Progress PBP5360X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik
PBP5360
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
3
Opis urządzenia 6
Przed pierwszym użyciem 6
Codzienna eksploatacja 7
Funkcje zegara 8
Korzystanie z akcesoriów 9
Dodatkowe funkcje 10
Przydatne rady i wskazówki 11
Konserwacja i czyszczenie 16
Co zrobić, gdy… 20
Dane techniczne 21
Instalacja 21
Ochrona środowiska 22
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy
dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent
nie odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane
nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować in-
strukcję wraz z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uduszeniem lub
odniesieniem obrażeń mogących skutkować trwałym
kalectwem.
•Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego
roku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające
odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzo-
rowane przez dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za
ich bezpieczeństwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasię-
giem dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia.
Łatwo dostępne elementy urządze-
nia mocno się nagrzewają.
•Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia,
zaleca się jej włączenie.
2 progress
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci
bez nadzoru dorosłych.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się nagrze-
wa. Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Pod-
czas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy
zawsze używać rękawic kuchennych.
•Nie używać do czyszczenia urządzenia myjki parowej.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy od-
łączyć je od zasilania.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ścier-
nych środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek,
ponieważ mogą one porysować powierzchnię, co może
skutkować pęknięciem szkła.
•Przed włączeniem funkcji czyszczenia pirolitycznego należy
usunąć nadmiar zanieczyszczeń. Wyjąć wszystkie akcesoria
z piekarnika.
•Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć naj-
pierw ich przedni
ą, a następnie tylną część od bocznych
ścianek. Zamontować prowadnice blach w odwrotnej kolej-
ności.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
•Nie instalować ani nie używać uszkodzo-
nego urządzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instala-
cji dostarczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia, ponieważ jest ono
ciężkie. Zawsze używać rękawic ochron-
nych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Należy zadbać o to, aby meble itp. znaj-
dujące się obok urządzenia i nad nim
spełniały odpowiednie wymogi bezpie-
czeństwa.
•Boki urządzenia powinny s
ąsiadować z
urządzeniami lub meblami o tej samej
wysokości.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem prądem
elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wyko-
nać wszystkie połączenia elektryczne.
•Urządzenie musi być uziemione.
•Należy upewnić się, że informacje o pod-
łączeniu elektrycznym podane na tablicz-
ce znamionowej są zgodne z parametra-
progress 3
mi instalacji zasilającej. W przeciwnym ra-
zie należy skontaktować się z elektry-
kiem.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd elektrycznych z
uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłu-
żaczy.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wy-
mianę uszkodzonego przewodu zasilają-
cego należy zlecić przedstawicielowi ser-
wisu lub wykwalifikowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są
mocno rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znaj-
dujących się pod napięciem, jak zaizolo-
wanych części zabezpieczenie przed po-
rażeniem prądem należy zamocować w
taki sposób, aby nie można go było odłą-
czyć bez użycia narzędzi.
•Pod
łączyć wtyczkę do gniazda elektrycz-
nego dopiero po zakończeniu instalacji.
Należy zadbać o to, aby po zakończeniu
instalacji urządzenia wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
•Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowa-
ne, nie wolno podłączać do niego wtycz-
ki.
•Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć
za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć
za wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie odpowied-
nich wyłączników obwodu zasilania: wy-
łączników automatycznych, bezpieczni-
ków topikowych (typu wykręcanego –
wyjmowanych z oprawki), wyłączników
żnicowo-prądowych (RCD) oraz stycz-
ników.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający
odłączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
•Przed pod
łączeniem wtyczki przewodu
zasilającego do gniazda elektrycznego
należy całkowicie zamknąć drzwi urzą-
dzenia.
Obsługa
Ostrzeżenie! Zagrożenie odniesieniem
obrażeń, oparzeniem lub wybuchem.
•Z urządzenia należy korzystać w warun-
kach domowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
•Upewnić się, że otwory wentylacyjne nie
są zablokowane.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze
mocno się nagrzewa. Nie dotykać ele-
mentów grzejnych w urządzeniu. Pod-
czas wyjmowania i wkładania akcesoriów
lub naczyń należy zawsze używać ręka-
wic kuchennych.
Podczas pracy urządzenia należy zacho-
wać ostrożność przy otwieraniu jego
drzwi. Może dojść do uwolnienia gorące-
go powietrza.
•Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rę-
koma lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
•Gdy urządzenie jest wyłączone, jego
drzwi powinny być zamknięte.
•Należy ostrożnie otwierać drzwi drzwi
urządzenia. Stosowanie składników za-
wierających alkohol może spowodować
powstanie mieszanki alkoholu i powie-
trza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie
wolno zbliżać do niego iskrzących przed-
miotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać łatwopalnych produktów
lub przedmiotów nasączonych łatwopal-
nymi produktami w urządzeniu, na nim
lub w jego pobliżu.
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
– Nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie urzą-
dzenia.
