sprawia, e
pokrywa podnosi si automatycznie zaraz
po naciniciu przycisku. Aby zamkn
pokryw, wystarczy j przycisn w dó, a
si zatrzanie.
Aby zdj pokryw do czyszczenia, musi
si ona znale w otwartej pozycji pionowej.
Wyjmuje si j przez pocignicie do góry.
Wziernik
Wziernik znajdujcy si w pokrywie, pozwala
obserwowa proces smaenia. Aby nie
zaparowa, naley rozprowadzi po jego
wewntrznej stronie nieco oleju/tuszczu.
Pojemnik do smażenia
Poziom napełnienia:
Przed rozpoczciem podgrzewania naley
sprawdzi, czy poziom oleju/tuszczu znajduje
si pomidzy oznaczeniami minimum i
maximum, które znajduj si
wewntrz
pojemnika.
Do frytkownicy mona wla maksymalne 2
litry oleju.
Przed napenieniem zbiornika wymagan
iloci oleju/tuszczu naley wyj koszyk.
Wskazówka:nica pomidzy poziomem
minimum a maximum wynosi okoo 300 ml.
Rodzaje tłuszczu, z których można
korzystać:
Zaleca si stosowanie oleju rolinnego
lub tuszczu przeznaczonego specjalnie
do gbokiego smaenia, który mona
bezpiecznie rozgrza do temperatury 220º C
i który posiada neutralny smak.
Nie naley mieszanych olejów.
Koszyk do smażenia
Koszyk przeznaczony jest do umieszczania
w nim potraw przeznaczonych do smaenia.
Przy zamknitej pokrywie, koszyk mona
zanurzy w gorcym oleju/tuszczu,
posugujc si uchwytem wystajcym z
przodu frytkownicy. W tym celu naley
przesun
w przód przycisk blokowania
znajdujcy si w uchwycie i opuci uchwyt.
Aby podnie koszyk, wystarczy przesun
uchwyt w gór, a si zatrzanie w górnej
pozycji.
Objętość
Zalecana przez nas maksymalna ilo
frytek do smaenia wynosi 300 gramów.
Prosimy o zapoznanie si z punktem Porady
praktyczne dotyczące smażenia w tłuszczu.
Lampki kontrolne
Czerwona lampka kontrolna wieci si przez
cay czas, kiedy urzdzenie podczone jest
do sieci.
Zielona lampka kontrolna zapala si, kiedy
urzdzenie osignie dan temperatur.
Kiedy temperatura spadnie poniej pewnego
poziomu, wczy si ponownie element
grzewczy, a lampka kontrolna zganie.
Regulator temperatury
Regulator temperatury pozwala ustawi
temperatur na dany poziom.
Przed pierwszym użyciem
Przed podczeniem urzdzenia do sieci,
najpierw naley je umy postpujc wg
poniszych instrukcji:
Pojemnik do smaenia oraz wewntrzn
stron pokrywy przetrze wilgotn
ciereczk. Wyj koszyk metalowy do
smaenia i umy go dokadnie w gorcej
wodzie. Aby zapobiec mieszaniu si wody z
olejem/tuszczem, wszystkie elementy naley
dokadnie wysuszy. Nala do pojemnika
65
okoo 2 litra oleju rolinnego/tuszczu.
Obsługa
Poziom oleju/tuszczu powinien
znajdowa si pomidzy oznaczeniami
min. i max.
W oy koszyk do pojemnika do
smaenia i zamkn pokryw.
W oy wtyczk do kontaktu. Zapali si
wówczas czerwona lampka kontrolna.
Za pomoc regulatora temperatury ustawi
dan temperatur smaenia.
Poczeka, a frytkownica si rozgrzeje.
Zielona lampka kontrolna zapala si,
kiedy urzdzenie osignie dan
temperatur.
Otworzy pokryw.
Podnie koszyk i woy do niego
potraw przeznaczon do smaenia.
W oy koszyk z powrotem do pojemnika
do smaenia.
Zamkn pokryw i opuci koszyk.