– Nie należy kłaść folii aluminiowej bezpo-
średnio na dnie urządzenia.
– Nie należy wlewać wody bezpośrednio
do rozgrzanego urządzenia.
4 progress
– Nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po zakoń-
czeniu pieczenia.
– Należy zachować ostrożność podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia. Nie stanowi to wady
w rozumieniu warunków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy uży-
wać głębokiej blachy. Sok z owoców mo-
że trwale zaplamić emalię.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazda elek-
trycznego.
•Upewnić się, że urządzenie ostygło. Wy-
stępuje zagrożenie pęknięcia szyb w
drzwiach urządzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je
niezwłocznie wymienić. Należy skontak-
tować się z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia nale-
ży zachować ostrożność. Drzwi są cięż-
kie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należ
y regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urzą-
dzeniu mogą stać się przyczyną pożaru.
•Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne
środki czyszczące. Nie używać produk-
tów ściernych, myjek do szorowania, roz-
puszczalników ani metalowych przedmio-
tów.
W przypadku stosowania aerozolu do
piekarników należy przestrzegać wskazó-
wek dotyczących bezpieczeństwa umie-
szczonych na opakowaniu.
•Nie używać do czyszczenia emalii katali-
tycznej (jeśli dotyczy) żadnych detergen-
tów.
Czyszczenie pirolityczne
Ostrzeżenie! Zagrożenie pożarem
i poparzeniem.
•Należy dokładnie zapoznać się z instruk-
cją czyszczenia pirolitycznego.
Podczas czyszczenia pirolitycznego dzie-
ciom nie wolno przebywać w pobliżu
urządzenia. Urządzenie bardzo mocno
się nagrzewa.
Podczas czyszczenia pirolitycznego oraz
po jego zakończeniu dokładnie przewie-
trzyć pomieszczenie.
Podczas pierwszego nagrzewania urzą-
dzenia do maksymalnej temperatury oraz
po zakończeniu nagrzewania należy za-
pewnić dobrą wentylację pomieszczenia.
Podczas czyszczenia pirolitycznego oraz
po jego zakończeniu w pobliżu urządze-
nia nie powinny przebywać zwierzęta do-
mowe (szczególnie ptaki); na początku
wybrać najwyższą temperaturę, pamięta-
jąc o konieczności zapewnienia dobrej
wentylacji pomieszczenia.
Niektóre ptaki oraz gady są bardzo wraż-
liwe na opary, które mogą
wytwarzać się
podczas czyszczenia pirolitycznego.
Ponadto niewielkie zwierzęta domowe
mogą być wrażliwe na miejscowe zmiany
temperatury, które występują w pobliżu
piekarników z funkcją czyszczenia piroli-
tycznego podczas działania tej funkcji.
Wysoka temperatura występująca pod-
czas czyszczenia pirolitycznego może
uszkodzić powierzchnie garnków, patelni,
tac i innych przyborów kuchennych z po-
włoką zapobiegającą przywieraniu; po-
nadto powłoki te mogą być źródłem opa-
rów o niewielkim stopniu toksyczności.
Opary uwalniane podczas czyszczenia
pirolitycznego lub wypalania resztek po-
traw klasyfikuje się jako nieszkodliwe dla
ludzi – w tym dla noworodków lub osób z
problemami zdrowotnymi.
Wewnętrzne oświetlenie piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zasto-
sowana w tym urządzeniu jest przezna-
czona wyłącznie do urządzeń domo-
wych. Nie należy używać jej do oświetla-
nia pomieszczeń.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
•Przed przystąpieniem do wymiany ża-
rówki należy odłączyć urządzenie od
źródła zasilania.
•Używać wyłącznie żarówek tego samego
typu.
progress 5
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub uduszeniem.
•Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
•Wymontować zatrzask drzwi, aby unie-
możliwić zamknięcie się dziecka lub zwie-
rzęcia w urządzeniu.
OPIS URZĄDZENIA
1
8
3
2
4
5
6
7
1
Panel sterowania
2
Sterowanie elektroniczne
3
Otwory wentylacyjne
4
Grill
5
Oświetlenie piekarnika
6
Otwór do zamocowania rożna obroto-
wego
7
Wentylator
8
Tabliczka znamionowa
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do ustawiania naczyń, foremek do ciast
oraz do pieczenia mięs.
Aluminiowa blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Blacha do pieczenia/opiekania mięsa
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
Rożen obrotowy
Do pieczenia większych kawałków mięsa
i drobiu.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach (jeśli dotyczy).
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Ustawianie i zmiana aktualnego czasu
Przed użyciem piekarnika należy usta-
wić czas.
Po podłączeniu piekarnika do źródła zasila-
nia lub po wystąpieniu przerwy w zasilaniu
zacznie migać symbol
.
Nacisnąć przycisk + lub -, aby ustawić pra-
widłowy czas.
Zmiana ustawienia czasu
1.
Nacisnąć kilkakrotnie
, aż na wy-
świetlaczu zacznie migać symbol
.
2. Nacisnąć przycisk + lub -, aby ustawić
prawidłowy czas.
12
Po upływie około pięciu sekund miganie us-
tanie, a na wyświetlaczu będzie widoczny
ustawiony aktualny czas.
Nagrzewanie wstępne
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie
w celu wypalenia pozostałości smaru.
1.
Ustawić funkcję
i temperaturę mak-
symalną.
6 progress
2. Pozostawić włączone urządzenie na
jedną godzinę.
3.
Ustawić funkcję
i temperaturę mak-
symalną.
4. Pozostawić włączone urządzenie na
dziesięć minut.
5.
Ustawić funkcję
i temperaturę mak-
symalną.
6. Pozostawić włączone urządzenie na
dziesięć minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać się
nieprzyjemny zapach i dym. Jest to normal-
ne zjawisko. Należy zapewnić wystarczają-
cy dopływ świeżego powietrza.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Wyświetlacz
AB C
A) Funkcja pieczenia
B) Temperatura
C) Czas
Przycisk Funkcja Opis
Wł./Wył.
Włączanie i wyłączanie urządzenia.
Wybór
Ustawianie funkcji piekarnika.
Szybkie nagrzewanie
Włączanie funkcji szybkiego nagrzewania.
Piroliza Włączanie czyszczenia pirolitycznego.
Zegar
Ustawianie funkcji zegara.
/
Minus, plus
Ustawianie czasu i temperatury.
Ustawianie funkcji piekarnika
12
1. Włączyć urządzenie.
2.
Nacisnąć kilkakrotnie
, aż na wy-
świetlaczu zacznie migać symbol żąda-
nej funkcji piekarnika.
Na wyświetlaczu zostanie wyświetlona
domyślna temperatura. Jeżeli tempera-
tura nie zostanie zmieniona w ciągu
około pięciu sekund, urządzenie zacz-
nie pracować.
3. Aby zmienić temperaturę, nacisnąć +
lub -.
Zmiana temperatury
Aby zmienić temperaturę podczas pracy
urządzenia:
1.
Nacisnąć przycisk
. Zacznie migać
symbol °.
2. Nacisnąć przycisk + lub -, aby zmienić
temperaturę.
Po ustawieniu funkcji piekarnika zaczy-
na migać symbol temperatury
. Miga-
jący symbol sygnalizuje wzrost tempe-
ratury w urządzeniu.
Po osiągnięciu przez urządzenie usta-
wionej temperatury rozlega się sygnał
dźwiękowy, a symbol temperatury
przestaje migać.
progress 7
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pieczenie konwekcyjne
Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i
ciast wymagających jednakowej temperatury, na
więcej niż jednym poziomie, bez przenikania za-
pachów.
Pieczenie tradycyjne
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym pozio-
mie. Jednocześnie działają górna i dolna grzałka.
Grzałka dolna
Do pieczenia ciast z kruchym spodem. Działa tyl-
ko dolna grzałka.
Turbo grill
Do pieczenia dużych kawałków mięsa. Grzałka
grilla i wentylator piekarnika działają naprzemien-
nie, zapewniając obieg gorącego powietrza wo-
ł potrawy.
Grill + rożen obrot.
Do grillowania niewielkich ilości płaskich potraw
na środku rusztu. Do przyrządzania tostów.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Piroliza
Umożliwia czyszczenie piekarnika. Wysoka tem-
peratura powoduje wypalenie zanieczyszczeń.
Można je następnie wytrzeć szmatką po ostyg-
nięciu urządzenia.
Funkcja ciepła resztkowego
Gdy włączona jest funkcja Czas
, piekar-
nik wyłącza się automatycznie na kilka mi-
nut przez upływem czasu pieczenia. Piekar-
nik wykorzystuje ciepło resztkowe do za-
kończenia pieczenia i nie pobiera w tym
czasie energii.
Ważne! Funkcja ciepła resztkowego działa
tylko wtedy, gdy funkcja Czas
jest
ustawiona na dłużej niż 20 minut.
Funkcja szybkiego nagrzewania
Funkcja szybkiego nagrzewania umożliwia
skrócenie czasu wstępnego nagrzewania.
Można ją stosować z każdą funkcją piecze-
nia, za wyjątkiem funkcji Rozmrażanie.
Ważne! Nie należy umieszczać potraw w
piekarniku do czasu zakończenia działania
funkcji szybkiego nagrzewania.
1. Wybrać funkcję piekarnika. W razie po-
trzeby zmienić ustawienie temperatury.
2.
Nacisnąć przycisk
. Na wyświetla-
czu pojawi się wskazanie FHU. Włączy
się funkcja szybkiego nagrzewania.
3. Gdy zakończy się działanie funkcji
szybkiego nagrzewania, rozlegnie się
sygnał dźwiękowy. Zniknie wskazanie
FHU. Ustawiona funkcja piekarnika bę-
dzie nadal działać.