Kiedy potrawa jest ju odpowiednio
usmaona, otworzy pokryw, podnie
koszyk i przytrzyma go chwil, aby
odcedzi olej/tuszcz. Po zakoczeniu
smaenia, przekrci z powrotem
regulator temperatury i wyj wtyczk z
gniazdka. Czerwona lampka kontrolna
wówczas ganie.
Porady praktyczne dotyczące smażenia
głębokiego
Potrawy smaone w oleju/tuszczu s bardzo
smaczne i poywne.
Pory artykuów ywnociowych smaonych
w gorcym oleju/tuszczu zamykaj si
pod wpywem wysokiej temperatury,
uniemoliwiajc tuszczowi przedostawanie
si do wntrza.
W ten sposób zatrzymywany jest smak i
soki, a ywno zachowuje wszelkie wartoci
odywcze, biaka, witaminy i mineray.
Podczas smażenia należy przestrzegać
następujących zasad:
1. Dodawanie wieego oleju/tuszczu do
starego nie poprawia ani smaku, ani
wydajnoci. Raczej stary olej/tuszcz
zepsuje ten wiey, dodany do garnka.
2. Aby uniknąć pienienia się oleju/
tłuszczu, należy zawsze sprawdzać,
czy artykuły żywnościowe
przeznaczone do smażenia są
całkowicie suche. Szczególnej
uwagi wymagają mrożonki, które
przed smażeniem należy całkowicie
rozmrozić, bowiem wilgoć zmniejsza
wydajność oleju/tłuszczu.
3. Aby osign podany rezultat, naley
smay w odpowiednich temperaturach.
Jeli olej/tuszcz nie jest dostatecznie
rozgrzany, artykuy ywnociowe mog
niepotrzebnie wchania go. Dlatego te
koszyk naley zanurzy w oleju/tuszczu
nie wczeniej ni po zakoczeniu
rozgrzewania. Jeli olej/tuszcz jest
za gorcy, powierzchnia artykuów
ywnociowych zarumieni si zbyt
szybko, pozostawiajc niedogotowany,
surowy rodek.
4. Przed rozpoczęciem procesu
smażenia, zamrożone lub częściowo
zamrożone artykuły żywnościowe
można zanurzyć na chwilę, raz lub
dwa razy, w gorącym oleju/tłuszczu.
5. Nie naley smay zbyt duej iloci
artykuów ywnociowych na raz.
Powinny one mie odpowiedni ilo
miejsca by swobodnie pywa w oleju/
tuszczu nie stykajc si ze sob
nawzajem.
66
6. Przy smaeniu artykuów
panierowanych naley zwróci uwag,
aby panierka cile do nich przylegaa.
Resztki mki lub buki tartej nie powinny
dostawa si do pojemnika.
7. Wielokrotnie uywany stary olej/tuszcz
mona atwo rozpozna. Jest lepki,
ma ciemny kolor, pieni si i wydziela
nieprzyjemny zapach.
8. Stary tuszcz jest bardziej atwopalny,
gdy zawiera zanieczyszczenia z
poprzednich smae. Najlepiej wic
zmienia olej/tuszcz cakowicie po 3
lub 4 cyklach smaenia. Wydajno
oleju/tuszczu zaley jednak w duej
mierze od tego, co i w jakich ilociach
smaymy.
9. Filtrowanie oleju/tuszczu po kadym
smaeniu przedua jego uyteczno i
wydajno.
10. Olej/tuszcz mona przechowywa w
pojemniku, pod warunkiem e jest on
przykryty i przechowywany w chodnym
miejscu.
Smażenie z zachowaniem jak największej
ilości wartości odżywczych
Aby smay jak najzdrowiej z zachowaniem
jak najwikszej iloci wartoci odywczych,
proponujemy nie nagrzewa frytkownicy
do temperatury wyszej ni 175°C przy
smaeniu produktów skrobiowych tzn.
produktów o ponad redniej zawartoci
skrobi. Zmniejszona temperatura smaenia,
poczona z równie zmniejszon iloci
smaonej ywnoci zmniejsza z kolei do
minimum wytwarzanie szkodliwych dla
zdrowia substancji.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystpieniem do czyszczenia
naley zawsze poczeka a urzdzenie
cakowicie ostygnie.