4. Włożyć potrawę do piekarnika.
FUNKCJE ZEGARA
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualny czas Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu.
Minutnik Odliczanie ustawionego czasu. Funkcja ta nie ma wpływu na działa-
nie piekarnika.
8 progress
Funkcja zegara Zastosowanie
Czas Ustawianie czasu pracy urządzenia.
Koniec Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia.
Istnieje możliwość jednoczesnego uży-
cia funkcji Czas
i Koniec , jeśli
urządzenie ma włączyć się i wyłączyć
automatycznie w późniejszym czasie.
Najpierw należy ustawić funkcję Czas
, a następnie Koniec .
Ustawianie funkcji zegara
12
1.
Dla funkcji Czas
i Koniec należy
ustawić funkcję piekarnika oraz tempe-
raturę. Nie jest to konieczne w przy-
padku korzystania z funkcji minutnika
. Patrz „Ustawianie funkcji piekarni-
ka”.
2.
Nacisnąć kilkakrotnie
, aż na wy-
świetlaczu zacznie migać symbol żąda-
nej funkcji zegara.
3. Nacisnąć + lub -, aby ustawić żądaną
funkcję zegara.
Na wyświetlaczu pojawi się symbol us-
tawionej funkcji zegara. Gdy upłynie us-
tawiony czas, symbol zacznie migać i
przez dwie minuty będzie emitowany
sygnał dźwiękowy.
Jeśli została włączona funkcja Czas
lub Koniec , urządzenie wyłączy się
automatycznie.
4. Nacisnąć przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
5. Wyłączyć urządzenie.
Anulowanie funkcji zegara
1.
Nacisnąć kilkakrotnie
, aż na wy-
świetlaczu zacznie migać symbol żąda-
nej funkcji zegara oraz
.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk -, aż
nastąpi wyłączenie funkcji zegara.
KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Rożen obrotowy
A B
D
C
A) Rama rożna obrotowego
B) Widelce
C) Pręt
D) Uchwyt
Ostrzeżenie! Zachować ostrożność
podczas korzystania z rożna
obrotowego. Widelce oraz pręt rożna
są ostre. Występuje zagrożenie
skaleczeniem.
Ostrzeżenie! Podczas wyjmowania
rożna obrotowego należy korzystać z
rękawic do pieczenia. Rożen obrotowy
i grill są gorące. Występuje zagrożenie
poparzeniem.
progress 9
1. Nałożyć uchwyt na pręt rożna obroto-
wego.
2. Umieścić blachę do pieczenia na naj-
niższym poziomie piekarnika.
3. Umieścić ramę rożna obrotowego na
trzecim poziomie piekarnika licząc od
dołu.
4. Założyć pierwszy widelec na pręt, a na-
stępnie nałożyć mięso na rożen obro-
towy i założyć drugi widelec.
5. Dokręcić widelce za pomocą śrub.
6. Włożyć końcówkę pręta w otwór prze-
znaczony do mocowania rożna obroto-
wego. Patrz „Opis urządzenia”.
7. Założyć przednią część pręta na ramę
rożna obrotowego.
8. Zdjąć uchwyt rożna obrotowego.
9. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika
w pozycji rożna obrotowego. Rożen
obrotowy zacznie się obracać.
10. Ustawić odpowiednią temperaturę.
Patrz tabele pieczenia.
Jeśli funkcja zegara (Czas lub Koniec)
zakończy działanie, a użytkownik nie
wyłączy urządzenia, rożen obrotowy
będzie nadal działał.
DODATKOWE FUNKCJE
Blokada uruchomienia
Gdy włączona jest blokada uruchomie-
nia, nie można uruchomić urządzenia.
Włączanie blokady uruchomienia
1.
Nacisnąć
, aby wyłączyć urządze-
nie.
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
i -, aż na wyświetlaczu pojawi się
wskazanie SAFE. Blokada uruchomie-
nia jest włączona.
Wyłączanie blokady uruchomienia
Aby wyłączyć blokadę uruchomienia, należy
wykonać te same czynności.
Dźwięki przycisków
Wyłączanie sygnału kontrolnego
1.
Nacisnąć
, aby wyłączyć urządze-
nie.
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przez około 2 sekundy przyciski
i +,
aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Sygnał kontrolny jest wyłączony.
Włączanie sygnału kontrolnego
Aby włączyć sygnał kontrolny, należy wyko-
nać te same czynności.
Samoczynne wyłączenie
Ze względów bezpieczeństwa urządzenie
wyłącza się samoczynnie po pewnym cza-
sie:
•jeśli włączona jest funkcja piekarnika,
•jeśli użytkownik nie zmieni temperatury
piekarnika.
Temperatura piekar-
nika
Czas wyłączenia
30 - 115°C 12.0 godz.
120 - 195°C 8.5 godz.
200 - 245°C 5.5 godz.
250°C – temp. maks. 3.0 godz.
Po samoczynnym wyłączeniu należy całko-
wicie wyłączyć urządzenie. Następnie moż-
na włączyć je ponownie.
10 progress
Ważne! Po ustawieniu funkcji Czas lub
Koniec funkcja samoczynnego wyłączenia
nie działa.
Kody błędów
Jeśli jakieś parametry nie są poprawne, pie-
karnik zatrzymuje działające funkcje i na wy-
świetlaczu pojawia się odpowiedni kod błę-
du. Patrz rozdział „Rozwiązywanie proble-
mów”.
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chło-
dzący włącza się automatycznie, aby utrzy-
mać powierzchnie urządzenia w niskiej tem-
peraturze. Po wyłączeniu urządzenia wenty-
lator chłodzący kontynuuje działanie do
czasu schłodzenia urządzenia.
Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub usz-
kodzone podzespoły mogą spowodować
niebezpieczne przegrzanie urządzenia. Aby
temu zapobiec, piekarnik wyposażono
w termostat bezpieczeństwa, który w razie
potrzeby wyłącza zasilanie. Po obniżeniu
temperatury piekarnik automatycznie włą-
czy się ponownie.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Potrawy można umieszczać w urządze-
niu na czterechżnych poziomach. Po-
ziomy umieszczania potraw liczy się od
dołu.
•Urządzenie wyposażono w specjalny
układ obiegu powietrza oraz stałej recyr-
kulacji pary. System ten, dzięki obecności
pary, umożliwia przygotowanie potraw
delikatnych wewnątrz oraz chrupkich z
wierzchu. Zmniejsza on do minimum
czas pieczenia i zużycie energii.
•Wewnątrz urządzenia lub na szklanych
drzwiach może skraplać się wilgoć. Jest
to normalne zjawisko. Otwierając drzwi
podczas pieczenia, należy zawsze odsu-
nąć się od urządzenia. Aby ograniczyć
zjawisko skraplania pary wodnej, należy
uruchamiać urządzenie na 10 minut
przed rozpoczęciem pieczenia.
•Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie urzą-
dzenia ani nie zakrywać jego elementów
folią aluminiową. Może to wpłynąć na
efekty pieczenia i spowodować uszko-
dzenie emaliowanej powłoki.
Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4 ustawio-
nego czasu pieczenia.
•Jeśli wykorzystywane są dwie blachy do
pieczenia jednocześnie należy pozosta-
wić jeden pusty poziom między nimi.
Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw na-
leży używać głębokiej blachy, aby nie do-
puścić do trwałego zabrudzenia piekarni-
ka.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
•Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarni-
ku podczas pieczenia, należy do głębo-
kiej blachy wlać nieco wody. Aby zapo-
biec gromadzeniu się dymu, należy dole-
wać wody po trochu, za każdym razem,
gdy wyparuje.
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju potrawy,
jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy kontrolo-
wać wyniki pieczenia. Pozwoli to odnaleźć
najlepsze ustawienia (mocy grzania, czasu
pieczenia itp.) dla posiadanych naczyń,
przepisów i ilości potraw pieczonych przy
użyciu omawianego urządzenia.
Tabela pieczenia
CIASTA
progress 11
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyj-
ne
Pieczenie konwek-
cyjne
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tem-
pera-
tura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tem-
pera-
tura
(°C)
Ciasta ucierane 2 170 2 (1 i 3) 165 45 - 60 W foremce do
ciasta
Kruche ciasto 2 170 2 (1 i 3) 160 24 - 34 W foremce do
ciasta
Sernik 1 170 2 165 60 - 80 W 26 cm forem-
ce do ciasta
Ciasto z jabłka-
mi (szarlotka)
1 170 2 (1 i 3) 160 100 - 120 W dwóch 20 cm
foremkach do
ciasta ustawio-
nych na ruszcie
Strudel 2 175 2 150 60 - 80 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Tarta z dże-
mem
2 170 2 (1 i 3) 160 30 - 40 W 26 cm forem-
ce do ciasta
Ciasto owoco-
we
2 170 2 155 60 - 70 W 26 cm forem-
ce do ciasta
Biszkopt (bisz-
kopt bez tłusz-
czu)
2 170 2 160 35 - 45 W 26 cm forem-
ce do ciasta
Keks/ciasto
owocowe
2 170 2 160 50 - 60 W 20 cm forem-
ce do ciasta
Ciasto ze śliw-
kami
2 170 2 165 50 - 60 W formie do chle-
ba
1)
Małe ciasteczka 3 170 3 (1 i 3) 166 20 - 30 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Ciastka 3 150 3 (1 i 3) 140 20 - 30 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
Bezy 3 100 3 115 90 - 120 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Drożdżówki 3 190 3 180 15 - 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