Ostrzeż
enie! Aby nie narazi si na
poraenie prdem, nie naley my
obudowy frytkownicy ani przewodu
zasilajcego wod lub innymi pynami, ani
zanurza ich.
Do czyszczenia nie naley stosowa
adnych silnych rodków cierajcych czy
roztworów, ani ostrych narzdzi.
Aby zdj pokryw do czyszczenia,
musi si ona znale w otwartej
pozycji pionowej. Wyjmuje si j przez
pocignicie do góry.
W pokrywie znajduje si ltr tuszczu,
który naley wymienia co kilka cykli
smaenia. Zdjąć pokrywkę ltra i wyjąć
stary ltr. Wyczyci pokrywk wilgotn
ciereczk z dodatkiem niewielkiej iloci
pynu do mycia. Nastpnie wytrze
dokadnie do sucha. Włożyć nowy ltr
i nałożyć pokrywkę. Zapasowe ltry
można nabyć w serwisach Severin.
Aby usun olej/tuszcz z pojemnika
do smaenia, odczeka najpierw
a wystarczajco ostygnie, ale nie
przejdzie jeszcze w stan stay, i wybra
go chochelk. Kiedy olej/tuszcz
wystarczajco ostygnie, mona go take
przela do aroodpornego pojemnika.
Olej/tuszcz mona prze ltrowa
przelewajc go przez papier higroskopijny
woony do aroodpornego lejka albo do
koszyka do smaenia.
Nie naley wylewa zuytego oleju/
tuszczu do zlewu. Kiedy ju wystygnie,
mona go wyrzuci do kosza na mieci.
Wntrze pojemnika mona najpierw
przetrze papierowymi rcznikami,
nastpnie gadk ciereczk, lekko
nasczon delikatnym detergentem.
67
Nastpnie wytrze je do sucha
ciereczk.
Koszyk do smaenia i pokryw naley
my w gorcej wodzie z pynem.
Nastpnie wytrze dokadnie do sucha.
Zewntrzn obudow mona czyci
przecierajc lekko wilgotn, gadk
ciereczk.
Utylizacja
Urzdzenia oznaczone
powyszym symbolem naley
usuwa osobno, a nie wraz
ze zwykymi odpadkami z
gospodarstwa domowego. Urzdzenia takie
zawieraj bowiem cenne materiay, jakie
mona podda recyklingowi. Odpowiednia
utylizacja takich urzdze przyczynia si
do ochrony rodowiska i zdrowia ludzkiego.
Szczegóowych informacji na ten temat
udzielaj lokalne wadze lub sklepy
prowadzce sprzeda detaliczn.
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady
materiau i wykonania przez okres dwóch
lat od daty zakupu produktu. W ramach
gwarancji producent zobowizuje si do
naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych
elementów, pod warunkiem, e produkt
zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a póniej odesany przez sklep do
serwisu centralnego w Opolu, prowadzonego
przez rm Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby
gwarancja zachowaa wano, urzdzenie
musi by uywane zgodnie z instrukcj i
nie moe by mody kowane, naprawiane
lub w jakikolwiek sposób naruszane przez
nieupowanion do tego osob, ani te
uszkodzone w wyniku nieprawidowego
uycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego
zuycia, ani elementów atwo tukcych si,
jak szko, elementy z tworzyw sztucznych,
arówki itd. Niniejsza gwarancja nie
ogranicza ustawowych praw konsumenta
ani innych praw, jakie konsument posiada
zgodnie z obowizujcymi przepisami, które
dotycz zakupu przedmiotów uytkowych.
Je
eli urzdzenie przestanie dziaa
prawidowo i musi zosta odesane, naley
je dokadnie zapakowa i doczy imi,
nazwisko i adres nadawcy oraz przyczyn
odesania. Jeli urzdzenie jest nadal na
gwarancji, prosz take doczy paragon
zakupu, lub faktur zakupow.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

SEVERIN FR 2437 Specyfikacja

Kategoria
Frytownice
Typ
Specyfikacja