Ciasto parzone 3 190 3 (1 i 3) 180 25 - 35 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
Tarty płaskie 3 180 2 170 45 - 70 W 20 cm forem-
ce do ciasta
Biszkopt królo-
wej Wiktorii
1 lub 2 180 2 170 40 - 55 Po lewej i po pra-
wej w foremce do
ciasta o średnicy
20 cm
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
CHLEB I PIZZA
12 progress
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyj-
ne
Pieczenie konwek-
cyjne
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tem-
pera-
tura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tem-
pera-
tura
(°C)
Biały chleb 1 190 1 195 60 - 70 1 - 2 bochenki po
500 g
1)
Chleb żytni 1 190 1 190 30 - 45 W formie do chle-
ba
Bułki 2 190 2 (1 i 3) 180 25 - 40 6 - 8 bułek na
blasze do piecze-
nia ciasta
1)
Pizza 1 190 1 190 20 - 30 Na głębokiej bla-
sze
1)
Drożdżówki 3 200 2 190 10 – 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
ZAPIEKANKI
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyj-
ne
Pieczenie konwek-
cyjne
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tem-
pera-
tura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tem-
pera-
tura
(°C)
Zapiekanka
makaronowa
2 180 2 180 40 - 50 W formie
Zapiekanka wa-
rzywna
2 200 2 200 45 - 60 W formie
Quiche 1 190 1 190 40 - 50 W formie
Lasagne 2 200 2 200 25 - 40 W formie
Cannelloni 2 200 2 200 25 - 40 W formie
Pudding York-
shire
2 220 2 210 20 - 30 6 foremek do
puddingu
1)
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
MIĘSO
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie konwek-
cyjne
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tem-
pera-
tura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tem-
pera-
tura
(°C)
Wołowina 2 200 2 190 50 - 70 Na ruszcie i głę-
bokiej blasze
Wieprzowina 2 180 2 180 90 - 120 Na ruszcie i głę-
bokiej blasze
progress 13
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie konwek-
cyjne
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tem-
pera-
tura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tem-
pera-
tura
(°C)
Cielęcina 2 190 2 175 90 - 120 Na ruszcie i głę-
bokiej blasze
Pieczeń woło-
wa, lekko wy-
pieczona
2 210 2 200 44 - 50 Na ruszcie i głę-
bokiej blasze
Pieczeń woło-
wa, średnio wy-
pieczona
2 210 2 200 51 - 55 Na ruszcie i głę-
bokiej blasze
Pieczeń woło-
wa, dobrze wy-
pieczona
2 210 2 200 55 - 60 Na ruszcie i głę-
bokiej blasze
Łopatka wie-
przowa
2 180 2 170 120 - 150 Na głębokiej bla-
sze
Goleń wieprzo-
wa
2 180 2 160 100 - 120 2 kawałki na głę-
bokiej blasze
Jagnięcina 2 190 2 190 110 - 130 Udziec
Kurczak 2 200 2 200 70 - 85 W całości
Indyk 1 180 1 160 210 - 240 W całości
Kaczka 2 175 2 160 120 - 150 W całości
Gęś 1 175 1 160 150 - 200 W całości
Królik 2 190 2 175 60 - 80 W kawałkach
Zając 2 190 2 175 150 - 200 W kawałkach
Bażant 2 190 2 175 90 - 120 W całości
RYBY
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyj-
ne
Pieczenie konwek-
cyjne
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tem-
pera-
tura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tem-
pera-
tura
(°C)
Pstrąg/dorada 2 190 2 (1 i 3) 175 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk/łosoś 2 190 2 (1 i 3) 175 35 - 60 4 - 6 filetów
Grill
Przed rozpoczęciem pieczenia należy
nagrzewać wstępnie pusty piekarnik
przez 10 minut.
Ilość Grill Czas pieczenia (min)
RODZAJ POTRA-
WY
Kawałki (g) Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
1. strona 2. strona
Steki 4 800 3 250 12 - 15 12 - 14
14 progress
Ilość Grill Czas pieczenia (min)
RODZAJ POTRA-
WY
Kawałki (g) Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
1. strona 2. strona
Befsztyki 4 600 3 250 10 - 12 6 - 8
Kiełbaski 8 3 250 12 - 15 10 - 12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 250 12 - 16 12 - 14
Kurczak (połówki) 2 1000 3 250 30 - 35 25 - 30
Kebaby 4 3 250 10 - 15 10 - 12
Pierś z kurczaka 4 400 3 250 12 - 15 12 - 14
Hamburger 6 600 3 250 20 - 30 -
Filet rybny 4 400 3 250 12 - 14 10 - 12
Zapiekane kanapki 4 - 6 3 250 5 - 7
Tosty 4 - 6 3 250 2 - 4 2 - 3
Turbo grill
Ostrzeżenie! Z tej funkcji należy
korzystać przy temperaturze
maksimum 200°C
Ilość Grill Czas pieczenia (min)
RODZAJ POTRA-
WY
Kawałki (g) Poziom
piekarni-
ka
Temp.
(°C)
1. strona 2. strona
Panierowana pie-
czeń (indyk)
1 1000 3 200 30 - 40 20 - 30
Kurczak (połówki) 2 1000 3 200 25 - 30 20 - 30
Udka kurczaka 6 - 3 200 15 - 20 15 - 18
Przepiórka 4 500 3 200 25 - 30 20 - 25
Zapiekanka warzyw-
na
- - 3 200 20 - 25 -
Małże - - 3 200 15 - 20 -
Makrela 2 - 4 - 3 200 15 - 20 10 - 15
Filety rybne 4 - 6 800 3 200 12 - 15 8 - 10
Rożen obrotowy
Przed rozpoczęciem pieczenia należy
nagrzewać wstępnie pusty piekarnik
przez 10 minut.
RODZAJ POTRAWY (g) Poziom piekar-
nika
Temperatura
(°C)
Czas piecze-
nia (min)
Drób 1000 2 250 50 – 60
Pieczeń 800 2 250 50 – 60
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej akryloamidy powstające
podczas przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu
progress 15
zaleca się pieczenie i smażenie potraw w
jak najniższych temperaturach oraz unikanie
ich nadmiernego przyrumieniania.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
•Przód urządzenia należy myć miękką
ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem płynu do mycia naczyń.
Do czyszczenia powierzchni metalowych
należy używać zwykłego płynu do mycia
naczyń.
•Po każdym użyciu należy oczyścić wnę-
trze piekarnika. Dzięki temu można łatwiej
usunąć zabrudzenia i uniknąć ich przypa-
lenia.
Trudne do usunięcia zabrudzenia należy
usuwać za pomocą specjalnego środka
do czyszczenia piekarników.
•Po każdym uż
yciu akcesoriów piekarnika
należy je wyczyścić i pozostawić do wy-
schnięcia. Do czyszczenia należy użyć
miękkiej ściereczki zwilżonej ciepłą wodą
z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Akcesoriów nieprzywierających nie wolno
czyścić agresywnymi środkami, ostrymi
przedmiotami ani myć w zmywarce. Mo-
że to spowodować uszkodzenie powłoki
nieprzywierającej.
Urządzenia wykonane ze stali nie-
rdzewnej lub aluminium:
Drzwi piekarnika należy czyścić wyłącz-
nie za pomocą wilgotnej gąbki. Osu-
szyć miękką ściereczką.
Nie należy używać myjek stalowych,
kwasów ani produktów ściernych, po-
nieważ mogą one uszkodzić powierz-
chnię piekarnika. Panel sterowania pie-
karnika należy czyścić stosując się do
tych samych zaleceń.
Piroliza
Ostrzeżenie! Urządzenie bardzo
mocno się nagrzewa. Występuje
zagrożenie poparzeniem.
Uwaga! Jeśli wraz z urządzeniem
zainstalowana jest płyta grzejna, nie
należy jej używać podczas działania
funkcji Piroliza. Mogłoby to
spowodować uszkodzenie urządzenia.
1. Wyjąć z urządzenia prowadnice blach
(jeśli dotyczy) i wszystkie akcesoria.
Patrz „Demontaż prowadnic blach”.
Uwaga! Podczas działania funkcji
Piroliza prowadnice blach nie mogą
pozostawać w urządzeniu. Mogłyby
one ulec uszkodzeniu.
2. Usunąć ręcznie największe zanieczy-
szczenia.
3. Całkowicie zamknąć drzwi piekarnika.
Procedura czyszczenia nie rozpocznie
się, jeśli drzwi nie zostaną zamknięte.
4.
Nacisnąć kilkakrotnie
, aż na wy-
świetlaczu pojawi się wskazanie
.
–Na wyświetlaczu pojawi się kolejno
P1 i
.
Rozlegnie się sygnał dźwiękowy
przypominający o konieczności wyję-
cia z piekarnika wszystkich akceso-
riów oraz prowadnic blach.
–Na wyświetlaczu zegara będzie wi-
doczne wskazanie 1:30.
Zacznie migać symbol funkcji Czas
.
5.
Gdy miga
, nacisnąć + lub -, aby
wybrać odpowiednią procedurę:
P1 – jeśli piekarnik nie jest bardzo
zanieczyszczony. Procedura trwa 1
godzinę i 30 minut.
P2 – jeśli piekarnik jest bardziej za-
nieczyszczony. Procedura trwa 2 go-
dziny i 30 minut.
6.
Nacisnąć
, aby rozpocząć procedu-
rę.
Pojawiające się kolejno paski na sym-
bolu
sygnalizują wzrost temperatury w
urządzeniu. Symbol
zacznie migać.
Po kilku minutach drzwi zostaną zablo-
kowane. Na wyświetlaczu pojawi się
symbol
.
Po zakończeniu czyszczenia pirolitycznego
na wyświetlaczu pojawi się wskazanie aktu-
alnego czasu. Drzwi piekarnika pozostaną
zablokowane. Po ostygnięciu urządzenia
16 progress
rozlegnie się sygnał dźwiękowy i drzwi zos-
taną odblokowane.
Aby przerwać czyszczenie pirolityczne
przed jego zakończeniem, należy na-
cisnąć
.
Ustawianie czasu zakończenia
czyszczenia pirolitycznego
W celu opóźnienia rozpoczęcia proce-
dury czyszczenia można użyć funkcji
Koniec
.
1. Uruchamianie procedury czyszcze-
nia pirolitycznego.
2.
Nacisnąć kilkakrotnie
, aż na
wyświetlaczu zacznie migać sym-
bol
. Zostanie wyświetlony czas
zakończenia czyszczenia pirolitycz-
nego.
3. Nacisnąć + lub -, aby ustawić czas
zakończenia czyszczenia pirolitycz-
nego.
Prowadnice blach
W celu wyczyszczenia bocznych ścianek
można wymontować prowadnice blach.
Demontaż prowadnic blach
1. Odciągnąć przednią część prowadnic
blach od bocznej ścianki.
2
1
2. Odciągnąć tylną część prowadnic
blach od bocznej ścianki i wyjąć je.
Montaż prowadnic blach
Zamontować prowadnice blach w odwrot-
nej kolejności.
Zaokrąglone końce prowadnic blach
muszą być skierowane do przodu.
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Zachować ostrożność
podczas wymiany żarówki oświetlenia
piekarnika. Występuje zagrożenie
porażeniem prądem.
Przed wymianą żarówki oświetlenia
piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
•Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bez-
pieczników lub wyłączyć wyłącznik ob-
wodu.
Na dnie piekarnika umieścić szmatkę,
aby zapobiec uszkodzeniu żarówki i
szklanego klosza.
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aby go zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
progress 17
3. Wymienić żarówkę na nową, odpo-
wiednią do piekarnika, odporną na
działanie wysokich temperatur do
300°C.
Użyć żarówki tego samego typu.
4. Zamontować klosz.
Czyszczenie drzwi piekarnika
W drzwiach piekarnika znajdują się trzy szy-
by. Drzwi piekarnika i wewnętrzne szyby
można wymontować do wyczyszczenia.
Jeśli drzwi nie zostaną uprzednio zde-
montowane, mogą się gwałtownie za-
mknąć podczas wyjmowania z nich
szyb.
Demontaż drzwi i szyby piekarnika
1. Otworzyć całkowicie drzwi i chwycić za
oba zawiasy.
2. Unieść i obrócić dźwignie umieszczone
na obu zawiasach.
18 progress
3. Przymknąć drzwi piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia (do połowy). Na-
stępnie pociągając drzwi do siebie, wy-
jąć je z mocowania.
4. Umieścić drzwi na stabilnej powierzch-
ni przykrytej miękką szmatką.
5. Zwolnić system blokujący w celu wy-
montowania szyb.
90°
6. Obrócić oba elementy mocujące o 90°
i wyjąć je z mocowań.
progress 19
1
2
7. Ostrożnie unieść (krok 1) i pojedynczo
wyjąć (krok 2) szyby. Zacząć od górnej
szyby.
8. Umyć szyby wodą z dodatkiem mydła.
Dokładnie wytrzeć szyby do sucha.
Montaż szyby i drzwi
Po umyciu należy najpierw zamontować
szyby, a następnie drzwi piekarnika. Wyko-
nać powyższe czynności w odwrotnej ko-
lejności.
Szyby należy umieszczać w prawidłowej
kolejności. Środkowa szyba ma ozdobne
obramowanie. Nadruk na szybie powinien
być skierowany ku wewnętrznej stronie
drzwi. Należy sprawdzić, czy po zamonto-
waniu powierzchnia obramowania szyby w
miejscu nadruku nie jest szorstka w dotyku.
Sprawdzić, czy środkowa szyba jest osa-
dzona we właściwych miejscach (patrz ry-
sunek).
CO ZROBIĆ, GDY…
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Problem Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Piekarnik nie nagrzewa się. Urządzenie jest wyłączone. Włączyć urządzenie.
Piekarnik nie nagrzewa się. Nie jest ustawiony aktualny
czas.
Ustawić aktualny czas.
Piekarnik nie nagrzewa się. Nie wprowadzono wymaga-
nych ustawień.
Sprawdzić, czy wprowadzono pra-
widłowe ustawienia.
Piekarnik nie nagrzewa się. Uruchomiona jest funkcja sa-
moczynnego wyłączenia.
Patrz „Samoczynne wyłączenie”.
Piekarnik nie nagrzewa się. Blokada uruchomienia jest włą-
czona.
Patrz „Wyłączanie blokady urucho-
mienia”.
Piekarnik nie nagrzewa się. Zadziałał bezpiecznik w skrzyn-
ce bezpiecznikowej.
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli bez-
piecznik zadziała więcej niż jeden
raz, należy skontaktować się z wy-
kwalifikowanym elektrykiem.
Nie działa oświetlenie pie-
karnika.
Żarówka oświetlenia piekarnika
jest przepalona.
Wymienić żarówkę.
20 progress
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Progress PBP5360X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi